Fórum » Spracovanie fotografie

Prosim o radu - posterizacia

pistik
pistik 2013-03-22 12:01:34+01
Vedel by mi niekto poradit ci sa da dako v postprocese odstránit posterizácia. Fotim do RAW aj tak sa mi na fotke dost prejavuje. Mam fotoaparat Canon 500D. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/355580/posteriz/?s=photos

total empty
2014-12-02 11:26:25+01
príspevok od: ujosajner
moja otazka je, aky vplyv ma na posterizaciu fotoaparat, resp. objektiv. fotil som s 5dmk2 a d610 s roznymi objektivmi a nikdy som nemal na fotkach ziadnu posterizaciu. teraz fotim s d700 a silnu posterizaciu mam na kazdej fotke.
Ak fotíš do RAW, tak posterizácia by tam nemala byť.Ale úpravov napr, ak máš na nej prepaly a zvýšiš kontrast alebo niečo podobné, môže rýchlo nabehnúť.
Čiže je to skôr problém spracovania fotiek ako foťákom,aspoň u mňa je to tak.

ujosajner
2014-12-02 12:10:18+01
príspevok od: total empty
Ak fotíš do RAW, tak posterizácia by tam nemala byť.Ale úpravov napr, ak máš na nej prepaly a zvýšiš kontrast alebo niečo podobné, môže rýchlo nabehnúť.
Čiže je to skôr problém spracovania fotiek ako foťákom,aspoň u mňa je to tak.
chapem, co pises, len mi to nesedi v suvislosti s tym, co som pisal - pouzival som aj ine FF fotaky a upravoval som fotky rovnako ako teraz. predtym posterizacia nebola a teraz je. logicky by to malo byt ako pises, ze to sposobuje postproces, ale preco som tento problem nemal s inymi fotakmi....

ujosajner
2014-12-02 14:11:50+01
ja este doplnim informaciu:
na upravu pouzivam Camera Raw a nasledne Photoshop CS6 s akciami Florabella.
doteraz som fotil s D90 a D610 a ziadnu posterizaciu som na fotografiach nezaznamenal.
asi dva tyzdne mam D700 a posterizacia na fotkach je velmi vyrazna.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2014-12-02 14:18:21+01
ja este doplnim informaciu:
na upravu pouzivam Camera Raw a nasledne Photoshop CS6 s akciami Florabella.
doteraz som fotil s D90 a D610 a ziadnu posterizaciu som na fotografiach nezaznamenal.
asi dva tyzdne mam D700 a posterizacia na fotkach je velmi vyrazna.
ukáž fotografiu pred a po úprave, kde máš posterizáciu

ujosajner
2014-12-02 15:21:40+01
príspevok od: Martin Brojo
ukáž fotografiu pred a po úprave, kde máš posterizáciu
jedna je po uprave a druha pred. obe su ale jpg, takze posterizacia tam je. v rawku posterizacia nie je. pripajam aj printscreen z photoshopu - moze pomoct ked dam nejake ine nastavenie farieb, nez je to, ktore tam je teraz?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-12-02 15:59:41+01
1. Najviac informacii obsahuje RAW, ten ma aj najsirsi farebny profil. Preto je najvyhodnejsie fotky upravovat v RAW konvertore, akym je napriklad Lightroom. Tie upravy ktore si urobil tam urobis rychlo a jednoducho. Tato cesta je lepsia, ako fotku vyexportovat a potom ju upravovat napr. v Photoshope.
2. Ak fotku vyexportujes do hociakeho formetu a potom budes v PS robit upravy, vzdy budes mat uz menej dat ako v Lightroome. Na tom sa neda nic zmenit.
3. Najhorsie je pracovat s fotkou v oklistenom profile (sRGB)a mensej farebne hlbke (8-bit). Tam sa posterizacia objavi rychlo.
4. Ak pracovat v PS, tak treba pouzivat vrstvy chytrych uprav, pretoze tie nezvyraznia chyby, pri kazdej dalsej uprave. Klasicky postup vedie k postupnemu zvyraznovaniu chyb (su, posterizacia...)
5. Lightroom a spol su vhodne na upravy preto, ze pracujes len s nahladom na ktorom nastavujes upravy. Tie sa ale nevykonavaju okamzite. Len na tom nahlade. Az pri exporte fotky si program spocita, ake upravy si nastavil a vykona jedinu celkocu upravu a to na datach s maximalnou obrazovou informaciou.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-12-02 16:02:49+01
Posterizacia sa najcastejsie objavy na fotkach s 8-bitovou hlbkou, konretne na prechodoch jednej farby, kde je k dispozicii obmedzene mnozstvo poltonov. Pridanim kontrastu sa mnozstvo poltonov este zmensi a prejavi sa to prave posterizaciou.

Posterizacia, ktoru vidis na monitore nemusi v sjutocnosti existoat aj na fotke. Zalezi na gamute monitora a jeho nastavenii.

ujosajner
2014-12-02 16:23:55+01
príspevok od: Karol Srnec
Posterizacia sa najcastejsie objavy na fotkach s 8-bitovou hlbkou, konretne na prechodoch jednej farby, kde je k dispozicii obmedzene mnozstvo poltonov. Pridanim kontrastu sa mnozstvo poltonov este zmensi a prejavi sa to prave posterizaciou.

Posterizacia, ktoru vidis na monitore nemusi v sjutocnosti existoat aj na fotke. Zalezi na gamute monitora a jeho nastavenii.
dakujem za obsirne vysvetlenie. len stale nerozumiem tomu, preco na D90, D610 som pri rovnakom postupe uprav tento problem nemal. objavil sa az teraz na D700. moze to mat suvis s objektivom?

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2014-12-02 16:31:48+01
dakujem za obsirne vysvetlenie. len stale nerozumiem tomu, preco na D90, D610 som pri rovnakom postupe uprav tento problem nemal. objavil sa az teraz na D700. moze to mat suvis s objektivom?
Karol ti dobre radí. Nemyslím si, že to má súvis s objektívom. Skôr by to mohlo mať súvis so senzorom, ale v modeloch fotoaparátoch od Nikonu sa nevyznám, ani neviem ktorý má koľko MPx, ktorý model je novší ...

JohnNewton
2014-12-02 18:52:39+01
Nesúvisí to s objektívom v žiadnom prípade, relatívne jednoducho sa dá posterizácia obmedziť pridaním mierneho momochromatického šumu na kritické miesto pred jeho úpravou v softe.

chladok.jan
2015-12-30 09:32:06+01
Musis pocitat hned s niekolkymi veciami, co s posterizaciou suvisia:
1. Monitor na ktorom pozeras. Jeho farebna hlbka, kalibracia.
2. Vyuzitie obmedzenej skaly odtienov pri konkretnej fotografii
3. A hlavne!!!! 8-bitovy skomprimovany JPG ti posterizaciu vytvori takmer zarucene, aj ked ju v RAW-e nemas.

Posterizaciu mozes posudit na kvalitnom vystupnom zariadeni. Urcite nie v JPG a ani RAW nahlade a nadovaz na obycajnom monitore. Odporucam format TIFF 16bit, Prophoto RGB, profesionalny monitor so sirokym gamutom alebo profesionalna tlaciaren.
Prosím Vás pekne, jedná sa v "mojom" nižšie uvedenom prípade o posterizáciu? Bol by som veľmi vďačný za radu.
Foťák Canon 6D....takže 14 bit RAW, fotky upravujem na novom 17"FULL HD notebooku, avšak len 8 bit.
po editácii a následnom opätovnom otvorení fotky nižšie (obr.1) vidím v Camera Raw asi 3 sekundy žltý víkričník a čiastočne roztrhnutý histogram. Po 3 sekundách sa mi obrázok nejakým spôsobom asi optimalizuje.....účeše sa histogram a čiastočne sa zníži jas.
Po mnou zvolenej uprave tohto RAWu by so mchcel po následnom otvorení obrázka vidieť tento obrázok tak, ako som ho pred tým uppravil a nie nejakým spôsobom optimalizovaný.
Je to prosím dôsledok toho, že 8 bit.sRGB LCD display nedokáže natoľko tolerovať posuvník KONTRASTU a hneď mi to posterizuje, aelbo je problém niekde úplne inde. Budem veľmi vďačný za radu.
Ďakujem!!!

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2015-12-30 09:48:31+01
príspevok od: chladok.jan
Prosím Vás pekne, jedná sa v "mojom" nižšie uvedenom prípade o posterizáciu? Bol by som veľmi vďačný za radu.
Foťák Canon 6D....takže 14 bit RAW, fotky upravujem na novom 17"FULL HD notebooku, avšak len 8 bit.
po editácii a následnom opätovnom otvorení fotky nižšie (obr.1) vidím v Camera Raw asi 3 sekundy žltý víkričník a čiastočne roztrhnutý histogram. Po 3 sekundách sa mi obrázok nejakým spôsobom asi optimalizuje.....účeše sa histogram a čiastočne sa zníži jas.
Po mnou zvolenej uprave tohto RAWu by so mchcel po následnom otvorení obrázka vidieť tento obrázok tak, ako som ho pred tým uppravil a nie nejakým spôsobom optimalizovaný.
Je to prosím dôsledok toho, že 8 bit.sRGB LCD display nedokáže natoľko tolerovať posuvník KONTRASTU a hneď mi to posterizuje, aelbo je problém niekde úplne inde. Budem veľmi vďačný za radu.
Ďakujem!!!
Polarizacia sa zvykne prejavovat na jednoliatych plochach s jemnymi prechodmi. Co najvacsia farebna hlbka pomaha predchadzat posterizacii. Aj ked na monitore pozorovat posterizaciu nemusi tam byt, prave pre nedostatky monitora.
Posterizacia sa moze objavit po upravach fotografie. Odporucam pre upravy pouzit profil AdobeRGB.
Roztrhany histogram signalizuje prave posterizaciu. Pri otvarani RAW urcity cas trva, kym z neho PS vygeneruje nahlad. Zlty vykricnik ukazuje, ze nahlad este nie je vygenerovany a pracuje sa na nom.

DrAcula
2016-01-03 12:57:58+01
Polarizacia sa zvykne prejavovat na jednoliatych plochach s jemnymi prechodmi. Co najvacsia farebna hlbka pomaha predchadzat posterizacii. Aj ked na monitore pozorovat posterizaciu nemusi tam byt, prave pre nedostatky monitora.
Posterizacia sa moze objavit po upravach fotografie. Odporucam pre upravy pouzit profil AdobeRGB.
Roztrhany histogram signalizuje prave posterizaciu. Pri otvarani RAW urcity cas trva, kym z neho PS vygeneruje nahlad. Zlty vykricnik ukazuje, ze nahlad este nie je vygenerovany a pracuje sa na nom.
To pouzitie profilu AdobeRGB pre upravy odporucas aj v pripade, ze nemam monitor schopny tento farebny priestor zobrazit ?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-01-03 13:57:52+01
príspevok od: DrAcula
To pouzitie profilu AdobeRGB pre upravy odporucas aj v pripade, ze nemam monitor schopny tento farebny priestor zobrazit ?
A keby si mal ciernobiely monitor, zmenilo by sa nieco na tom, ze 16bit AdobeRGB je vacsi priestor ako 8bit sRGB a pri upravach ti dava viac priestoru a mensie riziko vzniku posterizacie a inych artefaktov?

DrAcula
2016-01-03 16:32:02+01
A keby si mal ciernobiely monitor, zmenilo by sa nieco na tom, ze 16bit AdobeRGB je vacsi priestor ako 8bit sRGB a pri upravach ti dava viac priestoru a mensie riziko vzniku posterizacie a inych artefaktov?
Ahoj,

Dakujem za odpoved.

Neviem ci to ja nespravne chapem, ale:

Pokial sa nemylim:
Ked fotim do RAW tak farebny priestor este nie je definovany ... ten sa definuje az pri vyvolani.
(ak sa mylim oprav ma prosim)

Ty si teraz pridal k farebnemu priestoru aj hlbku.
Chapem, ze bezny sRGB monitor (aspon ten moj doma a vacsina ostatnych) vie zobrazit iba 8 bit farebnu hlbku.

Pri mojej otazke som myslel na porovnanie 16bit AdobeRGB vs 16bit sRGB.

Chapem aj ze gamut AdobeRGB je ovela vacsi, ale co z toho ked ho nevidim ?

Nie je potom vyhodnejsie pracovat v sRGB a tento sRGB gamut pri 16bitoch mat jemnejsie naskalovany ? (kedze mam iba monitor s plnym pokrytim sRGB) Nedava mi prave toto viac priestoru a mensie riziko vzniku posterizacie a inych artefaktov ?

Nevznikne ta posterizacia (alebo ine artefakty) aj pri finalnom prevode z AdobeRGB do sRGB (jpg), kedze v sRGB nie su definovane vsetky farby z priestoru AdobeRGB ? (musi to nejakym sposobom interpolovat a tych sposobov je pokial viem viac)

Vychadzam aj z toho, ze Capture NX-D mi tiez prevadza iba do 16bit TIFF Nikon sRGB 4.0.0.3002.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-01-03 18:07:04+01
príspevok od: DrAcula
Ahoj,

Dakujem za odpoved.

Neviem ci to ja nespravne chapem, ale:

Pokial sa nemylim:
Ked fotim do RAW tak farebny priestor este nie je definovany ... ten sa definuje az pri vyvolani.
(ak sa mylim oprav ma prosim)

Ty si teraz pridal k farebnemu priestoru aj hlbku.
Chapem, ze bezny sRGB monitor (aspon ten moj doma a vacsina ostatnych) vie zobrazit iba 8 bit farebnu hlbku.

Pri mojej otazke som myslel na porovnanie 16bit AdobeRGB vs 16bit sRGB.

Chapem aj ze gamut AdobeRGB je ovela vacsi, ale co z toho ked ho nevidim ?

Nie je potom vyhodnejsie pracovat v sRGB a tento sRGB gamut pri 16bitoch mat jemnejsie naskalovany ? (kedze mam iba monitor s plnym pokrytim sRGB) Nedava mi prave toto viac priestoru a mensie riziko vzniku posterizacie a inych artefaktov ?

Nevznikne ta posterizacia (alebo ine artefakty) aj pri finalnom prevode z AdobeRGB do sRGB (jpg), kedze v sRGB nie su definovane vsetky farby z priestoru AdobeRGB ? (musi to nejakym sposobom interpolovat a tych sposobov je pokial viem viac)

Vychadzam aj z toho, ze Capture NX-D mi tiez prevadza iba do 16bit TIFF Nikon sRGB 4.0.0.3002.
Pokial z RAW neurobis nieco ine, aj tak zalezi na RAW konvertore, aky nahlad ti ukazuje. Napr. Lightroom generuje nahlad s Adobe RGB, vnutorne pracuje s este sirsim profilom Pro Photo RGB, ktory nedokaze zobrazit ziaden monitor. To je poucenie, vyuziva maximum pre spracovanie i ked ho niet kde zobrazit alebo vytlacit. No a a potom, ked je fotka upravena s minimom chyb, exportuje ju podla poziadaviek fotografa.
Pri zmensovanie farebnej hlbky a priestoru vzdy hrozi riziko vzniku chyb. ALe urobis ich menej ak najprv vyuzivas maximalnu kvalitu, nez ked robis upravy na nizsej kvalite.
Prevod do mensieho priestoru a mesej bitovej hlby nie je rieseny hlupo, naopak programatory si na nom dali vela zalezat, aby si si to nevsimol, ze si isiel s kvalitou dole (samozrejme aj je to mozne).

Pri praci s RAWom narobis najmenej skod. Ine je, ak pracujes s inym formatom. u TIFF, JPG vzdy pracujes s mensim mnozstvom informacii a chyby sa ukazu skor ako u RAW. Pri tvorbe kolazi, soílnych upravach, potrebujes co najviac obrazovych informaci a nezalezi na tom, aky monitor mas. To je len stroj ne pozeranie. Ak mas horsi monitor nevidis co mas, ale kvoli tomu znizovat kvalitu fotiek, to je hlupost. Spravne je nechavat vsetko v max moznej kvalite a znizovat ju len ked je to nevyhnutne. Kvoli monitoru urcite nie. Ked si kupis lepsi monitor (nemusis), budes si trieskat hlavu, preco si downgradoval to najcennejsie co mas?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-01-03 18:22:29+01
Inak o to, aby si videl Adobe RGB priestor na sRGB monitore co najlepsie, sa stara Color Management, samozrejme najlepsie ak pozna profil monitoru.

DrAcula
2016-01-03 20:46:52+01
Pokial z RAW neurobis nieco ine, aj tak zalezi na RAW konvertore, aky nahlad ti ukazuje. Napr. Lightroom generuje nahlad s Adobe RGB, vnutorne pracuje s este sirsim profilom Pro Photo RGB, ktory nedokaze zobrazit ziaden monitor. To je poucenie, vyuziva maximum pre spracovanie i ked ho niet kde zobrazit alebo vytlacit. No a a potom, ked je fotka upravena s minimom chyb, exportuje ju podla poziadaviek fotografa.
Pri zmensovanie farebnej hlbky a priestoru vzdy hrozi riziko vzniku chyb. ALe urobis ich menej ak najprv vyuzivas maximalnu kvalitu, nez ked robis upravy na nizsej kvalite.
Prevod do mensieho priestoru a mesej bitovej hlby nie je rieseny hlupo, naopak programatory si na nom dali vela zalezat, aby si si to nevsimol, ze si isiel s kvalitou dole (samozrejme aj je to mozne).

Pri praci s RAWom narobis najmenej skod. Ine je, ak pracujes s inym formatom. u TIFF, JPG vzdy pracujes s mensim mnozstvom informacii a chyby sa ukazu skor ako u RAW. Pri tvorbe kolazi, soílnych upravach, potrebujes co najviac obrazovych informaci a nezalezi na tom, aky monitor mas. To je len stroj ne pozeranie. Ak mas horsi monitor nevidis co mas, ale kvoli tomu znizovat kvalitu fotiek, to je hlupost. Spravne je nechavat vsetko v max moznej kvalite a znizovat ju len ked je to nevyhnutne. Kvoli monitoru urcite nie. Ked si kupis lepsi monitor (nemusis), budes si trieskat hlavu, preco si downgradoval to najcennejsie co mas?
Hmmm, teraz som akosi zmateny. Rad by som si to ujasnil.

Na zaciatok napisem co mi je jasne: Editaciou RAWu spravim najmenej skod - v podstate ziadne skody, pretoze RAW sa nemeni, ale iba sa uklada zoznam zmien, ktore sa na nom maju urobit.

Teraz to z coho som zmateny, skusim vysvetlit:

Program by mal generovat nahlad do farebneho priestoru monitora, ktory pouzivam (o to sa stara prave ten spominany color management).
To ze Lightroom pracuje vnutorne s Pro Photo RGB som uz cital ... ale nikde som sa nedocital pri akej farebnej hlbke (ta moze byt teoreticky aj 32 bitov alebo viac na kanal ... vtedy by to bolo pochopitelne a uplne jasne).

Zaroven pises, ze maximalnu kvalitu mi zabezpeci pri rovnakej bitovej hlbke sirsi gamut (AdobeRGB).

A prave to mam problem pochopit! Ty stale spajas v texte gamut s bitovou hlbkou a pri prevode do mensieho priestoru automaticky spominas aj prevod na nizsiu bitovu hlbku. Ja to stale chapem ako 2 odlisne od seba nezavisle parametre (bitova hlbka a gamut).

Ak ta spravne chapem, podla teba je lepsie "8 bit AdobeRGB TIFF" ako "16 bit sRGB TIFF" ?

Vysvetlim moje chapanie na prilozenom obrazku:
Mojim cielom je zachovanie co najviac obrazovych informacii vo vacsinovom zobrazitelnom farebnom priestore (sRGB). (sRGB chapem ako podmnozinu Adobe RGB)
Pre zjednodusenie si vezmem iba 1 kanal z RGB schemy a to napr. zeleny (G)
Na obrazku chapem: "Large Gamut" ako "Adobe RGB" a "Small Gamut" ako "sRGB"

Pri 16 bitoch na kanal si pre kazdy z gamutov viem definovat 65536 odtienov.
Pricom "Small Gamut" si tym padom jemnejsie odstupnujem.
A "Large Gamut" obsahuje sice sirsie rozpatie farieb, ale na hrubsie oodstupnovane, pricom cast rozpatia farieb na mojom monitore ani nevidim (a ani uzivatelia co maju sRGB monitor - je ich vacsina).

Teraz idem s danou fotkou spravit jednoduchu operaciu ... a to je napr. zvysenie kontrastu.
To je pokial to spravne chapem zvysenie rozostupu medzi jednotlivymi odtienmi (ich roztiahnutie).

Pri praci v oboch gamutoch teda po zvyseni kontrastu o nejaku informaciu pridem, pokial fotografia obsahuje cele spektrum gamutu. Ale pri "Small Gamut" budem mat stale dostatok odtienov pre buducu konverziu do 8 bit sRGB priestoru, pretoze bol povodne v danom rozsahu jemnejsie odstupnovany.

No pri "Large Gamut" uz tych informacii budem mat v danom bezne viditelnom sRGB rozsahu menej. A pri konverzii do vysledneho sRGB sa Ta neviditelna existujuca informacia v Adobe RGB skonvertuje na najblizsie krajne hodnoty sRGB a tym padom sa informacia strati.

Teda podla toho ako to chapem ja pokial ma byt vysledny produkt JPG pre web a teda v sRGB ... je lepsie pracovat v tomto farebnom priestore od zaciatku ... samozrejme so zachovanim co najvyssej farebnej hlbky (v mojom pripade 16 bit na kanal - maximalna kvalita ako ju chapem ja pre momentalne pouzitie).

Pokial ma byt vysledny produkt co do farieb najvernejsi (aj ked v sucasnosti si ho vychutna iba zopar ludi co maju zobrazovaciu jednotku schopnu dany farebny priestor zobrazit), je lepsie pracovat so sirsim gamutom ... a teda Adobe RGB pripadne Pro Photo RGB (samozrejme tiez 16 bit na kanal).

A to najcennejsie co mam je asi RAW ... a ten si uchovam.

Sorry za obsirnejsi prispevok, ale snazim sa to pochopit. Kde teda v mojom uvazovani robim chybu ?

psykora2
2016-01-03 20:48:26+01

nie, prave naopak najvyhodnejsie je spracovavat fotky vzdy v najvacsom priestore aby si minimalizoval odchylky pri vypoctoch, preto sa odporuca pracovat v prophoto rgb priestore 16-bitovom bez ohladu na to ci ho vidis na monitore v celom spektre, samozrejme po skonceni uprav je potrebne previest fotku ak bude vystavena na web do srgb priestoru a do jpg formatu, ktory je 8 bitovy, na tlac kvoli posterizacii je lepsie ponechat foto vo formate tif, 16-bit samozrejmre toto ma vyznam len ak robis velkoformatovy print na kvalitnejsich strojoch

psykora2
2016-01-03 20:51:48+01

Jaj sorry ta predchadzajuca reakcia plati na ten prispevok na ktory si reagoval ty

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()