Nemate niekedy pocit, ze pri tolkych upravach uz ozajstna fotografia ani neexistuje? vsetko uz je take umele, az je z toho cloveku zle.. hlavne v modnej uz nemozete verit nicomu... Privrzenci poctivej fotky ozvite sa..
Hej, súhlasím s tým pomenovaním, že niektoré veci už fotografia nie sú. Ale sťažovať sa na to, že samotná fotografia už \"nie je to čo bývala\" je nezmysel.
veru malo by sa to uz inak volat, to je ako z tym maslom, niektore museli premenovat na margarin ci ztuzeny tuk ci co
aj fotka by mala byt fotkou tou ktora je z fotaka a nie ktora vijde z fotošopu nazval by som ju \"fotošopgrafia\"
...a z ktorého foťáka?.....lebo ono to je sakramentsky rozdiel, či z terajšej novinky alebo z pár ročnej digifosílie.........fotka prechádza úpravou už vo foťáku........a bude upravovaná čím ďalej tým viac.....
Nemate niekedy pocit, ze pri tolkych upravach uz ozajstna fotografia ani neexistuje? vsetko uz je take umele, az je z toho cloveku zle.. hlavne v modnej uz nemozete verit nicomu... Privrzenci poctivej fotky ozvite sa..
co je podla teba poctiva fotografia? Prikraslovalo sa za doby celuloidu a robi sa aj teraz, ibaze su na to sofistikovanejsie postupy a prostriedky.. rozsah uprav je cisto individualna vec a vzdy aj bola.
Pred neakym casom som mal v ruke casopis o fotografii este z doby analogovej fotografie. Prezeral som si foto vyhodnotene v sutazi.. ak to porovnam s topkou trebars na tychto strankach, veru nechcel by som sa vratit v case spat. Foti cim dalej tym vaic ludi a kedze talentovani jedinci su aj v inych oblastiach zivota mensinou, az vinimkou a vzdy to tak bolo.. nieje dovod sa cudovat, ze take mnozstvo fotiek prechadza vacsou upravou.. to je predsa normalne
..na druhej strane, dovolim si tvrdit ze do znacnej miery upravit fotografiu aby to nerozpoznalo skusenejsie oko si myslim ze nieje take jednoduche.. ak to niekto dokaze, je to kus umenia
v modnej mi manipulácuie nevadia no v reportáži su hrozné, vid niektorých výhercov súťaží kde report foto vyhrala koláž bola taká krásna medzinárodná kauza... fotografia existuje a číslo 5 žije!
Poctivá fotka je tá za ktorou si stojí aj jej autor. A je jedno čim to nafotí a upraví. Len aj ten autor musí za niečo stáť
Ja si myslim, ze je to problem nezvladnutia digitalnej technologie. Vyrobcovia velmi rychlo presli z filmu na digital a zrazu treba riesit veci, ktore pred tym nebolo treba. Postprocessing v case filmu bol minimalny, skratka clovek sa pri foteni sustredil na fotku a potom si dal vyvolat film (zovseobecnene pre 99% fotografujucich ludi). Proces od odovzdania filmu do fotolabu az po fotku bol cierna skrinka a nebolo sa treba s nicim trapit. Teraz si kupim fotak za 1500 eur, urobim fotky (samozrejme do RAW), potom si ich importnem do pocitaca, zoberiem Lightroom alebo podobny zazrak a kazdej fotke, ktora stoji za to sa venujem x minut aby bola dobra. Myslim si, ze tento proces ma byt minimalizovany, ale kedze vyrobcovia fotakov kaslu na uzivatelov, tak na nich hadzu aj svoje problemy - dokoncit fotku tak ako ma byt. Teraz nehovorim o kreativnych alebo umeleckych upravach, iba o obycajnom spracovani fotky s upravou farebnosti, kontrastu, sumu, atd.
na profi úrovni bol postprocessing v čase filmu brutálny a 2x taký náročný ako dnes ! ale viem čo tým chceš povedať, proste som zaniesol fotky od labu a tam mi ich vytlačili a ak mal laborant dobrý den tak som bol spokojný...
Dnes tiež môžem na automatiku ako amatér takisto vyfotiť fotku a potom ju vytlačiť bez úpravy. Ked neviem upravovať a nemám poriadny monitor asi to je najlepšia cesta k dobrej fotke. No kto by si nedorobil väčšie prsia a modrejše oči aj ked to nevie, stačí pozrieť dievčence na fb...
... keď spomínaš módnu či reklamnú fotografiu, tak tam už fotografia je iba podkladovým materiálom k následnej úprave ...... áno ešte existuje a žije aj klasická fotografia .... mám pocit, že práve to gigicirkusantstvo čím ďalej, tým viac zdvíha hodnotu tej ozajstnej fotografie ....
100bodov!
nafotím kravinu na digi = kravina nafotím kravinu na film = umenie? fotka? pokus o tvorivosť ale už určite nie kravina
ked niekomu poviem že mu nafotím svadbu aj na čiernobiely film a vyvolám v komore fotky často to zaberie viacej ako 21 Mpx 5D II
Neviem, prečo sa tu snažia ľudia rozoberať podobné témy. Nemá to žiadny zmysel. Každá metóda, tak ako povedal Le_Chuck, slúži nejakému zámeru. Vo fotografii je milíon žánrov a je tu komerčné použitie, nekomerčné použitie a ešte neviem aké iné a každé má iné požiadavky. Pokiaľ sa chceš predať, tak to potrebuješ robiť tak, ako to zákazník požaduje, alebo tak, aby sa mu to páčilo. Pokiaľ chceš tvoriť pre seba, tak zas nemáš žiadny dôvod presviedčať iného, aby to robil tak ako ty.
A čo, že modelky sú ťažko retušované? Keby neboli, nebol by splnený zámer. Keby neboli retušované, tak by mali 2x toľko make-upu, zmenilo by to niečo na výslednej fotke? Keby neboli retušované tvary modeliek, tak by proste brali za modelky iba úžší výber ľudí. Tak by proste vybrali ten záber, kde sa tvári tak ako treba. Bol by na obálke nejaký rozdiel? Nie.
Nejaké posilnené farby na krajinkách? Prečo nie? Krajinka má byť pekná a má mi visieť na stene. Nedal by som si tam nejakú šedú nudnosť.
Prirovnávať úpravy k nejakému \"klamaniu sa\" je naozaj hovadina. Je vina ľudí, že uveria všetkému, čo je v médiach a slepo preberajú vzory. Prečo by sme mali zatracovať to, že v časopisoch sú upravené modelky, keď vieme, že ak by také neboli, tak by v tých časopisoch proste neboli, lebo jeho zámer je ukázať presne toto. Nie ukazovať realitu...
Čo je prosím vás ozajstná fotografia?? Ako napísal beholder, úpravy sa robili vždy, keď to bolo potrebné, iba s tým rozdielom, že to bolo náročnejšie. Bola niekedy fotografia vlastne o tom, aby zachytila realitu nezmenene a neskrášlene? Určite nie. Nebola taká keď vznikala, to mala riadne ďaleko vôbec od zachytenia reality tak ako ju vidíme a nebola taká ani neskôr, keďže vždy tu boli možnosti úpravy.
To, že niekto si hovorí \"stará dobrá fotografia\", keď si vložil do foťáku film, cvakal a potom bol zvedavý, čo z toho vyšlo a že mal mnoho nepodarkov, je o tom, že on to nebol schopný spraviť lepšie.
Aj Ansel Adams robil úpravy.
Jediné, na čo by ste mohli narážať pri túžbe po \"naozajstnej fotografii\" je biznis. Konkrétne to, že aj ľudia, ktorí nevedia až tak fotiť, ale vedia dobre grafiku sa môžu presadiť podobne ako fotograf, ktorý vie fotiť lepšie (stredne).
Ale to je zas iba fňukanie. Kto naozaj chce a bude na tom pracovať sa presadí. Pokiaľ bude skvelý fotograf, ktorý sa vie predať, tak oproti nemu nebude mať ten grafik výhodu. Pokiaľ sa niekto nevie predať a uplatniť, nie je to vina toho, že \"už nie je pravá fotografia\". Podmienky sa zmenili a je to tak ako to je.
Fňukali by ste, že ste sa pred 20 rokmi učili programovací jazyk, ktorý sa dnes už nepoužíva a venovali ste tomu kopu času? Niektorí fňukajú. Pomôže im to? Nie.
Vždy tu bude kopa balastu. Možno sa nízkymi cenami techniky zvyšuje štandart technickej kvality. Ale dobrého fotografa nezastúpi nič! Pokiaľ si to samozrejme nepripustí a sám sa nezačne vzdávať.
Nikto vám nepovie, čo je \"pravá fotografia\", pretože taká nikdy nebola! Vždy sa menila, vždy vznikali nové možnosti a staré zapadali prachom. A to je na nej krásne! Každý si môže nájsť svoj smer a vydať sa ním. Každý si môže robiť čo chce.
A zatiaľ, čo niekto fňuká nad tým, kde je stará fotografia, traja ďalší ľudia získali zákazku preto, že majú svoju víziu a nestrácajú čas.
mne to tiež príde ako scanie proti vetru,,, a úplne zbytočné, úpravy mala fotografia vždy, vždy boli, budú,,, a takako tu bola, a bude klasická, surová fotografia,,, mier,,,
Uff, ani som necakal, ze rozprudim az taku debatu. Pozeram, ze nazory sa tu roznia. Od odporcov uprav az po obhajcov uprav. Neslo mi tu ani tak o ten sposob uprav, ale hlavne o to mnozstvo, ktore je uz v sucasnej dobe az v takej miere, ze naozaj sa nejako straca hranica medzi fotografiou a pocitacovou grafikou. Napr. neden z velkych cesky packalov \"S. Petera\" - je to este fotograf, alebo je to grafik?? Chcel som sa skor pozriet na ten rozdiel ako je napr. rozdiel medzi europskymi/americky mi zahradami a japonskymi. Vidite krasu v umelom aranzma, alebo hladame krasu v skutocnosti, v realnom zivote? Ja osobne chcem asi radsej hladat krasu v tych jednoduchych realnych veciach
Uff, ani som necakal, ze rozprudim az taku debatu. Pozeram, ze nazory sa tu roznia. Od odporcov uprav az po obhajcov uprav. Neslo mi tu ani tak o ten sposob uprav, ale hlavne o to mnozstvo, ktore je uz v sucasnej dobe az v takej miere, ze naozaj sa nejako straca hranica medzi fotografiou a pocitacovou grafikou. Napr. neden z velkych cesky packalov \"S. Petera\" - je to este fotograf, alebo je to grafik?? Chcel som sa skor pozriet na ten rozdiel ako je napr. rozdiel medzi europskymi/americky mi zahradami a japonskymi. Vidite krasu v umelom aranzma, alebo hladame krasu v skutocnosti, v realnom zivote? Ja osobne chcem asi radsej hladat krasu v tych jednoduchych realnych veciach
hľadá a vidí sa ľahko, ale fotografovať úplne nejde, preto sa upravuje aby sa jej priblížili
...tak este inak - modna fotka, glamour, fotky do casopisov zivotneho stylu, do reklamy..., tam si treba uvedomit jedno - je to imaginarny svet - kto veri tomu, ze normalu zenu trapia veci, ktore riesi cojaviem casopis Ema ? Alebo kto veri tomu, ze cernosko Dede pride na Slovensko zasunie a ide ? Alebo naozaj sa tu najde niekto, kto veri, ze ta sexica v playboyi tak vyzera pri vareni ? Re-klama je tak trosku o klamani, opakovanom. Je to skratka taky zaner. A fotografia je tomu len a len podriadena (styl textov a grafiky, pripadne filmu sa tomu nijako nevymyka). Napriek tomu, nie je jednoduche uspiet a niektori to naozaj prehanaju - ale, je mi to jedno. Beriem to tak, ze kraska z obalky casopisu je premna niekolkosekundove vizualne potesenie a nijako mi neublizi. Druha vec je, ako uz napisal beholder, politicka manipulacia s fotografiou. Sudruhovia po zastreleni nezmizli len fyzicky, oni sa zahadne rozplynuli aj na fotkach... Sovietsky vojak po dobyti Berlina vztycujuci zastavu nad reichstagom, tak ten mal na originalnej fotke dvojo hodiniek na ruke. Ujo osloboditel si na presnost holt potrpel, ujovia komunisti si zase potrpeli, aby povest netrpela. Oproti tomuto je nejaka zretusovana modelina naozaj odvetvie zabavy.
Ja si myslim, ze je to problem nezvladnutia digitalnej technologie. Vyrobcovia velmi rychlo presli z filmu na digital a zrazu treba riesit veci, ktore pred tym nebolo treba. Postprocessing v case filmu bol minimalny, skratka clovek sa pri foteni sustredil na fotku a potom si dal vyvolat film (zovseobecnene pre 99% fotografujucich ludi). Proces od odovzdania filmu do fotolabu az po fotku bol cierna skrinka a nebolo sa treba s nicim trapit. Teraz si kupim fotak za 1500 eur, urobim fotky (samozrejme do RAW), potom si ich importnem do pocitaca, zoberiem Lightroom alebo podobny zazrak a kazdej fotke, ktora stoji za to sa venujem x minut aby bola dobra. Myslim si, ze tento proces ma byt minimalizovany, ale kedze vyrobcovia fotakov kaslu na uzivatelov, tak na nich hadzu aj svoje problemy - dokoncit fotku tak ako ma byt. Teraz nehovorim o kreativnych alebo umeleckych upravach, iba o obycajnom spracovani fotky s upravou farebnosti, kontrastu, sumu, atd.
No myslím, že tu nejde o úpravu farebnosti, kontrastu a šumu. Tu ide o to, keď grafik zoberie fotku nejakej bežnej baby, napraví jej celulitídu, trošku jej uberie zo zadku a zoštíhli stehná, potom jej trošku zväčší prsia a mierne jej ich podvihne. Potom popracuje dve tri hodinky na tváričke, takže by ju ani vlastná mater nespoznala. Jej trošku splihlé vlásky mierne predĺži a dodá im objem. A následne sa to ako fotografia objaví na titulke časopisu. Tu ide o to, či tomuto digitálnemu súboru, kde nezostal ani jediný pixel na svojom mieste ešte hovoriť fotografia alebo počítačová grafika. Jediná podoba s originálom - je to stále ešte žena, aj keď dobrý grafik by z vhodnej predlohy urobil aj chlapa
Pridám svoj názor. Ja akékoľvek (digitálne či klasické) úpravy nezatracujem, práve naopak, ale myslím si, že nejaké hranice sú potrebné, aby fotografia ostala fotografiou. Veď napr. umení sa hranice v podstate vytratili, čo síce pomohlo mnohým umelcom, ale na druhej strane ľudia už za umenie považujú všetko, čo sa dokáže komerčne presadiť a pritom to tradičným ponímaním umenia nemá moc spoločné (viď. hudobní \"umelci\"ako Lady Gaga a pod). Ale aby som sa vrátil k fotografii. Spektrum úprav je široké (od jených korekcií, cez skladanie panorám, retuš až po montáže a HDR...). Pokiaľ sú úpravy dobre zvládnuté, slúžia zámeru a pritom si fotografia zanecháva svoje čaro a prirodzenosť, prečo nie. Ale pokiaľ niekto dva dni a dve noci retušuje hnusnú modelku na obálku časopisu, ktorého obsah hovorí o živote bezvýznamných slávnych ľudí, takéto fotografie podľa mňa už právo nazívať sa skutočnými Fotografiami už strácajú. Samozrejme, pokiaľ niekto chce využívať fotografie ako základ pre skvelé montáže, HDR a pod. a pri tom využije \"drsné\" úpravy a pritom vytvorí esteticky zaujímavé dielo s myšlienkou (ako napr. Čako), opäť sú úpravy na mieste. Ale či aj v takýchto prípadoch ešte ide o fotografie, je mimoriadne ťažká a silne subjektívna vec.
Nuž, mokrá cesta... Často som experimentoval s preložením dvoch negatívov a jedným osvitom, občas vypálila z toho zaujímavá foto. Alebo len čiastočné vyvolanie polovice papiera, naexponovanie iného záberu na nevyvolanú časť a potom celkové vyvolanie, aj tam sa medze fantázie nekládli. A divák nemal ani potuchy a obdivoval...
Tie dva príklady o vyšívaní a maľovaní neberiem, pretože tam sa nepracovalo na fyzickom výstupe, ale na obkukanom, to je podľa mňa rozdiel...
Stano, ja som tiež experimentoval. Aj s multiexpozíciami, kadečo. Len vtedy sme vždy mali ako tvorivý pracovný nástroj svetlo. Bolo tam, ovplyvňovali sme ho objektívom, nadržovali rukami či tienili maskami. Volili sme si vývojky, gradáciu papiera... Ale výsledný obraz bol vytvorený svetlom... Teraz sa už už so svetlom nepracuje - načo, keď to oveľa ľahšie dorobí fotošop. Dnes potrebuje grafik na snímke len hrubé obrysy scény. Dorobí si farby, tvary, prechody, náladu, svetlo... Robí to v počítači... Keby si moja babka cvakla krajinku za svojou rodnou obcou, v labe si to dala nazväčšovať na rozmer vankúša, cez pauzák na látku preniesla hlavné kontúry, farebnosť by prispôsobila škále svojej zásoby nití a \"súbor\" by analógovo prepixlovala na rozmer vyšívaného krížika na kanave - aký je v tom rozdiel? Vankúš sa Ti nezdá dosť fyzický výstup? Samozrejme hrubo preháňam a neber to vážne, nakoniec o nič nejde - babka by sa aj tak hodne urazila, keby som jej povedal, že je fotograf
Neviem, prečo sa tu snažia ľudia rozoberať podobné témy. Nemá to žiadny zmysel. Každá metóda, tak ako povedal Le_Chuck, slúži nejakému zámeru. Vo fotografii je milíon žánrov a je tu komerčné použitie, nekomerčné použitie a ešte neviem aké iné a každé má iné požiadavky. Pokiaľ sa chceš predať, tak to potrebuješ robiť tak, ako to zákazník požaduje, alebo tak, aby sa mu to páčilo. Pokiaľ chceš tvoriť pre seba, tak zas nemáš žiadny dôvod presviedčať iného, aby to robil tak ako ty.
A čo, že modelky sú ťažko retušované? Keby neboli, nebol by splnený zámer. Keby neboli retušované, tak by mali 2x toľko make-upu, zmenilo by to niečo na výslednej fotke? Keby neboli retušované tvary modeliek, tak by proste brali za modelky iba úžší výber ľudí. Tak by proste vybrali ten záber, kde sa tvári tak ako treba. Bol by na obálke nejaký rozdiel? Nie.
Nejaké posilnené farby na krajinkách? Prečo nie? Krajinka má byť pekná a má mi visieť na stene. Nedal by som si tam nejakú šedú nudnosť.
Prirovnávať úpravy k nejakému \"klamaniu sa\" je naozaj hovadina. Je vina ľudí, že uveria všetkému, čo je v médiach a slepo preberajú vzory. Prečo by sme mali zatracovať to, že v časopisoch sú upravené modelky, keď vieme, že ak by také neboli, tak by v tých časopisoch proste neboli, lebo jeho zámer je ukázať presne toto. Nie ukazovať realitu...
Čo je prosím vás ozajstná fotografia?? Ako napísal beholder, úpravy sa robili vždy, keď to bolo potrebné, iba s tým rozdielom, že to bolo náročnejšie. Bola niekedy fotografia vlastne o tom, aby zachytila realitu nezmenene a neskrášlene? Určite nie. Nebola taká keď vznikala, to mala riadne ďaleko vôbec od zachytenia reality tak ako ju vidíme a nebola taká ani neskôr, keďže vždy tu boli možnosti úpravy.
To, že niekto si hovorí \"stará dobrá fotografia\", keď si vložil do foťáku film, cvakal a potom bol zvedavý, čo z toho vyšlo a že mal mnoho nepodarkov, je o tom, že on to nebol schopný spraviť lepšie.
Jediné, na čo by ste mohli narážať pri túžbe po \"naozajstnej fotografii\" je biznis. Konkrétne to, že aj ľudia, ktorí nevedia až tak fotiť, ale vedia dobre grafiku sa môžu presadiť podobne ako fotograf, ktorý vie fotiť lepšie (stredne).
Ale to je zas iba fňukanie. Kto naozaj chce a bude na tom pracovať sa presadí. Pokiaľ bude skvelý fotograf, ktorý sa vie predať, tak oproti nemu nebude mať ten grafik výhodu. Pokiaľ sa niekto nevie predať a uplatniť, nie je to vina toho, že \"už nie je pravá fotografia\". Podmienky sa zmenili a je to tak ako to je.
Fňukali by ste, že ste sa pred 20 rokmi učili programovací jazyk, ktorý sa dnes už nepoužíva a venovali ste tomu kopu času? Niektorí fňukajú. Pomôže im to? Nie.
Vždy tu bude kopa balastu. Možno sa nízkymi cenami techniky zvyšuje štandart technickej kvality. Ale dobrého fotografa nezastúpi nič! Pokiaľ si to samozrejme nepripustí a sám sa nezačne vzdávať.
Nikto vám nepovie, čo je \"pravá fotografia\", pretože taká nikdy nebola! Vždy sa menila, vždy vznikali nové možnosti a staré zapadali prachom. A to je na nej krásne! Každý si môže nájsť svoj smer a vydať sa ním. Každý si môže robiť čo chce.
A zatiaľ, čo niekto fňuká nad tým, kde je stará fotografia, traja ďalší ľudia získali zákazku preto, že majú svoju víziu a nestrácajú čas.
Po prvé - môžeme tu diskutovať, o čom chceme. Táto téma je častá a celkom zaujímavá. Oveľa zaujímavejšia ako mnoho iných na tomto portáli. Po druhé - nevieš prečo sa tu o tom diskutuje. Pretože si nepochopil, o čom sa tu diskutuje. Každý si môže robiť, čo chce a ako chce. Otázka znie - čo je fotografia a čo nie (pre Tvoju informáciu som Ti našiel defdiníciu http://sk.wikipedia.org/wiki/Fotografia) Za tretie - neviem, čo sem miešaš nejaký biznis. Fotografia nikdy nebola o biznise. Fotka je dobrá alebo nie. Či ju predáš alebo nie, s tým nemá nič spoločné. A nikto tu nefňuká. Za štvrté - dobrú noc a pevnú ruku na myši Tvojho komputera, dobré svetlo asi nepotrebuješ
Po prvé - môžeme tu diskutovať, o čom chceme. Táto téma je častá a celkom zaujímavá. Oveľa zaujímavejšia ako mnoho iných na tomto portáli. Po druhé - nevieš prečo sa tu o tom diskutuje. Pretože si nepochopil, o čom sa tu diskutuje. Každý si môže robiť, čo chce a ako chce. Otázka znie - čo je fotografia a čo nie (pre Tvoju informáciu som Ti našiel defdiníciu http://sk.wikipedia.org/wiki/Fotografia) Za tretie - neviem, čo sem miešaš nejaký biznis. Fotografia nikdy nebola o biznise. Fotka je dobrá alebo nie. Či ju predáš alebo nie, s tým nemá nič spoločné. A nikto tu nefňuká. Za štvrté - dobrú noc a pevnú ruku na myši Tvojho komputera, dobré svetlo asi nepotrebuješ
Ty si to zobral nejako vážne Nereagoval som nejako konkrétne na ľudí tu, alebo tú tému, ale celkovo na tento problém, ktorý sa rozoberá vždy rozvláčne bez výsledku. Teraz som sa pozrel na situáciu z kritického pohľadu na diskusiu o nej a nabudúce sa na ňu môžem pokojne pozrieť z iného pohľadu, nemám s tým problém. Nemusíš to, čo niekto napíše brať ako jeho stopercentnú životnú zásadu a presné, jednoznačné a dogmatické vyjadrenie toho, čo si myslí.
A k štvrtému bodu - neviem, z čoho vychádzaš, takže nesúď ľudí, ktorých nepoznáš. I keď vlastne ani keď ich poznáš A možno by si po čase zistil, že som veľkým fanúšikom čistých fotografických princípov.
Je pravda, že to mohlo znieť veľmi vážne, nabudúce to skúsim zľahka
Je pravda, že to mohlo znieť veľmi vážne, nabudúce to skúsim zľahka
Pardon za dvojtý príspevok
Presne - o nič tu nejde. Je to len taká obdoba krčmových rečí, len si každý popíjame pivko sám doma a kecáme do sveta Nič sa tu nevyrieši a nikto to vlastne ani nečaká Takže mier
existuje este fotografia?
Privrzenci poctivej fotky ozvite sa..
aj fotka by mala byt fotkou tou ktora je z fotaka a nie ktora vijde z fotošopu nazval by som ju \"fotošopgrafia\"
http://www.bythom.com/myths.htm
Odpoveď na tému : áno,určite existuje.Bez debaty.
Zaradené pod SPRACOVANIE fotografie?Iná debata,tiež nie na fórum.
Teraz ma napadlo : čo vlastne na tých Vašich sedeniach v BA,PO,KE,... preberáte?Keďže tam nechodím,preto sa pýtam.Toto je čistá téma na sedenie.
Pred neakym casom som mal v ruke casopis o fotografii este z doby analogovej fotografie. Prezeral som si foto vyhodnotene v sutazi.. ak to porovnam s topkou trebars na tychto strankach, veru nechcel by som sa vratit v case spat. Foti cim dalej tym vaic ludi a kedze talentovani jedinci su aj v inych oblastiach zivota mensinou, az vinimkou a vzdy to tak bolo.. nieje dovod sa cudovat, ze take mnozstvo fotiek prechadza vacsou upravou.. to je predsa normalne
..na druhej strane, dovolim si tvrdit ze do znacnej miery upravit fotografiu aby to nerozpoznalo skusenejsie oko si myslim ze nieje take jednoduche.. ak to niekto dokaze, je to kus umenia
Poctivá fotka je tá za ktorou si stojí aj jej autor. A je jedno čim to nafotí a upraví. Len aj ten autor musí za niečo stáť
Postprocessing v case filmu bol minimalny, skratka clovek sa pri foteni sustredil na fotku a potom si dal vyvolat film (zovseobecnene pre 99% fotografujucich ludi). Proces od odovzdania filmu do fotolabu az po fotku bol cierna skrinka a nebolo sa treba s nicim trapit.
Teraz si kupim fotak za 1500 eur, urobim fotky (samozrejme do RAW), potom si ich importnem do pocitaca, zoberiem Lightroom alebo podobny zazrak a kazdej fotke, ktora stoji za to sa venujem x minut aby bola dobra.
Myslim si, ze tento proces ma byt minimalizovany, ale kedze vyrobcovia fotakov kaslu na uzivatelov, tak na nich hadzu aj svoje problemy - dokoncit fotku tak ako ma byt.
Teraz nehovorim o kreativnych alebo umeleckych upravach, iba o obycajnom spracovani fotky s upravou farebnosti, kontrastu, sumu, atd.
Dnes tiež môžem na automatiku ako amatér takisto vyfotiť fotku a potom ju vytlačiť bez úpravy. Ked neviem upravovať a nemám poriadny monitor asi to je najlepšia cesta k dobrej fotke. No kto by si nedorobil väčšie prsia a modrejše oči aj ked to nevie, stačí pozrieť dievčence na fb...
nafotím kravinu na digi = kravina
nafotím kravinu na film = umenie? fotka? pokus o tvorivosť ale už určite nie kravina
ked niekomu poviem že mu nafotím svadbu aj na čiernobiely film a vyvolám v komore fotky často to zaberie viacej ako 21 Mpx 5D II
si sa vykecal,,,
a úplne zbytočné, úpravy mala fotografia vždy, vždy boli, budú,,,
a takako tu bola, a bude klasická, surová fotografia,,,
mier,,,
Ja osobne chcem asi radsej hladat krasu v tych jednoduchych realnych veciach
Ja osobne chcem asi radsej hladat krasu v tych jednoduchych realnych veciach
Napriek tomu, nie je jednoduche uspiet a niektori to naozaj prehanaju - ale, je mi to jedno.
Beriem to tak, ze kraska z obalky casopisu je premna niekolkosekundove vizualne potesenie a nijako mi neublizi.
Druha vec je, ako uz napisal beholder, politicka manipulacia s fotografiou. Sudruhovia po zastreleni nezmizli len fyzicky, oni sa zahadne rozplynuli aj na fotkach... Sovietsky vojak po dobyti Berlina vztycujuci zastavu nad reichstagom, tak ten mal na originalnej fotke dvojo hodiniek na ruke. Ujo osloboditel si na presnost holt potrpel, ujovia komunisti si zase potrpeli, aby povest netrpela. Oproti tomuto je nejaka zretusovana modelina naozaj odvetvie zabavy.
Postprocessing v case filmu bol minimalny, skratka clovek sa pri foteni sustredil na fotku a potom si dal vyvolat film (zovseobecnene pre 99% fotografujucich ludi). Proces od odovzdania filmu do fotolabu az po fotku bol cierna skrinka a nebolo sa treba s nicim trapit.
Teraz si kupim fotak za 1500 eur, urobim fotky (samozrejme do RAW), potom si ich importnem do pocitaca, zoberiem Lightroom alebo podobny zazrak a kazdej fotke, ktora stoji za to sa venujem x minut aby bola dobra.
Myslim si, ze tento proces ma byt minimalizovany, ale kedze vyrobcovia fotakov kaslu na uzivatelov, tak na nich hadzu aj svoje problemy - dokoncit fotku tak ako ma byt.
Teraz nehovorim o kreativnych alebo umeleckych upravach, iba o obycajnom spracovani fotky s upravou farebnosti, kontrastu, sumu, atd.
Veď napr. umení sa hranice v podstate vytratili, čo síce pomohlo mnohým umelcom, ale na druhej strane ľudia už za umenie považujú všetko, čo sa dokáže komerčne presadiť a pritom to tradičným ponímaním umenia nemá moc spoločné (viď. hudobní \"umelci\"ako Lady Gaga a pod).
Ale aby som sa vrátil k fotografii. Spektrum úprav je široké (od jených korekcií, cez skladanie panorám, retuš až po montáže a HDR...). Pokiaľ sú úpravy dobre zvládnuté, slúžia zámeru a pritom si fotografia zanecháva svoje čaro a prirodzenosť, prečo nie. Ale pokiaľ niekto dva dni a dve noci retušuje hnusnú modelku na obálku časopisu, ktorého obsah hovorí o živote bezvýznamných slávnych ľudí, takéto fotografie podľa mňa už právo nazívať sa skutočnými Fotografiami už strácajú. Samozrejme, pokiaľ niekto chce využívať fotografie ako základ pre skvelé montáže, HDR a pod. a pri tom využije \"drsné\" úpravy a pritom vytvorí esteticky zaujímavé dielo s myšlienkou (ako napr. Čako), opäť sú úpravy na mieste.
Ale či aj v takýchto prípadoch ešte ide o fotografie, je mimoriadne ťažká a silne subjektívna vec.
Často som experimentoval s preložením dvoch negatívov a jedným osvitom, občas vypálila z toho zaujímavá foto.
Alebo len čiastočné vyvolanie polovice papiera, naexponovanie iného záberu na nevyvolanú časť a potom celkové vyvolanie, aj tam sa medze fantázie nekládli.
A divák nemal ani potuchy a obdivoval...
Tie dva príklady o vyšívaní a maľovaní neberiem, pretože tam sa nepracovalo na fyzickom výstupe, ale na obkukanom, to je podľa mňa rozdiel...
Teraz sa už už so svetlom nepracuje - načo, keď to oveľa ľahšie dorobí fotošop. Dnes potrebuje grafik na snímke len hrubé obrysy scény. Dorobí si farby, tvary, prechody, náladu, svetlo... Robí to v počítači... Keby si moja babka cvakla krajinku za svojou rodnou obcou, v labe si to dala nazväčšovať na rozmer vankúša, cez pauzák na látku preniesla hlavné kontúry, farebnosť by prispôsobila škále svojej zásoby nití a \"súbor\" by analógovo prepixlovala na rozmer vyšívaného krížika na kanave - aký je v tom rozdiel? Vankúš sa Ti nezdá dosť fyzický výstup?
Po druhé - nevieš prečo sa tu o tom diskutuje. Pretože si nepochopil, o čom sa tu diskutuje. Každý si môže robiť, čo chce a ako chce. Otázka znie - čo je fotografia a čo nie (pre Tvoju informáciu som Ti našiel defdiníciu http://sk.wikipedia.org/wiki/Fotografia)
Za tretie - neviem, čo sem miešaš nejaký biznis. Fotografia nikdy nebola o biznise. Fotka je dobrá alebo nie. Či ju predáš alebo nie, s tým nemá nič spoločné. A nikto tu nefňuká.
Za štvrté - dobrú noc a pevnú ruku na myši Tvojho komputera, dobré svetlo asi nepotrebuješ
Po druhé - nevieš prečo sa tu o tom diskutuje. Pretože si nepochopil, o čom sa tu diskutuje. Každý si môže robiť, čo chce a ako chce. Otázka znie - čo je fotografia a čo nie (pre Tvoju informáciu som Ti našiel defdiníciu http://sk.wikipedia.org/wiki/Fotografia)
Za tretie - neviem, čo sem miešaš nejaký biznis. Fotografia nikdy nebola o biznise. Fotka je dobrá alebo nie. Či ju predáš alebo nie, s tým nemá nič spoločné. A nikto tu nefňuká.
Za štvrté - dobrú noc a pevnú ruku na myši Tvojho komputera, dobré svetlo asi nepotrebuješ
A k štvrtému bodu - neviem, z čoho vychádzaš, takže nesúď ľudí, ktorých nepoznáš. I keď vlastne ani keď ich poznáš
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie