Hore
Fórum » Spracovanie fotografie
 

existuje este fotografia?

piggee
piggee 2011-01-16 16:11:54+01
Nemate niekedy pocit, ze pri tolkych upravach uz ozajstna fotografia ani neexistuje? vsetko uz je take umele, az je z toho cloveku zle.. hlavne v modnej uz nemozete verit nicomu...
Privrzenci poctivej fotky ozvite sa..
 
peto94
2011-01-17 18:32:17+01
dobry den...chcel by som položit jednu otazku ktora je uplne mimo temu...aky je podla vás nazor: kolko percent (kvality na vyslednej fotografii) má podiel prave objektív.....viem ze je to subjektivný nazor ale tak predsa?...20% 50% 90%? dakujem za odpovad
 
piggee
2011-01-17 20:27:14+01
ciselne sa to da vyjadrit velice tazko, ale spravne sklo by som radil hned za toho, co macka spust..
 
jan.zitniak
2011-01-17 20:37:56+01
príspevok od: Michal Matloň
Neviem, prečo sa tu snažia ľudia rozoberať podobné témy. Nemá to žiadny zmysel. Každá metóda, tak ako povedal Le_Chuck, slúži nejakému zámeru. Vo fotografii je milíon žánrov a je tu komerčné použitie, nekomerčné použitie a ešte neviem aké iné a každé má iné požiadavky. Pokiaľ sa chceš predať, tak to potrebuješ robiť tak, ako to zákazník požaduje, alebo tak, aby sa mu to páčilo. Pokiaľ chceš tvoriť pre seba, tak zas nemáš žiadny dôvod presviedčať iného, aby to robil tak ako ty.

A čo, že modelky sú ťažko retušované? Keby neboli, nebol by splnený zámer. Keby neboli retušované, tak by mali 2x toľko make-upu, zmenilo by to niečo na výslednej fotke? Keby neboli retušované tvary modeliek, tak by proste brali za modelky iba úžší výber ľudí. Tak by proste vybrali ten záber, kde sa tvári tak ako treba. Bol by na obálke nejaký rozdiel? Nie.

Nejaké posilnené farby na krajinkách? Prečo nie? Krajinka má byť pekná a má mi visieť na stene. Nedal by som si tam nejakú šedú nudnosť.

Prirovnávať úpravy k nejakému \"klamaniu sa\" je naozaj hovadina. Je vina ľudí, že uveria všetkému, čo je v médiach a slepo preberajú vzory. Prečo by sme mali zatracovať to, že v časopisoch sú upravené modelky, keď vieme, že ak by také neboli, tak by v tých časopisoch proste neboli, lebo jeho zámer je ukázať presne toto. Nie ukazovať realitu...

Čo je prosím vás ozajstná fotografia?? Ako napísal beholder, úpravy sa robili vždy, keď to bolo potrebné, iba s tým rozdielom, že to bolo náročnejšie. Bola niekedy fotografia vlastne o tom, aby zachytila realitu nezmenene a neskrášlene? Určite nie. Nebola taká keď vznikala, to mala riadne ďaleko vôbec od zachytenia reality tak ako ju vidíme a nebola taká ani neskôr, keďže vždy tu boli možnosti úpravy.

To, že niekto si hovorí \"stará dobrá fotografia\", keď si vložil do foťáku film, cvakal a potom bol zvedavý, čo z toho vyšlo a že mal mnoho nepodarkov, je o tom, že on to nebol schopný spraviť lepšie.

Aj Ansel Adams robil úpravy.

Jediné, na čo by ste mohli narážať pri túžbe po \"naozajstnej fotografii\" je biznis. Konkrétne to, že aj ľudia, ktorí nevedia až tak fotiť, ale vedia dobre grafiku sa môžu presadiť podobne ako fotograf, ktorý vie fotiť lepšie (stredne).

Ale to je zas iba fňukanie. Kto naozaj chce a bude na tom pracovať sa presadí. Pokiaľ bude skvelý fotograf, ktorý sa vie predať, tak oproti nemu nebude mať ten grafik výhodu. Pokiaľ sa niekto nevie predať a uplatniť, nie je to vina toho, že \"už nie je pravá fotografia\". Podmienky sa zmenili a je to tak ako to je.

Fňukali by ste, že ste sa pred 20 rokmi učili programovací jazyk, ktorý sa dnes už nepoužíva a venovali ste tomu kopu času? Niektorí fňukajú. Pomôže im to? Nie.

Vždy tu bude kopa balastu. Možno sa nízkymi cenami techniky zvyšuje štandart technickej kvality. Ale dobrého fotografa nezastúpi nič! Pokiaľ si to samozrejme nepripustí a sám sa nezačne vzdávať.

Nikto vám nepovie, čo je \"pravá fotografia\", pretože taká nikdy nebola! Vždy sa menila, vždy vznikali nové možnosti a staré zapadali prachom. A to je na nej krásne! Každý si môže nájsť svoj smer a vydať sa ním. Každý si môže robiť čo chce.

A zatiaľ, čo niekto fňuká nad tým, kde je stará fotografia, traja ďalší ľudia získali zákazku preto, že majú svoju víziu a nestrácajú čas.
Veľmi pekný názor ...
 
Strana 4 z 4
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()