Nemate niekedy pocit, ze pri tolkych upravach uz ozajstna fotografia ani neexistuje? vsetko uz je take umele, az je z toho cloveku zle.. hlavne v modnej uz nemozete verit nicomu... Privrzenci poctivej fotky ozvite sa..
No myslím, že tu nejde o úpravu farebnosti, kontrastu a šumu. Tu ide o to, keď grafik zoberie fotku nejakej bežnej baby, napraví jej celulitídu, trošku jej uberie zo zadku a zoštíhli stehná, potom jej trošku zväčší prsia a mierne jej ich podvihne. Potom popracuje dve tri hodinky na tváričke, takže by ju ani vlastná mater nespoznala. Jej trošku splihlé vlásky mierne predĺži a dodá im objem. A následne sa to ako fotografia objaví na titulke časopisu. Tu ide o to, či tomuto digitálnemu súboru, kde nezostal ani jediný pixel na svojom mieste ešte hovoriť fotografia alebo počítačová grafika. Jediná podoba s originálom - je to stále ešte žena, aj keď dobrý grafik by z vhodnej predlohy urobil aj chlapa
možno by stálo za to oživiť foto - umenie tak, že by sa oklieštili dovolené úpravy v PP, npr. odfotíš, a v PP môžeš : ostriť, upraviť farbu, vyvažovať bielu a rezať a to je všetko... Poprípade high key a low key. Ale to by asi nešlo že? Keby sa všetci profíci čo robia npr. umeleckú fotku dohodli že budú robiť iba analógovo :, tak to by sa to možno vyriešilo. Smrť fotografie číha v masovosti a ľahkému prístupu k technológii. Možno príde doba že zohnať fotografa čo fotí analógovom bude nemožné a super drahé...
Presne - o nič tu nejde. Je to len taká obdoba krčmových rečí, len si každý popíjame pivko sám doma a kecáme do sveta Nič sa tu nevyrieši a nikto to vlastne ani nečaká Takže mier
Ja som zacal s analogovou fotografiou a mozem povedat ze to co sa dnes robi v Lightroome s digitalnou fotkou sa robi aj v darkroome s negativom. Myslim ze fotografia existuje tak isto ako pred rokmi, akurat uz na to netreba tolko namahy a penazi.
je predmet-odrazi sa od neho svetlo-prejde cez objektiv- dopadne na film/snimac- fotograf to spracuje= fotografia ,, u kazdeho je tento postup rovnaky az na predposledny bod.. a prave postup spracovania vyberame podla zanru.. takisto ako si vyberame objektiv..
nafotím kravinu na digi = kravina nafotím kravinu na film = umenie? fotka? pokus o tvorivosť ale už určite nie kravina
ked niekomu poviem že mu nafotím svadbu aj na čiernobiely film a vyvolám v komore fotky často to zaberie viacej ako 21 Mpx 5D II
... asi si ma nepochopil, keď kravinu fotíš, je jedno načom to je, chcel som len povedať, že ak prezeráš módne či reklamné fotografie ( česť výnimkám !!! ) mnohé tzv: impaktné sú výsledkom grafických programov, a nehovoril som o tie, ktoré sa objavujú tu na tomto portáli .....
možno by stálo za to oživiť foto - umenie tak, že by sa oklieštili dovolené úpravy v PP, npr. odfotíš, a v PP môžeš : ostriť, upraviť farbu, vyvažovať bielu a rezať a to je všetko... Poprípade high key a low key. Ale to by asi nešlo že? Keby sa všetci profíci čo robia npr. umeleckú fotku dohodli že budú robiť iba analógovo :, tak to by sa to možno vyriešilo. Smrť fotografie číha v masovosti a ľahkému prístupu k technológii. Možno príde doba že zohnať fotografa čo fotí analógovom bude nemožné a super drahé...
Ale Oto - fotografia predsa nie je mŕtva, netreba ju oživovať. A určite nie tak, že niekoho iného obmedzíš. Nech si každý robí, ako chce a čo chce. Tie hranice si musí každý nájsť pre seba, obmedzovať môžeš len seba a tým je vec vyriešená. Pokiaľ sem niekto pridá ako fotografiu digigrafiku, ktorá prekročí moje hranice, proste ju prejdem mlčaním. Fotografujeme snáď pre seba a svoju radosť, tak nechajme radosť aj digigrafikom
Ale Oto - fotografia predsa nie je mŕtva, netreba ju oživovať. A určite nie tak, že niekoho iného obmedzíš. Nech si každý robí, ako chce a čo chce. Tie hranice si musí každý nájsť pre seba, obmedzovať môžeš len seba a tým je vec vyriešená. Pokiaľ sem niekto pridá ako fotografiu digigrafiku, ktorá prekročí moje hranice, proste ju prejdem mlčaním. Fotografujeme snáď pre seba a svoju radosť, tak nechajme radosť aj digigrafikom
... no, a k niečomu predsalen sme dospeli , vynašli sme nový názov : DIGIGRAFÍK a fotograf zostane fotografom
Chalani, nechapem, na co to tuna rozoberate. Pokial si sikovny fotograf a nepotrebujes zabit pri postprocese z fotenia dialse dva dni, tak tu robotu dostanes tak, ci tak!!
co som tu tak na rychlo videl pri temach: 1) pri foteni do modnych casopisov, za 30-40% casu maluje! zo 4 hodinoveho fotenia modelka pomaly 2 hodiny sedi, kym jej spravia ksich a uces. Potom v PSku vazne stacia vyretusovat znamienka a nic viac. 2) Co take HDR alebo Panorama?? vsak to su tiez vsetko brutalne zasahy do povodneho obrazku.
V kazdej oblasti fotenia dochadza k uprave. A teraz si mame stanovit limit? Bude uz vela orezanie povodnej fotky? Uprava saturacie? Doostrenie? Krivky? Klonovanie? Zmena pozadia? HDR?
Vsetko to patri k fotke a nic s tym nespravis!!! Ak si dobry fotograf, tak si to vsetko vies nastavit sam priamo na placi a za kompom stravis 30 minut, kym posles fotky na server akurat. A taki fotografi sa o robotu bat nemusia. Bohuzial vacsinou pindaju na postprocess ludia co s PSkom robit nevedia. Takze hosi, nespravajte sa ako vsetci slovaci, kt iba sedia na riti a stazuju sa! Otvorte uja googla, citajte, studujte, skusajte. Za 2 mesiace, mozno za 2 roky sa dostanete do stadia, ked si to PSko otvorite, odstranite modelka z nosa vyrazku a date ulozit.
Ked ste taki zastanci stareho fotenia, tak vyhodte tie drahe fotaky a kupte si masinu, kt ma 3fps a pri ISO 1250 je to zasumene ako
Chalani, nechapem, na co to tuna rozoberate. Pokial si sikovny fotograf a nepotrebujes zabit pri postprocese z fotenia dialse dva dni, tak tu robotu dostanes tak, ci tak!!
co som tu tak na rychlo videl pri temach: 1) pri foteni do modnych casopisov, za 30-40% casu maluje! zo 4 hodinoveho fotenia modelka pomaly 2 hodiny sedi, kym jej spravia ksich a uces. Potom v PSku vazne stacia vyretusovat znamienka a nic viac. 2) Co take HDR alebo Panorama?? vsak to su tiez vsetko brutalne zasahy do povodneho obrazku.
V kazdej oblasti fotenia dochadza k uprave. A teraz si mame stanovit limit? Bude uz vela orezanie povodnej fotky? Uprava saturacie? Doostrenie? Krivky? Klonovanie? Zmena pozadia? HDR?
Vsetko to patri k fotke a nic s tym nespravis!!! Ak si dobry fotograf, tak si to vsetko vies nastavit sam priamo na placi a za kompom stravis 30 minut, kym posles fotky na server akurat. A taki fotografi sa o robotu bat nemusia. Bohuzial vacsinou pindaju na postprocess ludia co s PSkom robit nevedia. Takze hosi, nespravajte sa ako vsetci slovaci, kt iba sedia na riti a stazuju sa! Otvorte uja googla, citajte, studujte, skusajte. Za 2 mesiace, mozno za 2 roky sa dostanete do stadia, ked si to PSko otvorite, odstranite modelka z nosa vyrazku a date ulozit.
Ked ste taki zastanci stareho fotenia, tak vyhodte tie drahe fotaky a kupte si masinu, kt ma 3fps a pri ISO 1250 je to zasumene ako
pozeram Upir ze mas prehlad aj o tom co je to glamur aj krajinka panoramaticka,nehovoriac o tom ,ze analogova fotografia je naozaj mimo teba ..
pozeram Upir ze mas prehlad aj o tom co je to glamur aj krajinka panoramaticka,nehovoriac o tom ,ze analogova fotografia je naozaj mimo teba ..
Krajinku nefotim, lebo ma to nebavi. Uznavam, ze analog je mimo mna, lebo som trosku mladsi rocnik a ked som sa dostal k foteniu, tak analog som nemal kde vyvolavat.
Glamour fotim pravidelne a na vsetkych foteniach je aj vizazistka aj stylistka. To su veci, bez kt sa nezaobides. Tiez niesom nadseny z vyvoja dnesneho trendu. Ale nebudem sa tu rozculovat a nadavat, ze su fotografi, kt prijdu na sportove podujatie, napevno polozia niekde 3-4 fotaky a dialkovo ich odpaluju a pritom fotia este na dialsi. Ked to vedia, tak preco nie. Sice im zavidim, ze maju masiny za niekolko sto tisic eur a mozu si dovolit robit take strestene veci, ale nebudeme tu predsa na to pindat. Kazdy musi ist po foto rebricku pomaly hore alebo z neho vypadnut.
Krajinku nefotim, lebo ma to nebavi. Uznavam, ze analog je mimo mna, lebo som trosku mladsi rocnik a ked som sa dostal k foteniu, tak analog som nemal kde vyvolavat.
Glamour fotim pravidelne a na vsetkych foteniach je aj vizazistka aj stylistka. To su veci, bez kt sa nezaobides. Tiez niesom nadseny z vyvoja dnesneho trendu. Ale nebudem sa tu rozculovat a nadavat, ze su fotografi, kt prijdu na sportove podujatie, napevno polozia niekde 3-4 fotaky a dialkovo ich odpaluju a pritom fotia este na dialsi. Ked to vedia, tak preco nie. Sice im zavidim, ze maju masiny za niekolko sto tisic eur a mozu si dovolit robit take strestene veci, ale nebudeme tu predsa na to pindat. Kazdy musi ist po foto rebricku pomaly hore alebo z neho vypadnut.
ja nerozumiem preco to stavas do vertikalnej polohy?aky rebricek?aky vypadok?myslim ze 90 percent ludi foti le preto ze ich to bavi a nechcu nikam ist..zlepsovat sa,to ano,ale naozaj vacsina ludi sa tym nehodla zivit,takze im staci stara harmonika a bavia sa .. analog nie je vec rocniku narodenia,ale je to vec zaujmu..aj bicykel sa narodil pred stodvadsiatimi rokmi a stale sa vyvija a jazdi sa na nom.. fotim vsetko mozne,da sa povedat ,ze ma ako tak zivy,ale priznam sa,este nikdy som nezavidel nikomu odpalovacie zariadenia ani mnozstvo fotoaparatov najvyssej kvality..to z teba fotografa nerobi mam atelier vlastny,takze viem co je to fotit atelier,aj ked zrovna ja nefotim najcastejsie tento druh fotografie pisem to preto lebo ma fotografia ako taka bavi ale nebudem plakat nad tym ze zli grafici mi beru pracu ,fotografia ,odkedy vznikla,bola upravovana,retusova,robili sa do nej zasahy ,ovplyvnoval sa ci uz obsah alebo kvalita ako som pisal vyssie ,vzdy je to iba na tebe ,co si vyberies,aku cestu
Stále sa tu trošku mýlia veci Poviem, čo je moja predstava pojmu fotografie. Pre mňa je fotografia výsledok pôsobenia svetla a výsledný obraz je vytvorený svetlom. Nezáleží na médiu, ktoré obraz zaznamená. Na úpravu obrazu je možné použiť všetky techniky, ktoré nejakým spôsobom modifikuiú pôsobenie svetla na médium - ovplyvňovať charakter svetla, jeho množstvo a farbu, smer dopadu, upravovať ho filtrami, dvojexpozíciou, voľbou objektívu meniť perspektívu... Môžeme rovnako ovplyvňovať médium - jeho citlivosť, prevod dopadnutého obrazu na čiernobiely, IR, posun farieb filtrom... Pre mňa je prijateľná aj úprava postprocessingová - v rozsahu úprav, realizovaných v analógovej fotografii - prevody farebnosti, kontrastu, orez, natočenie, drobné retuše. Stále je to obraz, vytvorený svetlom. Fotografiou prestáva byť pre mňa obraz, ktorého viac ako napr. 5% obsahu bolo obsahovo modifikované inou cestou ako pôsobením svetla. A to je modifikácia obsahu akokoľvek technikou (počítač, maľba, montáže, vyšívanie Aj HDR (použitá rozumne) a panoráma je podľa mňa stále fotografia... Ale podčiarkujem - je to len moja definícia a nie je nijak hlboko premyslená
Stále sa tu trošku mýlia veci Poviem, čo je moja predstava pojmu fotografie. Pre mňa je fotografia výsledok pôsobenia svetla a výsledný obraz je vytvorený svetlom. Nezáleží na médiu, ktoré obraz zaznamená. Na úpravu obrazu je možné použiť všetky techniky, ktoré nejakým spôsobom modifikuiú pôsobenie svetla na médium - ovplyvňovať charakter svetla, jeho množstvo a farbu, smer dopadu, upravovať ho filtrami, dvojexpozíciou, voľbou objektívu meniť perspektívu... Môžeme rovnako ovplyvňovať médium - jeho citlivosť, prevod dopadnutého obrazu na čiernobiely, IR, posun farieb filtrom... Pre mňa je prijateľná aj úprava postprocessingová - v rozsahu úprav, realizovaných v analógovej fotografii - prevody farebnosti, kontrastu, orez, natočenie, drobné retuše. Stále je to obraz, vytvorený svetlom. Fotografiou prestáva byť pre mňa obraz, ktorého viac ako napr. 5% obsahu bolo obsahovo modifikované inou cestou ako pôsobením svetla. A to je modifikácia obsahu akokoľvek technikou (počítač, maľba, montáže, vyšívanie Aj HDR (použitá rozumne) a panoráma je podľa mňa stále fotografia... Ale podčiarkujem - je to len moja definícia a nie je nijak hlboko premyslená
Tiez tak nejako sa to snazim brat aj ja.. ak sa snazim urobit nieco s nedostatkami, ktore ma moja technika, tak to neberiem nejako tragicky, ale stale zachytavam skutocnost.. ale ked uz niekto meni skutocnost, tak to asi fotka nebude, ale je to viac grafika. Ja sam pracujem ako grafik a foto je cisto moj konicek, ktoremu venujem moj volny cas a preto mi je z tohych prehnanych uprav blivno, pretoze si mnoho ludi neuvedomuje tu kracu pri tvoreni fotky
Fotografia ako produkt, vznikla prvoplánovo, za účelom zmrazenia jedinečného okamžiku.... Rovnako ako film.....to bolo nadšenia keď sa oproti ľuďom rútil rozbennutý parný rušeň....poniektorí sa vraj uhýňali..... Ani neviem čo som chcel vlastne povedať........ Jáj...fotografia v jej začiatkoch bola velmi zaznávaná...hlavne v kruhoch umelcov (maliarov , sochárov)....považovali ju za gýč..... Asi to tak má byť.....z Avatara by sa napríklad Degas s Manetom aj Monetom dokopy pravdepodobne pogrcali...No a nám sa páči......a v budúcnosti budú možno naši vnuci plakať za klasickou digi úpravou a kritizovať trojrozmernú priestorovú projekciu.....
existuje este fotografia?
Privrzenci poctivej fotky ozvite sa..
samozrejme retusovanie celulitidy je uz ina vec.
nafotím kravinu na digi = kravina
nafotím kravinu na film = umenie? fotka? pokus o tvorivosť ale už určite nie kravina
ked niekomu poviem že mu nafotím svadbu aj na čiernobiely film a vyvolám v komore fotky často to zaberie viacej ako 21 Mpx 5D II
co som tu tak na rychlo videl pri temach:
1) pri foteni do modnych casopisov, za 30-40% casu maluje! zo 4 hodinoveho fotenia modelka pomaly 2 hodiny sedi, kym jej spravia ksich a uces. Potom v PSku vazne stacia vyretusovat znamienka a nic viac.
2) Co take HDR alebo Panorama?? vsak to su tiez vsetko brutalne zasahy do povodneho obrazku.
co som tu tak na rychlo videl pri temach:
1) pri foteni do modnych casopisov, za 30-40% casu maluje! zo 4 hodinoveho fotenia modelka pomaly 2 hodiny sedi, kym jej spravia ksich a uces. Potom v PSku vazne stacia vyretusovat znamienka a nic viac.
2) Co take HDR alebo Panorama?? vsak to su tiez vsetko brutalne zasahy do povodneho obrazku.
Uznavam, ze analog je mimo mna, lebo som trosku mladsi rocnik a ked som sa dostal k foteniu, tak analog som nemal kde vyvolavat.
Glamour fotim pravidelne a na vsetkych foteniach je aj vizazistka aj stylistka. To su veci, bez kt sa nezaobides.
Tiez niesom nadseny z vyvoja dnesneho trendu. Ale nebudem sa tu rozculovat a nadavat, ze su fotografi, kt prijdu na sportove podujatie, napevno polozia niekde 3-4 fotaky a dialkovo ich odpaluju a pritom fotia este na dialsi. Ked to vedia, tak preco nie. Sice im zavidim, ze maju masiny za niekolko sto tisic eur a mozu si dovolit robit take strestene veci, ale nebudeme tu predsa na to pindat. Kazdy musi ist po foto rebricku pomaly hore alebo z neho vypadnut.
Uznavam, ze analog je mimo mna, lebo som trosku mladsi rocnik a ked som sa dostal k foteniu, tak analog som nemal kde vyvolavat.
Glamour fotim pravidelne a na vsetkych foteniach je aj vizazistka aj stylistka. To su veci, bez kt sa nezaobides.
Tiez niesom nadseny z vyvoja dnesneho trendu. Ale nebudem sa tu rozculovat a nadavat, ze su fotografi, kt prijdu na sportove podujatie, napevno polozia niekde 3-4 fotaky a dialkovo ich odpaluju a pritom fotia este na dialsi. Ked to vedia, tak preco nie. Sice im zavidim, ze maju masiny za niekolko sto tisic eur a mozu si dovolit robit take strestene veci, ale nebudeme tu predsa na to pindat. Kazdy musi ist po foto rebricku pomaly hore alebo z neho vypadnut.
analog nie je vec rocniku narodenia,ale je to vec zaujmu..aj bicykel sa narodil pred stodvadsiatimi rokmi a stale sa vyvija a jazdi sa na nom..
fotim vsetko mozne,da sa povedat ,ze ma ako tak zivy,ale priznam sa,este nikdy som nezavidel nikomu odpalovacie zariadenia ani mnozstvo fotoaparatov najvyssej kvality..to z teba fotografa nerobi
mam atelier vlastny,takze viem co je to fotit atelier,aj ked zrovna ja nefotim najcastejsie tento druh fotografie
pisem to preto lebo ma fotografia ako taka bavi ale nebudem plakat nad tym ze zli grafici mi beru pracu ,fotografia ,odkedy vznikla,bola upravovana,retusova,robili sa do nej zasahy ,ovplyvnoval sa ci uz obsah alebo kvalita
ako som pisal vyssie ,vzdy je to iba na tebe ,co si vyberies,aku cestu
http://isbranar.blogspot.com/2008/07/photoshop-faz-005.html
Total brutal...
Rovnako ako film.....to bolo nadšenia keď sa oproti ľuďom rútil rozbennutý parný rušeň....poniektorí sa vraj uhýňali.....
Ani neviem čo som chcel vlastne povedať........
Jáj...fotografia v jej začiatkoch bola velmi zaznávaná...hlavne v kruhoch umelcov (maliarov , sochárov)....považovali ju za gýč.....
Asi to tak má byť.....z Avatara by sa napríklad Degas s Manetom aj Monetom dokopy pravdepodobne pogrcali...No a nám sa páči......a v budúcnosti budú možno naši vnuci plakať za klasickou digi úpravou a kritizovať trojrozmernú priestorovú projekciu.....
Že jaká nostalgia....
http://www.fotografovani.cz/art/df_trendy/hist_1.html
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie