Fórum » Počítačové vybavenie

Pocitač pre Da Vinci Resolve

Rolo79
Rolo79 2024-11-04 21:05:14+01
Ahojte. Aké parametre zvoliť pre komponenty pre plynulé spracovanie nie zdlhavé exportovanie videá v UHD 4k. Ďakujem.
- Procesor, doska
- Ram
- Grafika
- Disk

K1000
2024-11-06 09:27:30+01
Poslednýkrát čo som skladal, v januári 2022. Trochu som to prehnal s veľkosťou skrinky 😅
Nedával som vodné chladenie.

Čo sa týka dosiek, obľúbil som si ASUS, rad ROG.
U skriniek a chladenia som si obľúbil be quiet! Po Slovensky "Čuš!" 😄
M.2 disky Samsung.
Atď., atď.

jozef84
2024-11-06 09:33:09+01
príspevok od: JohnNewton
Na YT sú návody ako inštalovať DaVinci na Linux
Dík.

jozef84
2024-11-06 09:34:54+01
príspevok od: Dumaru
S videom som robil naposledy vo windowsáckom Movie Makeri ešte na XPčku, keď sme digitalizovali videá cez TV kartu Pre KDE desktop je známy Kdenlive, registrujem napríklad Olive a existuje viac programov, tuším že niektorí editujú video aj cez Blender:

https://kdenlive.org/en/

https://www.olivevideoeditor.org/

https://www.blender.org/
Movie Maker je super na jednoduché videá. A vo väčšine prípadov stačí na videá z dovolenky.
Díky za linky, poštudujem.

jozef84
2024-11-06 09:36:23+01
príspevok od: K1000
Poslednýkrát čo som skladal, v januári 2022. Trochu som to prehnal s veľkosťou skrinky 😅

M.2 disky Samsung.
Atď., atď.
Vyzerá to super. A máš tam miesta aj na tancovanie.

Dumaru
2024-11-06 09:38:06+01

M.2 disky Samsung.
Atď., atď.
Trošku si rypnem, nemáš tam paradoxne horšie chladenie skrine keď je taká veľká? Inak pekne to vyzerá a žiadny bordel s káblami

K1000
2024-11-06 09:44:48+01
príspevok od: jozef84
Vyzerá to super. A máš tam miesta aj na tancovanie.
V dnešnej dobe sa dajú urobiť super zostavy, ktoré ešte aj esteticky pekne pôsobia. Je z čoho vyberať.

K1000
2024-11-06 09:46:52+01
Trošku si rypnem, nemáš tam paradoxne horšie chladenie skrine keď je taká veľká? Inak pekne to vyzerá a žiadny bordel s káblami
Vidíš, laicky by som si bol myslel, že čím rozmernejšia skrinka, tým lepšie chladenie. Nie je to tak?

A áno, káble sa v dnešnej dobe dajú pekne spratať za dosku. Čím ďalej tým sa to viac zdokonaľuje.

jozef84
2024-11-06 10:05:59+01
Vidíš, laicky by som si bol myslel, že čím rozmernejšia skrinka, tým lepšie chladenie. Nie je to tak?

A áno, káble sa v dnešnej dobe dajú pekne spratať za dosku. Čím ďalej tým sa to viac zdokonaľuje.
Je to trochu zložitejšie. Predstav si to ako Dyson vysávač. Tam máš expanznú komoru, kde sa spomalí vzduch s prachom a prach padá dole. To isté môže nastať v tvojej skrinke. Záleží to aj od ventilátorov,ich priemeru, otáčok, vstupných a výstupných otvorov skrinky, komínový efekt, laminárne a turbulentné prúdenie, atď. Ak chceš využiť aj komínový efekt(rozdiel teplôt-teplý vzduch stúpa hore), tak skrinku na nožičky, zospodu a zvrchu otvory na skrinke. Otvory po stranách zhoršujú(spomaľujú pohyb vzduchu) . Vhodnejšie je laminárne prúdenie, resp. prechodné. Nevznikajú víry v hluchých miestach skrinky. Pokiaľ sa dá, tak ventilátory vodorovne, aby podporili komínový stúpavý efekt, čo najväčší priemer, menšie otáčky, skrinka bez hluchých miest, kde sa môže usádzať prach a vznikať turbulentné prúdenie. To je popis z hľadiska čo vraví vzduchotechnika. Mám školu priemyselné pece, vzduchotechnika, tepelná technika. Ale z elektrikárskeho nízkoprúdového pohľadu to musia posúdiť iní.

K1000
2024-11-06 10:14:41+01
Je to trochu zložitejšie. Predstav si to ako Dyson vysávač. Tam máš expanznú komoru, kde sa spomalí vzduch s prachom a prach padá dole. To isté môže nastať v tvojej skrinke. Záleží to aj od ventilátorov,ich priemeru, otáčok, vstupných a výstupných otvorov skrinky, komínový efekt, laminárne a turbulentné prúdenie, atď. Ak chceš využiť aj komínový efekt(rozdiel teplôt-teplý vzduch stúpa hore), tak skrinku na nožičky, zospodu a zvrchu otvory na skrinke. Otvory po stranách zhoršujú(spomaľujú pohyb vzduchu) . Vhodnejšie je laminárne prúdenie, resp. prechodné. Nevznikajú víry v hluchých miestach skrinky. Pokiaľ sa dá, tak ventilátory vodorovne, aby podporili komínový stúpavý efekt, čo najväčší priemer, menšie otáčky, skrinka bez hluchých miest, kde sa môže usádzať prach a vznikať turbulentné prúdenie. To je popis z hľadiska čo vraví vzduchotechnika. Mám školu priemyselné pece, vzduchotechnika, tepelná technika. Ale z elektrikárskeho nízkoprúdového pohľadu to musia posúdiť iní.
Celá veda!
Ja som to bral takým hurá spôsobom, že čím väčšie všetko (skrinka, ventilátory...), tým to predsa musí byť lepšie 😂

Vďaka za info!

JohnNewton
2024-11-06 10:21:18+01
Cooler master Cosmos, 13 ventilátorov, jeden vodník, dvere ako na aute. Teraz 32 kg. Po smrti vyliať betónom a použiť ako náhrobný kameň s nápisom game over. Ukotviť nebude nutné 😆

jozef84
2024-11-06 10:32:19+01
Celá veda!
Ja som to bral takým hurá spôsobom, že čím väčšie všetko (skrinka, ventilátory...), tým to predsa musí byť lepšie 😂

Vďaka za info!
Ako sa vraví, všetky cesty vedú do Ríma. Nerieš, máš to fajn a prístup k súčastiam zostavy je dobrý. O tom by ti vedeli opravári áut veľa popísať. Hlavne o autách, ktoré navrhovali za počítačom a nie v súlade s opravármi. Niekedy u niektorých áut musíš rozšróbovať kopec komponentov, aby si sa k tomu vôbec dostal...

K1000
2024-11-06 10:34:37+01
príspevok od: JohnNewton
Cooler master Cosmos, 13 ventilátorov, jeden vodník, dvere ako na aute. Teraz 32 kg. Po smrti vyliať betónom a použiť ako náhrobný kameň s nápisom game over. Ukotviť nebude nutné 😆
S tým "Game over" si mi pripomenul kravatu čo nosil brat pred svatbou.
Na svatbu mu to zarazili, ale vyrobil si nálepku na podrážku topánky. Keď si v kostole kľakol pred oltár, bolo ju vidno 😄

K1000
2024-11-06 10:36:03+01
Ako sa vraví, všetky cesty vedú do Ríma. Nerieš, máš to fajn a prístup k súčastiam zostavy je dobrý. O tom by ti vedeli opravári áut veľa popísať. Hlavne o autách, ktoré navrhovali za počítačom a nie v súlade s opravármi. Niekedy u niektorých áut musíš rozšróbovať kopec komponentov, aby si sa k tomu vôbec dostal...
Dík!
Urobil som chyby, napríklad keď si všimneš, ventilátor mi zakrýva jednu pozíciu RAM. Čiže som mohol dať spolu len 64 GB.

Človek sa učí na vlastných chybách...

JohnNewton
2024-11-06 10:37:01+01
Celá veda!

Vďaka za info!
Ale v podstate to platí, AV príjmače sú stále rovnaké monštrá, s dobrým odvodom vzduchu a vo všeobecnosti s vysokou životnosťou. Kremíkové nebo je tým bližšie, čím je teplota vyššia.

Dumaru
2024-11-06 10:50:38+01

V optimálnom prípade by malo byť v skrini počítača prúdenie vzduchu na štýl komína. Pri nevýkonných zostavách by som sa asi nad tým nezastavoval ale pri tých, kde sa cena grafiky blíži k cene základného herného notebooku by som už zvážil, ako správne umiestniť ventilátory a ako ich otočiť Niekde som videl dokonca porovnávačku, ako správne aplikovať pastu na procák a vo výsledku je to jedno

K1000
2024-11-06 11:09:34+01
Keď som staval (v januári 2022), grafické karty boli štvronásobne predražené, lebo sa skupovali vo veľkom na ťažbu krypto mien. Preto tam mám len stašiu podpriemernú z predchádzajúceho počítača.

Ale tento PC je na iné účely než hry alebo strih videa, tak mi to stačí.

jozef84
2024-11-06 11:11:59+01
V optimálnom prípade by malo byť v skrini počítača prúdenie vzduchu na štýl komína. Pri nevýkonných zostavách by som sa asi nad tým nezastavoval ale pri tých, kde sa cena grafiky blíži k cene základného herného notebooku by som už zvážil, ako správne umiestniť ventilátory a ako ich otočiť Niekde som videl dokonca porovnávačku, ako správne aplikovať pastu na procák a vo výsledku je to jedno
Veruže to nie je jedno. Mám jednu svetelnú reklamu so zeleným led pásom a svieti už viac ako 15 rokov v kuse...Ale led pásik je na hliníkovej lište. A iné svietia niekedy len pár rokov, dokonca jedna len pol roka. Chladenie urobí na životnosť veľmi veľa.

K1000
2024-11-06 11:32:05+01
Veruže to nie je jedno. Mám jednu svetelnú reklamu so zeleným led pásom a svieti už viac ako 15 rokov v kuse...Ale led pásik je na hliníkovej lište. A iné svietia niekedy len pár rokov, dokonca jedna len pol roka. Chladenie urobí na životnosť veľmi veľa.
Kúpiš Mac s procesorom M a máš postarané. Neuvidíš viac než 60C na teplomeri.
Manželka má ešte posledný Intel MacBook Pro i7. Poviem len toľko: Musí používať chladiacu podložku. A aj tak hučí ako slon.

JohnNewton
2024-11-06 11:33:20+01
Dík!
Urobil som chyby, napríklad keď si všimneš, ventilátor mi zakrýva jednu pozíciu RAM. Čiže som mohol dať spolu len 64 GB.

Človek sa učí na vlastných chybách...
Mal si dať vodníka, takto končí teplo z cpu v case

JohnNewton
2024-11-06 11:51:28+01
Budem trochu oponovať , napr.základnú dosku , zvlášť napájaciu kaskádu je dobré ofukovat kolmo, ak to bude zo spodu tak každý výčnelok vytvorí za sebou to čo sa ľudovo volá závetrie, vytvára sa tam aj podtlak, ktorý bude teplý vzduch nasávať späť ,tiež mám školu kde sa učila
tepelná technika 😉Ale nie je to veľmi podstatné. Ako zaujímavosť uvediem, že golfová loprička bez jamiek doletí o 30% bližšie ako tá s jamkami.

Strana 3 z 8
1 2 3 4 5 ... 7 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()