Prosím vás, aký najväčší formát fotky si môžem dať vytlačiť z fotografie 6MPix ?
záleží načo to chceš, na bilbord a megabord stačia aj 2mpix. Ak to chceš ako ozaj dobrú fotku so super tlačou tak už pri formáte A3 ti môže byť vidno nedostatok bodov ale ešte sa to dá. A4 bude absolútne super
ak to ratame na 300dpi na palec tak priblizne 18x24 ale kedze v minilaboch teda na tych strojoch dochadza aj tak k interpolacii myslim ze dosiahnes dobru A4 ale to zalezi aj od fotky ako je expozicne dobra /ci je ostra a ci ma sum /
Vykasli sa na vsetky rady, ktore tu su. Aj ked som clanok pisal ja. Nic z toho neplati, ak fotka nie je dostatocne kvalitna. Vytlac ju ako velku chces a uvidis, ci ti to bude stacit. Len ty vies, co je pre teba este dobre a co nie. Chces plagat A2? Tak si ho vytlac. Mozno budes spokojny.
P.S. Pocas prvej Olympiady, kde sa fotilo na DSLR sa z 2MPx fotografii robili vystavne zvecseniny 50x70 cm.
Mám doma jeden plagát vytlačený na plotri o rozmeroch 90x60 cm, z Nikona D40. Povedal by som, že kvalitou je to o čosi lepšie ako bežne dostupné plagáty a odchodoch. Ale takéto rozmery som nedosiahol, len bežným zväčšením, ale tak, že pôvodnú fotku som dookola zvačšoval stále iba o 5%, až kým som nedosiahol potrebné rozlíšenie, a potom ešte doostril. Ale dalo by sa aj kľudne viac, záleží ad použitia.
A do fotolabu je lepšie priniesť takú fotku vo formate RAW či TIFF?
Skús priniesť 300MB súbor v TIFFe a uvidíš čo ti povedia Stačí JPG. S TIFFom pracuj iba ty doma na PC, pri opätovnom ukladaní, pretože sa mu neznižuje kvalita. Finálnu fotku, na ktorej sa už nebude nič robiť, si ulož ako jpg v čo najvyššej kvalite. Garantujem ti, že medzi nimi nenájdeš rozdiel.
A do fotolabu je lepšie priniesť takú fotku vo formate RAW či TIFF?
mam doma 12-farebny fotoploter, cize ked mi posles kludne aj 300 MB fotku napr. cez uschovnu vytlacim ti ju aj v TIFFe (kludne aj z RAW) , mimochodom ploter s pluginom pre Photoshop zvladne tlac aj 16 bit/kanal v lubovolnom farebnom priestore do rozlisenia 600 dpi
Skús priniesť 300MB súbor v TIFFe a uvidíš čo ti povedia Stačí JPG. S TIFFom pracuj iba ty doma na PC, pri opätovnom ukladaní, pretože sa mu neznižuje kvalita. Finálnu fotku, na ktorej sa už nebude nič robiť, si ulož ako jpg v čo najvyššej kvalite. Garantujem ti, že medzi nimi nenájdeš rozdiel.
Vo formate jpg mi ju ale skomprimuje a to nechcem, chcem vytlačiť fotku bezstratovo.
mam doma 12-farebny fotoploter, cize ked mi posles kludne aj 300 MB fotku napr. cez uschovnu vytlacim ti ju aj v TIFFe (kludne aj z RAW) , mimochodom ploter s pluginom pre Photoshop zvladne tlac aj 16 bit/kanal v lubovolnom farebnom priestore do rozlisenia 600 dpi
+nech je to fotka s väčšími plochami a jemnými prechodmi medi nimi placebo sa stane realitou
ePhoto je veselé prostredie plné zberateľov technických problémov
Ja málokedy vytlačím denne viac ako 50m tak tomu možno po tých rokoch už nerozumiem
Každopádne skôr ako začnete plytvať časom - položte si jednoduchú kontrolnú otázku: "O koľko stúpnu tržby z predaja mojich fotografií ak vyriešim tento problém?"
No a pozorovanie mi prinieslo ešte jedno poznatok. 99% profíkov prinesie fotky v 8bit JPG s sRGB profilom a tlačím z toho veľké veci na výstavu. Ale príde jeden internetom zmagorený amatér a hneď mám v počítači 800MB 16TIFFká, ktoré majú priradené tie najdivokejšie ICC profily
format fotky
inak A4
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/242601/untitled/
... ospravdelnujem sa ideopolicii ze som dal do fora link na aktualnu fotku z kritiky, ale nechce sa mi hladat iny / lepsi priklad
P.S. Pocas prvej Olympiady, kde sa fotilo na DSLR sa z 2MPx fotografii robili vystavne zvecseniny 50x70 cm.
Ak vytlačím TIFF a JPG v najvyššej kvalite a položím ich vedľa seba tak ich nerozoznáte.
Úzke miesta pri tlači sú niekde úplne inde.
Ak chcete vedieť viac tak formou internej správy aby sme tu z toho nerobili neplatené reklamné okienko.
Neexistuje univerzálne pravidlo, ktoré by na toto dalo odpoveď.
Ale hlavne sa to treba opýtať tam kde to budete tlačiť, kde poznajú limity konkrétnej technológie a materiálov.
Ak vytlačím TIFF a JPG v najvyššej kvalite a položím ich vedľa seba tak ich nerozoznáte.
Úzke miesta pri tlači sú niekde úplne inde.
Ak chcete vedieť viac tak formou internej správy aby sme tu z toho nerobili neplatené reklamné okienko.
placebo sa stane realitou
placebo sa stane realitou
Ja málokedy vytlačím denne viac ako 50m tak tomu možno po tých rokoch už nerozumiem
Každopádne skôr ako začnete plytvať časom - položte si jednoduchú kontrolnú otázku: "O koľko stúpnu tržby z predaja mojich fotografií ak vyriešim tento problém?"
No a pozorovanie mi prinieslo ešte jedno poznatok.
99% profíkov prinesie fotky v 8bit JPG s sRGB profilom a tlačím z toho veľké veci na výstavu. Ale príde jeden internetom zmagorený amatér a hneď mám v počítači 800MB 16TIFFká, ktoré majú priradené tie najdivokejšie ICC profily
No ale je zjavne taká divná doba...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa