Fórum » Tlač

format fotky

bobino38
bobino38 2011-11-07 21:22:24+01
Prosím vás, aký najväčší formát fotky si môžem dať vytlačiť z fotografie 6MPix ?

Fatty
2011-11-10 16:07:20+01
príspevok od: Strhak
no veru že nie. Možno tebe ale problém nieje ani v tlači ani v JPEGu či TIFFe ale len v tebe že nevieš korektne pripraviť súbor pre tlač takže darmo mi posielaš smajlíkov
šak možno neviem...aj to je možné...ale otázka stojí takto - načo sa serkať s prípravou JPEGu ak je tu TIFF ktorý je fajn tak ako je a môže ísť hneď do tlače???

calven
2011-11-10 16:09:26+01
príspevok od: Fatty
skôr som mal na mysli niečo zo života DTP štúdia tlač kalendárov, plagátov, foto 60x40cm...
oni si tiež vravia: zlaaatý džejpeg? koľká zábava s ním pracovať...
funneh
No veď PeterMarek Ti tu reálne príklady z tlače dáva dáva a Ty ich neakceptuješ....

PeterMarek
2011-11-10 16:22:36+01
skôr som mal na mysli niečo zo života DTP štúdia tlač kalendárov, plagátov, foto 60x40cm...
oni si tiež vravia: zlaaatý džejpeg? koľká zábava s ním pracovať...
funneh
Ale pane - DTP štúdio, tlač kalendárov, plagátov, etc... To je úplne iná množina problémov. A omnoho menej kvalitný výstup ako tlač fotografií. Základný problém s ktorým sa DTP pri príprave tlačových podkladov borí je to, že pracuje s CMYKom. Zatiaľ čo výroba fotiek sa deje v RGB (sRGB, AdobeRGB) Takže pri práci spracovaní podkladov v DTP štúdiu nastane prvá masívna degradácia obrazu prevodom do CMYKu. Takže tam už je úplne jedno či to je JPG alebo nie. Tam sa riešia iné problémy...

haplo602
2011-11-10 16:35:42+01
príspevok od: PeterMarek
Ale pane - DTP štúdio, tlač kalendárov, plagátov, etc... To je úplne iná množina problémov. A omnoho menej kvalitný výstup ako tlač fotografií. Základný problém s ktorým sa DTP pri príprave tlačových podkladov borí je to, že pracuje s CMYKom. Zatiaľ čo výroba fotiek sa deje v RGB (sRGB, AdobeRGB) Takže pri práci spracovaní podkladov v DTP štúdiu nastane prvá masívna degradácia obrazu prevodom do CMYKu. Takže tam už je úplne jedno či to je JPG alebo nie. Tam sa riešia iné problémy...
aha .... fotografie sa tlacia v RGB ? to som nevedel ... vzdy som si myslel ze tlac je vzdy CMYK. aspon som sa nieco naucil.

calven
2011-11-10 16:38:51+01
príspevok od: haplo602
aha .... fotografie sa tlacia v RGB ? to som nevedel ... vzdy som si myslel ze tlac je vzdy CMYK. aspon som sa nieco naucil.
Na toto si prosím Ťa ako prišiel k uvedeného textu???

haplo602
2011-11-10 16:39:18+01
príspevok od: Strhak
Ja sa tiež postavím na stranu Petra Mareka pretože má pravdu. Tlačil som 600MB TIFF a takú grcku som ešte nevidel, tlačil som 600MB TIFF a bolo to super a tlačil som 15MB JPEG a bola to nádhera. Čo je lepšie keď dakto vie poriadne exportovať súbory do JPEG alebo sa len hrá na profíka a donesie 600MB súbor čo akurát zase.e rip ktorý sa z toho spamätáva polhodinu a výsledok žiaden.
A pre mudrlantov posielam ako má vyzerať súbor pripravený pre tlač správne:
http://farm4.static.flickr.com/3492/3457378758_ac1386079e_o.jpg
Inak má len 6,12MB a nie 400 alebo 600MB je to JPEG a má rozlíšenie 6132 x 8176 a dovolím si tvrdiť že pri tlači mu to ani trochu neuškodilo. Takže kľudne JPEG ak je dobre spravený tak nikdy okom a ani lupov rozdiel od TIFF nik nerozozná ani keď budú vedľa seba
celkom dobra fotka. ale nemusim ju pozerat ani na 100% a hned vidno posterizaciu na pozadi (vlasy okolo usi). predpokladam ze to vpravo dole take flakate bolo aj v reali.

ak tu posterizaciu z tohto jpegu nevidno v tlaci, tak chyba je na strane tlace, kedze tam prebehne nejaka divoka uprava co to odstrani.

debata teda nieje ci je lepsi JPG alebo TIFF, ale ci je schopna tlac zachovat a teba co sa neoplati zachovavat v zdrojovom subore.

calven
2011-11-10 16:39:32+01
Oprava:
Na toto si prosím Ťa ako prišiel z uvedeného textu???
Predchádzajúci príspevok prosím zmazať....

PeterMarek
2011-11-10 16:39:37+01
Tak si ešte pár vecí doštudujte a hlavne vyskúšajte a potom diskutujte...

haplo602
2011-11-10 16:43:44+01
príspevok od: calven
Oprava:
Na toto si prosím Ťa ako prišiel z uvedeného textu???
Predchádzajúci príspevok prosím zmazať....
"Základný problém s ktorým sa DTP pri príprave tlačových podkladov borí je to, že pracuje s CMYKom. Zatiaľ čo výroba fotiek sa deje v RGB (sRGB, AdobeRGB)"

kedze sa stale bavime o tlaci, beriem vyraz "vyroba fotiek" ako ekvivalentny ku "tlac fotiek".

pxls.jpg
2011-11-10 16:43:57+01
na pozadí ti 8bitový rozsah JPEG už nestačí, posterizuje ti to a dosť...
OK, ak to vytlačíš, málokto si to všimne a bude to takmer dokonalé, ale ak vytlačíš to isté z TIFFu položíš vedla seba....rozdiel bude sakra vidno
a nie že nie
ked ti jpeg posterizuje, urobil si niekde nieco velmi prehnane v postprocesse.
predpokladam ze ty posielas 32bit Tiff s prophoto profilom

calven
2011-11-10 16:45:48+01
"Základný problém s ktorým sa DTP pri príprave tlačových podkladov borí je to, že pracuje s CMYKom. Zatiaľ čo výroba fotiek sa deje v RGB (sRGB, AdobeRGB)"

kedze sa stale bavime o tlaci, beriem vyraz "vyroba fotiek" ako ekvivalentny ku "tlac fotiek".
No, myslím, že slovo výroba sa v tomto myslí "výroba vo foťáku".... Hádam sa nepletiem...

Fatty
2011-11-10 16:53:01+01
ale sir, nie som taký odborník ako vy ale logika mi hovorí že ak má nastať prevod do CMYK tak PRÁVEŽE nie je jedno či nastane z 8bitového JPG alebo 16 či 32bitového TIFFu....
či miliarda odtieňov sem-miliarda tam....šak to je fuk, že áno?

Fatty
2011-11-10 16:54:27+01
príspevok od: pxls.jpg
ked ti jpeg posterizuje, urobil si niekde nieco velmi prehnane v postprocesse.
predpokladam ze ty posielas 32bit Tiff s prophoto profilom
vyjadroval som sa k tej vzorovej fotečke
ktorú dal Strhák

PeterMarek
2011-11-10 16:58:34+01

Nie je "tlač ako tlač".

Výroba fotiek "tlačou" (teda nie "mokrou cestou") má výrazné špecifiká oproti "bežnej tlači" a sú to dva rozdielne svety.

Zatiaľ čo pri "tlači" sa pohybujete v CMYKu (možno niekde v Hexachrome a možno niekde + priame farby) tak pri výrobe fotiek sa pohybujete v RGB.

Môžete fotky spracovávať aj v čisto CMYKovom prostredí technológiami pre bežnú tlač. Ale to by som nenazýval výrobou fotiek ale iba výrobou obrázkov...

PeterMarek
2011-11-10 17:00:18+01
vyjadroval som sa k tej vzorovej fotečke
ktorú dal Strhák
A na čom ste ju vytlačili?

fotoland
2011-11-10 17:02:22+01
ale sir, nie som taký odborník ako vy ale logika mi hovorí že ak má nastať prevod do CMYK tak PRÁVEŽE nie je jedno či nastane z 8bitového JPG alebo 16 či 32bitového TIFFu....
Citujem:
Takže kontrolná otázka - Vy ste mali pri tlači takúto skúsenosť? Pri akej technológii?

Marcel Rebro
2011-11-10 17:03:58+01
Hlasim sa k stastnym ludom co necitaju a nepocitaju pixle ale tlacia ... a dost. Fotky posielam do tlace ako JPEG v max kvalite. Tlacim BW aj farbu od 30x40 az po viac ako metrove formaty - na papier, platno ... co treba

Zatial som si nevsimol ziaden problem ... ale mozno len preto ze sa mi nechce chodit s kazdou zakazkou osobne s gigami TIFFov (vsetko riesim mailom) a teda som este poriadne vytlacenu fotku ani nevidel.

Fatty
2011-11-10 17:05:44+01
A na čom ste ju vytlačili?
na ničom, zmysel by to malo len vtedy ak by bola k dispozícii aj kópia v TIFFe 16bit.

PeterMarek
2011-11-10 17:06:48+01
Logika je mladý muž pri tlači často na prekážku.

A pri výrobe fotiek sa fotky do CMYKu neprevádzajú (aspoň na zariadeniach s ktorými som pracoval a pracujem) takže do reťazca HW+SW posielam RGB dáta.

A metódou pokus omyl bolo zistené, že tak ako občan Strhak aj ja máme pravdu a Vy nie.

To, že sa dnes (popri tom ako mi zo stroja vypadáva cca 30m2 fotiek) venujem tejto planej diskusii je preto, že práve ľudia bez praxe, šíriaci bludy po fórach sú škodlivým elementom našej súčasnosti.

Lebo nejaký dezorientovaný jedinec si to prečíta, jedná podľa toho a spôsobuje zbytočne problémy sebe aj iným.

Nechodím napríklad diskutovať na stránky gynekológov - napriek tomu, že sa okrajovo s radosťou venujem aj ich problematike...

fotoland
2011-11-10 17:11:13+01
Nechodím napríklad diskutovať na stránky gynekológov - napriek tomu, že sa okrajovo s radosťou venujem aj ich problematike...

Strana 3 z 8
1 2 3 4 5 ... 7 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()