Fórum » Pokec

Uspech bez retuse

tonlou
2012-07-26 22:44:30+02
Zdravim. Tako vacsina z vas sa po dvoch rokoch fotenia pohravam s myslienkou fotit za peniaze.
Na jednej strane som v tom podporovany kamaratmi na druhej ma odradza pohlad na stranky fotografov,ktory si uz zarabaju fotenim.
Najviac ma zaujalo fotenie portretov a zenskej krasy. No je to zaner v ktorom vidim vysledky ktore prejdu casto krat velkou retusou. Samozrejme neratam teraz drobnosti ako odstranenie akne ci inych vad pokozky. Ale casto narazim na zmene proporcie tvare,vyzehlenu pokozku bez chybicky ci digitalnu plastiku. V prevaznych pripadoch je ta retus dobra a ma uspech. Nestaci vari dobry vizazista a v pc doladit uz len drobnosti- tonalitu fotky,akne,smeti na zemi? Treba naozaj take drasticke upravy?
No ja moc nevynikam v praci s Photoshopom a podobne, preto ma zaujalo ci moze byt portretny fotograf v dnesnej dobe uspesny aj bez retuse.
Najde si vobec este svojich klientov ked vsade v casopisoch,na internete a podobne su publikovane iba preretusovane fotografie?

Je to skor tema na zamyslenie aa uvahu. Takze kludne piste svoje nazory a skusenosti s akymi ste sa stretli.

viking81
2012-07-26 22:47:35+02
príspevok od: tonlou
Zdravim. Tako vacsina z vas sa po dvoch rokoch fotenia pohravam s myslienkou fotit za peniaze.
Na jednej strane som v tom podporovany kamaratmi na druhej ma odradza pohlad na stranky fotografov,ktory si uz zarabaju fotenim.
Najviac ma zaujalo fotenie portretov a zenskej krasy. No je to zaner v ktorom vidim vysledky ktore prejdu casto krat velkou retusou. Samozrejme neratam teraz drobnosti ako odstranenie akne ci inych vad pokozky. Ale casto narazim na zmene proporcie tvare,vyzehlenu pokozku bez chybicky ci digitalnu plastiku. V prevaznych pripadoch je ta retus dobra a ma uspech. Nestaci vari dobry vizazista a v pc doladit uz len drobnosti- tonalitu fotky,akne,smeti na zemi? Treba naozaj take drasticke upravy?
No ja moc nevynikam v praci s Photoshopom a podobne, preto ma zaujalo ci moze byt portretny fotograf v dnesnej dobe uspesny aj bez retuse.
Najde si vobec este svojich klientov ked vsade v casopisoch,na internete a podobne su publikovane iba preretusovane fotografie?

Je to skor tema na zamyslenie aa uvahu. Takze kludne piste svoje nazory a skusenosti s akymi ste sa stretli.
ty fot....a nech retusuje niekto iny

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2012-07-26 22:51:30+02

Ja, pokial nepocitam odstraneniemdocasnych chyb pokozky a nejakeho nepodareneo vlasku neretusujem. Vizaz je dolezita, hlavne aby stiahla odlesky. Zvysok je uz len na tebe aby si to dobre nasvietil.

tonlou
2012-07-26 22:52:00+02
príspevok od: viking81
ty fot....a nech retusuje niekto iny
To je tiez jedna z alternativ . I ked uz by to asi nebola cisto moja fotka.ci?

transporti686
2012-07-26 22:54:40+02

čo na to povedať?

vieš, kebyže nemáme digitálne foťáky a fotošop a iné podobné, možno by si nad týmto nemusel tak rozmýšľať, ale aj tak je to iróniou dnešnej zahnívajucej doby a všetko to vytvárame my.

psykora2
2012-07-26 22:56:16+02

hranice neexistuju, ak si si isty tym co robis, tak podobne otazky su zbytocne...

Luu
2012-07-27 00:03:59+02
to co mas v albume tie fotky tak to su tak akurat podla mna, dalo by sa to predat ...a cely zivot sa ucime tak si kukni niake tutorialy na PS a podme do toho.

Trisha
2012-07-27 01:22:47+02
To je tiez jedna z alternativ . I ked uz by to asi nebola cisto moja fotka.ci?
fotka by bola tvoja.. akurat by to bola spolupraca s viacerymi ludmi.. vo svete je to bezne fungujuca vec.. existuje obrovske mnozstvo fotografov, ktori maju tak vela prace, ze jednoducho na postprocesing nemaju cas a tak si platia retuserov, ktori to urobia za nich... moj osobny nazor je, ze sa da predat aj fotka bez tazkych manipulacii avsak ako pisal kolega vyssie, tam treba vediet narabat so svetlom a mat to v oku... mat cit pre kompoziciu a estetiku...

Corvus
2012-07-27 07:31:43+02
príspevok od: transporti686
čo na to povedať?

vieš, kebyže nemáme digitálne foťáky a fotošop a iné podobné, možno by si nad týmto nemusel tak rozmýšľať, ale aj tak je to iróniou dnešnej zahnívajucej doby a všetko to vytvárame my.
moja velkoformatova cb fotka na gymplackom table z pred 15 rokov je tak brutalne zretusovana, ze tam vyzeram jak porcelanova babika

atti
2012-07-27 07:51:36+02
Vôbec by som v tvojom mieste neriešil digitálnu plastiku. Čaro fotografie je (aj) v tom, že vhodnou pózou a svetlom sa na jednej strane zakryjú/eliminujú nedostatky, na druhej zas vyzdvihnú prednosti. Myslím si, že správny portrétny fotograf by mal ovládať v prvom rade toto, a až niekde na konci prioritného rebríčka akési "brutálne" retuše. Je síce kopa "fotografov", čo to robia presne opačne, spravia za pár sekúnd/minút hrozne nasvetlené portréty s totálne nevýhodnými pózami modeliek a potom hodiny/dni retušujú. Na vyumelkovaný výsledok nahodia logo a´la "PAT&MAT photography" a myslia si, že sa im podarilo niečo majestátne.
Myslím si, že už len tá pokora s ktorou pristupuješ k tejto zdanlivej dilemme, ti dáva prvý predpoklad na úspech.

Krtko fotografom
2012-07-27 07:54:09+02
Kazdy ti tu napisal svatu pravdu. Ja uz len dodam, ze ak budes fotit za peniaze, a ako pises, velmi neovladas photoshop, tak neviem, neviem, pretoze zakaznik ti vo vacsine pripadov povie, ze chce toto a toto, tu pridat, tu odstranit, tu zosvetlit, tu stmavit a pod. Pri portretoch - zostihlit postavu, alebo upravit faldy (celulitidu), upravit stehna, ruky a pod.

tonlou
2012-07-27 08:05:04+02
príspevok od: atti
Vôbec by som v tvojom mieste neriešil digitálnu plastiku. Čaro fotografie je (aj) v tom, že vhodnou pózou a svetlom sa na jednej strane zakryjú/eliminujú nedostatky, na druhej zas vyzdvihnú prednosti. Myslím si, že správny portrétny fotograf by mal ovládať v prvom rade toto, a až niekde na konci prioritného rebríčka akési "brutálne" retuše. Je síce kopa "fotografov", čo to robia presne opačne, spravia za pár sekúnd/minút hrozne nasvetlené portréty s totálne nevýhodnými pózami modeliek a potom hodiny/dni retušujú. Na vyumelkovaný výsledok nahodia logo a´la "PAT&MAT photography" a myslia si, že sa im podarilo niečo majestátne.
Myslím si, že už len tá pokora s ktorou pristupuješ k tejto zdanlivej dilemme, ti dáva prvý predpoklad na úspech.
Dakujem za tvoj pohlad a aj za poslednu vetu. Bola dost povzbudiva.

tonlou
2012-07-27 08:06:23+02
príspevok od: Krtko fotografom
Kazdy ti tu napisal svatu pravdu. Ja uz len dodam, ze ak budes fotit za peniaze, a ako pises, velmi neovladas photoshop, tak neviem, neviem, pretoze zakaznik ti vo vacsine pripadov povie, ze chce toto a toto, tu pridat, tu odstranit, tu zosvetlit, tu stmavit a pod. Pri portretoch - zostihlit postavu, alebo upravit faldy (celulitidu), upravit stehna, ruky a pod.
No prave toto je to coho sa obavam, ze zakaznik bude vymyslat s prehnanymi upravami a kedze ich nedodam (jednak ich neovladam a jednak ich moc neuznavam) tak to mi na reputacii moc neprida. Jedine naozaj v tych pripadoch ich posunut niekomu kto retusuje a nech mi s tym pomoze.

tonlou
2012-07-27 08:06:53+02
príspevok od: Luu
to co mas v albume tie fotky tak to su tak akurat podla mna, dalo by sa to predat ...a cely zivot sa ucime tak si kukni niake tutorialy na PS a podme do toho.
dakujem za nahlad i do mojho albumu

tonlou
2012-07-27 08:08:48+02
Rozhodne vsetkym dakujem za nazary. Myslim,ze este popracujem na tej estetike a svieteni, pohladam dobru vyzazistku a snad za rok budem odvaznejsi .

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2012-07-27 08:10:59+02
No prave toto je to coho sa obavam, ze zakaznik bude vymyslat s prehnanymi upravami a kedze ich nedodam (jednak ich neovladam a jednak ich moc neuznavam) tak to mi na reputacii moc neprida. Jedine naozaj v tych pripadoch ich posunut niekomu kto retusuje a nech mi s tym pomoze.
Alebo ho môžeš svojimi fotografia presvedčiť o tom, že to ide aj bez prehnaného postprocesu.

tonlou
2012-07-27 08:15:55+02
príspevok od: Martin Brojo
Alebo ho môžeš svojimi fotografia presvedčiť o tom, že to ide aj bez prehnaného postprocesu.
tak to by bol najlepsi pripad.

Krtko fotografom
2012-07-27 08:39:17+02
tak to by bol najlepsi pripad.
Alebo, ze si mal zakaznik vybrat lepsiu, alebo idealnu modelku. Pretoze, ked pocujem, trosku predlzit nohy, zostihlit stehna, zostihlit pas, lebo modelka ma "plavacie koleso"... Zdvihnut prsia, zvacsit prsia... Urobit hustejsie vlasy, atd. Dalo by sa pokracovat velmi dlho. Ked budes fotit za peniaze, tak na toto si budes musiet zvyknut .
Ja, napriek tomu, ze fotim ovela dlhsie ako ty, tak nefotim za peniaze, fotim iba pre svoju zabavu. Co je tiez chyba, ved technika stoji nemale peniaze, a z mojej strany su to len vydaje a ziadne prijmy .

Marek Janicko
2012-07-27 08:57:34+02
Nechce sa mi citat cele vlakno ale napisem to takto.
Ak mas zakaznicku, ktora si vyslovene ziada plastiku, pretoze cele dni listuje v modnych casopisoch tak ju nepresvedcis na fotografiu bez retuse. Takisto ak dievca fotilo zopar fotografov a ma po Facebooku iba retusovane fotky tak takisto jej neretusovane fotky budu pripadat, ako nepodarok.

Co sa tyka make-up, ak ti ju bude pripravovat na prd vizazistka tak si daleko nedosiel.

Ale ja ti neviem karle, tato tema si vyzaduje sedliacky rozum a ja osobne by som sa ju hambil napisat. Asi tolko na zaver.

tomis.ales
2012-07-27 08:57:54+02
Moc nechapem tuto temu. Predsa zakaznik si urci co chce a ci to tak potrebuje. Ak zakaznik chce mat fotku dokonalej zeny na reklamny plagat, tak je mozne aj taketo drasticke zmeny tvarov a pokozky. Ak chce slecna od susedov urobit zopar peknych fotiek do albumu, urcite jej nebudes natahovat nohy a zvacsovat prsia, ze ano. Aj ked by sa jej to hodilo, ale nie je to ONA. Na reklamnej fotke je to ale model bez mena.
Naucit sa retusovat, to zvladne kazdy, ale naucit sa fotit je omnoho tazsie. Moja odpoved (nazor) je ANO, su nute taketo zasahy, ak to zakaznik chce. A ak teda chces fotit napr modu, reklamu...
Samozrejme su umelci, co nikdy neretusuju a predavaju. Ale na 99% to nie je vo sfere reklamy, glamour a moda.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()