Teda neviem ako vy, ale ja si na fotenie svadby beriem asistentku, ktora mi drzi odrazku/blesk alebo podava techniku, plus je to moj sofer a samozrejme dostane za to aj odmenu.
Stretavam sa vsak s tym, ze obvykle s tym mava foteny par problem a pytaju sa, ci to nezvladnem sam? Mate aj vy taketo skusenosti alebo fotite samy?
Nehovoriac o tom, ze aj vybavit aspon 4 hodky na fotenie je problem. Vacsinou sa podari tak 1 alebo max 2 hod. Pripadne, ved bude kameraman. Nechapem co ma kameraman s fotenim? On mi ma drzat odrazky?
Ide mi o to, ze ja chcem spravit svadobnemu paru pekne fotky, ale mam pocit akoby im na tom ani nezalezalo? Je to az taky naklad mat na urade/kostole alebo na hostine o jedneho cloveka viac?
PS. Uz asi chapem, preco iny fotografi pytaju za svadby aj 1000eur. Aspon sa vyhnu takemuto vymyslaniu. Kto chce pekne fotky, je ochotny si to zariadit aj zaplatit.
nechce sa mi to vsetko citat takze ti mozem napisat aspon moje skusenosti Svadbam som sa dlho vyhybal ako cert krizu, ale doslo aj na mna neviem ako sa ku mne dostali, ale nakoniec vzdy prislo, ze sa poznaju s niekym z mojho blizkeho okolia a nakoniec ma prehovorili.
Niektore svadby boli extremne zle. Malo casu na fotenie, neprijemny zenich, nevesta tesne pred porodom. Osobne sa mi dobre osvedcilo sadnut si s nimi este pred svadou a predebatovat aj styl fotiek aj kde to chcu mat atd. Tam zistis ci budu problemy alebo nie.
Co sa tyka asistenta: Uz som zacal volat aj ludi na to. Predsa len tahat fotobatoh, bateriovy zablesk a podobne veci da zabrat. Takze na to uz mam lidi. Vo vacsine pripadov fotim portrety zasadne pred svadbou, takze tam je asistent podstatny. Pokial sa doraba par portretikov este v den svadby, tak tam berem asistenta aj so sebou ale vacsinou iba na fotenie portretov. Bo by sa chudak inac nudil. Asi mam dobre stastie na svadobcanov, ale vela krat sa uz sami pytali, ci maju pripravit miesto a jedlo aj pre asistenta/doplnkoveho fotografa
no niekedy som pocul aj take sa stane ze chcu vsetky l a autorske prava (pravo na pouzitie diela - licenciu) im davas uz len ked im das jednu fotku
Autorské práva na originál je niečo úplne iné ako fotografie čo dostane zákazník.... tak si tieto dve veci nepleť. Originál (RAW) je tvojim majetkom na ktoré máš autorské práva, v prípade že by chcel originál zákazník tak si musí zaplatiť autorské práva, niesi povinný mu ho dať. Dokonca niesi povinný odovzdať fotografie ani v plnom rozlíšení, ale iba v omedzenej veľkosti, samozrejme v dostačujúcej na kvalitnú tlač. v prípade že by chcel tvoj zákazník fotografiu vo vačšom rozlíšení máš právo mu ju poskytnúť napr v tlačenej forme za Tebou určenú sumu...
prepac, nechcem do teba rypat, ale mas pocit ze si na takej urovni, aby si si pytal peniaze za autorske prava?? nerozculuj sa, vysvetlim... kamoske fotil chlapik svadbu, dal jej mozno 50 fotiek, a samozrejme sa jej nepacili, chcela si pozriet ostatne, a dotycny jej povedal, ze foto zmazal - cili sa k nim uz nedostane... toto ma napadlo ked som cital tvoju reakciu, preto ma hend napadlo, ci aj ten dotycny fotograf takto nezmysla, no jeho tvorba tomu vobec nenasvedcuje.... len taka moja otazka, neber to v zlom samozrejme...
Kľudne si rypni,mne to nevadí. Ja by som to zhodnotil asi takto, ak sa dotyčnej nepáčilo 50 fotiek ktoré dostala, tak pochybujem o tom že by sa jej páčilo niečo s toho čo dotyčný fotograf nafotil ešte okrem nich... Autorské práva som spomenul hlavne preto lebo ľudia sú dr.... a sú schopný od fotografa pýtať aj neupravené foto len aby mali nižšiu cenu... A tie proste ja z rúk nedám ani keď sa na hlavu postavia.
Autorské práva na originál je niečo úplne iné ako fotografie čo dostane zákazník.... tak si tieto dve veci nepleť. Originál (RAW) je tvojim majetkom na ktoré máš autorské práva, v prípade že by chcel originál zákazník tak si musí zaplatiť autorské práva, niesi povinný mu ho dať. Dokonca niesi povinný odovzdať fotografie ani v plnom rozlíšení, ale iba v omedzenej veľkosti, samozrejme v dostačujúcej na kvalitnú tlač. v prípade že by chcel tvoj zákazník fotografiu vo vačšom rozlíšení máš právo mu ju poskytnúť napr v tlačenej forme za Tebou určenú sumu...
tato oblast je tak trosku moje remeslo. Autorske prava mas ty na vysetky fotky ktore vytvoris nie len na RAW. To ze si tvoj klient zaplati za fotky je jedna vec, a to ci mu tie fotky das v jpg ale origo velkost raw natom nic nemani, ze ty si autorom a ze tvoj klient tie fotky nemoze a nesmie menit resp podpisat svojim menom bez tvojho suhlasu. teda strucne a jasne, jpg ci raw , to nema s autorskym pravom nic spolocne, pretoze stale to je JEDNO A TO ISTE DIELO. To je ako ked vydas album, jeden na CD a druhy na MC, stale to jedno dielo ale v inom formate. Jedinu vyhodu raw vidim vtom, ze sa lahsie dokazuje kto je autorom.
Kľudne si rypni,mne to nevadí. Ja by som to zhodnotil asi takto, ak sa dotyčnej nepáčilo 50 fotiek ktoré dostala, tak pochybujem o tom že by sa jej páčilo niečo s toho čo dotyčný fotograf nafotil ešte okrem nich... Autorské práva som spomenul hlavne preto lebo ľudia sú dr.... a sú schopný od fotografa pýtať aj neupravené foto len aby mali nižšiu cenu... A tie proste ja z rúk nedám ani keď sa na hlavu postavia.
chapem, aj to je nazor... a nerypem, neboj sa, ono, tie pismenka su zradne, a nastastie ci zialbohu, nenesu so sebou okrem informacnej stopy stopu emocionalnu, cize kazdy si ich vysvetli ako chce mna len zaujimalo, preco to tak robis, poznam ludi ktori ukazuju foto priamo na mieste a objekt fotografovania ma urcite, hovi minimalne pravo vyberu foto... napr v studiu
Tento postoj nechapem Pomaly vzdy fotky vyberam s modelkami, svadobcanmi a ked oni nie su poruke tak s frajerkou. Dialsa osoba pri vybere fotiek je vhodna, kedze ma na to iny pohlad ako ty. Ja sa pri vybere vacsinou sustredim na kvalitativnu stranku fotky a ostatni pozeraju tu emocnu skor. Co sa tyka vsetkych fotiek, tak preco nie? nech si ich zoberu. Zmensim 800x1200 a hotovo Nech maju, ked ich tak velmi chcu. Ma to druhy vyhodu, ze dost casto sa mi stavalo, ze okrem toho mojho vyberu, si z tych vsetkych fotiek doobjednali retus aj niektorych, ktore sa mne vobec nepacili.
autorske prava su pokial viem vyhradene a nevyhradene. Ked si kupia vyhradene prava, tak mozu o fotke rozhodovat v celom rozsahu.
Ani jedno ani druhe, si uplne vedla. Autorske prave su len osobnostne a majetkove, ked uz sme pri tej teori, a jedine co moze byt vyhradne alebo nevyhradne su licencie. Ak si tvoj zakaznik kupi vyhradnu licenciu - obmedzuje to naopak teba ako autora, lebo ty nesmies dalej bez suhlasu zakaznika, majitela vyhradnej licencie, poskytovat tie iste fotky tretim osobam. Neviem kde si prisiel nato ze mozu o fotke rozhodovat zakaznici, to je riadna blbost, ibaze by si im vramci licencie, ako suhlasu na pouzitie diela, dovolil fotkh upravovat a sirit dalej. To su uz ale tzv gpl licencie atd, ale tak daleko zachadzat nechcem, len poviem ze nas zakon uz takuto modernu upravu bohuzial nepozna.
Preco maju ludia problem s asistentami? (svadobna tema)
Teda neviem ako vy, ale ja si na fotenie svadby beriem asistentku, ktora mi drzi odrazku/blesk alebo podava techniku, plus je to moj sofer a samozrejme dostane za to aj odmenu.
Stretavam sa vsak s tym, ze obvykle s tym mava foteny par problem a pytaju sa, ci to nezvladnem sam? Mate aj vy taketo skusenosti alebo fotite samy?
Nehovoriac o tom, ze aj vybavit aspon 4 hodky na fotenie je problem. Vacsinou sa podari tak 1 alebo max 2 hod. Pripadne, ved bude kameraman. Nechapem co ma kameraman s fotenim? On mi ma drzat odrazky?
Ide mi o to, ze ja chcem spravit svadobnemu paru pekne fotky, ale mam pocit akoby im na tom ani nezalezalo? Je to az taky naklad mat na urade/kostole alebo na hostine o jedneho cloveka viac?
PS. Uz asi chapem, preco iny fotografi pytaju za svadby aj 1000eur. Aspon sa vyhnu takemuto vymyslaniu. Kto chce pekne fotky, je ochotny si to zariadit aj zaplatit.
Dakujem vopred za Vase nazory.
Svadbam som sa dlho vyhybal ako cert krizu, ale doslo aj na mna
Niektore svadby boli extremne zle. Malo casu na fotenie, neprijemny zenich, nevesta tesne pred porodom. Osobne sa mi dobre osvedcilo sadnut si s nimi este pred svadou a predebatovat aj styl fotiek aj kde to chcu mat atd. Tam zistis ci budu problemy alebo nie.
Co sa tyka asistenta: Uz som zacal volat aj ludi na to. Predsa len tahat fotobatoh, bateriovy zablesk a podobne veci da zabrat. Takze na to uz mam lidi. Vo vacsine pripadov fotim portrety zasadne pred svadbou, takze tam je asistent podstatny. Pokial sa doraba par portretikov este v den svadby, tak tam berem asistenta aj so sebou ale vacsinou iba na fotenie portretov. Bo by sa chudak inac nudil.
Asi mam dobre stastie na svadobcanov, ale vela krat sa uz sami pytali, ci maju pripravit miesto a jedlo aj pre asistenta/doplnkoveho fotografa
Ja by som to zhodnotil asi takto, ak sa dotyčnej nepáčilo 50 fotiek ktoré dostala, tak pochybujem o tom že by sa jej páčilo niečo s toho čo dotyčný fotograf nafotil ešte okrem nich...
Autorské práva som spomenul hlavne preto lebo ľudia sú dr.... a sú schopný od fotografa pýtať aj neupravené foto len aby mali nižšiu cenu... A tie proste ja z rúk nedám ani keď sa na hlavu postavia.
teda strucne a jasne, jpg ci raw , to nema s autorskym pravom nic spolocne, pretoze stale to je JEDNO A TO ISTE DIELO. To je ako ked vydas album, jeden na CD a druhy na MC, stale to jedno dielo ale v inom formate. Jedinu vyhodu raw vidim vtom, ze sa lahsie dokazuje kto je autorom.
Ja by som to zhodnotil asi takto, ak sa dotyčnej nepáčilo 50 fotiek ktoré dostala, tak pochybujem o tom že by sa jej páčilo niečo s toho čo dotyčný fotograf nafotil ešte okrem nich...
Autorské práva som spomenul hlavne preto lebo ľudia sú dr.... a sú schopný od fotografa pýtať aj neupravené foto len aby mali nižšiu cenu... A tie proste ja z rúk nedám ani keď sa na hlavu postavia.
mna len zaujimalo, preco to tak robis, poznam ludi ktori ukazuju foto priamo na mieste a objekt fotografovania ma urcite, hovi minimalne pravo vyberu foto... napr v studiu
Co sa tyka vsetkych fotiek, tak preco nie? nech si ich zoberu. Zmensim 800x1200 a hotovo
Ak si tvoj zakaznik kupi vyhradnu licenciu - obmedzuje to naopak teba ako autora, lebo ty nesmies dalej bez suhlasu zakaznika, majitela vyhradnej licencie, poskytovat tie iste fotky tretim osobam. Neviem kde si prisiel nato ze mozu o fotke rozhodovat zakaznici, to je riadna blbost, ibaze by si im vramci licencie, ako suhlasu na pouzitie diela, dovolil fotkh upravovat a sirit dalej. To su uz ale tzv gpl licencie atd, ale tak daleko zachadzat nechcem, len poviem ze nas zakon uz takuto modernu upravu bohuzial nepozna.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa