Fórum » Pokec

Preco maju ludia problem s asistentami? (svadobna tema)

WildSammy
WildSammy 2012-08-23 09:55:57+02
Zdravim hlavne svadobnych fotografov

Teda neviem ako vy, ale ja si na fotenie svadby beriem asistentku, ktora mi drzi odrazku/blesk alebo podava techniku, plus je to moj sofer a samozrejme dostane za to aj odmenu.

Stretavam sa vsak s tym, ze obvykle s tym mava foteny par problem a pytaju sa, ci to nezvladnem sam? Mate aj vy taketo skusenosti alebo fotite samy?

Nehovoriac o tom, ze aj vybavit aspon 4 hodky na fotenie je problem. Vacsinou sa podari tak 1 alebo max 2 hod. Pripadne, ved bude kameraman. Nechapem co ma kameraman s fotenim? On mi ma drzat odrazky?

Ide mi o to, ze ja chcem spravit svadobnemu paru pekne fotky, ale mam pocit akoby im na tom ani nezalezalo? Je to az taky naklad mat na urade/kostole alebo na hostine o jedneho cloveka viac?

PS. Uz asi chapem, preco iny fotografi pytaju za svadby aj 1000eur. Aspon sa vyhnu takemuto vymyslaniu. Kto chce pekne fotky, je ochotny si to zariadit aj zaplatit.

Dakujem vopred za Vase nazory.

tinkypinky333
2012-08-24 10:33:23+02
príspevok od: momasko
Ja mam v zmluve bod ze jednoducho so mnou chodi asistentka a hotovo. Zatial to vzdy pochopili a po svadbe boli dokonca radi ze sme boli obaja. Dalej tam mam spomenute ze odmena pre asistentku je zahrnuta v cene za fotenie. Ak by s tym mali problem rad sa s nimi dohodnem ze pridem aj sam za rovnaku cenu a upozornimich ze kvalita fotiek moze byt ina nez keby mam pomocnika.
šak toto je to že oni si to uvedomia až po svadbe tá ľudská žgrlavosť nemá hraníc

momasko
2012-08-24 10:41:21+02
príspevok od: tinkypinky333
šak toto je to že oni si to uvedomia až po svadbe tá ľudská žgrlavosť nemá hraníc
To je ale ich problem. Stalo sa mi aj to ze mi povedali ze pytam vela ze si najdu lacnejsieho. Tak som povedal nech sa paci. Po svadbe mi pisali ci ich nenafotim ze ten lacnejsi fotograf im domrvil fotky ze sa im nepacia.

seifi
2012-08-24 10:49:03+02
príspevok od: valec86
Brian presne na nieco take som narazal, kde si od 8 rano s nevestou az do 1 v noci kedy konci redovy. presne kvoli takymto veciam im to hovorim pri podpise zmluvy narovinu. Mozno sa niektory divia, alebo urazaju, no clovek aspon potom nema blbe skusenosti. ale uz som si raz aj objednal pizzu na svadbu. a bola vinikajuca !

seifi : ty vydrzis od 8 rano do 1 v noci s asi 30 kilogramovym batohom a okolo zapestia 5D mk III + grip + blesk + fotak? ja hram hokej ale zapestia mi znicil fotak, nie lapacka. :- )
suhlasim ako pises, ja vravim o 4 hodinach fotenia, nie od rana do polnoci; t.j. ako fotograf na obrad a zaciatok hostiny;

slavmiro
2012-08-24 11:37:05+02
príspevok od: WildSammy
mne sa praveze tych 120minut zda malo.. ved minimalne pol hodinu treba kym sa uvolnia.. plus ak chcu pekne fotky s nejakym napadom, treba na to aspon hodinu aj pol.. a este ak priratam dalsiu polhodinu na najdenie pekneho miesta alebo presuvanie do tienu, ci na miesto fotenia.. tak hned su to 2,5 hodiny.. a este tam treba rezervu, aby sa rychlo, rychlo neponahlali na obrad a nebehalo im to cele fotenie hlavou, takze z toho mame min 3 hodky.. nemaju den pred svadbou flamovat, ale sa vyspat a naplanovat si to tak, aby to stihali.. ci uz pred alebo po obrade.. podla toho, kedy ho maju.. aspon teda podla mna a tiez sa s nimi stretavam pri foteni a prejednavam zhruba ich predstavy a cenu a vzdy im narovinu poviem moje podmienky a bud suhlasia alebo nie..
WildSammy, ty budes podobny pacient ako Norukalap, co sa namotal na profi vybavu (D3 a svetelne skla) ale zabudol sa zamerat na styl, rukopis najateho fotografa. Naco potrebujes preboha 4 hodiny brouzdat po place a hladat miesta?! Teren treba opoznat v predstihu, dohladat miesta a nafotit si dokumentacne. Doma popremyslat este co a ako zinscenovat, ja si dokonca tlacim storyboard 5x7 fotecky, nalepim do A5 bloku a dopisem poznamkuy. Takto idem na plac v den D a mam vystarane. Ten storyboard je dobry, jednak nezabudnes co si vymyslel a svadobcanov dost ukludni, ked uvidia konkretne co sa bude pocas casu venovaneho foteniu robit. 60-90 ostreho fotenia a mas done. Nikdy som nemal problem ze niekoho trebalo uvolnovat 1/2 hodinu. Skor po 90 minutach je kazdy unaveny z vyrazov a pozovania, pripadne aj spoteny. WildSammy, zenis sa koli sebe a rodine, nie aby si mohol 4 hodiny pozovat fotografovi.

P.S. Kamo teba, podobne ako Norukalapa by som nefotil ani zadarmo. Vam podobni prespekulovani koumaci je to najhorsie co moze byt bez rozdielu zanru.

conan7
2012-08-24 12:56:37+02
príspevok od: valec86
rovnovaha
jedine

WildSammy
2012-08-24 13:27:44+02
príspevok od: slavmiro
WildSammy, ty budes podobny pacient ako Norukalap, co sa namotal na profi vybavu (D3 a svetelne skla) ale zabudol sa zamerat na styl, rukopis najateho fotografa. Naco potrebujes preboha 4 hodiny brouzdat po place a hladat miesta?! Teren treba opoznat v predstihu, dohladat miesta a nafotit si dokumentacne. Doma popremyslat este co a ako zinscenovat, ja si dokonca tlacim storyboard 5x7 fotecky, nalepim do A5 bloku a dopisem poznamkuy. Takto idem na plac v den D a mam vystarane. Ten storyboard je dobry, jednak nezabudnes co si vymyslel a svadobcanov dost ukludni, ked uvidia konkretne co sa bude pocas casu venovaneho foteniu robit. 60-90 ostreho fotenia a mas done. Nikdy som nemal problem ze niekoho trebalo uvolnovat 1/2 hodinu. Skor po 90 minutach je kazdy unaveny z vyrazov a pozovania, pripadne aj spoteny. WildSammy, zenis sa koli sebe a rodine, nie aby si mohol 4 hodiny pozovat fotografovi.

P.S. Kamo teba, podobne ako Norukalapa by som nefotil ani zadarmo. Vam podobni prespekulovani koumaci je to najhorsie co moze byt bez rozdielu zanru.
tak to si trocha vedla.. ja tu fotografa nezhanam.. a nefotim vsetkych na rovnakom mieste a s rovnakymi pozami a casto cestujem XYZ kilometrov(v meste bydliska som fotil hadam len 2 svadby, ostatne vsetky mimo) a rozhodne nepotrebujem ukazovat novomanzelom fotky ako sa maju postavit, ale napozujem ich z hlavy a podla toho ako vidim, ze im to ide a ako su naladeny.. ja svoj rukopis mam na prvy pohlad rozoznatelny, nemusi sa kazdemu pacit a ano, ak si to klient zaplati, pojdem omrknut aj to miesto vopred.. kazdemu paru chcem dodat nieco co iny par nemal.. ale ja som tu povodne riesil, ze mi zrusili asistentku

WildSammy
2012-08-24 13:29:08+02
príspevok od: Cyril
Toto je tema skor o psychologii predaja.
V linku je par zaujimavych bodov, na nete je toho dost, ak by si chcel ist do hlbky.
Vsetko je o Tebe, ako sa vies predat, vela stastia
dik, ano.. bolo tu par fajn postrehov a mas uplnu pravdu

WildSammy
2012-08-24 13:32:31+02
príspevok od: Juraj-BN
Vies, svadba a sviatost manzelstva je nieco viac, nez zatial vies a chapes. Podla toho co si napisal, sa zenit nemusis prenajmi si oblek, saty pre priatelku a fotte sa cely den. Budes spokojny.
mas pravdu, ukazal si mi iny pohlad na vec.. ja to vnimam zatial moderne, ale urcite ak pride den D, kedy sa ja budem zenit a nie fotit, budem sa na to zrejme pozerat uz inak.. kazdopadne pri foteni sa snazim spravit paru co najlepsie foto a riesim v tom case nieco uplne ine

WildSammy
2012-08-24 13:35:10+02
príspevok od: quintes
Ty kde zijes... Jaká vyslúžka ja keď som cez víkend v práci a žena a deti nemôžu ísť na kúpalisko tak zamestnávateľ mi má dať čo, vrece cementu na chrbát po šichte???
v lepsich zamestnaniach mas na vyber z kavy, mineralky, keksikov alebo cokolvek co je v chladnicke k dispozicii, takze dalo by sa to pomenovat aj ako vysluzka okrem toho, ze dostavas pravidelnu mzdu.. je to jeden zo sposobov ako zvysovat produktivitu zamestnancov

tomis.ales
2012-08-24 13:37:10+02
Asistent je v mojom pripade vzdy sofer auta, ktory vozi par. Nikdy som s tym nemal problem, vzdy som sa na tom ale dohodol skor. Bez nejakeho asistenta si to ani neviem predstavit, pretoze zabudam techniku na place Mame vybrane nejake miesta, ale vacsinou nestihneme viac ako dve, malokedy tri.
Miesta na fotenie si prebehnem aspon teoreticky skor (google fotky) a hovorim, ze dve hodky by boli na fotenie fajn. Niekedy mam jednu, niekedy tri, ale mal som aj 15min Bohuzial, 95% parov ma vyhradeny cas okolo obeda, kedy si oni myslia, ze je najlepsi cas na fotenie Po uvedeni do reality je uz ale neskoro, pretoze s fotografom sa vsetky pary bavia az ako posledny a uz sa neda nic zmenit. Na druhu stranu, som na vecer uz dost fyzicky vycucnuty
Kameremanov moc nemusim, ale ako tu uz bolo spomenute, doplname sa, co sa tyka inspiracie a zaplnanie "pradznych dier". Na hostine, ked zapnu svoje svetla mi rozhasia vsetko nastavenie bleskov, ma to vie dozrat, hlavne ked sme na osvetleni uz dohodnuti. Ostatne ako vsetko na svadbe zalezi velmi od komunikacie. Jednu svedbu si nastavujem svetla na prvy tanec a cakam kedy pridu mladomanzelia do tanecnej saly. Cakam, cakam a nic. Oni si mezditym tancuju prvy tanec medzi stolmi v sale, kde sa sedi. Vtedy som im v duchu podakoval, ze ma informovali Toto som fakt necakal a ani ma nenapadlo sa na to spytat, ci budu tancovat prvy tanec v tanecnej sale Nastastie som zmeskal len par sekund.
Vysluzku vycsinou dostavam, ale som radsej ked ju nedostanem Uz takto je ma dost a posledne, co chcem, aby sa mi v aute rozsypali kolace a vylialo vino. Paleneho mame doma, ze ozaj uz neviem co s tym
Co sa tyka ciem. Ked si viac vypytam, viac aj dostanem. Svadba neni v kulturaku, ale v hoteli, ci kastiely, vyzdoba je lepsia a krajsia, osvetlenie tak isto. Toto vsetko znamena zase lepsie fotky.
Nikdy som sa nestretol s nejakou nevrazivostou, prave naopak, pripadam si na svadbe ako host. Uz od rana vtipkujem a mam dobru naladu (skutocne), zo vsetkymi mne vekom podobnymi si potykam.
Iba raz sa mi stalo, ze nam (fotograf, kamera, hudba) nedali servis a jedlo presne ako mali hostia, vobec to ale nevadilo, na predjedlo a zakusok si nepotrpim a a ostane jedlo bolo rovnake. Nedavno za mnou prisiel jeden zenich a povedal mi ze jeho mama sa boji ci som jedol, lebo ma stale vidi ako vsade fotim. To ma pobavilo aj potesilo. Ludia su mili, ked aj fotograf sa chova milo a ludsky. Niekedy ked o jednej odchadzam, pridu sa so mnou rozlucit okrem ich rodicov aj babky, krstne, ujovia a neviem kto vsetko
To je asi tak vsetko, co som chcel k tejto uz dobre rozbehnutej teme povedat

WildSammy
2012-08-24 13:45:10+02
suhlasim, ze je velmi dolezite, aby fotograf mal dobru naladu je to zaklad velmi sa to odzrkadluje na pare

vd
2012-08-24 14:04:18+02
suhlasim, ze je velmi dolezite, aby fotograf mal dobru naladu je to zaklad velmi sa to odzrkadluje na pare
mozem len potvrdit

panpriatel
2012-08-24 14:07:42+02
No chalani ja neviem...
som minule robil asistenta jednemu svadobnemu fotografovi a nielen ze mi dovolili doniest si vlastnu asistentku aby som sa mohol naplno venovat asistentovaniu, vsetci sme dostali najest napit ale este nam aj pridelili vlastny stol.
no proste nie vsetci svadobcania su uleteny. Proste sa len niektore nevesty menia na bridezilly a niektory ženichovia s potom menia na ustrachane male tvory ktore si vybijaju svoju zlost na asistentoch...

slavmiro
2012-08-24 14:08:15+02
tak to si trocha vedla.. ja tu fotografa nezhanam.. a nefotim vsetkych na rovnakom mieste a s rovnakymi pozami a casto cestujem XYZ kilometrov(v meste bydliska som fotil hadam len 2 svadby, ostatne vsetky mimo) a rozhodne nepotrebujem ukazovat novomanzelom fotky ako sa maju postavit, ale napozujem ich z hlavy a podla toho ako vidim, ze im to ide a ako su naladeny.. ja svoj rukopis mam na prvy pohlad rozoznatelny, nemusi sa kazdemu pacit a ano, ak si to klient zaplati, pojdem omrknut aj to miesto vopred.. kazdemu paru chcem dodat nieco co iny par nemal.. ale ja som tu povodne riesil, ze mi zrusili asistentku
OK, nehodnotim teba ako fotografa, ale ako potencionalneho klienta pre ineho svadobneho fotografa. -Si pisal ze sa chces fotit na vlastnej svadbe aj 4 hod.

Ked si taky sebavedomy, ze rozhodne nepotrebujes ukazovat storyboard novomanzelom, tak co sa tu stazujes ze tomu nedavaju nalezitu vaznost a nechcu Ti schvalit asistenta? Tak isto sa zda iracionalne tahat napady z hlavy a az na mieste v ramci pozovaciek hodiny dohladavat zakutia a fotit. Z toho co pises, ze za opoznanie terenu vopred este vytiahnes extra polozku z cennika, ide na mna zly pocit. Ked to miesto nepoznas a je Ti pridaleko na opoznavaciu cestu, tak naco taku zakazku beries? Potom jasne ze chces od nich 4 hodiny..

WildSammy
2012-08-24 14:24:35+02
OK, nehodnotim teba ako fotografa, ale ako potencionalneho klienta pre ineho svadobneho fotografa. -Si pisal ze sa chces fotit na vlastnej svadbe aj 4 hod.

Ked si taky sebavedomy, ze rozhodne nepotrebujes ukazovat storyboard novomanzelom, tak co sa tu stazujes ze tomu nedavaju nalezitu vaznost a nechcu Ti schvalit asistenta? Tak isto sa zda iracionalne tahat napady z hlavy a az na mieste v ramci pozovaciek hodiny dohladavat zakutia a fotit. Z toho co pises, ze za opoznanie terenu vopred este vytiahnes extra polozku z cennika, ide na mna zly pocit. Ked to miesto nepoznas a je Ti pridaleko na opoznavaciu cestu, tak naco taku zakazku beries? Potom jasne ze chces od nich 4 hodiny..
ja som napisal, ze ak mna niekto bude fotit a fotograf bude potrebovat cas, tak mu ho kludne zabezpecim alebo budem meskat na ukor inych veci.. nemam obhliadnutie miesta ako polozku extra v cenniku, ale ak sa niekomu zda za nafotenie svadby vela aj 200eur, tak za takuto sumu si nic vopred obhliadat nepojdem.. na moje fotky staznosti este neboli a napadov mam tolko, ze sa ich nepodari za ten kratky cas fotenia vsetky ani zrealizovat, takze netrva mi dlho tahat ich z hlavy.. ja sa vacsinou pripravujem den pred svadbou a tolko si este dokazem zapamatat.. kedysi som mal aj vytlacene pre novomanzelov, co od nich zhruba chcem, ale prestal som to pouzivat, kedze na to nebol cas, aby si to oni prezerali a v podstate som zistil, ze to ani nepotrebujem. Snazim sa skor sustredit na ine veci, ale dik za tipy mozno prehodnotim moje postupy asistenta mi nechcu schvalit koli znizovaniu nakladov, ale nikdy som nepovedal, ze ten asistent je naklad.. iba ak pre mna, urcite nie pre nich.

Ferdo
2012-08-24 14:57:46+02

Ta obhliadka miesta je naozaj na diskusiu. Ja som si snad nikdy nebol pozriet miesto kde budem fotit, velakrat sa mi stane, ze sa miesto na fotenie zmeni v den svadby, alebo zacne prsat a ide sa na nejake nahradne miesto. Nikdy koli tomu moje fotky nejakym sposobom neutrpeli. Kedze mam 80% svadieb vo vzdialenosti 100km a viac, na nejake obhliadky nie je cas. Cize nepovazujem to za nieco co by mal robit kazdy profesional a bez toho jednoducho nespravi dobre fotky. Ale ked na to mas cas, je to len tvoje plus

quintes
2012-08-24 15:04:50+02
v lepsich zamestnaniach mas na vyber z kavy, mineralky, keksikov alebo cokolvek co je v chladnicke k dispozicii, takze dalo by sa to pomenovat aj ako vysluzka okrem toho, ze dostavas pravidelnu mzdu.. je to jeden zo sposobov ako zvysovat produktivitu zamestnancov
u nas urcite nie... u nas sa "motivacia" riesi pravidelnym stresom... a to radsej nehovorim, kde pracujem...

quintes
2012-08-24 15:06:02+02
príspevok od: istvic
si naozaj dobry psycholog,ja som velmi nesympaticky clovek aj na zivo,si frajer,o tom niet pochyb
gratulujem ti k tolkemu sebavedomiu...

WildSammy
2012-08-24 15:09:50+02
príspevok od: quintes
u nas urcite nie... u nas sa "motivacia" riesi pravidelnym stresom... a to radsej nehovorim, kde pracujem...
neboj, ja slovo "stres" velmi dobre poznam tiez.. ale je to tiez jedna z metod a je na zamestnavatelovi aku si zvoli a ci mu to budu zamestnanci tolerovat... kazdopadne za adektvatnu financnu kompenzaciu urcite ano

tomis.ales
2012-08-24 15:41:04+02
Tiez si nechodim obzret kazde miesto. Vo vacsine pripadov fotim velmi daleko a nemam cas aby som venoval cely den ceste tam a spat, len aby som si pozrel miesto na ktore mozno ani nepojdeme. Ako som uz spomenul ujo Google Maps je vyborny pomocnik adokaze aj urcit smer Slnka, takze tu nie je co riesit. Architektura sa da najst tiez na webe, fotiek kazdeho zaujimaveho miesta je na nete plno. A nezaujimave nepotrebujem vidiet

Strana 6 z 8
1 2 ... 4 5 6 7 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()