Teda neviem ako vy, ale ja si na fotenie svadby beriem asistentku, ktora mi drzi odrazku/blesk alebo podava techniku, plus je to moj sofer a samozrejme dostane za to aj odmenu.
Stretavam sa vsak s tym, ze obvykle s tym mava foteny par problem a pytaju sa, ci to nezvladnem sam? Mate aj vy taketo skusenosti alebo fotite samy?
Nehovoriac o tom, ze aj vybavit aspon 4 hodky na fotenie je problem. Vacsinou sa podari tak 1 alebo max 2 hod. Pripadne, ved bude kameraman. Nechapem co ma kameraman s fotenim? On mi ma drzat odrazky?
Ide mi o to, ze ja chcem spravit svadobnemu paru pekne fotky, ale mam pocit akoby im na tom ani nezalezalo? Je to az taky naklad mat na urade/kostole alebo na hostine o jedneho cloveka viac?
PS. Uz asi chapem, preco iny fotografi pytaju za svadby aj 1000eur. Aspon sa vyhnu takemuto vymyslaniu. Kto chce pekne fotky, je ochotny si to zariadit aj zaplatit.
Ja som tento problém zatiaľ nemal a vždy to bolo v pohode, horšiu skúsenosť mám s tím že chcú odo mňa aby som im ukázal všetko čo som za cca 20 hodín nafotil....
Svadba nieje workshop, ak si chce niekto z toho ale zaplateny workshop spravit prosim. http://www.cmphotography.com/ Cliff Moutner, ma videa aj na kelbytraining pracuje "len" s D3, s niekolkymi kvalitnymi sklami a pozrite sa - funguje to. Sam povedal, ze jeho heslo ako pre fotografa svadieb je "make yourself small", nezavadzaj, nevyrusuj (preto sa vyhyba bleskom), nepotrebuje asistenta a v podstate svadbu len dokumentu. Pre mna je on velmi dobry priklad.
Obcas je uprimnost mylne oznacovana za arogantnost, ale taka je doba, nie každy ju vie stravit. Neber to osobne.
V jeho podani je to uprimnost podana arogantnym sposobom. Chcel by som vidiet ci by sa somnou takto bavil zoci-voci... presne ako napisal Istvic, internetove hrdinstvo. Ja kym sa do niekoho pustim, aspon si pozriem s kym mam tu cest.
No ono na tom "vychode" ludia potrebuju ukazat, ze na to "maju" (aj ked sa vsetci stazuju aki su chudobni ) Ja som rad zu tu "na zapade" ludia castokrat ako do svatby pre 250 ludi investuju do byvania, co povazujem za racionalne. Ja osobne si idelane predstavujem svadbu ako 15 minutovu zalezitost na urade s 2 svedkami, bez hosti, bez fotografa a podobnych blbiniek, teda az kym nezavedu moznost svadby cez internet, kde sa clovek toho zbytocneho cirkusu zucastnovat nebude vobec musiet
Ked dorasties, tak pochopis ze nasa centralna dedina vobec nieje pupok sveta. A ak mi zozenies bytik za 7-10k EUR (cena svadby) v BA, tak ti dam za pravdu.
Ono svadby niesu o dokazovani si ze na to mam, ale o tradicii ked sa ma moznost stretnut cela rodina. Podobne je to s pohrebom. Ak niesi z decaku, tak rodina je jedine co mas a su to jediny ludia co ti pomozu ak bude fakt zle. Alebo sa spoliehas na svojich 600 kamosov co mas na FB?
no vidis ,ja to nepovazujem za temperament ,ale za internetove hrdinstvo..
K tebe sa vyjadrovať nebudem, po tvojich príspevkoch viem že si mi nesympatický... A to som sa vyjadril slušne. To iste by som ti povedal aj do očí neboj sa.
K tebe sa vyjadrovať nebudem, po tvojich príspevkoch viem že si mi nesympatický... A to som sa vyjadril slušne. To iste by som ti povedal aj do očí neboj sa.
si naozaj dobry psycholog,ja som velmi nesympaticky clovek aj na zivo,si frajer,o tom niet pochyb
Ja som tento problém zatiaľ nemal a vždy to bolo v pohode, horšiu skúsenosť mám s tím že chcú odo mňa aby som im ukázal všetko čo som za cca 20 hodín nafotil....
a nechcu rovno aby si im dal rovno uplne vsetky fotky?
No ono na tom "vychode" ludia potrebuju ukazat, ze na to "maju" (aj ked sa vsetci stazuju aki su chudobni ) Ja som rad zu tu "na zapade" ludia castokrat ako do svatby pre 250 ludi investuju do byvania, co povazujem za racionalne. Ja osobne si idelane predstavujem svadbu ako 15 minutovu zalezitost na urade s 2 svedkami, bez hosti, bez fotografa a podobnych blbiniek, teda az kym nezavedu moznost svadby cez internet, kde sa clovek toho zbytocneho cirkusu zucastnovat nebude vobec musiet
Na vychode su ludia ovela viac ludskejsi, a srdecnejsi, ako v BA. A to nie je moj vymysel, ale v dnesnej dobe uz normalna statistika. Ale nie toto som chcem pisat. Ak ides na svadbu k "obycajnym" ludom, tak sa aj k tebe spravaju srdecne, pridu, porozpravaju sa, beru ta ako "sucast" rodiny, a dostanes aj vysluzku, ale ak ides na svadbu k bohacom, tak nedostanes ziadnu vysluzku, a aj sa k tebe tak spravaju, ty si v robote a hotovo.
Kaderníčka??? Kozmetička??? A organista??? Si bol na svadbe kde bolo 200ľudí?? A piekli koláče jak pre somálsko??? Každý za svoju prácu dostane peniaze, tak aká vyslúžka... takí ako ty naučili ľudí čakať okrem peňazí vždy niečo viac...
podla teba je neslusne ked das v restauracii sprepitne, poslickovy s pizzou nieco do vrecka ...
ved vo svete by ta 2x neobsluzili
v Kanade si automaticky pripocitaju 20% disko ako polozku do uctu ... tam byva ale vela chamtivych ludi ked to robia tak verejne ... aj dan z toho odvadzaju ...
myslim ze to quintes myslel tak, ze je neslusne tu vysluzku ocakavat len preto ze som bol fotit svadbu ... A priznam sa, ze ak by som sa zivil svadobnou fotografiou a za mesiac spravil 4 svadby, tak zachvilku by bol zo mna diabetik ...
ja nevravym ze si mam pitat, dozadovat sa vyslusky ... ale ak ju dostanem potesi, alebo ked ju dam berem to ako prejav vdaky a pozornosti ...
co ma spolocne jedenie kolacov s chorobou diabetes ... ide o hormonalne ochorenie, ktore sa prejavuje poruchou metabolizmu sacharidov
ja nevravym ze si mam pitat, dozadovat sa vyslusky ... ale ak ju dostanem potesi, alebo ked ju dam berem to ako prejav vdaky a pozornosti ...
co ma spolocne jedenie kolacov s chorobou diabetes ... ide o hormonalne ochorenie, ktore sa prejavuje poruchou metabolizmu sacharidov
len tolko, ze pri diabetes telo nestiha spracovavat cukor .. mala to byt metafora .. ale ok napisem to inak "A priznam sa, ze ak by som sa zivil svadobnou fotografiou a za mesiac spravil 4 svadby, tak zachvilku by bol zo mna 200 kilovy trulo"
Brian presne na nieco take som narazal, kde si od 8 rano s nevestou az do 1 v noci kedy konci redovy. presne kvoli takymto veciam im to hovorim pri podpise zmluvy narovinu. Mozno sa niektory divia, alebo urazaju, no clovek aspon potom nema blbe skusenosti. ale uz som si raz aj objednal pizzu na svadbu. a bola vinikajuca !
seifi : ty vydrzis od 8 rano do 1 v noci s asi 30 kilogramovym batohom a okolo zapestia 5D mk III + grip + blesk + fotak? ja hram hokej ale zapestia mi znicil fotak, nie lapacka. :- )
Ja mam v zmluve bod ze jednoducho so mnou chodi asistentka a hotovo. Zatial to vzdy pochopili a po svadbe boli dokonca radi ze sme boli obaja. Dalej tam mam spomenute ze odmena pre asistentku je zahrnuta v cene za fotenie. Ak by s tym mali problem rad sa s nimi dohodnem ze pridem aj sam za rovnaku cenu a upozornimich ze kvalita fotiek moze byt ina nez keby mam pomocnika.
Ked dorasties, tak pochopis ze nasa centralna dedina vobec nieje pupok sveta. A ak mi zozenies bytik za 7-10k EUR (cena svadby) v BA, tak ti dam za pravdu.
Ono svadby niesu o dokazovani si ze na to mam, ale o tradicii ked sa ma moznost stretnut cela rodina. Podobne je to s pohrebom. Ak niesi z decaku, tak rodina je jedine co mas a su to jediny ludia co ti pomozu ak bude fakt zle. Alebo sa spoliehas na svojich 600 kamosov co mas na FB?
Nepovazujem "centralnu dedinu" za pupok sveta, existuju aj ovela civilizovanejsie miesta (nie na Slovensku) ale vyhodit 7-10k € za jeden den, povazujem za extremnu blbost. Za tie peniaze sa sice byt v BA kupit neda, ale umoznia znizit splatku hypoteky, kupit si zariadenie bytu, pocitace alebo (ked sme na tomto portali) spickovu fototechniku. To su veci ktore normalnemu, racionalne sa spravajucemu cloveku, ktory povazuje tradicie ako honosne svadby a pohreby za zbytocne, urobia ovela vacsi uzitok a aj vacsiu radost.
Teda neviem ako vy, ale ja si na fotenie svadby beriem asistentku, ktora mi drzi odrazku/blesk alebo podava techniku, plus je to moj sofer a samozrejme dostane za to aj odmenu.
Stretavam sa vsak s tym, ze obvykle s tym mava foteny par problem a pytaju sa, ci to nezvladnem sam? Mate aj vy taketo skusenosti alebo fotite samy?
Nehovoriac o tom, ze aj vybavit aspon 4 hodky na fotenie je problem. Vacsinou sa podari tak 1 alebo max 2 hod. Pripadne, ved bude kameraman. Nechapem co ma kameraman s fotenim? On mi ma drzat odrazky?
Ide mi o to, ze ja chcem spravit svadobnemu paru pekne fotky, ale mam pocit akoby im na tom ani nezalezalo? Je to az taky naklad mat na urade/kostole alebo na hostine o jedneho cloveka viac?
PS. Uz asi chapem, preco iny fotografi pytaju za svadby aj 1000eur. Aspon sa vyhnu takemuto vymyslaniu. Kto chce pekne fotky, je ochotny si to zariadit aj zaplatit.
Dakujem vopred za Vase nazory.
Toto je tema skor o psychologii predaja. V linku je par zaujimavych bodov, na nete je toho dost, ak by si chcel ist do hlbky. Vsetko je o Tebe, ako sa vies predat, vela stastia
Svadby fotografujem par rokov. Asistenta nepouzivam, avsak niekedy si zozeniem nejakeho z radu svadobcanov. Vsetko to vsak prebieha organizovane. Nie ze vo svadobny den poprosim o nejakeho Pred svadbou si sadnem so snubencami na nejake 2 hod. a vsetko si do detailu preberieme. Snazim sa im vsetko vysvetlit, avsak na druhej strane sa taktiez snazim dobre pocuvat a pochopit o co im pojde pri svadobnom fotografovani. Aby som vedel, co vsetko mozem s nimi absolvovat, alebo inac povedane, kolko su ochotny tomu obetovat. Tu vsak je velmi neskoro dozadovat sa vysnivanych 3-4hodin na fotografovanie. To im treba vysvetlit este pred tym, ako ma nevesta objednanu kadernicku, kozmeticku...Po takejto suhre sa mi naozaj stava, ze mavam 3-4 hodiny. Dokonca na zajtrajsiu svadbu budem mat teoreticky 4:45hod casu na exterierove/interierove fotografovanie. Takze vsetko je o komunikacii a hlavne aby mladomanzelia uplne doverovali fotografovi.
Preco maju ludia problem s asistentami? (svadobna tema)
http://www.cmphotography.com/ Cliff Moutner, ma videa aj na kelbytraining pracuje "len" s D3, s niekolkymi kvalitnymi sklami a pozrite sa - funguje to. Sam povedal, ze jeho heslo ako pre fotografa svadieb je "make yourself small", nezavadzaj, nevyrusuj (preto sa vyhyba bleskom), nepotrebuje asistenta a v podstate svadbu len dokumentu. Pre mna je on velmi dobry priklad.
Ja som rad zu tu "na zapade" ludia castokrat ako do svatby pre 250 ludi investuju do byvania, co povazujem za racionalne.
Ja osobne si idelane predstavujem svadbu ako 15 minutovu zalezitost na urade s 2 svedkami, bez hosti, bez fotografa a podobnych blbiniek, teda az kym nezavedu moznost svadby cez internet, kde sa clovek toho zbytocneho cirkusu zucastnovat nebude vobec musiet
Ja som rad zu tu "na zapade" ludia castokrat ako do svatby pre 250 ludi investuju do byvania, co povazujem za racionalne.
Ja osobne si idelane predstavujem svadbu ako 15 minutovu zalezitost na urade s 2 svedkami, bez hosti, bez fotografa a podobnych blbiniek, teda az kym nezavedu moznost svadby cez internet, kde sa clovek toho zbytocneho cirkusu zucastnovat nebude vobec musiet
Ak ides na svadbu k "obycajnym" ludom, tak sa aj k tebe spravaju srdecne, pridu, porozpravaju sa, beru ta ako "sucast" rodiny, a dostanes aj vysluzku, ale ak ides na svadbu k bohacom, tak nedostanes ziadnu vysluzku, a aj sa k tebe tak spravaju, ty si v robote a hotovo.
ved vo svete by ta 2x neobsluzili
v Kanade si automaticky pripocitaju 20% disko ako polozku do uctu ... tam byva ale vela chamtivych ludi ked to robia tak verejne ... aj dan z toho odvadzaju ...
"A priznam sa, ze ak by som sa zivil svadobnou fotografiou a za mesiac spravil 4 svadby, tak zachvilku by bol zo mna 200 kilovy trulo"
seifi : ty vydrzis od 8 rano do 1 v noci s asi 30 kilogramovym batohom a okolo zapestia 5D mk III + grip + blesk + fotak? ja hram hokej ale zapestia mi znicil fotak, nie lapacka. :- )
V linku je par zaujimavych bodov, na nete je toho dost, ak by si chcel ist do hlbky.
Vsetko je o Tebe, ako sa vies predat, vela stastia
http://www.mstraining.sk/c5_c6.html
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie