Teda neviem ako vy, ale ja si na fotenie svadby beriem asistentku, ktora mi drzi odrazku/blesk alebo podava techniku, plus je to moj sofer a samozrejme dostane za to aj odmenu.
Stretavam sa vsak s tym, ze obvykle s tym mava foteny par problem a pytaju sa, ci to nezvladnem sam? Mate aj vy taketo skusenosti alebo fotite samy?
Nehovoriac o tom, ze aj vybavit aspon 4 hodky na fotenie je problem. Vacsinou sa podari tak 1 alebo max 2 hod. Pripadne, ved bude kameraman. Nechapem co ma kameraman s fotenim? On mi ma drzat odrazky?
Ide mi o to, ze ja chcem spravit svadobnemu paru pekne fotky, ale mam pocit akoby im na tom ani nezalezalo? Je to az taky naklad mat na urade/kostole alebo na hostine o jedneho cloveka viac?
PS. Uz asi chapem, preco iny fotografi pytaju za svadby aj 1000eur. Aspon sa vyhnu takemuto vymyslaniu. Kto chce pekne fotky, je ochotny si to zariadit aj zaplatit.
Na svadbe dostane malu krabicu kolacov kadernicka, kozmeticka, hudba, sofer, farar, organista.. preco by si ju nezasluzil aj fotograf ktory je na nohach od 8h rana do 1h v noci ??? Nevidim na tom nic zle a aj mna to vzdy potesi. V nedelu si dame s manzelkou kolac ku kave a zvysok donesiem v pondelok kolegom do prace
No dobre, potesi to, ak sa tak rozhodnu, ale zase pisat, ze je to slusnost? Moja babka robila pohostenie aj pre chlapikov, co jej prisli vymenit okna, potesili sa, ale povedat, ze je slusnost pohostit ich?
myslim ze to quintes myslel tak, ze je neslusne tu vysluzku ocakavat len preto ze som bol fotit svadbu ... A priznam sa, ze ak by som sa zivil svadobnou fotografiou a za mesiac spravil 4 svadby, tak zachvilku by bol zo mna diabetik ...
Samozrejme, v zasade nejdem kolace na svadbe, tam mi nechutia ale na druhy den ako dezert po obede jeden zakusok padne vhod. Zvysok vzdy donesiem do prace alebo pozvem znamych na navstevu atd.. neocakavam ale potesi...nechybali by mi. Na mnohych svadbach "vysluzku" dostanem ako znak vdaky za vykonanu pracu (kolace ci flasa vina) ktoru spravim ako "umelec" nie ako "remeselnik ci technicky personal".... no quintes tu svadobnych fotografov prirovnava skor k remeselnikom, napr. elektrikarom ktori si vysekaju beton v stenach, natahaju medene droty, zasadruju a osadia krabice... odvedu svoju pracu za ktoru dostanu zaplatene a nemaju co cakat kolace
zdravim vas kolacovi fotografi fotim svadby 3 roky, vzdy mam asistentku. nikto s tym nemal nikdy problem. problem je vzdy najst cas. vela ludi ma predstavu, ze sa da pozovacka nacvakat za 20 minut. ano, da sa. ale radsej mam tie 3 hodinove...naucil som sa, ze netreba na nikoho tlacit, ako si zariadili cas, tak ho maju. tie 3-4 hodiny by aj tak malokto realne ocenil a zaplatil.. to uz ani nehovorim o nejakom kreativnom foteni. koniec koncov, ja som mal skor problem, ked som fotil par a oni tam mali dvoch asistentov, jeden povacsine popraval saty a riesil nepodstatne veci (zena) a druhy v istej chvili vytiahol zrkadlovku a zacal fotit tiez. tak to uz je silne kafe, ked mladi nevedeli , kam skor pozerat...vtedy treba stanovit striktne pravidla.
ps: kolace a flasa nie su uplatok, podla mna je to mile, lebo realita je taka, ze tolko kolacov hostia jednoducho nespracuju a su radi, ze sa ich zbavia a niekomu spravia radost, a vino za 3-5 eur, to ani nehovorim... osobne s tym nemam problem. beriem to ako normalnu vec, neurazi, potesi.
Samozrejme, v zasade nejdem kolace na svadbe, tam mi nechutia ale na druhy den ako dezert po obede jeden zakusok padne vhod. Zvysok vzdy donesiem do prace alebo pozvem znamych na navstevu atd.. neocakavam ale potesi...nechybali by mi. Na mnohych svadbach "vysluzku" dostanem ako znak vdaky za vykonanu pracu (kolace ci flasa vina) ktoru spravim ako "umelec" nie ako "remeselnik ci technicky personal".... no quintes tu svadobnych fotografov prirovnava skor k remeselnikom, napr. elektrikarom ktori si vysekaju beton v stenach, natahaju medene droty, zasadruju a osadia krabice... odvedu svoju pracu za ktoru dostanu zaplatene a nemaju co cakat kolace
A tak to ale zase prrr. Poznáš staré známe "Pamatuj si ševče, nad nikoho se nepovyšuj a před nikým se neponižuj!"
No dobre, potesi to, ak sa tak rozhodnu, ale zase pisat, ze je to slusnost? Moja babka robila pohostenie aj pre chlapikov, co jej prisli vymenit okna, potesili sa, ale povedat, ze je slusnost pohostit ich?
Nikde som nepisal ze je to slusnost. Je to len dobra vola tych ludi ci sa rozhodnu dat nieco naviac, ci nie. Ale zobrat vysluzku nepovazujem za neslusne (to automaticky neznamena ze je slusne ju rozdavat), je to normalne a stale pisem o tom ze to potesi. Je to nieco podobne ako tringelt, dam ho v restauracii ked som spokojny s pristupom obsluhy a jedlom. Nedam ho ked mi nechutilo alebo bola obsluha odmerana. Tak isto ked je niekto spokojny s posobenim a pristupom fotografa na svadbe, chce a da mu nieco viac, aj ked ide len o krabicku kolacov ktorych je na svadbach mrte a kopa sa aj vyhodi pretoze sa nezjedia. No ale niekto tu vidi fotografov ktori si zoberu krabicku kolacov ako neskutocnych nenazrancov ktori sa okrem tej kopy penazi za fotenie nehanbia zobrat este aj vysluzku. Viac k tomu na obhajobu uz asi neviem povedat..
Nechci vediet kolko svadieb mam za sebou a zazil som vselico... no asi som mal stastie na slusnych milych ludi ktori sa vzdy odvdacili aj par kolacmi. Nikdy to necakam ale zakazdym to potesi. Neviem na ake svadby chodis ty. Totiz fotografovanie svadieb je praca ako kazda ina a predsa len rozdielna, s priatelskym vztahom k novomanzelom. Je to uplne o niecom inom ako ked si odklikam vo firme 22 dni / 8 hodin denne a na zaciatku dalsieho mesiaca mi pride vyplata.
Takze v sobotu ked budem odchadzat zo svadby a daju mi do ruk kolace, poviem im ze "dakujem neprosim, isty pan Erik T. na ephote mi napisal ze kolace brat je neslusne, ked od vas beriem peniaze"
Poslednu vetu si si mohol odpusit, nehodnot ludi ktorych nepoznas... akurat som si na zaklade tvojho mierne arogantneho vystupovania o tebe spravil nie najlepsiu mienku...
..mierne arogantneho... no, ako myslis vzdy ti, ktori vyjadrili slobodne svoj nazor, niesli svoje nasledky od ostatnej vacsiny len preto ze ich nazor bol iny... Na to som si uz zvykol, a aj na to, ze vela ludi ma ma v zuboch a pod. Neriesim, ty mi vyplatu nedavas, preto mi je to jedno, svoj nazor poviem vzdy, aj ked sa ti nemusi pacit..
..mierne arogantneho... no, ako myslis vzdy ti, ktori vyjadrili slobodne svoj nazor, niesli svoje nasledky od ostatnej vacsiny len preto ze ich nazor bol iny... Na to som si uz zvykol, a aj na to, ze vela ludi ma ma v zuboch a pod. Neriesim, ty mi vyplatu nedavas, preto mi je to jedno, svoj nazor poviem vzdy, aj ked sa ti nemusi pacit..
Viaceri si tu povedali svoj nazor, ide o to akym sposobom... a to moze byt dovod preco ta ma vela ludi v zuboch
ja mam dojem, ze vysluzky sa davaju len unas. Ja by som nedal niktomu nic.
Teda neviem ako vy, ale ja si na fotenie svadby beriem asistentku, ktora mi drzi odrazku/blesk alebo podava techniku, plus je to moj sofer a samozrejme dostane za to aj odmenu.
Stretavam sa vsak s tym, ze obvykle s tym mava foteny par problem a pytaju sa, ci to nezvladnem sam? Mate aj vy taketo skusenosti alebo fotite samy?
Nehovoriac o tom, ze aj vybavit aspon 4 hodky na fotenie je problem. Vacsinou sa podari tak 1 alebo max 2 hod. Pripadne, ved bude kameraman. Nechapem co ma kameraman s fotenim? On mi ma drzat odrazky?
Ide mi o to, ze ja chcem spravit svadobnemu paru pekne fotky, ale mam pocit akoby im na tom ani nezalezalo? Je to az taky naklad mat na urade/kostole alebo na hostine o jedneho cloveka viac?
PS. Uz asi chapem, preco iny fotografi pytaju za svadby aj 1000eur. Aspon sa vyhnu takemuto vymyslaniu. Kto chce pekne fotky, je ochotny si to zariadit aj zaplatit.
Dakujem vopred za Vase nazory.
Osobne som bola zatiaľ 2 x (na skúšku) asistovať hl. kameramanovi a fotografovi a vypomáhať pri fotení priebehu svadby. Asistovala som aj neveste pri držaní kytice, slnečníka a iných rekvizít .. Veľmi milo ma prekvapilo, keď si mladomanželia na oboch svadbách počas svadobnej hostiny prisadli k nášmu stolu, pripili sme na ich spoločný život a pokecali skoro ako starí známi ! Hl. fotograf dokonca aj v AJ, ženích bol totiž ír ! Cítila som sa skoro ako hosť Určite je lepšie, ak sú vzájomné sympatie mladých aj hostí a usmievajúcich sa službykonajúcich fotografov, lebo je uvoľnenejšia atmosféra s dobrou náladou a sú potom lepšie fotky !! Bola to pre mňa vítaná skúsenosť. Teším sa na ďalšiu príležitosť pri asistovaní a fotení svadby, hoci vážneho rozhodnutia, ale s úsmevom na tvári !!
Osobne som bola zatiaľ 2 x (na skúšku) asistovať hl. kameramanovi a fotografovi a vypomáhať pri fotení priebehu svadby. Asistovala som aj neveste pri držaní kytice, slnečníka a iných rekvizít .. Veľmi milo ma prekvapilo, keď si mladomanželia na oboch svadbách počas svadobnej hostiny prisadli k nášmu stolu, pripili sme na ich spoločný život a pokecali skoro ako starí známi ! Hl. fotograf dokonca aj v AJ, ženích bol totiž ír ! Cítila som sa skoro ako hosť Určite je lepšie, ak sú vzájomné sympatie mladých aj hostí a usmievajúcich sa službykonajúcich fotografov, lebo je uvoľnenejšia atmosféra s dobrou náladou a sú potom lepšie fotky !! Bola to pre mňa vítaná skúsenosť. Teším sa na ďalšiu príležitosť pri asistovaní a fotení svadby, hoci vážneho rozhodnutia, ale s úsmevom na tvári !!
presne tak to ma vyzerat, svojim sposobom je aj fotograf hostom a zalezi na charaktere ludi, ako sa k tomu postavia. v podstate osobne nemam ziadne negativne skusenosti, takze viem presne o com hovoris.
Kaderníčka??? Kozmetička??? A organista??? Si bol na svadbe kde bolo 200ľudí?? A piekli koláče jak pre somálsko??? Každý za svoju prácu dostane peniaze, tak aká vyslúžka... takí ako ty naučili ľudí čakať okrem peňazí vždy niečo viac...
nedavno som zazil svadbu s cca. 250 ludmi, boli sme traja (2 kameramani+ fotografka), sedeli sme pri stole s 5 clennou kapelou, kazdy z nas dostal krabicku kolacikov, 0,7 l vodky tusim a dokonca este aj perniky a mini flasticky z redoveho tanca, cely cas o nas bolo postarane hadam aj viac ako "beznych" hosti, veceru sme dostavali prednostne - hned za hlavnym stolom aby sa potom pri tej mase ludi za nami nemuselo cakat ... v pondelok nas v studiu cakal pozdrav od sefa, vraj volali mladi a chvalili co sa dalo ... nevravim, ze to je vsade tak ale niektori ludia si "pracujucich" hosti cennia naozaj dost, vedia, ze tam travime vikend kvoli nim a neberieme to ako job na prezitie ale hlavne, ze nas to bavi ... to, ze tam clovek vlaci plne auto vybavy, je na nohach aj 22 hodin a odchadza castokrat zo saly neskor ako nevesta vedia ludia ocenit ... hlavne na vychode
nedavno som zazil svadbu s cca. 250 ludmi, boli sme traja (2 kameramani+ fotografka), sedeli sme pri stole s 5 clennou kapelou, kazdy z nas dostal krabicku kolacikov, 0,7 l vodky tusim a dokonca este aj perniky a mini flasticky z redoveho tanca, cely cas o nas bolo postarane hadam aj viac ako "beznych" hosti, veceru sme dostavali prednostne - hned za hlavnym stolom aby sa potom pri tej mase ludi za nami nemuselo cakat ... v pondelok nas v studiu cakal pozdrav od sefa, vraj volali mladi a chvalili co sa dalo ... nevravim, ze to je vsade tak ale niektori ludia si "pracujucich" hosti cennia naozaj dost, vedia, ze tam travime vikend kvoli nim a neberieme to ako job na prezitie ale hlavne, ze nas to bavi ... to, ze tam clovek vlaci plne auto vybavy, je na nohach aj 22 hodin a odchadza castokrat zo saly neskor ako nevesta vedia ludia ocenit ... hlavne na vychode
No ono na tom "vychode" ludia potrebuju ukazat, ze na to "maju" (aj ked sa vsetci stazuju aki su chudobni ) Ja som rad zu tu "na zapade" ludia castokrat ako do svatby pre 250 ludi investuju do byvania, co povazujem za racionalne. Ja osobne si idelane predstavujem svadbu ako 15 minutovu zalezitost na urade s 2 svedkami, bez hosti, bez fotografa a podobnych blbiniek, teda az kym nezavedu moznost svadby cez internet, kde sa clovek toho zbytocneho cirkusu zucastnovat nebude vobec musiet
ja ak budem mat svoju svadbu mi bude maximalne jedno kolko budem meskat.. obrad pocka aj hostia.. ale fotky budu len jedny a budem chciet, aby to bola pekna spomienka, cize u na bude mat fotograf prednost pred vsetkym.. co ma po dakom obrade alebo hostoch
Vies, svadba a sviatost manzelstva je nieco viac, nez zatial vies a chapes. Podla toho co si napisal, sa zenit nemusis prenajmi si oblek, saty pre priatelku a fotte sa cely den. Budes spokojny.
Nechci vediet kolko svadieb mam za sebou a zazil som vselico... no asi som mal stastie na slusnych milych ludi ktori sa vzdy odvdacili aj par kolacmi. Nikdy to necakam ale zakazdym to potesi. Neviem na ake svadby chodis ty. Totiz fotografovanie svadieb je praca ako kazda ina a predsa len rozdielna, s priatelskym vztahom k novomanzelom. Je to uplne o niecom inom ako ked si odklikam vo firme 22 dni / 8 hodin denne a na zaciatku dalsieho mesiaca mi pride vyplata.
Takze v sobotu ked budem odchadzat zo svadby a daju mi do ruk kolace, poviem im ze "dakujem neprosim, isty pan Erik T. na ephote mi napisal ze kolace brat je neslusne, ked od vas beriem peniaze"
Poslednu vetu si si mohol odpusit, nehodnot ludi ktorych nepoznas... akurat som si na zaklade tvojho mierne arogantneho vystupovania o tebe spravil nie najlepsiu mienku...
Obcas je uprimnost mylne oznacovana za arogantnost, ale taka je doba, nie každy ju vie stravit. Neber to osobne.
Ja svadby nefotím, ani som nikdy nefotil. Hovorím len ako na svadbe zúčastnený. Podľa môjho názoru, ak si zákazník nepraje, aby prišiel fotograf s asistentom, môže fotograf požiadať o niekoho zo svadobčanov, aby mu "sersan" podržal. Myslím, že na to človek nemusí mať špeciálne vzdelanie a stačí len milé slovo a malá inštruktáž, ako by to dotyčný mal držať. Btw k tomu jedlu - ešte som sa nestretol, aby fotograf alebo kameraman nemali zabezpečené jedlo na svadbe ako ostatný svadobčania...
Nesúhlasím s Tebou, mám osobnú skúsenosť že aj s blbou odrazkou ak niekto nevie správne pracovať tak máš z dotyčným viac práce mu stále vysvetľovať ako to má držať a podobne, ja osobne na také veci čas nemám a potrebujem tam človeka čo urobí presne to čo potrebujem bez zbytočných rečí....
Preco maju ludia problem s asistentami? (svadobna tema)
Ja som rad zu tu "na zapade" ludia castokrat ako do svatby pre 250 ludi investuju do byvania, co povazujem za racionalne.
Ja osobne si idelane predstavujem svadbu ako 15 minutovu zalezitost na urade s 2 svedkami, bez hosti, bez fotografa a podobnych blbiniek, teda az kym nezavedu moznost svadby cez internet, kde sa clovek toho zbytocneho cirkusu zucastnovat nebude vobec musiet
Podľa môjho názoru, ak si zákazník nepraje, aby prišiel fotograf s asistentom, môže fotograf požiadať o niekoho zo svadobčanov, aby mu "sersan" podržal. Myslím, že na to človek nemusí mať špeciálne vzdelanie a stačí len milé slovo a malá inštruktáž, ako by to dotyčný mal držať.
Btw k tomu jedlu - ešte som sa nestretol, aby fotograf alebo kameraman nemali zabezpečené jedlo na svadbe ako ostatný svadobčania...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa