Fórum » Pokec

Preco maju ludia problem s asistentami? (svadobna tema)

WildSammy
WildSammy 2012-08-23 09:55:57+02
Zdravim hlavne svadobnych fotografov

Teda neviem ako vy, ale ja si na fotenie svadby beriem asistentku, ktora mi drzi odrazku/blesk alebo podava techniku, plus je to moj sofer a samozrejme dostane za to aj odmenu.

Stretavam sa vsak s tym, ze obvykle s tym mava foteny par problem a pytaju sa, ci to nezvladnem sam? Mate aj vy taketo skusenosti alebo fotite samy?

Nehovoriac o tom, ze aj vybavit aspon 4 hodky na fotenie je problem. Vacsinou sa podari tak 1 alebo max 2 hod. Pripadne, ved bude kameraman. Nechapem co ma kameraman s fotenim? On mi ma drzat odrazky?

Ide mi o to, ze ja chcem spravit svadobnemu paru pekne fotky, ale mam pocit akoby im na tom ani nezalezalo? Je to az taky naklad mat na urade/kostole alebo na hostine o jedneho cloveka viac?

PS. Uz asi chapem, preco iny fotografi pytaju za svadby aj 1000eur. Aspon sa vyhnu takemuto vymyslaniu. Kto chce pekne fotky, je ochotny si to zariadit aj zaplatit.

Dakujem vopred za Vase nazory.

Daniel.U
2012-08-23 13:07:01+02
príspevok od: tinkypinky333
bez komentára toto je primitivizmus prvého stupňa klobúk dole nafotiť svadbu za 2 min istotne ťa odporučím ... totálne primitívne decko ....
neviem kto je primitivnejsi ci ten co zasranduje alebo ten co to nepochopi

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-08-23 13:12:47+02
príspevok od: WildSammy
Zdravim hlavne svadobnych fotografov

Teda neviem ako vy, ale ja si na fotenie svadby beriem asistentku, ktora mi drzi odrazku/blesk alebo podava techniku, plus je to moj sofer a samozrejme dostane za to aj odmenu.

Stretavam sa vsak s tym, ze obvykle s tym mava foteny par problem a pytaju sa, ci to nezvladnem sam? Mate aj vy taketo skusenosti alebo fotite samy?

Nehovoriac o tom, ze aj vybavit aspon 4 hodky na fotenie je problem. Vacsinou sa podari tak 1 alebo max 2 hod. Pripadne, ved bude kameraman. Nechapem co ma kameraman s fotenim? On mi ma drzat odrazky?

Ide mi o to, ze ja chcem spravit svadobnemu paru pekne fotky, ale mam pocit akoby im na tom ani nezalezalo? Je to az taky naklad mat na urade/kostole alebo na hostine o jedneho cloveka viac?

PS. Uz asi chapem, preco iny fotografi pytaju za svadby aj 1000eur. Aspon sa vyhnu takemuto vymyslaniu. Kto chce pekne fotky, je ochotny si to zariadit aj zaplatit.

Dakujem vopred za Vase nazory.
s tou cenou si to vystihol, aj ked su vynimky
ja som s tým ze "nie na asistenta" zatiaľ nemal problém.
Povedz imladomanželomže máš 20kg techniky ak nie viac, po sichte si unavený potrebuješ odvoz (ja teda po polnoci soferovat nebudem ako fotím od 8smej rana) a navyše nemôžeš byť všade - občas sa musíš vyčúrať a dať si prestávku aby si bol zase fit. Wo co go? Ak sa im to nepáči musia si asi nájsť iného fotografa.

tinkypinky333
2012-08-23 13:18:14+02
príspevok od: Daniel.U
neviem kto je primitivnejsi ci ten co zasranduje alebo ten co to nepochopi
akurát že tu neriešime tému na vtipkovanie ale dosť podstatné veci ...

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-08-23 13:19:26+02
príspevok od: seifi
S tym jedlom som to nepochopil, preco by som mal davat fotografovi jedlo ? Je to zauzivane ? Davno som nebol v SK na svadbe. Dnes ziaden remeselnik jedlo k peniazom nedostane, vydrzat aj coby hned 4 hodky predsa nie je problem, napoje nech sa paci. Starosti nie su s jedlom, ale aj kam vas posadit apod. Budes jest a momenty medzitym odplavaju.
Ja si myslim, ze ak dojednas cenu a pridete fotit aj traja, tak to uz nikoho nestve. Skor to moze byt prekazkou, ked ziadanu sumu zdovodnujes potrebou asistenta.
ked fotíš svadbu normálne ako reportáž je to skôr 12 hodín a viacej mne zatiaľ vždy dali najesť asi mám šťastie - ale nosí si tyčinky keby dačo.-) na fotenie v parku + kostol ale fakt netreba jedlo - taku svadbu som tuto sezonu ani nemal. Ale ved je to o ľuďoch a o slušnosti ako všetko

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-08-23 13:20:58+02
príspevok od: valec86
Brian presne na nieco take som narazal, kde si od 8 rano s nevestou az do 1 v noci kedy konci redovy. presne kvoli takymto veciam im to hovorim pri podpise zmluvy narovinu. Mozno sa niektory divia, alebo urazaju, no clovek aspon potom nema blbe skusenosti. ale uz som si raz aj objednal pizzu na svadbu. a bola vinikajuca !

seifi : ty vydrzis od 8 rano do 1 v noci s asi 30 kilogramovym batohom a okolo zapestia 5D mk III + grip + blesk + fotak? ja hram hokej ale zapestia mi znicil fotak, nie lapacka. :- )
to s tou lapackou ma pobavilo

Daniel.U
2012-08-23 13:21:01+02
aka si len dolezita

transporti686
2012-08-23 13:32:56+02
príspevok od: valec86
Fotime dvaja, ja s priatelkou, mame uz dopredu rozdelenu pracu, ci v kostole, ci na predsvadobnom foteni a stretavam sa s tym denno denne, ze ci nieje fotenie bez nej lacnejsie, ci je to potrebne, ci treba na hostinu objednavat dalsie jedlo, vecsinou sa priatelka zbali a ide domov alebo naopak ja. Ludia tomu nechapu a aj keby si im to logicky vysvetlil nebudu to chciet pochopit. pre nich je to nepochopitelny vydaj. niekedy som az rozcarovany ked mi niekto povie ze ten a ten aj foti aj toci a vy ste dvaja a este nestihate..... couz no
ľudia sú totiž trtkovia, dnes je doba ľahkého kritizovania a preniesla sa ku nám aplikácie vety "zákazník náš pán", len bohužiaľ tá veta pochádza z krajín, kde človek pokiaľ má zákazníkov, ktorí sú spokojní, mu aj rozumne a slušne zaplatia. A aj tak to za chvíľu bude jedno, lebo už aj život vo vyspelých krajinách začína fungovať podobne, zlaté časy viacerých ekonomík, kde to fungovalo už končia.

tadzesi
2012-08-23 13:46:00+02
Ak budes v zivote riesit podstatne veci, tak tato tema bude iba tliachanie zopar fotografov pri virtualnom pive. Ale aby som nebol off topic, tak

- vyberam lokalitu kde su aspon 3-4 zaujimave miesta
- lokality konzultujem zo svadobcanmi
- mam variantu B ak bude prsat = dobavene interiery, cize ziadne hladanie a premyslanie za pochodu = stracanie casu
- vyvarujem sa premiestnovaniu 2 hodiny po okrese
- pribliskavam si Quadrou cize uprednostnujem miesta v tieni = svadobcania to za horucich dni len ocenuju
- Quadru mi nosi manzelka, alebo niekto zo svadobcanov (stativ + hlava + baterka = max.5kg)
- pri sebe nosim 1x portretak (85), sirokac (16-35) a maximalne tele (70-200), cize ziadne 20kg techniky

Na druhej strane ak svadobcania su z BA a maju chut na foto vo Viedni, tak prosim. Nevidim v tom ziaden problem. Ich den, ich svadba, ich peniaze. Ja neplanujem nic. Jedine pozadujem aspon 2 hodiny cisteho casu na fotenie. Cize asi tak.

A nebolo by na skodu ukazat dajake svoje foto nech vidime ako smrtelne vazne beries svadobnu fotografiu.

tinkypinky333
2012-08-23 13:57:10+02
príspevok od: tadzesi
Ak budes v zivote riesit podstatne veci, tak tato tema bude iba tliachanie zopar fotografov pri virtualnom pive. Ale aby som nebol off topic, tak

- vyberam lokalitu kde su aspon 3-4 zaujimave miesta
- lokality konzultujem zo svadobcanmi
- mam variantu B ak bude prsat = dobavene interiery, cize ziadne hladanie a premyslanie za pochodu = stracanie casu
- vyvarujem sa premiestnovaniu 2 hodiny po okrese
- pribliskavam si Quadrou cize uprednostnujem miesta v tieni = svadobcania to za horucich dni len ocenuju
- Quadru mi nosi manzelka, alebo niekto zo svadobcanov (stativ + hlava + baterka = max.5kg)
- pri sebe nosim 1x portretak (85), sirokac (16-35) a maximalne tele (70-200), cize ziadne 20kg techniky

Na druhej strane ak svadobcania su z BA a maju chut na foto vo Viedni, tak prosim. Nevidim v tom ziaden problem. Ich den, ich svadba, ich peniaze. Ja neplanujem nic. Jedine pozadujem aspon 2 hodiny cisteho casu na fotenie. Cize asi tak.

A nebolo by na skodu ukazat dajake svoje foto nech vidime ako smrtelne vazne beries svadobnu fotografiu.
tak dôležitý fotograf a slovo diskrétnosť mu nič nehovorí pekné oceňujem tu sa bavíme o asistentoch a nie o tom aké vybavenie si kto so sebou nosí a čo a ako fotí ... a keby mladý pán číta všetky komentáre tak pochopí ako to bolo myslené ale keď nepochopí tak to už je jeho vec asi to nebude tou istou inteligenčnou úrovňou pýtali sme sa tu na názor na asistenta a tieto komentáre idú už dosť z cesty takže sa viac nehodlám vyjadrovať k veciam od veci ....

netmouse
2012-08-23 14:01:11+02
pokial viem tak cenu si dohadujem za vykonanu pracu ... nie kolky ju urobia ... dopredu ci s asistenkou alebo bez nej.

co sa tyka fotografa je dobre pri dohadovani fotenia svadby pripomenut, ze pridete dvaja ... proste trocha popisat ako by malo fotografovanie vyzerat ... a sa da pripomenut, ze ti pri tvoj praci asistuje sarmantna asistenka / asistent ...

a k jednu pre fotografa, no urcite to nieje povynnost ale slustnost od svadobcanov pohostit aj tychto ludi ... nikto nepovedal, ze musia byt za jednym stolom s nevestou a zenichom, taktiez mala vysluska potesi aj rodinnych prislusnikov, ktori cakaju na otca rodiny, ktory travi pekny sobotny cas s cudzimi ludmi a nie je v zoo alebo na kupalisku ...

quintes
2012-08-23 14:11:22+02
príspevok od: netmouse
pokial viem tak cenu si dohadujem za vykonanu pracu ... nie kolky ju urobia ... dopredu ci s asistenkou alebo bez nej.

co sa tyka fotografa je dobre pri dohadovani fotenia svadby pripomenut, ze pridete dvaja ... proste trocha popisat ako by malo fotografovanie vyzerat ... a sa da pripomenut, ze ti pri tvoj praci asistuje sarmantna asistenka / asistent ...

a k jednu pre fotografa, no urcite to nieje povynnost ale slustnost od svadobcanov pohostit aj tychto ludi ... nikto nepovedal, ze musia byt za jednym stolom s nevestou a zenichom, taktiez mala vysluska potesi aj rodinnych prislusnikov, ktori cakaju na otca rodiny, ktory travi pekny sobotny cas s cudzimi ludmi a nie je v zoo alebo na kupalisku ...
Ty kde zijes... Jaká vyslúžka ja keď som cez víkend v práci a žena a deti nemôžu ísť na kúpalisko tak zamestnávateľ mi má dať čo, vrece cementu na chrbát po šichte???

Ferdo
2012-08-23 14:19:38+02
príspevok od: quintes
Ty kde zijes... Jaká vyslúžka ja keď som cez víkend v práci a žena a deti nemôžu ísť na kúpalisko tak zamestnávateľ mi má dať čo, vrece cementu na chrbát po šichte???
Na svadbe dostane malu krabicu kolacov kadernicka, kozmeticka, hudba, sofer, farar, organista.. preco by si ju nezasluzil aj fotograf ktory je na nohach od 8h rana do 1h v noci ??? Nevidim na tom nic zle a aj mna to vzdy potesi. V nedelu si dame s manzelkou kolac ku kave a zvysok donesiem v pondelok kolegom do prace

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-08-23 14:31:15+02
treba zmeniť robotu ak nechceš cement

netmouse
2012-08-23 14:57:28+02
napisal som, ze je slusne ... a potesi ... nie ze nesmie, a musi ... vo vela firmach je to tak, ze ked vyrabaju nieco, zamestnanec ma moznost si to kupit za zvyhodnenu cenu ...a mozno v cementarni ti daju aj tvoj vysnivany ciment

quintes
2012-08-23 15:06:06+02
príspevok od: Ferdo
Na svadbe dostane malu krabicu kolacov kadernicka, kozmeticka, hudba, sofer, farar, organista.. preco by si ju nezasluzil aj fotograf ktory je na nohach od 8h rana do 1h v noci ??? Nevidim na tom nic zle a aj mna to vzdy potesi. V nedelu si dame s manzelkou kolac ku kave a zvysok donesiem v pondelok kolegom do prace
Kaderníčka??? Kozmetička??? A organista??? Si bol na svadbe kde bolo 200ľudí?? A piekli koláče jak pre somálsko??? Každý za svoju prácu dostane peniaze, tak aká vyslúžka... takí ako ty naučili ľudí čakať okrem peňazí vždy niečo viac...

quintes
2012-08-23 15:07:51+02
príspevok od: Jozef Peniak
treba zmeniť robotu ak nechceš cement
To som myslel obrazne, našťastie v tomto sektore nepracujem. Ty k výplate dostávaš koláče každý mesiac? (okrem svadieb)..

quintes
2012-08-23 15:14:02+02
Ale v podstate som zabudol, že som v téme kde je 90% svadobných profi fotografov, a že som trafil klinec po hlavičke. Ak by sa tu riešili zmluvy a pod, bol by to vzťah prinajmenšom zamestnávateľ (snúbenci) a zamestnanec (fotograf), ale ak sa riešia koláče, už to tak nie je... Viem si predstaviť, ak vám nedám koláče, tak sa minimálne predĺži termín dodania fotiek...
Minulý rok som chvalabohu fotil len 3 svadby, kolegom, zadarmo, a na krabici s koláčmi som ani raz nemal napísané fotograf ale Erik... Nezávidím vám nič, ale aby som koláče rozdával aj taxikarom, to je moc...

Ferdo
2012-08-23 15:19:59+02
Kaderníčka??? Kozmetička??? A organista??? Si bol na svadbe kde bolo 200ľudí?? A piekli koláče jak pre somálsko??? Každý za svoju prácu dostane peniaze, tak aká vyslúžka... takí ako ty naučili ľudí čakať okrem peňazí vždy niečo viac...
Nechci vediet kolko svadieb mam za sebou a zazil som vselico... no asi som mal stastie na slusnych milych ludi ktori sa vzdy odvdacili aj par kolacmi. Nikdy to necakam ale zakazdym to potesi. Neviem na ake svadby chodis ty. Totiz fotografovanie svadieb je praca ako kazda ina a predsa len rozdielna, s priatelskym vztahom k novomanzelom. Je to uplne o niecom inom ako ked si odklikam vo firme 22 dni / 8 hodin denne a na zaciatku dalsieho mesiaca mi pride vyplata.

Takze v sobotu ked budem odchadzat zo svadby a daju mi do ruk kolace, poviem im ze "dakujem neprosim, isty pan Erik T. na ephote mi napisal ze kolace brat je neslusne, ked od vas beriem peniaze"

Poslednu vetu si si mohol odpusit, nehodnot ludi ktorych nepoznas... akurat som si na zaklade tvojho mierne arogantneho vystupovania o tebe spravil nie najlepsiu mienku...

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-08-23 15:29:19+02
To som myslel obrazne, našťastie v tomto sektore nepracujem. Ty k výplate dostávaš koláče každý mesiac? (okrem svadieb)..
chvalabohu nie ledva spapame tie zo svadieb

morseee1
2012-08-23 15:30:03+02
myslim ze to quintes myslel tak, ze je neslusne tu vysluzku ocakavat len preto ze som bol fotit svadbu ... A priznam sa, ze ak by som sa zivil svadobnou fotografiou a za mesiac spravil 4 svadby, tak zachvilku by bol zo mna diabetik ...

Strana 3 z 8
1 2 3 4 5 ... 7 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()