Fórum » Pokec

uvaha

stano170
stano170 2012-11-23 10:24:21+01
necakam nejaku konkretnu odpoved, vlastne to ani nieje otazka len taka uvaha. Ked pozeram na krasne fotky ktore su zhotovene ci uz z drahou technikou alebo len tou uplne beznou stale ma udivuje krasa vyslednych fotiek. Snazim sa snazim a stale to nieje ono. Ajked obcas sa nieco aj podari ajtak vecsina putuje do kosa. Potom hladam chybu v technike a pozeram ze by to chcelo ine sklo alebo nebodaj fotak ajked viem ze je to blbost. A tak vidim dokonalu fotku a mrzi ma ze nemozem vidiet original foto. Si kladiem otazku co z tej dokonalosti je vdaka technike a co vdaka postprocesu? Ale toto je tajomstvo kazdeho fotografa comu uplne rozumiem.

stano170
2012-11-23 12:59:09+01
príspevok od: tonlou
Stano, pozeral som si fotky na linku z tvojho profilu. Preco nepridas niektore z nich sem na kritiku? Ludia ti poradia co upravit a mozno aj ako. Velmi to pomaha pri zdokonalovani.
to co sa mi zdalo ako najlepsie som prave pridal. Ajked slovo najlepsie je individualne. Mne sa velmi paci jedno, mojej zene zase to co ja pomaly chcem hodit do kosa... Tak to radsej nechavam "niekde skryte" a nikoho neziadam nech ohodnoti lebo ajtak to nema velku hodnotu pretoze kolko ludi tolko pohladov. Tak radsej nikoho nezatazujem z nedokonalymi fotkami aby som potom nemusel citat aky som amater (lebo to velmi cloveka nepovzbudi)

Bohuzial niesom imunny voci ludom ktory si myslia ze spadli z neba uceny a ze dokonalost je to co vidia oni.

a preco fotim? neviem. Mozno sa mi paci zvuk uzavierky, mozno sa mi paci ta zlozitost zrkadla. Ked som niekde vonku a cvakam tak skutocne relaxujem. Ked sa musim plazit po zemy aby som sa dostal blizsie a nakoniec mi to ajtak uleti.. Kazda fotka sa mi spaja z konkretnym zazitkom ajked je technicky nedokonala a to ma premna hodnotu.

Kazdopadne fotenie je moj druhorady konicek a venujem mu mozno 20% svojho volneho casu preto ten progress nieje taky ako u inych.

DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-11-23 13:09:21+01
príspevok od: jozefmicic
Súhlas najmä s tým chodením a vstávaním. Veľakrát som bol na mieste o 5 ráno, čiže o pol 4 vstávať a vyraziť. Ale stále je to nič oproti fotografiám hôr, kde je bežné vstávanie o 2-3 ráno aby boli na ideálnom mieste za ideálneho svetla. Neskoré príchody po západe slnka a uhýbanie sa srnkám na cestách medzi poliami sú taktiež samozrejmosťou a príčinou dlhých vysvetľovaní v domácnosti
"príčinou dlhých vysvetľovaní v domácnosti" ... popri chuti fotit stale (aspon umna) "chvalabohu" narazam aj na kazdodenne situacie a povinnosti... co tak sa venovat fotke 90 % casu ... vtedy by nastale len progres + peniazky na cestovanie .... hmmm

tonlou
2012-11-23 13:15:21+01
príspevok od: stano170
to co sa mi zdalo ako najlepsie som prave pridal. Ajked slovo najlepsie je individualne. Mne sa velmi paci jedno, mojej zene zase to co ja pomaly chcem hodit do kosa... Tak to radsej nechavam "niekde skryte" a nikoho neziadam nech ohodnoti lebo ajtak to nema velku hodnotu pretoze kolko ludi tolko pohladov. Tak radsej nikoho nezatazujem z nedokonalymi fotkami aby som potom nemusel citat aky som amater (lebo to velmi cloveka nepovzbudi)

Bohuzial niesom imunny voci ludom ktory si myslia ze spadli z neba uceny a ze dokonalost je to co vidia oni.

a preco fotim? neviem. Mozno sa mi paci zvuk uzavierky, mozno sa mi paci ta zlozitost zrkadla. Ked som niekde vonku a cvakam tak skutocne relaxujem. Ked sa musim plazit po zemy aby som sa dostal blizsie a nakoniec mi to ajtak uleti.. Kazda fotka sa mi spaja z konkretnym zazitkom ajked je technicky nedokonala a to ma premna hodnotu.

Kazdopadne fotenie je moj druhorady konicek a venujem mu mozno 20% svojho volneho casu preto ten progress nieje taky ako u inych.
No dovod preco fotografujes mas velmi dobry.
Neviem ako si na tom s citanim,no kedze sa blizia dlhe zimne vecery skus siahnut aj po dakej literature. Ja som precital cca 10 knih a kvantum clankov na webe. Sem tam si pozriem dake video na youtube ako kto foti a upravuje. Je pravda,ze ja fotim iny zaner ako ty. Nevravim,ze mi to ide,no fotit prirodu by som nezvladol. Je to o dost zlozitejsie ako portrety. Ale kto vie,mozno sa raz do toho pustim a budem mat stastie .

este k tym fotkam, prihod kludne aj cajku,papucha,to hned za tym(neviem ako sa to stvronohe vola a kacku co je sama. Tie sa mi pacia.

stano170
2012-11-23 13:30:08+01
príspevok od: tonlou
No dovod preco fotografujes mas velmi dobry.
Neviem ako si na tom s citanim,no kedze sa blizia dlhe zimne vecery skus siahnut aj po dakej literature. Ja som precital cca 10 knih a kvantum clankov na webe. Sem tam si pozriem dake video na youtube ako kto foti a upravuje. Je pravda,ze ja fotim iny zaner ako ty. Nevravim,ze mi to ide,no fotit prirodu by som nezvladol. Je to o dost zlozitejsie ako portrety. Ale kto vie,mozno sa raz do toho pustim a budem mat stastie .

este k tym fotkam, prihod kludne aj cajku,papucha,to hned za tym(neviem ako sa to stvronohe vola a kacku co je sama. Tie sa mi pacia.
no neviem ci ja vobec nejaky konkretny zaner mam. Ale je pravda ze ked nepocitam dovolenkove cvakacky stale som v prirode. A tam ci uz nejaky vtak, detail alebo vysek krajinky. Chodim a co mi udrie do oci to bude.

radoadamek
2012-11-23 14:54:27+01
toto je zamyslenie ako odo mna
do bodky. mna tiez zacalo bavit fotenie, fotim pre radost...viem ze nikdy nebudem profik...
ako tu niekdo pisal ked pozrie fotky na 500.px.com.....ako u mna pozrem si nejake a su to pocity ze sa mi chce plakat zmiesane s tym ze mi pada sanka ze to ako mohol ten clovek odfotit......
a velakrat nejde ani o zaujimavu kompoziciu ale len o obycajnu TK fotografie...
nechapem ako moze spravit tak TK kvalitnu fotku s rovnakym fotakom ako mam ja.....
nenapisal si akodlhofotis....
ja len od 5/2012 a priznam sa ze na zaciatku som chcel hned po tom ako som si kupil zrkadlovku ju vyhodit.....
ocakaval som ze budem robit fotky ala National Geography
a pritom je to stale des
ale ak to cloveka bavi a bere to ako konicek tak je dobre
....lepsie ako chodit po krcmach alebo za kurvami

Radko.com
2012-11-23 14:56:45+01
príspevok od: radoadamek
toto je zamyslenie ako odo mna
do bodky. mna tiez zacalo bavit fotenie, fotim pre radost...viem ze nikdy nebudem profik...
ako tu niekdo pisal ked pozrie fotky na 500.px.com.....ako u mna pozrem si nejake a su to pocity ze sa mi chce plakat zmiesane s tym ze mi pada sanka ze to ako mohol ten clovek odfotit......
a velakrat nejde ani o zaujimavu kompoziciu ale len o obycajnu TK fotografie...
nechapem ako moze spravit tak TK kvalitnu fotku s rovnakym fotakom ako mam ja.....
nenapisal si akodlhofotis....
ja len od 5/2012 a priznam sa ze na zaciatku som chcel hned po tom ako som si kupil zrkadlovku ju vyhodit.....
ocakaval som ze budem robit fotky ala National Geography
a pritom je to stale des
ale ak to cloveka bavi a bere to ako konicek tak je dobre
....lepsie ako chodit po krcmach alebo za kurvami
Tak Tvoja úvaha ma pobavila A tá posledná veta ma dorazila Haha, ďakujem.

radoadamek
2012-11-23 15:00:02+01
príspevok od: Radko.com
Tak Tvoja úvaha ma pobavila A tá posledná veta ma dorazila Haha, ďakujem.
sice u mna je to ze chodim fotit baby ale chvalabohu mi to manzelka toleruje

Radko.com
2012-11-23 15:01:52+01
sice u mna je to ze chodim fotit baby ale chvalabohu mi to manzelka toleruje
Fotenie báb mi teda snúbenica netoleruje veľmi, tak veľa zdaru pri tých babách, samozrejme ohľadne fotiek.

samusko
2012-11-23 15:17:03+01
hlavne sa netreba opustat ked pozeras 1x.com alebo 500x. treba si uvedomit ze ludia co tam maju foto maju nafotene omno viac ako ty. treba zacat na flickr

radoadamek
2012-11-23 15:20:22+01
príspevok od: Radko.com
Fotenie báb mi teda snúbenica netoleruje veľmi, tak veľa zdaru pri tých babách, samozrejme ohľadne fotiek.
dakujem no je to o dovere, ja vzdy ked dojdem z nejakeho fotenia ukazujem fotky manzelke...akurat som sa jej minule stazoval ze co sa tie baby tak hanbia ze ani jednu som zatial nefotil nahu ani v spodnom pradle
ale tato debata je mimo temy
kazdopadne myslim ze kazdy kto foti sa posunie dalej fakt len fotenim fotenim fotenim, rozmyslanim nad fotkami, studiom, pozorovanim tvorby ostatnych....
niekto sa vdaka talentu zlepsi hned, niekto za roky
u mna to je asi ta druha varianta
kazdopadne treba byt trpezlivy a neprepadat depresii

tomis.ales
2012-11-23 15:24:27+01
necakam nejaku konkretnu odpoved, vlastne to ani nieje otazka len taka uvaha. Ked pozeram na krasne fotky ktore su zhotovene ci uz z drahou technikou alebo len tou uplne beznou stale ma udivuje krasa vyslednych fotiek. Snazim sa snazim a stale to nieje ono. Ajked obcas sa nieco aj podari ajtak vecsina putuje do kosa. Potom hladam chybu v technike a pozeram ze by to chcelo ine sklo alebo nebodaj fotak ajked viem ze je to blbost. A tak vidim dokonalu fotku a mrzi ma ze nemozem vidiet original foto. Si kladiem otazku co z tej dokonalosti je vdaka technike a co vdaka postprocesu? Ale toto je tajomstvo kazdeho fotografa comu uplne rozumiem.
Je dobre, ze sa porovnavas s lepsimi a si sebakriticky. Naopak by to nemalo cenu a nikam by ta to nedoviedlo.
Ja mam ten pocit, ze zahodim fotak a kupim lopatu uz roky a urcite nie som sam

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2012-11-23 15:25:28+01
dakujem no je to o dovere, ja vzdy ked dojdem z nejakeho fotenia ukazujem fotky manzelke...akurat som sa jej minule stazoval ze co sa tie baby tak hanbia ze ani jednu som zatial nefotil nahu ani v spodnom pradle
ale tato debata je mimo temy
kazdopadne myslim ze kazdy kto foti sa posunie dalej fakt len fotenim fotenim fotenim, rozmyslanim nad fotkami, studiom, pozorovanim tvorby ostatnych....
niekto sa vdaka talentu zlepsi hned, niekto za roky
u mna to je asi ta druha varianta
kazdopadne treba byt trpezlivy a neprepadat depresii
podľa môjho názoru správna cesta

Cyril
2012-11-23 15:27:18+01

Po precitani tychto par Tvojich riadkov sa priklanam k tomu, co Ti napisal Netmouse, aby si teda radsej zmenil konicka.
Ak nie si imunny voci inemu nazoru, ak sa nepytas, ak nie si zvedavy, nikam sa neposunies. Ak Ti staci zvuk uzavierky, tak potom nech sa paci
Iny nazor ma zaujima, vychovava, nikde ale nie je napisane, ze s nim musim hned suhlasit. Stava sa, ze po case zmenim nazor a priznam, ze ten clovek mal vtedy pravdu, aj ked to v tom momente sa to zdalo inak.
Vela stastia

radoadamek
2012-11-23 15:29:55+01
príspevok od: Martin Brojo
podľa môjho názoru správna cesta
no zeto pises prave ty ked budem fotit ako ty budem spokojny

markus
2012-11-23 15:31:01+01
no a oto to je horsie ze rano vstanes a ked vide slnko tak si sklamany ze vo vzduchu je nejaky smog a viditelnost je otrasna.. ajked je krasne pocasie a na oblohe ani mracika
No a prave preto sa kedysi za krajinu aj platilo len dnesna zadarmo doba bude mat dalekosiahle nasledky este v buducnosti. To nie je len o fotke.

radoadamek
2012-11-23 15:33:58+01
príspevok od: Cyril
Po precitani tychto par Tvojich riadkov sa priklanam k tomu, co Ti napisal Netmouse, aby si teda radsej zmenil konicka.
Ak nie si imunny voci inemu nazoru, ak sa nepytas, ak nie si zvedavy, nikam sa neposunies. Ak Ti staci zvuk uzavierky, tak potom nech sa paci
Iny nazor ma zaujima, vychovava, nikde ale nie je napisane, ze s nim musim hned suhlasit. Stava sa, ze po case zmenim nazor a priznam, ze ten clovek mal vtedy pravdu, aj ked to v tom momente sa to zdalo inak.
Vela stastia
hmmmm vies ak by mu niekto pisal konstruktivnu kritiku co ho posunie vpred tak beriem...ale bohuzial sa to tak velakrat nedeje.
aj u mna totak bolo...velakrat mi len napisali zla fotka.....ale nic viac...keby napisali pozri sa kompozicia je zla preto ze blablabla....svetlo tu mas tvrde..pretoze blablabla....toto je rusime v zabere, odputava pozornost od modelky...blablabla....
ale toto sa bohuzial fakt nedeje moc casto, nie len u mna ale ako sledujem kritiku tak aj u inych.
mala by sa spravit zmena s tym, ze kazdy uzivatel by mal moznost pridat jednu fotku za 2 - 3 dni a nie kazdy den....
potom je toho vela a verim ze nie kazdy stiha kazdu jednu fotku komentovat

netmouse
2012-11-23 15:39:20+01
Vela stastia
Cyril, vdaka ... konecne niekto kto to pochopil ...
ja osobne som sa nad tym tiez vela krat zamyslal ... a povedal som si, ze je konecne cas zacat bojovat a studovat ... nie je len "sediet nad rozliatym mliekom" a utesovat sa ze s novom technikou to bude lepsie ...

Cyril
2012-11-23 15:42:14+01
hmmmm vies ak by mu niekto pisal konstruktivnu kritiku co ho posunie vpred tak beriem...ale bohuzial sa to tak velakrat nedeje.
aj u mna totak bolo...velakrat mi len napisali zla fotka.....ale nic viac...keby napisali pozri sa kompozicia je zla preto ze blablabla....svetlo tu mas tvrde..pretoze blablabla....toto je rusime v zabere, odputava pozornost od modelky...blablabla....
ale toto sa bohuzial fakt nedeje moc casto, nie len u mna ale ako sledujem kritiku tak aj u inych.
mala by sa spravit zmena s tym, ze kazdy uzivatel by mal moznost pridat jednu fotku za 2 - 3 dni a nie kazdy den....
potom je toho vela a verim ze nie kazdy stiha kazdu jednu fotku komentovat
Ked niekto napise zla, tak moze nasledovat otazka preco. Ak Ti nevie povedat preco, tak Ti to zasa nieco napovie. Ak velmi chcem a zaujima ma nazor, tak preto aj nieco urobim. Oslovim ludi a pytam sa. Ak na mna nemaju cas, znamena to, ze musim na sebe viacej makat. Ak napisu aspon par myslienok, tak je tam snad (no este stale nie zaruceny), progres.
Jasne, komentovat do radu fotky je nezmysel

radoadamek
2012-11-23 15:50:04+01
Ked niekto napise zla, tak moze nasledovat otazka preco. Ak Ti nevie povedat preco, tak Ti to zasa nieco napovie. Ak velmi chcem a zaujima ma nazor, tak preto aj nieco urobim. Oslovim ludi a pytam sa. Ak na mna nemaju cas, znamena to, ze musim na sebe viacej makat. Ak napisu aspon par myslienok, tak je tam snad (no este stale nie zaruceny), progres.
Jasne, komentovat do radu fotky je nezmysel
jojo suhlasim

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2012-11-23 15:50:56+01
no zeto pises prave ty ked budem fotit ako ty budem spokojny
však ale ja to píšem preto, že ja idem tou cestou ktorú si vyššie spomínal. nemám žiadny zvláštny dar, ani talent, len jednoducho chcem a robím niečo preto, aby som sa posúval. pozerám iné fotky (lepšie od mojich), v rámci možností chodím na WS, snažím sa spätne analyzovať moje fotografie, odstrániť na nich chyby, zlepšiť ich a hlavne veľmi veľa fotím. a tým nemyslím že nacvakám xy záberov a dúfam, že z nich bude niečo použiteľné. ja mám predstavu o výslednej fotografii vopred a tomu podriaďujem celé fotenie. vďaka tomu moja pozornosť už smeruje len a len k modelke, k jej uvoľneniu, pózovaniu, výrazu ...

ale na začiatku som to tiež robil inak, nevedel som čo a ako, hľadal som, skúšal som až som si našiel svoju cestu, svoje postupy. a aby som nezabudol, ešte je veľmi dôležité systematizovať fotenie, vďaka tomu sa vyhneš veľa zbytočným chybám (napr. zle nastavené ISO, nesprávne zvolená kompozícia a pod.)

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()