Fórum » Pokec

Prve zaciatky...

Nikonak4
Nikonak4 2011-01-14 19:08:38+01
Zdravim vsetkych...mozte prezradit kedy ste zacali s fotografovanim, kedy vas to skutocne zacalo bavit, kolko ste mali rokov, ake boli prve kroky, prva technika a tak....trosku pospominat na tie dobre i zle zaciatky

Cyril
2011-01-14 22:51:08+01
Fotit som zacal ako deviatak na ZS s Exa 1A. Preco? Pacilo sa mi, ze tmava komora s cervenou ziarovkou dievcatam viac imponovala ako zbierka motylov. Drzalo ma to dva roky.
Po tridsatri rocnej pauze sice dievcata do komorky nezlakam ani omylom, ale ....

Nikonak4
2011-01-14 22:58:02+01
Tak som rad ze sa to trosku rozbehlo, ze sa trosku ta nostalgia naladila a ze ste si dufam prijemne pospominali na svoje zaciatky.... niekedy ich az zavidim, hlavne tu eru tej filmovej klasiky, tie zazitky z vyvolavania a s napatim ocakavania co sa z toho vykluje....Nemal som to stastie a nikto z rodiny sa fotografii a foteniu dako nevenoval...prichodom digitalu sa vzdy nasiel doma daky ten maly kompaktik, ale to nebolo ono....vzdy ma ale fotka samotna fascinovala,az som si raz zmyslel ze sa pokusim si zarobit na prve zrkadlo a tvrdohlavo som siel za svojim. Na ukor makania cely rok, cele zabite leto brigadovanim, som si konecne aj ja mohol v decembri dopriat D90-ku, mam ju sice len mesiac, ale strasne sa z nej tesim, uz len ten pocit ze som si to kupil uplne sam ako student a ze je to len moje, je super. A uz sa neviem dockat na jar a cele leto, ktore bude uplne ine ako to minule... tak len nech to svetlo nam vsetkym poriadne svieti

Granko
2011-01-14 23:05:44+01
príspevok od: Peter Svoboda
Môj kamarát doprial dcére zážitok v najprvšom mmomente mimomaternicového života, len čo sa jej hlavička dostala na vzduch, šlahol blesk so sadou cvakov, samozrejme doktor aj sestričky nesmeli zavadzať-leteli bokom....
no život modelky je ťažká drina, treba si začať zvykať čo najskôr :o)

Granko
2011-01-14 23:06:25+01
príspevok od: Nikonak4
Tak som rad ze sa to trosku rozbehlo, ze sa trosku ta nostalgia naladila a ze ste si dufam prijemne pospominali na svoje zaciatky.... niekedy ich az zavidim, hlavne tu eru tej filmovej klasiky, tie zazitky z vyvolavania a s napatim ocakavania co sa z toho vykluje....Nemal som to stastie a nikto z rodiny sa fotografii a foteniu dako nevenoval...prichodom digitalu sa vzdy nasiel doma daky ten maly kompaktik, ale to nebolo ono....vzdy ma ale fotka samotna fascinovala,az som si raz zmyslel ze sa pokusim si zarobit na prve zrkadlo a tvrdohlavo som siel za svojim. Na ukor makania cely rok, cele zabite leto brigadovanim, som si konecne aj ja mohol v decembri dopriat D90-ku, mam ju sice len mesiac, ale strasne sa z nej tesim, uz len ten pocit ze som si to kupil uplne sam ako student a ze je to len moje, je super. A uz sa neviem dockat na jar a cele leto, ktore bude uplne ine ako to minule... tak len nech to svetlo nam vsetkym poriadne svieti
ja mám radšej tmu...vtedy som vraj krajší ;o))

Cyril
2011-01-14 23:13:37+01
príspevok od: Peter Svoboda
Môj kamarát doprial dcére zážitok v najprvšom mmomente mimomaternicového života, len čo sa jej hlavička dostala na vzduch, šlahol blesk so sadou cvakov, samozrejme doktor aj sestričky nesmeli zavadzať-leteli bokom....
Tak tomu hovorim mat scenu pod kontrolou DD

Peter Svoboda
ocenenie redakciou 2011-01-14 23:20:35+01
príspevok od: Cyril
Tak tomu hovorim mat scenu pod kontrolou DD
:áno... a tam kde iní odpadávajú, fotograf srdcom sa dostáva len do tranzu...
hmm, ale dodnes mi tie fotky neukázal...

dodo_bb
2011-01-15 00:15:18+01
Ja som tu tuším služobne najstarší - Corina II, plastový kompakt na 6 x 6 asi tak v roku 1967, sám som si vyvolával filmy, namiesto zväčšováku som mal len kopírovací rámik na kontaktné kópie. Potom to bola nemecká Beirette na kinofilm, potom Practica Super TL (obidva som \"zodral\") potom som kúpil Practicu MTL. Na gympli v období 1970 - 1975 som robil školského fotografa, mal som v škole komplet komoru, v 1973 som už mal prvý Polaroid na okamžitú fotku. Fotil som všetko, čo sa v škole dialo + stužkové, tablá, oznamky. Na výške som bol v internáte vo fotoklube, stále Practica + 3 objektívy a systémový blesk ROLLEI 360 (smerné číslo 36, výklopná hlava, dodnes funkčný). Mal som komoru aj doma, aj v intráku a tam bol aj slušný ateliér.
Practica vydržala do revolúcie, potom som prešiel na svoj prvý vysnívaný NIKON F70, len vtedy nebolo času na koníčky. Takže rekreačne na film, potom F80 a po F90 som prešiel na D70 a pribúdali objektívy. Digitál a viac času ma pomaly doviedol nazad k fotke. Chytilo ma to zas a tak to nejak ťahám dodnes a stále sa snažím čosi sa naučiť. Od roku 2001 som v SSN ako nezávislý fotograf. Ťažké umenie som nikdy nerobil, len takú obyčajnú dokumentárnu fotku a to mi zostalo dodnes. Robím to pre zábavu a tak, aby ma to bavilo

Lagac
2011-01-15 00:20:58+01
Dobre vlakno a skvele pribehy! Tak dobre sa to cita, ze sa mi ani pracovat nechce
Takze prve zaciatky: cize viacmenej sucasnost - ja som uz \"zdegenerovane digitalne dieta\" - klasiku nepoznam. Prvotnou inspiraciou bola sestra v roku 2004, ked sa zo zahranicnej letnej brigady vratila s Canonom A75. To bol prvy fotak, s ktorym som fotil a vtedy to vsetko zacalo - celkom sme sa skamaratili Dalsi rok si ma pribalila na brigadu ako \"privesok\" a po prvy-krat som si samostatne aj zarobil nejaku \"väcsiu\" hotovost. Kedze dalsi rok som uz isiel bez sestry (a nejaku tu spomienku ako dedko budem chciet mat), tak v maji 2006 som si kupil prvy vlastny fotak - Konica Minolta Z5. Postupne som otestoval aj Canon S60, Fujifilm F11 a S6500fd, az pred necelymi 2,5 rokmi som spoznal sarmantnu (hoci trosku pri tele) zrkadlovku a dodnes som jej verny. Ale predsa je to zena a potrebuje byt stale vyfintena, takze si potrpi na to, co ma na sebe - ale ja som drzgros, takze jej az tak nedozicim Co sa tyka ucenia, tak som uplny samouk, fotoskola na fotoportaloch to istila a istí dodnes.
Vsetkym prajem dobre svetlo!

pirhi
2011-01-15 01:04:31+01
dobrá téma...väčšina z vás sa s fotením stretávala už od malička...asi všetci ste vystriedali viacero foťákov...od filmových až po zrkadlovky...Ja som na tom trochu opačne...prvý foťák čo som si kúpil (asi 3 roky dozadu) bola zrkadlovka...Nikon D40. a to len preto že som sa pozrel cez hladáčik kamarátovej D80-ky keď som tú zrkadlovku prvý krát chytil do ruky, vedel som načo miniem moje dovtedy celoživotné úspory bola to láska na prvý pohlad.. a zároveň prvá vek kúpená za vlastné zarobené peniaze.

tomis.ales
2011-01-15 01:21:06+01
Vyborna tema, perfektne citanie.
Ako maly zasran so castokrat asistoval moju otcovi pri foteni a ten ma naucil komponovat stylom:sak mu trci z hlavy tycka a hento je moc na stranu a pod... S cervenym svetlom, vonou vyvojek, ustalovacov a kuzlami ako sa daju fotky upravit aj bez fotosopu v tmavej komore som tiez mal co docinenia, ale iba ako pozorovatel. Ako pubo som mal na haku, ale fotky som kritizoval som vo velkom . V UK v roku 2005(28 rocny) som zrazu zistil ze som dost pracoval a mam viac penazi. Napadlo ma, ze si kupim kompakt. Zavolal som kamaratovi, ze ktory. Ten mi poradil ze ser na kompakt, kup si ultrazoom, ja na to, ti hrabe?!, sak to je velke. Za mesiac som mal svoj prvy fotak Fuji 5500, tusim, za dalsieho pol roka som kupil Konicu Minoltu D5, svoju prvu zrkadlovku. Bola to rakovina uz vtedy , ale strasne ma to chytilo. Potom Sigma SD14, co bol dalsi omyl. Nakoniec som skoncil pri Nikone, najprv D80, teraz D700 + cca 20kg foto balastu..
Niekedy sa fotaku nechytim cely tyzden, dva. A niekedy to proste ne a ne pustit z ruky. Najviac ma bavy, ked dokazem odfotit nieco co som si myslel, ze nedokazem . Alebo niekedy z kedysi najhnusnejsich zaberov, zrazu po roku dozreju zrele fotky. To caro je uzasne a nevyspytatenle, nikdy clovek nevie kedy pride ten pravy zaber.
Priznam sa, ze keby neprisiel digital, tak ma do toho nikdo nenamoci
Takze ja som vlastne tusim najmladsi, ked nepocitam dvojrocneho Granka.

javelin
2011-01-15 10:19:53+01
príspevok od: Marcel Rebro
ps : tie foky su zo Smeny. Fotil som s nou dokonca aj pocas volenho padu ... pretocit, natiahut spust, skomponovat ... to vsetko v rychlosti cca 180 km/h ... z 2000 metrov som stihol (do 800) aj 3-4 zabery ....
A keď si podpadol pod mraky , stihol si aj pretočiť slniečko na obláčik...či ?.....

Marcel Rebro
2011-01-15 10:24:59+01
príspevok od: javelin
A keď si podpadol pod mraky , stihol si aj pretočiť slniečko na obláčik...či ?.....
... si mlade (para) ucho . V tych casoch sa mohlo skakat len ked bol najblizsi mrak na Balkane. Pista Rychtarcik tomu hovoril KAVOK - nevedel asi co to presne znamena, ale ked som bol vacsi docital som sa ze je to \"Clouds And Visibility OK\" ...

javelin
2011-01-15 10:25:24+01
príspevok od: conan7
ja som ešte nezačal...s fotografovaním určite nie.
ale hned príde javelin a porozpráva ti čo bolo v Šušuluke................
V Ašuluku.....Ty motááák.....a nechceš aby som sa tu zasa rozpisoval ako som kúpil v Moskovskom GUME negatívy bez kazety ??? . lebo v rusku sa tak predávali a navliacť si si ich musel sám....a že som to zistil až na raketovej základni , a že ma tro možno zachránilo od trestu smrti za špionáž.....

javelin
2011-01-15 10:46:29+01
... si mlade (para) ucho . V tych casoch sa mohlo skakat len ked bol najblizsi mrak na Balkane. Pista Rychtarcik tomu hovoril KAVOK - nevedel asi co to presne znamena, ale ked som bol vacsi docital som sa ze je to \"Clouds And Visibility OK\" ...
Ja som ale ucho nie z vlastnej viny.....keď som sa hlásil v r.1983 do zväzarmu za parapučistu, tak ma nevzali....dôvod : nevhodný pre športový parašutizmus.....ˇvtedy som dosť ťažko chápal , čo bola normalizácia a že môj tata vtedy neprešiel previerkami.....
Vzali ma však na vzduchovku a neskôr aj na malorážku......spuškou v ruke som bol ako synátor neuspešného komunistu menej nebezpečný...a ako vojak som dokonca mohol vycestovať vďaka Gorbačovovi aj do Sajuzu.....A rok a pol po vojne som už leštil Egrešovu Andulku....

bonifacko
2011-01-15 10:53:31+01
V roku 1984 som dostal svoj prvy fotak Smenu 8MPix. Brat dostal Ljubitel (6x6). Kupil nam ich otec za dedicstvo po babke ... stali vtedy tusim okolo 300 Kcs (nemylit si z KSC ). Najskor som fotil parasutistov. Potom vsetko ostatne ... vyvolavat fotky ma naucili starsi kolegovia v SVS v Lucenci ...

Neskor som zdedil po otcovi zrkadlovku Praktina FX (s jednym objektivom Tessar 50/2.8) ... Potom som \"objavil\" Nikon. Oba fotaky mam dodnes, ale Praktina uz nefunguje. Smena ano ...

V roku 2000 som podlahol digifotografii ... presiel som celou seriou Olympusov (C980, C4040, C770). A potom som sa vratil k DSLR Nikon (D80).

A fotim dodnes ... a verim ze raz sa to aj naucim ...
Marcel, ty si chodil na Vajnorske zväzarmovske letisko?

conan7
2011-01-15 11:00:59+01
V Ašuluku.....Ty motááák.....a nechceš aby som sa tu zasa rozpisoval ako som kúpil v Moskovskom GUME negatívy bez kazety ??? . lebo v rusku sa tak predávali a navliacť si si ich musel sám....a že som to zistil až na raketovej základni , a že ma tro možno zachránilo od trestu smrti za špionáž.....
veril som tomu že nám to povieš sám od seba, ale ste tu samí vojnoví veteráni tak poď a kludne anekdotujte ))))))))))))))

dodo_bb
2011-01-15 11:13:00+01
predávali sa tak aj u nás... V dávnych časoch analógovej fotografie sa dala kúpiť veľká okrúhla kovová krabica a v nej bolo v kotúči pripravených 50 ks negatívov ORWO20 (tie som používal takmer vždy), z jednoliateho pásu negatívu boli na ňom vyseknuté tvarované konce a jednotlivé negatívy sa dali cez priečne perforovanie pekne odtrhávať. Sadol si si do komory, nachystal kôpku kaziet a napáskoval do nich filmy Vyšlo to o dosť lacnejšie ako komplet balenie v kazete. Len tie kazety sa nedali používať veľakrát, do zamatu v otvore sa mohol dostať časom prach a škriabal film

Peter Svoboda
ocenenie redakciou 2011-01-15 11:36:07+01
Ja som ale ucho nie z vlastnej viny.....keď som sa hlásil v r.1983 do zväzarmu za parapučistu, tak ma nevzali....dôvod : nevhodný pre športový parašutizmus.....ˇvtedy som dosť ťažko chápal , čo bola normalizácia a že môj tata vtedy neprešiel previerkami.....
Vzali ma však na vzduchovku a neskôr aj na malorážku......spuškou v ruke som bol ako synátor neuspešného komunistu menej nebezpečný...a ako vojak som dokonca mohol vycestovať vďaka Gorbačovovi aj do Sajuzu.....A rok a pol po vojne som už leštil Egrešovu Andulku....
no vidíš, načo ti boli zbrane, keď o pár rokov stačilo len kľúčami poštrngať...

javelin
2011-01-15 11:37:11+01
príspevok od: dodo_bb
predávali sa tak aj u nás... V dávnych časoch analógovej fotografie sa dala kúpiť veľká okrúhla kovová krabica a v nej bolo v kotúči pripravených 50 ks negatívov ORWO20 (tie som používal takmer vždy), z jednoliateho pásu negatívu boli na ňom vyseknuté tvarované konce a jednotlivé negatívy sa dali cez priečne perforovanie pekne odtrhávať. Sadol si si do komory, nachystal kôpku kaziet a napáskoval do nich filmy Vyšlo to o dosť lacnejšie ako komplet balenie v kazete. Len tie kazety sa nedali používať veľakrát, do zamatu v otvore sa mohol dostať časom prach a škriabal film
Niečo som o tom čítal....sám som to už nezažil....môj prvý negatív bol pravdepodobne Fomapan 21....
Bohužiaľ v Rusku som kúpil päť balení po 36 obr. a nič nenasvedčovalo tomu že nie sú v kazete.....vedľa pultu sa však nachádzala tmavá bedňa , do ktorej viedli dva čierne rukávy....a to bola ta miestnosť v ktorej bolo treba nyvinúť negatív.....kazety ležali vedľa vo velkom koši....Inak stačilo poprosiť predavača a za pár kopejok by to spravil....len ,kto to mal vedieť, že ???
Si vieš predstaviť ako som zízal , kdesi v Kazachstane, keď som rozbalil prvý...
A nech som aj trochu k téme....mal som so sebou docela podarenú ruskú kópiu jednej zápodonemeckej značky a to Zorki 4K.....dodnes ho mám a pred rokom som s ním fotil naposledy.....

javelin
2011-01-15 11:39:12+01
príspevok od: bonifacko
Marcel, ty si chodil na Vajnorske zväzarmovske letisko?
Odpovie Ti že ano.....

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()