Zdravim vsetkych...mozte prezradit kedy ste zacali s fotografovanim, kedy vas to skutocne zacalo bavit, kolko ste mali rokov, ake boli prve kroky, prva technika a tak....trosku pospominat na tie dobre i zle zaciatky
no vidíš, načo ti boli zbrane, keď o pár rokov stačilo len kľúčami poštrngať...
No veď práve...a hneď po štrnganí sme mohli nosiť do lietadla aj fotoaparáty a nikto nemal strach , že nafotíme nejaké strategické objekty , ako napr. Jednotné Rolnícke Družstvo dolnej onéj....
Mohol som mat 12-13 rokov, ked som dostal pod stromcek Corinu, stala 130 Sk, na zvitkovy film. Ten stal 5 Kcs, robil som nan 16 (?) snimkov, dalo sa aj menej. Vyvolavanie mi otec ukazal - dva taniere, do jedneho vyvojka, do druheho ustalovac, oplachnut vo vani. A pekne chytit za okraje a lava hore, prava dole, prava dole, lava hore... Ked som si kupil tank, slavil som tri dni. Tiez som robil kontaktne kopie, fotocky mali 4,5 x 6 cm Neskor som mal zvacsovak - pozicany - asi 10 rokov. Bratranec na mna pozeral ako vyorany, ked som mu ho doniesol naspat - \"ja som myslel, ze uz som to vyhodil...\" . Na gympli som bol clen timu v sutazi \"co vies o ZSSR\" - bol som zalubeny do baby, ktora bola vybrata a tak som sa prihlasis dobrovolne. Pani, chapete, ze ? Tam sme vyhrali 1. miesto, kazdy dostal fotak smena, ten som nosil vsade, kazdu akciu zo skoly som nafotil, urobil fotky, hodil do tried - kto chce, zozadu napisat meno, 2 Kcs kus. Za to boli filmy, papiere, chemia a na zmrzku pre tu babu, co som spomiinal vyssie. Tu smenu mam ho dodnes. Ak som chcel nieco lepsie, bral som si strykov flexaret, obcas skolsku Prakticu, ta mi ale k srdcu neprirastla. Na vyske som mal ine problemy, penazi malo, fotenie islo bokom. Pri stavbe domu som povedal, ze chcem pivnicu - kvoli tmavej komore a hoci to uz bolo obdobie nastupu digi, tmava komora bude. K intenzivnemu foteniu som sa vratil cca 5 rokov dozadu, kupil som si par starsich filmovych strojov, mam digi zrkadlo, kopec prislusenstva a vdaka foteniu vela prijemnych znamych A foti sa ucim stale.
Mohol som mat 12-13 rokov, ked som dostal pod stromcek Corinu, stala 130 Sk, na zvitkovy film. Ten stal 5 Kcs, robil som nan 16 (?) snimkov, dalo sa aj menej. Vyvolavanie mi otec ukazal - dva taniere, do jedneho vyvojka, do druheho ustalovac, oplachnut vo vani. A pekne chytit za okraje a lava hore, prava dole, prava dole, lava hore... Ked som si kupil tank, slavil som tri dni. Tiez som robil kontaktne kopie, fotocky mali 4,5 x 6 cm Neskor som mal zvacsovak - pozicany - asi 10 rokov. Bratranec na mna pozeral ako vyorany, ked som mu ho doniesol naspat - \"ja som myslel, ze uz som to vyhodil...\" . Na gympli som bol clen timu v sutazi \"co vies o ZSSR\" - bol som zalubeny do baby, ktora bola vybrata a tak som sa prihlasis dobrovolne. Pani, chapete, ze ? Tam sme vyhrali 1. miesto, kazdy dostal fotak smena, ten som nosil vsade, kazdu akciu zo skoly som nafotil, urobil fotky, hodil do tried - kto chce, zozadu napisat meno, 2 Kcs kus. Za to boli filmy, papiere, chemia a na zmrzku pre tu babu, co som spomiinal vyssie. Tu smenu mam ho dodnes. Ak som chcel nieco lepsie, bral som si strykov flexaret, obcas skolsku Prakticu, ta mi ale k srdcu neprirastla. Na vyske som mal ine problemy, penazi malo, fotenie islo bokom. Pri stavbe domu som povedal, ze chcem pivnicu - kvoli tmavej komore a hoci to uz bolo obdobie nastupu digi, tmava komora bude. K intenzivnemu foteniu som sa vratil cca 5 rokov dozadu, kupil som si par starsich filmovych strojov, mam digi zrkadlo, kopec prislusenstva a vdaka foteniu vela prijemnych znamych A foti sa ucim stale.
V roku 1984 som dostal svoj prvy fotak Smenu 8MPix. Brat dostal Ljubitel (6x6). Kupil nam ich otec za dedicstvo po babke ... stali vtedy tusim okolo 300 Kcs (nemylit si z KSC ). Najskor som fotil parasutistov. Potom vsetko ostatne ... vyvolavat fotky ma naucili starsi kolegovia v SVS v Lucenci ...
Neskor som zdedil po otcovi zrkadlovku Praktina FX (s jednym objektivom Tessar 50/2.8) ... Potom som \"objavil\" Nikon. Oba fotaky mam dodnes, ale Praktina uz nefunguje. Smena ano ...
V roku 2000 som podlahol digifotografii ... presiel som celou seriou Olympusov (C980, C4040, C770). A potom som sa vratil k DSLR Nikon (D80).
A fotim dodnes ... a verim ze raz sa to aj naucim ...
mal som s tessarom tu cest na Praktisixe, bol som v sedemdesiatych rokoch medzi spoluziakmi s ljubitelmi, nieco ako king... neskutocne som si ho oblubil, ten objektiv a aj praktisix. Ked som pred par rokmi ukazal synovi Praktisix, nechapal ako sa s tym fotilo az kym som neodistil krytku sachty..... no ale dalo sa fotit aj bez kukania do sachty, ze? )))))))
mal som s tessarom tu cest na Praktisixe, bol som v sedemdesiatych rokoch medzi spoluziakmi s ljubitelmi, nieco ako king... neskutocne som si ho oblubil, ten objektiv a aj praktisix. Ked som pred par rokmi ukazal synovi Praktisix, nechapal ako sa s tym fotilo az kym som neodistil krytku sachty..... no ale dalo sa fotit aj bez kukania do sachty, ze? )))))))
Dalo ale ten priehladovy hladacik (na P FX) nebol nic moc
Ja som si pricuchol k fotografii uz ako dieta,otec si kupil nejaku rusku masinku, no nespomeniem si co. To bolo prve stretnutie s fotografiou. Ako starsi som si kupil svoj prvy kompakt, myslim, ze to bol olympus, a vona fotografie ma drzala dlho, no financne to nebolo zial velmi ruzove, tak ze ... foto len sporadicky aj to len rodinne foto, sem tam nejaka party. V nemecku som si zarobil na svoju vysnivanu prvu zrkadlovku Nikon F40, (ked dobre pamatam). V nemecku to bolo OK fotil som vsetko, no po navrate na SK zase dopadli financie. Ale sem tam som si to dovolil.Hodne ma chytili akty, no CB filmy boli drahe a este drahsie bolo ich vyvolavanie. Potom prisla dlha prestavka a teraz, teda pred mesiacom, som sa uz konecne rozhybal a konecne som si kupil svoju druhu zrkadlovku, prve digi. Ja dufam, ze zase ta vona fotografie sa uz nestrati a raz sa to naucim. Vsetkym prajem dobre svetlo
pred 3mi mesiacmi, chcem sa od Vas naučiť fotografovať, pridávam sem foto ale malo kto mi poradi ako to mam robiť, zaciatky su tazke a u mna to plati na 100 % ked ze som este k tomu ZTP som rad ze je takato stranka.....
Prve zaciatky...
A foti sa ucim stale.
A foti sa ucim stale.
Neskor som zdedil po otcovi zrkadlovku Praktina FX (s jednym objektivom Tessar 50/2.8) ... Potom som \"objavil\" Nikon. Oba fotaky mam dodnes, ale Praktina uz nefunguje. Smena ano ...
V roku 2000 som podlahol digifotografii ... presiel som celou seriou Olympusov (C980, C4040, C770). A potom som sa vratil k DSLR Nikon (D80).
A fotim dodnes ... a verim ze raz sa to aj naucim ...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa