Fórum » Pokec

Prechod na fullframe

coola
coola 2011-07-25 18:00:57+02
Fotografi, pamatate si este, kedy ste prechadzali na fullframe (teraz nemyslim analog)? Co vas k tomu viedlo? Nemali ste pokusenie kupit si radsej nejake kvalitne sklo?

mathino
2011-07-25 22:22:58+02
príspevok od: rumrunner
nezda sa mi zeby pisal otom ze sa svadby nedaju fotit cropom... a tiez 7D vs 5D chapem ako crop vs FF...
Presne tak bratu Myslím, že veľa Canonistov, čo majú ešte amatérske zrkadlá, uvažuje o prechode na jeden z týchto dvoch. Ale tak uvidíme, čo (a či) prinesie Canon v dohľadnej dobe.

rumrunner
2011-07-25 22:32:07+02
príspevok od: mathino
Presne tak bratu Myslím, že veľa Canonistov, čo majú ešte amatérske zrkadlá, uvažuje o prechode na jeden z týchto dvoch. Ale tak uvidíme, čo (a či) prinesie Canon v dohľadnej dobe.
mne by vyhovoval nieco s cca 12mpx FF 8fps a spolahlive a rychle ostrenie. ako idealna volba sa javi D 700

lu_boss
2011-07-25 22:36:25+02
Hlbka ostrosti, len kvoli tomu mam FF. Jednoducho sa mi to paci, ked je na fotke nieco neostre a to je s FF raz-dva. A dalsie dva bonusy - fotak s objektivom tazky ako krava a spickova kvalita obrazu prisli tak nejako ruka v ruke.

mathino
2011-07-25 22:42:27+02
mne by vyhovoval nieco s cca 12mpx FF 8fps a spolahlive a rychle ostrenie. ako idealna volba sa javi D 700
No niečo mi vrav, kamarát na to fotí ! Canon, vyslyš naše prosby a vydaj poriadny dostupný FF s dobrým AF (osobne tých 8 fps oželiem, alebo výhoda by bola mať ich pri použití gripu resp. vnútorný orez na 1.3 crop, nie ?).

garyfisher
2011-07-25 22:50:44+02
v inej teme si tusim pisal ze je pre teba canon 60D jasna volba....

coola
2011-07-25 22:53:59+02
Ešte nemám FF ale tiež o tom uvažujem (7D vs 5D niekedy bud. rok). Otázka je, či máš väčšinu FF skiel a či FF pre Teba predstavuje cestu, kt. chceš ísť (napr. stratíš "dosah" pri dlhých sklách oproti cropu). Ak plánuješ fotiť svadby alebo nejaké ďaľšie podobné eventy tak FF sa zíde. Všetko je to o spísaní si plusov a mínusov Nejaký návod resp. časový harmonogram na prechod nie je, skvelé foto spravíš cropom aj FF.
Tiez rozmyslam medzi 7D a 5D Mk II..skla mam vacsinou EFkove (28-135, 70-200, 50)...crop faktor mi az tak chybat nebude, kedze vacsinou fotim portrety, eventy, prip. nejake tie svadby a krajinu. Skor ma to taha do sirokouhlych ohnisk.

Takze FF ma velmi laka, jedine co ma odradza je ta cena a fakt, ze Mark II je sice vydareny, ale trochu starsi model. To ze ma malo zaostrovacich bodov (ostrim vacsinou len stredovym) a ze ma "len" 3,9fps mi az tak srdce netrha.

7D ma laka zas cenou (600€ je uz celkom rozdiel) a ze zvlada sum relativne dobre, dynamicky rozsah (do ISO 1600) je porovnatelny s Mark II. V podstate jeho jedinou nevyhodou pre mna je velkost cipu, resp. jeho prehustenie v porovnani s 5D..

rumrunner
2011-07-25 23:02:26+02
príspevok od: garyfisher
v inej teme si tusim pisal ze je pre teba canon 60D jasna volba....
60D mi vychadza ako vhodny kompromis. rozhodujem sa ake telo zobrat a mojou filozofiou je lacnejsie telo a lepsi objektiv. Preto momentalne uvazujem o 60D ( nemam ziadny). koniec koncov nieje to jedno??

conan7
2011-07-25 23:13:54+02
príspevok od: Ferdo
To je na dlhsiu diskusiu. Mal som crop a bol som spokojny, robilo to pekne fotky Teraz mam FF a ked chytim do ruk crop, dost s nim bojujem lebo moje oko uz ma zafixovane ohniska a perspektivy objektivov cez hladacik FF fotoaparatu.

Mas pravdu, zakaznik sum neriesi, na papieri ho ajtak nevidno. Nemam fotit na iso3200, v niektorych situaciach aj 6400 (v tom pripade ide fotka automaticky do WB pretoze podanie farieb je uz mizerne).

Da sa aj s cropom spravit vela, napr. taky Tomas Zahumensky len nedavno vymenil crop za FF a kde je
presne ako hovoríš, tiež osobne, u mňa on je v slovenskej troj-špičke ohľadom svadobných fotografov. je to zas pekné potvrdenie toho, že technika nie je najvýznamnejším faktorom. len tolko som chcel povedať, že osobne a to je môj súkromný názor samozrejme, nehrniem sa do FF, skôr sa hrniem do aps-h, tam áno

conan7
2011-07-25 23:16:10+02
To je pravda, ISO 1600 sa dá bežne využiť (LR3 vie pekne odšumovať, v rámci možností ofc). A na bežnej veľkosti (nie veľký print) tlačenej fotky to človek neuvidí. Navyše 35 f/1.4 L je skvelé sklo
zabudol som dodať že nikdy neodšumujem. nikdy. a to z velmi poetického dôvodu: lebo to neviem raz som skúsil a strácal som detaily, tak som sa na to vykašlal a prehrabávať sa cez kopu pluginov ako Neat, noiseninja a pod. ma skutočne nebaví.

ordek
2011-07-25 23:28:39+02
príspevok od: wlad
na druhej strane z 800mm dostat 1200mm urcite nie je vobec na skodu
ono by bolo dobre do uvahy brat ze FF snimace maju vacsie rozlisenie cize orezanim mozes predlzit ohnisko a vysledna fotografia bude mat cca rovnaky pocet pixelov ako fotka fotena fotakom s mensim snimacom a dlhsim ohniskom.

mathino
2011-07-25 23:52:20+02
príspevok od: coola
Tiez rozmyslam medzi 7D a 5D Mk II..skla mam vacsinou EFkove (28-135, 70-200, 50)...crop faktor mi az tak chybat nebude, kedze vacsinou fotim portrety, eventy, prip. nejake tie svadby a krajinu. Skor ma to taha do sirokouhlych ohnisk.

Takze FF ma velmi laka, jedine co ma odradza je ta cena a fakt, ze Mark II je sice vydareny, ale trochu starsi model. To ze ma malo zaostrovacich bodov (ostrim vacsinou len stredovym) a ze ma "len" 3,9fps mi az tak srdce netrha.

7D ma laka zas cenou (600€ je uz celkom rozdiel) a ze zvlada sum relativne dobre, dynamicky rozsah (do ISO 1600) je porovnatelny s Mark II. V podstate jeho jedinou nevyhodou pre mna je velkost cipu, resp. jeho prehustenie v porovnani s 5D..
Ako píšeš, pokiaľ fotíš portrét, eventy (prípadne landscape) a väčšinou statické veci, tak 5D Mk II myslím poslúži výborne. Tam nepotrebuješ až taký ultra AF ako pri športe a ten z 5D si s tým poradí (stred. bod). Plus širokáče budú naozaj širokáče (napr. 8-15 f/4 fishina, kt. by sa mohla do konca roka už objaviť v obchodoch). Len si premysli, či budeš širočiny využívať často.

7D má dobrú cenu, hliníkové telo (oproti plastovej 60D), 19 bodový cross-type AF a 8 fps. Čo je trochu mínus je tých 18 mpx - je to trochu prepixelované. U tej 7D by som sa nebál používať ISO 1600 ale na 5D by som dával aj vyššie v pohode.

Neuvažoval si 1D Mk III z druhej ruky ?

mathino
2011-07-25 23:54:54+02
príspevok od: conan7
zabudol som dodať že nikdy neodšumujem. nikdy. a to z velmi poetického dôvodu: lebo to neviem raz som skúsil a strácal som detaily, tak som sa na to vykašlal a prehrabávať sa cez kopu pluginov ako Neat, noiseninja a pod. ma skutočne nebaví.
Neodšumujem nejako drasticky, lebo tiež vidím stratu detailov a "vysmoothovanie" obrazu, ale len tak znesiteľne - čo sa môjmu oku pozdáva - priamo v LR 3. Noiseninju som mal ale v tom sa mi nechcelo babrať, príliš komplikované a nie tak user-friendly.

coola
2011-07-26 00:19:28+02
Ako píšeš, pokiaľ fotíš portrét, eventy (prípadne landscape) a väčšinou statické veci, tak 5D Mk II myslím poslúži výborne. Tam nepotrebuješ až taký ultra AF ako pri športe a ten z 5D si s tým poradí (stred. bod). Plus širokáče budú naozaj širokáče (napr. 8-15 f/4 fishina, kt. by sa mohla do konca roka už objaviť v obchodoch). Len si premysli, či budeš širočiny využívať často.

7D má dobrú cenu, hliníkové telo (oproti plastovej 60D), 19 bodový cross-type AF a 8 fps. Čo je trochu mínus je tých 18 mpx - je to trochu prepixelované. U tej 7D by som sa nebál používať ISO 1600 ale na 5D by som dával aj vyššie v pohode.

Neuvažoval si 1D Mk III z druhej ruky ?

Nad 1D Mark III z druhej ruky som velmi neuvazoval, lebo: 1. hmotnost, 2. vela ich z druhej ruky asi nebude, ludia skorej pri takom fotaku skoncia, 3. tu kadenciu by som pri automatickej puske vyuzil, pri fotaku ani nie.

Idem teraz upgradovat zo 400D a pocitam, ze najblizsich 5 rokov nove telo kupovat nebudem. 60D sa mi nepaci ze je to plast, tak zostali 7D al. 5D Mark II. Tiez neviem, ci sa oplati cakat na Mark III, kedze jeho prichod hlasili uz min. pred rokom a stale nic - bohvie ako je na tom japonska ekonomika teraz.

Tak mi to asi vychadza na toho Marka II, je to sice trochu nad moj rozpocet, ale tak nech som mesiac na rozkoch, FF je FF A mozno sa najde nieco v bazari..

ordek
2011-07-26 00:25:18+02
Nad 1D Mark III z druhej ruky som velmi neuvazoval, lebo: 1. hmotnost, 2. vela ich z druhej ruky asi nebude, ludia skorej pri takom fotaku skoncia, 3. tu kadenciu by som pri automatickej puske vyuzil, pri fotaku ani nie.

Idem teraz upgradovat zo 400D a pocitam, ze najblizsich 5 rokov nove telo kupovat nebudem. 60D sa mi nepaci ze je to plast, tak zostali 7D al. 5D Mark II. Tiez neviem, ci sa oplati cakat na Mark III, kedze jeho prichod hlasili uz min. pred rokom a stale nic - bohvie ako je na tom japonska ekonomika teraz.

Tak mi to asi vychadza na toho Marka II, je to sice trochu nad moj rozpocet, ale tak nech som mesiac na rozkoch, FF je FF A mozno sa najde nieco v bazari..
na 5D Mark III sa asi cakat neoplati. Hovori sa, ze skor ako v marci 2012 nebude.. ale su to len drby.. tazko povedat co pre nas Canon chysta

wlad
2011-07-26 00:25:54+02
príspevok od: ordek
ono by bolo dobre do uvahy brat ze FF snimace maju vacsie rozlisenie cize orezanim mozes predlzit ohnisko a vysledna fotografia bude mat cca rovnaky pocet pixelov ako fotka fotena fotakom s mensim snimacom a dlhsim ohniskom.
aha, hlavne taka D700vka na nikone ma nenormalne vacsie rozlisenie ako D7000cka

alebo ti pri canone orez z 21 na 18 megapixlov zozoomuje fotku o 400mm ??? wow

mathino
2011-07-26 00:30:54+02

No tak sme na tom +- podobne 450D nie je tak ďaleko od 400D 60D tiež neriešim, lebo plast, keď už idem do niečoho investovať, tak nech mi to stačí tak na 4 roky (sklá logicky na viac).

Čo sa týka Mk III tak hm, august/september by podľa všetkého mal vyjsť flagship (či už merge-nutá 1 trieda alebo 1Ds IV) a zvyčajne pol roka v závese je lacnejší FF. Osobne si myslím, že oba budú pred začiatkom OH v Londýne (to by bol trochu fail z Canon strany keby nie, keďže sa hovorí aj o novom Nikone D4 a D800). Takže už len záleží, či chceš čakať alebo nie (samozrejme Mk III bude - podľa mňa - na úrovni 3000 Eur). 5D Mk II je skvelý foťák

ordek
2011-07-26 00:38:09+02
príspevok od: wlad
aha, hlavne taka D700vka na nikone ma nenormalne vacsie rozlisenie ako D7000cka

alebo ti pri canone orez z 21 na 18 megapixlov zozoomuje fotku o 400mm ??? wow
moj prispevok je samozrejme hlupost ... neda sa to zovseobecnit a zavisi to od velkosti snimaca, velkosti pixelu a z toho vyplyvajuceho rozlisenia.. sry za blud

Strhak
2011-07-26 01:03:49+02
No tak sme na tom +- podobne 450D nie je tak ďaleko od 400D 60D tiež neriešim, lebo plast, keď už idem do niečoho investovať, tak nech mi to stačí tak na 4 roky (sklá logicky na viac).

Čo sa týka Mk III tak hm, august/september by podľa všetkého mal vyjsť flagship (či už merge-nutá 1 trieda alebo 1Ds IV) a zvyčajne pol roka v závese je lacnejší FF. Osobne si myslím, že oba budú pred začiatkom OH v Londýne (to by bol trochu fail z Canon strany keby nie, keďže sa hovorí aj o novom Nikone D4 a D800). Takže už len záleží, či chceš čakať alebo nie (samozrejme Mk III bude - podľa mňa - na úrovni 3000 Eur). 5D Mk II je skvelý foťák
a čo by si chcel fotiť s EOS 1Ds na olympiáde??? Postavil by si si tam niekde ateliér ??? Športové EOS 1D mark IV je ešte nové a nieje moc čo tam vylepšovať a kvôli olympiáde vypúšťať na trh ateliérovú zrkadlovku nepovažujem ako vhodný dôvod. Ale mohli by už aj radu Ds inovovať. Apropo čo má spoločné D3 asi raz aj 4 s radou Ds??? Podľa mňa absolútne nič, ak už chceš porovnávať tak jedine D3x s Ds to je porovnateľné

mathino
2011-07-26 01:14:04+02
Mierne off-topic, čo tak dať si šachy ?

http://www.canonrumors.com/2011/07/lets-play-chess/

mavin
2011-07-26 07:28:08+02
príspevok od: conan7
o tom sme už v nejakom inom vlákne viedli diskusiu, nebudem sa opakovať, možno keby canon mal alternatívu k D700 možno ináč by som k tomu pristupoval. Ja by som sa uspokojil kludne s aps-h. A čo sa týka šumu bežne idem na 1600 na crope, na 50D, ktorý je bičovaný všade kvôli zlým výsledkom na vysokých citlivostiach a počas mojej krátkej kariéry som stihol zistiť, že zákazníci šum vôbec ale vôbec neriešia. aspon ja mám takú skúsenosť. ale tebe ako vysoko uznávanému (a úspešnému) v odbore som asi žiadnu novinku nepovedal
ešte trošku sa rozpíšem ked dovolíš. partner môj (svadobný nie registrovaný používa 5D MK II+24-70+blesk ja 50D + 35/1.4 bez blesku v nízkosvetelných podmienkach a musím povedať, že obyčajný zákazníci a obyčajný plebs veľakrát považuje moje fotky za ľúbivejšie, lebo rozostrené pozadie a zaujímavé a iné sprostosti. a to vôbec nemusí byť pravda, ved ani nie je, nemám tie fotky lepšie, len iné. No čo som chcel povedať. že dá sa konkurovať aj FF.
Kam sa stratila sebareflexia? Porovnavat 50D s 5D MKII? Mal som 50D a musim sa priznat, ze som s nou fotil aj jednu svadbu, prvu a poslednu - ako rychlo prisla tak rychlo aj odisla. 50D povazujem za najnevydarenejsi model od Canonu. Napr. s takou 40D sa nemoze co sa tyka kvality obrazu ani len porovnat. Nie to este k 5D MKII. Tolko k teme jablka a hrusky.
Dlho som fotil (a hlavne svadby) s telami 40D a 5D MKII. Koli praktickosti som 40D vymenil za dalsiu 5D MKII (rovnake baterie, nabijacka, a pod).
A paci sa mi aj tvoj pristup - zakaznici sum neriesia, preco by som mal brat ohlad na kvalitu fotky. To sa so zakaznikom bezne pred svadbou stretnes a spytas sa ho ci mu bude velmi vadit sum na fotkach? Usmevne. Su zakaznici, ktori ti budu tlieskat za fotky, ktore im nafotis kompaktom. To ale neznamena, ze by si mal kompaktom svadby fotit. Ci?

Strana 2 z 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()