V poslednom čase čím ďalej tým viac využívam AI v práci i v osobnom živote. Dnes mi prvýkrát napadlo, že ho požiadam aby ohodnotil vaše fotografie, ktoré ste predložili na kritiku.
Použil som ChatGPT, modely 4o (štandard) a o1 (pokročilé uvažovnie). Výsledky ma ohromili. Podľa môjho názoru je hodnotenie na takej vysokej úrovni, akú som v žiadnom prípade neočakával. Dovolím si povedať, že 90% členov tohto fóra by nebolo schopných napísať také fundované a výstižne formulované hodnotenia. Ja určite nie.
Žiadal som o hodnotenia výslovne z umeleckej stránky, ale napriek tomu zahrnul do odpovedí aj niektoré technické aspekty.
Bez zadania tónu hodnotí AI kladne. Snaží sa nájsť to dobré a hodnotné aj na (podľa môjho názoru) menej vydarených fotografiách. Keď ho požiadaš, aby sa sústredil na nedostatky a chyby, zostáva recenzia prevažne pozitívna. Pri vypichnutí chýb hneď ponúka rady na vylepšenie.
Čo si o tom myslíte?
P.S. Publikovanie takýchto konverzácií s ChatGPT je legálne, pýtal som sa ho. 😊 Len sa odporúča ozrejmiť, že sa jedná o výsledky AI.
Ja som donedavna pouzival kym som nepresiel na LR, potom uz len na triedenie fotiek a ked som presiel na mac tak som sa ho musel vzdat. To triedenie sa mi velmi pacilo, bolo to obdobne ako v LR, ale omnoho rychlejsie, kedze som mohol porovnat viac fotiek naraz, nie len dve. Tie upravy mi ale uz prisli velmi agresivne...
Klasika, pánko má v obľube citáty v angličtine ale to že je Zoner vyrábaný za hranicami už nevie Ale vážne, na Zoner existuje x tutoriálov a bývajú naň zľavy, ale kto sa v ňom vie orientovať je borec a nižšie spomenutú Zoneramu (galériu fotiek) registrujem tiež
Hehe, niektoré citáty sú ťažko preložiteľné, vieš. Ako "Ľaľa ho, papľuha, ogrcal mi krpce". Starý vtip 😄
Tá Zonerama, to je niečo podobné ako Adobe Bridge? Či niečo úplne iné?
Jadným z dôvodov prečo som si nepredĺžil Adobe bolo, že som ho málo využíval. Napríklad ten Bridge som zapol asi raz. Photoshop raz za 2-3 mesiace v priemere. Jedine Lightroom som využíval pravidelne.
Hehe, niektoré citáty sú ťažko preložiteľné, vieš. Ako "Ľaľa ho, papľuha, ogrcal mi krpce". Starý vtip 😄
Jadným z dôvodov prečo som si nepredĺžil Adobe bolo, že som ho málo využíval. Napríklad ten Bridge som zapol asi raz. Photoshop raz za 2-3 mesiace v priemere. Jedine Lightroom som využíval pravidelne.
Zoneramu som nikdy neskúšal, viem len že pár fotografov využíva kombináciu triedenia fotiek v Zoneri, Zoneramu ako fotogalériu ale už na úpravy využívajú C1 alebo LR. Mne zase LR vyhovuje kvôli hromadným úpravám fotiek, kde využívam synchronizáciu a podobne a na úpravy fotiek mi prišiel Zoner dosť neprehľadný, ale každý podľa chuti. A ako stredoslovák žijúci v BA niekedy dávam kolegom hádanky typu čo je járok, fiľpas a podobne
Zoneramu som nikdy neskúšal, viem len že pár fotografov využíva kombináciu triedenia fotiek v Zoneri, Zoneramu ako fotogalériu ale už na úpravy využívajú C1 alebo LR. Mne zase LR vyhovuje kvôli hromadným úpravám fotiek, kde využívam synchronizáciu a podobne a na úpravy fotiek mi prišiel Zoner dosť neprehľadný, ale každý podľa chuti. A ako stredoslovák žijúci v BA niekedy dávam kolegom hádanky typu čo je járok, fiľpas a podobne
Ja som z juhovýchodného Slovenska a dodnes celkom obstojne ovládam naše nárečie. So starou mamou sme len tak rozprávali, kým ešte žila. Jarok tiež máme (bez dĺžňa), ale fiľpas nie Niektoré slová máme z Maďarčiny (engedovať), ba niektoré aj z Nemčiny (vercajch).
Ja som z juhovýchodného Slovenska a dodnes celkom obstojne ovládam naše nárečie. So starou mamou sme len tak rozprávali, kým ešte žila. Jarok tiež máme (bez dĺžňa), ale fiľpas nie Niektoré slová máme z Maďarčiny (engedovať), ba niektoré aj z Nemčiny (vercajch).
My tiež z nemčiny ako fruštik, rajs, alebo z maďarčiny kalap a podobne
Zonerema je cloudové úložisko fotiek - niečo ako Google photos.
Len si to tam vieš organizovať v adresároch a zatiaľ je neobmedzená kapacitne.
Ako hodnotí fotografie AI
Použil som ChatGPT, modely 4o (štandard) a o1 (pokročilé uvažovnie).
Výsledky ma ohromili. Podľa môjho názoru je hodnotenie na takej vysokej úrovni, akú som v žiadnom prípade neočakával. Dovolím si povedať, že 90% členov tohto fóra by nebolo schopných napísať také fundované a výstižne formulované hodnotenia. Ja určite nie.
Tu sú príklady:
1. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696933/mrazivo-a-hmlisto/
2. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696934/severan/
3. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696936/na-ture/
4. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696937/v-zlatom-opojeni/
5. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696931/novorocme-koledy/
6. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696942/farebny-zapad/
7. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696943/mliecna-draha/
... a jedna moja:
8. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696941/nemusite-sa-unuvat/
Žiadal som o hodnotenia výslovne z umeleckej stránky, ale napriek tomu zahrnul do odpovedí aj niektoré technické aspekty.
Bez zadania tónu hodnotí AI kladne. Snaží sa nájsť to dobré a hodnotné aj na (podľa môjho názoru) menej vydarených fotografiách.
Keď ho požiadaš, aby sa sústredil na nedostatky a chyby, zostáva recenzia prevažne pozitívna. Pri vypichnutí chýb hneď ponúka rady na vylepšenie.
Čo si o tom myslíte?
P.S. Publikovanie takýchto konverzácií s ChatGPT je legálne, pýtal som sa ho. 😊 Len sa odporúča ozrejmiť, že sa jedná o výsledky AI.
To triedenie sa mi velmi pacilo, bolo to obdobne ako v LR, ale omnoho rychlejsie, kedze som mohol porovnat viac fotiek naraz, nie len dve.
Tie upravy mi ale uz prisli velmi agresivne...
Niektoré slová máme z Maďarčiny (engedovať), ba niektoré aj z Nemčiny (vercajch).
To sa ti bude páčiť.
Perplexity sa rýchlo profiluje ako moja obľúbená UI. Pozorujem že po nej siaham najčastejšie zo všetkých. Asi si zaplatím ročné Pro.
Najmenej používam Copilot.
Niektoré slová máme z Maďarčiny (engedovať), ba niektoré aj z Nemčiny (vercajch).
Len si to tam vieš organizovať v adresároch a zatiaľ je neobmedzená kapacitne.
To sa ti bude páčiť.
Perplexity sa rýchlo profiluje ako moja obľúbená UI. Pozorujem že po nej siaham najčastejšie zo všetkých. Asi si zaplatím ročné Pro.
Najmenej používam Copilot.
Musím sa už odhodľať vyskúšať tú Perplexity...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom