Fórum » Ako fotografovať?

Dá sa naučiť fotiť?

drivesk
drivesk 2012-09-10 19:13:00+02
Bežne inteligentný smrteľník je schopný sa naučiť ovládať akýkoľvek "foťák" v relatívne krátkom čase, ale je každý schopný sa naučiť vidieť okom fotografa? Žasnem totiž nad zábermi, ktoré doslova berú dych aj napriek tomu, že je na nich napríklad len starec sediaci pod stromom, alebo zrnko piesku, ruch ulice, tieň budovy, proste bežné veci, ktoré máme denne pred očami, ale nevidíme ich krásu, pretože sa na ne nevieme pozrieť v správnom svetle a pod správnym uhlom. Dá sa toto naučiť? Dá sa naučiť vidieť "svetlo v tme"?

Domino
2012-09-10 20:23:02+02
príspevok od: Barny
alokohol taktiez podporuje kreativitu len potom treba stativ
Najlepšie hneď dva,jeden pre foťák a druhý pre fotografa

Marcel Rebro
2012-09-10 20:26:48+02
príspevok od: drivesk
Som už vo veku, kedy podobné "hobby" nie je na prvom mieste, takže u mňa to bude asi len láska k umeniu, aj keď možno umenie len pre mňa samého
... no jo ... to su ti tridsiatnici ... mladi v prdeli a do duchodu daleko ...

... pre mna je (nielen) fotenie cesta ktorej cielom je cesta samotna. Neviem teda kvatifikovat ci som tretine alebo v polovici ... vzdy je priestor na zdokonalovanie ...

... a ci sa da naucit fotit? Asi da. Len je otazne ci ma tato otazka vobec zmysel ...

xmartankox
2012-09-10 20:33:32+02
príspevok od: Marcel Rebro
Na velke fotaky s velkymi objektivmi sa dobre balia babenky. A ked si nasadis slnecnu clonu, battery grip a blesk s viztikou si razom za lokalneho čáva ...
toto ma nejako obislo... mozno to bude vekom. takze ked mi ide fakt o fotku? Som divny?

Marcel Rebro
2012-09-10 20:36:57+02
príspevok od: xmartankox
toto ma nejako obislo... mozno to bude vekom. takze ked mi ide fakt o fotku? Som divny?
si na chlapcov? ja som lesba, takze davam prednost babenkam

majster333
2012-09-10 20:41:00+02

drivesk
2012-09-10 20:41:48+02
... no jo ... to su ti tridsiatnici ... mladi v prdeli a do duchodu daleko ...

... pre mna je (nielen) fotenie cesta ktorej cielom je cesta samotna. Neviem teda kvatifikovat ci som tretine alebo v polovici ... vzdy je priestor na zdokonalovanie ...

... a ci sa da naucit fotit? Asi da. Len je otazne ci ma tato otazka vobec zmysel ...
Pre mňa zmysel má, ale na druhú stranu je pravda, že tisíc ľudí - tisíc chutí....či už ide o fotografa, alebo diváka čo sa na výsledný záber pozerá a hodnotí.

Marcel Rebro
2012-09-10 20:43:36+02
Pre mňa zmysel má, ale na druhú stranu je pravda, že tisíc ľudí - tisíc chutí....či už ide o fotografa, alebo diváka čo sa na výsledný záber pozerá a hodnotí.
Co zmeni na tvojom dalsom (fotografickom) zivote ako sa docitas ze DA?
A co zmeni ak sa docitas ze NEDA?

Na niektore odpovede nie su otazky ...

Ferdo
2012-09-10 20:47:31+02
Naucit fotit = ovladat fotoaparat a vediet spravit fotku v sulade so vsetkymi pisanymi pravidlami (zlaty rez atd...) ano, to sa da.
Myslim si vsak ze sa neda naucit fotit zaujimave a originalne fotografie, na to treba talent, umelecke citenie a cit pre detail, nos na zaujimave situacie..

Jurij88
2012-09-10 20:48:32+02

Naučiť sa dá podľa môjho názoru všetko. Je len otázne či úsilie, čas, peniaze a odriekanie iného sa v konečnom dôsledku vyrovnajú užitočnosti a potešeniu, ktoré dosiahneš z učenej činnosti (trebars aj fotenia).

Ferdo
2012-09-10 20:49:07+02
a este aby som doplnil do mojej druhej vety.. toto chyba mnohym fotografom ktori sa prezentuju ako profesionali a beru za fotenie peniaze, ci uz legalne alebo nacierno

drivesk
2012-09-10 20:49:52+02

Pravdepodobne si zoženiem literatúru a budem trochu študovať predtým než stlačím spúšť a následne tlačidlo vymazať a ešte budem dúfať, že po nejakom tom štúdiu literatúry sa ten postup "spúšť - vymazať" zredukuje na prijateľné množstvo.

Jurij88
2012-09-10 20:55:02+02
Pravdepodobne si zoženiem literatúru a budem trochu študovať predtým než stlačím spúšť a následne tlačidlo vymazať a ešte budem dúfať, že po nejakom tom štúdiu literatúry sa ten postup "spúšť - vymazať" zredukuje na prijateľné množstvo.
ak sa to zredukuje na také množstvo, kde množstvo cvaknutých prevýši množstvo vymazaných a ostanú nejaké použiteľné si na správnej ceste uzavierka sa dá vždy kúpiť nová

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-09-10 20:57:13+02
Bežne inteligentný smrteľník je schopný sa naučiť ovládať akýkoľvek "foťák" v relatívne krátkom čase, ale je každý schopný sa naučiť vidieť okom fotografa? Žasnem totiž nad zábermi, ktoré doslova berú dych aj napriek tomu, že je na nich napríklad len starec sediaci pod stromom, alebo zrnko piesku, ruch ulice, tieň budovy, proste bežné veci, ktoré máme denne pred očami, ale nevidíme ich krásu, pretože sa na ne nevieme pozrieť v správnom svetle a pod správnym uhlom. Dá sa toto naučiť? Dá sa naučiť vidieť "svetlo v tme"?
Ano da, a v tvojom prípade ak žasneš, tak si na najlepšej ceste byť fotografom A technika je fakt to najmenej

seifi
2012-09-10 21:06:07+02
Som už vo veku, kedy podobné "hobby" nie je na prvom mieste, takže u mňa to bude asi len láska k umeniu, aj keď možno umenie len pre mňa samého
u mňa s pribúdajúcim vekom mi to hobby dodáva iskru a "krídla"

seifi
2012-09-10 21:09:43+02
dá sa naučiť milovať ? ako vieš, že to vieš ? že je to v pohode; je to spokojnosť so samym sebou alebo je rozhodujúcim momentom odozva proťajšku ? cesta je neprebádaná, aj keď iní po nej prešli, takže smelo dopredu

pablob26
2012-09-10 21:14:28+02
ja zo svojej skusenosti viem,ze sa da..Ci na uroven profika to netusim ale fotit sa naucit da. Fotenie mna osobne naucilo sa pozerat na svet inak, vidiet veci v inaksie ako predtym.. atd atd.

istvic
ocenenie redakciou 2012-09-10 21:17:40+02
da sa naucit foti..hm,tazka otazka,teda ako fotak zvladne casom aj cvicena opica,da sa naucit ,postupne nadrilovat kompozicia..ako tak.,to je ta hlava ,rozum..ale srdce,to je ine kafe.na to netreba odriekanie ani si tym nepomozes,skor naopak,,treba si dopriavat vsetkehjo plnymi priehrstiami,,skusenosti,,nazory,ni len technika..treba pilovat svoj svetonazor,treba sa zaujimat o vsetko okoo seba,nielen pri kompe sediet,cim viac toho zazijes a skusis ,tym je to pre teba lepsie a je to dalsi stupne ako byt lepsim fotografom.Nemusis fotit takmer vobec,sttaci len sem tam vyvetrat fotak,to je priklad,ale ked chodis do divadla,do kina,ked citas vela knih,co dnes nie je velmi popularne,ked chodis do galerii na rozne vystavy,tam vsade sa na teba nalepi kus niecoho noveho ,zabyva sa to kdesi v podvedomi a srdci a potom ,ked pozries do hladacika zacnes vnimat svet okoloo inac..treba chodit na vylety,skusat nove veci,spoznavat ludi,ktori mozu otvorit nove obzory,sledovat trebdy..to je kjedno,proste treba byt vnimavym a otvorenym clovekom,to je pre mna cesta ako lepsie fotit..samotne fotenie je len remeselna zrucnost,nie umenie..ked je nasa hlava so srdcom zakryte ,ako vravel,pan Kallay,vtedy vznikne pozoruhodne dielo..

Drajvan
2012-09-10 21:22:48+02
príspevok od: istvic
da sa naucit foti..hm,tazka otazka,teda ako fotak zvladne casom aj cvicena opica,da sa naucit ,postupne nadrilovat kompozicia..ako tak.,to je ta hlava ,rozum..ale srdce,to je ine kafe.na to netreba odriekanie ani si tym nepomozes,skor naopak,,treba si dopriavat vsetkehjo plnymi priehrstiami,,skusenosti,,nazory,ni len technika..treba pilovat svoj svetonazor,treba sa zaujimat o vsetko okoo seba,nielen pri kompe sediet,cim viac toho zazijes a skusis ,tym je to pre teba lepsie a je to dalsi stupne ako byt lepsim fotografom.Nemusis fotit takmer vobec,sttaci len sem tam vyvetrat fotak,to je priklad,ale ked chodis do divadla,do kina,ked citas vela knih,co dnes nie je velmi popularne,ked chodis do galerii na rozne vystavy,tam vsade sa na teba nalepi kus niecoho noveho ,zabyva sa to kdesi v podvedomi a srdci a potom ,ked pozries do hladacika zacnes vnimat svet okoloo inac..treba chodit na vylety,skusat nove veci,spoznavat ludi,ktori mozu otvorit nove obzory,sledovat trebdy..to je kjedno,proste treba byt vnimavym a otvorenym clovekom,to je pre mna cesta ako lepsie fotit..samotne fotenie je len remeselna zrucnost,nie umenie..ked je nasa hlava so srdcom zakryte ,ako vravel,pan Kallay,vtedy vznikne pozoruhodne dielo..
Presne

misík
2012-09-10 21:30:50+02
Za Budhom raz prišiel žiak a spýtal sa ho:majster,chcel by som byť múdry ale nedarí sa mi,ako to mám dosiahnuť?
Budha ho vzal k jazeru a ponoril mu hlavu pod vodu.Za chvílu sa žiak začal metať,no budha ho nepustil.Za chvílu uvolnil zovretie a žiak sa zhlboka nadýchol.
Budha sa ho opýtal:po čom si túžil ked si bol pod vodou?
strašne som sa túžil nadýchnuť majstre.
No vidíš,keď budeš túžiť po múdrosti tak moc,ako si túžil po nádychu,nebudeš potrebovať žiadnu radu a staneš sa múdry.
Myslím,že takto nejako je to aj s tým fotením.

Daniel.U
2012-09-10 21:36:01+02
ja si nemyslim, ze sa to nauci kazdy. Dany clovek musi jednoducho disponovat urcitymi vlohmi ci uz je to technicka zdanost alebo zmysel pre esteticnost a mnoho ineho. Keby sa to dalo naucit, tak je tu milion samozvanych dobrych fotografov. Milion nas je len nie dobrych.

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()