Fórum » Ako fotografovať?

Ako pouzivat odrazku?

norulakp
norulakp 2012-04-25 19:35:30+02
Zdravim,

mam taku mensiu dilemu. Z informacii co som zatial pochytil z roznych casopisov, tutorialov a podobne viem, ze svetlo ba malo smerovat zhora. Vacsinou som v tutorialoch tak aj videl, ze dali odrazku nad hlavu fotografovanej osobe. Ale niektori ju pouzivali prave naopak. Pouzili ju na nasvietenie zo spodu. Teraz otazka. Ked chcem nafotit portret v tieni, naprikld pod stromom, kde mam dat odrazku. Pod hlavu alebo nad hlavu? Akurat pridala kamoska fotku na FB, kde pouzil odrazku a myslim, ze ju dala zo spodu. A tvare vyzeraju trosku divne. A co v pripade, ze chcem nafotit zo zadu nasvieteny portret? Ze bude zo zadu svietit slnko. Tak kam umietsnit v tomto pripade odrazku? Nad, pod alebo z boku hlavy? Vdaka za vysvetlenie

Kaiman81
2012-04-26 00:02:18+02
príspevok od: keko
(((( Alebo takto? Cim viac tienov, tym viac argumentov
Ja si napr odrazkou odhanam muchy. Vlastne ich tou odrazkou odrazam, preto si myslim, ze to tak aj vola.
odrazka odrazí svetlo a to svetlo trafí muchu...!?

yanny
2012-04-26 00:03:02+02
Slnko z hora, odrazka z hora, dohromady dava dva tiene pod nosom. To je profi.
ja som si to nevymyslel
lektorka spomenula, ze pri svietenie zospodu dodava tvari "hrozostrasny" vyraz,
a nechytaj ma za slovicka , pisem , co vravela.
Autor temy sam napisal , ze nasiel na nete obe techniky svietenia

keko
2012-04-26 00:03:39+02
príspevok od: Kaiman81
odrazka odrazí svetlo a to svetlo trafí muchu...!?
Ju priam zlejzruje (akose laser) ...

keko
2012-04-26 00:08:51+02
príspevok od: yanny
ja som si to nevymyslel
Ale ja som to tak nemysle. JA som to pochopil, len mi to doslo take smiesne. Vravi sa, ze kto umi - umi. Kto neumi - uci. Ale je docela mozne, ze nieco chcela vysvetlt a doslo k nedorozumeniu.

yanny
2012-04-26 00:14:14+02
Ale ja som to tak nemysle. JA som to pochopil, len mi to doslo take smiesne. Vravi sa, ze kto umi - umi. Kto neumi - uci. Ale je docela mozne, ze nieco chcela vysvetlt a doslo k nedorozumeniu.
jasne, v poho

ycnarf
2012-04-26 07:54:45+02
ako fakt chlapi,teraz sa vam to podarilo.na dve strany a dokopy okrem Karola a Keka nikto neprispel nicim putavym...a...a radsej nic viac k tomu

Štefan Káčer
2012-04-26 08:10:10+02
príspevok od: ycnarf
ako fakt chlapi,teraz sa vam to podarilo.na dve strany a dokopy okrem Karola a Keka nikto neprispel nicim putavym...a...a radsej nic viac k tomu
vieš, veľmi ťažko radiť niekomu, kto si síce všetko vyskúša, ale nevie posúdiť výsledok, čo sa mu vlastne páči a vyhovuje a preto chce okamžite odpoveď, ako má vlastne fotiť ...
z takej otázky sa potom stáva automaticky príjemné ranné čítanie

upir13
- moderator
2012-04-26 09:15:21+02
Zhora, zdola, zozadu, zboku, na zem. Je to uplne jedno a zalezi iba na to co tym chces dosiahnut. Ako uz bolo povedane musis si poskusat bo ani jeden z nas zrejme netusi, co vobec chces nafotit a uz duplom nie v akych podmienkach a vonkoncom netusime tvoj zamer.

Skusaj, skusaj skusaj. Odrazka ma striebornu, zlatu, bielu a difuznu plochu, tak si vyskusaj vsetky a casom zistis, ktoru plochu potrebujes a aj od kial odrazat. Nic ine neexistuje. Zober kamosku/frajerku, posad ju niekam na stolicky, fotak slahni na stativ a vyskusaj si kazde jedno nasvietenie a uvidis co to vobec robi.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2012-04-26 09:44:07+02
príspevok od: yanny
ja som si to nevymyslel
Myslím, že si to asi vytrhol z kontextu. Treba uvažovať nad tým, kde sa nachádza slnko vo vzťahu k fotografovanej osobe a podľa toho vhodne použiť odrazku (zhora, zdola, zo strany ...)

keko
2012-04-26 10:14:26+02
Uplne najlepsie bude, ked sa dohodneme, ze v praxy sa pouzije odrazka hlavne zpredu. A ked uz bude mierne zhora, alebo zdola, to ukaze vkus (a pocet tienov pod nosom a pod bradou).

yanny
2012-04-26 10:27:59+02
príspevok od: Martin Brojo
Myslím, že si to asi vytrhol z kontextu. Treba uvažovať nad tým, kde sa nachádza slnko vo vzťahu k fotografovanej osobe a podľa toho vhodne použiť odrazku (zhora, zdola, zo strany ...)
je to mozne
suhlas s tym, co si povedal.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2012-04-26 10:38:14+02
Nemohol si toto napísať skôr? Ja som vyvalil toľko peňazí za WS s Vrabkom týždeň dozadu.

keko
2012-04-26 10:48:56+02
príspevok od: Martin Brojo
Nemohol si toto napísať skôr? Ja som vyvalil toľko peňazí za WS s Vrabkom týždeň dozadu.
Kolko? Tiez by som si rad zarobil ...

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2012-04-26 10:54:08+02
Kolko? Tiez by som si rad zarobil ...
Okolo 240,- Euro za 3 dni WS.

keko
2012-04-26 11:02:39+02
Odpust mi moju nevzdelanost, WS je ona lektorka? Wanda Nejaka (za slobodna Onaka)?

keko
2012-04-26 11:10:38+02
WS = WorkShop. Uz som pochopil.

Fatty
2012-04-26 11:35:30+02
príspevok od: Štefan Káčer
vieš, veľmi ťažko radiť niekomu, kto si síce všetko vyskúša, ale nevie posúdiť výsledok, čo sa mu vlastne páči a vyhovuje a preto chce okamžite odpoveď, ako má vlastne fotiť ...
z takej otázky sa potom stáva automaticky príjemné ranné čítanie
thats right...
zaujímavé je, že ludia si húfne nekupujú hudobné nástroje a nesnažia sa skladať hudbu, ale fotoaparát má už skoro každý a každý druhý by chcel "umelecky fotiť" )

radoadamek
2012-07-06 09:40:11+02
príspevok od: Kaiman81
Ďalšie vlákno o......
pocuj ty ako kukam na tychto forach tu vzdy napises len nejaku k...tu drz radsej hubu ked nevies nic napisat k veci!!!!

LIRA
2013-07-20 17:58:16+02
Ahojte. Ake take info o odrazkach uz mam a aj odrazky dnes prisli no moja otazka je Ako ich upevnujete? Pochybujem ze so sebou vlacite este aj asistentov takze ostavaju uz ken dve moznosti... Originak stojan alebo domaci vylepsovak. Kto sa podeli o skusenosti? Dakujeeeem
Ja mam v plane upevnit ju na stativ ale este neviem presne ako

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2013-07-20 21:30:45+02
príspevok od: LIRA
Ahojte. Ake take info o odrazkach uz mam a aj odrazky dnes prisli no moja otazka je Ako ich upevnujete? Pochybujem ze so sebou vlacite este aj asistentov takze ostavaju uz ken dve moznosti... Originak stojan alebo domaci vylepsovak. Kto sa podeli o skusenosti? Dakujeeeem
Ja mam v plane upevnit ju na stativ ale este neviem presne ako

Strana 2 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()