Fórum » Digitálne zrkadlovky

Šum v starburste

volodaaaa
volodaaaa 2021-11-30 18:55:56+01
Ahojte,

mám novy fotoaparát s objektívom, ktorý ste tu asi objektívne nazvali šmejdom (250D s tým 18-55 plasstovým seťákom) a teda chcem sa len uistiť. Fotil som pri vysokom clonovom čísle a celý starburst okolo svetiel vyzerá čudne a je zašumený (fotka je upravená v LR, pridaný kontrast, clarity a hrajkanie sa s krivkami). Neviete mi povedať kde je chyba? Či v type svetelného zdroju, či v technike fotenia, či v objektíve, či v posprodukcii? Neviete mi poradiť, akú koreciu spraviť, resp. ako tomu zabrániť v budúcnosti?
ISO 100, f/13, 6s, 26 mm, výrez

v podstate mi ani nevadí ten šum, ale tie "vlny".

gytheio
2021-12-02 12:02:32+01
príspevok od: Porubo
Nie je problem mat zarosene cleny na objektive. Napriklad sa mi to stalo ked som vysiel z jaskyne kde som bol viacero hodin, sice fotak som mal v batozku pri vchode do jaskyne, tak som myslel ze az tak nepodchladol. Ale stalo sa, ked som vonku kde bolo horuco vytiahol, spravil snimok tak bol taky zahmleny.
Snazim sa na to davat pozor a fotak nechavam zapuzdreny ked sa vratim dnu celu noc alebo cely den a az potom vyberam - aspon zo 5 hodin sa snazim nechat aklimatizovat. Len vtedy som to podcenil.
A ake ponaucenie z tej celej debaty pre volodu, nikdy nevychadzaj pred nocnym fotenim z jaskyne. Uz vies kde bol problem.

Porubo
2021-12-02 12:06:02+01
príspevok od: gytheio
Tie fotografie co som sem dal su z Londyna fotene v mesiaci januar kedy tam je vacsia vlhkost ako v Slovenskom raji. Fotil som aj v anglickych lesoch kde je 100 precentna vlhkost a nikdy ziadny kondenzat. To co tu pisete iba dokazuje co viete o technike.
Ja Ti neviem, nenosim so sebou vlhkomer...
Ale okrem vlhosti je dolezita aj teplota, presnejsie teploty a to teploty na povrchoch (napr. povrchy sosoviek), teploty vzduchu.
Kondenzacia vznika aj vdaka tomu ze mas povrch s nizsou teplotou ako okolity vzduch: Okolo neho sa vzduch ochladi ale ten uz neudrzi tolko vodnej pary v sebe a tak sa vytvoria kvapocky vody. Ci to nastane zavisi od tzv. rosneho bodu.

gytheio
2021-12-02 12:16:42+01
Ja Ti neviem, nenosim so sebou vlhkomer...
Ale okrem vlhosti je dolezita aj teplota, presnejsie teploty a to teploty na povrchoch (napr. povrchy sosoviek), teploty vzduchu.
Kondenzacia vznika aj vdaka tomu ze mas povrch s nizsou teplotou ako okolity vzduch: Okolo neho sa vzduch ochladi ale ten uz neudrzi tolko vodnej pary v sebe a tak sa vytvoria kvapocky vody. Ci to nastane zavisi od tzv. rosneho bodu.
Zrejme si ani neuvedomujes ake absurdity pises.

Porubo
2021-12-02 12:55:02+01
Zrejme si ani neuvedomujes ake absurdity pises.
Zatial nie. Ale rad sa necham poducit

Zopakujem ze na tej testovacej fotke to asi nebolo sposobene tym, ale treba skusat viac pripadov. Za pravdepodobne som pisal opar.

Inak podobne pripady ked vznikalo nieco co bolo treba preskumat bolo napr. Fuji X10 a tzv. "Glowing orb". Ja mam napriklad, ako som pisal, Canon G1X a ten sposobuje vzacny fenomen vnutorneho odlesku pri strede obrazku:
https://www.imaging-resource.com/news/2012/03/21/canon-g1-x-exhibits-light-leak-or-internal-reflection-in-certain-conditions
(Sam som s nim fotieval nadrana na horach a Slnko som mal pod sebou a zatial som to u seba nepozoroval, asi treba vediet co clovek hlada a podla toho nastavil ohniskovu vzdialenost a pod.)
Cize ako som pisal nebude to take lahke draha...

jozef84
2021-12-02 13:21:34+01
Ty vzdy zakontrujes kde si vsade bol a stalo sa ti ale niky nemas ziadne foto. A to tu nikto iny nedava tak casto zarucene rady a navody ako ty.
Nech sa páči, neupravený JPEG zo Slovenského raja. Chceš aj RAW?A ešte pár z Edinburgu, Brightonu, Mažarnej. Aké ti mám ešte poslať?Mám toho kopec.

jozef84
2021-12-02 13:25:21+01
Nie je problem mat zarosene cleny na objektive. Napriklad sa mi to stalo ked som vysiel z jaskyne kde som bol viacero hodin, sice fotak som mal v batozku pri vchode do jaskyne, tak som myslel ze az tak nepodchladol. Ale stalo sa, ked som vonku kde bolo horuco vytiahol, spravil snimok tak bol taky zahmleny.
Snazim sa na to davat pozor a fotak nechavam zapuzdreny ked sa vratim dnu celu noc alebo cely den a az potom vyberam - aspon zo 5 hodin sa snazim nechat aklimatizovat. Len vtedy som to podcenil.
Problém je cez zimu, keď vojdeš z chladného vonkajšieho prostredia do jaskyne, kde je teplejšie a vlhko.

jozef84
2021-12-02 13:30:25+01
Tieto neprešli...

jozef84
2021-12-02 13:32:01+01
Aj tu bol problém so zrážaním na objektíve...

Porubo
2021-12-02 13:33:32+01
príspevok od: jozef84
Problém je cez zimu, keď vojdeš z chladného vonkajšieho prostredia do jaskyne, kde je teplejšie a vlhko.
Ale aj v lete, mne sa to stalo v lete ked boli tzv. hice. Vnutri jaskyne je teplota cca ako celorocny priemer, toto bolo pri Borinke mohlo tam byt tak 8 stupnov Celzia (aj ked som to nemeral).
[Tu som naopak vychadzal von z jaskyne na "bozie svetlo".]

jozef84
2021-12-02 13:34:43+01
Ale takému Gypsovi sa to v živote nestalo a to mal 100% vlhkosť. Asi robíme niečo zle.

jozef84
2021-12-02 13:37:15+01
Tie fotografie co som sem dal su z Londyna fotene v mesiaci januar kedy tam je vacsia vlhkost ako v Slovenskom raji. Fotil som aj v anglickych lesoch kde je 100 precentna vlhkost a nikdy ziadny kondenzat. To co tu pisete iba dokazuje co viete o technike.
No, ešte prezraď čím natieraš foťák a objektív, keď sa ti nikdy nezrosia ani pri 100% vlhkosti. Sakra asi niekde robíme chybu. O tej technike nevieme veľa, tak nám poraď svoje skúsenosti, ako dosahuješ také výsledky.

jozef84
2021-12-02 13:40:02+01
Ale aj v lete, mne sa to stalo v lete ked boli tzv. hice. Vnutri jaskyne je teplota cca ako celorocny priemer, toto bolo pri Borinke mohlo tam byt tak 8 stupnov Celzia (aj ked som to nemeral).
[Tu som naopak vychadzal von z jaskyne na "bozie svetlo".]
Hej, máš pravdu. Vnútri je nízka teplota a keď vyjdeš von, tak sa na chladných povrchoch zráža. Gypso to možno natiera šmalcom, keď to jemu nerobí.

Porubo
2021-12-02 13:42:45+01
Ale takému Gypsovi sa to v živote nestalo a to mal 100% vlhkosť. Asi robíme niečo zle.
To bude asi tym ze nie si ziaden suchar, teda vlhkost sa Ti nevyhne!

jozef84
2021-12-02 14:22:06+01
To bude asi tym ze nie si ziaden suchar, teda vlhkost sa Ti nevyhne!
100 bodov Gypso musí byť suchár. Prišiel si na to.

kevo7
2021-12-02 14:28:45+01
Že s ním debatuješ. To ho živí.

jozef84
2021-12-02 14:34:35+01
príspevok od: kevo7
Že s ním debatuješ. To ho živí.
Mňa to baví, je zábavný. Občas sa dobre zasmejem na tých jeho heftoch a ako to žerie. V mojej bývalej práci by to bol veľmi dobrý objekt na tréning.

volodaaaa
2021-12-02 15:59:24+01
Môže to byť aj zarosenie, aj keď nebolo okom viditeľné na povrchu objektívu. Asi hodinu pred touto fotografiou som fotil na balkóne a bola slušná zima. Potom som vošiel do interiéru a celý fotoaparát sa tak zarosil (aj LCD), že som ho schoval do brašne. Po cca hodine som vyliezol von znova pokračovať, vtedy som spravil túto fotografiu.

To zarosenie je prirodzená vec - vo vzduchu sa nachádza voda, ktorá sa meria prostredníctvom vodného stĺpca. Ku každej teplote existuje bod saturácie a keď je vody vo vzduchu viac, tak sa vyzráža. Saturačný objem vody vo vzduchu stúpa s rastúcou teplotou. Podiel skutočného objemu vody vo vzduchu a saturácie sa nazýva relatívna vlhkosť vzduchu.

Keď máme konštatnú absolútnu vlhkosť (objem vody) vzduchu pri danej teplote, pričom relatívna vlhkosť je menšia ako 100 %, tak vlhkosť nevidíme. Akonáhle tento vzduch náhle ochladíme tak, že objem vody vo vzduchu dosiahne saturáciu, tak sa voda začne vyzrážať. Táto teplota sa nazýva rosný bod.

Tento jav je okolo nás denne viditeľný, či už je to kúpelňa, kde si dáme horúci kúpel a zahmlí sa nám zrkadlo (horúci kúpel generuje vhlký horúci vzduch, ktorý má sám o sebe relatívnu vlhkosť menšiu ako 100%, no plocha zrkadla alebo skla, ktorá má veľkú tepelnú kapacitu [potrebuje prijať alebo stratiť veľa tepla, aby zmenila teplotu], zostáva studená a teda tento horúci vlhký vzduch sa na zrkadle ochladí pod rosný bod) alebo oblaky, ktoré vďaka teplotnému gradientu v troposfére predstavujú stúpajúcu vlhkú vzduchovú hmotu, ktorá rastúcou nadmorskou výškou stráca teplotu a v bode, kde teplota dosahuje rosný bod sa vyzrážajú kvapôčky vody, ktoré vidíme ako oblaky.

Toto je jav, ktorý sa deje aj na povrchu objektívu pri východe z jaskyne na teplý letný vzduch. A nedeje sa to len na povrchu, ale aj vo vnútri. Ten kondenz môže byť v takom rozsahu, že môže vyskratovať obvody vo fotoaparáte a preto sa neodporúča takto zahmlený fotoaparát ani zapínať (ja som to tiež veľakrát spravil, našťastie bez následkov). Inak platí to o každej elektronike, ktorú prinesiete domov "zo zimy vonku".

gytheio
2021-12-02 17:21:43+01
Takze to zhrnme voloda, ked chces cely zivot fotit to iste a tak isto ako to fotis teraz pocuvaj tych dvoch blaznov. Ked sa chces posunut niekam kup si poriadny objektiv napr ten co som spomenul.
Mame tu novy fenomen, neviditelnu kondenzaciu na objektive som sa teda pobavil a okrem toho mal by si pisat diplomovky.
Co je ale najhlavnejsie a to plati pre vsetkych, pred fotenim nevychadzajte z jaskyne botanickej zahrady Slovenskeho raja a Edinburghu.
A jedna na zaver, ako vyzera fotecka s orosenym objektivom pri nocnom foteni.

Porubo
2021-12-02 18:10:50+01
Straw man fallacy, tzv. slamenny panak (logicky blud):
To co si poslal je zasnezeny...

landov
2021-12-02 18:12:28+01
Aj tu bol problém so zrážaním na objektíve...
To je Siklava skala ?

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()