Fórum » Právna poradňa

Poradte prosiiiiiim...

pathy
2008-11-07 15:50:13+01
Ahojte, chcel som sa spytat ci ma niekto skusenost s takymto kazenim fotiek. Fotky v pohode nafotim no pri ix prezerani pripadne pri manipulacii s nimi sa par fotiek takto pokazi priblizne tak 2-3 z 50. Neviem ci je je to fotakom alebo kartou. Prosim napiste ak ste sa uz s niecim takym stretli.

miloshaaa
2008-11-07 16:01:32+01
no asi by som reklamoval fotak na tvojom mieste... ak by to bola chyba karty ci prenosu, tak ta vyzera trosku inak

pathy
2008-11-07 17:13:08+01
...len aby sa v NAY nepostavili k tomu tak, ze to odskusaju im sa to zrovna neprejavi a napisu zavada sa neprejavila...no nic potom budem musiet asi na nix pritlacit. Ale aj tak by som to este rad vyskusal s inou kartou, co ak nahodou...

bear
- moderator
2008-11-07 17:24:32+01
Pre istotu si sformatuj kartu aj s kontrolou badblocks, podobne sa prejavuju zle sektory na karte (ak by tam nebola ina prava strana). Na 80% by som tipoval, ze je to fotak (asi senzor) a 20% karta.

dmedia
2008-11-07 23:01:13+01
Toto na 98% nie je v kartou, pokial mas problem s kartou, tak informacie ubudaju v celej sirke obrazu, vacsinou z dola nahor. Urobil by som upd firmwaru, ak nie je novsi ako mas teraz, tak aspon poslednu verziu by som nahral, a testol by som to aj s inou kartou. Podobny problem som mal na jednom kompakte, kde boli zavlhnute a skorodovane plosne spoje v niektorych miestach, po vycisteni problem ustupil. Samzrejme pravidelny format karty, raz za cas nezaskodi, ale nie cez citacku v PC , ale priamo vo fotaku kde ju uzivas.

pathy
2008-11-07 23:21:36+01
Zaujimave na tom je, ze fotky su vo fotaku urcity cas v pohode a potom sa pokazia. Obvykle sa pokazia 2-3 nasledujuce po sebe. Dokonca sa to vie stat aj v PC ked uploadujem fotky do albumu Lightroomu. Zavlhnute a skorodovane plosne spoje nehrozia, aspon za mojej ery :-) ci im to niekde nenavlhlo na sklade ci na predajni, to ani srnka netusi. Kazdopadne zajtra idem skusit kamosovu kartu, jemu pojde na test zase moja. Zhodou okolnosti ma tiez 40D-cko tak som zvedavy aky bude zaver.

vladimire
2008-11-09 10:52:21+01
Ja mam v alfe lacnejšiu kartu ,nie originál odporúčaný výrobcom,a toto sa mi stáva vtedy ,keď vymazávam nevydarené zábery priamo vo foťaku.Kým sme na to prišli stratil syn nejaké pekné fotky z Turecka .Bolo to nepríjemné.Takže už nevymazávám až po stiahnutí na PC.Kartu formátujeme a je to dobre.ahoj

pathy
2008-11-15 21:19:08+01
Tak a je to jasne, po tyznovom foteni s druhou pam. kartou sa vada objavila opat...takze zajtra ide fotak do reklamacie :-(

pathy
2008-12-11 16:54:15+01
Takze po dlhom cakani som sa dockal konecne doriesenia reklamacie (aj ked nie jej konecneho doriesenia).Dopadlo to ako som predpokladal. Nay to zhodil na zlu CF kartu aj napriek tomu, ze sme do reklamacie poznacili odskusanie s 5timi pam. kartami roznych kapacit. Ich result ma skutocne vytocil, ale vobec neprekvapil po predchadzajucich skusenostiach s inou reklamaciou. Takze som kupil hned pri nich druhu pam. kartu, nahodil do fotaku, naformatoval a strelil asi 50 fotiek z ktorych sa pokazilo asi 10. Konecne videli, ze sa ich nesnazim tahat za nos a to, ze sa fotky kazia videli na vlastne oci. Reklamacia sa teda spisala 2x...fotacik opat putuje do servisu :-( Ponaucenie: NENAKUPOVAT V NAY!

pathy
2008-12-11 17:01:33+01
A este jedna vec ma zaskocila, hlaska reklamacneho pracovnika: ´´To viete niekedy sa stane zazrak a vada sa odstrani sama´´. Dakujem pekne ja na zazraky neverim! Tomu sa hovori profesionalny pristup!

viator
2008-12-11 17:08:53+01
Vďaka za info... som rád, že si sa podelil o tento ´profi zážitok´... Nuž meno sa získava ťažko , zato stratiť ho....

Albedo
2008-12-12 09:03:44+01
Ja som mal podobny problem, zhodou okolnosti tiez so 40Dckom. Spravilo mi to asi na 3 zaberoch (na karte v RAW-e) a odvtedy uz nikdy. Kolega mi pomohol s analyzou RAW-u a nasli sme v nom ´prazdne´ useky (zaplnene 0-vymi bytmi). Fotak povazoval subor za korektny, t.j. CRC sedela s obsahom suboru ulozeneho na karte, z coho vyplyva, ze kartou to nieje. Nastastie sa mi podarilo niektore ciastocne zachranit, kedze canonacky RAW v sebe obsahuje aj 1/4-novy nahlad snimku v JPEG-u. Zda sa, ze sa skutocne jedna o serioznu vyrobnu chybu fotaku. http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=28725889

Fotograf77
2008-12-12 13:24:51+01
Hmm. . . mne nieco podobne robi 350D ale iba na najnovsiu 4GB kartu ADATA co som si pred nedavnom kupil :-(//

pathy
2008-12-12 15:51:24+01
príspevok od: Albedo
Ja som mal podobny problem, zhodou okolnosti tiez so 40Dckom. Spravilo mi to asi na 3 zaberoch (na karte v RAW-e) a odvtedy uz nikdy. Kolega mi pomohol s analyzou RAW-u a nasli sme v nom ´prazdne´ useky (zaplnene 0-vymi bytmi). Fotak povazoval subor za korektny, t.j. CRC sedela s obsahom suboru ulozeneho na karte, z coho vyplyva, ze kartou to nieje. Nastastie sa mi podarilo niektore ciastocne zachranit, kedze canonacky RAW v sebe obsahuje aj 1/4-novy nahlad snimku v JPEG-u. Zda sa, ze sa skutocne jedna o serioznu vyrobnu chybu fotaku. http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=28725889
Dakujem, za prispevok...moc poucny. Ten 1/4 nahlad snimku v Jpeg-u sa priklada standartne, alebo len ked mas na fotaku nastaveny vystupny format RAW+Jpeg? A este jedna podstatna vec, ako ho potom teda zachranim?

Albedo
2008-12-12 16:01:49+01
príspevok od: pathy
Dakujem, za prispevok...moc poucny. Ten 1/4 nahlad snimku v Jpeg-u sa priklada standartne, alebo len ked mas na fotaku nastaveny vystupny format RAW+Jpeg? A este jedna podstatna vec, ako ho potom teda zachranim?
Nie, ten 1/4 nahlad snimku je priamo zabudovany v CR2 subore. Samotny CR2 subor sa sklada z niekolkych casti. Pokial viem, neexistuje software, ktory by ho z tadial vydoloval. Skus sa obratit na uzivatela marianz (to je ten spominany kolega), on vyvija nejaky soft, v ktorom raw-ka spracovava a vie tiez aj vyclenit z tadial tento 1/4 nahlad.

marianz
2008-12-12 16:05:58+01
Ak si vo fotaku zvolis raw+jpeg tak budes mat na karte oba subory v plnej velkosti. Raw ale navyse ma v sebe aj ten jpegovy zmenseny obrazok a najjednoduchsi sposob ako ho odtial dostat je otvorit raw v irfanview a ulozit do noveho suboru. Ak by si s tym mal problem napis mi, mam nastroje na pitvanie cr2 :-)

pathy
2008-12-12 16:14:28+01
príspevok od: marianz
Ak si vo fotaku zvolis raw+jpeg tak budes mat na karte oba subory v plnej velkosti. Raw ale navyse ma v sebe aj ten jpegovy zmenseny obrazok a najjednoduchsi sposob ako ho odtial dostat je otvorit raw v irfanview a ulozit do noveho suboru. Ak by si s tym mal problem napis mi, mam nastroje na pitvanie cr2 :-)
No o takej moznosti viem...asi ju zacnem aj pouzivat. Moc krat dakujem. Skusim schvalne dostat z pokazeneho RAW-u dobre Jpeg...potom napisem ako to dopadlo. Juuj s pitvanim daj pokoj... uz ma raz skoro pitvali ;-)

marianz
2008-12-12 16:22:41+01
tu http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=30324350 som sa docital ze to pravdepodobne sposobuje prenos fotiek do pocitaca z fotaku cez usb kabel. Asi preto sa mi to nestava lebo kartu vzdy vytiahnem a kopirujem cez citacku. :-)

bear
- moderator
2008-12-12 16:25:08+01
pod linuxsom dostanes ten nahlad napriklad programom exiftool (v debiane sa nachadza v baliku: libimage-exiftool-perl)
exiftool img_1630.cr2 -previewimage -b > preview.jpg

pathy
2008-12-12 16:41:32+01
príspevok od: marianz
tu http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=30324350 som sa docital ze to pravdepodobne sposobuje prenos fotiek do pocitaca z fotaku cez usb kabel. Asi preto sa mi to nestava lebo kartu vzdy vytiahnem a kopirujem cez citacku. :-)
ale tie fotky sa mi kazia priamo vo fotaku, este pred prenosom...tak to pravdepodobne sposobuje nieco ine :-)

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()