Fórum » Právna poradňa

Výber foťáku :-)

gretuska
gretuska 2009-06-08 16:07:11+02
Takže ahojte :-)....potrebujem trošku poradiť. Mám 14 rokov a idem si práve kupovať nový digitálny fotoaparát, no nemám presne jasno o aký by malo ísť. Hrozne by som chcela zrkadlovku, pretože s ňou je to už o niečom inom ako pri bežnom digitálnom fotoaparáte. No trošku ma odpútala cena všetkých zrkadloviek.Mám predstavu tak investovať okolo tých 350 eur(teda okolo tých 10 tisíc).Som skôr taký začínajúci fotograf - amatér :-))) Dosť ma zaujal OLYMPUS SP-59O už len tým svojím optickým zoomom (26x)...nie som zameraná presne na nejakú tému fotenia ,fotíím proste všeličo či už krajinu, rastliny alebo ľudí...trošku som nepochopila typ fotoaparátu teda pojem "Ako zrkadlovka"...neviem, či je to správny výber pre mňa, preto sa obraciam na vás profííkov ;-) ďakujem :-D

jake
2009-07-12 12:24:38+02
príspevok od: Strhak
Mi vrav dačo, teraz trochu ľutujem že som kúpil EOS50D mal som možnosť zobrať 5D mark II, no ulakomil som sa na 1000€. Práve to nové 5D spolu s 85mm Lkom sklom je podla mňa najlepšia kombinácia na súčasnom trhu pre portrétnu fotografiu, ak nepočítam stredný formát. Super telo a ten objektív je famózni :-P
verim, fotil som skoro 20 rokov na canon a ta kombinacia je super, hoci ked som teraz presiel na nikon tak musim povedat, ze opticky ma cistejsi vystup D700 nez 5D-MII, vybavu canon som predal na moje prekvapenie za tyzden a za dobru cenu, co ma len utvrdilo, ze ked clovek chce fotit tak treba brat bud canon alebo nikon aj kvoli ostatkovej hodnote, stracas minimlane a rychlo sa da predat

chribik
2009-07-12 13:51:29+02
ahojte znovu. po vašich odporúčaniach som sa vo výbere sústredila na nikon d90. našla som v predaji NIKON D90 + OBJEKTÍV AF-S DX 18-70 F/3.5-4.5 IF ED + AF-S DX NIKKOR 18-105mm F/3.5-5.6G ED VR. na začiatok neplánujem fotiť interiér, skôr prírodu, ľudí a makro. prosím poradíte mi, či je na uvedený účel tento objektív ok, alebo radšej kúpiť telo a iný druh objektívu? tiež som našla NIKON D90 + OBJEKTÍV AF-S DX 18-70 F/3.5-4.5 IF ED + AF-S VR 70-300 MM F/4.5-5.6G IF-ED, len neviem, či to na začiatok nebude priveľká investícia, keďže s fotením nemám skúsenosti. ďakujem krásne ešte raz a želám vám príjemnú nedeľu.

Strhak
2009-07-12 13:59:45+02
príspevok od: jake
verim, fotil som skoro 20 rokov na canon a ta kombinacia je super, hoci ked som teraz presiel na nikon tak musim povedat, ze opticky ma cistejsi vystup D700 nez 5D-MII, vybavu canon som predal na moje prekvapenie za tyzden a za dobru cenu, co ma len utvrdilo, ze ked clovek chce fotit tak treba brat bud canon alebo nikon aj kvoli ostatkovej hodnote, stracas minimlane a rychlo sa da predat
No tak to áno môj výber by bol aj tak Canon s dvoch dôvodov: prvý je ten že Nikon zatiaľ nemá nemá tak kvalitnú 85 ako Canon. Nikon 85 f1,4 aspoň z môjho pohľadu je slabšia ako Canon 85 f1,2 L, druhí dôvod je rozlíšenie. Mám super tlačiareň kde by som ho využil. Hodne uvažujem nad objektívom Carl Zeiss 85mm na Canon, ale odrádza ma že je MF a ja som slepí jak patrón, proste sa moc nemôžem spoľahnúť na manuálne ostrenie. Ak by ho Carl Zeiss spravil aj v prevedení AF tak by som neuvažoval a kúpil ho je to super sklo za dobrú cenu

Strhak
2009-07-12 14:04:40+02
príspevok od: chribik
ahojte znovu. po vašich odporúčaniach som sa vo výbere sústredila na nikon d90. našla som v predaji NIKON D90 + OBJEKTÍV AF-S DX 18-70 F/3.5-4.5 IF ED + AF-S DX NIKKOR 18-105mm F/3.5-5.6G ED VR. na začiatok neplánujem fotiť interiér, skôr prírodu, ľudí a makro. prosím poradíte mi, či je na uvedený účel tento objektív ok, alebo radšej kúpiť telo a iný druh objektívu? tiež som našla NIKON D90 + OBJEKTÍV AF-S DX 18-70 F/3.5-4.5 IF ED + AF-S VR 70-300 MM F/4.5-5.6G IF-ED, len neviem, či to na začiatok nebude priveľká investícia, keďže s fotením nemám skúsenosti. ďakujem krásne ešte raz a želám vám príjemnú nedeľu.
Tak D90 je fajný foťáčik. K tím objektívom, na prírodu budeš potrebovať dačo dlhšie tak asi tá druhá kombinácia. Tu musím podotknúť že nepoznám tie objektívy ako sú na tom s kvalitou, na to ti odpovedia ľudia čo majú Nikon.

Strhak
2009-07-12 17:27:48+02
Inak to si už riadne prešvihla ten limit 1000€, tuším že ten set stojí dákych 1600€ tu už bi som doplatil stovku a kúpil toto http://www.fotovideoshop.sk/shop/action/productdetail/oc/2569.xhtml. Máš tu naviac aj pamäťovú kartu takže ju už nemusíš kupovať no na vyše ešte dostaneš veľmi dobrý fotoaparát ktorý je už na vyššej úrovní ako D90 a obidva objektívy máš stabilizované.

chribik
2009-07-12 18:24:38+02
Inak to si už riadne prešvihla ten limit 1000€, tuším že ten set stojí dákych 1600€ tu už bi som doplatil stovku a kúpil toto http://www.fotovideoshop.sk/shop/action/productdetail/oc/2569.xhtml. Máš tu naviac aj pamäťovú kartu takže ju už nemusíš kupovať no na vyše ešte dostaneš veľmi dobrý fotoaparát ktorý je už na vyššej úrovní ako D90 a obidva objektívy máš stabilizované.
no myslím, že ten druhý set som niekde vygooglila za asi 1300 EUR, ale predsa len stále uvažujem, či to nie je moc na prvý krát :-) proste som nerozhodná žena, takže som sama zvedavá na to, čo si nakoniec vyberiem.

tom3
2009-07-12 20:26:15+02
Ja som si v priebehu jedného roka vyskúšal 3 foťáky. 1. ultrazoom 2. lepší ultrazoom z druhej ruky 3. zrkadlovka z druhej ruky a pri nej som ostal + kúpil 2 ďalšie objektívy. Vyplynulo mi z toho že tie dva ultrazoomy mi boli na dve veci, ALE som technický typ a predtým som fotil na filmovú zrkadlovku, takže asi preto ma to s tými UZ nudilo.

Strhak
2009-07-12 21:38:40+02
no myslím, že ten druhý set som niekde vygooglila za asi 1300 EUR, ale predsa len stále uvažujem, či to nie je moc na prvý krát :-) proste som nerozhodná žena, takže som sama zvedavá na to, čo si nakoniec vyberiem.
No ak si ho našla za 1300€ tak to je dobrá cena inak na začiatok je to dosť, ale na druhú stranu po roku nebudeš pociťovať nutnosť výmeny za dačo lepšie a vlastne tak nakoniec ušetríš. Ti si ale musíš povedať ako moc sa tomu chceš venovať a podla toho sa rozhodnúť, D90 je super foťák, takže to nebude určite krok mimo ;-)

Slavo Jancisin
2009-07-12 22:18:40+02
ak by som teraz išeil prvý krát do DSLR asi by som išiel do Nikon D90 + AF-S DX NIKKOR 18-105mm F/3.5-5.6G ED VR, na začiatok Ti to bude stačiť, kým sa rozkukáš a neskôr dokúpiš aj niečo dlhšie aj niečo pevné aj nejaký ten blesk a tak sa to rozbehne, že sa nebudeš vedieť zastaviť ... hlavne veľa zdaru a dobrého svetla

jake
2009-07-13 08:18:00+02
No tak to áno môj výber by bol aj tak Canon s dvoch dôvodov: prvý je ten že Nikon zatiaľ nemá nemá tak kvalitnú 85 ako Canon. Nikon 85 f1,4 aspoň z môjho pohľadu je slabšia ako Canon 85 f1,2 L, druhí dôvod je rozlíšenie. Mám super tlačiareň kde by som ho využil. Hodne uvažujem nad objektívom Carl Zeiss 85mm na Canon, ale odrádza ma že je MF a ja som slepí jak patrón, proste sa moc nemôžem spoľahnúť na manuálne ostrenie. Ak by ho Carl Zeiss spravil aj v prevedení AF tak by som neuvažoval a kúpil ho je to super sklo za dobrú cenu
nekupuj si Carl Zeiss, budes frflat. len canony. 85/1,2 je spickove sklo , ktore sa podarilo. V tejto profi triede nepoznas rozdiel medzi nim a nikonom 85/1,4. Obe sa pouzivaju pri dobrych podmienkach, drahe su jak slak a do ternu ho nevezmes leboje prilis kratke.
Canon ma perfektnu 135/f2, to je supa sklo taktiez. N canon 50D je dobre aj do haly a osobne by som asi radsej tento fotak nez 5D-MII, hlavne kvoli rychlosti snimania, pokial clovek nepotrebuje druhe telo. Ak dve, tak tato kombinacia je ideal!

wayne
2009-07-13 09:40:24+02
príspevok od: zelovoc
ja by som tie lowendy nekupoval. bud by som rovno kupil C 40D alebo N D80 (ak sa este da), pripadne D90 alebo pouvazoval aj nad pentaxom k20d. utesnene a stabilizovane telo nieje od veci. onedlho sa k nemu budu dat kupit utesnene setove objektivy. neviem preco ale fotak bez stavoveho displeja by som nebral.
lowendy sa oplatia pre ludi ktori nikdy ziadnu zrkadlovku v rukach nedrzali.. sam som tak dopadol s lowendom a priznam sa najblizsi rok, rok a pol mozo dva a mozno aj viac nad upgradom rozhodne nebudem rozmyslat, staci mi to co mam, fotit s tym poriadne neviem este, navyse ked uz radsej zainvestujem do objektivu... zivot je otazkou priorit :)

Strhak
2009-07-13 10:03:46+02
príspevok od: jake
nekupuj si Carl Zeiss, budes frflat. len canony. 85/1,2 je spickove sklo , ktore sa podarilo. V tejto profi triede nepoznas rozdiel medzi nim a nikonom 85/1,4. Obe sa pouzivaju pri dobrych podmienkach, drahe su jak slak a do ternu ho nevezmes leboje prilis kratke.
Canon ma perfektnu 135/f2, to je supa sklo taktiez. N canon 50D je dobre aj do haly a osobne by som asi radsej tento fotak nez 5D-MII, hlavne kvoli rychlosti snimania, pokial clovek nepotrebuje druhe telo. Ak dve, tak tato kombinacia je ideal!
Práve kvôli cene som rozmýšľal nad Zeissom Planar T* 1,4/85. Je podstatne lacnejší ako Canon a kresba by mala byť špičková. Čo ma od neho odrádza že má MF. K tomu 5D mark II, mne by jeho rýchlosť stačila, pri 50D som maximálnu rýchlosť snímania snáď ani pri fotení nevyužil. Inak ako sa poznám časom sa prepracujem aj k tomu Canon sklu, možno to nebude tento rok možno ani ten ďalší ale časom určite. Ja som dlho rozmýšľal nad tou kombináciou 5d mark II a 85mm f/1,2 L plus 50mm f/1,4 a 70-200mm f/2,8 L IS, ale nakoniec som sa rozhodol radšej na byte vymeniť okná a dať bezpečnostné dvere a spravil som dobre, hodne som to pocítil na vyúčtovaní za zimné obdobie. Jaaj prišli mi krásne preplatky :-DD

chribik
2009-07-13 12:54:16+02
Práve kvôli cene som rozmýšľal nad Zeissom Planar T* 1,4/85. Je podstatne lacnejší ako Canon a kresba by mala byť špičková. Čo ma od neho odrádza že má MF. K tomu 5D mark II, mne by jeho rýchlosť stačila, pri 50D som maximálnu rýchlosť snímania snáď ani pri fotení nevyužil. Inak ako sa poznám časom sa prepracujem aj k tomu Canon sklu, možno to nebude tento rok možno ani ten ďalší ale časom určite. Ja som dlho rozmýšľal nad tou kombináciou 5d mark II a 85mm f/1,2 L plus 50mm f/1,4 a 70-200mm f/2,8 L IS, ale nakoniec som sa rozhodol radšej na byte vymeniť okná a dať bezpečnostné dvere a spravil som dobre, hodne som to pocítil na vyúčtovaní za zimné obdobie. Jaaj prišli mi krásne preplatky :-DD
no, a teraz tie preplatky mozes investovat do objektivu :-)

Strhak
2009-07-13 12:59:36+02
no, a teraz tie preplatky mozes investovat do objektivu :-)
No aj som investoval ale nie do objektívu ale do Odrazovej dosky, upínaciemu mechanizmu a statívu ne ňu. Dokonca mi ešte ostali eurá aj na 4 Gb kartu a na kofolu :-D

PRINST
2009-07-13 13:18:05+02
Ja osobne by som Vám doporučoval Nikon D 90 v KITE s NIKON AF-S 16-85/3,5-5,6 DX VR +NIKON AF-S 70-300/4,5-5,6 VR IF-ED.
Nikon 16-85 je jeden z najlepších objektívov v uvedenej triede. Tým by ste mali pokrytý rozsaho od 16-300 mm.
Ak však uvažujete, že dva objektívy v začiatku by boli trochu veľa - tak by som Vám doporučil - D 90 + NIKON AF-S 18-200/3,5-5,6 DX IF-ED VR.
To je zaručene najlepší objektív v danej triede a rozsahu. No a potom už uvidíte, čo Vám bude chýbať a aké objektívy budete v budúcnosti potrebovať !

chribik
2009-07-13 13:18:44+02
No aj som investoval ale nie do objektívu ale do Odrazovej dosky, upínaciemu mechanizmu a statívu ne ňu. Dokonca mi ešte ostali eurá aj na 4 Gb kartu a na kofolu :-D
no tak tomu sa povie dobre investovane peniaze :-) usudzujem, ze tato zavislost sa siri velmi rychlo. este ani fotak nemam, a uz pozeram, na ktory workshop sa prihlasim. vidim, ze nebudem mat problem s tym, kam investovat...

Marcel Rebro
2009-07-13 13:25:59+02
obavam sa ze Nikkor 18-200VR je jediny pouzitelny objektiov v danej triede a rozsahu ...

Strhak
2009-07-13 13:38:29+02
no tak tomu sa povie dobre investovane peniaze :-) usudzujem, ze tato zavislost sa siri velmi rychlo. este ani fotak nemam, a uz pozeram, na ktory workshop sa prihlasim. vidim, ze nebudem mat problem s tym, kam investovat...
Tak to rozhodne nie, fotografovanie nieje vôbec lacní koníček, ale ak ťa chytí tak financie už moc nenašetríš. Ja som si to tak rozdelil že koľko vrazím do bytu ( rôzne rekonštrukcie a podobne ) toľko dám aj na fotenie. Ak by som to nemal takto rozdelené tak dnes mám už hádam aj Hasselblad, ale býval by som pod mostom ;-)) Treba si určiť priority lebo korunky sa ľahko rozkotúľajú

PRINST
2009-07-13 14:26:37+02
príspevok od: Marcel Rebro
obavam sa ze Nikkor 18-200VR je jediny pouzitelny objektiov v danej triede a rozsahu ...
Vypadá to tak trochu, ako by ste sa ma snažili chytať za slovíčka :
Ja so napísal - citujem : ´Ak však uvažujete, že dva objektívy v začiatku by boli trochu veľa - tak by som Vám doporučil - D 90 + NIKON AF-S 18-200/3,5-5,6 DX IF-ED VR. To je zaručene najlepší objektív v danej triede a rozsahu.´
No a Vaša reakcia na môj príspevok :
´obavam sa ze Nikkor 18-200VR je jediny pouzitelny objektiov v danej triede a rozsahu ...´

Marcel Rebro
2009-07-13 14:32:23+02
Nie nie, my nikoho za jazyk ani za ine casti tela nechytame ;-)))

... chcel som len potvrdit spravnost odporucania a zaroven zdoraznit ze v pripade poziadavky na sirokorozsahovy objektiv je to jedina rozumna volba ... mam ho aj ja sam ...

Strana 2 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()