Hore
Fórum » Právna poradňa
 

Fotenie popri zamestnani. ( zivnost alebo nie? )

momasko
momasko 2010-04-06 12:09:35+02
Zdravim vsetkych...sorry ze zakladam nove vlakno ale nejaky som zmateny z toho vsetkeho citania. Som normalne zamestanany a odvody a podobne za mna plati zamestnavatel...moja otazka je ci na fotenie ako formu privyrobenia si treba zivnost. Pisal som aj na zivnostensky kde mi odpisali ze pokial by som foto predaval ako moje dielo bez toho aby si ma niekto objednal tak zivnost netreba z coho mi vysla napr krajinkarska fotografia a podobne...ale pokial by to bolo nieco na objednavku ako oznamko,svadba alebo nejake akcie tak na to uz treba...co je na tom pravda? neda sa fotit cokolvek co chcem bez zivnosti tak aby som nemal problemy so zakonom?? lebo clovek nikdy nevie kto ho kde praskne len zo zavisti. Ak sa tu najde niekto kto mi to polopatysticky vysvetli ako blbcovi budem rad :))
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-04-06 15:14:43+02
príspevok od: ivalko
S potesenim sledujem ze aspon tu vsetci vieme o co ide.
Ja svadby nefotim, ale mam kamosov co sa tym zivia a ked sa mi nieco naskytne, posuniem im kontakty. O to viac ma mrzi, ked ich potom vyradi z hry takyto ujo z Hornej Dolnej, ktory si ani neuvedomuje co sposobuje tym ked sa takto podhodnocuje. Ta smiesna cena totiz leti svetom a kazdy potom pozera jak vyjaveny ked si fotograf zapyta normalnu cenu, pri ktorej sa to fotografovanie stava skutocnym rentabilnym biznisom. Pritom bezny konzument tazko zistuje rozdiel (velakrat nadseny amater neodvedie o moc horsiu pracu ako profesional - tam su rozdiely ine) a je citlivy len na cenu.
Mozme spravit anketu - ako proti takemuto spravaniu bojovat? Lebo pre fotografa nie su nebezpecnou konkurenciou ini fotografi, ale prave ti co podhodnocuju tuto pracu.
toto je komplexný problém, furt sa nájde dilino ktorý nafotí kompletku svadbu za 100vku, či 30 produktov za 30 Eur:(
jedine čo pomáha je povzniesť sa nad to urobiť si cenník, pekné portfólio a mať klientov, ktorí chcú vyrovnanú pravidelnú kvalitu, rýchle dodacie doby, dobrú retuš a paradoxne aj vysoké rozlíšenia - toto všetko neprofesionáli často nezvládajú pretože majú aj inú robotu.
 
anton julény
2010-04-06 15:16:57+02
mnohé profesionálne združenia alebo komory majú svoje cenníky pre činnosti, ktoré zastrešujú. členovia týchto združení, by mali tieto ceny dodržiavať a spravidla ich aj dodržiavajú. na niektoré činnosti by mohli takéto cenníky existovať, ale to chce viacero vecí, ktoré v takejto širokej komunite nemôžu byť splnené. viem si predstaviť Komoru svadobných fotografov, ktorá by aspoň čiastočne garantovala kvalitu výsledkov svojich členov..
 
Miro Bartánus
2010-04-06 15:25:36+02
Niečo k téme ´malý foto biznis´ v angličtine, stojí za prečítanie:

Some thoughts about the future of photography as a business.
http://visualsciencelab.blogspot.com/2010/04/some-thoughts-about-future-of.html

NY Times: For Photographers, the Image of a Shrinking Path
http://www.nytimes.com/2010/03/30/business/media/30photogs.html
 
bonifacko
2010-04-06 15:40:11+02
No ja idem v semptembri v ramci rodiny na svadbu. Mladí si zohnali na umelecke fotky (asi 40 zaberov) nejaku fotografku za 50€, s tym, že 20 fotografií bude aj na papieri. Je to asi 80 km od BA (ak nezabudnem, môžem potom regferovať). Co je zrejme tam bežné. V BA chodia fotografi na svadby s FF zrkadlovkami. Záložné telá majú lepsie (strednú triedu), ako mimo blavacky fotografi hlavne fotoaparaty (low endy). Takže tá cena sa musí odvíjať od toho. A zabudol som. Fotografi v BA s FF D-SLR naozaj nemôžu spustiť, ked fotia takých snobov, čo tu máme. Kto by sa už len trochárčil v taký dôležitý deň, ako je svadba, že?
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-04-06 15:52:00+02
príspevok od: bonifacko
No ja idem v semptembri v ramci rodiny na svadbu. Mladí si zohnali na umelecke fotky (asi 40 zaberov) nejaku fotografku za 50€, s tym, že 20 fotografií bude aj na papieri. Je to asi 80 km od BA (ak nezabudnem, môžem potom regferovať). Co je zrejme tam bežné. V BA chodia fotografi na svadby s FF zrkadlovkami. Záložné telá majú lepsie (strednú triedu), ako mimo blavacky fotografi hlavne fotoaparaty (low endy). Takže tá cena sa musí odvíjať od toho. A zabudol som. Fotografi v BA s FF D-SLR naozaj nemôžu spustiť, ked fotia takých snobov, čo tu máme. Kto by sa už len trochárčil v taký dôležitý deň, ako je svadba, že?
no a sranda je že svadobné šaty stoja všade za požičanie približne rovnako cca 400-600 Eur -blava/neblava. (mal som vlani svadbu..,) Aj to o niečom hovorí...skrátka tie salony so šatami to vedia a my fotografi nie:( možno by to fakt chcelo cech svadobných fotografov, a kto nebude mať cechové označenie...:D
 
bonifacko
2010-04-06 15:56:32+02
príspevok od: Jozef Peniak
no a sranda je že svadobné šaty stoja všade za požičanie približne rovnako cca 400-600 Eur -blava/neblava. (mal som vlani svadbu..,) Aj to o niečom hovorí...skrátka tie salony so šatami to vedia a my fotografi nie:( možno by to fakt chcelo cech svadobných fotografov, a kto nebude mať cechové označenie...:D
No...nie som si isty s tymi šatami. Mna handry nezaujimaju, ale manželka vravela, že je to lacnejsie.
Inak, s tym cechom súhlasím. Mal by to byť taký punc kvality. A treba to urobiť na všetky živnosti - murari, inštalateri...atd - som trochu OT. A vytvoriť kategorie (1.streda, 2.trieda...atd). Len dufam, že komisie nebudu uplatne. Lebo, čo u nas nie je, však?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-04-06 16:11:38+02
príspevok od: dodo_bb
Karol, s tými niekoľko sto tisícmi by som asi nesúhlasil. To by už bol dosť veľký risk (niekoľko stotisíc ročne je už slušný mesačný plat a slušný daňový dlh :-))). Ale zarobiť ročne na pár svatbách nejakých 500 - 1000 € bokom asi nebude problém. Daňovníkom by nestálo za to naháňať ťa pre malú daňovú povinnosť. Inak za živnosť sa považuje ´remeselné´ foto, ktoré je na objednávku pre niekoho. Výtvarná fotografia je niečo, čo nafotíš len tak a potom na to hľadáš kupca, napríklad predajná výstava diel. To je činnosť umelecká a tá sa riadi inými zákonmi ako živnostenským. Ale aj tak by som si to naštudoval, keby som sa s tým chcel živiť, lebo nejaké odvody sa platia aj tam. Inak u nás teraz celkom ochotne poradia aj úradníčky priamo na živnostenskom úrade (a fundovane) :-)))
Njviac ludi tu asi trapia prave svadby, stuzkove a pod. To je ine, ako fotit pre nejaku firmu, tam sa to da riesit prave zmluvou o vykonanu pracu a danovo je vsetko OK. Skutocne rozumne riesenie, ako osetrit par svadieb za rok asi nieje. Jedine snad sa dohodnut, s niekym kto zivnost ma a urobit to cez neho.
Pokial nezarobim za rok niekolkostotisic fotografiou, tak o zivnosti neuvazujem. Aj ked sa to zda vela, nie je to nic. Kolko len stoji technika, pocitace a ostatne naklady, ktore treba do toho zakalkulovat. Z na prvy pohlad pekneho balika zostane ledva na vyzitie.
Tu skor vyvstava otazka, ci sa na fotenie nevrhnut naplno a byt sam sebe panom, s vedomim, ze ked nezarobim, tak som v keli.
Cely problem, ktory tu riesime je ale v niecom inom. V legislative, ktora nema nastroje, aby sa dalo popri zamestani privyrobit tak, aby si ani neokradal stat ale ani neplatil poplatky naviac a nemusel si pre par drobnych riesit, ci si mas zalozit zivnost. Ak by napr. amatersky fotograf zarobil za rok urcitu sumu, uplne by stacilo ceste prehlasenie a odvedenie dane. Ak by to prekrocilo urcitu sumu, mal by tu byt nastroj, ktory by vlastne poukazal na to, ze teraz uz je skutocne vhodne zalozit zivnost a budu mu z toho vyplyvat tieto a tieto vyhody.
 
dodo_bb
2010-04-06 16:25:58+02
Ja som mimo tejto debaty, za peniaze nefotím. Ale problém, ktorý popisujete funguje aj v mojom biznise a ak naň nájdete recept, sem s ním. My máme aj profesnú komoru, ktorej sa skladáme nejakých 150 € ročne na členské, niekoľko rokov sme mali aj cenník, kým nás niekto nezažaloval za kartelovú dohodu a tuším musela komora ešte aj platiť pokutu. Pritom je zriadená zo zákona, nie len nejaké združenie. Odvtedy už len poriada Valné hromady a vyberá členské. Takže ´tudy cesta nevede´, ako hovoria naši západní susedia. Inak ešte malé zamyslenie - čo ak sa k tejto debate pridajú aj predajcovia fototechniky - založia si komoru a v nej si stanovia záväzné predajné ceny, aby nejaký ujko z Hornej či americký veľkoobchod nepodliezal cez internetový šop ich ceny :-))) Nahlas sa to nehovorí, ale kapitalistický režim má množstvo nevyriešiteľných antagonizmov. Ekonomická kríza, cenové vojny a tisíce iných k nim patria :-)))
 
bonifacko
2010-04-06 16:27:14+02
´Kolko len stoji technika, pocitace a ostatne naklady´
Podla mna je trochu nespravne uvažovať, že mi techniku ma zaplatiť vylučne komercia. Ja mam techniku, i ked relativne lacnu, a ak naozaj nepričuchnem k biznisu, tak jediny, kto to zaplatí som ja sám. Pretože motivacia ku kupe bola ako koníček. Tak ako u každeho z nas. nikto mi nepovie, že aj skúsený fotograf si sem tam nezafotí len pre potešenie, je tak?

I ked nepochybujem, že niekto je tak šikovný, že sa mu aj technika zaplatila.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-04-06 16:27:27+02
Len by som chcel doplniť k téme: legálne možnosti sú dve
1. fotografické služby - živnosť
2. poskytnutie licencie za autorskú odmenu (používa sa na výtvarné diela, ale aj literárne a pod.) - to nie je živnosť, riadi sa to podľa autorského zákona; ale pozor, na konci roka sa aj tieto príjmy musia zahrnúť do celkového daňového priznania (v podstate k tomu, čo človek zarobí v ´normálnom´ zamestnaní).
 
Albedo
2010-04-06 16:34:40+02
príspevok od: momasko
neboj svadbu by som za 50€ nefotil. jednu som fotil kamaratovi za minimalne peniaze a poviem ti robit svadobneho fotografa na plny uvazok chce riedne nervy...a myslim ze ak by si niekto vypytal aj 400-500€ tak mysli ze su to zasluzene peniaze pokial vysledok stoji za to...lebo aspon ja som si s tym dal vela roboty a ked nafotis tak 1500 zaberov tak mas co robit este s upravou fotiek a podobne...ja do toho nevidim ako profici ale myslim ze prachy za svadbu su riadne odmakane aj ked sa to mozno niekomu nepozdava...nieje to len tak ze prides,nacvakas das na CD a hotovo...mozno to tak niekto robi ale pokial niekto robi svoju pracu ozaj dobre tak hodne dlhy cas stravi aj za PC pri fotkach.
veru to mas 100% pravdu, skoda ze to zakaznici takto nechapu :)
 
bonifacko
2010-04-06 16:46:28+02
Tie ceny nechapali ludia ani pred 50 rokmi. Otcova sestra sa v 60-rokoch stala fotografkou v komunalnych službach. No skor ako začínala s profesiou, tak si sem-tam privyrabala ako sa dalo. Raz jej niekto silou mocou nutil 5 Kčs za seriu rodinných fotografíí s dovetkom, že ved nech si užije. Tých 5 Kčs nestačilo ani na papier pre čb fotografiu.
 
2010-04-06 16:47:12+02
Co tak zmluva o vytvoreni umeleckeho diela podla autorskeho zakona? Potom sa plati iba dan z prijmu a netreba zivnost. Je v tom nejaky problem? Ak si zamestnany, o odvody mas postarane...
 
momasko
2010-04-06 16:54:47+02
príspevok od: bonifacko
Tie ceny nechapali ludia ani pred 50 rokmi. Otcova sestra sa v 60-rokoch stala fotografkou v komunalnych službach. No skor ako začínala s profesiou, tak si sem-tam privyrabala ako sa dalo. Raz jej niekto silou mocou nutil 5 Kčs za seriu rodinných fotografíí s dovetkom, že ved nech si užije. Tých 5 Kčs nestačilo ani na papier pre čb fotografiu.
no dnes ludia rozmyslaju podobne...povedia ti ze nefotis na film tak ta to nic nestoji :) to ti ale moze povedat len laik co nevidi do totho ze telo,blesk,sklo vsetko to ma urcitu zivotnost ktora sa prmieta do ceny fotenia...
 
slavik74
2010-04-06 17:04:47+02
este je moznost na ´prikaznu zmluvu´, prijmy sa davaju do paragrafu 8 a vydavky potrebne na dosiahnutie prijmov (technika, cestovne, tlac) idu do vydavkov. Pri zakazke pre firmu je to jednoduche (firma je prikazca a fotgraf prikaznikň, ale ci moze byt takato zmluva aj medzi dvoma nepodnikatelmi to uz neviem, asi nie. Len Prikazca si musi dat pozor lebo zo zakona prinalezi prikaznikovi odmena aj ked nevykona pracu dobre :)
 
Ferdo
2010-04-06 17:24:16+02
príspevok od: bonifacko
No ja idem v semptembri v ramci rodiny na svadbu. Mladí si zohnali na umelecke fotky (asi 40 zaberov) nejaku fotografku za 50€, s tym, že 20 fotografií bude aj na papieri. Je to asi 80 km od BA (ak nezabudnem, môžem potom regferovať). Co je zrejme tam bežné. V BA chodia fotografi na svadby s FF zrkadlovkami. Záložné telá majú lepsie (strednú triedu), ako mimo blavacky fotografi hlavne fotoaparaty (low endy). Takže tá cena sa musí odvíjať od toho. A zabudol som. Fotografi v BA s FF D-SLR naozaj nemôžu spustiť, ked fotia takých snobov, čo tu máme. Kto by sa už len trochárčil v taký dôležitý deň, ako je svadba, že?
Tie umelecke zabery + 20 fotiek na papieri len za 50 EUR, tie fotky by som chcel vidiet :) Neboj sa, aj v BA su ´profici´ s Canonmi 400D a Nikonmi D60 a tak isto aj mimo BA je vela skutocnych profikov s kvalitnou technikou a FF telami. Ja by som si to takto nedovolil skatulkovat.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-04-06 17:32:16+02
príspevok od: bonifacko
No...nie som si isty s tymi šatami. Mna handry nezaujimaju, ale manželka vravela, že je to lacnejsie.
Inak, s tym cechom súhlasím. Mal by to byť taký punc kvality. A treba to urobiť na všetky živnosti - murari, inštalateri...atd - som trochu OT. A vytvoriť kategorie (1.streda, 2.trieda...atd). Len dufam, že komisie nebudu uplatne. Lebo, čo u nas nie je, však?
jasne aj mne manželka vravela že 400 Eur:D:D:D, a nakoniec to bolo aj so závojom a nejakým kabátikom krásnych 600 Eur - salon Nicole - taký slovenský štandard:D:D:D
 
ivalko
2010-04-06 17:34:47+02
Samozrejme, ze kazdy profesionalny fotograf casto foti veci pre radost, ale urcite je to nieco ine ako napriklad svadba o niekolko sto fotkach a desiatkach hodin postprocessu za smiesnu cenu. Za sikovnost nepovazujem podstrelit realnu cenu serioznej fotografickej prace. Na tento problem som od zaciatku poukazoval.
 
bonifacko
2010-04-06 17:56:13+02
Aj ja. I ked to sedi cenou ako pri inych. Pred 2 rokmi sme boli na svadbe sestre mojej polovičky. Aj teraz bol ten fotograf kontaktovaný, ale mladí to odmietli. Tuším chcel robiť 200 umeleckých za asi 250€.
Toto je spred 2 rokov (no musel som z nich spraviť zorra, nedalo sa inak)
http://www.ulozto.sk/4475765/obrazok-003.jpg
Ten canon 40D, to bola vtedy novinka, nie? Ale stale nie FF!
 
bonifacko
2010-04-06 18:03:20+02
Trochu OT: Vlastne, ja tak teraz trochu riešim aj blesk k tomu pristroju čo mam mesiac. Už som sa popytal aj inde. Zrejme s tym budete súhlasiť práve vy, čo fotíte nejaky piatok. Starym bleskom s nejakymi manualnymi prepínačmi sa mam vyhnuť oblukom. Zatial to vyzera na Metz 48. Vraj je to najlepsia volba.
 
Strana 2 z 5
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()