Zdravím, oplatí sa mi prejsť z Canonu (350D) na Pentax (K-5)? Som študent, nemám financie na 60D alebo 7D, s ktorými je porovnateľní. Samozrejme že by som si hneď nekúpil úplne špičkové objektívy (k tým sa postupne dopracujem) na začiatok by mi stačili nejaké manuálne. Tak aj to keby ste mi nejako vedeli poradiť. Ďakujem.
no minimalne by boli rozdielne v HO....a aj celkovy feeling z fotky by bol v prospech FF....takze pri rovnakych respektive podobnych scenach by sa to mohlo dat poznat
Nemyslim si, ze by bola vyrazne ina HO, na APS-C by si musel pouzit dlhsie ohnisko, aby si bol ekvivalentny. Ale snad mi nechces tvrdit, ze ked tu dam 10 normalnych fotiek, tak z nich vyberies prave tie fotene FF.
Nemyslim si, ze by bola vyrazne ina HO, na APS-C by si musel pouzit dlhsie ohnisko, aby si bol ekvivalentny. Ale snad mi nechces tvrdit, ze ked tu dam 10 normalnych fotiek, tak z nich vyberies prave tie fotene FF.
a skor kratsie..ci ? a netvrdim ze by som dokazal....ale rozdiely na fotkach by boli....
jo, na FF som myslel to dlhsie, APS-C by si bol blizsie k objektu, to tiez ovplyvni HO. Chcelo by to test
praveze aps-c by bol dalej teda podla mna sa to neda jednoznacne...lebo mozes to robit tak ze oba fotaky budu ma napr 100mm ohnisko....objekt 10m od teba....potom bude iny uhol zaberu....mensia HO na APS-C si myslim....potom mozes dat na FF 160mm....vdak avacsiemu ohnisku by mala byt asi mensia HO na FF.....no a tretia moznost....mozes to s tym ff dokracat na co ja viem 7,5m...aby bol objekt rovnako velky...zmenis perspektivu....budes blizsie.....tak by mal opet vyhrat FF co sa HO tyka....ci ?
uz som videl takychto vernych zastancov pentaxu ci olympusu, ktory sa o par rokov pytali ci je pre nich lepsi nikon ci canon, lebo ze chcu ist na FF
ale vsak zatial si to uzivaj. ja som si tiez kupoval prvu zrkadlovku s tym, ze dokupim len setovy teleobjektiv a patdesiatku a nebudem potrebovat uz nikdy nic. nakoniec to samozrejme dopadlo uplne inak.
system pentaxu nepoznam, ani ho asi nebudem nikdy studovat, takze neviem ci ma pentax tilt and shift objektivy, ci ich ma aj dostatocne siroke na architekturu aj dlhsie na produkt, ci ma poriadny macroobjektiv, s vacsim zvacsenim ako 1x, ci existuje nejaka pozicovna jeho techniky, ci ma nejake dostupne dlhsie skla aj pre wildlife alebo ci existuje aj telo do vacsich ruk.
ak chces napodobnit hlbku ostrosti FF na crope musis mat o 1.3 EV svetelnejsi objektiv. cize ak by si chcel simulovat dof bezneho pevneho objektivu so svetelnostou f/2,0 na FF musel by si pouzit f/1,2 - neviem ci nieco take je v pentaxe k dispozicii. a ako si poradis s f/1.4?
uz som videl takychto vernych zastancov pentaxu ci olympusu, ktory sa o par rokov pytali ci je pre nich lepsi nikon ci canon, lebo ze chcu ist na FF
ale vsak zatial si to uzivaj. ja som si tiez kupoval prvu zrkadlovku s tym, ze dokupim len setovy teleobjektiv a patdesiatku a nebudem potrebovat uz nikdy nic. nakoniec to samozrejme dopadlo uplne inak.
system pentaxu nepoznam, ani ho asi nebudem nikdy studovat, takze neviem ci ma pentax tilt and shift objektivy, ci ich ma aj dostatocne siroke na architekturu aj dlhsie na produkt, ci ma poriadny macroobjektiv, s vacsim zvacsenim ako 1x, ci existuje nejaka pozicovna jeho techniky, ci ma nejake dostupne dlhsie skla aj pre wildlife alebo ci existuje aj telo do vacsich ruk.
Prave som zistil, ze na Veyrona nezozeniem tazne zariadenie. Uz nechcem Veyrona.
ak chces napodobnit hlbku ostrosti FF na crope musis mat o 1.3 EV svetelnejsi objektiv. cize ak by si chcel simulovat dof bezneho pevneho objektivu so svetelnostou f/2,0 na FF musel by si pouzit f/1,2 - neviem ci nieco take je v pentaxe k dispozicii. a ako si poradis s f/1.4?
Fotim macro a nikdy som nemal problem, ze by som mal prilis velku hlbku ostrosi a nevedel s tym nic urobit.
A o kolko svetlejsi musis mat objektiv, ak chces napodobnit DOF stredoformatu (napr. Pentax 645D) na FF?
pod toto sa podpisem....ziaden fotak nie je dokonaly....kazdy vynika v niecom a ma nejaku slabinu...a je potom na uzivatelovi aby si stanovil spoje priority a podla toho si vyberal pre neho najvhodnejsi aparat a tak isto suhlasim ze vsetky aparaty rovnakej generacie fotia +/- rovnako...rozdiel je len v malickostiach a je totalny nezmisel sa o tom handrkovat.... fakt nechapem niektorich uzivatelov co sem chodia vyslovene podpichovat....
Plne súhlasím. Ale keď niektorí sa dajú tak ľahko podpichnúť, lebo býva urazená ich ješitnosť a ich miláčik má životaschopnú konkurenciu. Ale vážne, skôr mám pocit, že ak niekto poukáže na to že aj iná značka, ako C/N má fajn strojčeky, tak od majiteľov C/N sa nahrnie spŕška kritiky a spochybňovanie faktov. Neviem, či som sa stretol s tým, že by niekto z tých, čo majú menšinovú značku začal (hovorím začal, nie reagoval na kritické príspevky voči najmä Pentaxu) haniť C/N keď sa objaví o nich nejaká pozitívna správa. Ja mám pentax, lebo mi vyhovovala cena a že som za ňu dostal to čo preferujem - kvalita obrazu, utesnenie (lebo chodím často do prirody aj v mrholení), ľahkosť a malé rozmery (k-5+100makro+statív na rameno a 35makro a 15 do vrecka - spolu možno 2kg max. 2,5kg) a som vybavený. Ty preferuješ canon, tiež podľa určitých výhod. Niekto vyberá srdcom, niekto podľa faktov, niekto preferuje to iný zas ono - tak to má byť všetci sme nejakí, ale tolerancii sa treba učiť. Dobre končím a idem robiť niečo užitočné.
Śak všetkým je to tu jasné , len sachmo neustále vyhadzuje na oči výsledok nejakého testu, kde Pentax vyhral ja neviem o 0,05% ... To je ako hádať sa ktoré zimné pneu sú lepšie, ked v testoch je na prvých 5 priečkach takmer nulový rozdiel...
Śak všetkým je to tu jasné , len sachmo neustále vyhadzuje na oči výsledok nejakého testu, kde Pentax vyhral ja neviem o 0,05% ... To je ako hádať sa ktoré zimné pneu sú lepšie, ked v testoch je na prvých 5 priečkach takmer nulový rozdiel...
Ak je to jasne aj tebe, tak co tu stale omielas, ze vysledky testov su irelevantne a ze K-5 by si nekupil, lebo zla Hoya vyzierala Pentax?
Fotim macro a nikdy som nemal problem, ze by som mal prilis velku hlbku ostrosi a nevedel s tym nic urobit.
Je jedno co fotis ty. Mne je jasne, ze tvoje momentalne naroky su plne saturovane ponukou pentaxu - inak by si predsa nebol spokojny zakaznik. Rozny ludia, ale fotia rozne zanre, macro nefoti kazdy.
Hovorim z vlastnej skusenosti, na zaciatku clovek malokedy vie co chce. Pritom je ale presvedceny ze mu staci to co si prave kupil.
A o kolko svetlejsi musis mat objektiv, ak chces napodobnit DOF stredoformatu (napr. Pentax 645D) na FF?
Hovoril si, ze rozdiel v hlbke ostrosti nie je vyrazny. Preto som sa len chcel uistit, ci povazujes rozdiel medzi f/1.2 a f/2.0 za nevyrazny - je to tak?
pentax vs. canon
cize ak by si chcel simulovat dof bezneho pevneho objektivu so svetelnostou f/2,0 na FF musel by si pouzit f/1,2 - neviem ci nieco take je v pentaxe k dispozicii. a ako si poradis s f/1.4?
cize ak by si chcel simulovat dof bezneho pevneho objektivu so svetelnostou f/2,0 na FF musel by si pouzit f/1,2 - neviem ci nieco take je v pentaxe k dispozicii. a ako si poradis s f/1.4?
takže asi 2 EV
Hovorim z vlastnej skusenosti, na zaciatku clovek malokedy vie co chce. Pritom je ale presvedceny ze mu staci to co si prave kupil.
To ako to funguje s autami mi vysvetlis az po fotoaparatoch, nech v tom nemam bordel
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa