Zdravím, oplatí sa mi prejsť z Canonu (350D) na Pentax (K-5)? Som študent, nemám financie na 60D alebo 7D, s ktorými je porovnateľní. Samozrejme že by som si hneď nekúpil úplne špičkové objektívy (k tým sa postupne dopracujem) na začiatok by mi stačili nejaké manuálne. Tak aj to keby ste mi nejako vedeli poradiť. Ďakujem.
Sám mám Pentax a K-5 je skvelá mašina, K-5II by mala byť ešte lepšia, ale aj za vyššiu cenu, porovnanie tiel pochopitelne vedie K-5, ved je generačne podstatne novšia o tom niet pochýb. Ale k veci, kludne vymen systém, tú 350D nemá zmysel opravovať, kludne si kúp aj DA35/f2.4 , ale zabudni na staré pevné sklá, jednak tie lepšie si stále držia cenu, a za dalšie fotenie s MF sklami chce ideálne podmienky, možno máš teraz z Canonom zašumené fotky, ale máš, ale s K-5 + MF sklom je možné že nebudeš mať fotky, ale odpad, teda NEPOUŽITELNÉ fotky. Ja mám pár MF skiel, ale použitelné sú skôr tie z väčšou ohniskovou vzdialenosťou (lahšie sa trafíš do HO), s tými bežnými okolo 28mm či 50mm to už také jednoduché nie je, síce má Pentax možnosť že máš stlačenú spúšť a závierka sa spustí až ak je predmet v HO , ale funguje to len na stredový bod a to niekedy nestačí, respektíve je zaostrené na nesprávne miesto. Trebárs K-30 má dokonca "focus peaking" čo je výrazné plus pri MF ostrení, ale ako hovorím nie vždy je to použitelné, nie za každých podmienok a nie pri každej situácii. Ak by si aj tak bol presvečený o Pentaxe tak skôr K-30, hladáčik má rovnaký ako K-5 tiež má dva rollery...
Ale ak plánuješ neskôr kupovať lepšie sklá, tak neutečieš nikam, budeš na tom istom ako pri Canone, jedno ti viem ale povedať, fotenie s MF sklami ťa baviť asi nebude a budeš skôr sklamaný, z vydarených fotiek sa budeš tešiť ako malé decko, ale odpadu bude viac a fotiť odpad veru nebaví nikoho. A ešte som zabudol , ak chceš mať ako taký úspech s MF sklami tak hladaj iba tie ktoré majú na clonovom krúžku "A" , lebo iba s nimi funguje spúšťanie zavierky až ak blikne ostriaci bod. Nakoniec aj tak zistíš že bez AF skiel sa nezaobídeš, robiť si zbierku MF skiel to radšej odkladaj na AF-kové.
Aby som to ešte úplne dokončil tak MF sklá s ktorými som spokojný sú Sigma 400/f5,6 a Sigma 28/f1,8 a obe tieto sklá majú dnes dosť vysokú cenu, tak až takú výhodu by som v tých MF sklách nevidel, na tie čo sú na Ebay po 10-20GBP rovno zabudni s tým sa ani nedá urobiť dobrá fotka. Jedna ukážka zo spomínanej Sigmy 400, s nou sa dá v podstate fotiť bez odpadu, ked to človek vie, treba trošku viac pricloniť a používať fintu ako som napísal vyššie, ale takúto Sigmu kúpiš za tie isté groše na Canon aj s AF, teda neviem či funguje aj na nových telách, u Nikona to tak nie je, tam fungujú len po D90
Jasne že fotenie s manuálnymi objektívmi nieje pre každého a každý druh fotiek, ale niekoho to baví tak ako jazda na veteránoch. Dobré objektívy si držia ceny, skôr by som povedal že dosť rastú, ale v našich končinách sa niektoré pri troche šťastia dajú zohnať za pár eur. Taký Pancolar 80/1.8, CZJ Sonnar 135/3:5 sú super. Ale chcel som reagovať na to bliknutie zaostrovacieho bodu iba pri objektívoch s A na clonovom krúžku. Funguje to na všetkých aj M42 preset objektívoch! Aspoň u mňa. Záchytné ostrenie je super, ale využívam ho skôr pri fotení detailov u CZJ sonnar s tým, že sa hýbem pomaly dopredu až kým foťák nespustí (keď je zaostrené) Bežiaci pes stihne vybehnúť z HO. Ale pri troche cviku (skôr viac) sa to dá nacvičiť a momentálne asi nemám omnoho väčší odpad u bežiaceho psa ako s AF.
Ano indikácia blikne aj pri M42 ale záchytné ostrenie len pri "A" sklách, to približovanie sa dá aplikovať akurát tak na portrét či makro, ale trebárs pri tom motocrosse by to bola hlúposť, v takom prípade si vždy zaostrím na miesto kde chcem "chytať" objekty, ostriaceho krúžku sa v tom momente pustím a sklo chytím za clonu a len sledujem objekty s držiacou spúštou a ono to tam "samé" padá takmer z nulovým odpadom... Aby som to teda doplnil za Sigmu 28/f1,8 som dal 70GBP a za Sigmu 400/f5,6 som dal 80GBP , tak že sen o zásobení lacnými MF sklami je úplne mimo, dajú sa kúpiť aj lacnejšie sklá, ale zas také lacné to nie je, neviem kolko si pod lacným predstavoval autor , ale predpokladám že určite nie 100€ za MF sklo
Ja hrdo odporucam K-5. Je vela dovodov. Jeden zakladny je ze Canon sa v triede Pentaxu nevyrovna. Kvalita fotiek je na vysokej urovni. Skla su tiez na velmi dobrej urovni a to uz setove. Mozes ho kludne sprchovat, moze sa nan prasit alebo ho mozes polozit na plazi do piesku a s vyhodami by som mohol pokracovat do rana. Este aj chlapik co mal Nikony mi povedal ze Pentax je pre neho top a ze Nikon uz nechce. Este rad hovorim tieto dovody...Canon ma uz kazdy, Pentax len tak niekomu v rukach nevidis. Je to proste Pentax
Ano indikácia blikne aj pri M42 ale záchytné ostrenie len pri "A" sklách, to približovanie sa dá aplikovať akurát tak na portrét či makro, ale trebárs pri tom motocrosse by to bola hlúposť, v takom prípade si vždy zaostrím na miesto kde chcem "chytať" objekty, ostriaceho krúžku sa v tom momente pustím a sklo chytím za clonu a len sledujem objekty s držiacou spúštou a ono to tam "samé" padá takmer z nulovým odpadom... Aby som to teda doplnil za Sigmu 28/f1,8 som dal 70GBP a za Sigmu 400/f5,6 som dal 80GBP , tak že sen o zásobení lacnými MF sklami je úplne mimo, dajú sa kúpiť aj lacnejšie sklá, ale zas také lacné to nie je, neviem kolko si pod lacným predstavoval autor , ale predpokladám že určite nie 100€ za MF sklo
em..100eur za KVALITNÉ MF sklo nieje zas tak veľa vzhľadom k tomu že jeden čas som chcel samyang 14/2.8 (250€), a ináč chcel som sa spýtať 35 2.4 alebo 18-135 3.5-5.6? A ešte je niekde v názve nejaká značka ktorá by mi povedala že je utesnený proti vode, prachu...?
...šum na vytlačených fotkách vidí iba ten, kto ho tam hľadá.......................je zaujímavé ,že sa aj za čias účinkovania 350ky robievali technicky vymakané fotografie..........a teraz to už zrazu nejde
...keby všetci tí ortodoxní antišumisti na fotografiách radšej niečo iné hľadali, to čo fotku fotkou robí.......isto by ich o šume premýšľať ani len nenapadlo.....
....no a k téme.....nech je pentax po technickej stránke akokoľvej vyzretý (čo aj nepopierateľne je.....konkurencia ale takisto)........na možnosti systémov canon/nikon ešte vždy akosi nedočahuje.................či sa to užívateľom tejto sympatickej značky páči, alebo nie............a to je dôvod sakramentsky dobre si premyslieť na ktorú cestu sa vydať....
O posvatnej krave "velkost systemov NiCanon" tu pocuvame dost casto. Je pravda, ze sa toho za tuto frazicku vela skryje.
Trošku sme mimo tému. K cenám. Dosť starých objektívov mi ostalo zo starých kinofilmových čias. Heliosy 44/2 som mal 3. Dva som dostal zadarmo a jeden som kúpil za 8€ aj s redukciou. Z nich jeden bol vyrobený asi v pondelok po výplate, takže nestál za nič a jeden je veľmi dobrý. CZJ sonnar 135/3.5 dva, jeden som dostal od kamaráta (zebra verziu) a jeden asi za 30€, Tair 135/2:8 som dostal. Pentax A 28/2.8 som kúpil za 35€, ale zatiaľ som mu neprišiel na chuť. Pancolar 80/1.8 za 80€. Plus ďalšie. Každý má nejakú úchylku. Mne sa páčia staré objektívy. Ale nejakých 900USD za Pentax A 85/1.4 by som nedal.
Sám mám Pentax a K-5 je skvelá mašina, K-5II by mala byť ešte lepšia, ale aj za vyššiu cenu, porovnanie tiel pochopitelne vedie K-5, ved je generačne podstatne novšia o tom niet pochýb. Ale k veci, kludne vymen systém, tú 350D nemá zmysel opravovať, kludne si kúp aj DA35/f2.4 , ale zabudni na staré pevné sklá, jednak tie lepšie si stále držia cenu, a za dalšie fotenie s MF sklami chce ideálne podmienky, možno máš teraz z Canonom zašumené fotky, ale máš, ale s K-5 + MF sklom je možné že nebudeš mať fotky, ale odpad, teda NEPOUŽITELNÉ fotky. Ja mám pár MF skiel, ale použitelné sú skôr tie z väčšou ohniskovou vzdialenosťou (lahšie sa trafíš do HO), s tými bežnými okolo 28mm či 50mm to už také jednoduché nie je, síce má Pentax možnosť že máš stlačenú spúšť a závierka sa spustí až ak je predmet v HO , ale funguje to len na stredový bod a to niekedy nestačí, respektíve je zaostrené na nesprávne miesto. Trebárs K-30 má dokonca "focus peaking" čo je výrazné plus pri MF ostrení, ale ako hovorím nie vždy je to použitelné, nie za každých podmienok a nie pri každej situácii. Ak by si aj tak bol presvečený o Pentaxe tak skôr K-30, hladáčik má rovnaký ako K-5 tiež má dva rollery...
Ale ak plánuješ neskôr kupovať lepšie sklá, tak neutečieš nikam, budeš na tom istom ako pri Canone, jedno ti viem ale povedať, fotenie s MF sklami ťa baviť asi nebude a budeš skôr sklamaný, z vydarených fotiek sa budeš tešiť ako malé decko, ale odpadu bude viac a fotiť odpad veru nebaví nikoho. A ešte som zabudol , ak chceš mať ako taký úspech s MF sklami tak hladaj iba tie ktoré majú na clonovom krúžku "A" , lebo iba s nimi funguje spúšťanie zavierky až ak blikne ostriaci bod. Nakoniec aj tak zistíš že bez AF skiel sa nezaobídeš, robiť si zbierku MF skiel to radšej odkladaj na AF-kové.
Aby som to ešte úplne dokončil tak MF sklá s ktorými som spokojný sú Sigma 400/f5,6 a Sigma 28/f1,8 a obe tieto sklá majú dnes dosť vysokú cenu, tak až takú výhodu by som v tých MF sklách nevidel, na tie čo sú na Ebay po 10-20GBP rovno zabudni s tým sa ani nedá urobiť dobrá fotka. Jedna ukážka zo spomínanej Sigmy 400, s nou sa dá v podstate fotiť bez odpadu, ked to človek vie, treba trošku viac pricloniť a používať fintu ako som napísal vyššie, ale takúto Sigmu kúpiš za tie isté groše na Canon aj s AF, teda neviem či funguje aj na nových telách, u Nikona to tak nie je, tam fungujú len po D90
na pentaxe k-x som mal Pentacon 50/1.8 MC a tie fotky boli na f2.8 az nechutne ostre....a to sklo som kupil za 20eur
O posvatnej krave "velkost systemov NiCanon" tu pocuvame dost casto. Je pravda, ze sa toho za tuto frazicku vela skryje.
....posvätné sa posvätným nestáva len tak...z ničoho nič....
....a teraz triezvo......je tomu v onej zmieňovanej "posvätnej" veľkosti systémov inak?.........aj keď si každý svojho koňa chváli......čo sa dá pochopiť
em..100eur za KVALITNÉ MF sklo nieje zas tak veľa vzhľadom k tomu že jeden čas som chcel samyang 14/2.8 (250€), a ináč chcel som sa spýtať 35 2.4 alebo 18-135 3.5-5.6? A ešte je niekde v názve nejaká značka ktorá by mi povedala že je utesnený proti vode, prachu...?
No ked vravíš že 100€ je pre teba v norme tak nevidím problém, lebo kopec iných užívatelov si pod lacným MF sklom predstavuje sumu trebárs 30€. K 18-135WR utesnené je, len jeho cena na pulte nezodpovedá kvalite akú by mal mať, respektíve kvalita je vcelku obstojná len cena je prestrelená, kúpiť ho v sete sa oplatí , ale extra vôbec - za tých 600€ sa dá splašiť niečo lepšie. Ak ti to vyhovuje tak kludne, ale zameral by som sa na K-30 ja som kupoval jeden z prvých dodaných setov na SK a tiež som uvažoval či nezobrať K-5 , ale radšej som zobral K-30, ktorá je síce oholoná o grip, nemá stavový display, ktorý mne nechýba, nemá vstup na ext. mikrofon, a nemá 14bit RAW, zvyšok je v podstate identický, utesnená je, dokáže video v lepšej kvalite a dlhší záznam v kuse, taktiež vyššie spomínaný "focus peaking" ktorý sa zíde aj pri točení videa ak by bolo pre niekoho a dôležitý parameter
....posvätné sa posvätným nestáva len tak...z ničoho nič....
....a teraz triezvo......je tomu v onej zmieňovanej "posvätnej" veľkosti systémov inak?.........aj keď si každý svojho koňa chváli......čo sa dá pochopiť
Argument o velkosti systemu mi pripada rovnako relevantny ako argument, ze napr. Pentax SMC DA* 300mm f/4 ED [IF] SDM je full frame objektiv.
to je tazka odpoved, aj aktulane pre mna, ked som si svoje k-x rozbil - zatial nejde zadny display a nedrzia dvierka baterky, tak uvidim co povie servis. myslim ze beholder to popisal celkom slusne a naviac vyssie niekto presne popisal situaciu prislusenstva a zableskov...v tomto je px dost pozadu, ale mne ako krajinkarovi to nevadi, rovnako dost ludom vadi iba 11 bodovy AF vporovnani s konkurenciou, snad sa to pod ricohom zmeni... ako blesk mozes kupit napr cactus - http://www.gadgetinfinity.com/cactus-af50-p-ttl-camera-flash-speedlite-for-pentax.html / ale nemam s nim nejake skusenosti, bol v plane ale po pade tela, uvidime. mna najviac na px stvala ponuka skiel v bazaroch, kupil som 2 manualne skla 50mm f1.7 a A 35-105 f3,5, obrazovo mi vyhovovali, ale kedze obcas isiel clovek na koncert alebo na nejaku rodinnu akciu, tak manualne ostrenie mi slo celkom na nervy. po roku sa len uplne nahodou podarilo zohnat tamron 28-75 f2.8 s ktorym som velmi spokojny, clovek aby kazdy den smejdil po bazosi a hladal...teraz ked mam rozbite telo niekto predal 70-200 +10-20 sigmy, takze zase sa objavia niekedy o pol roka, naposledy som videl v rozsahu 70-200 nieco niekedy v juni od duvesa. a zase len mozem suhlasit - fotenie s m sklami ta bude bavit len chvilku, ale urcite zalezi od cloveka...to je nieco ako ked mas veterana tu mas nejake testovacie foto: 35-105 - http://www.flickr.com/photos/pantheonsk/sets/72157629563578098/ 50 f1.7 - http://www.flickr.com/photos/pantheonsk/sets/72157627254299625/ bola to len taka cvakacka, moc som pri tom teda nepremyslal...ale aspon na ukazku... teda aktualne tiez riesim podobnu dilemu...ci ostat u px - k-5/7, k-30 alebo ist inde - D90/60D ...
Veľkosť systému je dosť pádny argument. Má to svoje výhody už len v podpore ostatných "nezávislých" výrobcov. Napríklad niektoré Tamrony o ktoré by som mal aj záujem sa nerobia s bajonetom Pentax iba C/N. . Spomínali sa tu odpaľovače. Zatiaľ som to neštudoval, ešte sa len chystám blýskať ale na 100% bude pre C/N podstatne väčší výber. Aby to neskončilo asi ako s politickými stranami v USA, kde sú v podstate iba dve. A to by pre zákazníka určite nebolo dobré. Je to aj o prístupe. Nemám C/N, nepoužívam produkty Microsoftu,... Každý si musí zvážiť výhody a nevýhody každého systému pre jeho konkrétne potreby
No ked vravíš že 100€ je pre teba v norme tak nevidím problém, lebo kopec iných užívatelov si pod lacným MF sklom predstavuje sumu trebárs 30€. K 18-135WR utesnené je, len jeho cena na pulte nezodpovedá kvalite akú by mal mať, respektíve kvalita je vcelku obstojná len cena je prestrelená, kúpiť ho v sete sa oplatí , ale extra vôbec - za tých 600€ sa dá splašiť niečo lepšie. Ak ti to vyhovuje tak kludne, ale zameral by som sa na K-30 ja som kupoval jeden z prvých dodaných setov na SK a tiež som uvažoval či nezobrať K-5 , ale radšej som zobral K-30, ktorá je síce oholoná o grip, nemá stavový display, ktorý mne nechýba, nemá vstup na ext. mikrofon, a nemá 14bit RAW, zvyšok je v podstate identický, utesnená je, dokáže video v lepšej kvalite a dlhší záznam v kuse, taktiež vyššie spomínaný "focus peaking" ktorý sa zíde aj pri točení videa ak by bolo pre niekoho a dôležitý parameter
Tak ja som originál chcel 7D ale všimol som si K5 a K30 sa asi nerovná 7D, čiže siahnem na K5. To je isté, ale teraz ako na to pozerám, nemám páru ktorý zo setov, či 35/2.4, 18-135 alebo 18-55 + 50-200, ale pri tom poslednom si nie som istý kvalitou obrazu. Vzhľadom ku kvalite fotoaparátu.
A ešte aby som nezabudol, kamarátka má starý pentax na ňho má nejaké objektívy, bajonet vyzerá podobne ako tie nové, tak som sa chcel spýtať či to bude sedieť. (Viem upresnenie je mizerné, ale nemám páru čo to má, len viem že je to pentax a je tam rybie oko 17/3.5 tuším)
pentax vs. canon
Aby som to ešte úplne dokončil tak MF sklá s ktorými som spokojný sú Sigma 400/f5,6 a Sigma 28/f1,8 a obe tieto sklá majú dnes dosť vysokú cenu, tak až takú výhodu by som v tých MF sklách nevidel, na tie čo sú na Ebay po 10-20GBP rovno zabudni s tým sa ani nedá urobiť dobrá fotka.
Jedna ukážka zo spomínanej Sigmy 400, s nou sa dá v podstate fotiť bez odpadu, ked to človek vie, treba trošku viac pricloniť a používať fintu ako som napísal vyššie, ale takúto Sigmu kúpiš za tie isté groše na Canon aj s AF, teda neviem či funguje aj na nových telách, u Nikona to tak nie je, tam fungujú len po D90
Ale chcel som reagovať na to bliknutie zaostrovacieho bodu iba pri objektívoch s A na clonovom krúžku. Funguje to na všetkých aj M42 preset objektívoch! Aspoň u mňa.
Záchytné ostrenie je super, ale využívam ho skôr pri fotení detailov u CZJ sonnar s tým, že sa hýbem pomaly dopredu až kým foťák nespustí (keď je zaostrené) Bežiaci pes stihne vybehnúť z HO. Ale pri troche cviku (skôr viac) sa to dá nacvičiť a momentálne asi nemám omnoho väčší odpad u bežiaceho psa ako s AF.
Aby som to teda doplnil za Sigmu 28/f1,8 som dal 70GBP a za Sigmu 400/f5,6 som dal 80GBP , tak že sen o zásobení lacnými MF sklami je úplne mimo, dajú sa kúpiť aj lacnejšie sklá, ale zas také lacné to nie je, neviem kolko si pod lacným predstavoval autor , ale predpokladám že určite nie 100€ za MF sklo
Aby som to teda doplnil za Sigmu 28/f1,8 som dal 70GBP a za Sigmu 400/f5,6 som dal 80GBP , tak že sen o zásobení lacnými MF sklami je úplne mimo, dajú sa kúpiť aj lacnejšie sklá, ale zas také lacné to nie je, neviem kolko si pod lacným predstavoval autor , ale predpokladám že určite nie 100€ za MF sklo
...keby všetci tí ortodoxní antišumisti na fotografiách radšej niečo iné hľadali, to čo fotku fotkou robí.......isto by ich o šume premýšľať ani len nenapadlo.....
....no a k téme.....nech je pentax po technickej stránke akokoľvej vyzretý (čo aj nepopierateľne je.....konkurencia ale takisto)........na možnosti systémov canon/nikon ešte vždy akosi nedočahuje.................či sa to užívateľom tejto sympatickej značky páči, alebo nie............a to je dôvod sakramentsky dobre si premyslieť na ktorú cestu sa vydať....
K cenám. Dosť starých objektívov mi ostalo zo starých kinofilmových čias. Heliosy 44/2 som mal 3. Dva som dostal zadarmo a jeden som kúpil za 8€ aj s redukciou. Z nich jeden bol vyrobený asi v pondelok po výplate, takže nestál za nič a jeden je veľmi dobrý. CZJ sonnar 135/3.5 dva, jeden som dostal od kamaráta (zebra verziu) a jeden asi za 30€, Tair 135/2:8 som dostal. Pentax A 28/2.8 som kúpil za 35€, ale zatiaľ som mu neprišiel na chuť. Pancolar 80/1.8 za 80€. Plus ďalšie. Každý má nejakú úchylku. Mne sa páčia staré objektívy. Ale nejakých 900USD za Pentax A 85/1.4 by som nedal.
Aby som to ešte úplne dokončil tak MF sklá s ktorými som spokojný sú Sigma 400/f5,6 a Sigma 28/f1,8 a obe tieto sklá majú dnes dosť vysokú cenu, tak až takú výhodu by som v tých MF sklách nevidel, na tie čo sú na Ebay po 10-20GBP rovno zabudni s tým sa ani nedá urobiť dobrá fotka.
Jedna ukážka zo spomínanej Sigmy 400, s nou sa dá v podstate fotiť bez odpadu, ked to človek vie, treba trošku viac pricloniť a používať fintu ako som napísal vyššie, ale takúto Sigmu kúpiš za tie isté groše na Canon aj s AF, teda neviem či funguje aj na nových telách, u Nikona to tak nie je, tam fungujú len po D90
myslim ze beholder to popisal celkom slusne a naviac vyssie niekto presne popisal situaciu prislusenstva a zableskov...v tomto je px dost pozadu, ale mne ako krajinkarovi to nevadi, rovnako dost ludom vadi iba 11 bodovy AF vporovnani s konkurenciou, snad sa to pod ricohom zmeni...
ako blesk mozes kupit napr cactus - http://www.gadgetinfinity.com/cactus-af50-p-ttl-camera-flash-speedlite-for-pentax.html / ale nemam s nim nejake skusenosti, bol v plane ale po pade tela, uvidime.
mna najviac na px stvala ponuka skiel v bazaroch, kupil som 2 manualne skla 50mm f1.7 a A 35-105 f3,5, obrazovo mi vyhovovali, ale kedze obcas isiel clovek na koncert alebo na nejaku rodinnu akciu, tak manualne ostrenie mi slo celkom na nervy. po roku sa len uplne nahodou podarilo zohnat tamron 28-75 f2.8 s ktorym som velmi spokojny, clovek aby kazdy den smejdil po bazosi a hladal...teraz ked mam rozbite telo niekto predal 70-200 +10-20 sigmy, takze zase sa objavia niekedy o pol roka, naposledy som videl v rozsahu 70-200 nieco niekedy v juni od duvesa.
a zase len mozem suhlasit - fotenie s m sklami ta bude bavit len chvilku, ale urcite zalezi od cloveka...to je nieco ako ked mas veterana
tu mas nejake testovacie foto:
35-105 - http://www.flickr.com/photos/pantheonsk/sets/72157629563578098/
50 f1.7 - http://www.flickr.com/photos/pantheonsk/sets/72157627254299625/
bola to len taka cvakacka, moc som pri tom teda nepremyslal...ale aspon na ukazku...
teda aktualne tiez riesim podobnu dilemu...ci ostat u px - k-5/7, k-30 alebo ist inde - D90/60D ...
Aby to neskončilo asi ako s politickými stranami v USA, kde sú v podstate iba dve. A to by pre zákazníka určite nebolo dobré. Je to aj o prístupe. Nemám C/N, nepoužívam produkty Microsoftu,...
Každý si musí zvážiť výhody a nevýhody každého systému pre jeho konkrétne potreby
z tichto dvoch urcite pentax .. canon proste zaspal na vavrinoch
pokukaj hlavne ake objektivy potrebujes a podla toho si vyber znacku ... ja v dnesnej dobe by som si vybral nikon napr (fotim na canon) ale to som ja
A ešte aby som nezabudol, kamarátka má starý pentax na ňho má nejaké objektívy, bajonet vyzerá podobne ako tie nové, tak som sa chcel spýtať či to bude sedieť. (Viem upresnenie je mizerné, ale nemám páru čo to má, len viem že je to pentax a je tam rybie oko 17/3.5 tuším)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa