Zdravím, oplatí sa mi prejsť z Canonu (350D) na Pentax (K-5)? Som študent, nemám financie na 60D alebo 7D, s ktorými je porovnateľní. Samozrejme že by som si hneď nekúpil úplne špičkové objektívy (k tým sa postupne dopracujem) na začiatok by mi stačili nejaké manuálne. Tak aj to keby ste mi nejako vedeli poradiť. Ďakujem.
Budem konkrétny: tento človek má pokazený Canon 350D a k nemu predpokladám seťák Canon, čo je asi najhorší zo seťákov. Chce si kúpiť lepšiu zrkadlovku, ale financie mu nepostačujú na Canon 7D, alebo Nikon D7000, ale na Pentax K5, ktorý sa im v pohode vyrovná, financie mu postačujú. Otázka znie: čo ho drží v systéme Canon? Myslím, že nič. Ak by mal L-kové sklá k tej 350D alebo chcel fotiť šport, tak mu odporúčam, šetri na Canon. Chce fotiť portrét a krajinu. Momentálne. V takejto situácii by som sa na jeho mieste rozhodol pre Pentax K5. Oproti Canon 350D je to veľký skok vpred po každej stránke a o výhodnosti/nevýhodnosti patriť k väčšine som písal v predošlom príspevku. Že je to rozhodnutie na dlhšiu dobu, možno na celý život, je samozrejme pravda. V manželstve je to tiež rozhodnutie na celý život (aspoň by malo byť) a ak by človek donekonečna preberal, napokon by z toho tak zblbol, že by sa už hádam nevedel ani tešiť z toho, čo si vybral.
Mám aj externý, 50 1.8, tele (ktorý stojí za dve veci) ale pre externý som mal využitie 2-3krát takže ten dokúpim až neskôr, ešte nejaké prkotiny ktorých sa snažím zbaviť, ale telo aj objektívy dám bratovi ako som už spomínal, niečo si nechám na analóg. Keby že mám Lkové sklo nerozmýšľam nad ničím iným a šport síce občas fotím ale keď som to zvládol s 350tkou a raz aj zo Zenitom (1fotka ktorá aj vyšla ale negatív som nenaskenoval a stratil, som tým nadšený) tak sa to dá zvládnuť hocičím.
este by som si overil - nejeke info na px.eu fore napriklad v pripade bf/ff - ako je to s nastavenim viacero objektivov s px jednym telom, na fore je tam niekde diskusia.
este by som si overil - nejeke info na px.eu fore napriklad v pripade bf/ff - ako je to s nastavenim viacero objektivov s px jednym telom, na fore je tam niekde diskusia.
čo je bf/ff?? viem že je to možno hlúpa otázka ale v PX skratkách sa nevyznám
Problemy s K-5 sú dávno vyriešené, to sa týkalo kusov v počiatku výroby, ja som tiež mohol kúpiť K-5 za v podstate dopredajovú sumu, ale prečo ked K-30 má v niečom dokonca na vrch, u mna má K-5 výhodu len z pohladu možnosti gripu, teda skôr výdrže s gripom, grip ako taký ani nepotrebujem, nie som typ čo fotí "ksichty" a 3/4 času fotenia drží telo vertikálne. Náhradná baterka/ky je lacnejšie, menšie a lahšie riešenie, čo sa týka "micro-adjustment", tak ponúka rovnako nastavenie pre 20 skiel
no z tej diskusie vyplynulo co si pamatam ze slo o px skla kedy slo telo nastavit iba na jeden objektiv...ale uz to nesledujem... ale pridavam link aby nabuduce niekto nemusel hladat -k5 - http://pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f=43&t=2698&start=645
a ešte otázočka, smc Pentax DA 2,4/35mm AL, tento objektív, je dostačujúca kvalita.
Nedá mi nespýtať sa, mám počkať na K5 II alebo radšej K5?
Ak Ťa čas netlačí, počkaj pár mesiacov na K-5 II. Vtedy už na neho nájdeš recenzie a testy, cena pôjde mierne dole a dovtedy aj došetríš. Ak nebude oproti K-5 o moc lepší ( za tie peniaze) tak si kúp K-5 a zvyšok peňazí sa Ti hodí na príslušenstvo. Chybu určite neurobíš, je to super stroj.
Je asi pravda, ze pri Pentaxe sa o second-handy a prislusenstvo nebudes potkynat na kazdom kroku. To ale neznamena, ze sa neda lahko zohnat. Da, len ho je menej. A zalezi aj od toho, kolko toho prislusenstva chces nazbierat a na co ho budes vyuzivat. Niekto tu pisal, ze sa nevyrabaju pre Pentax lacne Yongnuo blesky s TTL. No, nevyrabaju. Vyrabaju sa lacne Cactusy, je to tiez cinska firma, ktora robi oblubene a spolahlive radiove odpalovace (Cactus V-4 alebo V-5) a robi aj blesky. Aj pre Pentax, aj s TTL. Takze tak. K-5-ka má podľa testov jeden z najlepších snímačov vo svojej triede na trhu, čo sa týka napr. používania pri vysokom ISO. K-5 II má mať podľa prvých testov z Photokiny skutočne ešte rýchlejší, citlivejší a presnejší autofokus než K-5. A tak, ako pri kúpe mojej filmovej zrkadlovky pred nejakými 12-13 rokmi platilo, že Pentax za rovnaké peniaze ponúkal viac (resp. opačný pohľad - za to isté zaplatíš u Pentaxu menej), tak to platí zrejme aj teraz. A tých skiel, ktorých je vďaka spätnej kompatibilite na výber habadej... Ale nemôžem hovoriť za Canon - nikdy som nemal.
Je asi pravda, ze pri Pentaxe sa o second-handy a prislusenstvo nebudes potkynat na kazdom kroku. To ale neznamena, ze sa neda lahko zohnat. Da, len ho je menej. A zalezi aj od toho, kolko toho prislusenstva chces nazbierat a na co ho budes vyuzivat. Niekto tu pisal, ze sa nevyrabaju pre Pentax lacne Yongnuo blesky s TTL. No, nevyrabaju. Vyrabaju sa lacne Cactusy, je to tiez cinska firma, ktora robi oblubene a spolahlive radiove odpalovace (Cactus V-4 alebo V-5) a robi aj blesky. Aj pre Pentax, aj s TTL. Takze tak. K-5-ka má podľa testov jeden z najlepších snímačov vo svojej triede na trhu, čo sa týka napr. používania pri vysokom ISO. K-5 II má mať podľa prvých testov z Photokiny skutočne ešte rýchlejší, citlivejší a presnejší autofokus než K-5. A tak, ako pri kúpe mojej filmovej zrkadlovky pred nejakými 12-13 rokmi platilo, že Pentax za rovnaké peniaze ponúkal viac (resp. opačný pohľad - za to isté zaplatíš u Pentaxu menej), tak to platí zrejme aj teraz. A tých skiel, ktorých je vďaka spätnej kompatibilite na výber habadej... Ale nemôžem hovoriť za Canon - nikdy som nemal.
Cactus v4 a v5 nie su TTL odpalovaky s podporou HSS, tak mi prosim ta prezrad nazov takychto pentax odpalovakov...
Cactus v4 a v5 nie su TTL odpalovaky s podporou HSS, tak mi prosim ta prezrad nazov takychto pentax odpalovakov...
Nikde vo svojom prispevku som nenapisal, ze Cactus v4 a v5 su TTL odpalovaky s podporou HSS. Napisal som, ze Cactus robi okrem odpalovacov v4 alebo v5 aj blesky, ktore u Pentaxu podporuju TTL. Citaj pozornejsie. A ked ti mam prezradit nazov takychto Pentax odpalovakov, tak sa volaju AK-TTL od (cinskej) firmy Aokatec. To, ze nieco nebolo vyrabane doteraz, neznamena, ze sa to nebude vyrabat nikdy, to po prve. A po druhe, od niekoho, kto momentalne bojuje s financnymi problemami (ten, co zalozil toto vlakno), by som necakal, ze pojde hned, uz aj, najneskor na buduci piatok, riesit TTL HSS odpalovace - ak vobec niekedy.
Nikde vo svojom prispevku som nenapisal, ze Cactus v4 a v5 su TTL odpalovaky s podporou HSS. Napisal som, ze Cactus robi okrem odpalovacov v4 alebo v5 aj blesky, ktore u Pentaxu podporuju TTL. Citaj pozornejsie. A ked ti mam prezradit nazov takychto Pentax odpalovakov, tak sa volaju AK-TTL od (cinskej) firmy Aokatec. To, ze nieco nebolo vyrabane doteraz, neznamena, ze sa to nebude vyrabat nikdy, to po prve. A po druhe, od niekoho, kto momentalne bojuje s financnymi problemami (ten, co zalozil toto vlakno), by som necakal, ze pojde hned, uz aj, najneskor na buduci piatok, riesit TTL HSS odpalovace - ak vobec niekedy.
o tych odpalovacoch AK-TTL viem, netypicky princip konverzie svetla z interneho blesku na elektricke signalz, super, pri kazdej fotke mi blyske interny blesk - zbohom vydrz baterie... nejde o to, kedy bude odpalovace riesit, ale ked ich riesit pojde, zisti, ze pentax je v tomto smere "v plienkach" v porovnani s moznostami konkurencie a bude su buchat hlavu o stol
o tych odpalovacoch AK-TTL viem, netypicky princip konverzie svetla z interneho blesku na elektricke signalz, super, pri kazdej fotke mi blyske interny blesk - zbohom vydrz baterie... nejde o to, kedy bude odpalovace riesit, ale ked ich riesit pojde, zisti, ze pentax je v tomto smere "v plienkach" v porovnani s moznostami konkurencie a bude su buchat hlavu o stol
Nechcem zbytočne mudrovať, ale javí sa mi z pozorovania svojho fotografického okolia, že bežný fotograf si nekúpi ani len externý blesk a kto nie je na takej úrovni fotenia, že má štúdio, uspokojí sa s tým externým systémovým bleskom. Typický kupujúci, ktorý sa tu dotazuje na kúpu zrkadlovky s tým, že nemá peniaze nazvyš, asi bude riešiť najskôr telo, potom nejaký ten objektív a vo väčšine prípadov to tam i skončí. Teda 98% z nich nejakú absenciu strobist vybavenia ako problém pociťovať nebude.
pentax vs. canon
Chce fotiť portrét a krajinu. Momentálne.
V takejto situácii by som sa na jeho mieste rozhodol pre Pentax K5. Oproti Canon 350D je to veľký skok vpred po každej stránke a o výhodnosti/nevýhodnosti patriť k väčšine som písal v predošlom príspevku. Že je to rozhodnutie na dlhšiu dobu, možno na celý život, je samozrejme pravda.
V manželstve je to tiež rozhodnutie na celý život (aspoň by malo byť) a ak by človek donekonečna preberal, napokon by z toho tak zblbol, že by sa už hádam nevedel ani tešiť z toho, čo si vybral.
bf - backfocus
ff - frontfocus
http://www.fotoradce.cz/jak-otestovat-objektiv-na-front-a-back-focus-clanekid127
naviac tam bola rec o servise a tam sa dost ludi nejako negativne vyjadrovali myslim...
ale pridavam link aby nabuduce niekto nemusel hladat -k5 - http://pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f=43&t=2698&start=645
Nedá mi nespýtať sa, mám počkať na K5 II alebo radšej K5?
K-5-ka má podľa testov jeden z najlepších snímačov vo svojej triede na trhu, čo sa týka napr. používania pri vysokom ISO. K-5 II má mať podľa prvých testov z Photokiny skutočne ešte rýchlejší, citlivejší a presnejší autofokus než K-5. A tak, ako pri kúpe mojej filmovej zrkadlovky pred nejakými 12-13 rokmi platilo, že Pentax za rovnaké peniaze ponúkal viac (resp. opačný pohľad - za to isté zaplatíš u Pentaxu menej), tak to platí zrejme aj teraz. A tých skiel, ktorých je vďaka spätnej kompatibilite na výber habadej...
Ale nemôžem hovoriť za Canon - nikdy som nemal.
K-5-ka má podľa testov jeden z najlepších snímačov vo svojej triede na trhu, čo sa týka napr. používania pri vysokom ISO. K-5 II má mať podľa prvých testov z Photokiny skutočne ešte rýchlejší, citlivejší a presnejší autofokus než K-5. A tak, ako pri kúpe mojej filmovej zrkadlovky pred nejakými 12-13 rokmi platilo, že Pentax za rovnaké peniaze ponúkal viac (resp. opačný pohľad - za to isté zaplatíš u Pentaxu menej), tak to platí zrejme aj teraz. A tých skiel, ktorých je vďaka spätnej kompatibilite na výber habadej...
Ale nemôžem hovoriť za Canon - nikdy som nemal.
nejde o to, kedy bude odpalovace riesit, ale ked ich riesit pojde, zisti, ze pentax je v tomto smere "v plienkach" v porovnani s moznostami konkurencie a bude su buchat hlavu o stol
nejde o to, kedy bude odpalovace riesit, ale ked ich riesit pojde, zisti, ze pentax je v tomto smere "v plienkach" v porovnani s moznostami konkurencie a bude su buchat hlavu o stol
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa