Fórum » Vyberáme fotoaparát

Oplatí sa iPhone Pro kvôli RAW-kám?

K1000
2024-09-12 08:58:18+02
Zdravím!

Rozmýšľam, že by som si tohto roku možno zaobstaral iPhone Pro, a síce kvôli možnosti fotiť do RAW. Zvyčajne si kupujem len také tie najlacnejšie ajfouny, či už Mini (keď ešte existoval), alebo non-Pro. Tie však neumožňujú fotiť do RAW - iba Pro to umožňujú.

Oplatí sa to?
Vy, čo máte skúsenosti s týmito RAW, sú to bohaté súbory s množstvom informácií, z ktorých sa dá vytiahnuť oveľa viac, než tie JPG čo ti ten ajfoun vypočíta sám? Alebo budem len na tom istom a nezískam nič naviac?

Vopred vďaka!
0
0

Linuxak
2024-09-12 09:27:33+02
Pri niektorých mobiloch s Androidom sa to dalo obísť a "donútiť" ich fotiť aj do RAW:.

https://linuxos.sk/blog/mirecove-dristy/detail/hrajeme-sa-s-raw-zabermi-z-androidu/
0
1

Paladin25
2024-09-12 09:43:27+02
príspevok od: K1000
Zdravím!

Rozmýšľam, že by som si tohto roku možno zaobstaral iPhone Pro, a síce kvôli možnosti fotiť do RAW. Zvyčajne si kupujem len také tie najlacnejšie ajfouny, či už Mini (keď ešte existoval), alebo non-Pro. Tie však neumožňujú fotiť do RAW - iba Pro to umožňujú.

Oplatí sa to?
Vy, čo máte skúsenosti s týmito RAW, sú to bohaté súbory s množstvom informácií, z ktorých sa dá vytiahnuť oveľa viac, než tie JPG čo ti ten ajfoun vypočíta sám? Alebo budem len na tom istom a nezískam nič naviac?

Vopred vďaka!
Odporúčam stiahnuť si nejaký iphone raw a pohrať sa s tým. Či to to zato stojí alebo nie.

Moje posledné 2 telefony majú možnosť fotiť do raw ale vyskúšal som a tam to skončilo.

Fotenie mobilom mi nespôsobujú takú radosť ako fotienie s foťákom. Takže ho na 90% používam len ako záznamník a ak nemám foťák a musím použiť mobil tak som zo spracovaným spokojný resp. to preženiem nejakým prograom v mobile.

Ja osobne v mobilnom raw nevidím taký istý prínos ako v raw pri fotoaparáte. Možno ale časom zmením názor.
0
0

gianmarco1
2024-09-12 10:39:31+02
ešte máš možnosť stiahnuť si napríklad Camera+ aplikáciu, ktorá ponúka fotenie do RAW aj na non PRO modeloch. Samozrejme je za poplatok, ale dostaneš rozšírené možnosti ako Macro, a komplet manualne ovladanie expozície.
0
2

K1000
2024-09-12 10:47:20+02
príspevok od: Linuxak
Pri niektorých mobiloch s Androidom sa to dalo obísť a "donútiť" ich fotiť aj do RAW:.

https://linuxos.sk/blog/mirecove-dristy/detail/hrajeme-sa-s-raw-zabermi-z-androidu/
Hehe, dobrý hack
Nevyzerá to jednoducho.
Trochu starší článok, ktovie ako je to dnes u novších Androidov.

Ináč obrovský rozdiel medzi tým JPEG-om a RAW-kom s ktorým sa autor hral!
0
0

K1000
2024-09-12 10:53:36+02
príspevok od: Paladin25
Odporúčam stiahnuť si nejaký iphone raw a pohrať sa s tým. Či to to zato stojí alebo nie.

Moje posledné 2 telefony majú možnosť fotiť do raw ale vyskúšal som a tam to skončilo.

Fotenie mobilom mi nespôsobujú takú radosť ako fotienie s foťákom. Takže ho na 90% používam len ako záznamník a ak nemám foťák a musím použiť mobil tak som zo spracovaným spokojný resp. to preženiem nejakým prograom v mobile.

Ja osobne v mobilnom raw nevidím taký istý prínos ako v raw pri fotoaparáte. Možno ale časom zmením názor.
Logický nápad stiahniť si vzorku, dík. Trochu som hľadal a nejako neviem nájsť - ak by niekomu prišiel pod ruku nejaký zdroj, budem vďačný.

Súhlasím že fotenie mobilom nie je ono.

Často sa mi ale stáva, že nemám so sebou foťák, len mobil a narazím na nejakú peckovú scénu. Najčastejšie keď ideme von a manželka protestuje aby som si nebral aparát, lebo "zase budem len do toho čumieť a nebudem sa jej venovať" 😂
Vtedy by som si urobil RAW-ko, možno by to bolo lepšie než len ten HEIC či JPEG čo ti vytvorí mobil.
0
1

K1000
2024-09-12 11:11:52+02
príspevok od: gianmarco1
ešte máš možnosť stiahnuť si napríklad Camera+ aplikáciu, ktorá ponúka fotenie do RAW aj na non PRO modeloch. Samozrejme je za poplatok, ale dostaneš rozšírené možnosti ako Macro, a komplet manualne ovladanie expozície.
To som nevedel, že Camera+ umožňuje RAW! Mám ju kúpenú ešte oddávna, len som ju nepoužíval.
Idem sa na to pozrieť, dík!
0
1

Linuxak
2024-09-12 11:13:35+02
Hehe, dobrý hack
Nevyzerá to jednoducho.

Skúšal som fotiť na Samsungu napríklad do dngčka s jednou apkou a kým som dal dokopy farby tak celkom drina, LR si na auto neškrtol. A tiež si neviem užiť fotenie s mobilom a mám radšej fixnutý hľadáčik o oko, ale nie vždy má človek po ruke foťák a niekedy sa mobil hodí
0
1

fatality
2024-09-12 11:19:04+02

toto je postup pre profi iteckara a nie pre nas
0
0

K1000
2024-09-12 11:26:20+02
príspevok od: gianmarco1
TIFF z Camera+ proti HEIF zo "normálnej" appky na iPhone.
48 MB 12 Mpix proti 2,9 MB 24 Mpix.

Za-ujímavé! Prečo o toľko menej Mpix pri tom TIFF?
0
0
editovaný

Linuxak
2024-09-12 11:28:16+02
príspevok od: fatality
toto je postup pre profi iteckara a nie pre nas
Skôr článok pre zaujímavosť, niekedy keď budem mať voľný mesiac tak to vyskúšam
0
2

fatality
2024-09-12 11:28:45+02
Hehe, dobrý hack
Nevyzerá to jednoducho.

hentaky jpg uz zo sucasnych mobilov nevyleze..
ako, bral by som smartphone s rawom, ale nieje to uz taka nutnost,
ako kedysi..
resp. by som povedal, ze lepsie bude vyzerat heif so vsetkymi tymi vypoctovymi featurami mobilu, dotuknuty v lightroome podla vlastnej chuti, nez surovy raw vyvolany v lightroome podla vlastnej chuti..
btw. ma niekto prehlad, ktore android phony podporuju raw?
alebo aspon nieco ako heif..
0
2

Paladin25
2024-09-12 11:30:15+02
Logický nápad stiahniť si vzorku, dík. Trochu som hľadal a nejako neviem nájsť - ak by niekomu prišiel pod ruku nejaký zdroj, budem vďačný.

Súhlasím že fotenie mobilom nie je ono.

Často sa mi ale stáva, že nemám so sebou foťák, len mobil a narazím na nejakú peckovú scénu. Najčastejšie keď ideme von a manželka protestuje aby som si nebral aparát, lebo "zase budem len do toho čumieť a nebudem sa jej venovať" 😂
Vtedy by som si urobil RAW-ko, možno by to bolo lepšie než len ten HEIC či JPEG čo ti vytvorí mobil.
Nato existuje odpoveď - malý foťák najaká Fuji X100, Ricoh GR. To dáš do kapsy a ani o tom nevieš.

Ale hej mal som to doma podobne. Načo stále ťaháš ten foťák atd. ale aj to sa časom mení a vyvýja teraz po mne manželka "kriči" ak nedajbože vytiahnem mobil na niečo že načo som si kupoval tie drahé foťáky keď vyťahujem mobil
0
3

fatality
2024-09-12 11:34:27+02

ta "normal" fotka dost hruza oproti tej z "camera+" 😮..
farebne a svetlom mdla a s divnou aurou hore..
0
1
editovaný

fatality
2024-09-12 11:41:32+02
Skúšal som fotiť na Samsungu napríklad do dngčka s jednou apkou a kým som dal dokopy farby tak celkom drina, LR si na auto neškrtol. A tiež si neviem užiť fotenie s mobilom a mám radšej fixnutý hľadáčik o oko, ale nie vždy má človek po ruke foťák a niekedy sa mobil hodí
mobil je presne na to, ked clovek nema pri sebe fotak..
a ten ani najvacsi foto-fanatik nema pri sebe vzdy..
z mobilu sa stal predmet, ktory ma 99% ludi vzdy pri sebe..
a velmi slusny fotak je v nom prakticky "zadarmo"..
je to podobne, ako keby kedysi mohol byt slusny fotak
v klucenke..🙂..
0
1

jozef84
2024-09-12 11:54:39+02
Nato existuje odpoveď - malý foťák najaká Fuji X100, Ricoh GR. To dáš do kapsy a ani o tom nevieš.

Ale hej mal som to doma podobne. Načo stále ťaháš ten foťák atd. ale aj to sa časom mení a vyvýja teraz po mne manželka "kriči" ak nedajbože vytiahnem mobil na niečo že načo som si kupoval tie drahé foťáky keď vyťahujem mobil
Aj Sony RX100 urobí z RAW dobrý výsledok a strčíš do vrecka. Ale Fuji a Ricoh sú ešte ďalej. Podobne vreckový je aj Fuji E a k tomu ľahučký objektív 18mm, alebo 15-45 a veľmi slušný výsledok.
0
2

fatality
2024-09-12 11:58:07+02

noo..nieje to to iste..
kedysi sme si kupovali male fotaky k velkym, ze tie budeme nosit so sebou vzdy,
ked velke nie..
ale casom level lenivost pokrocil a stale nemame pri sebeu ani tie..
viem to z vlastnej skusenosti
zvykol som si do vacku, len tak, supnut g7x, ale casom som to prestal robit..
a bravam si ju len ked idem von s umyslom fotit - nalahko..
a ulohu "maleho fotaku vzdy pri sebe" prebrali mobily..
lebo je to predmet, ktory mame fakt vzdy pri sebe (z mnohych inych dovodov, nez foto pohotovost ,
lebo kvalita vystupu stupla takmer na uroven "tych malych fotakov" a ani si za
to moc nepriplacame
0
3

Rofo
2024-09-12 12:02:27+02
Skus si stiahnúť apku Adobe Lr do mobilu a môžeš fotiť do DNG v hociakom smartfóne.
0
5
editovaný

Linuxak
2024-09-12 12:27:57+02
príspevok od: Rofo
Skus si stiahnúť apku Adobe Lr do mobilu a môžeš fotiť do DNG v hociakom smartfóne.
Tak toto som netušil, až teraz som si všimol že je v apke ikona foťáku, vďaka za tip
0
0

gianmarco1
2024-09-12 12:30:42+02

nepreplo ti kameru? jedna snímka je fotena s 12Mp a druha s 24Mp, poprípade mi ešte napadá skontrolovať settings v Appke Camera+
tiež ju mám 100 rokov, ešte z čias, keď natívna appka camera v iphone neumožňovala žiadne nastavenie, len stlačenie spúšte.
0
2

Strana 1 z 13

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()