Rozhodujem sa medzi tymito dvoma telami. Najcastejsie fotim s Tamron 17-50 2.8 (svadby,stuzkove a pod), s canon 50 mm 1.8 (portrety) a samyang 8 mm (inteier). Doteraz som mal Canon 30D ktore som predal hlavne koli malemu rozliseniu fotiek... Len teraz sa neviem rozohdnut ci 7D ( 1105 € bez DPH ) alebo 60D ( 794 € bez dph ). Ak kupim 7D objektivy menit nemienim, ak by som kupil 60D mozno by som vymenil Tamrona za daco rozumnejsie. Co sa mi oplati viac?
jj, riesim dlho a moc vela ale peniaze su az teraz aktualne. Zatial nepozical nikto, nasli sa dobri ludia, co chceli pozicat na jeden dva, ci viac cvakov vonku, ale take fotky si mozem pozriet aj na pixelpeeperi, a do randalu, alebo este menej osvetleneho klubu mi na cely koncert taku drahu hracku nik nepozicia a tak je ajlepsie vyskusat Ale kedze sa na ostrenie na 450D nestazujem, tak by som nemala ani na podobnom 5D
No, ak budes ostrit na stredovy bod a na dobre osvetlene miesto, nemal by byt s ostrenim problem. Inak je to v pritmi dost na nervy, hlavne ak treba reagovat rychlo, pri f 2,8 obzvlast. 7D neviem posudit.
A skúšala si ten Tamron na 7D? Mne sa nejako nechce veriť že lepší AF nedokáže ostriť, ale horší to bez problémov zvláda. Choď do obchodu, vypýtaj si telo 7D, že si chceš overiť kompatibilitu objektívu s telom a vyskúšaj to. Je to lepšie riešenie ako veriť prečítanému niekde na fóre.
Canon to už oficiálne potvrdil. Tamron 17-50 VC a niektoré iné objektívy nedokážu použiť krížové body okrem stredového.
medzi \"postihnutymi\" telami je aj 50D a ja mam 17-50 VC a ziaden problem ostrist aj na ine body okrem stredoveho. Takze to podla mna bude skor kus od kusu ale ruky do ohna by som za to nedal
Canon to už oficiálne potvrdil. Tamron 17-50 VC a niektoré iné objektívy nedokážu použiť krížové body okrem stredového.
Ale stredový funguje. Autorka píše že iné ani nepoužíva ale radšej prekomponuje. Aj tak mi je to záhadou, inak povedané prvý krát o tom počujem. Dobré vedieť.
Ale stredový funguje. Autorka píše že iné ani nepoužíva ale radšej prekomponuje. Aj tak mi je to záhadou, inak povedané prvý krát o tom počujem. Dobré vedieť.
Pokiaľ si ten 7D kupuješ aj kvôli ostreniu, tak myslím si, že je hlúposť vlastne celú tú výhodu jedným objektívom zrušiť.
Určite áno. Ako alternatívu by som zvažoval Canon 17-40L. Hlavne kvôli cene a utesneniu, keby náhadou borovičky lietali. Ako alternatíva by sa ešte našla Tokina 16-28/2.8, ale zasa je to tretia strana. Mal som možnosť si ju vyskúšať, je to obrovská opacha s malým rozsahom. Keď bude pre autorku otázky nutná svetelnosť 2.8, tak zostáva len 16-35L, a tá je skoro raz tak drahá ako 17-40L.
Ja si tiez myslim, odskusaj hoci aj len na par cvakov v sere-noci 5D a potom odskusaj tvoj Tamron so 7D. Ja s ostrenim 7D nemam problem. Je spolahlive ako na mojej byvalej 40D, mozno trocha lepsie a este aj moznosti nastavenia je viac. Mam Canon skla, podobne vysledky boli aj s nejakymi Tokinami (Tamron som bohuzial nikdy nemal). Ak sa obavas, ci Tamron este opticky \"stiha\" 7D resp. ci by bol kompatiblny elektronicky, je druha vec. Opticke podanie Tamronu na 7D musis osobne vyskusat. Kompatibilitu uz len v obchode, ked by si ho eventuelne isla kupit a vyskusala by si ho zo svojou kopiou Tamronu.
No, len ked uz mam canonacku 70-200 2,8 za 1180 euro ( este splacam), tak uz znacku nezmeniiim
no veď jasné - to som len chcel podpichnúť ináč sa mi 60-tka tiež páči-hlavne otočný displaj,na ktorý som zvyknutý z môjho \"panáka\" je to neskutočne návykové - fotíš sponad hlavy či celkom od zeme bez problémov. na canone má odrádza jedine absencia pomocného infrasvetla pri zaostrovaní v slabom osvetlení - s tým nemáš problém ?
no veď jasné - to som len chcel podpichnúť ináč sa mi 60-tka tiež páči-hlavne otočný displaj,na ktorý som zvyknutý z môjho \"panáka\" je to neskutočne návykové - fotíš sponad hlavy či celkom od zeme bez problémov. na canone má odrádza jedine absencia pomocného infrasvetla pri zaostrovaní v slabom osvetlení - s tým nemáš problém ?
S tym mam problem, ale kvoli mojmu Tamronu 17-50 2,8 VC, on strasne bzzzka obcas kym zaostri, bud v protisvetle, alebo, ked fotim na slabo osvetlenom mieste, popripade siluety, na najvacsie 1600 iso, 2,8 clonu a cas 1/10 (s tym stabilizatorom ho v pohode udrzim)
Pokiaľ si ten 7D kupuješ aj kvôli ostreniu, tak myslím si, že je hlúposť vlastne celú tú výhodu jedným objektívom zrušiť.
Ja kupujem kvoli vysokemu isu, nad 1600 ktore budem casto pouzivat a na 5D je lepsie a ked mi doteraz stacili tie ostriace body na 450D nestazovala som sa nane, lepsie som neskusala, tak mi budu tie na 5D stacit urcite Mne na tom 450D akurat chyba vyssie iso ako 1600, inak mi vyhovuje a samozrejme potesi ked novy bude menej sumiet a nebudem mat obavy, aky bude vysledok pri tlaci na velke formaty
Ale teraz ked mam blesk to riesim tak, ze zaostrim vdaka pomocnemu svetielku na nom a vypnem ho a cvaknem
Netreba ho ani vypínať (fyzicky). V menu máš nastavenie či chceš, aby blýskal, alebo nie. To keď si vypneš, tak ti bude pomáhať ostriť, ale blýskať nebude.
Ja kupujem kvoli vysokemu isu, nad 1600 ktore budem casto pouzivat a na 5D je lepsie a ked mi doteraz stacili tie ostriace body na 450D nestazovala som sa nane, lepsie som neskusala, tak mi budu tie na 5D stacit urcite Mne na tom 450D akurat chyba vyssie iso ako 1600, inak mi vyhovuje a samozrejme potesi ked novy bude menej sumiet a nebudem mat obavy, aky bude vysledok pri tlaci na velke formaty
Pardon za tripplepost
Okrem podľa mňa osobne je pre tvoj žáner ostrenie omnoho dôležitejšie ako šum. Väčšinu fotiek robíš do ČB, tam je šum takmer nepodstatný, alebo dokonca žiadaný. Ale keď máš objekt zle zaostrený, fotka je často nanič. Pochopil by som, kebyže chceš fotiť módu, reklamu, portréty, tam je ostrenie druhoradé, ale pokiaľ fotíš reportáže a koncerty často s rýchlym pohybom, tak nevidím príliš zmysel v kúpe 5D. Sranda je, že ja príliš veľa reportáží nefotím, hlavne fotky, kde sú pózujúci ľudia, alebo nehybné detaily a mne veru ostrenie na 450D výrazne prekáža. Už len tým, že keď má menej svetla ako potrebuje, tak často nevie zaostriť ani stredovým bodom a už vôbec nie krajnými, pokiaľ chcem ostrenie prispôsobiť kompozícii, aby sa mi po prekomponovaní náhodou žiadana časť nevytratila z DOF. (niekto v minulosti spomínal zakrivenie roviny ostrosti, ešte som netestoval nakoľko je to reálne platné, ale aj tak je prekomponovanie často nepohodlné, alebo pomalé). Keď niekoho fotíš a on tam musí stáť, lebo tebe objektív bzuká tam a späť, tak to nie je príliš príjemné.
Okrem podľa mňa osobne je pre tvoj žáner ostrenie omnoho dôležitejšie ako šum. Väčšinu fotiek robíš do ČB, tam je šum takmer nepodstatný, alebo dokonca žiadaný. Ale keď máš objekt zle zaostrený, fotka je často nanič. Pochopil by som, kebyže chceš fotiť módu, reklamu, portréty, tam je ostrenie druhoradé, ale pokiaľ fotíš reportáže a koncerty často s rýchlym pohybom, tak nevidím príliš zmysel v kúpe 5D. Sranda je, že ja príliš veľa reportáží nefotím, hlavne fotky, kde sú pózujúci ľudia, alebo nehybné detaily a mne veru ostrenie na 450D výrazne prekáža. Už len tým, že keď má menej svetla ako potrebuje, tak často nevie zaostriť ani stredovým bodom a už vôbec nie krajnými, pokiaľ chcem ostrenie prispôsobiť kompozícii, aby sa mi po prekomponovaní náhodou žiadana časť nevytratila z DOF. (niekto v minulosti spomínal zakrivenie roviny ostrosti, ešte som netestoval nakoľko je to reálne platné, ale aj tak je prekomponovanie často nepohodlné, alebo pomalé). Keď niekoho fotíš a on tam musí stáť, lebo tebe objektív bzuká tam a späť, tak to nie je príliš príjemné.
Tak mne to ostrenie staci, ine lepsie som neskusala, keby vyskusam na celom koncerte, tak mozno zmenim nazor k 60D: najprv ma zaujl ten displej otocny, kedze som mala, lenze chcem odolne telo, lebo raz mi niekto omylom vylial pollitra piva 5 cm od fotaku, minule polkdecak borovicky na displej fotaku a blesk, v dave to byva nebezbecne, ked niesu vyhradene miesta pre fotografov 7D pozerala som rozdiely v sume oproti 5D a 5D mi prisiel lepsi odost, ano aj na 7D mozem dat 3200 iso a nafotim s nim cely koncert, ale casom urcite nebudem s vysledkami kvoli sumu spokojna (pozerala som aj na pixelpeeperi koncertovky zo 7D na 3200 ise a nepresvedcilo ma to o kupe toho fotaku). Jeden fotokamos mi minule pisal, ze on mal najprv 7D a nebol s nou spokojny, tiez fotil aj koncert obcas aj nejaku reportaz, aj sport, zevraj akoby boli tie fotky take zahmlene, skusal viac objektivov a stale, tak ju predal, kupil 5D a je nadmieru spokojny, minule s nim fotil koncert, kde som fotila aj ja a aj som musela aj bliskat, lebo mi iso nestacilo a on si vypeckoval na 5D na 3000 az 4000 a v pohode isiel bez blesku a mne sa pacilo, ako ok sumia, obcas len odsumil v ciernej. Dalsia vec je ten moj Tamron, ktory neutiahne ani 7D, ani 60D co som citala, pocula. 17 mm ohnisko pouzivam casto na koncertoch a potrebujem ho v tom objektive 17- 50, lenze ten canon 17-55 nieje na full frame, takze to nieje vyhodna investicia co sa tyka buducnosti a 24-70, tak 24 ohnisko by mi bolo vela, ked si nemozem odstupit v dave... Na Fullframe ma zas akurat odradza to, ze na festivaly mi je akurat na crope 200mm na 70-200 na velke podia ( ked som mala pozicany 18- 250, tak to bolo super) a tym oddalovanim by mi to nemuselo stacit, kedze ja som mala a cim som blizsie k velkemu podiu, tym menej vidim Kamos Sachtikus sa zevraj pytal ludi co na koncertoch fotili 5Dckom, ci su spokojni a boli. Tak vsetko ma svoje pre aj proti. takze zatial 2000 eur pekne caka na chvilu, kym k nim pribudnu dalsie a ja sa trapim stale s mojim 450Dckom a bleskom, ktory ma obcas zachrani a netrpezlivo cakam na nove 5D, ze kedy sa bude u nas predavat, kolko bude stat a tak...
medzi \"postihnutymi\" telami je aj 50D a ja mam 17-50 VC a ziaden problem ostrist aj na ine body okrem stredoveho. Takze to podla mna bude skor kus od kusu ale ruky do ohna by som za to nedal
jak to myslis / medzi \\\"postihnutymi\\\" telami je aj 50D
Canon 7D vs Canon 60D
7D neviem posudit.
Aj tak mi je to záhadou, inak povedané prvý krát o tom počujem. Dobré vedieť.
Aj tak mi je to záhadou, inak povedané prvý krát o tom počujem. Dobré vedieť.
Je hlúposť si nekupovať 7D kvôli spomenutému sklu. Alebo si kúpiť niečo iné ako 7D kvôli tamronu, tiež je to podľa mňa hlúposť.
Je hlúposť si nekupovať 7D kvôli spomenutému sklu. Alebo si kúpiť niečo iné ako 7D kvôli tamronu, tiež je to podľa mňa hlúposť.
Ako alternatíva by sa ešte našla Tokina 16-28/2.8, ale zasa je to tretia strana. Mal som možnosť si ju vyskúšať, je to obrovská opacha s malým rozsahom. Keď bude pre autorku otázky nutná svetelnosť 2.8, tak zostáva len 16-35L, a tá je skoro raz tak drahá ako 17-40L.
ináč sa mi 60-tka tiež páči-hlavne otočný displaj,na ktorý som zvyknutý z môjho \"panáka\"
je to neskutočne návykové - fotíš sponad hlavy či celkom od zeme bez problémov.
na canone má odrádza jedine absencia pomocného infrasvetla pri zaostrovaní v slabom osvetlení - s tým nemáš problém ?
ináč sa mi 60-tka tiež páči-hlavne otočný displaj,na ktorý som zvyknutý z môjho \"panáka\"
je to neskutočne návykové - fotíš sponad hlavy či celkom od zeme bez problémov.
na canone má odrádza jedine absencia pomocného infrasvetla pri zaostrovaní v slabom osvetlení - s tým nemáš problém ?
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa