Fórum » Vyberáme fotoaparát

začiatočník POMOC!

trebatice
trebatice 2011-03-09 21:19:42+01
zdravím, porad te mi prosím s výberom fotoaparátu. Chcela by som niečo kompaktné šikovné kde by som sa naučila základy fotografovania a bol by tam hlavne manuálny režim. Fotila som kedy si dávno klasickým na kinofilm a mám dosť veľký problém sa v ponuke zorientovať ... ĎAKUJEM

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-03-10 09:50:12+01
manuál v kompaktoch je dobrý (ak pominieme nejaké drobnosti) jedine na produktové foto do eshopu, a občas na fotenie v interieri a podvečer, proste vtedy kde to dáva blbé časy. Ak sa chcem čo i len trochu učiť fotiť nebude zlé kúpiť si Nikon D3100 alebo Canon 1100 a setový obektív.

javelin
2011-03-10 10:15:46+01
príspevok od: trebatice
ide o to že nechcem len čisto digitál kde si navolím režimy ... chcem sa občas prepnúť do manuálneho nastavenia ... a mať radosť z výsledku
Samsung EX1......cenovo aj výkonovo nemá konkurenciu.....Canon G11 a 12 je vysoko preplatené to isté a nestíhajú svetelnosťou , ktorú pri manuálnej práci budeš potrebovať.....
Fotím s ním v poslednej dobe veľmi často a vybral som si ho po dlhoročnej skúsenosti s fotografovaním .....je to veľmi kreatívny nájstroj , hlavne pri používaní v man. režime.....
Výborná vec je aj jeho Amoled display , na ktorý bez problémov vidíš aj v slnečnom dni na pravé poludnie......
PS: snímač ma rovnaký ako Canon G11-12.....

noik
ocenenie redakciou 2011-03-10 10:34:23+01
príspevok od: javelin
Samsung EX1......cenovo aj výkonovo nemá konkurenciu.....Canon G11 a 12 je vysoko preplatené to isté a nestíhajú svetelnosťou , ktorú pri manuálnej práci budeš potrebovať.....
Fotím s ním v poslednej dobe veľmi často a vybral som si ho po dlhoročnej skúsenosti s fotografovaním .....je to veľmi kreatívny nájstroj , hlavne pri používaní v man. režime.....
Výborná vec je aj jeho Amoled display , na ktorý bez problémov vidíš aj v slnečnom dni na pravé poludnie......
hmmm, veru je to velmi zaujimava masinka:
http://www.youtube.com/watch?v=77YAFa-y6ck
veru...dal by som si povedat

javelin
2011-03-10 10:44:35+01
Mala ukážka.....schválne fotené do protisvetla ,bez blesku, v bežne osvetlenej miestnosti...
Exif: Samsung EX1
clona 2
čas 1/30
ISO 400
z ruky.........
Podobnú spravíš aj s Canon G12....nie tak širokú ...Canon má spodok 28 a Samsung 24.....
Ale za predpokladu že so Samsungom prizoomujem na ohnisko 50 , nič sa nedeje clona zostane na 2,1.....u Canona by to bolo už f4...(skúšal som na G11)....čas sa ti dostane na neudržatelnú hodnotu z ruky....(až tak že ani stabilizácia Ti moc bepomôže)....zvýšením ISO moc nevyriešiš (šum) a o blesku ani nevravím , ten to pošle na úroveň kompktu za 100 Eur....
Cena Canonu ,(450 Eur cca), je vzhľadom na jeho výkon premrštená......
O to skôr že EX 1 ho valcuje v mnohom a jej cena je 282 Eur......

javelin
2011-03-10 10:49:55+01
príspevok od: noik
hmmm, veru je to velmi zaujimava masinka:
veru...dal by som si povedat
Mám ho osem mesiacov....a zrkadlovka leží v skrini.....niekam ideme , kde je možnosť fotiť....večer som rozhodnutý vziať zrkadlovku.....ráno mrknem do skrine , zavesím na krk Ťamťung , a je po rozhodnutí vláčiť brašňu s príslušenstvom....

noik
ocenenie redakciou 2011-03-10 10:54:54+01
Mám ho osem mesiacov....a zrkadlovka leží v skrini.....niekam ideme , kde je možnosť fotiť....večer som rozhodnutý vziať zrkadlovku.....ráno mrknem do skrine , zavesím na krk Ťamťung , a je po rozhodnutí vláčiť brašňu s príslušenstvom....
mas nan aj tie extra serepeticky ktore su v prvom videjku? myslim ten viewfinder, blesk a nadstavec na objektiv? sesternicin manzel by rad nieco kupil...dost casto cestuje...napriklad norsko, alebo dost tazke horske tury. potreboval by nieco male, lahke a kvalitne...sam som mu odporucal sice canon G11, ale toto by sa mi pre neho zdala skutocne vhodna volba...

javelin
2011-03-10 11:06:27+01
mas nan aj tie extra serepeticky ktore su v prvom videjku? myslim ten viewfinder, blesk a nadstavec na objektiv? sesternicin manzel by rad nieco kupil...dost casto cestuje...napriklad norsko, alebo dost tazke horske tury. potreboval by nieco male, lahke a kvalitne...sam som mu odporucal sice canon G11, ale toto by sa mi pre neho zdala skutocne vhodna volba...
Nemám...predsa len, mám ho ako vedľajší doplnok a investovať do príslišenstva som moc nechcel.....používam v spojitosti s nim blesk Soligor DG 340...normálne od stropu manual režim....prístroj s ním šlape na časoch od 1/30 po 1/1500 bez problémov....treba len odhadnúť clonu...po pár cvakoch rutina....
Ako ukážku som schválne vybral takú komplikovanejšiu(nie moc vydarenú), kompozíciu na malú vzdialenosť....blesk vyklopený + odrazka....

noik
ocenenie redakciou 2011-03-10 11:14:50+01
Nemám...predsa len, mám ho ako vedľajší doplnok a investovať do príslišenstva som moc nechcel.....používam v spojitosti s nim blesk Soligor DG 340...normálne od stropu manual režim....prístroj s ním šlape na časoch od 1/30 po 1/1500 bez problémov....treba len odhadnúť clonu...po pár cvakoch rutina....
Ako ukážku som schválne vybral takú komplikovanejšiu(nie moc vydarenú), kompozíciu na malú vzdialenosť....blesk vyklopený + odrazka....
vdaka za tip...urcite mu ho spomeniem a navrhnem

javelin
2011-03-10 11:17:34+01
Pár na ukážku....

zaria
2011-03-10 11:32:00+01
A čo hovoríte na NIKON COOLPIX L 120? Máte už niekto prosím s ním nejaké skúsenosti ? Je vhodný pre začiatočníkov? ďakujem

Rastislav
2011-03-10 11:57:19+01
vychádza cca 850 eur čo si celkom nemyslím že je cena pre začiatočníka a ak si niečo priplatím môžem si kúpiť s zrkadlovku
Nemusíš si ani priplatiť, entry level DSLR stojí o 400 menej a ako som písal už vyššie obrazová kvalita je na omnoho vyššej úrovni nehovoriac o ovládaní a možnostiach. www.pentax.sk

trebatice
2011-03-10 12:59:04+01
286 eur sa mi zdá na to že chcem len začať celkom rozumné, ide mi o to aby som sa na to naučila na faťáku na ktorom sa to dá a nie aby ten stroj robil úplne všetko za mňa!

wlad
2011-03-10 13:53:00+01
hmm, neuraz sa, ale tato fotka vyzera, ako keby bola fotena mobilom s plastovym "objektivom"

javelin
2011-03-10 14:22:38+01
príspevok od: wlad
hmm, neuraz sa, ale tato fotka vyzera, ako keby bola fotena mobilom s plastovym "objektivom"
na pol metra a 24 ohniskom , to tak pôsobí.....
Táto je s mobilom.....ale to porovnávať nemôžeš...ten mobil nebol tak lacný ako Samsung.....

javelin
2011-03-10 14:33:08+01
Raz navždy je to kompakt , a nemôže konkukorovať už ani 4/3-ke......
Ja som len poukázal na to čo sa sním dá.....napríklad v tmavom kostole.....
Treba si skúsiť niečo podobné s mobilom ,alebo bežným kompaktom za 250 Eur.....
Exif: f1,8
1/45
ISO 400
A kludne som mohol na ISO 200 za použitia stabilizácie.....

javelin
2011-03-10 14:41:09+01
286 eur sa mi zdá na to že chcem len začať celkom rozumné, ide mi o to aby som sa na to naučila na faťáku na ktorom sa to dá a nie aby ten stroj robil úplne všetko za mňa!
Je fajn na začiatok a zostane Ti, aj keď prejdeš na vyšší level.....
No ak rozmýšlaš časom prejsť na zrkadlovku , tak ja by som neváhal a kúpil ju rovno....rovnako môžeš experimentovať s ňou....o to skôr ak má lájf vííív.....
A svetelnosť ktorá Ti bude chýbať u lacnejšieho setového objektívu sa dá nahradiť u APS-C na zrkadlovke vyšším ISOm.....
Kompakt na nejakú vážnejšiu prácu nie je zas taká výhra.....ja ho mám iba ako doplnok a hračku , ktorú možem nosiť vždy a všade.....aj keď je to už profi trieda , stále je to kompakt....

fr0d0
2011-03-15 10:17:09+01
ja by som skôr odporučil potom Samsung NX100... podľa mňa velmi podareny kusok a za tu cenu... je to krasa... 320 € so setakom 20-50, sice svetelnost 3.5-5.6, ale nieje problem si obstarat aj NX s inymi objektivmi, za cca 390€ je aj so setakom aj pancakeom 20mm a svetelnostou 2.8, obidva s funkciou iFN... je pravda ze to na 1.8 asi nebude mat, ale myslim, ze sa to bude dat vyvazit mierne zvysenou citlivosťou...
potom su tu dalsie moznosti volitelneho prislusenstva ako GPS, veľmi dobré na cesty, EVF hľadáčik, a rôzne druhy bleskov. Hovorím preto tento model, lebo moja priatelka si chce tiez nieco podobne zadovazit a mam padne argumenty, ktoré hovoria v prospech NX100... proti Nex 3, atp.
Na zaciatok myslim, ze nieco taketo staci, a casom uvidis ci ta to chyti a ci sa ti oplati investovat do "velkeho zrkadla"

michaell
2011-03-15 11:04:01+01
Mala ukážka.....schválne fotené do protisvetla ,bez blesku, v bežne osvetlenej miestnosti...
Exif: Samsung EX1
clona 2
čas 1/30
ISO 400
z ruky.........
Podobnú spravíš aj s Canon G12....nie tak širokú ...Canon má spodok 28 a Samsung 24.....
Ale za predpokladu že so Samsungom prizoomujem na ohnisko 50 , nič sa nedeje clona zostane na 2,1.....u Canona by to bolo už f4...(skúšal som na G11)....čas sa ti dostane na neudržatelnú hodnotu z ruky....(až tak že ani stabilizácia Ti moc bepomôže)....zvýšením ISO moc nevyriešiš (šum) a o blesku ani nevravím , ten to pošle na úroveň kompktu za 100 Eur....
Cena Canonu ,(450 Eur cca), je vzhľadom na jeho výkon premrštená......
O to skôr že EX 1 ho valcuje v mnohom a jej cena je 282 Eur......
akurat rychlost EX 1 nie je ktovieco....

Taci
2011-04-27 05:24:45+02
Ahojte. Tak ja sa nemôžem asi ani začiatočníkom nazvať, som ešte niečo PRED zrkadlovku som držala v ruke len jeden jediný krát, ale rozhodla som sa, že ju chcem, pretože fotenie ma baví aj s obyčajným kompaktným foťáčikom. Naozaj tým zrkadlovkam vôbec nerozumiem a tak som sa chcela spýtať, či by ste mi vedeli podať nejaké úplne základné informácie, ako zrkadlovka funguje, čo všetko treba a nakoniec teda aká by sa mi hodila. Snáď na mňa bude mať niekto trpezlivosť ďakujem

b.a.f.o.a.r.t.
2011-04-27 06:39:29+02
moja srdcovka je olympus e pl 2 a xz 1

Strana 2 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()