Fórum » Vyberáme fotoaparát

Nikon D5100 vs D7000

MiZi137
MiZi137 2011-06-07 10:50:18+02
Zdravím všetkých! Prosím potrebujem poradiť. Vyberám svoju prvú digitálnu zrkadlovku a rozhodujem sa medzi dvoma uvedenými. Objektív by bol u D5100 seťák 18-105 mm, u D7000 asi tiež, ale zvažujem i Nikkor DX16-85mm.
Zaujíma ma, o čo prídem kúpou lacnejšieho D5100 so seťákom. Je rozumnejšie začať jednoduchším telom a orientovať sa viac na objektívy a časom dokúpiť lepšie telo? Alebo hneď kúpiť D7000 a objektívy podľa možnosti? Doteraz som fotil kinofilmovými zrkadlovkami (Praktica, Canon), potom digitálnym kompaktom Olympus C750UZ. Fotením sa nebudem živiť, chcem si len robiť radosť a relaxovať po práci. Fotím najviac krajinky (turistika), občas zver, firemné akcie a ťahá ma to ku makru. Teda v budúcnosti snáď nejaký Nikkor 28-300, alebo 55-300 a nejaký makráč (nemám prehľad). Nepočítam s častou tlačou fotiek.
Budem mať okrúhliny, t.j. môžem rátať s finančnou podporou, ale nerád by som na druhej strane zbytočne investoval do techniky, na ktorú som ešte nedorástol.
Ďakujem

MiZi137
2011-06-08 07:19:42+02
príspevok od: Rastislav
Je zavádzajúce, ak niekto tvrdí, že pentax nemá dostatok objektívov a príslušenstva. Pentax jednoducho nemusí mať toľko typov objektívov, lebo nemá v ponuke super lacné a nekvalitné a nemusí riešiť verzie so stabilizáciou a bez nej, s motorčekom a bez neho a čo ja viem čo ešte. Jediné čo mu chýba je super tele nad 300mm, ale treba si uvedomiť to, že brať na túru niekoľko kilový super tele je od veci. A ďalšia vec je ho zaplatiť. Riešili sme to tu pred niekoľkými dňami tuším v téme zrkadlovka na úplný začiatok.
No, pozeral som - super! Ale tie ceny sú už trochu za mojimi hranicami...

Rastislav
2011-06-08 08:47:40+02
príspevok od: MiZi137
Aj za mojimi. Keď sa ale ceny porovnajú s inými značkami sú o dosť nižšie. Aj vzhľadom na financie som kupoval len setové objektívy. Kvalita fotiek z nich je dobrá. Ťažko sa to opisuje slovami, ale skúsim. Mám k-20d so 14,6Mp, odporúčaná maximálna veľkosť tlačenej fotky je A2 (ale kvalitná tlač zvládne aj viac), táto veľkosť zodpovedá na mojom monitore približne 50% zobrazeniu fotky. Pri tomto zobrazení sú aj fotky spravené setovými objektívmi bezchybné. Pri 100% zobrazení to už je trochu horšie (najmä ak sa nepoužije optimálne nastavenie pre daný objektív), ale to nemá až taký význam. Tieto objektívy sú najostrejšie pri clone 8 a takéto fotky sa v pohode dajú pozerať aj pri 100% zväčšení, ale ako som povedal, nemá to význam, najmä aj človek nemá ambície tlačiť fotky nad A2 (pri k-5 aj viac). Ja som zatiaľ tlačil len 10x15cm, a fotky nemajú chybu. Postupom času mi chýbalo makro, kúpil som si predsádku na teleobjektív, ale nebolo to ono. Tak som našetril na makroobjektív pentax35macro limited.

Rastislav
2011-06-08 08:51:54+02
Treba sa prihlásiť za člena klubu, dávajú zaujímavé zľavy.

Blackman
2011-06-08 09:05:08+02
Kombinacia lacnejsie telo a kvalitny objektiv bude mat lepsiu kvalitu ako drahy fotak a setovy objektiv. Chod kludne do D5100 alebo D90 a sklo 16-85 VR, je to vynikajuci univerzalny objektiv. 18-200 uz nie je tak ostra ako 16-85. D90 sa da teraz kupit za fajne peniaze a usetrene prachy mozes pouzit bud na 50mm sklo alebo SB-600 blesk

Rastislav
2011-06-08 09:46:08+02
príspevok od: Blackman
Kombinacia lacnejsie telo a kvalitny objektiv bude mat lepsiu kvalitu ako drahy fotak a setovy objektiv. Chod kludne do D5100 alebo D90 a sklo 16-85 VR, je to vynikajuci univerzalny objektiv. 18-200 uz nie je tak ostra ako 16-85. D90 sa da teraz kupit za fajne peniaze a usetrene prachy mozes pouzit bud na 50mm sklo alebo SB-600 blesk
Viem, že to nie je adresované mne, ale vyššie sa píše, že je nutné utesnenie.

Blackman
2011-06-08 09:58:14+02
Sorry, to som si nevsimol

MiZi137
2011-06-08 10:39:41+02
Viem, že na začiatku by bola ideálna kombinácia D7000 a 16-85mm. To budem musieť byť ale sakramentsky dobrý, aby som to nejako vytlačil. Alebo pohnúť zadkom a zháňať peniaze kde sa dá. Lebo viem, že kúpou tela a objektívu to nekončí - náhradná batéria, karta, brašňa,... - a to už nehovorím o monitore, notebook to nie je to pravé orechové.

tomasGalajda
2011-06-08 11:11:33+02
môj názor:

prečítal som si tvoju otázku, neviem ti síce poradiť, aký konkrétny model (alebo vhodnú alternatívu) si máš kúpiť alebo aký má jeden oproti druhému výhody / nevýhody, takže to zbytočne nebudem rozoberať (je nato kopec iných článkov, a sú tu na to iný - lepší machri ako ja). Kombinácia lacnejšieho tela a lepšieho skla (ako tu bolo napísané) je podľa mňa fajn, keďže máš nejaký finančný strop. Ak sa fotením neplánuješ živiť kúp si nateraz to načo máš peniaze. Uvidíš, či ti daný prístroj vyhovuje, či spĺňa tvoje požiadavky na výstup atď. Ale pouvažuj aj nad tým, či sa ti oplatí investovať do drahých strojov....Ako väčšine z nás sa ti z toho peniaze vracať nebudú....

PS: posledná veta nie je pravidlom.

Rastislav
2011-06-08 11:52:22+02
Viem, že na začiatku by bola ideálna kombinácia D7000 a 16-85mm. To budem musieť byť ale sakramentsky dobrý, aby som to nejako vytlačil. Alebo pohnúť zadkom a zháňať peniaze kde sa dá. Lebo viem, že kúpou tela a objektívu to nekončí - náhradná batéria, karta, brašňa,... - a to už nehovorím o monitore, notebook to nie je to pravé orechové.
Tak ono vždy bude niečo po čom človek túži, každý si musí rozumieť najlepšie sám. Najdôležitejšie pre fotenie je mať foťák, ostatné je bonus. Som rád, že sa už nemusím rozhodovať, aj keď by som sa opäť rozhodol rovnako. Ale v súčasnosti nie je žiadna utesnená zrkadlovka za cenu mojej (830€ za telo, 2 objektívy, kartu, brašňu a darčekové predmety). Veľa trpezlivosti pri rozhodovaní.

Rastislav
2011-06-08 12:12:55+02
http://www.photozone.de/pentax/641-pentax1855f3556wr ~ http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/632-nikkor18553556vr

DeepGirl
2011-06-08 12:16:35+02
Tiež som sa rozhodovala medzi D5100 a D7000 a nakoniec kvôli financiám vyhral D5100. Ale kebyže peniaze tú, tak samozrejme kupujem lepšie

Rastislav
2011-06-08 12:48:51+02
príspevok od: DeepGirl
Tiež som sa rozhodovala medzi D5100 a D7000 a nakoniec kvôli financiám vyhral D5100. Ale kebyže peniaze tú, tak samozrejme kupujem lepšie
Rozhodla si sa dobre, ale keďže ti ide aj o financie, mohla si sa aj lepšie.

mongi
2011-06-08 13:13:29+02
príspevok od: DeepGirl
Ja by som počkal kým budú peniaze na D7000 predsa len je utesnená a nie je plastová. Ale D5100 je dobrá voľba a má výhodu v otočnom displeji. Mal som D5000 a na D7000 mi to trochu chýba. Hold keď si človek zvykne ťažko si odvyknúť

hombreee
2011-06-08 13:19:52+02
Ja by som z toho utesnenia zas az taky fetish nerobil.

Rastislav
2011-06-08 13:35:20+02
príspevok od: hombreee
Ja by som z toho utesnenia zas az taky fetish nerobil.
Fetiš to nie je, ale keďže fotím hlavne v prírode a už sa mi mnoho krát stalo, že mi foťák zmokol, som rád, že je utesnený. Je tu možnosť nefotiť v daždi a schovať ho do igelitu, ale tým sa človek pripraví o množstvo skvelých záberov. A ďalšia vec je, že sa tu pred časom riešil neutesnený foťák, ktorý vo vnútri zhrdzavel pravdepodobne vplyvom kondenzácie pri prechode zo zimy do tepla. Môžeš hádať, či bola reklamácia uznaná.

hombreee
2011-06-08 14:03:08+02
Fetiš to nie je, ale keďže fotím hlavne v prírode a už sa mi mnoho krát stalo, že mi foťák zmokol, som rád, že je utesnený. Je tu možnosť nefotiť v daždi a schovať ho do igelitu, ale tým sa človek pripraví o množstvo skvelých záberov. A ďalšia vec je, že sa tu pred časom riešil neutesnený foťák, ktorý vo vnútri zhrdzavel pravdepodobne vplyvom kondenzácie pri prechode zo zimy do tepla. Môžeš hádať, či bola reklamácia uznaná.
Hej tak to riesim, ked zacne prsat fotak schovam do igelitu. Ak fotim v dazdi tak len spod nejakej striesky alebo pod kosatym stromom. No pokial ide o kondenzaciu pri prechode zo zimy do tepla ta predsa musi vznikat aj v utesnenom fotaku nie je vzduchotesny.

Rastislav
2011-06-08 14:40:01+02
príspevok od: hombreee
Hej tak to riesim, ked zacne prsat fotak schovam do igelitu. Ak fotim v dazdi tak len spod nejakej striesky alebo pod kosatym stromom. No pokial ide o kondenzaciu pri prechode zo zimy do tepla ta predsa musi vznikat aj v utesnenom fotaku nie je vzduchotesny.
Každý si musí vybrať sám čo potrebuje a aj si to sám sebe zdôvodniť. Podľa mňa je výhodnejšie a pohodlnejšie fotiť napríklad bez dáždnika, prístreška a ani ten pavúčik si ako naschvál tú krásne orosenú pavučinu nepostaví pod stromom, aby som nemokol. Vo vnútri foťáku tej vlhkosti v zime nie je toľko ako v okolitom vzduchu. Ale keď sa nakondenzuje na povrchu a stečie do tlačítok a podporí oxidáciu spojov . . .

trnavsky
2011-06-08 15:20:17+02
Ani D7000 + 16-85 nemusí byť ideálne. Včera som čítal jednu diskusiu, kde bol problém s ladením fokusu. Ak nastavil adjustáciu napr na + 5 na dlhom koci, bol mimo fokus na krátkom konci a musel prestaviť na -3 (alebo opačne??). Kompromisné riešenie niekde v strede nebolo optimálne. Keď použil ten istý objektví na D300s bol ostrý v celej dĺžke. Riešil to posilaním celej zostavy predajcovi - to bolo ale v inej krajine - nemá problém 3x poslať na výmenu,až kým nie je spokojný. V diskusii reagovali ďalší, ktorí mali podobný problém!!

MiZi137
2011-06-08 17:59:03+02
príspevok od: trnavsky
Ani D7000 + 16-85 nemusí byť ideálne. Včera som čítal jednu diskusiu, kde bol problém s ladením fokusu. Ak nastavil adjustáciu napr na + 5 na dlhom koci, bol mimo fokus na krátkom konci a musel prestaviť na -3 (alebo opačne??). Kompromisné riešenie niekde v strede nebolo optimálne. Keď použil ten istý objektví na D300s bol ostrý v celej dĺžke. Riešil to posilaním celej zostavy predajcovi - to bolo ale v inej krajine - nemá problém 3x poslať na výmenu,až kým nie je spokojný. V diskusii reagovali ďalší, ktorí mali podobný problém!!
Tak toto ma dosť desí - vymáknuť poruchový aparát, to je zlý sen. Očakával by som, že výrobná linka bude dávať rovnaké výsledky v celej produkcii, ale asi som naivný. Viem, že taký foťák je zložité zariadenie. A ešte k tomu tento náš absurdistan s pokrútenou legislatívou...

mongi
2011-06-09 08:22:30+02
Tak toto ma dosť desí - vymáknuť poruchový aparát, to je zlý sen. Očakával by som, že výrobná linka bude dávať rovnaké výsledky v celej produkcii, ale asi som naivný. Viem, že taký foťák je zložité zariadenie. A ešte k tomu tento náš absurdistan s pokrútenou legislatívou...
Podľa mňa sa nemáš čoho báť. Ono to je tak, že čím viac drobností a technických prkotín sa rieši tým viac sa ľudia boja toho či onoho, pričom to vôbec nie je podstatné. Ak je z povedzme 50000 kusov jeden zlý tak si myslím že nemáš čo rozmýšľať nad FF/BF. Mám D7000 + 18-105. Nepamätám sa presne kde som sa dočítal že s tým objektívom trpí na FF či BF. Odkedy ho mám tak s ním nemám problém. Ak je fotka zaostrená nesprávne je to chyba fotografa a nie fotoaparátu. Choď do predajne a vyskúšaj si zostavu akú by si chcel a verím tomu že žiaden problém s ostrením zo strany fotoaparátu mať nebudeš. Prajem šťastnú ruku, dobrý výber a hlavne dobré svetlo

Strana 2 z 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()