Zdravím všetkých! Prosím potrebujem poradiť. Vyberám svoju prvú digitálnu zrkadlovku a rozhodujem sa medzi dvoma uvedenými. Objektív by bol u D5100 seťák 18-105 mm, u D7000 asi tiež, ale zvažujem i Nikkor DX16-85mm. Zaujíma ma, o čo prídem kúpou lacnejšieho D5100 so seťákom. Je rozumnejšie začať jednoduchším telom a orientovať sa viac na objektívy a časom dokúpiť lepšie telo? Alebo hneď kúpiť D7000 a objektívy podľa možnosti? Doteraz som fotil kinofilmovými zrkadlovkami (Praktica, Canon), potom digitálnym kompaktom Olympus C750UZ. Fotením sa nebudem živiť, chcem si len robiť radosť a relaxovať po práci. Fotím najviac krajinky (turistika), občas zver, firemné akcie a ťahá ma to ku makru. Teda v budúcnosti snáď nejaký Nikkor 28-300, alebo 55-300 a nejaký makráč (nemám prehľad). Nepočítam s častou tlačou fotiek. Budem mať okrúhliny, t.j. môžem rátať s finančnou podporou, ale nerád by som na druhej strane zbytočne investoval do techniky, na ktorú som ešte nedorástol. Ďakujem
TAKMER rovnaký, fotky budú neostré, bez kontrastu a zaaberované akurát keď budeš fotiť tým seťákom 16-85 a 80-400 taktiež...niesu to super sklá a už vôbec niesu vhodné na taký snímač, ako má D7k...sú dobré na menej husté snímače, respektíve Ti to napíšem tak, že ktoré majú menej pixelov...pokiaľ nemáš na profi sklá s dierami 2.8 ako napríklad 14-24 alebo 24-70 a nechceš fotiť pevnými sklami, je vám pán vševed aj tá D5100 naprd, lebo nevyužiješ potenciál snímača, ktorý je v D5100 len obchodným ťahom...PS, mať stránku na free portáli nie je hanbou, obzvlášť, keď nevieš o tom, že sa dá aj zakúpiť a navyše nevieš, či si ju aj dotyčný neplatí, PS2: fotím aj kamarátov, nie je to tiež hanba ale mám tam aj pána ktorý ma na konte už dákych tých 70 rokov, PS3: niesom profík, no fotením som už čo to dokonca aj zarobil. Prajem príjemný deň.
Priatelu, fotil si niekedy s 24-70 kou? Je to dobré sklo, ale určite nie dokonalé, opýtaj sa Dušeka, prečo ju po roku chce predať a kúpiť niečo iné. Okrem toho, nevieš, načo by mi bolo sklo so začiatkom 24mm x 1,5 crop? A malorozsahové zoomy sú pre mňa nepoužiteľné - na konci píšem prečo. Dlho som porovnával crop sample so všetkými menovanými sklami osadenými na D3x (24Mpix na FX cca ekvivalnet hustoty 16Mp na DX - nechce sa mi počítať) a nebolo to zlé. 16-85 uznávajú aj Canon-ňáci ako dobré sklo, 80-400 je trochu drahá na to čo dokáže, ale z takých variabilných rozsahov je to jeden z mála ako tak kvalitných objektívov (a ja práve taký potrebujem). Pôvodne som chcel 24-70, no okolie ma presvedčilo, že mi bude nanič. V natlačenom dave ľudí nemám kedy ani ako prehadzovať objektívy - preto veľkorozsahové zoomy a maximum dve sklá. Je to aj dôvod nutnosti výklopného displeja - zdvihnem foťák nad hlavu a fotím ponad ľudí (a vidím čo fotím). Ak mi dokážeš, že Ty na prvý krát urobíš lepšiu fotku naslepo, všetko odvolám.
Fakt nechápem.. Nikonisti, čo sa fotkami živia (Ján Čechovský, Martin Žilka) mi jasne vysvetlili že 24-70 a podobné veci sú mi úplne zbytočné (Žilka má fototechniu za strašné prachy a Ján mi tiež nemal prečo klamať, lebo sám má foto obchod) a teraz ma tu ktosi ide presviedčat o opaku. Neviem prečo si niektorí amatéri ako ja myslia, že všetci títo renomovaní fotografi sú blbí a len oni sú múdri..
Fakt nechápem.. Nikonisti, čo sa fotkami živia (Ján Čechovský, Martin Žilka) mi jasne vysvetlili že 24-70 a podobné veci sú mi úplne zbytočné (Žilka má fototechniu za strašné prachy a Ján mi tiež nemal prečo klamať, lebo sám má foto obchod) a teraz ma tu ktosi ide presviedčat o opaku. Neviem prečo si niektorí amatéri ako ja myslia, že všetci títo renomovaní fotografi sú blbí a len oni sú múdri..
Ty jo, to su slova...tesat do mramora ! O com to tu tocis chlape? Kto ta tu o com presviedca? Ved toto je forum a kazdy ma pravo vyslovit svoj nazor. Mimo ineho, z Tvojich prispevkov mam taky dojem, ze jediny mudry si tu asi ty...
Ty jo, to su slova...tesat do mramora ! O com to tu tocis chlape? Kto ta tu o com presviedca? Ved toto je forum a kazdy ma pravo vyslovit svoj nazor. Mimo ineho, z Tvojich prispevkov mam taky dojem, ze jediny mudry si tu asi ty...
Ale kdeže. Len zbieram informácie od profesionálov z veľkým P, ktorí fotia viac rokov, ako vobec majú niektorí prispievatelia tohto fóra. Sorry, ale tým ľudom bezmedzne verím a len píšem od nich zozbierané informácie. Presviedča? No neviem ako by si nazval to, čo písal Trevor.. Pritom dosť pochybujem že vie, o čom hovorí. Mám pocit že niektoré perly, čo tu písal, vydedukoval jedine podľa ceny v katalógu..
prepáč, zachytil som debatu až tu .. ale prečo je 24-70 zbytočný ?
Ale kdeže. Len zbieram informácie od profesionálov z veľkým P, ktorí fotia viac rokov, ako vobec majú niektorí prispievatelia tohto fóra. Sorry, ale tým ľudom bezmedzne verím a len píšem od nich zozbierané informácie. Presviedča? No neviem ako by si nazval to, čo písal Trevor.. Pritom dosť pochybujem že vie, o čom hovorí. Mám pocit že niektoré perly, čo tu písal, vydedukoval jedine podľa ceny v katalógu..
netreba sa hádať, veď otázka už bola zodpovedaná, výklopný displej, stavový netreba, ergonómiu netreba šetriť aj na tom treba, takže je rozhodnuté...netreba sa tu hádať
no ja iba začínam ale mám 28-70 tak či ho mám dať preč ...
Ak si myslel 24-70, tak podľa dídžeja v šiltovke určite, podľa mňa určite nie...pokiaľ máš naozaj 28-70 od Canonu, tak daj opäť na dídžeja v šiltovke, lebo doktor Nikon, by mal mať Nikon!
netreba sa hádať, veď otázka už bola zodpovedaná, výklopný displej, stavový netreba, ergonómiu netreba šetriť aj na tom treba, takže je rozhodnuté...netreba sa tu hádať
hádať sa netreba ale mne je výklopný displej na nič a stavový potrebujem, ergonomia a ovládanie sú pre mňa velmi dôležité ale možno profíci čo tak dlho fotia .... no počkám na odpoved a uvidím
Ak si myslel 24-70, tak podľa dídžeja v šiltovke určite, podľa mňa určite nie...pokiaľ máš naozaj 28-70 od Canonu, tak daj opäť na dídžeja v šiltovke, lebo doktor Nikon, by mal mať Nikon!
hádať sa netreba ale mne je výklopný displej na nič a stavový potrebujem, ergonomia a ovládanie sú pre mňa velmi dôležité ale možno profíci čo tak dlho fotia .... no počkám na odpoved a uvidím
Som rád že niekto tu slušne debatuje.. Ćlovek čo má 27-70 na D700 sa sťažuje, že je síce ostrá, ale podľa jeho názoru dosť geometricky skresľuje.. Pokiaľ viem, bude ju nahrádzať 16-35 kou. Netvrdím že 24-70 je zlé sklo, len sú aj ľudia ktorým nevyhovuje a mne je zbytočne drahá. To, že MNE konkrétnesú stavový + 2 kolečka + ergonómia + ... nanič, povedali ľudia, ktorý majú drahú techniku. Ide však o to, že je nezmysel tvrdiť, že pre fotografa amatéra sú to nutné veci.. Kto ich potrebuje, ten si kúpi D7000 a vyššie, ale v mojom príade je tá investícia zbytočná a miesto toho cenový rozdiel investujem do skiel.
Ten dídžej v šiltovke totiž robí veľké festivaly, koncerty a open-air pre pár tisíc ľudí a teda fotí v extrémne blbom svetle. Plne manuálny režim je vtedy nutnosť, live view veľmi pomáha, mám odskúšané že aj drahé telá majú vtedy problém s expozíciou a teda aká hodnota je na stavovom, nie je velmi smerodatné. Dôležité je, náhľad na veľkom displeji, aby mohol autor odfotiť to, čo naozaj chce. Ide mi o to, aby som mohol dokumentovať vlastné koncerty (kapela + svetelné efekty).
Takže celá hádka vznikla preto, lebo ja píšem o D5100 z pohľadu amatéra (pretože aj NIkon uvádza 5100 a 7000 ako amatérske zrkadlovky). Pre profesionálov sú D700 a vyššie (kde už sú všetky spomínané vlastnosti štandard), len to tu asi niekto nebol schopný pochopiť - bavíme sa o amatérskych zrkadlovkách ..
PS: medzi rokmi 2002 a 2008 som predával fotoaparáty v TPD. Väčšina ľudí (a to som ich tam za tie roky stretol dosť) nemá o fotení ani páru a preto im nútiť niečo čo nevyužijú, to je hlúposť. Ešte raz, bavíme sa o amatérskych foťákoch.
Som rád že niekto tu slušne debatuje.. Ćlovek čo má 27-70 na D700 sa sťažuje, že je síce ostrá, ale podľa jeho názoru dosť geometricky skresľuje.. Pokiaľ viem, bude ju nahrádzať 16-35 kou. Netvrdím že 24-70 je zlé sklo, len sú aj ľudia ktorým nevyhovuje a mne je zbytočne drahá. To, že MNE konkrétnesú stavový + 2 kolečka + ergonómia + ... nanič, povedali ľudia, ktorý majú drahú techniku. Ide však o to, že je nezmysel tvrdiť, že pre fotografa amatéra sú to nutné veci.. Kto ich potrebuje, ten si kúpi D7000 a vyššie, ale v mojom príade je tá investícia zbytočná a miesto toho cenový rozdiel investujem do skiel.
Ten dídžej v šiltovke totiž robí veľké festivaly, koncerty a open-air pre pár tisíc ľudí a teda fotí v extrémne blbom svetle. Plne manuálny režim je vtedy nutnosť, live view veľmi pomáha, mám odskúšané že aj drahé telá majú vtedy problém s expozíciou a teda aká hodnota je na stavovom, nie je velmi smerodatné. Dôležité je, náhľad na veľkom displeji, aby mohol autor odfotiť to, čo naozaj chce. Ide mi o to, aby som mohol dokumentovať vlastné koncerty (kapela + svetelné efekty).
Takže celá hádka vznikla preto, lebo ja píšem o D5100 z pohľadu amatéra (pretože aj NIkon uvádza 5100 a 7000 ako amatérske zrkadlovky). Pre profesionálov sú D700 a vyššie (kde už sú všetky spomínané vlastnosti štandard), len to tu asi niekto nebol schopný pochopiť - bavíme sa o amatérskych zrkadlovkách ..
PS: medzi rokmi 2002 a 2008 som predával fotoaparáty v TPD. Väčšina ľudí (a to som ich tam za tie roky stretol dosť) nemá o fotení ani páru a preto im nútiť niečo čo nevyužijú, to je hlúposť. Ešte raz, bavíme sa o amatérskych foťákoch.
zdá sa že sám vieš čo je pre teba dôležité .. zrejme skúsenosť ale dovoľ aj mne aby mi moja skúsenosť povedala čo potrebujem ... osobne som 24-70 nepoužíval tak často aby som vedel posúdiť či skresľuje a že je drahá otom nie je spor ale formulácia že je "zbytočne" drahá je nezmysel. Všetky objektívy ktoré si nemôžem dovoliť s zbytočne drahé Pokial ide o členenie profi a amatér tam to neberiem, sú profíci čo nemajú ani D700 a amatéri čo majú D3 Pokial iode o preberanie cudzích názorov ... no ja som už počul od fotografov rôznych úrovní tolko že by som asi nefotil
zdá sa že sám vieš čo je pre teba dôležité .. zrejme skúsenosť ale dovoľ aj mne aby mi moja skúsenosť povedala čo potrebujem ... osobne som 24-70 nepoužíval tak často aby som vedel posúdiť či skresľuje a že je drahá otom nie je spor ale formulácia že je "zbytočne" drahá je nezmysel. Všetky objektívy ktoré si nemôžem dovoliť s zbytočne drahé Pokial ide o členenie profi a amatér tam to neberiem, sú profíci čo nemajú ani D700 a amatéri čo majú D3 Pokial iode o preberanie cudzích názorov ... no ja som už počul od fotografov rôznych úrovní tolko že by som asi nefotil
Máš pravdu, musím sa poopraviť.. Pre mňa je zbytočne drahá. A pre ostatných užívateľov zrkadloviek do 500€ myslím tiež Členenie profesionál / amatér - ja to vidím tak, že kto sa tým dlhšie živí a nezomrel od hladu, bude asi profesionál. Ale to čo píšeš, že nemá ani D700.. no, ak potrebuje využiť crop faktor pri tele, tak ešte pomedzme.. Ale inak som nevidel človeka, čo to s fotením myslí vážne a má šrotovú výbavu. Ak na nu ani po istom čase nezarobil, potom robí niekde chybu.
Máš pravdu, musím sa poopraviť.. Pre mňa je zbytočne drahá. A pre ostatných užívateľov zrkadloviek do 500€ myslím tiež Členenie profesionál / amatér - ja to vidím tak, že kto sa tým dlhšie živí a nezomrel od hladu, bude asi profesionál. Ale to čo píšeš, že nemá ani D700.. no, ak potrebuje využiť crop faktor pri tele, tak ešte pomedzme.. Ale inak som nevidel človeka, čo to s fotením myslí vážne a má šrotovú výbavu. Ak na nu ani po istom čase nezarobil, potom robí niekde chybu.
Nechcem podpichovať, ale to, že niekto fotí s APS-C neznamená, že je to šrotová výbava...Canon 7D, D300s...môžme spomenúť aj D7000...to sú stroje, s ktorými sa človek nemusí cítiť tak, že má šrotovú výbavu, dokonca niektoré tieto foťáky sú lepšie na isté žánre ako ich kolegovia z FF triedy.
Nechcem podpichovať, ale to, že niekto fotí s APS-C neznamená, že je to šrotová výbava...Canon 7D, D300s...môžme spomenúť aj D7000...to sú stroje, s ktorými sa človek nemusí cítiť tak, že má šrotovú výbavu, dokonca niektoré tieto foťáky sú lepšie na isté žánre ako ich kolegovia z FF triedy.
V pohode.. Neberem to ako podpichovanie. 7D už hádam môžme považovať za profi. To rozdelenie čo som písal platí pre Nikony (nikon.sk: D700 a lepšie = SLR professional, D7000 a nižšie = SLR consumer), kedže sa bavíme o nich. Či sú niektoré lepšie ako FF, to neviem posúdiť, možno áno, nemám patričné info.
ja sa nestačím diviť 24-70 zbytočná? no keď mám 24, 35 50 a 85 všetko F1,4 plus dve telá tak samozrejme že je trochu navyše ale na niektoré veci sa vyslovene hodí, - napríklad ked nemám zbytočných 5-6táco - všímli ste si to slovo zbytočných? Ffakt odpadávam Ono crop nie je šrotový, len je to crop a treba si naň zvyknúť, je to vlastnosť . mne sa to "že zvyknúť" za X rokov čo fotím nepodarilo preto išlo 60D do sveta a som rád že sú na trhu FF pod 2tisícky. Možno sa zajtra dozviem že je zbytočná aj 70-200
ta prva veta je kamenom urazu.
Ako spravne pises - TEBE su 24-70 a podobne veci zbytocne. Aj za mnou keby niekto prisiel ze chce z nejakeho ultrazoomu prejst na zrkadlovku tak mu nebudem hovorit aby nakupil svatu trojicu a D800. Problem je, ze ty teraz tuto dobre mienenu radu, ktorej adresatom si bol ty, aplikujes na vsetkych. Pritom bola mienena konkretne tebe.
Nikon D5100 vs D7000
Zaujíma ma, o čo prídem kúpou lacnejšieho D5100 so seťákom. Je rozumnejšie začať jednoduchším telom a orientovať sa viac na objektívy a časom dokúpiť lepšie telo? Alebo hneď kúpiť D7000 a objektívy podľa možnosti? Doteraz som fotil kinofilmovými zrkadlovkami (Praktica, Canon), potom digitálnym kompaktom Olympus C750UZ. Fotením sa nebudem živiť, chcem si len robiť radosť a relaxovať po práci. Fotím najviac krajinky (turistika), občas zver, firemné akcie a ťahá ma to ku makru. Teda v budúcnosti snáď nejaký Nikkor 28-300, alebo 55-300 a nejaký makráč (nemám prehľad). Nepočítam s častou tlačou fotiek.
Budem mať okrúhliny, t.j. môžem rátať s finančnou podporou, ale nerád by som na druhej strane zbytočne investoval do techniky, na ktorú som ešte nedorástol.
Ďakujem
Dlho som porovnával crop sample so všetkými menovanými sklami osadenými na D3x (24Mpix na FX cca ekvivalnet hustoty 16Mp na DX - nechce sa mi počítať) a nebolo to zlé.
16-85 uznávajú aj Canon-ňáci ako dobré sklo, 80-400 je trochu drahá na to čo dokáže, ale z takých variabilných rozsahov je to jeden z mála ako tak kvalitných objektívov (a ja práve taký potrebujem). Pôvodne som chcel 24-70, no okolie ma presvedčilo, že mi bude nanič.
V natlačenom dave ľudí nemám kedy ani ako prehadzovať objektívy - preto veľkorozsahové zoomy a maximum dve sklá. Je to aj dôvod nutnosti výklopného displeja - zdvihnem foťák nad hlavu a fotím ponad ľudí (a vidím čo fotím). Ak mi dokážeš, že Ty na prvý krát urobíš lepšiu fotku naslepo, všetko odvolám.
Neviem prečo si niektorí amatéri ako ja myslia, že všetci títo renomovaní fotografi sú blbí a len oni sú múdri..
Neviem prečo si niektorí amatéri ako ja myslia, že všetci títo renomovaní fotografi sú blbí a len oni sú múdri..
Presviedča? No neviem ako by si nazval to, čo písal Trevor.. Pritom dosť pochybujem že vie, o čom hovorí. Mám pocit že niektoré perly, čo tu písal, vydedukoval jedine podľa ceny v katalógu..
Presviedča? No neviem ako by si nazval to, čo písal Trevor.. Pritom dosť pochybujem že vie, o čom hovorí. Mám pocit že niektoré perly, čo tu písal, vydedukoval jedine podľa ceny v katalógu..
To, že MNE konkrétnesú stavový + 2 kolečka + ergonómia + ... nanič, povedali ľudia, ktorý majú drahú techniku. Ide však o to, že je nezmysel tvrdiť, že pre fotografa amatéra sú to nutné veci.. Kto ich potrebuje, ten si kúpi D7000 a vyššie, ale v mojom príade je tá investícia zbytočná a miesto toho cenový rozdiel investujem do skiel.
To, že MNE konkrétnesú stavový + 2 kolečka + ergonómia + ... nanič, povedali ľudia, ktorý majú drahú techniku. Ide však o to, že je nezmysel tvrdiť, že pre fotografa amatéra sú to nutné veci.. Kto ich potrebuje, ten si kúpi D7000 a vyššie, ale v mojom príade je tá investícia zbytočná a miesto toho cenový rozdiel investujem do skiel.
Pokial ide o členenie profi a amatér tam to neberiem, sú profíci čo nemajú ani D700 a amatéri čo majú D3
Pokial iode o preberanie cudzích názorov ... no ja som už počul od fotografov rôznych úrovní tolko že by som asi nefotil
Pokial ide o členenie profi a amatér tam to neberiem, sú profíci čo nemajú ani D700 a amatéri čo majú D3
Pokial iode o preberanie cudzích názorov ... no ja som už počul od fotografov rôznych úrovní tolko že by som asi nefotil
Členenie profesionál / amatér - ja to vidím tak, že kto sa tým dlhšie živí a nezomrel od hladu, bude asi profesionál. Ale to čo píšeš, že nemá ani D700.. no, ak potrebuje využiť crop faktor pri tele, tak ešte pomedzme.. Ale inak som nevidel človeka, čo to s fotením myslí vážne a má šrotovú výbavu. Ak na nu ani po istom čase nezarobil, potom robí niekde chybu.
Členenie profesionál / amatér - ja to vidím tak, že kto sa tým dlhšie živí a nezomrel od hladu, bude asi profesionál. Ale to čo píšeš, že nemá ani D700.. no, ak potrebuje využiť crop faktor pri tele, tak ešte pomedzme.. Ale inak som nevidel človeka, čo to s fotením myslí vážne a má šrotovú výbavu. Ak na nu ani po istom čase nezarobil, potom robí niekde chybu.
Ako spravne pises - TEBE su 24-70 a podobne veci zbytocne.
Aj za mnou keby niekto prisiel ze chce z nejakeho ultrazoomu prejst na zrkadlovku tak mu nebudem hovorit aby nakupil svatu trojicu a D800.
Problem je, ze ty teraz tuto dobre mienenu radu, ktorej adresatom si bol ty, aplikujes na vsetkych. Pritom bola mienena konkretne tebe.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa