Caute, Planujem si kupit fotoaparat, no v dnesnej dobe je tolko moznosti ze bezny clovek ktory sa tomu profesionalne nevenuje sa len tazko rozhoduje. ---- Chcem sa naucit fotit, zrkadlovku som nikdy nemal a preto velmi zvazujem ci sa do nejakej pustit. Viem ze ziadnym kompaktom nespravim fotky ako zrkadlom a tiez viem ze kupou zrkadla bude treba investovat dalej do objektivov a pod. Som student a moj max rozpocet je 500 € (z bazaru nechcem kupovat). rozmyslal som nad nejakym ultrazoomom ale po precitani clankov a odporucani som dospl k zaveru ze zoom v podstate casto nevyuzijem. preto som sa rozhodol ak kompakt tak nieco poriadne co by stalo za to. --- aby som sa tu nerozpisoval donekonecna tak to skratim : teda dospel som k zaveru a momentalne mam tychto kandodatov: -- canon EOS 1100 D + 18-55mm IS II -- canon G12 -- nikon J 1 + 10-30mm VR (trocha cez moj rozpocet) --- 1100 D - neviem ci sa oplati kupit zrkadlovku ak v dlhsej dobe do nej urcite neplanujem vrazat dalsie peniaze na objektiv a pod a zase velkost a vaha je dost minus. ale kvalita fotiek dost velke + G12 - tu je moja dilema bud najnizsiu triedu zrkadlovky alebo najvissiu triedu kompaktu ? celkom ma zaujal no co sa tika kvaliti fotiek uvital by som nazory skusenejsich nikon J 1 - cital som recenzie a kazdy vravi inak: niekto ze je to zbytocne predrazene niekto ze je to super novinka tak teda neviem... ------------- sony NEX je uz moc drahy a celkovo mi sony moc nevonia, fotoaparaty typu (a velkosti) : S95 a CX5 mi pridu dost male, vreckovi kompakt uz mam nepotrebujem zas dalsi do vrecka i ked o dost vykonnejsi. ----------- prepacte za chyby a DAKUJEM vsetkym odbornikom za rady. snad pomozu pri rozhodovani nielen mne.
Caute, Planujem si kupit fotoaparat, no v dnesnej dobe je tolko moznosti ze bezny clovek ktory sa tomu profesionalne nevenuje sa len tazko rozhoduje. ---- Chcem sa naucit fotit, zrkadlovku som nikdy nemal a preto velmi zvazujem ci sa do nejakej pustit. Viem ze ziadnym kompaktom nespravim fotky ako zrkadlom a tiez viem ze kupou zrkadla bude treba investovat dalej do objektivov a pod. Som student a moj max rozpocet je 500 € (z bazaru nechcem kupovat). rozmyslal som nad nejakym ultrazoomom ale po precitani clankov a odporucani som dospl k zaveru ze zoom v podstate casto nevyuzijem. preto som sa rozhodol ak kompakt tak nieco poriadne co by stalo za to. --- aby som sa tu nerozpisoval donekonecna tak to skratim : teda dospel som k zaveru a momentalne mam tychto kandodatov: -- canon EOS 1100 D + 18-55mm IS II -- canon G12 -- nikon J 1 + 10-30mm VR (trocha cez moj rozpocet) --- 1100 D - neviem ci sa oplati kupit zrkadlovku ak v dlhsej dobe do nej urcite neplanujem vrazat dalsie peniaze na objektiv a pod a zase velkost a vaha je dost minus. ale kvalita fotiek dost velke + G12 - tu je moja dilema bud najnizsiu triedu zrkadlovky alebo najvissiu triedu kompaktu ? celkom ma zaujal no co sa tika kvaliti fotiek uvital by som nazory skusenejsich nikon J 1 - cital som recenzie a kazdy vravi inak: niekto ze je to zbytocne predrazene niekto ze je to super novinka tak teda neviem... ------------- sony NEX je uz moc drahy a celkovo mi sony moc nevonia, fotoaparaty typu (a velkosti) : S95 a CX5 mi pridu dost male, vreckovi kompakt uz mam nepotrebujem zas dalsi do vrecka i ked o dost vykonnejsi. ----------- prepacte za chyby a DAKUJEM vsetkym odbornikom za rady. snad pomozu pri rozhodovani nielen mne.
no pekne si sa rozpísal. canonom sa nevenujem tak ti poradim nikon co tak d3100?
no pekne si sa rozpísal. canonom sa nevenujem tak ti poradim nikon co tak d3100?
presne taky isty nazor mam, nikon d3100 a mas skvely fotak, s postacujucim objektivom napr. 18-55 a kupu noveho objektivu budes riesit, ked budes vediet fotit, a zistis co potrebujes....a ked nepotrebujes zoom tak napr. 50 mm zakladny objektiv, ktory je dost kvalittny stoji 180 eur
Daniel.U : kto chce seriozne poradit, tak si to aj precita. a prave preto tu pisem aby mi niekto poradil.
ostatnym diky za tip, z mojich moznosti ziadne odporucanie ?
cital si to?? nikon d3100. cena do 500eciek a urcite lepsie ako nejaku uz alebo kompakt. ale paci sa mi ze si to napisal podrobne co chces. a nemusime to z teba tahat
no podla mna treba na zrkadlo dospiet takze by som odporucil racej daky poweshot od canonu a pre zaciatocnika to bude mynimalny rozdiel medzy zrkadlom ktore by si aj tak naplno nevyuzil a nemusis dokupovat skla nič len sa zdokonalovat a o taky rok si racej kupit poradne zrkadlo ... ak si pevne rozhodnuty ze zrkadlo tak 1100 je pre uplneho zaciatocnika dobra volba mozno by som v tvojom pripade pouvazoval este o kupe canon 1000D - mynimalny rozdiel medzi 1100 a urcite je lacnejsia a tim padom by si usetril na neake npr. portretove sklo - canon 50f1,8 za 100e popri tom setovom obiektive
Daniel.U : kto chce seriozne poradit, tak si to aj precita. a prave preto tu pisem aby mi niekto poradil.
Nevieme co ches hlavne fotit,takto sa tazko radi,aj ked si si dal namahu a napisal toho dostl..zrkadlovkou sa da lepsie pracovat s hlbkou ostrosti.pokial to chces na nejake momentky,zabavu..a ide ti aj o skladnost urcite by som radsej volil G12. Na krajinky,portrety..kludne aj spominany CANON 1100D..so setakom.
Canon G12 by som (ja) nechcel. G rada si zaklada hlavne na povesti z minulosti a potom tu ma konkurenciu v podobe P7000, co mne pride len ako zaplatanie diery na trhu od Nikonu. AK by som si mal vybrat kompakt vyberiem si bud Panasonic LX5 (mal som nejaky cas LX3 a bol fakt skvely), alebo Olympus XZ-1. S tym druhym neurobis sice fotky ako so zrkadlovkou, no vykonom sa urcite dotiahnes na micro4/3, kvoli svetelnosti objektivu.
Navyse, je to kompakt, ktory sa neoplati predat, nic lepsie tu nie je a pravdepodobne ani dlho nebude.
Ak by si chcel zrkadlovku, pri 500e neostanes, lebo si budes nakupovat dalsie a dalsie a dalsie veci a zastavis sa nakonci niekde nad 1500e hranicou, hoci teraz ti to tak mozno nepripada, ved, staci ti 1 objektiv a hotovo.
Houby.
Inak, zoom nie je vsetko - Ovela viac ako XX zoom ti da napr pevne ohnisko 35mm, len hlavne sa to chce nebat, ze nevojdes so vsetkym do zaberu, co moze byt aj dobre na druhej strane - zacnes rozmyslat co a ako odfotit a nebudes cvakat okolo seba hlava nehlava. (teda, neskor, zo zaciatku urcite budes ).
Inak, do 500 e si vyskladas celkom slusnu kompaktnu micro4/3 zostavu, (telo+zakladny zoom, 50/1.8 a redukcia, karta, brasna a este ti ostane aj 60-80 eur na vylet), ale zas praca s tym by bola hodne kostrbata, no vysledky prekvapivo pouzitelne, ale to je na dlho...
este raz diky za rady, -- jasne zabudol som spomenut co chcem fotit. dost ma zaujima makro ( i ked som cital ze makro je 1:1 ale snad sa chapeme) a potom prirodu a co v nej pride zrejme idealne by bolo mat G12 ako zalohu a zrkadlom fotit markato1: tak na momentky a zabavu skor nie, to by som sa bal ze nedopadne dobre. ale na skladovani a prenose mi viac menej aj zalezi. neviem preco ale viac som nakloneny prave ku G12. len neviem ci sa to oplati v pomere cena/vykon. a chcem sa este spytat, ak sa rozdonem pre nho, ci jeho pouzivanim (M) sa daju ziskat skusenosti ktore mozno dalej vyuzit pri foteni zrkadlom. ? wayne: viem ze zoom nieje vsetko prave preto nezakladam na nom ktory kompakt sa neoplati predat, lebo ziadny lepsi nieje ? trocha som neporozumel. a inac, onkretne aku micro4/3 zostavu mas na mysli. nechcem ta otravovat ak budes mat cas, mohol by si sa nato mrknut (nemusi hned). Dik
.. mne sa tiez velmi pacia peny od olympusu, ale co mi zatial vadi, je to, ze to nema uz zabudovany hladacik .. externe su strasne drahe .. a fotit cez displey, no mna to nejak nechytilo .. mam rad, ked sa mozem pozriet do hladacika a vsetko pekne jasne vidim .. .. to len tak na margo tych penov ..
Najprv sa rozhodni, čo chceš. Superkompakt (G12) je stále len kompakt, kvalitou fotiek na zrkadlovku nedotiahne. Priblíži sa k nej len pri dobrom svetle. Takže kúpa superkompaktu (G12) oproti obyčajnému kompaktu je len malé plus neadekvátne cene. Viacej sa oplatí entry-level zrkadlovka, kde je nárast obrazovej kvality voči superkompaktom znateľný. Áno, nevýhodou je veľkosť a váha. Tiež mi to vadí. Prial by som si niečo ako Leica M9 za normálnu cenu. Tomuto sa však blížia "bezzrkadlovky". Taký micro 4/3 formát ti urobí tiež lepšie fotky ako G12, stojí podobne, veľkosť a váha len o málo viac. Skús si teda popozerať Panasonic GF, Olympus PEN alebo Sony NEX či Samsung NX. Myslím si, že toto je niečo, čo by ti vyhovovalo. Ak máš 500 € na fototechniku, tak ich radšej použi na toto ako na G12.
Ja inak tiež rozmýšľam, že si k zrkadlovke kúpim aj niečo menšie ale lepšie ako kompakt (aktuálne Panasonic TZ-7). Neviem sa však rozhodnúť, do ktorej bezrkadlovky by som mal ísť. Chýbajú mi tam špecializované pevné ohniská v prepočte 24, 35, 50, 85 mm so svetelnosťou 1.4-2. V každom z týchto systémov nenájdem viac ako 2 z mojich požiadaviek. To ale teba nemusí zaujímať.
inac m4/3 ... E-PL1 + kit maju v datarte napriklad za cca 270e.
No na datart.sk som ho nenašiel, ale v iných shopoch je za túto cenu. V takomto prípade by som naozaj nerozmýšľal o kompakte, či Nikone J.
Inak bazár naozaj netreba zatracovať. Je to výborný spôsob ako sa dostať k lepšej technike za menšiu cenu. Ak sa autor bojí, tak nech sa nevyhýba, ak to bude s osobným odskúšaním.
Ak sa chces foteniu venovat viac, chce to bud Canon EOS 1100D alebo Nikon D3100.. obidva su vyborne a spravis s nimi spickove fotografie... objektiv kludne zakladny.. pokial potrebujes fotit skor dokumentacne alebo chces mat fotak stale po ruke na ukor kvality.. tak kompakt.. popripade bezzrkadlovky sa dostavaju do popredia
este raz diky za rady, -- jasne zabudol som spomenut co chcem fotit. dost ma zaujima makro ( i ked som cital ze makro je 1:1 ale snad sa chapeme) a potom prirodu a co v nej pride zrejme idealne by bolo mat G12 ako zalohu a zrkadlom fotit markato1: tak na momentky a zabavu skor nie, to by som sa bal ze nedopadne dobre. ale na skladovani a prenose mi viac menej aj zalezi. neviem preco ale viac som nakloneny prave ku G12. len neviem ci sa to oplati v pomere cena/vykon. a chcem sa este spytat, ak sa rozdonem pre nho, ci jeho pouzivanim (M) sa daju ziskat skusenosti ktore mozno dalej vyuzit pri foteni zrkadlom. ? wayne: viem ze zoom nieje vsetko prave preto nezakladam na nom ktory kompakt sa neoplati predat, lebo ziadny lepsi nieje ? trocha som neporozumel. a inac, onkretne aku micro4/3 zostavu mas na mysli. nechcem ta otravovat ak budes mat cas, mohol by si sa nato mrknut (nemusi hned). Dik
ja mam E-PL1 + 14-42, a nikon af 50/1.8 s redukciou z ebayu a reverznym kruzkom na nasadanie, ak pocitam cenu za E-PL1 250 eur, tak ten zvysok sa do 150 eur vojde kludne + este nejaka pamatovka a brasna. No ako som spominal, foti sa s tym pomerne kostrbato a nema to zdaleka na komfort hoci len D3100 (nikon preto, ze uz som nikon system mal, vela chvaly som cital na canon FD objektivy, ale prax zial s nimi nemam, no taky canon FD 50/1.4 sa da najst za celkom priaznivu cenu..).
ja mam este 20/1.7, co je parada na rodinne oslavy, party a tak rozne, ale ten objektiv sam stoji okolo 350 eur.
No stale je to system s malym snimacom, aps-c je predsalen o chlp lepsie na tom
prosim o nazor a radu pred kupou. dakujem.
Planujem si kupit fotoaparat, no v dnesnej dobe je tolko moznosti ze bezny clovek ktory sa tomu profesionalne nevenuje sa len tazko rozhoduje.
----
Chcem sa naucit fotit, zrkadlovku som nikdy nemal a preto velmi zvazujem ci sa do nejakej pustit. Viem ze ziadnym kompaktom nespravim fotky ako zrkadlom a tiez viem ze kupou zrkadla bude treba investovat dalej do objektivov a pod.
Som student a moj max rozpocet je 500 € (z bazaru nechcem kupovat).
rozmyslal som nad nejakym ultrazoomom ale po precitani clankov a odporucani som dospl k zaveru ze zoom v podstate casto nevyuzijem. preto som sa rozhodol ak kompakt tak nieco poriadne co by stalo za to.
---
aby som sa tu nerozpisoval donekonecna tak to skratim :
teda dospel som k zaveru a momentalne mam tychto kandodatov:
-- canon EOS 1100 D + 18-55mm IS II
-- canon G12
-- nikon J 1 + 10-30mm VR (trocha cez moj rozpocet)
---
1100 D - neviem ci sa oplati kupit zrkadlovku ak v dlhsej dobe do nej urcite neplanujem vrazat dalsie peniaze na objektiv a pod a zase velkost a vaha je dost minus. ale kvalita fotiek dost velke +
G12 - tu je moja dilema bud najnizsiu triedu zrkadlovky alebo najvissiu triedu kompaktu ? celkom ma zaujal no co sa tika kvaliti fotiek uvital by som nazory skusenejsich
nikon J 1 - cital som recenzie a kazdy vravi inak: niekto ze je to zbytocne predrazene niekto ze je to super novinka tak teda neviem...
-------------
sony NEX je uz moc drahy a celkovo mi sony moc nevonia, fotoaparaty typu (a velkosti) : S95 a CX5 mi pridu dost male, vreckovi kompakt uz mam nepotrebujem zas dalsi do vrecka i ked o dost vykonnejsi.
-----------
prepacte za chyby a
DAKUJEM vsetkym odbornikom za rady. snad pomozu pri rozhodovani nielen mne.
Planujem si kupit fotoaparat, no v dnesnej dobe je tolko moznosti ze bezny clovek ktory sa tomu profesionalne nevenuje sa len tazko rozhoduje.
----
Chcem sa naucit fotit, zrkadlovku som nikdy nemal a preto velmi zvazujem ci sa do nejakej pustit. Viem ze ziadnym kompaktom nespravim fotky ako zrkadlom a tiez viem ze kupou zrkadla bude treba investovat dalej do objektivov a pod.
rozmyslal som nad nejakym ultrazoomom ale po precitani clankov a odporucani som dospl k zaveru ze zoom v podstate casto nevyuzijem. preto som sa rozhodol ak kompakt tak nieco poriadne co by stalo za to.
---
-- canon G12
---
1100 D - neviem ci sa oplati kupit zrkadlovku ak v dlhsej dobe do nej urcite neplanujem vrazat dalsie peniaze na objektiv a pod a zase velkost a vaha je dost minus. ale kvalita fotiek dost velke +
G12 - tu je moja dilema bud najnizsiu triedu zrkadlovky alebo najvissiu triedu kompaktu ? celkom ma zaujal no co sa tika kvaliti fotiek uvital by som nazory skusenejsich
nikon J 1 - cital som recenzie a kazdy vravi inak: niekto ze je to zbytocne predrazene niekto ze je to super novinka tak teda neviem...
-------------
sony NEX je uz moc drahy a celkovo mi sony moc nevonia, fotoaparaty typu (a velkosti) : S95 a CX5 mi pridu dost male, vreckovi kompakt uz mam nepotrebujem zas dalsi do vrecka i ked o dost vykonnejsi.
-----------
prepacte za chyby a
----
---
-- canon G12
---
-------------
-----------
prepacte za chyby a
Na krajinky,portrety..kludne aj spominany CANON 1100D..so setakom.
Navyse, je to kompakt, ktory sa neoplati predat, nic lepsie tu nie je a pravdepodobne ani dlho nebude.
Ak by si chcel zrkadlovku, pri 500e neostanes, lebo si budes nakupovat dalsie a dalsie a dalsie veci a zastavis sa nakonci niekde nad 1500e hranicou, hoci teraz ti to tak mozno nepripada, ved, staci ti 1 objektiv a hotovo.
Houby.
Inak, zoom nie je vsetko - Ovela viac ako XX zoom ti da napr pevne ohnisko 35mm, len hlavne sa to chce nebat, ze nevojdes so vsetkym do zaberu, co moze byt aj dobre na druhej strane - zacnes rozmyslat co a ako odfotit a nebudes cvakat okolo seba hlava nehlava. (teda, neskor, zo zaciatku urcite budes
Inak, do 500 e si vyskladas celkom slusnu kompaktnu micro4/3 zostavu, (telo+zakladny zoom, 50/1.8 a redukcia, karta, brasna a este ti ostane aj 60-80 eur na vylet), ale zas praca s tym by bola hodne kostrbata, no vysledky prekvapivo pouzitelne, ale to je na dlho...
--
jasne zabudol som spomenut co chcem fotit. dost ma zaujima makro ( i ked som cital ze makro je 1:1 ale snad sa chapeme) a potom prirodu a co v nej pride
zrejme idealne by bolo mat G12 ako zalohu a zrkadlom fotit
markato1: tak na momentky a zabavu skor nie, to by som sa bal ze nedopadne dobre. ale na skladovani a prenose mi viac menej aj zalezi.
neviem preco ale viac som nakloneny prave ku G12. len neviem ci sa to oplati v pomere cena/vykon. a chcem sa este spytat, ak sa rozdonem pre nho, ci jeho pouzivanim (M) sa daju ziskat skusenosti ktore mozno dalej vyuzit pri foteni zrkadlom. ?
wayne: viem ze zoom nieje vsetko prave preto nezakladam na nom
a inac, onkretne aku micro4/3 zostavu mas na mysli. nechcem ta otravovat ak budes mat cas, mohol by si sa nato mrknut (nemusi hned). Dik
----
---
-- canon G12
---
-------------
-----------
prepacte za chyby a
.. to len tak na margo tych penov ..
Ja inak tiež rozmýšľam, že si k zrkadlovke kúpim aj niečo menšie ale lepšie ako kompakt (aktuálne Panasonic TZ-7). Neviem sa však rozhodnúť, do ktorej bezrkadlovky by som mal ísť. Chýbajú mi tam špecializované pevné ohniská v prepočte 24, 35, 50, 85 mm so svetelnosťou 1.4-2. V každom z týchto systémov nenájdem viac ako 2 z mojich požiadaviek. To ale teba nemusí zaujímať.
Inak bazár naozaj netreba zatracovať. Je to výborný spôsob ako sa dostať k lepšej technike za menšiu cenu. Ak sa autor bojí, tak nech sa nevyhýba, ak to bude s osobným odskúšaním.
--
jasne zabudol som spomenut co chcem fotit. dost ma zaujima makro ( i ked som cital ze makro je 1:1 ale snad sa chapeme) a potom prirodu a co v nej pride
zrejme idealne by bolo mat G12 ako zalohu a zrkadlom fotit
markato1: tak na momentky a zabavu skor nie, to by som sa bal ze nedopadne dobre. ale na skladovani a prenose mi viac menej aj zalezi.
neviem preco ale viac som nakloneny prave ku G12. len neviem ci sa to oplati v pomere cena/vykon. a chcem sa este spytat, ak sa rozdonem pre nho, ci jeho pouzivanim (M) sa daju ziskat skusenosti ktore mozno dalej vyuzit pri foteni zrkadlom. ?
wayne: viem ze zoom nieje vsetko prave preto nezakladam na nom
a inac, onkretne aku micro4/3 zostavu mas na mysli. nechcem ta otravovat ak budes mat cas, mohol by si sa nato mrknut (nemusi hned). Dik
ja mam este 20/1.7, co je parada na rodinne oslavy, party a tak rozne, ale ten objektiv sam stoji okolo 350 eur.
No stale je to system s malym snimacom, aps-c je predsalen o chlp lepsie na tom
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa