Fórum » Vyberáme fotoaparát

OLYMPUS XZ-1 vs. Samsung EC-EX1

Clep
2012-01-23 22:20:27+01
Po precitani fotoskoly (priuceni sa, ze nezalezi na zoome a Mpx), recenzii, clankoch, forume a prezreni par galerii som sa rozhodla namiesto kupi UZ jeden zo spominanych fotakov. Neviem sa rozhodnut, ktory je lepsi aj ked v diskusiach a recenziach sa pise, ze su podobne avsak Samsung pomalsi, ale lacnejsi (preto tato dilema).
Chcela by som fotit hory (chodim na prechodovky a tak olympus PEN som vylucila), skor krajinky, vylety, akcie, navstevy miest a samozrejme makro. Nieco spratne ale dobre.
Ktory je vhodnejsi? Je to velky rozdiel, ze jeden ma max. ohnisko 112mm a druhy 78?

Dakujem za cas, nazory a rady.

PS. Do zrkadlovky nejdem aj kvoli financiam na (nielen) objektivy a strach vyniest to na hory.

b.a.f.o.a.r.t.
2012-01-23 22:34:01+01
ked nebudes tocit video chod do samovho sungu

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-01-23 22:45:23+01
Oj ale ti asi v krajinke bude chybat teleobjektiv. Aspon 200 mm.

Clep
2012-01-23 22:48:44+01
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
ked nebudes tocit video chod do samovho sungu
takze nie su az take rozdielne..iba cenovo a videom (co v podstate neviem ci budem/nebudem robit)

Clep
2012-01-23 22:52:06+01
príspevok od: Karol Srnec
Oj ale ti asi v krajinke bude chybat teleobjektiv. Aspon 200 mm.
takze vratit do zoznamu PEN? ale E-PL1 (cenovo najvyhodnejsia aj s objektivom 40-150 mm)? I tak to nestaci, vlastne ani si to neviem predstavit aky je v tom rozdiel...v ostrosti fotky? Doteraz som fotila s kompaktom (ktoremu som v nepozornosti pukla displej) :-/

Clep
2012-01-23 22:57:03+01
príspevok od: Clep
takze vratit do zoznamu PEN? ale E-PL1 (cenovo najvyhodnejsia aj s objektivom 40-150 mm)? I tak to nestaci, vlastne ani si to neviem predstavit aky je v tom rozdiel...v ostrosti fotky? Doteraz som fotila s kompaktom (ktoremu som v nepozornosti pukla displej) :-/
cim som chcela povedat, preco v podstate kupa noveho. Ze som si vystacila s kompaktom do "rodinneho" albumu. Ale zaroven chcem nieco lepsie ako kompakt.

jozkovicz
2012-01-24 00:15:49+01
na nete sa da najst oly epl 1 plus objektiv 14-150 za cca 450 az 500 eur, a mas univerzalny fotacik .. ohnisko mas po prepoct od 28 do 300 mm .. a na objektiv 14-150 je na ephote recenzia, tak si ju pozri su tam aj fotky ..

Clep
2012-01-24 00:30:07+01
príspevok od: jozkovicz
na nete sa da najst oly epl 1 plus objektiv 14-150 za cca 450 az 500 eur, a mas univerzalny fotacik .. ohnisko mas po prepoct od 28 do 300 mm .. a na objektiv 14-150 je na ephote recenzia, tak si ju pozri su tam aj fotky ..
ano viem, dnes som ho mala uz aj v kosiku, ale nakoniec som od neho upustila a to z toho dovodu, ze sa obavam, ze budem musiet dokupit este hladacik (cenova relacia od 180 eur vyssie), dalsi objektiv 17-50mm (tusim ten bol spominany a nim bolo fotene pri recenzii) a to mi vnika myslienku, ze potom uz je vyhodnejsia zrkadlovka (nejaka s bazaru s nejakymi dvoma zakladnymi objektivmi), ale tu sa opat dostavam do toho, ze by som to na hory asi netahala kedze mi staci ten 15 kilovy batoh . Ale dakujem za radu, sice mi to vytvorilo este vacsiu dilemu len nikde sa nemozem dopatrat k fotkam nejakeho prostredia (vyssej nadmorskej vysky ako 300 m.n.m)...vacsinou ide o mesta, ci stromceky pri rieke.

pepo27
2012-01-24 01:17:03+01
kontaktuj uzivatela menom mrco, on ma ten olympus xz1
myslim, ze je to fotene vyssie ako 300m.n.m.
www.ephoto.sk/uzivatel/mrco/fotografie/255790/ranajky-v-trave/

Clep
2012-01-24 01:36:55+01
príspevok od: pepo27
kontaktuj uzivatela menom mrco, on ma ten olympus xz1
myslim, ze je to fotene vyssie ako 300m.n.m.
www.ephoto.sk/uzivatel/mrco/fotografie/255790/ranajky-v-trave/
ano, presne vdaka tymto fotografiam (www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty/olympus-xz-1/ vid v diskusii) som zaujala postoj, ze by mohol stacit aj XZ-1 pripadne lacnejsia alternativa Samsung. Asi mu napisem SS, ci ma aj nejaku farebnu ukazku

len teraz mi beha po rozume myslienka co je teda lepsie...E-PL 1 alebo jeden z tychto dvoch...

jozkovicz
2012-01-24 01:49:20+01
ano viem, dnes som ho mala uz aj v kosiku, ale nakoniec som od neho upustila a to z toho dovodu, ze sa obavam, ze budem musiet dokupit este hladacik (cenova relacia od 180 eur vyssie), dalsi objektiv 17-50mm (tusim ten bol spominany a nim bolo fotene pri recenzii) a to mi vnika myslienku, ze potom uz je vyhodnejsia zrkadlovka (nejaka s bazaru s nejakymi dvoma zakladnymi objektivmi), ale tu sa opat dostavam do toho, ze by som to na hory asi netahala kedze mi staci ten 15 kilovy batoh . Ale dakujem za radu, sice mi to vytvorilo este vacsiu dilemu len nikde sa nemozem dopatrat k fotkam nejakeho prostredia (vyssej nadmorskej vysky ako 300 m.n.m)...vacsinou ide o mesta, ci stromceky pri rieke.
tak zrkadlovka je najlepsia volba, ale to uz sme sa dostali od kompaktov prilis daleko ..
.. co sa tyka kompaktov, napada ma este nikon p7100, je to ich vlajkova lod, ale ide o ten zoom, je od 28 do 200 mm po prepocte .. je k tomu aj vyklopny displej, svetelnost nie je tak dobra, ako uz ex1 a xz1 ale zase na fotenie vonku po horach staci .. a je tu na neho tiez recenzia ..

Clep
2012-01-24 02:13:57+01
príspevok od: jozkovicz
tak zrkadlovka je najlepsia volba, ale to uz sme sa dostali od kompaktov prilis daleko ..
.. co sa tyka kompaktov, napada ma este nikon p7100, je to ich vlajkova lod, ale ide o ten zoom, je od 28 do 200 mm po prepocte .. je k tomu aj vyklopny displej, svetelnost nie je tak dobra, ako uz ex1 a xz1 ale zase na fotenie vonku po horach staci .. a je tu na neho tiez recenzia ..
aj ten som obzerala, v podstate vsetko co sa mihlo v diskusii, ale nie az tak podrobne recenziu som necitala. Trosku mam obavu o ten vyklopny displej, posledne co som spravila z kopaktom...jooj! ale asi len sila zvyku. No a v tych prepoctoch sa stracam, citala som sice co to na tejto stranke o ostrosti svetla, teleobjektive vs. sirokouhly objektiv, ale pochopila som polovicu (zatial).

Clep
2012-01-24 02:18:44+01
a pisem ako madar s (nielen) gramatickymi chybami za co sa ospravedlnujem

Clep
2012-01-24 03:39:13+01
predsa mam este otazku...ked vratim do hry E-PL1 co mozem fotit s pridanymi objektivmi? 14–42mm L 1:3.5–5.6 a 40–150mm 1:4.0–5.6...myslim to v tom zmysle, ze na vzdialene objekty pouzijem 40-150, na makro sa da 14-42 alebo musim este dokupit na makro nieco dalsie?

landov
2012-01-24 08:25:03+01
Po precitani fotoskoly (priuceni sa, ze nezalezi na zoome a Mpx), recenzii, clankoch, forume a prezreni par galerii som sa rozhodla namiesto kupi UZ jeden zo spominanych fotakov. Neviem sa rozhodnut, ktory je lepsi aj ked v diskusiach a recenziach sa pise, ze su podobne avsak Samsung pomalsi, ale lacnejsi (preto tato dilema).
Chcela by som fotit hory (chodim na prechodovky a tak olympus PEN som vylucila), skor krajinky, vylety, akcie, navstevy miest a samozrejme makro. Nieco spratne ale dobre.
Ktory je vhodnejsi? Je to velky rozdiel, ze jeden ma max. ohnisko 112mm a druhy 78?

Dakujem za cas, nazory a rady.

PS. Do zrkadlovky nejdem aj kvoli financiam na (nielen) objektivy a strach vyniest to na hory.
Presne medzi EX1 a XZ1 som sa rozhodoval. Vyhral to XZ 1 a od minuleho tyzdna je doma. Kupoval som ho ale ako doplnok k zrkadlovke - na rodinne vylety, lyze, bike a do prace. Dovody preco nie EX1 (aj ked to bolo tazke rozhodovanie): velkost - chcel som co najmensie rozmery, velkost RAW suborov cca 20MB - zda sa mi to dost vela, tolko nema ani moja D90, kedze fotim vyhradne do RAW, vraj je XZ 1 rychlejsi. Takze XZ1 je doma, som celkom spokojny - cas ukaze. V mojej galerke mam aj 2 fotky s XZ1, tak mozes mrknut.

wayne
2012-01-24 08:36:21+01
predsa mam este otazku...ked vratim do hry E-PL1 co mozem fotit s pridanymi objektivmi? 14–42mm L 1:3.5–5.6 a 40–150mm 1:4.0–5.6...myslim to v tom zmysle, ze na vzdialene objekty pouzijem 40-150, na makro sa da 14-42 alebo musim este dokupit na makro nieco dalsie?
makro si vyskladas do 100 eur, pravda, so starsim manualnym objektivom a redukciou. ja som tele nikdy nepotreboval, aj s kompaktom s rozsahom 28-280 som nikdy nesiel nad cca 100mm, zdalo sa mi to zbytocny, a s 14-42 odfotis vsetko.. od krajiniek a fotiek v interieri (skvela pomocka je vyklopny blesk, ktory sa da odrazit od stropu), az po velmi slusne close-up zabery, na f/7.1 je na42mm pri zvacseni cca 1:3, ten objektiv celkom pouzitelny.

hlbka ostrosti 14-42 je ekvivalentna priblize s objektivu XZ-1, je mozne ze rozdiel by si nepoznala, pokial na E-PL1 nenastoknes akykolvek hoci i starsi portretny objektiv s redukciou.

XZ-1 bude dobra volba.

Tono
2012-01-24 09:13:31+01
OLY je novsi , mensi . S OLYm sa da zvladnut aj krajinka a tlac do A4 . SAM je vacsi .
Ta velkost je podstatna , ked ho chce mat clovek ako pohotovostny fotacik a vzdy pri sebe .
Mam OLY ako doplnok k zrkadlu a uplna spokojnost . Samozrejme ako kompakt , neporovnavat vystup so zrkadlom .

marcus_labeo
2012-01-24 10:29:07+01
Zase sa to zvrháva typickým smerom: žiadateľ chce radu pri výbere z dvoch kompaktov a "radcovia" poradia bezzrkadlovku alebo DSLR.
Ale k požiadavke: oba foťáky sú si veľmi blízko, majú porovnateľný čip s rovnakým rozlíšením a obdobnú filozofiu. Všade máš prioritné režimy i plný manuál, RAW, irisovú clonu, kvalitné displeje i super svetelné objektívy. Oly je menší a skladnejší, Samsung je robustnejšej konštrukcie (kovové telo - mal by viac vydržať) a preto ťažší, tiež mu trochu trčí objektív. Oly má dlhší koniec a viac priblíži, Samsung je zase širokouhlejší. Na krajinky podľa mňa dlhý zoom nepotrebuješ, veď typické krajinky sa fotia širokáčom. EX1 má lepší displej - jednak AMOLED je lepšie čitateľný na slnku, jednak je výklopný, čo je veľmi praktické. Oly má menšie RAWy, Samsung veľmi rýchlo zaplní kartu s 20 MB RAWmi. Ak fotíš JPEG, je to jedno, oba spracúvajú obraz porovnateľne (Oly podľa recenzie na digimanie.cz trošku patlá v JPEGu). EX1 je v neposlednom rade o dosť lacnejší.
K Samsungu sa vyjadrujem z vlastnej skúsenosti, mal som ho a okrem veľkých RAWov som mu nemal čo vytknúť.

Clep
2012-01-24 15:22:59+01
Vcera som pozrela fotogaleriu vsetkych 3 fotakov (XZ, EX, E-PL). Uz sa v tom zacinam stracat takze je najvyssi cas sa rozhodnut. Je mi jasne, ze fotka nebude vyzerat ako zo zrkadla (k tomu mozno pridem v buducnosti), ale ked vy (zrkadlovkari) hovorite o tom, ze ste spokojni a ze vam to ako doplnok staci myslim, ze lutovat nebudem
Takze medzi EX a XZ je rozdiel cena, hmotnost, rozmery, RAW (ktory by som pravdepodobne pouzivala len na par fotiek a to urcite hor, neviem nefotila som do tohto formatu nikdy, ale ta cena by sa v podstate vyrovnala vo forme pamatovej karty) a nepodstatne video.
Stale este uvazujem o E-PL 1, ale o tom tu uz bola diskusia www.ephoto.sk/forum/11/7755/olympus-xz-1-vs-olympus-pen-e-pl1/strana-1/ kde sa to ukoncilo tym, ze XZ (asi kvoli hmotnosti/spratnosti).

marcus_labeo
2012-01-24 15:33:51+01
Ak Ti pomôže moje zjednodušenie podstatných (podľa Tvojich kritérií) odlišností:
EX1: ťažší na nosenie, zase odolnejší voči pádom a pod., výklopný displej lepší pri nad/podhľade, AMOLED lepší, ako ostatní dvaja (lepšie viditeľný na slnku), široké ohnisko vhodné na krajinky, dobré JPEGy, veľké RAWy, najlacnejší.
XZ-1: najľahší a najskladnejší, porovnateľná kvalita fotiek, drahší.
E-PL1: najväčší čip (lepší dynamický rozsah, menšia hĺbka ostrosti, lepšie vysoké ISO), super cena, setový objektív málo širokouhlý a hlavne málo svetelný, čo trochu maže výhodu veľkého čipu oproti predošlým. Najstarší technicky i morálne.

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()