Fórum » Vyberáme fotoaparát

OLYMPUS XZ-1 vs. Samsung EC-EX1

Clep
Clep 2012-01-23 22:20:27+01
Po precitani fotoskoly (priuceni sa, ze nezalezi na zoome a Mpx), recenzii, clankoch, forume a prezreni par galerii som sa rozhodla namiesto kupi UZ jeden zo spominanych fotakov. Neviem sa rozhodnut, ktory je lepsi aj ked v diskusiach a recenziach sa pise, ze su podobne avsak Samsung pomalsi, ale lacnejsi (preto tato dilema).
Chcela by som fotit hory (chodim na prechodovky a tak olympus PEN som vylucila), skor krajinky, vylety, akcie, navstevy miest a samozrejme makro. Nieco spratne ale dobre.
Ktory je vhodnejsi? Je to velky rozdiel, ze jeden ma max. ohnisko 112mm a druhy 78?

Dakujem za cas, nazory a rady.

PS. Do zrkadlovky nejdem aj kvoli financiam na (nielen) objektivy a strach vyniest to na hory.

Clep
2012-01-24 16:13:43+01
príspevok od: marcus_labeo
Ak Ti pomôže moje zjednodušenie podstatných (podľa Tvojich kritérií) odlišností:
EX1: ťažší na nosenie, zase odolnejší voči pádom a pod., výklopný displej lepší pri nad/podhľade, AMOLED lepší, ako ostatní dvaja (lepšie viditeľný na slnku), široké ohnisko vhodné na krajinky, dobré JPEGy, veľké RAWy, najlacnejší.
XZ-1: najľahší a najskladnejší, porovnateľná kvalita fotiek, drahší.
E-PL1: najväčší čip (lepší dynamický rozsah, menšia hĺbka ostrosti, lepšie vysoké ISO), super cena, setový objektív málo širokouhlý a hlavne málo svetelný, čo trochu maže výhodu veľkého čipu oproti predošlým. Najstarší technicky i morálne.
dakujem..pravdepodobne sa rozhodnem medzi EX, XZ a to asi s nazorom rodiny...jasne ze cena hra velku rolu, ale nakreslila som si rozmery a je to teda markantny rozdiel.

Clep
2012-01-24 17:48:09+01
príspevok od: landov
Presne medzi EX1 a XZ1 som sa rozhodoval. Vyhral to XZ 1 a od minuleho tyzdna je doma. Kupoval som ho ale ako doplnok k zrkadlovke - na rodinne vylety, lyze, bike a do prace. Dovody preco nie EX1 (aj ked to bolo tazke rozhodovanie): velkost - chcel som co najmensie rozmery, velkost RAW suborov cca 20MB - zda sa mi to dost vela, tolko nema ani moja D90, kedze fotim vyhradne do RAW, vraj je XZ 1 rychlejsi. Takze XZ1 je doma, som celkom spokojny - cas ukaze. V mojej galerke mam aj 2 fotky s XZ1, tak mozes mrknut.
a XZ foti RAW do akej velkosti?

landov
2012-01-24 18:25:06+01
príspevok od: Clep
a XZ foti RAW do akej velkosti?
cca 10 MB

landov
2012-01-26 17:05:25+01
Ešte jedna vyhoda pre XZ-1 ma napadla: moznost softweroveho ND filtra...vyuzijes pri slnecnych dnoch, snehu, atd, ked chces vyuzit hlbku ostrosti, resp. fotit na dlhsie casy. Ja som to cez vikend velmi ocenil pri foteni deti na sankovacke.

landov
2012-01-29 18:32:24+01
Otazka na majitelov XZ-1: kolko fotiek cca urobite na jedno nabitie akumulatora? Cital som niekde, ze je to slabina fotaku, trochu som sa obaval, ale zatial som nabijal asi 3x a na jedno nabitie cca 200 fotiek (s dostatocnou rezervou baterie) v exteriery cca -5C, taktiez blesk...prijemne prekvapenie.

fatality
2012-02-01 14:34:19+01
+- 300..bez blesku..

landov
2012-02-05 09:27:49+01
Tak mi konevcne dosla objednana samo otvracia/zatvaracia krytka na objektiv...sice ma stala nekrestanskych 23,-Eur, ale komfort ovladania sa zlepsil o 100%. Nasadzovanie krytky povodnej ma privadzalo do mrzutosti...a v zime o to viac. To bola jedina vec, ktoru u kompaktu nechapem. Tuto krytku majitelom XZ-1 naozaj vrelo doporucujem. Pridam moje rychle !produktove" domace foto

Zildjian
2012-02-16 15:57:57+01
Tak mi konevcne dosla objednana samo otvracia/zatvaracia krytka na objektiv...sice ma stala nekrestanskych 23,-Eur, ale komfort ovladania sa zlepsil o 100%. Nasadzovanie krytky povodnej ma privadzalo do mrzutosti...a v zime o to viac. To bola jedina vec, ktoru u kompaktu nechapem. Tuto krytku majitelom XZ-1 naozaj vrelo doporucujem. Pridam moje rychle !produktove" domace foto
Nazdar, mozem sa ta spytat odkial si zohnal tuto krytku? Hladal som na nete, ale vsade som nasiel som iba ALC-XZ1 - http://www.fototechnika.eu/krytky/90623-automaticka-krytka-alc-xz1-pre-olympus-alc-xz1.html ktora mi tymi troma "vystupkami" po obvode pride dizajnovo o dost skaredsia ako ta tvoja.

landov
2012-02-16 16:53:08+01
príspevok od: Zildjian
Nazdar, mozem sa ta spytat odkial si zohnal tuto krytku? Hladal som na nete, ale vsade som nasiel som iba ALC-XZ1 - http://www.fototechnika.eu/krytky/90623-automaticka-krytka-alc-xz1-pre-olympus-alc-xz1.html ktora mi tymi troma "vystupkami" po obvode pride dizajnovo o dost skaredsia ako ta tvoja.
kupoval som v KE http://www.digifaf.sk/

Paulie
2012-02-16 23:00:57+01
príspevok od: Zildjian
Typové označenie originálu je LC-63A

Clep
2012-03-15 20:52:47+01
nakoniec som vzala EX1...je sice tazsi, vacsi ale uz sa mi osvedcilo v terene, ze ma velku vyhodu kovoveho tela. Zatial som len objavovatel-prieskumnik a do skoly musim fotit technicky nie umelecky, ale myslim, ze nemam co lutovat Ta krytka nasadzovat manualne aj mna stve ale chce to len zvyk a takisto zvyk na otocny displej. Ale verim, ze som sa nerozhodla zle. Este dokupim baterku a sup ho do hor

jafotic
2012-12-25 11:18:23+01
Momentalne sa rozhodujem modzi tymito dvoma fotakmi tiez, ma zaujima to aby mal plny MANUAL, svetelny objektiv a dobre fotky za sera.

XZ 1 ma Manualny mod - (ma ho plny tzn, nieco ako na zrkadlovke ?)
-ako zaostruje za znizenej viditelnosti (ma pomocnu nasviecovaciu diodu, pomaha mu ?) ?
-kavalta fotiek za sera ?

EX1 by aml byt to iste kurat ma sirsi objektiv ale nema prisvetlovaciu diodu, ako zaostruje za sera ?

Vdaka

landov
2012-12-25 11:39:05+01
príspevok od: jafotic
Momentalne sa rozhodujem modzi tymito dvoma fotakmi tiez, ma zaujima to aby mal plny MANUAL, svetelny objektiv a dobre fotky za sera.

-ako zaostruje za znizenej viditelnosti (ma pomocnu nasviecovaciu diodu, pomaha mu ?) ?

EX1 by aml byt to iste kurat ma sirsi objektiv ale nema prisvetlovaciu diodu, ako zaostruje za sera ?

Vdaka
XZ-1 ma manual, ma diodu - pomaha to.Kvalita fotiek za sera = tak ako kazdy fotak s malym snimacom, nic moc.Pred nedavnom som ho predal a isiel do m4/3 (PEN) - velkost snimaca neoklames a nebavilo ma odsumovat aj pri ISO 100...

Paulie
2012-12-25 12:23:05+01
XZ-1 ma manual, ma diodu - pomaha to.Kvalita fotiek za sera = tak ako kazdy fotak s malym snimacom, nic moc.Pred nedavnom som ho predal a isiel do m4/3 (PEN) - velkost snimaca neoklames a nebavilo ma odsumovat aj pri ISO 100...
Ešte by som dodal, že XZ-1 má CCD snímač. Preto ten šum na nižších ISO hodnotách.

matoxxx
2012-12-26 17:36:44+01
Neviete niekto prečo nieje v obchodoch oly XZ-2?Ja že si ho pozrem,ale nikde nieje.

landov
2012-12-26 17:51:36+01
asi preto, ze je to uplna novinka?

b.a.f.o.a.r.t.
2012-12-26 18:10:08+01
príspevok od: matoxxx
Neviete niekto prečo nieje v obchodoch oly XZ-2?Ja že si ho pozrem,ale nikde nieje.
uz od januara bude

b.a.f.o.a.r.t.
2012-12-26 18:13:07+01
príspevok od: Clep
nakoniec som vzala EX1...je sice tazsi, vacsi ale uz sa mi osvedcilo v terene, ze ma velku vyhodu kovoveho tela. Zatial som len objavovatel-prieskumnik a do skoly musim fotit technicky nie umelecky, ale myslim, ze nemam co lutovat Ta krytka nasadzovat manualne aj mna stve ale chce to len zvyk a takisto zvyk na otocny displej. Ale verim, ze som sa nerozhodla zle. Este dokupim baterku a sup ho do hor
ked nepotrebujes video je to dobra volba

Paulie
2012-12-27 00:46:16+01
asi preto, ze je to uplna novinka?
Mám ho už takmer 2 mesiace.

blahoslav J B Art
2012-12-27 14:03:56+01
príspevok od: jafotic

Vdaka
pred par mesiacmi som sa tiez rozhodoval aj medzi nimi, ale zobral som XZ-1 kvoli moznosti pripojenia dialkovej spuste - timelapse

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()