Hore

Nejpoužívanejší fotografické standardy

Současné fotoaparáty jsou vyráběny tak, že automaticky generují fotografická data, jejichž souřadnice RGB každého vygenerovaného barevného bodu jsou vztaženy k barevnému rozsahu odpovídajícímu standardu sRGB IEC61966-2.1. Většina moderních fotoaparátů pak umožňuje generování fotografických dat, jejichž souřadnice RGB odpovídají barevnému standardu AdobeRGB (1998).

Nejpoužívanější fotografické standardy – barevné rozsahy fotografických dat, které generují digitální fotoaparáty. Fotografické formáty RGB-dat.

Soubory, které současné fotoaparáty generují, odpovídají formátům JPEG, TIFF, DNG nebo Raw-příslušného fotoaparátu. Tyto soubory obsahuj „hlavičku“, kde je vždy uvedeno, k jakému barevnému rozsahu se vztahují generovaná RGB-data.

Pozor tedy na převody fotografických datových formátů JPEG, TIFF, DNG nebo Raw do formátů nefotografických (BMP, PNG, GIF atd.), které již informaci o velikosti výchozího barevného prostoru neobsahují, takže je pak fotografické prohlížeče mohou např. chybně interpretovat jako RGB-data vztažená ke standardu sRGB IEC61966-2.1 a reprodukovat je chybně na zobrazovacím zařízení.

Formáty fotografických dat obsahující informaci o barevném rozsahu dat, které generují fotoaparáty:

JPEG -   ZTRÁTOVÝ – KOMPRIMOVANÝ formát s 8-bit barevnou hloubkou (max. 16.7M barev) a kompresním poměrem obvykle mezi 100-200

TIFF -     BEZEZTRÁTOVÝ – KOMPRIMOVANÝ/NEKOMPRIMOVANÝ formát s 8-bit/16-bitovou barevnou hloubkou

DNG -   BEZEZTRÁTOVÝ  NEKOMPRIMOVANÝ formát s 14-16-bitovou barevnou hloubkou v hlavičce souboru nemusí být vždy uložen výchozí barevný rozsah dat a je třeba jej při otevírání souboru (CameraRaw) nastavit !!!

RAW -   BEZEZTRÁTOVÝ  NEKOMPRIMOVANÝ formát s 14-16-bitovou barevnou hloubkou v hlavičce souboru nemusí být vždy uložen výchozí barevný rozsah dat a je třeba jej při otevírání souboru (CameraRaw) nastavit !!

Antonín Charvát; GM EIZO Europe GmbH o.s.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
PeCh
2014-08-07 17:17:04
1) Nepresnosti, napr. ze DNG a RAW su nekomprimovane (mozu, nemusia byt).
2) Nie som si isty, ci je vhodne zaradovat JPEG v clanku ohladne RGB, ked interne uchovava obrazove data ako jasovu a dve chromaticke zlozky a RGB hodnoty je potrebne vypocitat.
3) Napriek vsetkemu mi usla pointa clanku. Zeby chybala?
 
total empty
2014-08-15 10:19:22
1.JPEG je stratový len pri opätovnom otváraní a ukladaní.
Zoner 15-16 dokáže uložiť jpeg skoro bez strát,čiže z 22Mega tiffka uloží 21Mega jpeg.
2.RAW alebo RAW2 je komprimovaný,či skôr zbalený-zazipovaný v pomere 1:2,nie všetky.
3.BMP je 24bit raster,beztrátovy, GIF pracuje z jpg a používa sa na animácie,napr do avatarov.PNG je tiež v podstate ako jpeg,akurát, že je vo vrstvách ,používa sa ako vrstva nápisov hlavičiek atď v Win.office-POWERPOINT,WORLD...alebo ako vrstva vo videu,má prehľadné pozadie.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované