Hore

Hĺbka ostrosti a veľkosť snímača

S hĺbkou ostrosti pracujeme kreatívne. Keď potrebujeme, nastavíme fotoaparát tak, aby bola hĺbka ostrosti veľká a na fotografii všetko ostré, od popredia po nekonečno. 

Inokedy využijeme malú hĺbku ostrosti, vďaka ktorej vynikne fotografovaný objekt, ktorý je ostrý na rozostrenom pozadí. Na možnosti práce s hĺbkou ostrosti vplýva ohnisková dĺžka objektívu, clona, zaostrená vzdialenosť a veľkosť snímača. Objektív môžeme meniť, i nastavenie clony a zaostrovaciu vzdialenosť, snímač je ale daný fotoaparátom, ktorý používame, meniť ho nemôžeme. Preto je výber veľkosti snímača dôležitý. Asi každý chce, aby jeho technika umožňovala pracovať s malou hĺbkou ostrosti. Teoreticky platí, že čím väčší snímač, tým potencionálne menšiu hĺbku ostrosti vieme dosiahnuť. Fotografi často ale zabúdajú na to, že výhodou môže byť aj potencionálne ľahšie dosiahnutie veľkej hĺbky ostrosti. Veľkosť snímača môže mať samozrejme vplyv aj na kvalitu záberov. To je tiež veľký dôvod, prečo fotografi chcú fotoaparáty s veľkým snímačom.

Snímače rôznych veľkostí sú dnes tak dobré, že či budete fotografovať s fotoaparátom, ktorý má Micro 4/3, APS-C, FF alebo stredoformátový snímač, technická kvalita fotografií bude dosahovať vysoký štandard. Samozrejme platí, že niektorý snímač je lepší ako iný, ale do hry vstupuje mnoho ďalších faktorov, ako kvalita objektívu, schopnosti fotografa, funkcionalita fotoaparátu, jeho rozmery a hmotnosť, potenciál pre konkrétne žánre atď. Vďaka širokej ponuke techniky máme na výber tisíce rôznych kombinácií, každá má svoje prednosti a nedostatky. Späť ale k téme a pozrime sa na to, ako veľkosť snímača ovplyvňuje prácu s hĺbkou ostrosti. My sa budeme venovať snímačom používaných v systémových fotoaparátoch s výmennými objektívmi, krátko ale aj menším snímačom z kompaktov a telefónov.

Porovnanie veľkosti snímačov.

V systémových fotoaparátoch (zrkadlovkách a bezzrkadlovkách) sa používajú tieto snímače: stredoformátový, plnoformátový, APS-C a Micro 4/3. Teoreticky platí, že čím väčší snímač, tým je väčší potenciál pre prácu s malou hĺbkou ostrosti a čím je snímač menší, tým je väčší potenciál pre prácu s veľkou hĺbkou ostrosti. Ako si ukážeme, v praxi to tak úplne byť nemusí a veľa záleží na ponuke objektívov.

DOF kalkulátor

Hĺbka ostrosti je priestor pred a za rovinou zaostrenia, ktorá sa nám javí ostro. Hĺbku ostrosti pre konkrétnu veľkosť snímača, použitý objektív a konkrétne nastavenia vieme vypočítať. Najľahšie a najrýchlejšie je použitie DOF kalkulátora, ktorý nájdete na internete, alebo si ho môžete nainštalovať do svojho chytrého zariadenia ako aplikáciu.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované