Hore

Krivky nielen v Lightroome

Každý pokročilý editor fotografií a dokonca aj niektoré fotoaparáty majú funkciu zvanú Krivky (Curves). Ich ovládanie patrí k základom pokročilej editácie obrazu. Majú mnohoraké využitie, my si ukážeme základné triky.

Funkciu kriviek využijete naplno len pri fotení do formátu RAW. Čím výraznejšie budete s krivkami pracovať, tým skôr sa ukážu nedostatky formátu JPG, ktoré sa prejavia vznikom posterizácie, objavením artefaktov kompresie. Zároveň zistíte, že v najtmavších tieňoch a najvyšších svetlách máte oveľa menej obrazových informácií ako pri fotografiách vo formáte RAW. V niektorých programoch je možné prehodiť vertikálnu os, vtedy treba body posúvať opačným smerom.

Graf krivky

Krivkou ovládame jas všetkých troch farebných kanálov, alebo aj každého zvlášť. V pozadí vidíme histogram, podľa ktorého sa môžeme orientovať. Horizontálna os reprezentuje vstup (input). Úplne vľavo je 100% čierna a úplne vpravo 100% biela. Vertikálna os reprezentuje výstup (output).

V základe je krivka priama a tiahne sa diagonálne z ľavého dolného do pravého horného rohu. Krivku môžeme tvarovať pomocou uzlových bodov. Niektoré editory umožňujú krivku nakresliť “voľnou rukou”.

Niektoré funkcie použitia kriviek majú svoj jednoduchší ekvivalent , napr. nastavenie kontrastu, nastavenie čierneho a bieleho bodu, zlepšenie prekreslenia svetiel a tieňov. Je na každom užívateľovi, akým spôsobom sa dopracuje k výsledku. Neexistuje len jedna cesta. Výhodou kriviek je, že v sebe spájajú niekoľko úprav.

Pre základnú prácu s krivkami budeme používať 5 uzlových bodov. Panel krivky v Adobe Photoshop CC.

Funkciu kriviek sa najlepšie naučíte na konkrétnych príkladoch. Nezabudnite sledovať, ako nastavenie krivky ovplyvňuje histogram. Príklady si ukážeme v programe Adobe Lightroom Classic CC. Obrazovku som rozdelil na dve časti. V ľavej je fotografia pred a v pravej po úprave.

Lightroom má dva spôsoby práce s krivkami, tie sa prepínajú kliknutím na malú ikonku v pravom dolnom rohu panelu Tone Curves. Iné editory si vystačia s jedným spôsobom ovládania. Princíp je ale rovnaký.

Neupravená fotografia vo formáte RAW, histogram ukazuje, že je využitý takmer celý rozsah jasov.  V Lightroome Classic má panel dva režimy, ktoré sa prepínajú kliknutím na ikonu označenú šípkou.

Zosvetlenie

Začnem najjednoduchším použitím funkcie úpravy kriviek. Fotografiu zosvetlíme. Pozor, nie je to…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kamikzi
2018-12-14 07:36:26
aj keď viem že najviac sa naučím samotným skúšaním tak článok o RGB krivkách by som tiež privítal ako pokračovanie tohto inak ďakujem za nakopnutie "správnym smerom" čo sa týka týchto úprav
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia