Hore

Autor: Zoner

Zoner Photo Studio X pre začiatočníkov VI. - export

Vitajte u šiestej časti seriálu návodov pre začínajúcich užívateľov programu Zoner Photo Studio X, ktorý je obľúbenou alternatívou k Lightroomu® a Photoshopu®. Je venovaná exportu vyvolaných fotografii. Aj v tejto časti sme pre vás vyhľadali najzaujímavejšie informácie zo stránok Zoneru a ich YouTube kanálu ZPS a pripojili k ním vlastné postrehy a tipy. V predchádzajúc ich častiach ste sme prebrali import, organizáciu a základy vyvolávania fotografii. Hoci sa to nezdá, vyvolaný RAW nie je fotografia. V skutočnosti vidíte len náhľad. Z RAW-u sa fotografia stane až po exportovaní do bitmapového formátu (JPG, TIFF, BMP atď.).

Čo by ste mali pred exportovaním vedieť

Kedy exportovať?

Keď vyvoláte RAW, čiže na ňom urobíte úpravy v module Vyvolať, nemusíte hneď z neho robiť bitmapovú fotografiu. Je to zbytočné. Len by ste si plnili disk. Vyvolaný RAW, alebo hocijaký obrázok exportujeme až vtedy, kedy potrebujeme. Keď idete tlačiť do printového štúdia, robiť fotoknihu, zdielať fotografie na sociálnych sieťach, či posielať emailom. Vtedy, podľa požiadaviek, urobíte export s konkrétnymi parametrami.

Čo s vyexportovanými obrázkami?

Vyexportované fotografie si nemusíte ponechávať, veď máte RAW-y, z ktorých v prípade potreby opäť vyexportujete bitmapové obrázky. Po použití súbory vymažte. RAW je to, čo si ponechať.

Toto samozrejme neplatí, ak ste fotografie exportovali kvôli ďalšej práci, napríklad na koláži, či pokročilej retuši.

Bitmapové formáty

• JPG - najrozšírenejší formát, ktorý je už zastaralý, ale ešte ho čaká dlhý život. Výhodou je malý objem dát, nevýhodou len 8-bitové farby a stratová kompresia. Je ale najuniverzálnejší. Vhodný je pre publikovanie na internete, posielanie el. poštou, pri tlači v minilabe, alebo využívaní internetových služieb tlače. Nie je vhodný pre archiváciu fotografii v najvyššej kvalite.

• BMP - kedysi pomerne používaný formát je dnes na ústupe a nemá zmysel ho používať.

• PNG - formát navrhnutý skôr pre internetovú grafiku ako fotografiu.

• GIF - ďaľší formát navrhnutý pre internetovú grafiku, pre ukladanie fotografii absolútne nevhodný.

• TIFF - profesionálny formát s podporou veľkej farebnej hĺbky, farebných profilov, stratovej i bezstratovej kompresie. Využíva sa pri profesionálnej tlači publikácii a tlači fotografii vo fine art kvalite. Vhodný na archivovanie fotografii v najvyššej kvalite.

• PSD - natívny formát Photoshopu. Slúži predovšetkým pre archivovanie rozpracovaných obrázkov s vrstvami, maskami a archivovanie fotografii v najvyššej kvalite.

• HEIF - pomerne mladý formát je vlastne kontajner, ktorý môže obsahovať fotografie i videa. Spopularizoval ho Apple, ktorý ho využíva v iPhonoch, postupne preniká aj do fotoaparátov. Je to vlastne nástupca/alternatíva JPG. Vyznačuje sa lepšou a kvalitnejšou kompresiou, podporou farebných profilov a 10-bitovou farebnou hĺbkou. Nevýhodou je jeho zatiaľ malá podpora, kvôli ktorej ho musíte často konverzovať do JPG. Najväčší význam má zatiaľ pre majiteľov telefónov, ktorí si chcú ukladať fotografie vo vyššej kvalite akú poskytuje JPG, ale nechcú fotografovať do RAW.

• AVIF - nový, zatiaľ málo známy formát. Konkurencia HEIF-u, ale s iným kódovaním.

• WEBP - nový formát určený pre internet, nástupca PNG. Určený je pre webové stránky, podporuje aj priehľadnosť a animáciu. Stretávame sa s ním čoraz častejšie, pretože má účinnejšiu kompresiu ako PNG.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/digitalna-fotografia/raw-tiff-jpg/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/digitalna-fotografia/vystupne-formaty-fotografie/

Farebná hĺbka

Farebná hĺbka ovplyvňuje počet farieb a vplýva na možnosti postprocesingu. Pri úpravách je najlepšie mať fotografie s čo najväčšou farebnou hĺbkou. Pri spracovaní RAW sa ňou nemusíte zaoberať, využíva sa maximálna. Iné je to pri úprave bitmapových súborov. JPG podporuje len 8-bitovú hĺbku a nedokáže využiť možnosti postprocesingu a profesionálnej tlače. Pre editáciu fotografii v najvyššej kvalite sú vhodné formáty TIFF a PSD s podporou až 32-bitových farieb a rôznych farebných modelov.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/digitalna-fotografia/8-alebo-16-bitov/

Farebné priestory

Farebné priestory sú nočnou morou mnohých fotografov. Určujú paletu farieb, ktorú vieme využiť. Pri fotografovaní do formátu JPG môžeme vo fotoaparáte zvoliť priestory sRGB a Adobe RGB. Odporúčame sRGB, pretože s ním nebudete mať komplikácie. Aj keď je Adobe RGB širší profil, výraznejší nárast kvality, či možností úprav vám neprinesie, to len RAW, ktorý má oveľa širší obrazový profil ProPhoto RGB.

ProPhoto RGB je tak veľký farebný priestor, že nie je možné ho kompletne zobraziť na monitore ani vytlačiť. Editačné programy ale využívajú interne jeho veľkosť pri úpravách. Nás fotografov pri exporte zaujímajú profily sRGB a Adobe RGB.

sRGB zvoľte pri publikovaní na internete, tlači v minilabe, či cez internet, posielaní fotografii klientom a pod. JPG+sRGB je stávka na istostu, že s fotografiami nebudú problémy.

Adobe RGB používajte pri profesionálnej tlači v printových štúdiách, najlepšie v kombinácii s 16-bitovým formátom TIFF a aj pri archivovaní fotografií, ak z nejakého dôvovu nepostačuje archivovať RAW.

https://www.milujemefotografii.cz/srgb-prophoto-rgb-a-dalsi-vyznate-se-v-barevnych-prostorech

Rozlíšenie fotografie

Priemerné rozlíšenie súčasných amatérskych fotoaparátov je okolo 20 Mpx. To postačuje na kvalitnú tlač formátu 70x50 cm. Pri technicky kvalitných záberoch aj väčšiu. Ak plánujete tlačiť fotografie väčšieho formátu, publikovať fotografie knižne, či v kalendári, použite plné rozlíšenie. Pri tlači veľmi veľkých fotografii je možné zvýšiť rozlíšenie pomocou špeciálnych programov. Väčšina fotografov to ale nebude nikdy potrebovať.

Zmenšovať rozlíšenie má zmysel pri publikovaní fotografii na internete, posielaní el. poštou alebo tlači fotografii malého formátu, ak nechcete prenášať veľké súbory.

Ak chcete fotografie publikovať na internete, najlepšie je zadať konkrétne rozlíšenie v pixeloch. Napríklad Facebook podporuje najväčšiu veľkosť 2048 px dlhšia strana. Toto rozlíšenie môžete použiť aj na publikovanie na Instagrame a na webových galériach, ako je napríklad ta na ephoto.sk

U fotografii určených na tlač menších obrázkov je najlepšie nastaviť veľkosť obrázka v milimetroch, či centimetroch a nastaviť hodnotu DPI na 300.

https://www.milujemefotografii.cz/3-zpusoby-jak-upravit-velikost-fote

RGB alebo CMYK

Poznáme dva hlavné farebné modely. Nám fotografom je bližší RGB, pretože ho používajú fotoaparáty a monitory. CMYK je špeciálny tlačiarenský formát. Môže sa stať, že vašu fotografiu budú chcieť publikovať v nejakom časopise, alebo knihe a budú chcieť aby ste ju poslali v CMYK-u. Nerobte to, je to známka toho, že ten kto s vami komunikuje o tom nič nevie. Prevod s RGB do CMYK-u má robiť počítačový grafik, ktorý bude tlačovinu pripravovať. Ak by nedajbože na tom trvali, vyhovorte sa, že nemáte program, ktorý by to vedel. V žiadnom prípade nepoužívajte CMYK pre archiváciu, je oveľa menší ako priestor RGB. Niektorých pre prevod RGB na CMYK zvádza to, že domáce atramentové tlačiarne používajú CMYK atramenty. Nerobte to, o všetko sa postarajú ovládače tlačiarne, ktorá prevedie RGB na CMYK sama a využije pri tom ICC profil pre konkrétny papier.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/editacia-fotografii/ked-chcu-po-vas-cmyk/

Čo kam?

• Facebook, Instagram - JPG (sRGB) s primeraným rozlíšením.

• Email - JPG (sRGB) s primeraným rozlíšením. Ak potrebujete poslať fotografie v plnom rozlíšení, využite služby úložní, alebo Cloudu.

• Webová galéria - JPG (sRGB) s primeraným rozlíšením.

• Fotobanka - JPG (sRGB) v plnom rozlíšení s najmenšou kompresiou, prípadne podľa požiadavie konkrétnej fotobanky.

• Fotodarčeky - JPG (sRGB) v plnom rozlíšení s najmenšou kompresiou.

• Noviny, časopisy, kalendáre - väčšinou postačuje JPG (sRGB) v plnom rozlíšení, pre tlač kvalitných publikácii odporúčame 16-bitový TIFF Adobe RGB.

• Amatérska tlač - pri domácej tlači môžete tlačiť aj priamo zo ZPS. Ak budete tlačiť v minilabe, alebo cez internet, odporúčame JPG (sRGB) v plnom rozlíšení s najmenšou kompresiou.

• Profesionálna tlač - 16-bitový TIFF Adobe RGB.

Exportný modul

Exportný modul má množstvo nastavení, pretože požiadavky na formát, farebnú hĺbku, kompresiu, či rozlíšenie sú rôznoraké.

https://youtu.be/ifDlE4Oe9yg

Funkciu Export vyvoláte pomocou tlačidla Export v pravom paneli, Možno ju použiť ako v Správcovi, tak tiež v module Vyvolať. Tu sa vzťahuje k práve editovanému súboru, ak je vo filmovom páse označených viac obrázkov, bude Export aplikovaný na všetky označené fotografie. Export spustíte aj cez menu Upraviť/Export (CTRL+Shift+X).

V dialógu Export je možné zvoliť cieľový priečinok pre exportované súbory, ich formát, kvalitu a farebný priestor, ďalej je možné zmeniť rozmery obrázku a vybrať, ktorá metadáta budú odstránené. Jednotlivé parametre je možné ľubovoľne modifikovať, prípadne možno vybrať z niekoľkých typických nastavení. Nastavenie je možné vybrať priamo pri vyvolaní funkcie, a to pomocou šípky vedľa tlačidla Export.

V prípade, že je nastavenie exportu v poriadku, tak sa nad tlačidlom Export zobrazí Export je v poriadku, v opačnom prípade tu nájdete hlásenia týkajúce sa nesprávneho nastavenia niektorej položky exportu. Samotný export prebieha na pozadí (počas exportu môžete naďalej pracovať s programom), aktuálny stav je možné zistiť v sekcii Oznámenie – viď. symbol zvončeka vpravo hore. Tu sa tiež zobrazí prípadné upozornenie alebo hlásenie chýb.

Uložené nastavenia

Určite budete opakovane používať niekoľko nastavení exportu. Miesto toho, aby ste po každé menili parametre exportu, je najlepšie uložiť si ich. Niekoľko komplexných nastavení je už predpripravených. Skvelou vychytávkou je možnosť súčasného exportu s rôznymi nastaveniami. Pre možnosť výberu viac nastavení súčasne aktivujte ikonu “zaškrtávacie poličko” a potom sa u každého nastavenia zobrazí zaškrtávacie políčko pre výber nastavenia. Detaily zvoleného nastavenia nájdete v hlavičke každej časti. Túto funkciu využijete napríklad pri odovzdávaní zákazky klientovi. Môžete vyexportovať fotografie v rozlíšení pre sociálne siete a zároveň aj v plnom rozlíšení.

Kliknutím na ikonku “disketa” môžete uložiť vlastné nastavenie exportu.

V Zoneri nájdete už prednastavené exporty, alebo si uložíte vlastné.

Umiestnenie

Tu nastavíte kde sa majú exportované obrázky uložiť a ak tam už sú nejaké s rovnakým názvom, či ich premenovať, prepísať, alebo preskočiť.

Premenovanie

Exportované fotografie môžete premenovať. Pri publikovaní na sociálne siete to nie je potrebné, ale ak niekomu posielate sériu fotografii, je zrozumiteľný názov elegantnejší ako pôvodný názov súboru. K dispozícii sú tri prednastavené formáty premenovania, alebo si môžete nastaviť vlastný formátovací reťazec.

Možnosti nastavenia formátu premenovania sú bohaté.

Formát

Jedným z najdôležitejších nastavení exportu je voľba formátu. Na výber máte JPG, TIFF, PNG, HEIF, AVIF. Podľa vybraného formátu sa menia parametre jeho nastavenia, ako kompresia, farebná hĺbka a farebný priestor.

Na výber máte formáty JPG, TIFF, PNG, HEIF, AVIF.


Podľa toho, ktorý si vyberiete, sa menia podrobnejšie nastavenia.

Zmena rozmerov

Pri voľbe nemeniť rozmery exportujete fotografie v plnom rozlíšení. Pri zmenšovaní môžete nastaviť veľkosť v pixeloch, alebo milimetroch, centimetroch a dokonca aj v palcoch. Pri milimetroch, centimetroch a palcoch môžete nastaviť aj vzorkovanie DPI. Zaškrtávacie políčko Nezväčšovať zabezpečí aby sa rozlíšenie fotografii nezväčšilo.

Rozmery môžete zadávať v niekoľkých mierach.

Doostrenie

Pri zmenšovaní fotografii môže dôjsť k miernej strate ostrosti, hoci je fotografia ostrá. Preto odporúčame pri exporte použiť funkciu doostrenia. Má dve voľby: pre obrazovku (typicky pre pozeranie na TV, alebo publikovanie na internete) a pre tlačiareň.

Video

Tu môžete nastaviť správanie exportu pre video súbory. Video súbory je možné Preskočiť alebo Kopírovať a Premenovať.

Metadáta

Fotografie obsahujú metadáta. V prvom rade je to EXIF (expozičné údaje a informácie o fotoaparáte, prípadne aj GPS súradnice), ku ktorému môžete pripojiť ďalšie (hodnotenie, štítky, popis, titul, autorské práva atď.). V záložke Metadáta môžete nastaviť, aby sa niektoré metadáta, alebo aj všetky neuložili do exportovaných fotografii. Napríklad keď nechcete, aby niekto zistil čím, alebo kde ste fotografovali.

Je na vás, ktoré metadáta vo fotografiách ponecháte.


Odporúčné stránky:

https://manual.zoner.com/sk/export-c7d50b5/

https://www.milujemefotografii.cz/vylepseny-export-rychlejsi-chytrejsi-a-zvladne-vice-ukolu-najednou

https://www.milujemefotografii.cz/podzimni-novinky-v-zoner-photo-studiu-x-vylepseny-export-a-kolaz-nove-nahledy-a-mnoho-dalsiho

Seriál Zoner Photo Studio X pre začiatočníkov
 

I. Začíname so Zoner Photo Studio X

II. Moduly

III. Katalóg

IV. Import fotografii

V. Modul Vyvolať

Vyskúšajte Zoner na 30 dní zadarmo: https://www.zoner.sk/download
 

Nepremeškajte akciu eKONTO: Aktivujte si eKonto Classic na 12 mesiacov resp. eKonto Plus a ziskajte Zoner Photo Studio X zadarmo. Viac o akcií TU.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia