Hore

Zoner Photo Studio X pre začiatočníkov V. - modul Vyvolať

Vitajte u piatej časti seriálu návodov pre začínajúcich užívateľov programu Zoner Photo Studio X, ktorý je obľúbenou alternatívou k Lightroomu® a Photoshopu®. Je venovaná základom vyvolávania súborov RAW.

Aj v tejto časti sme pre vás vyhľadali najzaujímavejšie informácie zo stránok Zoneru a ich YouTube kanálu ZPS a pripojili k ním vlastné postrehy a tipy. V tretej časti sme si predstavili Katalóg a pridali fotografie, ktoré ste už mali v počítači, vo štvrtej sme importovali fotografie z fotoaparátu alebo pamäťovej karty. Je načase so šedivých RAW-ov, urobiť pekne upravené šťavnaté fotografie.

Predtým ako si popíšeme základné úpravy, musíme vás upozorniť na jesennú aktualizáciu programu, ktorá prinesie rýchlejšie workflow a natívnu podrporu RAW.

https://youtu.be/moJ3wDKfXec

Modul Vyvolať

Modul Vyvolať slúži na základné úpravy fotografii. Pokiaľ nerobíte koláže a pokročilé retuše, vykonáte v ňom 99% úprav. Aj keď plánujete pokročilejšie úpravy v module Editor, začínate úpravy v module Vyvolať. Všetky úpravy sú nedeštruktívne, môžete ich kedykoľvek upraviť alebo zrušiť.

https://youtu.be/ZxOwEqfRCcM

 https://youtu.be/lK7ruRPr-SQ

Aby ste mali pre prácu čo najväčšiu plochu, odporúčame skryť nepotrebné panely.


Keď naimportujete do počítača fotografiu vo formáte RAW, je neupravená. Nie sú na ňu ani aplikované nastavenia fotoaparátu, okrem vyváženia bielej. Nezľaknite sa toho. RAW musíte vždy vyvolať, čiže urobiť aspoň základné úpravy. Úpravu fotografie výrazne urýchlite používaním klávesových skratiek. Úpravy nemusíte ukladať, zapisujú sa automaticky.

Online návod modulu Vyvolať.

Ako vyvolať RAW?

Na to aby ste upravili fotografiu vo formáte RAW stačí zvyčajne niekoľko základných úprav. Začiatočníci by sa mali vyhnúť pokročilejším úpravám farieb. Na začiatku by ste mali vylepšiť expozíciu (jas, kontrast, prekreslenie svetiel a tieňov), vyváženie bielej, fotografie doostriť a odšumiť, vyrovnať horizont a padajúce línie, doladiť kompozíciu orezom a korigovať chyby objektívov.

https://www.milujemefotografii.cz/zoner-photo-studiem-x-krok-za-krokem-dil-3-modul-vyvolat
https://www.milujemefotografii.cz/zoner-photo-studiem-x-krok-za-krokem-dil-4-co-dal-v-modulu-vyvolat
https://www.milujemefotografii.cz/jak-vyvolat-raw
https://www.milujemefotografii.cz/5-zakladnich-uprav-ktere-vylepsi-vase-fotografie
https://www.milujemefotografii.cz/6-nejcastejsich-problemu-s-fotkami-a-jak-je-vyresit
https://www.milujemefotografii.cz/infografika-6-zakladnich-chyb-pri-uprave-fotek
https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/editacia-fotografii/uprava-fotografii-zacina-vizualizaciou-a-otazkami/

Funkcie modulu Vyvolať

Postupne si predstavíme jednotlivé funkcie úprav, atak oko sú za sebou v pravom paneli.

Tip: Pri názve každej funkcie úprav máte malý trojuholník, pomocou neho môžete panely úprav zbaliť a rozbaliť, ušetríte tým miesto na monitore a nemusíte toľko rolovať.




Histogram

Histogram je graf, ktorý pomáha pri exponovaní a úpravách fotografii. Tu sa mu bližšie nebudeme venovať, pretože o ňom podrobne píšeme v našej Fotoškole. Jednu radu ale pre vás máme. Ak neviete na monitora rozlíšiť, či máte na fotografii prepaly, alebo tiene bez kresby, môžete si zapnúť ich zvýraznenie (Shift+O). Pred nimi vás varuje aj symbol trojuholníku s výkričníkom.

Pod histogramom máte základné expozičné informácie z EXIFU.

Zobrazenie varovania pred prepalmi a neprekreslenými tieňmi.


https://www.milujemefotografii.cz/infografika-histogram-pro-zacatecniky
https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/histogram-https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/histogram-ii/
https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/histogram-iii/

Pod histogramom sa nachádzajú pre vráteniu úpravy (Undo), zobrazenie obrázku pred úpravami (\), otáčanie obrázkov, uloženie úprav (pri nedeštruktívnych je automatické), vytvorenie variantu a nakoniec zelené tlačidlo Export (CTRL+Shift+X). Exportu sa budeme venovať v následujúcej časti seriálu.

Presety a automatické vylepšenie

Začiatočníkom odporúčame začať úpravy pomocou automatiky. Využiť ju môžu aj skúsenejší fotografi, ako štartovací bod úprav. Automatické úpravy symbolizuje ikona magickej paličky.

Ďalším z rýchlych spôsobov, ako fotografie upraviť, je použitie presetov. Sú to vlastne predpripravené makra úprav, ktoré na fotografiu aplikujete jedným klikom. Podrobnejšie sa im budeme venovať v niektorej z ďalších častí nášho seriálu.

https://youtu.be/RzwALpZAqKY


https://www.milujemefotografii.cz/automaticka-uprava-fotek
https://www.milujemefotografii.cz/jak-upravovat-fotky-diky-presetum
https://www.milujemefotografii.cz/jak-zrychlit-upravy-fotek-a-zaroven-zachovat-osobity-styl-vytvorte-si-vlastni-presety-2

Fotoaparát a objektívy (M)

Korekcia chýb objektívov by mala byť povinnou súčasťou úprav fotografii. Medzi chyby, ktoré môžete eliminovať sú chromatická chyba, vinetácia a sférické skreslenie. Program ponúka širokú databázu fotoaparátov a objektívov. Ak sa v nej ten váš nenachádza, môžete korigovať chyby manuálne. Dnes je už bežné, že korekcia chýb objektívov je prevedená už vo fotoaparáte a to aj vo formáte RAW. V takom prípade máte o starosť menej.

https://www.milujemefotografii.cz/odstraneni-vinetace-vad-objektivu-lcp-a-dcp

Orez a otočenie (C)

Táto funkcia slúži na orezanie záberov pre doladenie kompozície, alebo zmenu pomeru strán. Spojená je s funkciou otočenia, ktorá slúži hlavne na narovnanie horizontu.

https://www.milujemefotografii.cz/orezem-k-lepsi-kompozici-jak-vylepsit-fotku-oriznutim
https://www.milujemefotografii.cz/orezavani-fotek
https://www.milujemefotografii.cz/jak-orezat-fotku
https://www.milujemefotografii.cz/fotografie-nakrivo-srovnejte-si-horizont-a-perspektivu

Vyrovnanie línii (K)

Pri fotografovaní z podhľadu alebo náhľadú dochádza k zmene perspektívy a rovnobežné línie sa zbiehajú. Niekedy je to žiadúce, ale často práve naopak. Typicky pri fotografovaní architektúry. Narovnanie zbiehajúcich línii (keystone efekt), patrí k základným úpravám, vďaka nej upravíte svoje fotografie k dokonalosti.

https://youtu.be/NCY5__Et-lM

Mierne padajúce línie by ste mali vždy narovnať.


Prechodový filter (G)

Prechodový filter patrí k lokálnym úpravám. Jeho funkcia je podobná fotografickému prechodovému filtru, ktorý sa dáva pred objektív, ale možnosti nastavenia jeho funkcie sú oveľa väčšie. Môžete pomocou neho ovplyvniť expozíciu, kontrast, dynamický rozsah, prekreslenie detailov, gradáciu, farebnosť a prekrytie farbou.

Lokálne úpravy patria k pokročilým technikám. Ich zvládnutie vás výrazne posunie vpred.


Kruhový filter (R)

Funkcia kruhového filtra je podobná prechodovému filtru, len ma filter iný tvar (kruh, elipsa). Aj on slúži pre lokálnu úpravu. napríklad zosvetlenie tváre.

https://www.milujemefotografii.cz/kruhovy-filtr-projasnete-sve-portrety-ve-trech-jednoduchych-krocich

Štetcový filter (B)

Ak vám nevyhovuje tvar prechodového ani kruhového filtra, môžete použiť štetec a lokálne upravovať “maľovaním” po obrázku.

https://www.milujemefotografii.cz/stetcovy-filtr

Tip: Funkcie lokálnych úprav môžete kombinovať a vrstviť. Sú silným nástrojom pre pokročilé úpravy fotografii. Ich zvládnutie je cestou k majstrovstvu v postprocesingu.




Vyhladzovací štetec (U)

Funkcia je určená na vyhladzovanie pleti, ale aj úpravu jemných textúr. Štetcom “pomaľujete” tie časti obrazu, ktoré chcete vyhladiť.

Retušovací štetec (J)

Je to známe klonovacie razítko, ktoré slúži na odstránenie nečistôt, vád pleti, odstránenie malý ch rušivých objektov. Funguje automaticky, stačí kliknúť na to, čo chcete odstrániť a program použije určitú časť fotografie na prekrytie retušovaného miesta. AK nie ste s výsledkom spokojný, môžete vybrať zdrojové miesto sami. Pre pokročilejšie retušovanie je určený modul Editovať.

Spracovanie

Symbol ozubeného kolieska slúži na nastavenie spracovania fotografie. Môžete voliť úpravy zo starších verzii ZPS. SKôr ale slúži na to, ak prenášate fotografie upravené v staršej verzii a chcete ich aktualizovať na najnovšie.

Vyrovnanie bielej

Vyrovnanie, alebo vyváženie bielej často robíme priamo vo fotoaparáte. Nastavenie sa uloží do EXIFU. Pri fotografovaní do formátu RAW môžeme WB meniť v počítači. Teplotu bielej môžeme meniť automaticky, vybrať z prednastavení, alebo ju nastaviť manuálne. K dispozícii je aj pipetka s ktorou môžeme nastaviť WB s použitím konkrétnej plochy na fotografii, ktorá by mala mať neutrálnu farbu.

Jednou z najčastejších chýb je, že sú farby príliš studené, najmä pri použití Auto WB. Neváhajte nastaviť teplejšie farby, ak je to aj váš prípad.

https://www.milujemefotografii.cz/naucte-se-vyrovnavat-bilou
https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/seda-tabulka-vyvazenie-bielej/
https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/editacia-fotografii/jesenne-vyvazenie-bielej/
https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/zimne-vyvazenie-bielej/
https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/kreativne-vyuzitie-prednastavenych-hodnot-wb/

Expozícia

Nastavenie expozície patrí k základným úpravám. Základom jem korekcia expozície, ktorou fotografiu zosvetlíte alebo stmavíte. funkcie Kontrast, Biely a čierny bod slúžia na nastavenie kontrastu.

Pri problematickej expozícii svetiel a tieňov použite funkcie ovplyvňujúce Dynamický rozsah. Pomocou nich môžete účinne bojovať s prepalmi a kresbou vo svetlách a tieňoch.

Funkcie skupiny Detail slúžia na zvýraznenie, alebo potlačenie textút, prácu s mikrokontrastoma potlačenie alebo zvýraznenie vzdušného oparu.

https://www.milujemefotografii.cz/jak-upravit-expozici-a-dynamicky-rozsah-fotek
https://www.milujemefotografii.cz/dodejte-fotkam-dynamiku-pomoci-zretelnosti

Farba

Funkcia slúži na globálne nastavenie sýtosti farieb. Sýtosť ovplyvňuje všetky farby, Živosť len tie, ktoré nie sú maximálne saturované. Funkcia polarizácie čiastočne napodobňuje efekt polarizačného filtra.

Ak zaškrtnete Odtiene šedej, prevediete fotografiu do ČB.

Tonálna krivka

Krivky patria k pokročilým technikám úprav. Môžete pomocou nich ovplyvňovať gradáciu, kontrast, expozíciu ale aj farby. Začiatočníkom odporúčame túto funkciu používať až po jej dôkladnom naštudovaní.

https://youtu.be/6BHKnOg0xW8

https://youtu.be/WVGSb1aSdAo

https://www.milujemefotografii.cz/jak-pouzivat-krivky-pri-uprave-fotografii

Farebná korekcia

Ďalšia pokročilá funkcia slúži na úpravu jednotlivých farieb na fotografii. Meniť môžete Odtieň, Sýtosť a Svetlosť. Výhdou je, že pracujete len s konkrétnou farbou. Napríklad môžete stmaviť modrú oblohu, zvýrazniť zelenú farbu trávy, či zmeniť červený sveter na oranžový.

Funkcia Odtieň posúva odtieň farby k najbližším harmonickým farbám. Sýtosť zvýrazňuje alebo potláča saturáciu farieb a Svetlosť zvyšuje alebo znižuje jas konkrétnej farby.

https://youtu.be/Egrn0ZE5zn0

https://www.milujemefotografii.cz/jaro-2020

Farebné tónovanie

Farebné tónovanie je efektová funkcia. Môžeme ju prirovnať k fotografovaniu cez farebný filter. Tónovať môžete globálne, alebo zvlášť svetlá a zvlášť tiene. Pomocou tejto funkcie môžete tónovať aj čiernobiele fotografie, napríklad do obľúbenej sépie.

https://youtu.be/JfFFnlsndSc

https://www.milujemefotografii.cz/barevne-tonovani

Posun základných farieb

Táto funkcia je určená pre skúsených užívateľov a primárne slúži pre kalibráciu farieb fotoaparátu. Využíva sa aj na kreatívnu úpravu farieb.

https://www.milujemefotografii.cz/posun-zakladnich-barev

Redukcia šumu

Pomocou redukcie šumu môžete ovplyvniť množstvo farebného i monochromatického šumu.

https://www.milujemefotografii.cz/dejte-sbohem-zasumenym-fotkam

Ostrosť

Pre zvýšenie ostrosti fotografie môžete použiť dve metódy: Maskovanie neostrosti a Chytré doostrenie. Každá metóda je iná, ktorá je vhodnejšia pre konkrétnu fotografiu, odporúčame vyskúšať. Doostrovať môžete aj lokálne pomocou Štetcového filtra.

https://www.milujemefotografii.cz/doostreni-fotografii-aneb-nedokonale-zaostreni-fotky

Efekty

Posledná funkcia úprav slúži na pridávanie efektov, konkrétne vinetácie a efektu filmového zrna. Riadená vinetácia, nie tá spôsobená chybou objektívu, stmaví okraje a rohy fotografie, Stred bude svetlejší, čo pritiahne pozornosť diváka.

Efekt filmového zrna si nemýľte so šumom, má iný charakter. Filmové zrno obľubujeme najmä u čiernobielých fotografii. Môžete ho použiť aj keď chcete dosiahnuť vintage vzhľadu u farebných fotografii. Vtedy môžete zaškrtnúť aj voľbu Farebná zrnitosť.

https://www.milujemefotografii.cz/jak-pridat-zrno-cernobile-fotografie

Reset (Shift+R)

Dostávame sa na koniec pravého panelu modulu Vyvolať. Vľavo je tlačidlo pre reset úprav, po jeho stlačení sa zrušia všetky úpravy, ktoré ste na fotografii vykonali. Vrátite sa do štartovacieho bodu.

Kopírovanie úprav

Jedným, nie však jediným spôsobom, ako úpravy urýchliť je kopírovanie úprav. Upravíte jednu fotografiu, úpravy skopírujete pomocou tlačidla Kopírovať (CTRL+C), vyberiete fotografiu, na ktorú chcete úpravy preniesť a stlačíte tlačidlo Vložiť (CTRL+V). Podľa potreby potom jednotlivé úpravy doladíte. Ak nechcete kopírovať všetky úpravy, použite tlačidlo Kopírovať úpravy s nastavením (CTRL+Shift+C). Otvorí sa vám okno, v ktorom vyberiete, ktoré úpravy chcete kopírovať.

https://www.milujemefotografii.cz/kopirovani-uprav

Seriál Zoner Photo Studio X pre začiatočníkov

I. Začíname so Zoner Photo Studio X

II. Moduly

III. Katalóg

IV. Import fotografii

Vyskúšajte Zoner na 30 dní zadarmo: https://www.zoner.sk/download


Nepremeškajte akciu eKONTO: Aktivujte si eKonto Classic na 12 mesiacov
resp. eKonto Plus a ziskajte Zoner Photo Studio X zadarmo. Viac o akcií TU.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované