Hore

Autor: Zoner

Zoner Photo Studio X pre začiatočníkov VII. - presety a hromadné úpravy

Vitajte u siedmej časti seriálu návodov pre začínajúcich užívateľov programu Zoner Photo Studio X, ktorý je obľúbenou alternatívou k Lightroomu® a Photoshopu®. Je venovaná zefektívneniu úprav, aby ste nad nimi netrávili veľa času.

Aj v tejto časti sme pre vás vyhľadali najzaujímavejšie informácie zo stránok Zoneru a ich YouTube kanálu ZPS a pripojili k ním vlastné postrehy a tipy. V predchádzajúc ich častiach ste sme prebrali import, organizáciu a základy vyvolávania fotografii a ich export. Teraz by ste už mali vedieť pracovať s jadrom ZPS. Viacerí ani nepotrebujú vedieť viac. Pre každého je ale čas vzácny, ZPS má nástroje na zefektívnenie workflow úprav, ktoré zaberajú najviac času. Budeme sa pohybovať v module Vyvolať.

Či budete používať kopírovanie úprav, hromadné úpravy, alebo presety, nezabudnite že potom môžete kedykoľvek upraviť individuálne ktorúkoľvek fotografiu a na nej ktorúkoľvek úpravu. Napríklad hromadne nastavíte vyváženie bielej, doostrenie, odšumenie, korekciu chýb objektívov a potom individuálne upravíte expozíciu, alebo prekreslenie tieňov.





Kopírovanie úprav

Kopírovanie úprav už sme spomínali, ale teraz je ten pravý čas si to zopakovať. Je to najrýchlejší spôsob, ako úpravy z jednej fotografie skopírovať na ďalšiu/ďalšie. Keď upravíte fotografiu môžete úpravy skopírovať na inú fotografiu/fotografie. Ak chcete skopírovať všetky úpravy, najjednoduchšie je použiť klávesovú skratku CTRL+C (Kopírovať), ak chcete skopírovať len vybrané úpravy stlačte CTRL+Shift+C (Kopírovať úpravy s nastavením). Otvorí sa vám okno, kde vyberiete, ktoré úpravy chcete kopírovať.

Teraz stačí ísť na fotografiu, na ktorú chcete fotografiu skopírovať a úpravy tam Vložíte (CTRL+V). Pomocou CTRL alebo Shift môžete vybrať viacero fotografii a skopírované úpravy na ne uplatniť. Aby sa vám fotografie ľahšie vyberali, zobrazte si spodný pás s fotografiami.

Funkciu kopírovania úprav nájdete v paneli úprav úplne na spodku.


Pri kopírovaní úprav s nastavením si môžete vybrať, ktoré úpravy chcete kopírovať.


Vkladanie úprav na niekoľko vybraných fotografii naraz.


https://www.milujemefotografii.cz/kopirovani-uprav

Hromadné úpravy

Môžete ísť na to aj inak. Vyberte fotografie, na ktorých chcete úpravy vykonať, môžete tak urobiť v module Správca, alebo vo filmovom páse modulu Vyvolať. A teraz môžete použiť funkcie úprav v pravom paneli a budú sa aplikovať na všetky vybrané fotografie.

Vyberte fotografie, ktoré chcete upravovať zároveň a v module Vyvolať použite funkcie úprav, budú sa aplikovať na všetky vybrané fotografie.

Presety

Presety sú prednastavené úpravy jednotlivých parametrov snímky, ktoré umožňujú rýchlu a jednoduchú úpravu fotiek. Preset môže obsahovať inštrukcie pre komplexné úpravy fotografii a aplikujete ho jediným kliknutím. Niekoľko presetov je súčasťou programu ZPS. Ďalšie si môžete importovať alebo vytvoriť sami.

Po kliknutí na ikonku presetov sa vysunie panel s presetmi (môžete ho nastaviť aj tak, aby bol súčasťou panelu úprav).

Panel s presetmi.


Sú rozdelené do niekoľkých kategórií:

• Automatické vylepšenie
• Farebné
• Čiernobiele
• Samostatné komponenty
• Akcia nástrojov
• Staršie presety
• Užívateľské

Aby sa vám ľahšie vyberal vhodný preset, keď sa pohybujete kurzorom nad presetmi, zobrazuje sa malý náhľad, ako bude fotografia vyzerať po aplikovaní presetu.

Po zvolení presetu je možné upraviť mieru sily zvoleného presetu a to pomocou posuvníka, ktorý sa objaví po aplikácii presetu. Ak dôjde k následnej úprave ľubovoľného parametra úprav, nebude už možné silu efektu upraviť.

https://youtu.be/RzwALpZAqKY

Presety môžete aplikovať aj hromadne, na vybrané fotografie. Tie môžete vybrať v Správcovi, alebo filmovom páse v module Vyvolať.

https://www.milujemefotografii.cz/jak-upravovat-fotky-diky-presetum

Užívateľské presety

Do kategórie Užívateľské pridáte vlastné vytvorené presety. Pre vytvorenie vlastných presetov je potrebné nastaviť parametre nástrojov a preset uložiť pomocou voľby Vytvoriť preset (CTRL+T) z menu Presety. Pomenovaný preset nájdete v kategórii Užívateľské.

Vytvorenie a nastavenie presetu, tu môžete nastaviť, ktoré úpravy sa zapíšu do presetu.


Pre pridanie presetu medzi obľúbené kliknite na ikonku hviezdy, ktorá sa objaví vpravo od názvu presetu. Akonáhle je vybraný aspoň jeden preset ako obľúbený, tak sa vytvorí nová kategória Obľúbené, ktorá bude na prvom mieste v zozname kategórií presetov. Voľba pre premenovanie užívateľského presetu je v kontextovom menu presetu.

Vytvorené presety z kategórie Užívateľské možno vyexportovať pomocou Exportovať presety menu Presety. Pre pridanie presetov vyberte Importovať presety.

https://youtu.be/-UuMYszTD0g

https://www.milujemefotografii.cz/jak-zrychlit-upravy-fotek-a-zaroven-zachovat-osobity-styl-vytvorte-si-vlastni-presety-2

Importovanie presetov

Na stránkach Zoneru nájdete nielen tipy na používanie presetov, ale aj pripravené balíčky desiatok ďalších presetov. Nájdete ich tu: https://www.zoner.sk/photo-studio/presety. Ako ich importovať si môžete pozrieť v inštruktážnom videu.

https://youtu.be/e1e5v0GomrQ

Odporúčané stránky:

https://manual.zoner.com/sk/export-c7d50b5/

https://www.milujemefotografii.cz/vylepseny-export-rychlejsi-chytrejsi-a-zvladne-vice-ukolu-najednou

https://www.milujemefotografii.cz/podzimni-novinky-v-zoner-photo-studiu-x-vylepseny-export-a-kolaz-nove-nahledy-a-mnoho-dalsiho

Seriál Zoner Photo Studio X pre začiatočníkov

I. Začíname so Zoner Photo Studio X

II. Moduly

III. Katalóg

IV. Import fotografii

V. Modul Vyvolať

VI. Export

Vyskúšajte Zoner na 30 dní zadarmo: https://www.zoner.sk/download

Nepremeškajte akciu eKONTO: Aktivujte si eKonto Classic na 12 mesiacov resp. eKonto Plus a ziskajte Zoner Photo Studio X zadarmo. Viac o akcií TU.



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia