Hore

Adobe Lightroom CC (multiplatform) IV. - fotoaparát

Mnohí považujú Lightroom len za RAW konvertor a organizér fotografií. Tak tomu vo verzii Classic aj je. Verzia pre chytré zariadenia má však aj modul fotoaparátu.

Aplikáciu “fotoaparát” má každý chytrý telefón, ale nemusí byť dobre navrhnutá. V prípade telefónov Apple iPhone natívna aplikácia nepodporuje formát RAW. Nainštalovať si samozrejme môžete desiatky aplikácií fotoaparátu, ak ale používate Lightroom CC, je modul fotoaparátu jeho súčasťou. Veľkou výhodou je podpora formátu DNG (RAW).

Modul fotoaparátu spustíte z hlavnej obrazovky. Dvojité modré tlačidlo slúži na import, alebo práve na zapnutie fotoaparátu. Samotný modul fotoaparátu je prehľadný a jeho obsluha nebude nikomu robiť problémy.

Ovládanie a funkcie

Fotoaparát má dva režimy. Automatický (Automatic) s možnosťou korekcie expozície a manuálny. V manuálnom režime (Professional) môžete využívať automatiku, ale aj nastaviť parametre manuálne. Prepínanie medzi režimami nájdete naľavo od modrej spúšte.

Vľavo režim Automatic, vpravo Proffesional.

Stred plochy patrí živému náhľadu. Na pomoc si môžete prizvať kompozičnú mriežku a vodováhu. Nad živým náhľadom je pás s funkciami výberu formátu (DNG alebo JPG), LED blesk a voľba kamery (predná alebo zadná).

Pod náhľadom je pás nastavení, ktorý sa mení podľa toho, či fotíte s automatikou alebo v manuálnom režime. Napravo je zamknutie expozície (AEL) a výber z obrazových efektov. V automatickom aj manuálnom režime sú k dispozícii funkcie voľby pomeru strán, samospúšť, zobrazenie pomôcok (mriežka a vodováha) a nastavenia. K týmto funkciám sa dostanete cez ikonku so symbolom troch bodiek nad sebou.

Ak je zvolený režim Professional, pod živým náhľadom nájdete funkcie nastavenia času, citlivosti ISO, vyváženia bielej a zaostrovania.

Nastavenia (settings)

Pod ikonkou ozubeného kolieska nájdete nastavenia (settings).

Volume key function - nastavenie funkcie tlačidiel nastavenia hlasitosti, ktoré môžu fungovať ako…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované