Hore

Fotíme s Huawei - fototip č. 3

Aktuálne prebieha súťaž Huawei InFocus Awards a ePhoto je jej partnerom.

Svoje fotky ste do súťaže mohli pridať do 11. augusta. Kým sa dozvieme, kto vyhral, budeme pokračovať v našej fotoškole. Inšpirovať sa samozrejme môžu všetci, čo fotia telefónom, nielen majitelia Huaweiov.

V našej fotoškole sa venujeme prevažne fotografovaniu so systémovými fotoaparátmi. Základy fotografie sú spoločné pre všetky druhy fotografických zariadení, ale fotenie mobilnými telefónmi má svoje špecifiká. Nejeden z vás fotografuje aj mobilným telefónom, alebo vaši príbuzní, či známi. Značka Huawei je známa tým, že ich telefóny si vo fotografovaní vedú výborne. Veď aktuálne je Huawei P30 Pro na prvom mieste v rebríčku dxomark.com, ktorý všetci dôverne poznáme. Veľmi dobre si vedú aj nižšie a staršie modely, preto je Huawei častou voľbou fotografov.

“Zoom” v telefóne

Mobilné telefóny takmer definitívne nahradili kompakty. Kompakty máju stále niekoľko plusov, ako  ergonómiu a funkcionalitu prispôsobenú výhradne fotografovaniu a optický zoom, často veľkého rozsahu. Užívatelia však dávajú aj tak prednosť mobilom. Je to zariadenie, ktoré majú stále pri sebe a to je najdôležitejšie. Naviac môžu fotografie a videá okamžite zdieľať. Veľkým plusom je selfie fotoaparát. Netrápi ich obrazová kvalita, pretože sa za posledné roky výrazne zlepšila. A tak jediným pádnym dôvodom, prečo dať prednosť kompaktu, je objektív. Ak je snímač kvalitný, je objektív najdôležitejšou časťou fotoaparátu, pretože určuje, čo sa s ním dá nafotiť. Pomaly padá aj tento dôvod. Mobilné telefóny sú tenké len pár milimetrov a vmestiť do nich objektív s optickým zoomom je konštrukčný oriešok. Výrobcovia, ktorí to vyskúšali, museli urobiť mobily oveľa hrubšie a tým nepraktickejšie. Spojenie kompaktu a mobilu zaujalo len malé množstvo užívateľov. Dopyt po zoomovom objektíve je však stále veľký. Ale ako ho vmestiť do tenkého tela. Kým na to konštruktéri prídu, zvolili kompromisné riešenie. Mobily sa osadzujú viacerými fotoaparátmi s rôznymi objektívmi. Huawei aktuálne v rade P30 používa 3-4 hlavné fotoaparáty. U modelov P30 lite a P30 PRO je jeden fotoaparát vyhradený pre detekovanie priestoru za účelom lepšieho napodobenia bokehu.

Ako to v praxi funguje, si ukážeme na aktuálnej vlajkovej lodi P30 PRO so štyrmi hlavnými fotoaparátmi, jeden je typu TOF pre detekciu priestorovosti. Optika je vyvinutá v spolupráci s firmou Leica. Mobil je osadený tromi hlavnými fotoaparátmi s parametrami 40 MP (širokouhlý objektív, f/1.6 clona, OIS) + 20 MP (ultra širokouhlý objektív, f/2,2 clona) + 8 MP (teleobjektív, f/3.4 clona, OIS) a spomínaným Time-of-Flight (TOF) fotoaparátom. Všetky fotoaparáty majú pevnú ohniskovú dĺžku. Zariadenie dokáže kombinovať údaje z týchto troch fotoaparátov a Super Camera System poskytuje užívateľovi SuperZoom, hybridný zoom, ktorý funguje podobne ako zoom optický.


3D render optickej konštrukcie štvoritého fotoaparátu Huawei P30 PRO.


Detail unikátneho periskopického teleobjektívu Huawei P30 PRO.

Uhol záberu

To, čo nás pri objektíve najviac zaujíma, je uhol záberu. Ten určuje, čo zachytíme, na koľko si môžeme priblížiť vzdialený objekt, alebo koľko z interiéru sa do objektívu zmestí. Uhol záberu určuje aj ako vieme pracovať s perspektívou. Objektív má priamy vplyv na našu kreativitu.

Mnou použitý mobil P30 PRO poskytuje ekvivalent zoomu s rozsahom 16-125 mm. Meniť uhol záberu môžete v rozsahu 107°-19.64°.

To, ako zmena uhla záberu funguje, záleží na nastavenom režime snímania. V režime Pro je možné len prepínať medzi fotoaparátmi (širokouhlý, 1x a 5x). V režimoch Clona a Portrét funguje hybridný zoom 1-3x. A v režime Fotografie je hybridný zoom od širokouhlého po 10x + 50x digitálny. Viem, je to trochu chaos oproti pravému optickému transofáktoru. Ale na to si rýchlo zvyknete.

Ako využiť uhol záberu

Jediný pevný objektív dlho brzdil možnosti využitia mobilov ako hlavných fotoaparátov. Pevne daný uhol záberu nevyhovoval pre všetky situácie a motívy. Príchod mobilov s viacerými fotoaparátmi je tak veľkým pokrokom. Teraz si ukážeme, čo to znamená pre praktické fotografovanie.

V prvom rade využijete trojicu fotoaparátov kvôli rozdielnemu uhlu záberu. Širokouhlý objektív využijete pri fotení krajiny, architektúry a interiérov. Všade tam, kde potrebujete zachytiť širokú scénu. P30 PRO má ekvivalent 16 mm objektívu s uhlom záberu cez 100°. To nemá ani väčšina užívateľov zrkadloviek a bezzrkadloviek. Konečne sa dajú zachytiť celkové zábery pamiatok, interiéry kostolov a pod.

Štandardný objektív/fotoaparát využijete asi najčastejšie. Má aj najvyššie rozlíšenie. Je mierne širokouhlý, profesionálny fotograf by povedal, že reportážny.

P30 PRO má aj teleobjektív unikátnej periskopickej konštrukcie. Teleobjektív vám pomôže zachytiť vzdialenejšie objekty a väčšie detaily.


Záber zo štandardného fotoaparátu. Podobný uhol záberu má väčšina mobilov.


16 mm superširokouhlý objektív Huawei P30 PRO.


5x teleobjektív Huawei P30 PRO.






Všetky fotografie sú fotené z rovnakého miesta, postupne superširokouhlým, štandardným a teleobjektívom.


Celý Primaciálny palác s väčšinou mobilov neodfotíte, nemajú dostatočne širokouhlý objektív.

Fotografi nepracujú len s uhlom záberu, ale aj s perspektívou. So širokouhlým objektívom dokážeme perspektívu zvýrazniť, urobiť ju dramatickejšou. Naopak teleobjektív perspektívu tzv. stláča. Priestorový 3D efekt je menší. Fotograf má pod lepšou kontrolou pozadie. Využíva to pri fotení portrétov a detailov.


Superširokouhlý objektív zvýrazňuje perspektívu. Vzdialené objekty sa zdajú ďalej, ako sú v skutočnosti.


Teleobjektív perspektívu stláča, rôzne vzdialené objekty sa zdajú k sebe bližšie ako v skutočnosti. V tomto prípade piliere mosta.


Ešte jedna ukážka zvýraznenia perspektívy širokouhlým objektívom.


S mojimi doterajšími mobilmi som takto dramatické širokouhlé zábery robiť nemohol. To je dôkaz toho, že objektív priamo ovplyvňuje kreativitu fotografa.

Bokeh

Bokeh je pojem, ktorý popisuje kvalitu rozostrenia pozadia. Bokeh je jedným z najdôležitejších prvkov využívaných vo fotografii. Fotograf ostro zachytí hlavný objekt a nechá ho vyniknúť na rozmazanom pozadí. Aby to dokázal, potrebuje správnu konfiguráciu objektívu a snímača. Účinne rozostriť pozadie je najjednoduchšie s fotoaparátom s veľkým snímačom, na ktorom je nasadený objektív s vysokou svetelnosťou. Mobily však majú malé snímače a účinne rozostriť pozadie nie je možné. To je dôvod, prečo náročnejší fotografi siahajú po “veľkých” fotoaparátoch typu CSC a DSLR. Bokeh sa páči všeobecne a chcú ho aj majitelia telefónov, ale nie sú ochotní kvôli tomu kupovať si fotoaparát a špeciálny objektív.

Každý mobil je pomerne výkonný počítač. Vysoký výkon sa využíva pri spracovaní obrazu, napr. pri hybridnom zoome, či detekcii scény pomocou umelej inteligencie AI. Výpočtový výkon sa dá využiť aj pre softvérové napodobnenie bokehu. Prvé mobily, ktoré to dokázali, neboli príliš úspešné. Napodobnenie bokehu bolo nedokonalé. Mnohým to ale vôbec nevadilo, potvrdilo sa tým, že o simuláciu bokehu je veľký záujem, lebo fotografie vyzerali ako zo zrkadlovky. Konštruktéri preto začali pracovať na zdokonalení simulácie bokehu. K tomu potrebovali zistiť priestorovosť scény, čo je hlavný objekt a čo pozadie. Väčšinou sa pri tom využíva porovnanie obrazu z dvoch fotoaparátov. Tak to má napr. P30 Lite, ktorý za tým účelom využíva 2Mpx fotoaparát. Najdokonalejším spôsobom zistenia priestorovosti je použitie fotoaparátu TOF, ktorý nájdete v P30 PRO. Nie je to fotoaparát v pravom zmysle slova, funguje skôr ako sonar, ktorý si ohmatá scénu. Získané informácie poskytne softvéru, ktorý ich použije pri napodobnení bokehu u fotografií nasnímaných niektorým z troch objektívov.

Efekt bokehu je k dispozícii v režimoch Clona, Portret, ktoré nájdete aj v Monochromatickom režime (Viac). V režime Clona môžete nastaviť mieru rozostrenia akousi virtuálnou clonou, ako na objektíve. Nižšie clonové číslo znamená väčšiu mieru rozostrenia. V portrétnom režime nenastavujete mieru rozostrenia, ale typ bokehu, daný tvarom clony (kruh, srdiečko atď.) Rozostrenie kontrolujete pomocou ikonky pod živým náhľadom.

Ako využiť bokeh

Bokeh využívame najmä pri portrétovaní a fotení detailov. Odporúča sa, aby fotografovaný objekt nebol ďalej ako 2 metre. Je zároveň dobré, ak je pozadie čo najďalej a je čo najjednoduchšie. Prirodzený bokeh u zrkadloviek a bezzrkadloviek býva väčšinou pri použití základného objektívu alebo  teleobjektívu. Ak chcete mať prirodzene vyzerajúci bokeh u mobilu, mali by ste tiež použiť dlhšie ohnisko. Pozitívom bude naviac plochejšia perspektíva, ktorá sa pre portrétovanie hodí.


Vďaka TOF fotoaparátu je simulácia bokehu u Huawei P30 na výbornej úrovni. Neškolené oko neuvidí, že bokeh je vytvorený softvérovo a nie použitím špeciálneho objektívu.


Efekt bokehu vyzerá najprirodzenejšie, ak použijete teleobjektív s užším uhlom záberu.


Efekt bokehu rozhodne vyskúšajte pri fotení detailov.


Vďaka kvalitne simulovanému bokehu môžem aj s telefónom dosiahnuť zrkadlovkový vzhľad fotografií.

Keďže je bokeh simulovaný, nemusí byť vždy dokonalý. Musíte sa naučiť, kedy funguje dobre a kedy je lepšie efekt bokehu nepoužívať. K tomu dospejete praxou. Sú situácie, kedy prístroj napodobní bokeh takmer na nerozoznanie od pravého bokehu. Inokedy sa môžu objaviť artefakty spôsobené nedostatočný rozpoznaním priestorovosti scény. Tak tomu je u ľubovoľného mobilu. Samozrejme konštruktéri budú algoritmus a spôsob napodobnenia bokehu neustále zdokonaľovať.

Záver

Možnosť meniť uhol záberu je veľkou výhodou mobilov s viacerými fotoaparátmi. Ak sa k tomu pridá aj kvalitné napodobnenie bokehu, má majiteľ telefónu menej dôvodov, prečo by si kvôli bežnému foteniu mal kupovať ešte fotoaparát.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
sharkyyy
2019-08-13 06:59:06
Dobra praca Karol!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované