Hore

Videoškola: Objektív - oko kamery

Objektív kamery funguje na zhruba rovnakom princípe ako ľudské oko – oko premieta pozorovanú skutočnosť na sietnicu, objektív na negatív, alebo senzor. Rozdiel je v tom, že na kamere môžeme striedať objektívy s rôznymi ohniskovými vzdialenosťami.

Naša prvá video ukážka je séria záberov: PD slečny natočený objektívom s rôznou ohniskovou vzdialenosťou. Veľkosť záberu sa síce nemení, ale mení sa „štand“ – vzdialenosť kamery od slečny, čím sa výrazne mení perspektíva, presnejšie perspektívny účinok.

Prvý záber bol natočený s ohniskovou vzdialenosťou 320 mm - ekvivalent 35 mm, posledný s ohniskovou vzdialenosťou 32 mm. Okrem zmeny perspektívy sa mení aj hĺbka ostrosti, čo kameramani využívajú na posilnenie emotívneho účinku záberu.

Ekvivalent ohniskovej vzdialenosti

Popisy ohniskových vzdialeností pre kinofilmové fotoaparáty (24x36 mm) sú natoľko vžité, že sa ustálil prepočet ohniskovej vzdialenosti - 35 mm ekvivalent. Tento ekvivalent udáva, ako by sa objektív choval, keby sme ho nasadili na 35 mm zrkadlovku.

Je všeobecne známe, že hĺbka ostrosti je tým väčšia, čím je vyššia clona a nižšia ohnisková vzdialenosť objektívu. Objektívy rozdeľujeme do troch základných skupín:

  • normálne, 
  • širokouhlé 
  • teleobjektívy. 


Normálny objektív je taký objektív, ktorý vníma perspektívu podobne ako ľudské oko. Za normálny objektív sa považuje taký objektív, ktorý vzhľadom k veľkosti snímacieho čipu sa rovná veľkosti uhlopriečky tohto formátu. Kinofilmový formát 24 x 36 mm má normálny objektív 50 mm ( uhlopriečka je presne 43,3 mm ). Ak je uhlopriečka CCD čipu 1/3 palca – teda 5,5 mm, je za normálny objektív považovaný objektív s touto ohniskovou vzdialenosťou.

Širokouhlý objektív je taký objektív, ktorý má menšiu ohniskovú vzdialenosť, ako objektív normálny. Používame ho všade tam, kde sme nútený dostať do záberu maximálny priestor a ak chceme zdôrazniť dynamiku akcie. Pri natáčaní z ruky odporúčam použiť práve širokouhlé objektívy. Z našej ukážky, ktorú sme natočili 32 mm objektívom je zrejmé, že tvár je mierne deformovaná a veľmi sa rozšíril zorný uhol objektívu.

Teleobjektív naopak priestor „nahustí“ a nedochádza k optickej deformácii tváre (porovnajte tvár natočenú 32 mm a 320 mm objektívom). Predmet, ktorý sa približuje priamo na kameru, sa pri teleobjektíve pohybuje akoby pomalšie, pri použití širokouhlého objektívu naopak rýchlejšie. Objektívy s menšou ohniskovou vzdialenosťou nám umožnia z malého odstupu zachytiť veľkú časť snímaného priestoru, teleobjektívy nám „priblížia“ aj veľmi vzdialené objekty.

Amatérske videokamery sú osadené transfokátormi, kde je napr. rozsah 4,2 mm – 42 mm. Pri 1/3 čipe to znamená, že nastavenie najkratšej ohniskovej vzdialenosti je mierne širokouhlý objektív, normálny je 5,5 mm.

Tí kameramani, ktorí majú skúsenosti s fotografovaním na 35 mm kinofilmový fotoaparát vedia, že pri použití 50 mm (normálneho) objektívu získali fotografie s pomerne malou hĺbkou ostrosti a pekným bokehom. Ak však nakrúcate s videokamerou s normálnym objektívom 5,5 mm nedosiahnete taký istý výsledok, aj keď ste v oboch prípadoch použili „normálny“ objektív. Všeobecne platí, že hĺbka ostrosti je tým väčšia, čím má objektív menšiu ohniskovú vzdialenosť – bez ohľadu na veľkosť čipu ! Preto je aj základný rozdiel medzi vzhľadom záberov z profesionálnych filmových kamier a televíznych kamier (profesionálne tv kamery majú spravidla veľkosť čipu 2/3 palca) práve v hĺbke ostrosti a bokehu.

Bokeh – vzhľad neostrých častí snímku

Celkový vzhľad tých častí snímku, ktoré nie sú zaostrené, závisí pri posudzovaní umeleckého hľadiska od tvaru clonového otvoru, úprav sférického skreslenia a ďalších konštrukčných vlastností objektívu. Prejavuje sa hlavne pri fotografovaní teleobjektívmi pri nízkych clonách a je dôležitý pri portrétnej fotografii.

Obľúbenosť nakrúcania na DSLR  fotoaparáty je odôvodnená práve „lookom“ (vzhľadom) obrazu, ktorý je podobný filmovému obrazu.

Najčastejšia chyba, ktorú robí skoro každý začínajúci kameraman je, že sa na snímanú scénu pozerá „ľudskými očami“, neustále švenkovanie sprava doľava a späť, nájazdy a odjazdy transfokátorom, nedorovnané kompozície... Divák je často dezorientovaný, nevie čo je pre záber podstatné. Treba si uvedomiť, že väčšina profesionálnych filmov je zo 70 - 80% natočených v statických záberoch, transfokátor alebo jazda sa používa zriedkavejšie. Aj keď existuje viac spôsobov, ako usporiadať film do jedného formálneho celku, najčastejšie ide o vyrozprávanie príbehu.

Film pracuje s časovou skratkou, aj príbeh odohrávajúci sa niekoľko rokov sa dá vyrozprávať za 60 minút. Je dôležité, aby ste si aj banálnu scénku „rozzáberovali“ a natočili tak, aby bola vyrozprávaná filmovým spôsobom. Naša posledná ukážka je nakrútená opäť v dvoch variantoch.  Prvá je „jednozáberovka“, takto ju natočí väčšina začínajúcich kameramanov. Druhá ukážka je jedna z možností, ako natočiť dvojicu nielen v parku na lavičke, ale aj na dovolenke na pláži, alebo na oslave narodenín.

Pokiaľ to situácia dovoľuje, snažte sa zaznamenať podstatnú časť udalosti najskôr napr. v PC (polocelku) a potom tú istú situáciu natočiť v PD (polodetailoch) s výraznou zmenou štandu (postavenia kamery). Podľa tohto princípu môžete nakrútiť svoju rodinu na dovolenke pri mori (dúfam, že ste nezabudli na odporúčanie, aby v každom zábere bolo aj more, aj pobrežie). Do tejto scénky strihnete VC (veľký celok) a C (celok) na more a hotel, v ktorom ste ubytovaný. Tieto zábery by ste mali natočiť v peknom bočnom slnečnom svetle. Predpokladám, že máte dosť času, preto si vyberte také štandy, z ktorých natočíte atraktívne zábery. Vyhýbajte sa natáčaniu v slnečnom svetle okolo poludnia! Predpokladám, že si panorámu najskôr vyskúšate (máte čas) a potom nakrútite aj v dvoch rýchlostiach, aby ste pri strihu vybrali to najlepšie.







Týmto odporúčaním končíme predposlednú kapitolu, určenú všetkým, ktorí nakrúcajú videokamerou  a svoje zábery chcú nejakým spôsobom upraviť. Vlastniť kvalitnú kameru je určite dôležité. Byť dobrým kameramanom, aj amatérskym, nie je ľahké. Rovnakú situáciu, ktorá sa odohráva pred kamerou, môžete natočiť mnohými spôsobmi. Okrem technickej zručnosti musíte mať aj istú mieru talentu, ktorý dokážete využiť pri pohľade na svet cez hľadáčik kamery.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia