Hore

Autor: nikonblog

Základné charakteristiky ďalekohľadov: zväčšenie a zorné pole

V minulom diele nášho seriálu o ďalekohľadoch sme si ich rozdelili na typy a prebrali sme ich mechanickú stavbu a odolnosť. Dnes sa pozrieme na ich dve dôležité optické vlastnosti, a to zväčšenie a zorné pole. To bežného užívateľa zaujíma najviac – ako blízko ma tento ďalekohľad dostane k pozorovanému objektu? Niekedy sa necháme ohúriť iba touto špecifikáciou a potom prakticky nevieme využiť ďalekohľad, ktorý sme si práve kúpili. Pri výbere priblíženia je potrebné v prvom rade zohľadniť nielen objekt pozorovania (napríklad veľkosť či plachosť živočíchov), ale aj spôsob pozorovania. Ak budeme pozorovať aktívne – chodiť s ďalekohľadom a používať ho v rukách, je dobre uvažovať skôr nad menším priblížením / zväčšením. Čím je zväčšenie väčšie, tým viac hrozí roztrasenie obrazu spôsobené prirodzeným trasením našich rúk a dýchaním. Nehovoriac o tom, že kvalitný ďalekohľad s väčším zväčšením a slušnou svetelnosťou váži viac. Pre pozorovanie z rúk sú pre väčšinu používateľov vhodné zväčšenia 8x – 10x. 12-násobné priblíženie odporúčam len pre tých, ktorí majú „ruky chirurga“. 😊 Využiteľnosť ešte väčšieho priblíženia potom závisí na použití statívu. Pozor, výber statívu pritom nepodceňujte. Odolnosť statívu voči drobným vysokofrekvenčným vibráciám je kľúčová. Ľahký a nekvalitný statív sú v tomto prípade vyhodené peniaze. Statív strednej triedy s dobrou fluidnou hlavou a ovládaním pomocou jednej páky (video hlava) je to, čo potrebujete. Tému statívy pod ďalekohľad si ale ešte rozoberieme osobitne na záver tohto seriálu.

Zväčšenie v číslach, alebo aké má ďalekohľad ohnisko?

Zväčšenie ďalekohľadu sa štandardne udáva v násobkoch, napríklad 8x alebo 10x. Čo nám táto skratka hovorí? Samotný násobok predsa nič neznamená, keď nemáme k dispozícii druhý činiteľ. Keď si len vezmeme analogicky zo sveta fotoaparátov, 5x zoom verzus 3x zoom neznamená vždy, že objekt viac priblíži 5x zoom. Ide o to, z akej začiatočnej hodnoty ohniskovej vzdialenosti začíname. Keď začíname na širokouhlom ohnisku 24 mm, pri násobku 5x 24 mm končíme na ohniskovej vzdialenosti 120 mm. Ide o typický širokorozsahový zoom 24 – 120 mm. A teraz pozor, keď začneme násobok počítať od ohniska 100 mm, tak trojnásobný zoom znamená 3 x 100 = 300 mm. No a 300 mm ohnisko má omnoho výraznejšie priblíženie ako 120 mm ohnisko. Samotný násobok priblíženia bez druhého činiteľa teda vo fotografii nič neznamená. Medzi ďalekohľadmi však áno. Prečo? Pretože sa všeobecnou dohodou používa ako druhý činiteľ ohnisko zodpovedajúce ľudskému zraku – 50 mm. To znamená, že ďalekohľad s priblížením 8x má reálne ohnisko 8 x 50 mm = 400 mm. 10-násobné zväčšenie znamená 500 mm ohnisko a 12-násobné zas 600 mm ohnisko. A teraz si vy, ktorí fotografujete, predstavte, s akým časom by ste museli fotiť, keby ste chceli na 500 mm ohnisku urobiť ostrú fotku bez stabilizácie obrazu alebo bez statívu. 😊 A to sme ani nespomínali monokuláre, ktoré majú ešte extrémnejšie priblíženie. Napríklad Nikon MONARCH Fieldscope 82 s okulárom MEP-30-60W dosahuje až 60 násobné zväčšenie. A to znamená neuveriteľné 3 000 mm ohnisko!

Ako si však priblíženie predstaviť v praxi, keď mi ohnisko nič nehovorí?

Pomôžeme si zmenou vzdialenosti pozorovania. Predstavte si, že pozorujete zo 100 m vzdialenosti 10 m strom. Pri použití 10x binokuláru, napríklad Nikon Monarch M 7 10 x 42, budeme tento strom vidieť ako z 10 m vzdialenosti. Keď tento strom budeme pozorovať z 10 m vzdialenosti, prostredníctvom ďalekohľadu s 10-násobným zväčšením, uvidíme vtáka v jeho korune ako zo vzdialenosti iba 1 m!

Zhrnutie

Na konci tejto state si ešte raz zopakujme poznatky.

Zväčšenie / priblíženie ďalekohľadu sa udáva v násobkoch, pričom druhý činiteľ je 50 mm ohnisko zodpovedajúce ľudskému zraku. Logicky uvádza, koľkokrát nás priblíži k pozorovanému objektu, resp. koľkokrát zväčší pozorovaný objekt v porovnaní s pozorovaním voľným okom. Pri pozorovaní objektu zo vzdialenosti 100 m sa nám tento v ďalekohľade so zväčšením 10x javí, akoby sme ho pozorovali len z 10 m vzdialenosti.

Na bežné nosenie a pozorovanie „z ruky“ je vhodné zväčšenie 8x alebo 10x. Na väčšie priblíženie odporúčam použiť kvalitný statív odolný proti vibráciám.

Zorné pole ďalekohľadu a zorný uhol. Prečo sú dôležité?

Zorné pole (viditeľnosti) ďalekohľadu sa môže udávať dvoma spôsobmi. Buď zorným (pozorovacím) uhlom, alebo šírkou obrazu, ktorý s ďalekohľadom vidíme zo vzdialenosti 1 000 m / 1 km. Logicky sa zorné pole so stúpajúcim zväčšením zmenšuje a my vidíme menšiu časť z pozorovanej scény. Čím je zväčšenie väčšie, tým je menší zorný uhol, a tým menšie zorné pole. Preto nám na jednej strane veľké zväčšenie pomáha pri detailnejšom pozorovaní objektov, no zároveň sťažuje ich sledovanie, keď sa pohybujú. Už len nájsť na oblohe letiaceho vtáka s ďalekohľadom s veľkým zväčšením je ťažké.

Skutočný verzus zdanlivý zorný uhol ďalekohľadu.

Určite ste si všimli aj výraz zdanlivé zorné pole alebo zdanlivý zorný uhol. Skutočné zorné pole je šírka obrazu, ktorý na 1 000 m vidíme cez okulár ďalekohľadu bez pohnutia ďalekohľadom a jemu zodpovedajúci zorný uhol. Zdanlivý zorný uhol pokrývame pozorovaním našimi očami práve zo vzdialenosti „nášho zdanlivého priblíženia k objektu“ a udáva sa v stupňoch.

Jeho približná hodnota sa donedávna počítala vynásobením reálneho zorného uhla zväčšením. Dnes sa počíta podľa normy ISO 14132-2:2002 trochu komplikovanejším vzorcom.

tan ω’ = Γ x tan ω

Zdanlivý zorný uhol: 2ω’

Skutočný zorný uhol: 2ω

Zväčšenie: Γ

Napríklad zdanlivý zorný uhol 8x ďalekohľadu s 8.8° skutočným zorným uhlom sa vypočíta:

2ω’ = 2 x tan-1 (Γ x tan ω) = 2 x tan-1 (8 x tan 4.4°) = 63.2°

Nemusíte však vedieť tento výpočet, nie je to dôležité pre pozorovateľa, stačí vám výsledná hodnota. Zdanlivý zorný uhol má vplyv na komfort používania ďalekohľadu a hlavne na sledovanie pohybujúcich sa objektov. Preto sa výrobcovia ďalekohľadov napriek priblíženiu snažia návrhom špeciálnej optickej konštrukcie zorné pole čo najviac rozširovať. Zvyčajne drahšie a svetelnejšie ďalekohľady majú širší zdanlivý zorný uhol. Ďalekohľady so zoomom majú zvyčajne menší zdanlivý zorný uhol a tým aj menej komfortné sledovanie. Na lacných zoom ďalekohľadoch môžete mať pocit, že sa pozeráte do úzkej tmavej rúry. 😊

Príklad:

Nikon Prostaff P7 10 x 42 má priblíženie 10x, zorný uhol 7 °, 122 m zorné pole pri vzdialenosti 1 000 m a zdanlivý zorný uhol 62,9°

Nikon Prostaff P7 10 x 30 má priblíženie 10x, zorný uhol 6,6 °, 115 m zorné pole pri vzdialenosti 1 000 m a zdanlivý zorný uhol 59,9 °

Zhrnutie

Zorné pole ďalekohľadu môžeme vyjadriť v stupňoch uhla alebo v metroch vzdialenosti, ktorú vidíme ďalekohľadom zo vzdialenosti 1000 m (1 km). Čím väčšie zväčšenie, tým logicky menší uhol a menšie zorné pole. Zdanlivé zorné pole je širšie ako reálne, imituje zorné pole voľného oka pri pozorovaní z „priblíženej vzdialenosti“ a udáva sa v uhlových stupňoch. Ide o údaj, ktorý súvisí s komfortom pozorovania a sledovanie objektov, zvlášť v pohybe. Čím je uhol zdanlivého zorného poľa väčší, tým vyšší komfort pozorovania a sledovania pohybujúcich sa objektov. Od 60° už môžeme hovoriť o širokom komfortnom zdanlivom zornom poli.

Zväčšenie a zorné pole priamo súvisia s výkonom ďalekohľadu v zmysle sily priblíženia. Nabudúce si povieme o ďalších dôležitých optických vlastnostiach ďalekohľadov, akými sú svetelnosť či rozlíšenie ďalekohľadu.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MagickVamp
2023-03-14 07:29:33
Po dlhsej dobe fajn clanok, ktory som si cely precital. Kym som mal zrkadlo, ktore nezralo baterku pozeranim sa do neho, nevidel som moc dovod nosit dalekohlad. Ale pri foteni wildlife s vybijajucim sa bezzrkadlom, ta potreba vznikla. Branil som sa tomu, lebo pohlad do dalekohladu mi vzdy vadil. Dal som tomu sancu a kupil si kvalitny dalekohlad a pohlad do neho, bolo nieco uplne ine ako pohlad do dalekohladov za 50 eur...pozeral som do neho rad a nechapal som ako som doteraz mohol bez neho zit.
 
Porubo
2023-03-14 18:28:05
Tu mam len drobnu vyhradu, co plati vseobecne ked sa pisu vzorce: Horny index "spadol na zem" a zostala velka -1 pri funkcii tangens. Mozno stacilo pouzit zapis arctg (alebo arctan kedze v texte je tan). To sa moze lahko stat pri kopirovani textu a pod.
Asi je to odtialto, tu su indexy (na zaznacenie inverznej funkcie/inverzneho zobrazenia) dobre:
https://www.nikonblog.sk/zakladne-charakteristiky-dalekohladov-zvacsenie-a-zorne-pole/
 
krulub
2023-03-25 18:20:49
príspevok od: MagickVamp
Po dlhsej dobe fajn clanok, ktory som si cely precital. Kym som mal zrkadlo, ktore nezralo baterku pozeranim sa do neho, nevidel som moc dovod nosit dalekohlad. Ale pri foteni wildlife s vybijajucim sa bezzrkadlom, ta potreba vznikla. Branil som sa tomu, lebo pohlad do dalekohladu mi vzdy vadil. Dal som tomu sancu a kupil si kvalitny dalekohlad a pohlad do neho, bolo nieco uplne ine ako pohlad do dalekohladov za 50 eur...pozeral som do neho rad a nechapal som ako som doteraz mohol bez neho zit.
môžem vedieť, aký ďalekohľad si si kúpil, lebo tiež mám taký lacnejší, vďaka
 
MagickVamp
2023-03-27 07:26:39
príspevok od: krulub
môžem vedieť, aký ďalekohľad si si kúpil, lebo tiež mám taký lacnejší, vďaka
Vortex Diamondback HD 8x42

https://vortexoptics.com/vortex-diamondback-hd-8x42-binoculars.html

Dal som za neho asi 230 Eur.
Priblizenie 8, som zvolil, kvoli lepsim pozorovacim uhlom a preto, ze vsade pisali, ze ak chcem pozerat z ruky, tak 8 je maximum. Ze 10x udrzi z ruky malokto.

a 42 kvoli veku...niekde je isto k tomu clanok na nete, ze pozries kolko mas rokov a tam budes mat napisane, aku maximalnu svetelnost dalekohladu tvoje oko dokaze vyuzit. Mne to samozrejme nedalo a objednal som si aj dalekohlad 8x50, ale skutocne svetelnejsie som uz nevidel. S dalekohladom 8x42 v kazdom pripade vidis aj uz vo velmi zlom svetle a rozoznavas veci, ktore by si okom uz kvoli tme nerozoznal. Takze zosvetluje velmi pekne.

A konkretne tento model som vybral, kvoli dobrym recenziam a kvoli tomu ze to bol jeden z najlahsich dalekohladov s tymito parametrami.

Urcite existuju lepsie dalekohlady, ved aj samotna znacka Vortex ma v rovnakych parametroch aj dalekohlad za 2400 Eur...ale ja si uz fakt neviem predstavit krajsi pohlad a mne teda urcite staci ten moj.
 
krulub
2023-03-27 11:56:00
príspevok od: MagickVamp
Vortex Diamondback HD 8x42

https://vortexoptics.com/vortex-diamondback-hd-8x42-binoculars.html

Dal som za neho asi 230 Eur.
Priblizenie 8, som zvolil, kvoli lepsim pozorovacim uhlom a preto, ze vsade pisali, ze ak chcem pozerat z ruky, tak 8 je maximum. Ze 10x udrzi z ruky malokto.

a 42 kvoli veku...niekde je isto k tomu clanok na nete, ze pozries kolko mas rokov a tam budes mat napisane, aku maximalnu svetelnost dalekohladu tvoje oko dokaze vyuzit. Mne to samozrejme nedalo a objednal som si aj dalekohlad 8x50, ale skutocne svetelnejsie som uz nevidel. S dalekohladom 8x42 v kazdom pripade vidis aj uz vo velmi zlom svetle a rozoznavas veci, ktore by si okom uz kvoli tme nerozoznal. Takze zosvetluje velmi pekne.

A konkretne tento model som vybral, kvoli dobrym recenziam a kvoli tomu ze to bol jeden z najlahsich dalekohladov s tymito parametrami.

Urcite existuju lepsie dalekohlady, ved aj samotna znacka Vortex ma v rovnakych parametroch aj dalekohlad za 2400 Eur...ale ja si uz fakt neviem predstavit krajsi pohlad a mne teda urcite staci ten moj.
Ďakujem za odpoveď.
 
quapor
2023-03-28 00:15:42
ja som to "riskol" a zobral 10x42
udrzat sa to da, ale lepsie, ked ma clovek ruky oprete, ale to platilo aj pre 8x42 ktoru som mal predtym
ta nebola zla, ale nemala v sebe dusik, tak pri chladnejsom pocasi nepouzitelne
( 10x42 som kupil v decathlone SOLOGNAC 900 )
 
JohnNewton
2023-03-28 16:11:15
Nič nenahradí stabilizáciu v ďalekohľade.....
 
MagickVamp
2023-03-28 17:23:19
príspevok od: JohnNewton
Nič nenahradí stabilizáciu v ďalekohľade.....
Mas taky?
 
quapor
2023-03-29 08:15:21
Tak urcite, ale napr taky Canon 10x42L IS WP ma s baterkami 1.2kg
A to je proste moc, plus nemala cena
 
MagickVamp
2023-03-29 08:19:16
príspevok od: quapor
ja som to "riskol" a zobral 10x42
udrzat sa to da, ale lepsie, ked ma clovek ruky oprete, ale to platilo aj pre 8x42 ktoru som mal predtym
ta nebola zla, ale nemala v sebe dusik, tak pri chladnejsom pocasi nepouzitelne
( 10x42 som kupil v decathlone SOLOGNAC 900 )
No to som presne aj cital. Ze ak chcem pozorovat z ruky. Tak je lepsie mat stabilne 8 nasobne priblizenie, ako chvejuce sa 10 nasobne.
 
MagickVamp
2023-03-29 08:49:44
príspevok od: quapor
Tak urcite, ale napr taky Canon 10x42L IS WP ma s baterkami 1.2kg
A to je proste moc, plus nemala cena
Mmm...Neviem si moc predstavit, tahat sa s fotakom na ktorom je teleobjektiv a este mat na krku toto. Ak by som, ale nefotil, len pozoroval zver, tak zas by to nevadilo. Ja akosi nie som zmiereny dat tak vela penazi za nieco co nespravi aj foto adekvatnu k tej cene.
 
tyto
2023-03-29 09:02:34
príspevok od: MagickVamp
Vortex Diamondback HD 8x42

https://vortexoptics.com/vortex-diamondback-hd-8x42-binoculars.html

Dal som za neho asi 230 Eur.
Priblizenie 8, som zvolil, kvoli lepsim pozorovacim uhlom a preto, ze vsade pisali, ze ak chcem pozerat z ruky, tak 8 je maximum. Ze 10x udrzi z ruky malokto.

a 42 kvoli veku...niekde je isto k tomu clanok na nete, ze pozries kolko mas rokov a tam budes mat napisane, aku maximalnu svetelnost dalekohladu tvoje oko dokaze vyuzit. Mne to samozrejme nedalo a objednal som si aj dalekohlad 8x50, ale skutocne svetelnejsie som uz nevidel. S dalekohladom 8x42 v kazdom pripade vidis aj uz vo velmi zlom svetle a rozoznavas veci, ktore by si okom uz kvoli tme nerozoznal. Takze zosvetluje velmi pekne.

A konkretne tento model som vybral, kvoli dobrym recenziam a kvoli tomu ze to bol jeden z najlahsich dalekohladov s tymito parametrami.

Urcite existuju lepsie dalekohlady, ved aj samotna znacka Vortex ma v rovnakych parametroch aj dalekohlad za 2400 Eur...ale ja si uz fakt neviem predstavit krajsi pohlad a mne teda urcite staci ten moj.
my zo zenou prave zvazujeme dalekohlad a tiez vaham 8-10x42-50...

ano za svetla nevidis rozdiel vo svetelnosti...lebo posledny vstup svetla do oka je zrenica a ta nepusti viac svetla....viz clanok.

ale zaujima ma viditelnost za sera...podla toho co pises je 42 dostatocna svetelnost na pozorovanie tesne pred zotmenim?
 
JohnNewton
2023-03-29 11:26:43
príspevok od: MagickVamp
Mas taky?
Mal som, Canon 12 x 36 IS, pozorovanie prírody ako v kine . Tiež treba mať na pamäti tzv. zdanlivú svetelnosť. Oko za horších svetelných podmienok viac preferuje zväčšenie ako svetelnosť.
 
MagickVamp
2023-03-29 11:51:58
príspevok od: tyto
my zo zenou prave zvazujeme dalekohlad a tiez vaham 8-10x42-50...

ano za svetla nevidis rozdiel vo svetelnosti...lebo posledny vstup svetla do oka je zrenica a ta nepusti viac svetla....viz clanok.

ale zaujima ma viditelnost za sera...podla toho co pises je 42 dostatocna svetelnost na pozorovanie tesne pred zotmenim?
nie nie, este raz. Samozrejme ze sa bavime o svetelnosti za sera, ci dokonca za tmy. Neviem to teraz najist narychlo, ale ak to nenajdes, ja si dam tu namahu a najdem ti to. Ide aj o to, kolko mas rokov. Lebo tvoja zrenica vekom dokaze prijat stale menej svetla a teda ta limituje aj ked dalekohlad dokaze pustit viac. Ale tresnem teraz, len aby si chapal princip ak mas napriklad 20 rokov, tvoje oko dokaze vyuzit vecer svetelnost dalekohladu 8x60 a ked mas 40 tak dokaze zuzitkovat uz len svetelnost 8x42 a neskor este menej. Ja to mam sam odskusane, lebo som tomu samozrejme neveril. Svetelnost vecer ci po tme nad 8x42 ja vidim aj na svetelnejsom dalekohlade rovnako ako 8x42. A zbytocne len nosim vacsiu vahu.

A ano, podla mna je dostatocna Vidis v nom rapidne svetlejsie ako okom. Ja sa rad prechadzam aj v noci. A v pohode si vezmem dalekohlad. Lebo mi fakt staci mesiac a veci co okom by som nerozoznal, takto pekne rozoznam. Mam este dalekohlad 8x32, ale ten nosim len cez den, lebo tu uz vidim dost rozdiel medzi 8x42 a 8x32, v prospech 8x42. Neviem ale kolko mas rokov, ak mas 20 tak kup 8x50 je fajn, ak mas viac ako 35 tak by som uz nesiel do viac ako 8x42.
 
MagickVamp
2023-03-29 12:09:59
príspevok od: JohnNewton
Mal som, Canon 12 x 36 IS, pozorovanie prírody ako v kine . Tiež treba mať na pamäti tzv. zdanlivú svetelnosť. Oko za horších svetelných podmienok viac preferuje zväčšenie ako svetelnosť.
Preco si predal?
 
JohnNewton
2023-03-29 12:11:29
príspevok od: MagickVamp
nie nie, este raz. Samozrejme ze sa bavime o svetelnosti za sera, ci dokonca za tmy. Neviem to teraz najist narychlo, ale ak to nenajdes, ja si dam tu namahu a najdem ti to. Ide aj o to, kolko mas rokov. Lebo tvoja zrenica vekom dokaze prijat stale menej svetla a teda ta limituje aj ked dalekohlad dokaze pustit viac. Ale tresnem teraz, len aby si chapal princip ak mas napriklad 20 rokov, tvoje oko dokaze vyuzit vecer svetelnost dalekohladu 8x60 a ked mas 40 tak dokaze zuzitkovat uz len svetelnost 8x42 a neskor este menej. Ja to mam sam odskusane, lebo som tomu samozrejme neveril. Svetelnost vecer ci po tme nad 8x42 ja vidim aj na svetelnejsom dalekohlade rovnako ako 8x42. A zbytocne len nosim vacsiu vahu.

A ano, podla mna je dostatocna Vidis v nom rapidne svetlejsie ako okom. Ja sa rad prechadzam aj v noci. A v pohode si vezmem dalekohlad. Lebo mi fakt staci mesiac a veci co okom by som nerozoznal, takto pekne rozoznam. Mam este dalekohlad 8x32, ale ten nosim len cez den, lebo tu uz vidim dost rozdiel medzi 8x42 a 8x32, v prospech 8x42. Neviem ale kolko mas rokov, ak mas 20 tak kup 8x50 je fajn, ak mas viac ako 35 tak by som uz nesiel do viac ako 8x42.
Asi tak, v dedstve sa ti zrenička otvorí v tme možno až na 7 mm, v starobe tak na 3 Pinďúr ešte funguje, ale zrenice štrajkujú . Detto sluch, okolo 20 r. som počul zreteľne každého netopiera, dnes končím na cca 14 kHz.
 
JohnNewton
2023-03-29 12:25:19
príspevok od: MagickVamp
Preco si predal?
V tom čase som vláčil všetko, fotoaparát, objektívy, psa, základ pre prípad núdze, voda, zbraň atď...veď to poznáš. A potom špekuluješ čo necháš doma. No, a väčšinou to bol ďalekohľad. Je to fajn, isť na pozorovanie len s ďalekohľadom a neriešiť fotografovanie. A dobre je mať možnosť si ďalekohľad vyskúšať. trafil som aj na takú 10 x 42, že malea chromatickú vadu ako prasa. Letiaci vták bol na vrchu obalený hrubou fialovou a na spodku hrubou žltou linkou, ver mi, to nechceš
 
tyto
2023-03-29 12:28:30
príspevok od: MagickVamp
nie nie, este raz. Samozrejme ze sa bavime o svetelnosti za sera, ci dokonca za tmy. Neviem to teraz najist narychlo, ale ak to nenajdes, ja si dam tu namahu a najdem ti to. Ide aj o to, kolko mas rokov. Lebo tvoja zrenica vekom dokaze prijat stale menej svetla a teda ta limituje aj ked dalekohlad dokaze pustit viac. Ale tresnem teraz, len aby si chapal princip ak mas napriklad 20 rokov, tvoje oko dokaze vyuzit vecer svetelnost dalekohladu 8x60 a ked mas 40 tak dokaze zuzitkovat uz len svetelnost 8x42 a neskor este menej. Ja to mam sam odskusane, lebo som tomu samozrejme neveril. Svetelnost vecer ci po tme nad 8x42 ja vidim aj na svetelnejsom dalekohlade rovnako ako 8x42. A zbytocne len nosim vacsiu vahu.

A ano, podla mna je dostatocna Vidis v nom rapidne svetlejsie ako okom. Ja sa rad prechadzam aj v noci. A v pohode si vezmem dalekohlad. Lebo mi fakt staci mesiac a veci co okom by som nerozoznal, takto pekne rozoznam. Mam este dalekohlad 8x32, ale ten nosim len cez den, lebo tu uz vidim dost rozdiel medzi 8x42 a 8x32, v prospech 8x42. Neviem ale kolko mas rokov, ak mas 20 tak kup 8x50 je fajn, ak mas viac ako 35 tak by som uz nesiel do viac ako 8x42.
jaj tak...
akoze nemusis to hladat, ja si to skusim to najst. Len keby si na to narazil kludne to zaves, mozno dakomu pomoze...
No mne uz taha na 50, ale mam mladu zenu . Ja pouzivam fotak s teleobjektivom... ma to stabilizaciu, pripadne odfotim a este priblizim, ale za sera to uz nestaci...
 
tyto
2023-03-29 12:44:05
príspevok od: MagickVamp
nie nie, este raz. Samozrejme ze sa bavime o svetelnosti za sera, ci dokonca za tmy. Neviem to teraz najist narychlo, ale ak to nenajdes, ja si dam tu namahu a najdem ti to. Ide aj o to, kolko mas rokov. Lebo tvoja zrenica vekom dokaze prijat stale menej svetla a teda ta limituje aj ked dalekohlad dokaze pustit viac. Ale tresnem teraz, len aby si chapal princip ak mas napriklad 20 rokov, tvoje oko dokaze vyuzit vecer svetelnost dalekohladu 8x60 a ked mas 40 tak dokaze zuzitkovat uz len svetelnost 8x42 a neskor este menej. Ja to mam sam odskusane, lebo som tomu samozrejme neveril. Svetelnost vecer ci po tme nad 8x42 ja vidim aj na svetelnejsom dalekohlade rovnako ako 8x42. A zbytocne len nosim vacsiu vahu.

A ano, podla mna je dostatocna Vidis v nom rapidne svetlejsie ako okom. Ja sa rad prechadzam aj v noci. A v pohode si vezmem dalekohlad. Lebo mi fakt staci mesiac a veci co okom by som nerozoznal, takto pekne rozoznam. Mam este dalekohlad 8x32, ale ten nosim len cez den, lebo tu uz vidim dost rozdiel medzi 8x42 a 8x32, v prospech 8x42. Neviem ale kolko mas rokov, ak mas 20 tak kup 8x50 je fajn, ak mas viac ako 35 tak by som uz nesiel do viac ako 8x42.
https://www.ibo.sk/blog/les/ako-vybrat-dalekohlad

toto je to co si myslel?


 
djlukas
2023-03-29 21:39:19
príspevok od: tyto
my zo zenou prave zvazujeme dalekohlad a tiez vaham 8-10x42-50...

ano za svetla nevidis rozdiel vo svetelnosti...lebo posledny vstup svetla do oka je zrenica a ta nepusti viac svetla....viz clanok.

ale zaujima ma viditelnost za sera...podla toho co pises je 42 dostatocna svetelnost na pozorovanie tesne pred zotmenim?
Medzi 8 a 10 nasobnym približenim nie je zásadný rozdiel. Osobne aktuálne používam Levenhuk 10x42, Hamu 8x30 a Nikon 16x50. Ano aj 16nasobne približenie sa dá udržat z ruky.
Co sa ťýka toho šera, uplne najlepšia voľba je 7x50. Všetko ostatne na tom bude svetelne len slabšie.
 
MagickVamp
2023-03-30 07:18:34
príspevok od: tyto
jaj tak...
akoze nemusis to hladat, ja si to skusim to najst. Len keby si na to narazil kludne to zaves, mozno dakomu pomoze...
No mne uz taha na 50, ale mam mladu zenu . Ja pouzivam fotak s teleobjektivom... ma to stabilizaciu, pripadne odfotim a este priblizim, ale za sera to uz nestaci...
Tak to sme s tymi mladymi zenami na tom podobne hehe. Chces aby s tebou pozorovala zver a nech ma cim? :-P

Inak ked si zvyknes na dalekohlad, ako rychlo a pohodlne si vies preskenovat prostredie bez cucania baterky, budes ho nosit aj sam velmi rad. Ja po tom co sa mi osvecil 8x42, som kupil este aj mensi 8x32, ked sa idem prejist cez den a na lahko.
 
MagickVamp
2023-03-30 07:19:40
príspevok od: djlukas
Medzi 8 a 10 nasobnym približenim nie je zásadný rozdiel. Osobne aktuálne používam Levenhuk 10x42, Hamu 8x30 a Nikon 16x50. Ano aj 16nasobne približenie sa dá udržat z ruky.
Co sa ťýka toho šera, uplne najlepšia voľba je 7x50. Všetko ostatne na tom bude svetelne len slabšie.
Vsade pisu ze maximum je 10 a odporucaju 8. Ty si ale asi superman, alebo to chvenie nevnimas
 
MagickVamp
2023-03-30 07:25:43
príspevok od: JohnNewton
V tom čase som vláčil všetko, fotoaparát, objektívy, psa, základ pre prípad núdze, voda, zbraň atď...veď to poznáš. A potom špekuluješ čo necháš doma. No, a väčšinou to bol ďalekohľad. Je to fajn, isť na pozorovanie len s ďalekohľadom a neriešiť fotografovanie. A dobre je mať možnosť si ďalekohľad vyskúšať. trafil som aj na takú 10 x 42, že malea chromatickú vadu ako prasa. Letiaci vták bol na vrchu obalený hrubou fialovou a na spodku hrubou žltou linkou, ver mi, to nechceš
jj, preto riesim vela vahu, bo to sa nazbiera. :-P Vzdy hladam svoj pomer cena/kvalita/vaha. Vedel som ze ked bude mat dalekohlad kilo, tak bude doma...

Ale obcas nosim len dalekohlad, ked idem so psom dakde blizko a mala sanca ze nieco uvidim. Ale aspon preskenujem okolite svahy.
 
MagickVamp
2023-03-30 07:26:57
príspevok od: tyto
https://www.ibo.sk/blog/les/ako-vybrat-dalekohlad

toto je to co si myslel?


Ano, Newton ti to v skratke opisal velmi vystizne.
 
JohnNewton
2023-03-30 09:46:19
príspevok od: MagickVamp
Vsade pisu ze maximum je 10 a odporucaju 8. Ty si ale asi superman, alebo to chvenie nevnimas
16 x z ruky je ako pohľad na vlastné EKG Poťažmo na osciloskop....
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia