Hore

Canon EOS 7D

Keď deti a študenti otvorili nový školský rok, Canon otvoril novú triedu zrkadloviek. Nie že by doteraz neexistovala, len spomínaný výrobca v nej nemal zastúpenie. Spresním teda vetu na „Canon poslal nováčika do semiprofi triedy zrkadloviek s menším (APS-C) snímačom".

 

 

 

Už pred dvoma rokmi sa množili požiadavky na Canon, aby vyrobil fotoaparát s APS-C senzorom v semiprofi triede, ktorý by mal rýchly zaostrovací systém, pružné kontinuálne snímanie a prehľadné a rýchle ovládanie. Tesnenie proti prachu a stekajúcej vode už v tejto triede bolo štandardom.  Po dlhom čakaní sa prvého septembra objavila v triede nová zrkadlovka Canon EOS 7D! No a ako nováčik sa podľa výbavy, ktorú dostala do školskej tašky, netvári. Poďme sa teda pozrieť na to, čo dokáže.

Hlavné rozdiely oproti EOS 50D (aj keď sa veľmi nedá hovoriť o 50D ako o predchodcovi, predsa to je prístroj, ktorý je k 7D najbližšie)

 

CMOS senzor 18Mp.
  • 18 Mp APS-C CMOS senzor

 

Nová závierka umožňuje fotografovať vo vysokej frekvencii.

 

  • Kontinuálne snímanie vo frekvencii 8 obr./s

 

 

AF senzor a zobrazenie zaostrovacích bodov.

 

 

 

 

  • Nový 19 bodový systém automatického zaostrovania (všetky senzory sú krížové so stredným so zvýšenou citlivosťou)
  • 1080p HD video
Zväčšený optický hranol znamená väčší a jasnejší obraz v hľadáčiku.
  • Nový hľadáčik so zväčšením 1X a 100% pokrytím obrazu
Schéma bezdrôtového riadenia externých bleskov.

 

  • Bezdrôtové ovládanie externých bleskov pomocou vstavaného blesku
  • Tesnenie proti prachu a vode
  • Nový dizajn s premiestnením ovládacích prvkov spod na ľavú stranu displeja, nové tlačidlá (pre video/live view, RAW, Q menu, zaostrovanie)

 

Dizajn a ergonómia

 

Je pre mňa viac podobný 5D II ako 50D. Podobné rozmiestnenie ovládacích prvkov, zaoblenejšie tvary a držanie aparátu sa viac podobá na nový full frame ako na predchodcu v APS-C skupine. Myslím si, že ho nový fotoaparát dokonca ovládaním, rýchlosťou a komfortom prekoná aj 5D II.

 

 

 

 

 

Nové tlačidlá výrazne urýchľujú manipuláciu s fotoaparátom. Veľmi sa mi páči rýchle menu, ktoré si na obrazovku vyvoláte stlačením tlačidla „Q". Na obrazovke potom môžete rýchlym spôsobom meniť naozaj všetky najdôležitejšie nastavenie pomocou joystick-a, ktorým sa na danú veličinu nastavíte a otočných voličov, ktorými ju hneď môžete zmeniť. Ak ste si nie istí, aké sú ďalšie nastavenia veličiny, či čo veličina je a čo mení, je možné OK tlačidlom vstúpiť do volieb veličiny a až potom aj s textovou informáciou meniť nastavenie hodnôt.

 

 

 

 

 

Ďalším tlačidlom, ktoré chcem pochváliť, je špeciálne tlačidlo pre jednorazové snímanie do RAW formátu. Je to užitočné, ak z akýchkoľvek príčin nemôžete alebo nechcete fotografovať do RAW neustále ale iba niekedy pri najzaujímavejších scénach alebo pri ťažkých svetelných podmienkach. Ak takáto situácia nastane, nemusíte do menu pre zmenu nastavenia kvality snímania, ale jednoducho stlačíte tlačidlo a nasledujúci obrázok fotoaparát uloží okrem JPG aj do formátu RAW.

 

 

Nové tlačidlo s páčkou má aj live view a video. Páčkou prepnete do polohy podľa toho, ktorú z týchto dvoch funkcií chcete používať. Pri videu sa ihneď sklopí zrkadlo a stlačíte tlačidla start/stop spustíte nahrávanie. Pri live view je pre sklopenie zrkadla potrebné stlačiť tlačidlo start/stop, inak fotoaparát funguje bežne. V tejto polohe je teda páčka pri normálnom snímaní.

 

 

 

 

 

 

Posledným novým tlačidlom je tlačidlo M-Fn na prednej strane prístroja medzi spúšťou a predným otočným voličom hodnôt. Toto tlačidlo má programovateľné funkcie pre svoje samostatné použitie. V kombinácii s tlačidlom pre voľbu zaostrovacích bodov je možné aktivovať všetkých 19 bodov, alebo iba skupinu 9, 5 alebo 3 bodov v zóne, v ktorej si to prajeme alebo samozrejme aktivovať iba jeden konkrétny zaostrovací bod. Je to jednoduché a praktické riešenie, ktorým si nastavíte zaostrovanie bez toho, aby ste museli odtrhnúť oko od hľadáčika.

 

Umiestnenie ostatných tlačidiel naľavo od displeja je praktické a je prirodzené ich používať ľavou rukou. Ich presun spod displeja na terajšie miesto je pre mňa určite posunom v ovládaní. Je to možno spôsobené aj tým, že v štúdiu používame 5D II, ktorá má podobné usporiadanie tlačidiel.

 

Na ľavej strane fotoaparátu pod gumovými krytmi nájdete všetky konektory pre pripojenie fotoaparátu k ďalším zariadeniam a príslušenstvu. Je to konektor pre blesk, konektor pre káblovú elektrickú spúšť, konektor pre externý mikrofón, konektor AV a digital pre pripojenie k PC a nakoniec konektor HDMI pre pripojenie napríklad k televízoru pri sledovaní fotografií vo vysokom rozlíšení alebo pri využití TV pri snímaní v live view.

 

Na pravej strane pod plastovým krytom je slot pre CF kartu.

 

Celkovo môžem hodnotiť dizajn a hlavne ergonómiu veľmi kladne. Pre mňa to bol Canon, ktorý sa ovládal najintuitívnejšie a najpríjemnejšie a to mi už cez ruky prešli jednotkové profesionálne rady, obidva päťkové aparáty ale aj viaceré fotoaparáty z desiatkovej rady. Takže tu si zaslúži 7D jednotku s hviezdičkou.

 

 

V praxi

 

Prístroj je bleskový a nabieha okamžite bez pocitu akéhokoľvek zdržiavania. Ostrenie je veľkým pokrokom oproti prístrojom z desiatkovej rady a je lepšie, ako ostrenie u nového full frame aparátu 5D II. Konečne výrobca implementoval nový AF systém aj do semiprofi triedy, kde predchádzajúci bol už naozaj nedostatočný. Nový AF je nielen rýchlejší ale ponúka aj lepšie rozloženie ostriacich bodov a pokrýva nimi väčšiu plochu. AF systém je schopný úspešne sledovať aj pohybujúce sa objekty, no prehodnotenie nového systému radšej nechám na Erika, ktorý sa na šport špecializuje. Z mojich poznatkov si trúfam povedať, že aparát s dobrým objektívom nemá problém sledovať konštantne pohybujúce sa objekty až do rýchlosti cca. 50km/h. Po niekoľkých pokusoch sa mi začalo dariť aj s lietajúcimi čajkami, pričom som využil aj kontinuálne snímanie, a to až vo frekvencii 8 obr./s!

 

 

To ma naozaj prekvapilo. Nie že by som nemal v rukách tak rýchly prístroj, ale prekvapí vás to od tak malého prístroja. Jednotková rada je totiž omnoho väčšia a robustnejšia a podobne aj konkurencia, ktorá takéto rýchle snímanie ponúka (aj na D300s je potrebný battery pack pre dosiahnutie takého frekvenčného snímania). Za toto si opäť malý prístroj zaslúži pochvalu.

 

Fotoaparát má vstavaný blesk, ktorý  teraz dokáže ovládať bezdrôtovo externé blesky Canon Speedlite. Testovali sme v tmavom štúdiu s bodovým meraním na tvár fotografovanej osoby v režime ETTL II.

 

 

Toto bol začiatok skúšania wireless odpaľovania bleskov v režime ETTLII. Manuálna expozície,

externý blesk v režime ETTLII, bodové meranie na tvár, korekcia blesku 0.

Po siedmych krokoch korigovania expozície sme sa dopracovali k prijateľnému výsledku.

Manuálna expozície, externý blesk v režime ETTLII, bodové meranie na tvár, korekcia blesku -3EV.

 

 

 

 

Až po niekoľkonásobných korekciách sme dosiahli želané výsledky. Podobne sme sa problémami automatického bezdrôtového blesku stretli aj pri fotografovaní v protisvetle. Asi je lepšie v takýchto sťažených podmienkach použiť manuálne nastavenie výkonu blesku. To je však trochu komplikované, vzhľadom na to, že meniť silu vyžiarenia blesku v manuálnom režime z fotoaparátu nemôžete.

 

 

Ešte sa dotknem jednej veci - ovládania bezdrôtových funkcií blesku. Tým, že je možné veľké množstvo nastavení externých skupín, ovládanie je pomerne zložité. Ak sa však raz doň dostanete a zvyknete si na to, môžete ich efektívne využívať. Skupiny bleskov môžete nechať v ETTLII režime a použiť na ne korekcie expozície blesku, môžete určiť ich výkon vzájomným pomerom (a to buď iba dvoch skupín alebo dvoch skupín v pomere a tretiu bez). Samozrejme, externé blesky môžete odpáliť aj v manuálnom režime, meniť ich výkon v tomto režime však môžete iba priamo na blesku, nedokážete to z tela aparátu, ako je tomu napríklad u Nikonov. To je jediná nevýhoda, ktorá môže byť otravná, ak máte blesk vysoko na stojane alebo ich máte viac a musíte ku každému prísť a manuálne meniť hodnotu výkonu.

V tomto ohľade sa teda Canon na svoju najvyššiu konkurenciu nedotiahol, ale počkáme si na ďalšie generácie bezdrôtového ovládania, ktoré určite prinesú viac spoľahlivosti aj v sťažených svetelných podmienkach a manuálne ovládanie výkonu externých bleskov priamo z fotoaparátu.

 

 

Obrazová kvalita

 

Ako sme zvyknutí u Canonu, aj 7D ponúka výrazné farby, aj keď nie sú až tak zvýraznené ako v desiatkovej rade. Obrázky tak pôsobia omnoho prirodzenejšie. Tí, ktorí sú ale zvyknutí na „compact like" štýl si budú určite aktivovať „Vivid" režim, aby viac zvýraznili farby, zvlášť modrú a azúrovú. Červená a oranžová sú stále výrazné aj v štandardnom režime. Môže sa stať, že keď zvýšite saturáciu farieb v režime Vivid, dosiahnete síce živé farby ale červená bude zvýraznená až veľmi. Kým fotografujete krajinu, detail, architektúru... nerobí to žiaden problém. Nezabudnite si ale deaktivovať režim VIVID, keď idete fotografovať portrét, inak skončíte s tvárami vo farbe pečených rakov. Naopak, pri portréte sa vám osvedčí režim Portrait, ktorý vylepší podanie pokožky a zabráni nepríjemnému presaturovaniu červenej, oranžovej a purpurovej farby, čo je následne pri portrétoch problém upraviť. Ak totiž sťahujete saturáciu bežným spôsobom v obrazových editoroch, viac vystupuje do popredia sivá, ak teda nefotíte do RAW formátu, pri portrétoch si daný režim aktivujte. Pozor, nejde o klasický motívový režim alebo program, uvedený štýl nájdete v menu „Picture style" alebo sa k nemu dostanete priamo tlačidlom určeným pre vyvolanie týchto štýlov fotenia.

 

Dynamický rozsah by som zaradil medzi to lepšie, čo v danej kategórii existuje. Aj keď D300s sa mi zdá byť o trochu lepší v zachovaní detailov vo vysokých svetlách. 7D ale ponúka režim „highlight tone priority", ktorý ešte vytiahne čo to zo svetiel priamo do JPG a dynamický kontrast sa tak posúva na špičku semipro triedy spolu s D300s. Samozrejme, ak chcete zo scény vydolovať maximum, najlepším riešením ostáva fotografovať do RAW formátu a fotografie vyvolávať do konečnej podoby doma v PC.

 

 

JPG JPG z RAW
JPG JPG z RAW
JPG JPG z RAW

 

 

Na to ale nemá každý čas a chuť, ani schopnosti. Preto je potešujúce konštatovať, že D7 dynamickým rozsahom patrí k tomu najlepšiemu, o v danej kategórii existuje. Jedno dôležité upozornenie si ale neodpustím, D7 má tendenciu aj konštantne nasvietené scény trochu preexponovať a preto sa nebojím odporúčať konštantnú korekciu -0,3 EV v protisvetle a nevyvážených scénach aj viac. Našťastie displej na fotoaparáte je veľmi schopný a tak si prípadne korekcie môžete hneď skontrolovať na displeji. Zapnite si pritom aj histogram, lebo aj najlepší displej môže byť klamlivý. Prepaly tak najlepšie ukáže grafické znázornenie pomeru tieňov a svetiel.

 

Rozlíšenie fotoaparátu je výborné, kladie ale obrovské nároky na kvalitu objektívov. My sme ho mali v teste s Canon EF 35 f1,4 USM L a kým objektív nebol zaclonený na F5,6, neposkytoval dostatočnú kresbu pre senzor s takou veľkou hustotou obrazových bodov. Potenciál senzora teda využijete iba s najdrahšími sklami od výrobcu. Niet sa čomu čudovať, keďže Canon EOS 7D má hustotu pixelov 5,4Mp/cm2 čo je v porovnaní napríklad s Canonom 5D mark II viac ako dvojnásobná hodnota (2,4Mp/ cm2). No a tu sa dostávame k výkonu pri vysokých citlivostiach ISO.

 

ISO galéria

ISO 800 ISO 1600
ISO 2500 ISO 3200
ISO 6400 ISO 12800

 

 

Na webe sa objavili rôzne recenzie, z ktorých jedni chválili výkon pri vyšších citlivostiach a iní ho hanili. Niektorí trúfalci ho dokonca porovnali ku kompaktom. Osobne si myslím, že pravda je niekde v strede. Už porovnanie dvoch súčasných senzorov a ich hustoty pixelov napovedá, že pri vysokých citlivostiach 7D ťahá za kratší koniec, ak ho porovnáme s full frame zrkadlovkami Canon alebo konkurenčnými zrkadlovkami s väčším senzorom. Ak teda hľadáte ultimátny výkon pri vysokých citlivostiach, skúste skôr Canon EOS 5D Mark II alebo nový Canon EOS 1D Mark IV.

 

Na druhej strane mám pre vás aj dobrú správu. Vo svojej kategórii APSC snímačov sa nedá 7D zahanbiť a je na podobnej úrovni, ako jeho najsilnejšia konkurencia (Nikon D300s). Platí to aspoň od ISO1600 a viac. Musím však povedať, že šum sa u 7D objavuje už pri ISO400. ISO400 a 800 je u najväčšieho rivala vybalansované málinko lepšie, aspoň toto je môj subjektívny dojem. Je pravda, že zásadne fotografujem s vypnutou redukciou šumu alebo s jej najnižšou úrovňou. 7D pritom ponúka niekoľko nastavení redukcie šumu.

 

No aby sme nepočítali pixel po pixeli môžem výkon na vyšších citlivostiach ISO zhodnotiť ako veľmi dobrý. ISO1600 je použiteľné aj na tlač väčších materiálov. Od 2000 do 3200 je stále použiteľné na menšie aplikácie. Vyššie ISO je skôr marketingový ťah a malo by mať výstrahu „len v najnutnejšom prípade" alebo na malé web aplikácie.

 

Video, video!

Osobne nie som fanúšikom videa vo fotoaparátoch, aj keď sme ho už niekoľkokrát u služobného Canonu 5D II ocenili. Vadí mi na tom všetkom krkolomné ovládanie. Aj najlacnejšia kamera väčšinou ponúka komfortnejšie ovládanie videa, ako má napríklad 5D II. Musím však trochu pochváliť 7D, lebo práve u neho nastali dôležité zmeny - zrýchlený AF na základe detekcie kontrastu na senzore (aj keď stále nie porovnateľný s kamerami alebo niektorými prístrojmi micro 4/3), lepšie ovládanie aj kontrola videa. Vo všetkých režimoch nastavenie videa prebieha automaticky, prístroj teda sám volí čas i clonu. Výnimkou je manuálny režim, kde môžete sami kontrolovať aj čas aj clonu. Je to výhodné v situáciách, kde môže byť meranie ovplyvnené pohybujúcimi sa objektmi popred fotoaparát. Expozícia tak nekolíše a zabránite tak nepríjemnému mimovoľnému stmaveniu či zosvetleniu obrazu.

 

 

 

Video môžete nahrávať:

  1. Vo Full HD rozlíšení 1920x1080 bodov vo frekvencii 30/25/24 obrázkov za sekundu.
  2. HD rozlíšení 1280x720 bodov vo frekvencii 60/50 obrázkov za sekundu
  3. Vo VGA rozlíšení 640x480 bodov tiaž vo frekvencii 60/50 obrázkov za sekundu

 

Maximálna rýchlosť ukladania dát na kartu pri nahrávaní videa je 5,5Mb/s a váš jeden klip môže mať veľkosť až 4GB. Nahráte tak pol hodinový záber. Je to úctyhodný výkon, aj keď toto asi veľa užívateľov prístroja nevyužije, keďže pre lepšiu dynamiku a estetiku je dobré záber prestrihávať a klip spájať z viacerých čiastkových záberov. Na niektoré experimenty to môže byť ale zaujímavá možnosť - napríklad nahrávanie divokej zveri z diaľky, umiestnením fotoaparátu do jej bezprostrednej blízkosti.

 

 

 

 

Nebudem veľmi posudzovať kvalitu videa, keďže nemám veľa skúseností s videom v digitálnych zrkadlovkách. Zdá sa mi byť plynulé s peknými farbami a čarovnou hĺbkou ostrosti napriek tomu, že v poslednom ohľade sa nevyrovná FF bratovi EOS 5D Mark II. Odporúčam pri snímaní väčších pohybujúcich sa objektov snímať video v manuálnom režime, vyhnete sa tak nepríjemným výkyvom v expozícii (jase) videa. Čo sa týka ostatnej konkurencie medzi DSLR, práve po 5D II má 7D najlepšie video z nami testovaných zrkadloviek (testovali sme ešte Panasonic GH1 a Nikon D90, Nikon D5000). Je to zrejmé, keďže Nikony ponúkajú iba HD rozlíšenie. Panasonic mal zas menej jemný algoritmus a nerozlíšil toľko detailov ako 7D, no ovládanie bolo najlepšie práve uňho.

 

 

Záver

 

No a je tu záver. Môžem v ňom stručne povedať, že Canon prvý krát vstúpil do segmentu APSC semi-profi fotoaparátov a to rovno na vrchol. Zdieľa tam prvú pozíciu so svojím najväčším rivalom a bojuje statočne nielen špecifikáciami ale aj reálnym výkonom v teréne.

 

Nebojím sa ho odporúčať fotografom, ktorí nechcú alebo nemôžu investovať do jednotkovej rady a predsa by radi fotografovali šport, akciu a disponovali rýchlym ostrením i kontinuálnym snímaním. Odporúčam ho aj tým, ktorí chcú výbornú obrazovú kvalitu za rozumnú cenu a váhu prístroja. A tí, ktorí fotografujú alebo chcú fotografovať častejšie za znížených svetelných podmienok a na extrémne vysokých citlivostiach ISO tiež nebudú sklamaní, aj keď tu existujú lepšie voľby. Dobrou správou pre Canonistov je, že existujú vo vlastnom Canon stánku. Je to predovšetkým EOS 1D Mark IV a EOS 5D Mark II.

 

 

Plusy

+ výborné spracovanie fotoaparátu

+ vylepšená (u Canon APSC a 5D rady asi najlepšia) ergonómia a ovládanie

+ rýchle reakcie, kontinuálne snímania 8 obr./s

+ nový AF systém s 19 krížovými senzormi

+ nové tlačidlá pre RAW, quick menu, video/live view

+ výborná kvalita obrazu až do ISO 1600, veľmi dobrá na vyšších citlivostiach

+ verné farby bez presaturovania

+ kvalitné video

+ bezdrôtové ovládanie externých bleskov (pozri mínusy), zvlášť v manuálnom režime bleskov

+ kvalitné video

 

Mínusy

- chýba AF pomocné svetlo (ostreniu pomáha séria zábleskov vstavaného blesku)

- tendencia vypáliť svetlá v kontrastných scénach (korekcia expozície rieši)

- diaľkové ovládanie externých bleskov pomocou vstavaného nie je spoľahlivé v zmysle merania expozície (v porovnaní s najlepšou konkurenciou)

- pri ISO400 - 1600 badateľný vyšší šum ako u najvyššej konkurencie (nie však na príliš rušivej úrovni, má menší vplyv na stratu ostrosti a detailov)

 

 

Galéria (Julo Kotus)

 

Galéria (Karol Srnec)

 

 

 

 

Erik Toček o Canon EOS 7D

Pohľad športového fotografa

 

"Máme na test 7-déčko, nechcel by si ho otestovať?" opýtal sa ma Julo jedného nepríjemne sychravého novembrového dňa. Priznám sa, že odkedy som odišiel z "ephota", tak som úplne stratil kontakt so svetom foto-techniky, ponuka vyskúšať najnovší semi-profi EOS sa však nedala odmietnuť. Keďže ma už nejaký ten piatok fotografovanie živí, príležitosť na odskúšanie 7D-éčka sa samozrejme našla a konkurentom mu nebol nikto iný, než môj EOS-1D Mark III. Musím však hneď na úvod upozorniť, že tu nehodlám robiť priame porovnania týchto dvoch (podľa mňa) neporovnateľných aparátov. Mojím cieľom bolo absolvovať s novým prístrojom niekoľko fotení a následne zhodnotiť jeho výkon a správanie sa v náročnejších podmienkach profesionálnej fotografie. Porovnaniu s Markom III sa nevyhnem, keďže práve tento prístroj takmer denne používam a považujem ho za "benchmark" v reportážnej fotografii. Nasledujúce riadky vznikli na základe mojich subjektívnych zistení a závery preto berte s nadhľadom. Tu je teda mojich "pár centov" k prístroju Canon EOS 7D:

 

Začnem úchopom, pretože tak sa začína každý vzťah medzi fotografom a aparátom (samozrejme nerátam každodenné okukovanie tela v časopisoch, či vo výklade obchodu). Klasická  veta recenzenta, ktorá sa tu natíska znie: "aparát sadne výborne do ruky". A 7D-éčko naozaj sadne výborne do ruky, čo v preklade znamená, že dizajnéri Canonu sa pri tvarovaní madla nepustili do žiadnych úletov a len dotiahli k dokonalosti to, čo už roky funguje a čo nám žlto-čierni kolegovia ticho závidia. Všetky tlačidlá sú tam, kde ich očakávate, prsty sú pevne na svojich miestach a celkovo teda nie je čo vytknúť. Toto však platí pre klasické horizontálne snímanie. V prípade, že chcete fotografovať vertikálne, musíte zmeniť polohu z príjemnej na krkolomnú a zrazu tu máme síce iba jednu, ale zato poriadnu výčitku. Poviete si: "O čom týpek točí, veď tak fotografujem odjakživa a nemám problém". Fajn, ja však aj pri vertikálnom snímaní môžem nechať ruky v prirodzenej polohe a milujem to. Napríklad pri snímaní behajúceho futbalistu s teleobjektívom je to neoceniteľné, najmä keď zápas trvá 2 x 45 minút. Na 7D-éčku mi jednoducho chýba vertikálny grip. Keby som si mal ten aparát kúpiť ako druhé telo k Markovi, určite by som ako prvý dokupoval grip. Pravdepodobne by som ho kúpil rovno s telom a ani by som ho nikdy neskladal. Váhové a rozmerové argumenty veľmi neberiem. Marka často nosím na krku celý deň, nezriedka je na ňom 70-200L IS a nesťažujem si (až na pár ojedinelých momentov, kedy by som si želal vláčiť miesto neho 500D, ale to už musí byť naozaj kríza). Samotné 7D nie je žiadny drobec a mne je jasné prečo - odolnosť, veľký hľadáčik, ergonómia a pohodlný úchop, stabilita, vyváženosť. To sú veci, ktoré na fotoaparáte chcem bezpodmienečne mať a rád im obetujem tie občasné momenty nepohody.

 

 

Galéria (Erik Toček)

 

Julo chcel, aby som s aparátom nafotil nejaké športové fotky, čo však nebolo tak jednoduché. Niečo som sa však naučil... Poznatok prvý - keď máš aparát na test, v ten víkend sa nekonajú žiadne vhodné a prístupné športové podujatia. Poznatok druhý - keď máš aparát na test, celý svet sa ponorí do nepreniknuteľnej hmly a prší.

 

Sklamaný hľadám alternatívy a tie prichádzajú v podobe ponuky na workshop divadelnej fotografie v divadle Astorka u Pavla Breiera (dík Zuzi). Canon EOS 7D sa teda spolu so mnou, niekoľkými sklami, fotografmi a divákmi ocitá v "trezore". Aby som nezabudol, prišla aj Zuza Kronerová... Svetla sa zdá byť dostatok, ale je ostré, bodové zdroje svietia zo šialených pozícií a miesta na môj pohyb je žalostne málo. Dostávam inštrukcie, že je potrebné vypnúť všetky zvuky, ktoré by mohli rušiť predstavenie. Robím všetky potrebné úkony a zisťujem, že 7D toho dokáže v tomto smere naozaj dosť. Poteší najmä možnosť tichého snímania, čo na Markovi oceňujem najmä pri svadobných obradoch a hodí sa to aj tu. „Šroubujem" tam 70-200L IS, zvyšujem ISO, volím bodové meranie expozície a fotím. Po chvíli pozerám na displej 7D a keďže je o riadny kus kvalitnejší, než ten na Markovi, môžem zhodnotiť prvé nástrely. Zdá sa, že AF funguje dobre, čo v kombinácii s mojím telezoomom prekvapuje (ľúbi totiž predostrovať). K jemnému doladeniu zaostrovania teda pristúpiť nemusím, no fotky aj tak pôsobia akosi zvláštne. Nepáči sa mi farebné podanie a po kontrole na PC ani šum a strata detailov na vyššom ISO. Nepoužívam žiadne redukcie šumu, ani nefotím do RAWu, zaujíma ma, ako si poradí s podmienkami samotný aparát a jeho procesory. Zatiaľ teda nič moc. Prehadzujem objektív na Marka a výsledok sa mi páči viac. Nie som posadnutý ostrosťou ani dokonalými farbami, od fotografií ale očakávam, že zaujmú a na mňa fotky z Marka pôsobia určite príjemnejšie.

 

Primárnym cieľom tu však nebolo hodnotiť obrazovú kvalitu, ale prácu s aparátom v náročných podmienkach. V oblasti reportážnej fotografie, v pokojnej atmosfére so stálymi podmienkami, nie je prístroju čo vyčítať. Chcelo by to niečo akčnejšie, kde by dostal autofokus poriadne zabrať. Na to však muselo prejsť niekoľko dní a rovnako tak bola potrebná aj spolupráca počasia a niekoľkých komparzistov.

 

Dostal som sa k foteniu nočného futbalu spoza plota a pre otestovanie presnosti kontinuálneho zaostrovania som si dokonca obul aj moje bežecké Asicsy a absolvoval niekoľko šprintov na schodoch v Horskom parku. V oboch prípadoch bol použitý objektív EF 300/2,8L IS, teda asi to najlepšie v oblasti rýchleho a presného zaostrovania, čo je momentálne na trhu. V oboch prípadoch boli dosiahnuté takmer rovnaké výsledky.

 

V prvom prípade (futbal) som fotil ja a tradične som používal najcitlivejší stredový zaostrovací bod. Svetlo bolo naozaj málo, ak bolo, tak poriadne kontrastné. ISO som nechcel po poslednej skúsenosti zbytočne zvyšovať a musím povedať, že autofokus 7D veľmi príjemne prekvapil. Chlapci na ihrisku síce nepredvádzali žiadne extra bežecké výkony, no svetelné podmienky boli naozaj na hrane a prevažná väčšina fotografií je napriek tomu dostatočne ostrá.

 

 

Galéria (Zuzka Minarovičová)

 

 

V druhom prípade fotila Zuzuliena, keďže ja som sa zhostil úlohy snímaného objektu (Usain Bolt sa ospravedlnil). Rovnako zvolený stredový AF bod, ale odskúšané aj okrajové body. Výsledky opäť kvalitné, teda aspoň čo do zaostrovania. Aparát bez výraznejších problémov dokázal sledovať a správne preostrovať rýchlo sa približujúci aj vzďaľujúci objekt, teda mňa J. Pri tomto fotení už bolo použité druhé telo 7D, ktoré si môj kamarát kúpil a požičal nám na test. Nešlo teda o predprodukčnú vzorku. Obrazová kvalita je podľa môjho názoru v oboch prípadoch výborná, udivuje najmä množstvo detailov, ktoré je senzor schopný zachytiť.

Škoda, že som nemal možnosť vyskúšať aparát aj pri nejakom z motoristických podujatí. Práve tam sa dostáva autofokus na hranu a oddeľuje sa plevel od zrna.

 

 

Záverom mi už zostáva len zamyslieť sa nad otázkou "pre koho je EOS 7D určený?". Kúpil by som si ho ako druhé telo k Markovi? Možno áno, aj keď by som si asi skôr kúpil 5D Mark II, lebo pri mojom súčasnom fotení by sa "full frame" skôr uživil. Viem si však predstaviť, že ak niekto preferuje väčší dosah pre svoje objektívy, môže byť preňho 7D-čko ten pravý kandidát. Keďže má však Canon v ponuke už dosť pokročilý EOS 50D, úspech nového, dokonalého, no drahého "cropu" nie je až tak istý aj keď ide o nepochybne lepší aparát. Nemôžem sa ubrániť dojmu, že tento aparát vznikol len z jediného dôvodu - ako priama konkurencia pre Nikon D300S. Dojmy a úvahy však nie sú dôležité, treba hlavne fotiť.

 

 

 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Gino
2010-01-02 01:17:19
Super video a idem pekne citat recenziu :-)
 
pe3k
2010-01-02 08:08:39
tak tak na video som sa tesil najviac :)))
 
pe3k
2010-01-02 08:13:07
nno vido fajn .. no cakal som nejake prakticke ukazky, nie len predvedenie tela... ale idem citat recenziu :))
 
TTL
2010-01-02 09:12:07
Ja som si vzdy myslel ze ergonomiu zavidia skor cerveni zltociernym :) Sorry, noflame :)
 
ustalovač
2010-01-02 09:19:06
Vzhľadom k tomu, že uvedený prístroj používam nejaký čas, dovolím si konštatovať, že recenzia je napísaná objektívne a vystihuje veľmi dobre jeho možnosti a nasadenie. Snáď len pre úplnosť by som doplnil informáciu, že uvádzanú vyššiu frekvenciu videozáznamu (30, 60)možno dosiahnuť len pri videosystéme NTSC. Nižšie hodnoty sú realizované v systéme PAL...
 
Kamil Škvarka
2010-01-02 10:19:18
Ak si naozaj nalejemie cisteho vina,tak uzname,ze video robi super,ale vydno sekanie. 24-25 obrazkov je malo. Oko by to pomaly zachytit nemalo,ale stalo sa. :(
Inac by som ho rad vymenil za moje 50D :D
 
zuzuliena
2010-01-02 10:21:27
... :-))) mala poznamka k Boltovi - bezal tak rychlo, ze som ho nestihala sledovat ... ked bezal popri mne, na vsetkych fotkach vznikala rozmazana neostra smuha :-(
... Poznamka k fotke c. 1 - zla kompozicia, bolo by treba rezat, toto je uplne surovy stav (nie trikrat uspesny)
 
Albedo
2010-01-02 10:35:38
24 obrazkov je ´filmovy´ frame-rate. aj preto tam je moznost 30fps :)
 
Kamil Škvarka
2010-01-02 10:39:49
To video je na kolkych snimkoch tocene?
 
bear
2010-01-02 10:43:33
Podporovane videorezimy su:
1920 x 1080 (29.97, 25, 23.976 fps)
1280 x 720 (59.94, 50 fps)
640 x 480 (59.94, 50 fps)

24 a 25 fps je koli filmarom, na 5D mark 2 to niektory uzivatelia pozadovali (vraj je to standard vo filme), ale dnes uz su vsetky digitalne standardy na 30fps (presnejsie 29.97)
 
Kamil Škvarka
2010-01-02 10:48:16
kydnem od veci,aj Nokie maju video, vo VGA pri tych necelych 30fps,tiez to tam tak trosku presekne obcas. Nechapem v com to potom je....
 
Albedo
2010-01-02 10:49:53
Vynikajuca recenzia, velmi objektivna. Som vsak trosicku zmateny z casti o wireless ovladani bleskov, alebo len tomu zle rozumiem:

´Samozrejme, externé blesky môžete odpáliť aj v manuálnom režime, meniť ich výkon v tomto režime však môžete iba priamo na blesku, nedokážete to z tela aparátu,...´

- ak si nastavim vo fotoaparate rezim ´Manual flash´, tak je tam moznost nastavit vykon blesku (individualneho alebo jednotlivych skupin A, B, C) priamo z tela fotoaparatu. aspon mne to funguje bez problemov :)

manual: http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/0300002580/01/eos7d-im-en.pdf
kapitola: Using Wireless Flash / Setting the Flash Output Manually for Wireless Flash (str. 128)


 
IO-NR
2010-01-02 10:54:30
Frekvenciou 24fps sa tocia filmy na Blu-Ray disky a je to standard pre HD video v Europe, takze pre to ma taku frekvenciu (mne neseka).
K rozdielu obrazu 7D a 1D - je sposobeny hlavne mierne vacsim snimacom,... ja som mal nedavno za sebou podobne fotenie a obraz z vacsieho snimaca mi prisiel vzdy atraktivnejsi (aj ked bolo sklo viac priclonene aby bola HO podobna) - neviem, cim to je, ale vacsi snimac ma vzdy krajsi obraz... Asi aj pre to viac uvazujem nad 1D mkIV/5D mkII ako nad dalsim APSC fotoaparatom...
 
IO-NR
2010-01-02 11:01:32
Este doplnim k ergonomii: Je fantasticka! Podla mna o triedu lepsie, ako u 5D MkII alebo xxD fotoaparatov...grip a zadna strana fotoaparatu je dokonca este lepsie vytvarovana, ako u 1D modelov (su viac zaoblene), aj ked na skutocne pevny uchop mu chyba BG. Tlacidlo AF-ON je velmi dobre pristupne, presne pod palcom. Ocnica je vysunuta viac dozadu, takze funguje trocha lepsie, ako u ostatnych Canonov (podobne, ako u 1D)
 
Ado...
2010-01-02 12:48:54
Zdravím,
V menu je:
Spustení pomoc. paprsku AF
0:Povolit
1:Zakázat
2:Bleskne pouze ext.blesk
3:Pouze pomoc.paprsek IR AF
Mám to nastavené na 3 a blesk mi neprebikáva-neruší, zasvieti AF a zaostrí.

-chýba AF pomocné svetlo (ostreniu pomáha séria zábleskov vstavaného blesku)
Toto je ako myslené?
 
stepfun
2010-01-02 13:02:44
Pozeral som na moju 7D a vykon exter. bleskov mozem regulovat aj v manualnom rezime. Len treba prepnut z ETTLII na manual. :-)

Jedina vec co ma stve na odpalovani bleskov je to, ze nemozem samostatne regulovat vykon pre jednotlive skupiny v ETTL rezime. Iba pomer A:B a samostatne C.
 
IO-NR
2010-01-02 13:03:36
Ine fotoaparaty (ne-Canon) majú IR prisvietenie priamo na tele fotoaparatu = nepotrebuju na to ext. blesk.
 
conan7
2010-01-02 13:05:50
Pána Erika Točeka by sa nedalo presvedčiť aby napísal sériu o fotení športu (futbalu) ako mal Julo o svadbe? :) alebo nejaký low-cost workshop :) nie je na to dopyt?
 
Albedo
2010-01-02 13:09:12
No uz som na to nizsie upozornoval aj ja :)
 
jake
2010-01-02 13:09:32
bezo sporu 7D je dobry fotoaparat, jedina vytka je, ze canon mal pouzit skor prepracovany 15,1 MPx chip ako dalej navysovat, to je podla mna chyba - potom by to bol fotak so vsetkym vsudy na spickovej urovni aj pri vysokych ISO, sportovy fotograf najviac potrebuje rozsah do 6400 so spickovym vykonom - k ostatnemu plne suhlasim objektivna recenzia gratulujem canonakom k dobremu fotaku
 
stepfun
2010-01-02 13:17:15
príspevok od: jake
bezo sporu 7D je dobry fotoaparat, jedina vytka je, ze canon mal pouzit skor prepracovany 15,1 MPx chip ako dalej navysovat, to je podla mna chyba - potom by to bol fotak so vsetkym vsudy na spickovej urovni aj pri vysokych ISO, sportovy fotograf najviac potrebuje rozsah do 6400 so spickovym vykonom - k ostatnemu plne suhlasim objektivna recenzia gratulujem canonakom k dobremu fotaku
Volakedy sme o ISO6400 ani nesnivali a poradili sme si a teraz uz bez toho ani ´nemoze zit´. :-)
 
petriot
2010-01-02 13:24:09
noo pekny fotacik i ked pre tych 18mpx su naroky na objektivy naozaj vysoke!!
napriklad tento portret
http://www.ephoto.sk/pics/upload/users/admin/File/recenzie/2009/canon_eos_7d/galeriaK/_MG_0126.jpg
podla mna ostrost mohla byt lepsia ale asi to je tiez ovplivnene iba objektivom, ale potom ake mu vyhovuju? :) mozno iba pevne sklicka
chcel by som vidiet porovnanie s d300s / ISO je pre mna velmi dolezite /
 
Ado...
2010-01-02 13:31:03
príspevok od: IO-NR
Ine fotoaparaty (ne-Canon) majú IR prisvietenie priamo na tele fotoaparatu = nepotrebuju na to ext. blesk.
To IR prisvietenie ma 7D na tele,svieti do žlta :)
 
Albedo
2010-01-02 13:47:46
ten portret je ´pohybany´, pri case 1/60 s sa to lahko moze stat :) inak by to bolo normalne ostre...
 
IO-NR
2010-01-02 14:01:39
Presne tak,...s 50/1,4 foti tento aparat ostre fotky uz od clony cca 1,8 (aspon na mojom skle)...problem je cas, ktory mal byt aspon 1/100s (pre istotu:)
 
arowanaaquarium
2010-01-02 14:02:27
Obšírna recenzia je na

http://www.dpreview.com/previews/canoneos7d/

a porovnanie ISO s konkurentmi v danej triede

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos7d/page15.asp

 
Answer
2010-01-02 14:23:37
Chcem sa len podakovat za zaujimavu recenziu. Kedze mam 7D-cku len 2 dni, pomaly studujem a zistujem jej silne i slabe stranky. Kedze som po 3 rokoch presedlal z modelu 350D, je pre mna zatial uplne uzasna! :o) Hlavne ta ergonomia. (vsetko mam poruke) Mal som moznost fotit aj s modelmi 1DS MkIII aj 5D MkII, ale najlepsie sa mi v ruke drzi prave 7D. Tak idem ´studovat´ dalej...
 
Cako
ocenenie redakciou 2010-01-02 15:35:57
príspevok od: stepfun
Volakedy sme o ISO6400 ani nesnivali a poradili sme si a teraz uz bez toho ani ´nemoze zit´. :-)
ja musim zit z maximalne ISO 200 a zijem zatial :))
 
valec86
2010-01-02 15:46:18
vyborny clanok dakujem. mozem sa opytat na akom ISE bol foteny ten futbal??? viem ze je to blbe porovnavanie ako ak by si to porovnal s 5Dmk2 ako by bol natom 7D v rychlosti ostrenia? dik valec
 
vincko
2010-01-02 16:04:24
Nastavil som to a nevidim ziadny pomocny luc.
Odkial to ma vychadzat, ten pomocny luc??
Aj v manualy pisu, ze je to v spolupraci s ext. blaskom.
 
oboy
2010-01-02 17:16:09
príspevok od: valec86
vyborny clanok dakujem. mozem sa opytat na akom ISE bol foteny ten futbal??? viem ze je to blbe porovnavanie ako ak by si to porovnal s 5Dmk2 ako by bol natom 7D v rychlosti ostrenia? dik valec
Ten futbal bol foteny pri ISO 1600. Porovnat rychlost ostrenia s 5DMk2 neviem, lebo som s nim nefotil, ale predpokladam, ze 7D bude na tom o malo lepsie. Poznam vsak ludi, ktori fotia sport s 5DMk2 a nestazuju sa (teda az na tu pomalu frekvenciu...)
 
oboy
2010-01-02 17:21:09
príspevok od: conan7
Pána Erika Točeka by sa nedalo presvedčiť aby napísal sériu o fotení športu (futbalu) ako mal Julo o svadbe? :) alebo nejaký low-cost workshop :) nie je na to dopyt?
Ked o to bude zaujem, tak netreba presviedcat (najma fotenie rally). Teraz zial fotim skor ine veci ($$) na ukor sportovej fotky :(
 
TermiT
2010-01-02 17:31:51
Vdaka za recenziu, ako vzdy kvalitka, ale neda mi- preco je vacsina fotos v AdobeRGB ?? ;-)
 
seifi
2010-01-02 17:42:54
Kvôli čomu by si to vymenil ? Chýba ti rozdiel medzi 9 a 19 bodmi ? alebo pixely ? Na video si treba kúpiť kameru, tie foťáky sú potom tzv. kombajny. Z každeho troška alebo zvýšenie rizika,, že niečo odíde.
Hľadám argumenty, prečo nemíňať o 550 EUR viac.
 
seifi
2010-01-02 17:44:48
Ako je to s korekciou front a back fokusu, nebolo v recenzii spomenuté. Skúšali ste, máte poznatky ?
 
Ado...
2010-01-02 17:47:32
No ak to máš nastavené na 3 t.j. 3:Pouze pomoc.paprsek IR AF
Nastav napr. prog. Av vysuň vstavaný blesk a zamier na nejaké tmavšie miesto.
Lúč zasvieti do žlta a je v osi spúšť a nápis Canon, také biele koliesko :)
Dosť ma štvalo, keď som fotil deti (bez ext. blesku)a vstav. blesk preblikoval pri zaostrovaní, taraz je to už OK.
 
conan7
2010-01-02 17:55:43
príspevok od: Cako
ja musim zit z maximalne ISO 200 a zijem zatial :))
a fotil si už futbalový/stolnotenisový turnaj večer o šiestej v dedinskej telocvični? :)
 
ustalovač
2010-01-02 17:55:54
... sekanie je vidieť jedine na slabšej hardvérovej konfigurácii počítača...
 
conan7
2010-01-02 18:02:15
príspevok od: oboy
Ked o to bude zaujem, tak netreba presviedcat (najma fotenie rally). Teraz zial fotim skor ine veci ($$) na ukor sportovej fotky :(
no ja osobne by som bral radšej futbal, ale to je jedno aj rally je fajn...v prípade nejakého workshopu tam by sa len platilo len ako odmena pre teba, ved netreba prenajímať ateliér, netreba platiť modelku...ale aj taká séria by dobre padla :)
 
Cako
ocenenie redakciou 2010-01-02 18:02:31
príspevok od: conan7
a fotil si už futbalový/stolnotenisový turnaj večer o šiestej v dedinskej telocvični? :)
na abstrakt by sa dalo :))
 
Answer
2010-01-02 18:40:26
Ahoj. Skusal som to aj ja podla Tvojho ´navodu´, ale ziaden zlty luc... Tak neviem, kde robim chybu. :(
 
SalvadorD
2010-01-02 18:43:19
príspevok od: TermiT
Vdaka za recenziu, ako vzdy kvalitka, ale neda mi- preco je vacsina fotos v AdobeRGB ?? ;-)
A ty by si pouzil co?podla teba je v tom aky rozdiel?A preco uprednostunujes to co uprednostnujes?
 
blesk.lm
2010-01-02 19:53:55
S tym kombajnom suhlasim. podla mna fotak ma byt fotak a na video ma byt kamera!!
 
Laco62
2010-01-02 20:07:39
príspevok od: oboy
Ked o to bude zaujem, tak netreba presviedcat (najma fotenie rally). Teraz zial fotim skor ine veci ($$) na ukor sportovej fotky :(
Erik, aj ja by som bol za futbalový workshop. Futbal fotím najviac. Pomohlo by to. Skús porozmýšľať. Peniaze kazia charakter, práca šľachtí človeka:)
 
Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-01-02 20:36:16
príspevok od: conan7
Pána Erika Točeka by sa nedalo presvedčiť aby napísal sériu o fotení športu (futbalu) ako mal Julo o svadbe? :) alebo nejaký low-cost workshop :) nie je na to dopyt?
O taký workshop by som mal záujem aj ja.
 
mayko
2010-01-02 21:18:56
Velmi pekna recenzia, velmi dobre padlo padol pohlad na vec z viacerych stran. Konecne som nemal pocit (ako amater) ze citam demagogicku reklamu Nikonu, ktora aj z D3000 urobi must-have fotak. Super.
 
vincko
2010-01-02 21:27:10
Nefunguje to ani mne.
musi sa tam zapnut asi este nieco.
Dioda, cez ktoru by malo vychadzat svetlo tam je :D
 
IO-NR
2010-01-02 22:14:54
Mne sa zda byt futbal pomerne jednoducha disciplina na fotenie...staci hocijaka DSLR + dobry, dostatocne svetelny objektiv a manualny rezim. Svovensky pomalo-bezny futbal sa da dobre fotit aj s 5D mkII. V sporte je zaujimavejsi skor hokej, basketbal a podobne,..na tom sa lepsie trenuje pohotovost a sikovnost fotografa:)
 
valec86
2010-01-02 22:21:52
IO-NR ak fotis hokej napr v kosiciach velmi na vyber nemas stojis kolmo na brankara za plexiskom cize vies fotit len kolmo na plexi priblizne tak 45 stupnov. pod sikminou uz mas na fotke viac plexi ako hokej :P
 
IceDive1
2010-01-02 22:22:51
Ja len k problematike videa. Pri digitale je 24p naozaj malo. Je totiz rozdiel ci sa jedna o 24 ostro nasnimanych obrazkov alebo 24 obr. nasnimanych na kinofilm a premietanych cez premietacku. Niekde som o tom cital clanok kde sa tato problematika preberala.
 
IO-NR
2010-01-02 22:23:29
Kde? Na tele ma jedine sondu na zachytenie IR-dialkoveho ovladania (na gripe) a signalizacnu diodu (medzi gripom a bajonetom), ktora blika pri samospusti zltou farbou.
Pomocne IR svetlo zaostrovacieho systemu ma cervenu farbu a Canon 7D ho nema;)
 
Ado...
2010-01-02 22:26:04
Neviem, prečo Vám to nejde, ale foťák treba namieriť najlepšie niekde pod stôl, kde má AF problém zaostriť a vtedy sa dioda rozsvieti a AF zaosrý-treba poskúšať.
 
Ado...
2010-01-02 22:45:12
Tá dioda sa mi rozsvieti a trvale svieti po namačknutí spúšte, keď má AF problém. (vstav. blesk nebliká) po dmač. odpáli vstav. blesk a je foto.
Ja neviem, asi to nieje plnohodnoté pomocné IR sveto, ale takto mi to pracuje :(
Potom načo sa to tam rozsvieti a svieti? :(
 
IO-NR
2010-01-02 22:52:36
skoda, ze ho nemam teraz doma,..toto by zaujimalo aj mna....
 
Ado...
2010-01-02 23:05:47
príspevok od: IO-NR
skoda, ze ho nemam teraz doma,..toto by zaujimalo aj mna....
No veru aj mňa...
Pozri na fórum, téma canon 7D, tam som dal foto, ako to svieti.
(fotené mobilom) :))
 
vincko
2010-01-02 23:22:34
V manualy pisu ,ze
tato dioda sluzi ako svetlo na potlacanie cervnych oci, a indikator samospuste..
takze tolko!
 
IO-NR
2010-01-02 23:33:20
Na kratku vzdialenost by ale mohla pomoct. No na klasicke IR svetlo urcite nema,... na to ale treba nasadit externy blesk.
 
seifi
2010-01-03 00:08:28
Chcem odložiť 550,- € pri kúpe 50D oproti 7D, tak si môžem povedať: ISO to samé, HDMI pripojenie tiež, mikronastavenie BF a FF po 20 krokov doľava doprava každý, display rovnaký, v bodovom meraní rozdiel 3,8% oproti 2,3% plochy mi je ťažko posúdiť, kompenzácia +-5 EV oproti +-2 EV je rozdiel, ale to si prepnem na manuál. Rozdiel vidím v hranole, rýchlosti snímania 8 oproti 6,3, dobre, ešte vodováha. 19 bodov je marketingový ťah a odpaľovanie bleskov diaľkovo otázne - moc sa mi aparát s faktorom 1,6 do štúdia nevidí. Video kto už potrebuje OK, a pixelov mi je 50D nadostač, alebo, ani viac nepotrebujem, najmä ak by som mal objektívy EF-S.
 
Albedo
2010-01-03 00:15:51
Ta dioda je skutocne len na potlacenie cervenych oci a indikator samospuste. Jediny dovod, preco ti svieti je, ze mas nastavene v prvom submenu polozku Red eye ON/OFF na ON. V skutosnosti ta dioda zasvieti az ked AF potvrdi, ze je zaostrene, takze nemoze pomoct pri zaostrovani. Vynimkou je situacia, ked mas nastavene AF-SERVO, vtedy svieti od okamihu pritlacenia spuste az kym ju nepustis.
 
Strhak
2010-01-03 00:23:17
príspevok od: seifi
Chcem odložiť 550,- € pri kúpe 50D oproti 7D, tak si môžem povedať: ISO to samé, HDMI pripojenie tiež, mikronastavenie BF a FF po 20 krokov doľava doprava každý, display rovnaký, v bodovom meraní rozdiel 3,8% oproti 2,3% plochy mi je ťažko posúdiť, kompenzácia +-5 EV oproti +-2 EV je rozdiel, ale to si prepnem na manuál. Rozdiel vidím v hranole, rýchlosti snímania 8 oproti 6,3, dobre, ešte vodováha. 19 bodov je marketingový ťah a odpaľovanie bleskov diaľkovo otázne - moc sa mi aparát s faktorom 1,6 do štúdia nevidí. Video kto už potrebuje OK, a pixelov mi je 50D nadostač, alebo, ani viac nepotrebujem, najmä ak by som mal objektívy EF-S.
s ISOm ťa sklamem 50D nesiaha ani po kolená 7D. Čo by mňa presvedčilo k 7D tak je obrovský hľadáčik zo 100% pokrytím, ergonómia ( raz chytíš a ostatné Canon fotoaparáty budú už len tehly ;-) ), ISO ja veľké osobne nepotrebujem no to utesnenie by som chcel. Aj AF mi sedí a stačí na moje fotenie na 50D, ale 7D je už úplne o inom. Videl som ako chlapík s tím AF systémom fotil vtáky čo prilietavali smerom priamo naň a to AFko si s tím poradilo bravúrne. Inak toto máš ťažké rozhodovanie a pochybujem že sa rozhodneš za jeden deň, no ja ak by som dnes nemal 50D a nezvažoval vyššiu triedu tak jednoznačne by som bral 7D.
PS. oba foťáky sú Dušan dobré len si musíš určiť na čo ich plánuješ primárne používať ;-)
 
TermiT
2010-01-03 00:24:40
príspevok od: SalvadorD
A ty by si pouzil co?podla teba je v tom aky rozdiel?A preco uprednostunujes to co uprednostnujes?
AdobeRGB ako taky je v poriadku, len problem nastava pri zobrazeni farieb v prehliadaci ktory nepodporuje spravu farieb, tj. kazdy internetovy prehliadac, jedine tusim FF dokaze narabat s profilmi, ale aj to treba manualne zapnut.. Prosto a jednoducho, vacsina z fotiek ktore su tu prilozene, nie su korektne zobrazene, su desaturovane..
 
Answer
2010-01-03 09:07:29
príspevok od: seifi
Chcem odložiť 550,- € pri kúpe 50D oproti 7D, tak si môžem povedať: ISO to samé, HDMI pripojenie tiež, mikronastavenie BF a FF po 20 krokov doľava doprava každý, display rovnaký, v bodovom meraní rozdiel 3,8% oproti 2,3% plochy mi je ťažko posúdiť, kompenzácia +-5 EV oproti +-2 EV je rozdiel, ale to si prepnem na manuál. Rozdiel vidím v hranole, rýchlosti snímania 8 oproti 6,3, dobre, ešte vodováha. 19 bodov je marketingový ťah a odpaľovanie bleskov diaľkovo otázne - moc sa mi aparát s faktorom 1,6 do štúdia nevidí. Video kto už potrebuje OK, a pixelov mi je 50D nadostač, alebo, ani viac nepotrebujem, najmä ak by som mal objektívy EF-S.
Ahoj. Tuto otazku som riesil asi 2 mesiace, takze dobre viem co Ti beha hlavou. :) Stale som mal pocit, ze mi 50D uplne staci a radsej tych cca 500 EUR investujem do objektivu. Skus teda urobit to co ja. Isiel som do obchodu a asi hodinu som skusal oba modely. Aj ked je 50D podla mna vyborny aparat, nakoniec som sa rozhodol pre 7D. (pozn.: a video ma vobec netrapi) Kedze primarne fotim pohyb, tak rychlost 8 obr./sec a 19 ostriacich bodov bola jasna volba. No a o ergonomii ani nehovorim. Clovek jej hned prepadne. Ovladanie je totiz uplne super! (Q-menu, JPG+RAW a pod.) Tak som sa rozhodol, ze neurobim ´krok spät´. :)
 
Kamil Škvarka
2010-01-03 09:25:32
príspevok od: ustalovač
... sekanie je vidieť jedine na slabšej hardvérovej konfigurácii počítača...
na dvojjadrovom 2,2.. no neviem
 
Kamil Škvarka
2010-01-03 09:29:59
príspevok od: Answer
Ahoj. Tuto otazku som riesil asi 2 mesiace, takze dobre viem co Ti beha hlavou. :) Stale som mal pocit, ze mi 50D uplne staci a radsej tych cca 500 EUR investujem do objektivu. Skus teda urobit to co ja. Isiel som do obchodu a asi hodinu som skusal oba modely. Aj ked je 50D podla mna vyborny aparat, nakoniec som sa rozhodol pre 7D. (pozn.: a video ma vobec netrapi) Kedze primarne fotim pohyb, tak rychlost 8 obr./sec a 19 ostriacich bodov bola jasna volba. No a o ergonomii ani nehovorim. Clovek jej hned prepadne. Ovladanie je totiz uplne super! (Q-menu, JPG+RAW a pod.) Tak som sa rozhodol, ze neurobim ´krok spät´. :)
Myslim si,ze spravna uvaha... Takto som to ja riesil dlhsie,ked som kupoval 50D. Vsetci riesili 40D,ze na 50D nieje vpodstate nic nove,ten sum bude zly pri 15MPX a kraviny kraviny. 40D super,50D este lepsi,7D z tychto najlepsi.
 
Ado...
2010-01-03 10:14:52
príspevok od: Albedo
Ta dioda je skutocne len na potlacenie cervenych oci a indikator samospuste. Jediny dovod, preco ti svieti je, ze mas nastavene v prvom submenu polozku Red eye ON/OFF na ON. V skutosnosti ta dioda zasvieti az ked AF potvrdi, ze je zaostrene, takze nemoze pomoct pri zaostrovani. Vynimkou je situacia, ked mas nastavene AF-SERVO, vtedy svieti od okamihu pritlacenia spuste az kym ju nepustis.
Díky...
Tak si na to prišiel, super :)
Nech 7D prináša veľa radosti a v Novom roku len to naj. :)
 
ustalovač
2010-01-03 16:19:15
príspevok od: Kamil Škvarka
na dvojjadrovom 2,2.. no neviem
Myslím, že moja reakcia bola trochu unáhlená. Video v recenzii seká samozrejme aj mne (procesor i5). Myslím, že konverzia do mpg nebola urobená precízne. Ide o formát, ktorý 7D neprodukuje. V originálnom zázname (mov) opakujem, neseká. Napriek tomu som samozrejme tiež toho názoru, že 24 fr. je pre slušný záznam málo. Hlavne pri snímaní rýchle pohybujúcich sa objektov, je 24 viac ako nedostatočných – vznikajú rušivé „chvosty“.
 
seifi
2010-01-03 16:52:49
Ja vychádzam z toho, že ISO je rovnaké na 50D aj 7D, to že sú iné pixely je druhá vec. No na tie megapixely treba zase dobré sklá, pochybujem, že EF-S budú OK, možno až na 17-55/2,8.
Ešte sa vrátim k tomu mikronastaveniu AF (+/-20), funguje to a pomohlo to niekomu ?
 
Strhak
2010-01-03 17:08:55
príspevok od: seifi
Ja vychádzam z toho, že ISO je rovnaké na 50D aj 7D, to že sú iné pixely je druhá vec. No na tie megapixely treba zase dobré sklá, pochybujem, že EF-S budú OK, možno až na 17-55/2,8.
Ešte sa vrátim k tomu mikronastaveniu AF (+/-20), funguje to a pomohlo to niekomu ?
no keď porovnám ISO 6400 na 50D a na 7D tak to to isté nieje. Áno s tímy sklami máš pravdu dokonca si myslím že jediné EF-S sklá ktoré to budú stíhať na špičkovej úrovni sú len CANON EF-S 15-85/3,5-5, 6 IS USM a CANON EF-S 18-135/3,5-5, 6 IS. Tieto sklá sú už stavané aj na toto rozlíšenie. K mikro nastaveniam AF som chcel zakročiť pri tej tvojej 24-105 no nebolo treba, takže funguje to a je to celkom zaujímavá vlastnosť pokiaľ už nemáš inú možnosť ako dostať s foťáku čo najviac. Ak mi zajtra zavoláš vezmem do práce 50D a môžme sa stretnúť J.Kráľa kde si môžeš vyskúšať oba telá. To je jediný rozumný spôsob ako sa rozhodnúť pre jedno alebo druhé telo.
 
marek zelina
2010-01-03 19:26:29
Moj nazor je: Kazdy sa tu handrkuje ktory fotak je lepsi ci je to 5d,50d,40d,7d. Na to aby ste boli dobry fotografy vam nieje treba taky spickovy pristroj,...nie raz sa uz stalo ze foto sutaze vyhrali ludia co maju 350d alebo nikon d40 atd. V skratke,...dobry fotak neznamena dobry fotograf. Dalej co by som chcel povedat je ze to porovnanie sumu pri vyssich hodnotach iso je tiez podla mna zbytocna lebo fotoaparaty co maju podobny sum to jest 40d,50d,7d,d300,d300s si v praxy ani nevsimnete ci je to dako viac zasumene alebo nie,...jednoducho su to malicke rozdiely ktore nezavazia pri tom ci je fotografia dobra alebo zla. Dalej sa mi celokm paci moznost natacania videa z toho dovodu ze bezny fotograf (trebars aj ja) si raz za cas bude urcite chciet natocit nejake video ci uz z fotenia, z volakeho workshopu, promo video atd. A posledne, keby mal 7D ff tak sa skor rozhodnem pren ako pre 5dmk2 - ktory sa chystam kupit v nasledujucich mesiacoch.
 
Martin P
2010-01-03 19:56:03
príspevok od: marek zelina
Moj nazor je: Kazdy sa tu handrkuje ktory fotak je lepsi ci je to 5d,50d,40d,7d. Na to aby ste boli dobry fotografy vam nieje treba taky spickovy pristroj,...nie raz sa uz stalo ze foto sutaze vyhrali ludia co maju 350d alebo nikon d40 atd. V skratke,...dobry fotak neznamena dobry fotograf. Dalej co by som chcel povedat je ze to porovnanie sumu pri vyssich hodnotach iso je tiez podla mna zbytocna lebo fotoaparaty co maju podobny sum to jest 40d,50d,7d,d300,d300s si v praxy ani nevsimnete ci je to dako viac zasumene alebo nie,...jednoducho su to malicke rozdiely ktore nezavazia pri tom ci je fotografia dobra alebo zla. Dalej sa mi celokm paci moznost natacania videa z toho dovodu ze bezny fotograf (trebars aj ja) si raz za cas bude urcite chciet natocit nejake video ci uz z fotenia, z volakeho workshopu, promo video atd. A posledne, keby mal 7D ff tak sa skor rozhodnem pren ako pre 5dmk2 - ktory sa chystam kupit v nasledujucich mesiacoch.
fuuuuu ale si nam to dal
a najlepsie na tom je ze mas pravdu
drz sa toho a mas vyhrane
lovu zdar
 
Ultra TXF
2010-01-03 21:45:19
No neviem ako to funguje na Nikone ,ale na Canone sa pri bodovom meraní expozície viaže blok.AE na stredový bod a nie na ostriaci.To by vysvetľovalo ten prepal na prvom snímku s bleskom,nakoľko po prekomponovaní evidentne stredový bod mieri na tmavé pozadie a nie na Karolovu tvár .Tomu zodpovedá aj správne nasvietenie pozadia na šedú.Drzhý snímok je správne nasvietený len náhodou,keďže bol stiahnutý na minimum.
Rovnako sa viaže blok .AE aj M režime na stredový bod bez ohľadu ostriaci bod.
Blok.AE sa viaže na ostriaci bod len pri pomerovom meraní expozície.
 
seifi
2010-01-03 22:25:05
príspevok od: marek zelina
Moj nazor je: Kazdy sa tu handrkuje ktory fotak je lepsi ci je to 5d,50d,40d,7d. Na to aby ste boli dobry fotografy vam nieje treba taky spickovy pristroj,...nie raz sa uz stalo ze foto sutaze vyhrali ludia co maju 350d alebo nikon d40 atd. V skratke,...dobry fotak neznamena dobry fotograf. Dalej co by som chcel povedat je ze to porovnanie sumu pri vyssich hodnotach iso je tiez podla mna zbytocna lebo fotoaparaty co maju podobny sum to jest 40d,50d,7d,d300,d300s si v praxy ani nevsimnete ci je to dako viac zasumene alebo nie,...jednoducho su to malicke rozdiely ktore nezavazia pri tom ci je fotografia dobra alebo zla. Dalej sa mi celokm paci moznost natacania videa z toho dovodu ze bezny fotograf (trebars aj ja) si raz za cas bude urcite chciet natocit nejake video ci uz z fotenia, z volakeho workshopu, promo video atd. A posledne, keby mal 7D ff tak sa skor rozhodnem pren ako pre 5dmk2 - ktory sa chystam kupit v nasledujucich mesiacoch.
Ak si vyberáš foťák, tak podľa niečoho to vyberať musíš. Podľa čoho, ak nie parametrov? Je dobre si dať nejako do súvislosti cenu a kvalitu. A kvalita je vyjadrena hodnotami k dohodnutým parametrom. Neviem, prečo kupuješ full frame za 2100 a nekúpiš 50 d za 900. V bazare je 5D za 1000. Chceš ale 5D Mark II. Asi je rozdiel v technickom prevedení výrobku z r. 2005 a 2009. Pred výberom foťáku si určite čítal recenzie o 5D Mark II, o čom boli ? O subjektívnych pocitoch alebo nameraných veličinách? Neviem prečo debaty v priestore na tom určenom, kde sa chce človek niečo od skúsenejších dozvedieť, nazývaš handrkovaním. My tu vôbec nehovoríme, kto je aký fotograf a či bude lepší alebo horší po kúpe toho či onoho foťáku.
 
marek zelina
2010-01-04 01:08:38
príspevok od: seifi
Ak si vyberáš foťák, tak podľa niečoho to vyberať musíš. Podľa čoho, ak nie parametrov? Je dobre si dať nejako do súvislosti cenu a kvalitu. A kvalita je vyjadrena hodnotami k dohodnutým parametrom. Neviem, prečo kupuješ full frame za 2100 a nekúpiš 50 d za 900. V bazare je 5D za 1000. Chceš ale 5D Mark II. Asi je rozdiel v technickom prevedení výrobku z r. 2005 a 2009. Pred výberom foťáku si určite čítal recenzie o 5D Mark II, o čom boli ? O subjektívnych pocitoch alebo nameraných veličinách? Neviem prečo debaty v priestore na tom určenom, kde sa chce človek niečo od skúsenejších dozvedieť, nazývaš handrkovaním. My tu vôbec nehovoríme, kto je aký fotograf a či bude lepší alebo horší po kúpe toho či onoho foťáku.
ano suhlasim. samozrejme kazdy z nas si vybera fotak podla akych si kriterii to je fakt. Momentalne vlastnim 40D a vadia mi na nom urcite veci resp citit ze ten fotak nieje po technologickej stranke uplne novy. Nechcem tu byt za dakeho debilka co sa nahana za pixlami ale v mojom pripade to bohuzial aj tak je,...myslim ze 10 v porovnani s 21 je trosku rozdiel a ked budem robit metrove fotky tak to aj patricne ocennim a myslim ze ten kto vidi tak uzna kvalitu. A nekupujem 5dmk2 ani za 2100 ani 2000,1900,1800 a dokonca to bude uplne legalne aj zo zarukou a vsetkym co k tomu patri,...
 
IO-NR
2010-01-04 12:38:41
príspevok od: marek zelina
ano suhlasim. samozrejme kazdy z nas si vybera fotak podla akych si kriterii to je fakt. Momentalne vlastnim 40D a vadia mi na nom urcite veci resp citit ze ten fotak nieje po technologickej stranke uplne novy. Nechcem tu byt za dakeho debilka co sa nahana za pixlami ale v mojom pripade to bohuzial aj tak je,...myslim ze 10 v porovnani s 21 je trosku rozdiel a ked budem robit metrove fotky tak to aj patricne ocennim a myslim ze ten kto vidi tak uzna kvalitu. A nekupujem 5dmk2 ani za 2100 ani 2000,1900,1800 a dokonca to bude uplne legalne aj zo zarukou a vsetkym co k tomu patri,...
Budes prijemne prekvapeny, ako sa ti zlepsi kresba skiel (ak mas L-ka) - mne sa pri skusani 5D MkII vs. 40D zlepsil na FF obraz vsetkych objektivov (az na uplne rohy, samozrejme:)....ja som ale sportak a tak som sa rozhodol setrit na 1D MkIV, len ho budem musiet este aspon raz vyskusat,...jedno stretnutie nestaci:)
Este doplnim k inej reakcii: ano, rozdiely v obraze medzi fotakmi mozno nestoja za take cenove rozdiely, no vyhodu drahsieho aparatu, ci skla si fotograf uvedomi az vtedy, ak sa dostane do extremnejsej situacie, v ktorej ho vacsinou drahsi aparat nesklame,...a ten fotograf, co ma lacnejsi fotak so setakom moze robit maximalne divaka.... O vacsom potenciale na dobry zaber vdaka vyssej rychlosti, lepsej prisposobivosti, ovladaniu, odolnosti atd ani hovorit netreba.
Kazdy fotoaparat ma svoj vyznam. Hovorit ´ved dobra fotka sa da spravit aj s najlacnejsou zrkadlovkou a drahu netreba´ je pravda len za urcitych ´idealnych´ podmienok....lebo dobra fotka na web sa da spravit aj mobilom :)))
 
Albedo
2010-01-04 12:46:24
tak tak, pravdu vravis, len extremne situacie a tych je v praxi az moc, ukazu kvality pristroja :) tam, kde zacina byt praca fotografa platena, tam zacinaju byt poziadavky na techniku stale vyssie a vyssie.
 
jake
2010-01-04 13:14:40
presne tak, je par fotodisciplin kde bez techniky si len v rade divakov, fotograf musi mat vlohy, inac fotkam stale cosi bude chybat - ale profi aparat ma naozaj velke vyhody a da sa fotit vsetko, netreba riesit detaily ale venovat sa kompozicii, spravne si to vystihol
 
seifi
2010-01-04 19:43:03
príspevok od: marek zelina
ano suhlasim. samozrejme kazdy z nas si vybera fotak podla akych si kriterii to je fakt. Momentalne vlastnim 40D a vadia mi na nom urcite veci resp citit ze ten fotak nieje po technologickej stranke uplne novy. Nechcem tu byt za dakeho debilka co sa nahana za pixlami ale v mojom pripade to bohuzial aj tak je,...myslim ze 10 v porovnani s 21 je trosku rozdiel a ked budem robit metrove fotky tak to aj patricne ocennim a myslim ze ten kto vidi tak uzna kvalitu. A nekupujem 5dmk2 ani za 2100 ani 2000,1900,1800 a dokonca to bude uplne legalne aj zo zarukou a vsetkym co k tomu patri,...
S tými objektívmi a 40D je to zaujímavé čo vravíš. Ja som min.týždeň predal 40D pre možno subjektívny dojem, že je to neostré od samého začiatku (pri L-kových sklách) a nevedel som s tým prísť na poriadok. Nemá význam to doťahovať nastavením vo foťáku v uživateľských štýloch, pretože na také úpravy by mal byť PC. Preto sa aj ´bojím´ 7D s tými megapixelami na malom čipe. Všeobecne sa v recenziach píše, že 7D má mäkšiu kresbu ako 50D a pri ISO do 800 je 50D s menším šumom (vizuálne asi nepostrehnuteľné, ale priložené grafy o tom hovorili). Daj typ na ten 5D, som bez foťáku.
 
atiart
2010-01-04 21:09:37
...... další digicirkus:))) idem práve na nákup celých balíkov čb filmov :)))
 
Matúš Koprda
2010-01-04 22:21:05
Máte tam 2x ´kvalitné video´ ako plus v závere.
 
marek zelina
2010-01-05 00:38:54
príspevok od: seifi
S tými objektívmi a 40D je to zaujímavé čo vravíš. Ja som min.týždeň predal 40D pre možno subjektívny dojem, že je to neostré od samého začiatku (pri L-kových sklách) a nevedel som s tým prísť na poriadok. Nemá význam to doťahovať nastavením vo foťáku v uživateľských štýloch, pretože na také úpravy by mal byť PC. Preto sa aj ´bojím´ 7D s tými megapixelami na malom čipe. Všeobecne sa v recenziach píše, že 7D má mäkšiu kresbu ako 50D a pri ISO do 800 je 50D s menším šumom (vizuálne asi nepostrehnuteľné, ale priložené grafy o tom hovorili). Daj typ na ten 5D, som bez foťáku.
no to bude asi lepsie riesit priamo a nie tu na e-photo,....moj mail je zelina.marek@gmail.com
 
marek zelina
2010-01-05 00:42:18
príspevok od: atiart
...... další digicirkus:))) idem práve na nákup celých balíkov čb filmov :)))
na film dnes fotia fajnsmekry,....a digital je uz v dnesnej dobe omnoho lepsie riesenie, ci sa to tyka,..kvality fotiek, PP, prislusenstva atd.
 
atiart
2010-01-05 00:48:42
príspevok od: marek zelina
na film dnes fotia fajnsmekry,....a digital je uz v dnesnej dobe omnoho lepsie riesenie, ci sa to tyka,..kvality fotiek, PP, prislusenstva atd.
. oh, diky, ani som nevedel že som fajnšmeker :))) ... verím Ti Zeli, lenže mňa nebaví ten digi , nemám k tomu vsťach , a skutočne robím občas fotografie na baritový papier s osvitom, a to z digi je nemožné .... dik za pochopenie
 
immortal20
2010-01-06 10:27:29
paradny fotak ale 1460 € za APS-C sa mi zda moc nakolko FF 5DmII je za 2 141 € ale to je asi len moj subjektivny pocit ... clanok super ... stale snivam o ´odlahcenych verziach´ ktore by nemali npr moznost videa a stali by npr o 300€ menej ...
 
slavmiro
2010-01-08 12:10:29
príspevok od: oboy
Ked o to bude zaujem, tak netreba presviedcat (najma fotenie rally). Teraz zial fotim skor ine veci ($$) na ukor sportovej fotky :(
ehm, rypat do zltocierneho tabora v recenzii aLkacov sa nepatri, zvlast v kategorii ergonomia, lebo to je len rozpravka. Tiez nominovat nevydareny Mark III medzi krala reportaznych aparatov je scestne, nepoznam ziadneho vyborneho reportazneho fotografa, co by pouzivali taku tazku a napadnu kravu. Mozno v pripade sportoveho dokumentu (co nie je reportaz), ale co z toho ked jednym dychom dodavas a priznavas, ze ten aparat ma STALE problem s autofocusom, dokonca v kombinacii s profi sklom EF 70-200/2.8L od toho isteho vyrobcu?? Ako keby fotenie za $$ zamutilo myslienky autora (joke).. ;)
Ad. Divadelny workshop, predpokladam ze prezentujes najlepsi zaber co sa podaril. Skoda ze toho kompo a svetly LHR trochu berie pozornost. Ale ISO3200 je velmi slusne, beriem ako demo schopnosti nastroja, lebo cas 1/320s umoznoval predlzit a ist na nizsie ISO s pritiahnut clonu na F3.5 aspon. Ale opakujem ako demo zaber velice dobre.

P.S. Zostava priznat ze Canon 7D sa pekne dotiahol na dnes uz 3-rocny model Nikonu D300 a v niecom ho vdaka casovemu sklzu mozno prekonal. Este vychytat muchy s remote flashovanim a pocitam ze v roku 2012 bude mat Canon bezproblemovy aparat v APS-C kategorii.

God bless good light! :)
 
marek zelina
2010-01-08 18:18:51
toto moze len nikonista slavmiro napisat
 
oboy
2010-01-08 20:39:51
God bless Slavmiro!

Som rad, ze si neodisiel uplne, bola by to skoda. Ja si vzdy rad rypnem do zltocierneho ..., preco nie. Ale toto nebolo len suche rypnutie, mne sa tie vase aparaty naozaj blbo drzia, asi uz mam ruku nejak zdeformovanu od Canonov a ten Nikon je v nej potom vzdy nieco otrasne. Spochybnovat Marka III na zaklade precitanych ´recenzii´ a obcasnych videni vybornych reportaznych fotografov s krabickami v rukach je scestne. Mam z divadelneho WS par fajnych fotiek a pochadzaju od nevydareneho Marka, zo 7D ma nezaujala ziadna, ale som rad, ze teba ano. Rady beriem tiez, asi na ne na mieste nezostal cas.

Tack so mycket, hej do
 
PalinoBA
2010-01-10 18:23:54
Aj tak bude canon vzdy lepsi ako NIKON !
 
attila.farkas
2010-01-10 18:45:26
chudak Srnec, ten musel mat oci po tych 7 ci kolko pokusoch jak angorak :D
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-01-10 18:57:44
príspevok od: PalinoBA
Aj tak bude canon vzdy lepsi ako NIKON !
Ako majitel Nikonu musim s tebou suhlasit. Kopirky sa zltociernym stale nedaria. :-)
 
marek kikinder
2010-01-10 20:49:25
príspevok od: Karol Srnec
Ako majitel Nikonu musim s tebou suhlasit. Kopirky sa zltociernym stale nedaria. :-)
dobrý! :D:D:D
 
pe3k
2010-01-10 23:41:30
ja uz som par krat na teba reagoval no neda sa mi nereagovat znova.... to co pises je scestne, obmedzene a smiesne :))) a co sa 1D marka III tyka.. nikdy si ho nedrzal nikdy si s nim nefotil a sam nevies o com pises :))) ja som v poslednom case chcel presedlat na NIKON a kupil D3 ale ked som si to testoval 1D vs D700/D3 tak som sa utvrdil ze 1Dmark je aj tak fajn... a prechadzat sa mi neoplati.... mozno casom na 1Dmark IV :))) a neviem co mas s ergonomiou??? nechapem.. ked canon sa ovela lepsie drzi a funkcne mi pride prijatelnejsie.. ale to je vec zvyku... a este... co sa ostrenia tyka 1D je na tom podstatne lepsie ako taka D700 a take ostrenie ma aj D3.... takze clovek kto porovnal oba pristroje a cita co tu ty pises sa musi chytat za hlavu..... neviem ani co napisat aby to tak absurdne vyznelo ako to co pises ty :)))
 
slavmiro
2010-01-11 11:39:48
príspevok od: pe3k
ja uz som par krat na teba reagoval no neda sa mi nereagovat znova.... to co pises je scestne, obmedzene a smiesne :))) a co sa 1D marka III tyka.. nikdy si ho nedrzal nikdy si s nim nefotil a sam nevies o com pises :))) ja som v poslednom case chcel presedlat na NIKON a kupil D3 ale ked som si to testoval 1D vs D700/D3 tak som sa utvrdil ze 1Dmark je aj tak fajn... a prechadzat sa mi neoplati.... mozno casom na 1Dmark IV :))) a neviem co mas s ergonomiou??? nechapem.. ked canon sa ovela lepsie drzi a funkcne mi pride prijatelnejsie.. ale to je vec zvyku... a este... co sa ostrenia tyka 1D je na tom podstatne lepsie ako taka D700 a take ostrenie ma aj D3.... takze clovek kto porovnal oba pristroje a cita co tu ty pises sa musi chytat za hlavu..... neviem ani co napisat aby to tak absurdne vyznelo ako to co pises ty :)))
1. moje prispevky sa snazia byt scestne, smiesne, vesele a pod. Diskusia pod clabkom je nieco ine ako recenzia samotna, kde ale spolurecenzent tu ironicky podpichol, tak hrdo a bez obav mu to vraciam. Som totiz o.i. v stave doniest miestoprisazne vyhlasenie aj 8mich Canonistov co verejne potrvdia, ze sa im zda ergonomia Nikonu o kusok lepsia ako Nikonu.
2. nepoznas ma a nemozes vediet, co som drzal a co nie. Priznavam bez mucenia, ze som chvilu fotil s MkII aj s MkIII. Rozmiestnenie zaostrovacihc bodov (sucast ergonome) je chabe, to je moj nazor. Na to ze Mk.III trpi trochu nepresnym focusom som neprisiel sam, lebo C-ecka tolko nepouzivam. Ale verim vlastnikom, nakolko je to potvrdene z viacerych zdrojov.
3. mnohi tu sklonuju a ospevuju najnovsie fotoaparaty a idu sa za ne pobit. Ja vravim, j*bat na techniku, ide hlavne o foto. Tvrdim ze 98% tunajsich co maju dojem, ze potrebuju FF ana urovni D3/CIII nedokaze vyuzit ani to co im ponukaju nizsie modely..
 
pe3k
2010-01-11 11:42:57
suhlasim s bodom 3. som v nom aj ja zahrnuty :))) a ostatne body to je zamotany kruh :)
 
slavmiro
2010-01-11 13:40:21
príspevok od: pe3k
suhlasim s bodom 3. som v nom aj ja zahrnuty :))) a ostatne body to je zamotany kruh :)
no jo, chybicka se vloudila, sorry, zaver bodu 1) mal zniet ´ergonomia
Nikonu o kusok lepsia ako Canonu..´ :)
 
Ferdo
2010-01-11 22:23:40
ako sa toci video so 7D (aj s 5D) :)

http://www.vimeo.com/8087759
 
anton julény
2010-01-12 00:00:58
Naučil se komunikovat s ptáky a zjistil, že jejich konverzace je fantasticky nudná. Týkala se výhradně rychlosti větru, rozpětí křídel, poměru síly a váhy, a pak také rúznych bobulí. Bohužel, prišel na to, že jakmile se naučíte ptačí řeči, okamžite si uvědomíte, že vzduch je plný hloupého ptačího tlachání.
Douglas Adams: Stopařúv prúvodce galaxií, 1982.

Dúfam, že si každý nájde nejaký skrytý význam tohto citátu a ak si vyberie to negatívne, tak sa neurazí.
 
oboy
2010-01-12 00:21:59
Diskusia pod recenziou je nieco ine, to je pravda, ale podla mna by mala (mohla) obohatit samotnu recenziu (nazory, otazky, odpovede uzivatelov). Slavmirove postrehy su vyborne, aj ked podane jeho sposobom, co ich u vela ludi diskvalifikuje (skoda). Autofokus MarkaIII ma problemy. Ma ich v podmienkach, kde ich bude mat aj D3 a pravdepodobne aj MarkIV. Vo svetovych agenturach sa vsak v ostatnych rokoch stale objavuju vynikajuce fotky a pritom nepresli vsetci na Nikon. Hmmm... Sony?
EOS 20D mal funkcie, ktore som v zivote nevyuzil. MarkIII ich ma 4x tolko a 90% casu fotim na prioritu clony a pouzivam stredovy AF bod. Je na tom nieco zle? Profesionalny aparat si kupujem preto, aby som to bol vzdy len ja, kto je limitujucim faktorom pri praci, nie fotak. Nech uz su podmienky akekolvek.
 
slavmiro
2010-01-12 09:51:57
dakujem, moja oblubena literatura, i ked ten citat si uz nepamatam.. :)
 
slavmiro
2010-01-12 09:58:39
dakujem, myslim ze si to dobre vystihol. A presne, moje prispevky nemaju ambicie byt vseobjimajuci mainstream ale skor undergroung ci stoka.. :)
Par rokov dozadu boli Cecka lepsie, v segmentne FF nemali konkurenciu. Profici maju nakupene skla ako EF400, EF800 a pod. a maju uz navyky pre danu znacku. Momentalne je na tom najkon v FF segmente o maly odstup lepsie, ale to moze byt samozrejme docasny stav. Vsetko jedno, ide o dobre fotky.. :)
 
Ultra TXF
2010-01-12 20:35:06
http://canonfieldreviews.com/canon-7d-3-autofocus/
 
flanker
2010-05-07 19:41:33
Mam 7D cca mesiac. Ale teraz som si vsimol, neviem ci to tam bolo uz pred tym, ked sa pozeram cez hladacik najma na jasne plochy alebo oblohu, vidim jemny raster zlozeny z malickych ciernych bodov. Je to viac viditelne, ked manualne rozostrim scenu, hlavne pri dlhsich ohniskach. Je to tam na EF 24-105 aj EF 70-300. Cez live view nie je ziaden problem. Tak isto ani na fotkach nic nie je vidiet. Stretli ste sa s niecim podobnym? Je to normalne?
 
Ado...
2010-05-07 21:04:16
príspevok od: flanker
Mam 7D cca mesiac. Ale teraz som si vsimol, neviem ci to tam bolo uz pred tym, ked sa pozeram cez hladacik najma na jasne plochy alebo oblohu, vidim jemny raster zlozeny z malickych ciernych bodov. Je to viac viditelne, ked manualne rozostrim scenu, hlavne pri dlhsich ohniskach. Je to tam na EF 24-105 aj EF 70-300. Cez live view nie je ziaden problem. Tak isto ani na fotkach nic nie je vidiet. Stretli ste sa s niecim podobnym? Je to normalne?
Tiež mám 7D s 24-105 a pri pohľade do hľadáčika tam tiež vidím napr. na oblohe jemný film maličkých čiernych bodiek. Mám to tam od začiatku.
Pri pohľade cez 17-55 to tam nieje a s mi vychádza, že je to niečo v objektíve.
Asi to bude nejaký člen v 24-105. Ale, čo presne to robí-neviem:(
Ešte vyskúšaj jednu vec.
Pozri sa do hľadáčika s 24-105,vypni 7D nič sa nedeje a potom vytiahni baterku zo 7D :)
Bez baterky bude s 24-105 riadna tma.
Bez baterky s 17-55 sa pri pohľade do hľadáčika nič nezmení.
 
flanker
2010-05-07 21:14:55
Dakujem za odpoved. Trocha mi spadol kamen zo srdca.

Bohuzial 17-55 nemam, takze nemam to ako vyskusat. Hladam nejake info k tomu na nete, ale okrem ludi s podobnou skusenostou som nic ine nenasiel. Mozno to bude samotnou svetelnostou objektivu. Pretoze mne to robi aj na EF 70-300.

Zaujimave ale je, ze pises, ze pri vytiahnutej baterke ti display so 17-55kou nestmavne. Toto uz neviem ´vysvetlit´ svetelnostou. Napada ma uz len jedine to, ze EF-S skla maju v sebe nieco navyse oproti ´EF´ sklam ...

Tak este raz vdaka.
 
flanker
2010-05-10 13:05:46
príspevok od: flanker
Mam 7D cca mesiac. Ale teraz som si vsimol, neviem ci to tam bolo uz pred tym, ked sa pozeram cez hladacik najma na jasne plochy alebo oblohu, vidim jemny raster zlozeny z malickych ciernych bodov. Je to viac viditelne, ked manualne rozostrim scenu, hlavne pri dlhsich ohniskach. Je to tam na EF 24-105 aj EF 70-300. Cez live view nie je ziaden problem. Tak isto ani na fotkach nic nie je vidiet. Stretli ste sa s niecim podobnym? Je to normalne?
Tak ak by to niekoho zaujimalo, tu je oficialna odpoved z Canon-u:

---
Otestovali sme EOS 7D s viacerými Canon objektívmi (EF, EF-S) a výsledok je taký ako ho opisujete. V hľadáčiku je vidieť veľké množstvo malých čierných bodiek, k okrajom hľadáčika tieto bodky pribúdajú. Je to vidieť najmä pri dlhšej ohniskovej vzdialenosti. Je to normálny jav, ktorý nemá vplyv na kvalitu fotografií. Technická podpora nemá informácie prečo sa tie bodky v hľadáčiku nachádzajú. Pokiaľ máte pocit, že výsledne fotografie sú ovplyvnené
spomínanými bodkami na úkor kvality, kontaktujte autorizované servisné stredisko.
---

;-)
 
Striker©
2010-10-02 12:42:39
príspevok od: flanker
Tak ak by to niekoho zaujimalo, tu je oficialna odpoved z Canon-u:

---
Otestovali sme EOS 7D s viacerými Canon objektívmi (EF, EF-S) a výsledok je taký ako ho opisujete. V hľadáčiku je vidieť veľké množstvo malých čierných bodiek, k okrajom hľadáčika tieto bodky pribúdajú. Je to vidieť najmä pri dlhšej ohniskovej vzdialenosti. Je to normálny jav, ktorý nemá vplyv na kvalitu fotografií. Technická podpora nemá informácie prečo sa tie bodky v hľadáčiku nachádzajú. Pokiaľ máte pocit, že výsledne fotografie sú ovplyvnené
spomínanými bodkami na úkor kvality, kontaktujte autorizované servisné stredisko.
---

;-)

Nuz pekne Ta, slusne povedane, vypoklonkovali :)
 
flanker
2010-10-04 12:16:08
V podstate hej. Ale uz som si na to zvykol - na tie cierne bodky. Lepsie povedane, neviem si to uz predstavit bez toho. Pomaha to v ostreni, kontrole spravneho zaostrenia atd. ...
 
catrine
2010-11-25 17:44:33
Pise sa tu, ze Canon 7D kladie obrovske naroky na kvalitu objektivov... Prosim ktore su tie vysokokvalitne? Ktory objektiv by ste odporucali, ak nechcem mat vela objektivov? D
 
flanker
2010-11-25 17:53:35
príspevok od: catrine
Pise sa tu, ze Canon 7D kladie obrovske naroky na kvalitu objektivov... Prosim ktore su tie vysokokvalitne? Ktory objektiv by ste odporucali, ak nechcem mat vela objektivov? D
Ja mam EF 24-105L. Kresli dobre aj na 7D. Pred tym som mal 40D, kresba je podobna.

Mam skusenost, ze velmi dobry objektiv na snimacoch s mensim rozlisenim je rovnako dobry aj na hustejsich snimacoch. Ak vsak objektiv ´vaha´ v niektorych situaciach, ohniskach, na plnu dieru atd. uz na redsich snimacoch, podobne ´vahanie´, mozno este znasobene bude aj na hustejsich snimacoch. Napr. Tokina 16-50 kresli dobre aj na 7D, pevna 85ka 1.8 tiez, 24-70L tiez (aj ked vseobecne je trocha horsiach na vsetkych typoch snimacov). Vyskusal som este nejake tele EF 200L 2.8, 70-200 f/4 s IS aj bez IS. Vsetky kreslili aj na 7D vynikajuco. Dobre vysledku som mal aj s Tokinou 50-135. Horsich objektivov som neskusal vela. Napr. Tokina 28-70 2.6-2.8 uz na 7D robi dost vela ´halo´ efektov a hlavne na dlhom konci ...
 
catrine
2010-11-26 09:18:38
A skusali ste niekto so 7D Canon 18-200/F3.5-5.6 EF-S IS, Tamron AF 18-250 mm F/3.5-6.3 Di-II ci Canon EF-S 18-135 mm F 3,5-5,6 IS? Ako sa spravaju?
 
Marcel Rebro
2010-11-26 12:42:29
príspevok od: catrine
A skusali ste niekto so 7D Canon 18-200/F3.5-5.6 EF-S IS, Tamron AF 18-250 mm F/3.5-6.3 Di-II ci Canon EF-S 18-135 mm F 3,5-5,6 IS? Ako sa spravaju?
skus pozriet odporcuane objetivy v tomto clanku

http://www.ephoto.sk/foto-technika/recenzie/canon-eos-60d/


 
catrine
2010-12-02 23:35:13
Dakujem flanker a mrco za info, a ak by niekoho zaujimalo ohladom objektivov, nasla som este linku http://www.megapixel.cz/canon-eos-7d?stranka=komentare. Dufam, ze nakoniec vyberiem dobre :)
 
Bafi
2010-12-04 15:57:55
Ahojte plánujem si zakúpiť Canon 7D, ale mám tieto objektívy a nie som si istá či budú s telom dobre spolupracovať. Poradí niekto? Canon 18-55mm 3,5-5,6 II, Tamron 70-300mm 4-5.6 a Tamron 28-75mm F/2.8. Dík
 
bear
2010-12-04 16:27:19
Fungovat budu, ale nie su to objektivy, ktore zodpovedaju tejto triede fotoaparatu a budu casto limitovat jeho moznosti, kresbou, rychlostou zaostrovania, mechanickou kvalitou a inymi nedostatkami. Mozno este ten tamron 28-75 moze byt opticky ok.
 
busva
2010-12-05 05:59:53
Síce trochu neskôr, ale ak vieš anglicky, tak tu nájdeš odpoveď na čierne bodky :-)
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E7D/E7DVIEWFINDER.HTM
 
flanker
2010-12-07 09:46:04
Dost neskoro, ale vdaka.
Ja som do prispevkov pastol aj oficialnu odpoved Canon-u, je tam pod tym ...
 
flanker
2010-12-07 09:47:50
Ale to co si pastol je iny problem. Popisuju tam, ked vytiahnes bateriu. Moj prispevok bol o inom. Treba lepsie citat ...
 
bear
2011-03-01 12:30:56
Mal som teraz 2 tyzdne pozicany 7D a bol som prijemne prekvapeny. Dufam, ze nastupca 5D bude mat aspon takyto AF system.
 
Laco315
2011-03-01 15:04:48
Ak sa ťa môžem spýtať, na akých objektívoch si ho testoval
 
bear
2011-03-01 16:23:57
príspevok od: Laco315
Ak sa ťa môžem spýtať, na akých objektívoch si ho testoval
Prevazne som pouzival Canon 100-400L, 200/1.8L, 100/2.8 macro USM, 85/1.2L
 
titinius
2011-03-01 16:25:47
príspevok od: bear
Prevazne som pouzival Canon 100-400L, 200/1.8L, 100/2.8 macro USM, 85/1.2L
tie posledne dva by som strasne chcel
 
titinius
2011-03-01 16:29:50
príspevok od: Ferdo
ako sa toci video so 7D (aj s 5D) :)

http://www.vimeo.com/8087759
z ruky odporucam FHD

http://www.youtube.com/watch?v=CLmNokmplwI
 
Laco315
2011-03-01 16:31:36
Dik
Všetko je daleko pred mojimi zo svetelnosťou, ja mam EF17-40 / f4 a EF24-105 / f4. Niekedy sa mi zdá ako keby robil menej ostre fotky, a aj pri použití exter blesku. Hlavne s tou 24-105.
 
titinius
2011-03-01 16:39:00
príspevok od: flanker
Tak ak by to niekoho zaujimalo, tu je oficialna odpoved z Canon-u:

---
Otestovali sme EOS 7D s viacerými Canon objektívmi (EF, EF-S) a výsledok je taký ako ho opisujete. V hľadáčiku je vidieť veľké množstvo malých čierných bodiek, k okrajom hľadáčika tieto bodky pribúdajú. Je to vidieť najmä pri dlhšej ohniskovej vzdialenosti. Je to normálny jav, ktorý nemá vplyv na kvalitu fotografií. Technická podpora nemá informácie prečo sa tie bodky v hľadáčiku nachádzajú. Pokiaľ máte pocit, že výsledne fotografie sú ovplyvnené
spomínanými bodkami na úkor kvality, kontaktujte autorizované servisné stredisko.
---

;-)
je to tym ze 7D nema elektronicku nevymenitelnu matnicu, ktora nefunguje ked je fotak vypnuty, a tie cierne body su pixely ktore sa aktivuju vzhladom na to co si zelas zobrazit, ked nic tak su \"priehladne\"
 
flanker
2011-03-01 21:57:44
príspevok od: titinius
je to tym ze 7D nema elektronicku nevymenitelnu matnicu, ktora nefunguje ked je fotak vypnuty, a tie cierne body su pixely ktore sa aktivuju vzhladom na to co si zelas zobrazit, ked nic tak su \"priehladne\"
Nie, to nie je ono. Precitaj si vsetky prispevky, potom pochopis ... Ale vravim, uz to nie je problem. \"Grain dots\"su pridane zamerne a ja za to kanonakom dakujem.
 
titinius
2011-03-02 00:18:51
príspevok od: flanker
Nie, to nie je ono. Precitaj si vsetky prispevky, potom pochopis ... Ale vravim, uz to nie je problem. \"Grain dots\"su pridane zamerne a ja za to kanonakom dakujem.
a preco zamerne ? aky to ma efekt? dik
 
flanker
2011-03-02 10:03:10
Citaj, napisal som to do tejto diskusie .......
 
pcero
2011-05-19 17:50:28
Mam jednu otazku. Potreboval by som poradit ohladom tohto canonnu 7D. Mam ho uz skoro rok a dnes ma prekvapil nemilym errorom. Na dospley mi napisal ERR 40 a nedal sa vobec ovladat, bol uplne mrtvy. Vypol a zapol som ho a nic. Tak som bybral baterku a vlozil spat. opat isiel a opat err 40. Tak som opat vybral baterku a potom aj druhu baterku a po chvilke som ju vlozil spat a uz ide.
Mozete mi poradit aka je to chyba ? a co sa s tym da robit ?
vdaka
 
bear
2011-05-19 17:53:27
príspevok od: pcero
Mam jednu otazku. Potreboval by som poradit ohladom tohto canonnu 7D. Mam ho uz skoro rok a dnes ma prekvapil nemilym errorom. Na dospley mi napisal ERR 40 a nedal sa vobec ovladat, bol uplne mrtvy. Vypol a zapol som ho a nic. Tak som bybral baterku a vlozil spat. opat isiel a opat err 40. Tak som opat vybral baterku a potom aj druhu baterku a po chvilke som ju vlozil spat a uz ide.
Mozete mi poradit aka je to chyba ? a co sa s tym da robit ?
vdaka
Do servisu, kym je v zaruke a kym sa prejavuje chyba. Tato otazka s recenziou velmi nesuvisi, takze by mala patrit skor do fora.
 
Dante
2011-05-19 21:53:32
príspevok od: pcero
Mam jednu otazku. Potreboval by som poradit ohladom tohto canonnu 7D. Mam ho uz skoro rok a dnes ma prekvapil nemilym errorom. Na dospley mi napisal ERR 40 a nedal sa vobec ovladat, bol uplne mrtvy. Vypol a zapol som ho a nic. Tak som bybral baterku a vlozil spat. opat isiel a opat err 40. Tak som opat vybral baterku a potom aj druhu baterku a po chvilke som ju vlozil spat a uz ide.
Mozete mi poradit aka je to chyba ? a co sa s tym da robit ?
vdaka
mal som čosi podobné na 50D, spravila to až reklamácia...
 
Sanfu
2012-03-12 21:04:49
Prečo v menu nastavenia videa píše iba:
1920 x 1080 25p
1920 x 1080 24p
1280 x 720 50p
640 x 480 50p

...a v popise:
Vo Full HD rozlíšení 1920x1080 bodov vo frekvencii 30/25/24 obrázkov za sekundu.
V HD rozlíšení 1280x720 bodov vo frekvencii 60/50 obrázkov za sekundu
Vo VGA rozlíšení 640x480 bodov tiaž vo frekvencii 60/50 obrázkov za sekundu

Kde sa dá nastaviť napríklad tých 60p? Resp. iný počet snímok za sekundu ako je v menu?
7D som držal v rukách raz, a hneď som sa do toho menu pozrel (keďže plánujem jeho kúpu a video je pre mňa dosť dôležité), no nič také som nenašiel.

Vďaka za odpoveď.
 
bear
2012-03-12 22:33:14
príspevok od: Sanfu
Prečo v menu nastavenia videa píše iba:
1920 x 1080 25p
1920 x 1080 24p
1280 x 720 50p
640 x 480 50p

...a v popise:
Vo Full HD rozlíšení 1920x1080 bodov vo frekvencii 30/25/24 obrázkov za sekundu.
V HD rozlíšení 1280x720 bodov vo frekvencii 60/50 obrázkov za sekundu
Vo VGA rozlíšení 640x480 bodov tiaž vo frekvencii 60/50 obrázkov za sekundu

Kde sa dá nastaviť napríklad tých 60p? Resp. iný počet snímok za sekundu ako je v menu?
7D som držal v rukách raz, a hneď som sa do toho menu pozrel (keďže plánujem jeho kúpu a video je pre mňa dosť dôležité), no nič také som nenašiel.

Vďaka za odpoveď.
prepni si vydeo system na NTSC (teraz mas PAL), potom bude ponukat namiesto 25/50fps 30/60
 
lowenature
2012-03-13 08:47:49
príspevok od: Sanfu
Prečo v menu nastavenia videa píše iba:
1920 x 1080 25p
1920 x 1080 24p
1280 x 720 50p
640 x 480 50p

...a v popise:
Vo Full HD rozlíšení 1920x1080 bodov vo frekvencii 30/25/24 obrázkov za sekundu.
V HD rozlíšení 1280x720 bodov vo frekvencii 60/50 obrázkov za sekundu
Vo VGA rozlíšení 640x480 bodov tiaž vo frekvencii 60/50 obrázkov za sekundu

Kde sa dá nastaviť napríklad tých 60p? Resp. iný počet snímok za sekundu ako je v menu?
7D som držal v rukách raz, a hneď som sa do toho menu pozrel (keďže plánujem jeho kúpu a video je pre mňa dosť dôležité), no nič také som nenašiel.

Vďaka za odpoveď.
NTSC norma videa v USA a podobných krajinách .
PAL , Európa.
 
Sanfu
2012-03-13 12:03:46
Aha, takže tam je háčik Ďakujem.
 
lowenature
2012-04-24 19:48:52
Výkon exter. bleskov sa dá regulovať aj v manuálnom režime .Skôr ma štve ,že neviem ako alebo či sa dá použiť zabudované odpaľovanie ,so synchronizáciou s rýchlymi časmi závierky .Pretože keď prepnem foták na manuál viac ako na X-sync ma nepustí. Má niekto skúsenosť?
 
lowenature
2012-04-24 19:49:57
so synchronizáciou s krátkymi časmi závierky
 
bear
2012-04-24 21:11:14
príspevok od: lowenature
Výkon exter. bleskov sa dá regulovať aj v manuálnom režime .Skôr ma štve ,že neviem ako alebo či sa dá použiť zabudované odpaľovanie ,so synchronizáciou s rýchlymi časmi závierky .Pretože keď prepnem foták na manuál viac ako na X-sync ma nepustí. Má niekto skúsenosť?
Nie, s internym bleskom HSS nefunguje (ani priblysknutie, ani riadenie externych bleskov).
Na priblysknutie potrebujes nejaky blesk staci aj 270EXII a na riadenie potrebujes Canon ST-E2, 580EX, 600EX, 600EX-RT, alebo youngnuo ST-E2.
 
lowenature
2012-04-25 06:15:14
príspevok od: bear
Nie, s internym bleskom HSS nefunguje (ani priblysknutie, ani riadenie externych bleskov).
Na priblysknutie potrebujes nejaky blesk staci aj 270EXII a na riadenie potrebujes Canon ST-E2, 580EX, 600EX, 600EX-RT, alebo youngnuo ST-E2.
Sory ale nejak som to nepochopil , mám 580EX II a chcel som ho ako HSS riadiť priamo s fotáku . Takže len ST-E2 ? Už som kúpil kábel s E-TTL dúfam že s tým to pôjde .Dík.
 
bear
2012-04-25 06:29:26
príspevok od: lowenature
Sory ale nejak som to nepochopil , mám 580EX II a chcel som ho ako HSS riadiť priamo s fotáku . Takže len ST-E2 ? Už som kúpil kábel s E-TTL dúfam že s tým to pôjde .Dík.
S kablom to pojde, ale s internym bleskom nie.
 
lowenature
2012-04-25 06:50:11
príspevok od: bear
S kablom to pojde, ale s internym bleskom nie.
OK
 
dePappa
2012-06-28 08:39:15
velmi pekny krok od canonu, novy firmware pre 7d uz v auguste
http://www.dpreview.com/news/2012/06/28/Canon-EOS-7D-firmware-v2-major-update
 
bear
2012-08-07 08:27:59
Vyesiel novy firmware (2.0) ktory prinasa dost vylepseni a novych vlastnosti:
http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_7d/#DriversAndSoftware

RAW burst do 25 obrazkov
prevod RAW do JPG vo fotoaparate
Rating hviezdickami priamo vo fotaku
Zmena velkosti JPG
rozsah automatickeho iso nastavitelny horny limit v rozsahu 400-6400
rucne nastavenie citlivosti mikrofonu pri videu
kompatibilita s GPS GP-E2
prisposobitelny nazov suboru
Time zone nastavenie
rychlejsie posuvanie zvacsenych obrazkov pri prehliadani
rychle menu pri prehliadani
 
LastHit
2012-08-07 08:56:55
príspevok od: bear
Vyesiel novy firmware (2.0) ktory prinasa dost vylepseni a novych vlastnosti:
http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_7d/#DriversAndSoftware

RAW burst do 25 obrazkov
prevod RAW do JPG vo fotoaparate
Rating hviezdickami priamo vo fotaku
Zmena velkosti JPG
rozsah automatickeho iso nastavitelny horny limit v rozsahu 400-6400
rucne nastavenie citlivosti mikrofonu pri videu
kompatibilita s GPS GP-E2
prisposobitelny nazov suboru
Time zone nastavenie
rychlejsie posuvanie zvacsenych obrazkov pri prehliadani
rychle menu pri prehliadani
Vdaka, hned je den krajsi
 
Roman Point
2014-03-28 19:34:31
Zdravím. Pozeral som nejaké recenzie na nete konkrétne YT. Bol tam aj priamo test 550D / 60D / 7D a obrazovo čo sa týka kvality bol 7D na tom horšie než 550D máte podobné skúsenosti? Sklá boli použité Lkové a je to kanál kde sa venujú čisto testom aparatov a objektívov.
Dakujem za odpoveď a postrehy. Mám 600D a rozmýšlam nad výhodnou výmenou za 7D..
 
yves998
2014-03-28 23:35:57
príspevok od: Roman Point
Zdravím. Pozeral som nejaké recenzie na nete konkrétne YT. Bol tam aj priamo test 550D / 60D / 7D a obrazovo čo sa týka kvality bol 7D na tom horšie než 550D máte podobné skúsenosti? Sklá boli použité Lkové a je to kanál kde sa venujú čisto testom aparatov a objektívov.
Dakujem za odpoveď a postrehy. Mám 600D a rozmýšlam nad výhodnou výmenou za 7D..
videl som to porovnanie,myslim ze sa jedna o nebadatelne rozdiely v kvalite vystupu,ale ergonomia,autofocus,celkova kvalita fotaku je definitivne na strane 7D

celkovo bol Canon 7D trochu nedoceneny model ,mal som ich zo 3 kusy a nikdy nesklamal,fotky z neho boli vzdy absolutne dokonale...

neni som ale moc technicky tip ,mozem sa mylit ,7D ale na rozdiel ostatnych hore menovanych nebudi dojem hrackarskych fotacikov
 
Roman Point
2014-03-29 09:23:30
príspevok od: yves998
videl som to porovnanie,myslim ze sa jedna o nebadatelne rozdiely v kvalite vystupu,ale ergonomia,autofocus,celkova kvalita fotaku je definitivne na strane 7D

celkovo bol Canon 7D trochu nedoceneny model ,mal som ich zo 3 kusy a nikdy nesklamal,fotky z neho boli vzdy absolutne dokonale...

neni som ale moc technicky tip ,mozem sa mylit ,7D ale na rozdiel ostatnych hore menovanych nebudi dojem hrackarskych fotacikov
Ďakujem za názor
 
marcus_labeo
2014-09-11 13:52:11
Onedlho by mal byť predstavený nástupca Mark II: http://img01.quesabesde.com/media/img/noti/0075/fuji_50_140mm_01.jpg
20 MPx senzor (zrejme zhodný s 70D) sa dal čakať, bomba ale bude snímanie 10 fps a 65 ostriacich bodov (všetky krížové), poteší wi-fi a 1080/60p video.
 
jan21
2014-09-11 14:02:10
príspevok od: marcus_labeo
Onedlho by mal byť predstavený nástupca Mark II: http://img01.quesabesde.com/media/img/noti/0075/fuji_50_140mm_01.jpg
20 MPx senzor (zrejme zhodný s 70D) sa dal čakať, bomba ale bude snímanie 10 fps a 65 ostriacich bodov (všetky krížové), poteší wi-fi a 1080/60p video.
wifi nebude (a nechcem!) gps bude (a chcem!), kovové telo (chcú všetci) AF systém z D1X (chceme!)...
Dnešná - doplnená špecific:
http://www.canonrumors.com/tag/eos-7d-mark-ii/

...ešte nech pustia cenu ~2000€ - vyhlásme tipovaciu súťaž a kto bude presnejší...bude hrdý že uhádol!
 
marcus_labeo
2014-09-11 15:22:58
príspevok od: jan21
wifi nebude (a nechcem!) gps bude (a chcem!), kovové telo (chcú všetci) AF systém z D1X (chceme!)...
Dnešná - doplnená špecific:
http://www.canonrumors.com/tag/eos-7d-mark-ii/

...ešte nech pustia cenu ~2000€ - vyhlásme tipovaciu súťaž a kto bude presnejší...bude hrdý že uhádol!
Wifi či GPS sú skôr podružné veci, podstatný je ako hovoríš ostriaci systém a rýchlosť, to by mala byť devíza high-endovej zrkadlovky a zdá sa, že to tak bude. Ad cena: to ma celkom zaujíma, ako to ovplyvní predaje: špičkový, ale drahý APSC vs. jednoduhší, ale lacnejší fullframe.
 
MagickVamp
2014-09-11 17:24:22
jan21 cena by mala byt asi 1700 Eur a rovnako ako Marcus aj ja som zvedavy ako sa popasuje s lacnejsim fullframom a ako sa bude spravat trh. Bude to zrejme na par rokov zas top DX zrkadlovka a aj ked by som ju velmi chcel (zistil som ze ten crop faktor je v lese celkom fajn), ak bude stat nad 1200 tak o tom ani neuvazujem....racej pockam na nejaku odlahcenu verziu, ktora preberie jej AF a cip. Nieco ako 80D ci 800D :-P A strasne som zvedavy na jej ISO v slabom svetle, ci dorovna D7100 alebo ci spravi zas krok dopredu, ako je teraz D7100 pred 70D.
 
jan21
2014-09-15 16:49:00
Tak a j tu:
http://www.canon.com.au/en-AU/Personal/Products/cameras-and-accessories/eos-digital-slr-cameras/eos-7d-mark-ii
kino:
https://www.youtube.com/watch?v=fSk2_-FRgpo

Má všetko čo sme čakali
 
jan21
2014-09-16 11:39:07
príspevok od: MagickVamp
jan21 cena by mala byt asi 1700 Eur a rovnako ako Marcus aj ja som zvedavy ako sa popasuje s lacnejsim fullframom a ako sa bude spravat trh. Bude to zrejme na par rokov zas top DX zrkadlovka a aj ked by som ju velmi chcel (zistil som ze ten crop faktor je v lese celkom fajn), ak bude stat nad 1200 tak o tom ani neuvazujem....racej pockam na nejaku odlahcenu verziu, ktora preberie jej AF a cip. Nieco ako 80D ci 800D :-P A strasne som zvedavy na jej ISO v slabom svetle, ci dorovna D7100 alebo ci spravi zas krok dopredu, ako je teraz D7100 pred 70D.
Takže už aj termín aj cena:
American:
Canon EOS 7D Mark II Digital SLR Camera (Body Only) Price: $1,799.00
This item will be released on November 28, 2014.

European:
The EOS 7D Mark II will be available from November with an RRP of £1,599.99/€1,999.99 (body only).

.a i dpreview:
http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-7d-mark-ii
 
markato1
2014-09-16 14:40:05
príspevok od: jan21
Takže už aj termín aj cena:
American:
Canon EOS 7D Mark II Digital SLR Camera (Body Only) Price: $1,799.00
This item will be released on November 28, 2014.

European:
The EOS 7D Mark II will be available from November with an RRP of £1,599.99/€1,999.99 (body only).

.a i dpreview:
http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-7d-mark-ii
ak to bude priblizne tak ako je napisane,tak to zoberiem
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované