Hore

Nikon D810 - "som vysoké rozlíšenie"

Keď pred pár rokmi predstavili Nikon D800/D800E, bol to ako blesk z čistého neba. Z 12 Mpx skok na 36 Mpx. Zrazu sme tu mali stredoformátovú kvalitu za veľmi rozumnú cenu. Hneď sa vyrojilo množstvo otázok. Čo s tak veľkými súbormi? Budú to počítače stíhať? Bude sa s tým dať normálne fotiť? Prax ukázala, že sa s tým až tak trápiť nemusíme. Jeden si zvykne na všetko. Nikon D800E používam už dlhší čas, fotografie upravujem na zastaralom počítači a.... A pracujem s fotkami ako u hocijakého iného fotoaparátu. Len tie karty sa akosi rýchlejšie plnia. Fotoaparát ma ani neobmedzuje v tom, čo sa s ním dá fotiť. Portrét, reportáž, šport, makro, krajina. Zvláda čokoľvek. Predstavenie nového Nikonu D810 bolo pre mňa prekvapením. D800/D800E sa mi zdajú stále funkčne aj výkonovo na špici. Vždy je čo vylepšovať. Pred časom to ukázal Nikon D4s. Žiaden fotoaparát nie je bez chyby a až dlhodobá prax v užívaní odhalí maličkosti, ktoré by mohli byť urobené lepšie. Zdá sa, že si ich konštruktéri od Nikonu zapisovali a na novom modeli ich odstránili.

Nikon D810 nahrádza obidva modely, Nikon D800 aj D800E. Nikon D800E bol prvý Nikon, ktorý sa snažil zlepšiť ostrosť, modifikáciou filtru snímača. Panoval tu strach z možného vzniku moiré a tak pre tých bojazlivejších bol určený model D800, bez modifikovaného filtra. Obavy sa ukázali ako neopodstatnené a z fabrík Nikonu dnes aktuálne vychádzajú zrkadlovky bez AA filtra a to aj v amatérskej triede. Je preto pochopiteľné, že Nikon D810 už nie je v dvoch verziách.

Oficiálna stránka
 


Vlastnosti

Tu si opäť recenziu uľahčím prebraním informácií z oficiálnej stránky. Ovládanie sa oproti Nikonom D800/D800E zmenilo minimálne a kto sa chce o ňom dozvedieť viac, môže si prečítať obsiahlu recenziu D800E, ktorú sme napísali spolu s Jožkom Peniakom:

http://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty/nikon-d800e-i/

http://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty/nikon-d800e-ii/

Nikon D810 je vybavený podobne ako fotoaparát Nikon D800E modifikovaným 36,3MPix FX snímačom technológie CMOS. Ten nemá kompletný OLPF filter (Optical Low pass Filter), u D800E bol odstránený len AA filter. Vďaka tejto úprave ponúka Nikon D810 mimoriadne ostré fotografie s maximálnym možným množstvom detailov. Tento snímač s širokým dynamickým rozsahom a nízkou úrovňou šumu je priamo napojený na procesor spracovania obrazu Nikon EXPEED 4, ktorý rýchlym odčítaním farebných kanálov spracúva vstupné dáta na výsledné fotografie vysokou rýchlosťou. Nikon EXPEED 4 výraznou mierou zlepšuje spracovanie fotografií, citlivosť snímača ISO a vďaka zrýchleniu dátového toku zároveň umožňuje vyššiu obrázkovú frekvenciu pri videosekvenciách a kontinuálnom fotografovaní. Táto sa u Nikon D810 zvýšila na 5 obr./s. pri plnom FX rozlíšení (36,3 MPix) a 7 obr./s v režime orezania na formát DX (15,3 MPix). Modifikovaný bol oproti modelu Nikon D800 aj rozsah citlivosti snímača, ktorý úzko súvisí práve so spracovaním digitálneho signálu zo snímača v obrazovom procesore Nikon EXPEED 4. Fotoaparát Nikon D810 sa pýši rozsahom natívnej citlivosti od ISO 64 až po ISO 12 800 a tento je potom ešte možné digitálne rozšíriť na ISO 32 až ISO 51 200. Fotografie môžete ukladať na pamäťovú kartu v komprimovanom formáte JPEG, nekomprimovanom 12-bitovom, alebo 14-bitovom formáte NEF (RAW), prípadne vo formáte TIFF (RGB). Nikon D810 má dva sloty, jeden na pamäťové karty CF a jeden na pamäťové karty SD/SDHC/SDXC. Fotografie tak môžete nahrávať aj po zaplnení jednej z kariet v slote, prípadne môžete zvoliť jednu kartu na nahrávanie RAW súborov a druhú pre JPEG, alebo nahrávať fotografie zrkadlovo na obe karty. Nikon D810 umožňuje tiež zaznamenávať videosekvencie s Full HD (1080p) kvalitou pri frekvencii natáčania až 50p/60p v profesionálnej kvalite. Počas nahrávania videa máte všetko pod kontrolou a to od citlivosti ISO začíajúcej na ISO 64 až po ovládanie času uzávierky, clony a úrovne hlasitosti zvuku. Pre dokonale ostré zábery bol Nikon D810 osadený rovnakým systémom automatického zaostrovania ako profesionálny fotoaparát Nikon D4S, ktorý momentálne predstavuje špičku medzi digitálnymi jednookými zrkadlovkami Nikon. Vďaka nemu ponúka Nikon D810 mimoriadne rýchle a presné automatické zaostrovanie, ktoré dokáže spoľahlivo pracovať pri zlepšenej izolácii pozadia aj v náročných svetelných podmienkach za pomoci nového režimu automatického zaostrenia s výberom zo skupiny zaostrovacích polí.

Ostré a stabilné

Konštrukcia uzávierky a celej zrkadlovej komory ako aj funkcia elektronickej uzávierky s použitím prvej lamely zaručujú fotoaparátu Nikon D810 tie najostrejšie možné výsledky. Mechanizmus uzávierky a zrkadla znižuje chvenie obrazu a poskytuje stabilný obraz v hľadáčiku s minimálnym stmavnutím počas rýchleho sériového fotografovania. Keď je aktivovaná, elektronická uzávierka s použitím prvej lamely znižuje sa riziko mikrorozmazania dokonca aj jemných detailov tak, že minimalizuje interné vibrácie počas expozície.

Rozvinutý systém Picture Control

Vďala systému Picture Control prevezmete úplnú kontrolu nad zvýšením ostrosti, kontrastom, jasom, odtieňom a sýtosťou pri fotografovaní statických fotografií a videí. Pri fotografovaní s nastavením Flat dosiahnete maximálnu slobodu pri spracovávaní fotografií pretože zachováte všetky detaily a informácie o bohatých odtieňoch vo svetlých častiach aj tmavých častiach fotografie. Nastavenie Clarity Vám umožní upraviť kontrast a odlíšiť jemné štruktúry.

Monitor s možnosťou úpravy farieb

Vyváženie farieb a jas môžete posunúť ľubovoľným smerom, aby vyhovovali vášmu uprednostňovanému pracovnému postupu. Antireflexný 8-centimetrový (3,2-palcový) monitor LCD typu RGBW s 1 229 000 bodmi tiež ponúka automatickú reguláciu jasu.

Priblíženie s použitím rozdelenia zobrazenia

Umožňuje skontrolovať vodorovnú polohu a ostrosť s absolútnou presnosťou pomocou priblíženia s použitím rozdelenia zobrazenia v režime živého náhľadu. Táto funkcia vám umožňuje porovnať dva body na fotke. Oba body sa zväčšia a zobrazia na rozdelenej obrazovke. K tejto funkcii sa pristupuje pomocou tlačidla “i“ a je ideálna na architektonickú, alebo produktovú fotografiu.

51-bodový systém automatického zaostrovania Multi-CAM 3500FX

Zaostrovací systém Multi-CAM 3500FX je jemne doladený pre fotografie s ultravysokým rozlíšením. Možno ho nakonfigurovať na pokrytie 9, 21 a 51 zaostrovacích bodov a je citlivý až do –2 EV (ISO 100, 20 °C). Vylepšenia zahŕňajú zlepšené zachytenie objektu, rozšírenú možnosť uloženia podľa orientácie a možnosti obmedzení režimu automatického zaostrovania. Pätnásť krížových snímačov v strede je kompatibilných s objektívmi AF NIKKOR so svetelnosťou f/5,6 alebo vyššou a 11 stredových zaostrovacích bodov funguje so svetelnosťou f/8.

Automatické zaostrenie s výberom zo skupiny polí

Automatické zaostrovanie má zlepšené rozpoznanie a sledovanie objekov. Automatické zaostrenie s výberom zo skupiny polí neustále monitoruje päť rôznych polí automatického zaostrovania a ponúka zlepšené zachytenie objektu a izoláciu pozadia pri fotografovaní objektov, ktoré sú pomerne malé a blízko vysokokontrastného, alebo rušivého pozadia. Päťbodové automatické zaostrovacie pole možno premiestňovať kdekoľvek v 51-bodovom poli podľa potrieb kompozície.

Funkcia záznamu videosekvencií D-Movie s viacerými formátmi obrazu

Pri filmovaní v rôznych podmienkach funkcia D-Movie ponúka video v kvalite vhodnej na vysielanie v niekoľkých formátoch obrazového poľa. Fotoaparát D810 zaznamenáva videosekvencie s rozlíšením Full HD (1 080p) vo formátoch FX a DX s frekvenciami natáčania 50p/60p s výrazne zníženým šumom, moiré a nesprávnymi farbami. Fotoaparát ponúka čistý výstup HDMI. Okrem toho ponúka simultánny záznam videosekvencií s plným rozlíšením vo fotoaparáte a na externý rekordér.

Sloboda pri zázname videosekvencií

Fotoaparát umožňuje úplnú kontrolu nad videozáznamom počas filmovania. V režime M môžete nastaviť citlivosť od hodnoty ISO 64 až po hodnotu ISO 51 200 (ekvivalent) a funkcia automatického nastavenia citlivosti ISO vám umožňuje nakonfigurovať maximálne nastavenia citlivosti ISO, s ktorými chcete pracovať. Redukcia šumu 3D od spoločnosti Nikon znižuje náhodný šum, skreslenie a blikanie pri filmovaní s vysokými citlivosťami. Zobrazenie preexponovaných oblastí na monitore fotoaparátu znázorňuje, kde presne sú preexponované oblasti.

Ovládanie zvuku na úrovni Hi-Fi

Vynikajúce ovládanie zvuku zlepšuje zaznamenávanie zvuku a ponúka lepšiu celkovú flexibilitu. Vstup pre stereofónny mikrofón a zvukový výstup vám umožňujú oddelene jemne doladiť úrovne zvuku pred zaznamenávaním aj počas neho. Môžete vybrať rozsah zvuku (široký/hlas) a znížiť hluk spôsobený vetrom pri zaznamenávaní pomocou vstavaného mikrofónu.

Rýchly, odolný a s rýchlou reakciou

Fotoaparát Nikon D810 sa spustí približne za 0,12 sekundy a pýši sa oneskorením expozície iba 52 ms. Jednotka uzávierky z kompozitu zloženého z Kevlaru a uhlíkových vláken je otestovaná na 200 000 expozícií, má čas uzávierky 1/8 000 až 30 s a umožňuje synchronizáciu blesku až do 1/250 s.

Neobmedzené sériové fotografovanie

Umožňuje zachytávať neobmedzený počet fotografií vo formáte JPEG a vytvárať veľkolepé fotografie svetelných stôp. V režime sériového fotografovania s časom uzávierky 4 s, alebo dlhším a budete môcť zaznamenať toľko vysokokvalitných fotografií vo formáte JPEG, koľko umožnia pamäťové karty a výdrž batérie. Vďaka extrémne krátkemu intervalu medzi jednotlivými expozíciami môžete hladko spojiť zábery hviezdnych dráh, alebo svetiel automobilov do nádherného efektu pomocou softvéru tretej strany.

Systém Total Digital Imaging System

Z 36,3 MPix snímača fotoaparátu D810 dostanete maximálny potenciál vďaka širokej ponuky objektívov NIKKOR. Vďaka svojej výnimočne vysokej rozlišovacej schopnosti spĺňajú objektívy NIKKOR nároky fotografov z každej oblasti. Fotoaparát Nikon D810 je tiež kompatibilný so špičkovým systémom kreatívneho osvetlenia od spoločnosti Nikon a funguje s množstvom univerzálnych bleskov pre tvorivé fotografovanie s bleskom nasadeným na fotoaparáte, alebo mimo neho.

Vysokokapacitná batéria Nikon EN-EL15

Ultrakompaktná a ľahká nabíjateľná lítium-iónová batéria Nikon EN-EL15 s kapacitou 1 900 mAh a napájacím napätím 7,0 V. Umožňuje zachytiť až 1 200 statických fotografií1 na jedno nabitie.

Ukladací priestor – Médiá

Dva sloty na pamäťové karty umožňujú plynulé fotografovanie. Jeden slot na karty CF pre vysokorýchlostné karty UDMA 7 a jeden slot na karty SD/SDHC/SDXC pre vysokorýchlostné karty SDXC a UHS-I s veľkou kapacitou.

Odolné utesnenézo telo zo zliatiny horčíka

Rozsiahle tesnenie chráni fotoaparát Nikon D810 proti vplyvom počasia a prachu. Fotoaparát má odolné telo zhotovené zo zlitin horčíka, ktoré mu zabezpečuje odolnosť voči nárazom a nešetrnému zaobchádzaniu.

Káblové a bezdrôtové pripojenie

Fotoaparát D810 podporuje sieť Ethernet a bezdrôtovú sieť LAN. Na pripojenie slúži voliteľný vysielač údajov UT-1 spoločne s bezdrôtovým vysielačom WT-5.

Schéma utesnenia.


Konštrukcia zrkadla a uzávierky je kompletne prepracovaná. Fotoaparát je vďaka tomu tichší a vznikajú v ňom menšie otrasy.



Rozdiely oproti Nikonu D800E

  • u Nikonu D800E bol filter snímača upravený len čiastočne, u D810 je OLPF filter odstránený úplne
  • nový procesor EXPEED4
  • zrýchlenie sériového snímania 5 obr./s. v FX režime (oproti 4 obr./s.), 7 obr./s. v DX režime
  • zväčšenie rozsahu citlivosti na ISO 32 - 51 200, oproti ISO 50 - 25 600
  • pribudol sRAW formát s 12-bitovou hĺbkou a rozlíšením 9 Mpx
  • nový displej s rozlíšením 1 229 000 bodov RGBW, s nastaviteľnou teplotou farieb
  • Quick Continues
  • nový modul zrkadla a uzávierky
  • zvýšenie frekvencie videa až na 60p
  • zabudovaný stereo mikrofón
  • dlhšia výdrž batérie
  • LED podsvietenie hľadáčiku s bielymi znakmi
  • kryt konektorov je rozdelený na tri časti
  • prepracovaný grip a pogumovanie
  • úprava niektorých tlačidiel
  • pribudlo tlačidlo “i”
  • prepínač merania presunutý namiesto tlačidla bracketingu
  • Picture Control 2, flat profil

Plusy a mínusy

+  výborná ergonómia držania a ovládania
+  kvalita spracovania
+  bohatá funkčná výbava
+  displej
+  snímač bez OLP filtra
+  obrazová kvalita
+  slot na dve pamäťové karty
+  základné ISO 64
+  Time Lapse, Intervalometer
+  až 7 obr./s. v DX režime
+  video 1080/60p
+  dlhšia výdrž batérie (cca 1200 záberov)
+  stereo mikrofón
+  rozšírenie funkcií spojených so snímaním videa

-  AF
-  nemá WiFi
-  pomalý AF v režime živého náhľadu

Fotoaparát v praxi

Prvé, čo si pri fotení na D810 všimnete je tichšie zrkadlo s uzávierkou a mäkší chod zrkadla. Rozdiel je výrazný. Menej otrasov, menej rozmazaných záberov a v kostole nebudete ako gulometčík sovietskej oslobodzovacej armády. Nikon má za toto u mňa obrovské plus. Nikon D800E je proti nemu “rachotilko”.

Jemné zmeny v ergonómii som takmer nepociťoval. Dobre sa mi drží aj starší model. Dve veci, ktoré som pri fotení výraznejšie vnímal ako zlepšenie sú stavový riadok v hľadáčiku, s bielym LED podsvietením a lepší displej. Sklamalo ma automatické zaostrovanie. Očakával som výraznejšie zlepšenie. Čítal som reporty fotografov, ktorý si vylepšený AF pochvaľovali. Áno, možnosť zvoliť skupinu bodov (group) je fajn pri reportážnom fotení, takí svadobní fotografi z neho musia mať radosť. Zíde sa aj pri fotení športu, či zvierat. Citlivosť bodov sa nezlepšila. Pokiaľ nezaostrujete stredovým bodom, budete sa stretávať s tým, že zastrovanie je pomalé, alebo sa opakovane nevie chytiť. To platí za horších svetelných podmienok. Práve tam potrebujete spoľahlivý AF. S objektívom AF-S 85/1,8G som sa niekedy dobre natrápil.

Je načase, aby Nikon predstavil zbrusu nový AF modul a nie len roky vylepšoval, ten ktorý má. Chceme všetky body krížové a väčšie pokrytie.

Ešte jedno vylepšenie, ktoré oceníte priamo pri fotografovaní. Základná citlivosť je pri ISO 64 a najnižšia je ISO 31. To zjednodušuje prácu s vysokosvetelnými objektívmi pri fotení, ale aj snímaní videa.

Obrazová kvalita

Tie najdôležitejšie vylepšenia sa sa týkajú samotného zachytávania fotografií. Začína to presnejším meraním a lepším vyvážením bielej. WB je výrazne presnejší pri najkritickejšom žiarovkovom osvetlení. Do ponuky obrazových profilov pribudol flat (plochý) profil. Primárne je určený najmä pre snímanie videa. Ja ho vidím ako výborný základ pri vyvolávaní RAW. Poskytuje totiž najväčší dynamický rozsah. Ak je pre mňa nejaký parameter snímača dôležitý, tak je to práve dynamický rozsah. Nikon D810 je momentálne fotoaparátom s najväčším dynamickým rozsahom a celkovým víťazom testov známeho serveru dxomark.com. Korekcia expozície, záchrana prepalov a zlepšenie kresby v RAW konvertore je ešte ľahšia a účinnejšia. Bravó!

Veľký dynamický rozsah dáva priestor pre účinné úpravy RAW súborov.



Šum je vzhľadom na rozlíšenie na príjemne nízkej úrovni. Oproti D800/D800E sa jeho úroveň nezmenila. Pri ISO 32 a 64 sú fotografie bez šumu. Náznaky šumu sa objavujú od ISO 200. Vzhľadom na vysoké rozlíšenie sa šum stratí aj na výstavných zväčšeninách i pri ISO 1600. Až pri ISO 640 začnete šum vnímať viac, ale stále v prijateľnom množstve. Pri ISO 12 800 je šum viditeľný na fotkách formátu A2, aj tu stále prijateľný. Od ISO 20 000 sa v šume výrazne prejavý farebný posun. Za rozumnú hornú hranicu preto považujem citlivosť ISO 16 000.

Nikon D810 je kráľom fotografií s vysokým rozlíšením a veľkým dynamickým rozsahom.



Väčšinu isto zaujíma, či zmena filtra pred snímačom priniesla vylepšenie ostrosti. Áno, priniesla. Je viditeľné pri 100% zväčšení. Oproti D800E, ktorou už nejaký ten čas fotím, je minimálny. Výsledky sa vyrovnajú pri máličkom doostrení. Musíme si uvedomiť, že objektívov, ktoré dokážu “nakŕmiť” bezo zbytku 36 Mpx snímač je len pár a naviac tu máme snímač s bayerovou maskou, kde sa využíva informácia z okolitých bodov pre dopočítavanie plného rozlíšenia.

Jednou z vecí, ktoré ma na D810 najviac potešili, je lepšie spracovanie farieb, ktoré naväzuje na presnejšie vyváženie bielej. Prvým modelom, ktorý ponúkol lepšie farby je Nikon D4s a verím, že v ňom bude pokračovať aj D750, ktorú o pár dní dostanem na testovanie. Pri spracovaní fotografií strávi fotograf menej času za monitorom počítača. Zjednodušila sa najmä úprava problematických pleťových farieb, kvôli ktorým dávali niektorí fotografi prednosť Canonu.

sRAW

Novinkou v posledných profi modeloch je formát sRAW s rozlíšením 9 Mpx. Obával som sa, že pri znižovaní rozlíšenia sa zhorší kvalita výraznejšieho obrazu, klesne ostrosť, objaví sa viac prepalov a pod. Množstvo detailov samozrejme klesne, rozdiel medzi 36 a 9 Mpx je veľký. Fotografia v sRAW je však ostrá, akoby to bolo natívne rozlíšenie fotoaparátu. Nenájdete tu ani zvýšené množstvo šumu. Rozdiel tu ale je. Pokiaľ nejdete fotografiu upravovať, je fotka v plnom RAW aj v sRAW prakticky rovnaká. Rovnaká farebnosť, rovnaký dynamický rozsah. Rozdiely sa prejavia pri úpravách expozície. Tie sa na sRAW prejavia omnoho rýchlejšie a agresívnejšie. Paradoxne to vyzerá, že sRAW sa dá upraviť účinnejšie. Pri veľmi silných úpravách, najmä tieňov, sa ukážu rezervy. V niektorých prípadoch dochádza k výraznejšiemu posunu farieb, najmä zvýšení saturácie. V úplne najčernejších tieňov nedosiahnete kresbu tak, ako je tomu u plného RAW. Aj tak sú možnosti úprav dostatočné a sRAW môžete používať, keď nepotrebujete vysoké rozlíšenie. Svoje využitie nájde napr. pri tvorbe Time Lapse videa.

Vľavo sRAW, vpravo RAW. U týchto fotografií som použil naplno funkciu Shadows - zlepšenie prekreslenia tieňov. sRAW viditeľne zaostáva v najtmavších častiach. Vidno aj posun farieb a stratu 3D plasticity obrazu.


To isté na inom motíve.


Video

Nikon sa posledné roky snaží presviedčať užívateľov o tom, že sa vo videu vyrovná Canonu. S každým novým modelom pribúdajú videofunkcie a zlepšujú sa parametre videa. Lenže Canon má naštartované lepšie. Ponúka špeciálne objektívy a dokonca špecializované fotoaparáty/kamery radu EOS C. Nikon inovoval natoľko, že si ho začali všímať aj filmári a tak aj on ukrajuje z koláča profesionálnej filmárčiny.

Nikon D810 filmárom ponúka veľa. 4K video síce nepriniesol, ale máme tu kvalitné Full HD s frekvenciou až 60FPS. Nekomprimovaný HDMI výstup, mikrofónny vstup, výstup na slúchadla, vstavaný stereomikrofón a vylepšené manuálne ovládanie expozície. Pribudol Flat profil a filmári využijú aj funkciu Time Lapse.

Nikon D810 je fotoaparátom, ktorý uspokojí aj profesionálne nároky na video. O to ťažšie to majú amatéri, ktorí by ho príležitostne chceli využiť ako kameru. Pomalosť zaostrovania v režime živého náhľadu je stále veľkou prekážkou pre jednoduché filmovanie.

O tom, že to Nikon s videom myslí vážne svedčia aj kity Nikonu D810, ponúkané v zahraničí. Okrem kitu pre filmárov je v ponuke aj kit pre animátorov.


A teraz niečo od profesionálov

Porovnanie video funkcií fotoaparátov Nikon.

Záver

Posledné roky sa Nikonu nedarí predstavovať fotoaparáty bez chýb. Najmarkantnejšie to bolo u Nikonu D600, kde sa jeho problém s olejom na snímači dostal až pred súd a prinútil Nikon k rýchlej inovácii v podobe modelu D610. Problémy sa nevyhli ani recenzovanej novinke. K problému s teplotným šumom sa Nikon postavil chlapsky, priznal ho a bleskovo vyriešil.

Až na prepínač merania expozície, čo nie je funkcia, ktorú by ste každú chvíľu používali, je D810 lepšia ako jej predchodca a to vo všetkom. Vylepšenia nie sú len kozmetické, ale odstráňujú takmer všetky nedostatky predchodcu. Nikon D800/D800E je stále jedným z najlepších fotoaparátov, ktoré boli kedy vyrobené. A aj keď už má svojho nástupcu, stále je na popredných priečkach obrazovej kvality. Konkurencia ho stále nedokáže ohroziť a poraziteľa našiel len vo vlastných radoch. Obrazová kvalita nie je nijako radikálne vylepšená. Zvýšenie dynamického rozsahu poteší. Azda ešte užitočnejšie je vylepšenie práce s farbami, ktoré zjednodušuje workflow úprav. Zvyšné vylepšenia spríjemňujú prácu s fotoaparátom: mierne vylepšený AF, lepší displej, nový stavový displej v hľadáčiku, vylepšená ergonómia držania... Mojou jednotkou vo vylepšeniach je určite prepracovaný mechanizmus zrkadla a uzávierky. Tento fotoaparát je oveľa tichší a výrazne sú redukované aj nárazy zrkadla. Verím, že sa nájdu fotografi, ktorý na D810 upgradujú už len z tohto dôvodu. Týka sa to najmä reportážnych a portrétnych fotografov. Ja častejšie fotím skôr mesto a krajinu a tu ma vylepšenia nenútia k výmene za D800E, ktorý používam.

Kedysi som si nevedel predstaviť, že s 36 Mpx fotoaparátom budem fotiť šport. Potom som objavil výhody DX režimu. Nikon D810 v ňom dokáže snímať frekvenciou 7 obr./s. pri rozlíšení necelých 16 Mpx. To je akoby som fotil Nikonom D7000, ktorý je na tento žáner vhodnejší. Aj vďaka tomuto sa z fotoaparátu stáva väčší univerzalista.

Nikon D810 je pre mňa momentálne fotoaparátom s najlepším obrazovým výstupom. Zároveň netrpí ani žiadnym výraznejším nedostatkom, ktorý by fotografovi znepríjemňoval prácu. Po stránke ergonómie a funkcionality patrí k tomu najlepšiemu, čo je na trhu. K mojej plnej spokojnosti mu chýbajú tri vylepšenia: zabudovaná WiFi, výklopný displej a nový AF, ktorý by mal všetky senzory krížové. Tak trochu som očakával, že by Nikon D810 mohla byť prvá zrkadlovka s 4K videom.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Wlady
2014-12-10 08:09:35
Karol, tvoje recenzie maju velku pridanu hodnotu, vidno za nimi kus prace a skusenosti. O to viac sa tesim na tvoju recenziu D750tky...
 
stano66
2014-12-10 08:41:19
Podrobná, výborná recenzia. Áno, potvrdzujem, občas sa na vyvážení farebnej teploty na mojej 800E dosť narobím. Ale kvôli tomu ju meniť nebudem, inak to je skvelý foťák.
 
blahoslav J B Art
2014-12-10 09:12:53
na ePhoto dni Karol na prezentaciach viackrat povedal ze ako majitel Nikonu d800 ma najlepsi fotak na svete ... po tejto recenzii je jasne, ze je to uz minulost
 
ruiger1
2014-12-10 09:30:49
Už takmer 2 mesiace vlastnim D810 a musim potvrdit vsetko co sa pise, praca v pc uplne v pohode, vyvazenie bielej a podanie farieb na jednotku, ostrost a detaily špičkové. Žiaľ musím potvrdiť aj problémový AF, pri AF-S v slabších svetelých podmienkach je zaostrovanie váhavé, niekedy ani nezaostrí. Vyriešil som to používaním AF-C, kde som nepostrehol žiadne problémy.
 
DUDIS
2014-12-10 09:33:11
ako je to s tým ISOM
64 základ teda auto a manuál na 32 či 31
 
DUDIS
2014-12-10 09:35:30
ešte ma napadlo..
citlivosť bodov je závislá na umiestnení,. je markantný rozdiel v strede a na kraji a nech sú trebárs aj 10krát skrýžené
 
Duduk1
2014-12-10 10:38:32
Fajn recenzia.
Ďakujem
 
branondca
2014-12-10 11:04:39
Skvelá recenzia.
 
Michal Lukáč
2014-12-10 11:18:03
Skvelá recenzia, Karol. Teším sa, keď sa ti do rúk dostane D750 a podelíš sa o svoje skúsenosti s jeho používaním
 
Jubi
2014-12-10 11:46:30
Tak ja neviem. Nedávno sme tu mali článok ktorý podčiarkoval to, že Mpx by už aj stačilo na úrovni 16Mpx, bo viacej proste dnešné snímače nevedia zachytiť a zrazu tu máme recenziu a ospevujeme 36Mpx ako keby došlo k nejakému veľkému pokroku. Ale stále mi vŕta hlavou: "marketing alebo naozaj to tak fotí" ? Ďakujem ak zareaguje niekto, kto to ma fakt mikroskopicky prezreté. Inak recenzia super Karol. Akurát by ma potešilo keby si dopísal, ktoré sú to tie objektívy (Nikkor) čo ten snímač nakŕmia ako píšeš. Ďakujem.
 
duroslav
2014-12-10 12:07:52
Nechápem celkom prečo toľkí zúfate nad tým ako nakŕmiť ten 36MPix snímač obrazovými dátami.
V porovnaní s 12MPx DX senzorom majú 36 MPix FX senzory iba o 12% vyššiu hustotu obrazových bodov v jednom smere (na porovnanie D90 má na šírku 4288 px a D810 má v DX móde 4800 px, čo je o 12% viacej). To podľa mňa nie je až tak veľký rozdiel, aby "bežné" objektívy nestíhali.
Kde ste boli, keď prišla D5100, ktorá má síce iba 16,2 MPix ale hustotu bodov ešte vyššiu? A to nehovorím o súčasných DX snímačoch s 24Mpx, ktoré majú oproti D810 hustotu bodov o 25% vyššiu (v porovnaní s D90 je to dokonca 40%) a nikto tu nad tým nevyplakáva.
 
Cako
ocenenie redakciou 2014-12-10 12:27:07
Kedy už konečne Canon prestane dávať AA filter
 
MagickVamp
2014-12-10 12:55:22
príspevok od: Jubi
Tak ja neviem. Nedávno sme tu mali článok ktorý podčiarkoval to, že Mpx by už aj stačilo na úrovni 16Mpx, bo viacej proste dnešné snímače nevedia zachytiť a zrazu tu máme recenziu a ospevujeme 36Mpx ako keby došlo k nejakému veľkému pokroku. Ale stále mi vŕta hlavou: "marketing alebo naozaj to tak fotí" ? Ďakujem ak zareaguje niekto, kto to ma fakt mikroskopicky prezreté. Inak recenzia super Karol. Akurát by ma potešilo keby si dopísal, ktoré sú to tie objektívy (Nikkor) čo ten snímač nakŕmia ako píšeš. Ďakujem.
Tu mas zopar objektivov co D800/D810 celkom obstojne nakrmia.

http://www.dxomark.com/Lenses/Ratings

Ale zaujimave su testy na chip.de ...V podstate ide o to co pise aj duroslav. Ze D800 mala na minimalnom ISO rozlisenie 2150 ciar, D810 ma 2437 a D750 ma 1860....To znamena ze vela Mpx je v konecnom dvosledku vzdy viac detailov, ale nie je tam priama umera, teda ze ked mas o 33% viac MPx tak mas aj o 33% viac detailov. Pri D800 oproti D750, samozrejme pri rovnakych a kvalitnych objektivoch by si zaznamenal asi o 15% viac detailov, kdezto D810 je na tom lepsie, tam to vychadza ze ma oproti D750 o 31% viac detailov. So stupajucim ISO mnozstvo detailov klesa, takze napriklad D750 ma na ISO 3200 podla testov asi tolko detailov co D800
 
atlantel
2014-12-10 12:56:26
príspevok od: Cako
Kedy už konečne Canon prestane dávať AA filter
Az si prestane mysliet, ze je producentom najlepsich senzorov na svete.... ako sa pred nedavnom nechal pocut. Cim sa dokonale znemoznil a sucasne dal na javo, ze na obzore niet pevniny ...
 
MagickVamp
2014-12-10 13:32:00
príspevok od: atlantel
Az si prestane mysliet, ze je producentom najlepsich senzorov na svete.... ako sa pred nedavnom nechal pocut. Cim sa dokonale znemoznil a sucasne dal na javo, ze na obzore niet pevniny ...
Ja viem ze na Nikon strankach je to nie velmi rozumne vraviet, ale... V porovnani s D600/D610 a D800 tie senzori podla mna lepsie su Je to vec pohladu, na zakladnych ISO nerozoznas rozdiel snad ani medzi Dx a Fx a znackami vobec, ci uz je to olympus, pentax atd.. A na vyssich boli 6D aj 5D mark III lepsie ako D600/D610/D800. V inych testoch ako ma dxomark for NIKON zas to take ruzove v prospech Nikon ani na tom zakladom ISO nie je To je to, ze ste tu vseci fixovany na dxomark. Mozno ma D600 mierne lepsi dynamicky rozsah, no zas na vyssich uz je zas canon na tom lepsie. V realite vytiahnem vela z tmy aj ja, vobec necitim nejake obmedzenie, ze odfotim foto a zrazu hups nedokazem daco z tiena vytiahnut. Pockaj si na to scim pride canon teraz ako odpovedou na D750 a D810. Podla dxomark to zrejme zas bude na , ale treba pockat na recenzie. Momentalne je leader Nikon s D750 a D810...ale ja verim ze odpoved canonu pride a preberie zas vedenie. Ak nie tak som ochotny pockat..no 5 rokov ako museli cakat Nikonaci na nastupcu legendarnej D700 (a sami tvrdia ze sa stale nedockali) by som ja zas necakal a opustil Canon raz dva...az take pevne nervy nemam.... Ja neviem, ale vzdy sa tesim ak Nikon vyvinie nieco kvalitne, viem ze musi prist odpoved a myslim ze rovnako by sa mali Nikonaci tesit ked s niecim pride Canon....z tohto boja tazime preca my.
 
Martin P
2014-12-10 13:37:22
príspevok od: atlantel
Az si prestane mysliet, ze je producentom najlepsich senzorov na svete.... ako sa pred nedavnom nechal pocut. Cim sa dokonale znemoznil a sucasne dal na javo, ze na obzore niet pevniny ...
treba pockat do jarnych noviniek 2015
vraj to podla rumorsov vzdali a kupili senzor od sony
uz na g7x ho maju - jednopalcovy
a vysledky su diametralne odlisne od predoslych geckovych canonov na dprewiev su ukazky
v podstate az na canon a sigmu pouzivaju vsetci producenti digi fotakov senzory vyrobene v sony bud vlastnej konstrukcie alebo prebrate a prisposobene na tu ktoru znacku
ja osobne sa tesim lebo ked porovnavam nikony a canony co mam doma tak ma to s canonmi moc nebavi ale objektivy mam lepsie na canon a ma byt aj canon mirorrless ff
tak sa nechajme prijemne prekvapit ved niesme na svete sami co si mysliime ze canon zaspal dobu a zvysovanim mpx to akurat pokazil.
 
MagickVamp
2014-12-10 13:43:28
príspevok od: Martin P
treba pockat do jarnych noviniek 2015
vraj to podla rumorsov vzdali a kupili senzor od sony
uz na g7x ho maju - jednopalcovy
a vysledky su diametralne odlisne od predoslych geckovych canonov na dprewiev su ukazky
v podstate az na canon a sigmu pouzivaju vsetci producenti digi fotakov senzory vyrobene v sony bud vlastnej konstrukcie alebo prebrate a prisposobene na tu ktoru znacku
ja osobne sa tesim lebo ked porovnavam nikony a canony co mam doma tak ma to s canonmi moc nebavi ale objektivy mam lepsie na canon a ma byt aj canon mirorrless ff
tak sa nechajme prijemne prekvapit ved niesme na svete sami co si mysliime ze canon zaspal dobu a zvysovanim mpx to akurat pokazil.
Aj to je riesenie za cipy ake ma D750 a D810 sa uz hanbit nemusia + do toho vymakane uz dokonale ostrenie canon, (D750 az teraz dorovnava podla testov stary 5D mark III, aj ked 5D markIII je stale o chlp vpredu, asi preto ze ma krizove body aj po stranach, co mu umoznuje rychlejsie reagovat na pohyb a je tak mensi odpad)... ale take riesenie sa mi moc nepaci....lebo SONY sa strati konkurenciu a odskaceme si to vseci, progress bude pomalsi a ceny vyssie :-/
 
Martin P
2014-12-10 13:50:24
príspevok od: MagickVamp
Aj to je riesenie za cipy ake ma D750 a D810 sa uz hanbit nemusia + do toho vymakane uz dokonale ostrenie canon, (D750 az teraz dorovnava podla testov stary 5D mark III, aj ked 5D markIII je stale o chlp vpredu, asi preto ze ma krizove body aj po stranach, co mu umoznuje rychlejsie reagovat na pohyb a je tak mensi odpad)... ale take riesenie sa mi moc nepaci....lebo SONY sa strati konkurenciu a odskaceme si to vseci, progress bude pomalsi a ceny vyssie :-/
ano je to tak ale ked si vezmem cisto technicku stranku veci
fotaky od sony po obrazovej stranke co sa tyka sumu a dr nedosahuju vysledkov nikonu ktory pouziva identicke senzory ale prevodniky a vsetky tie srandy co robia obraz obrazom a vedu tabulky a mne sa osobne viac rataju
takze ano hardware canon a senzor od sony s farebnymi profilmi ako od canonu moze byt do buducnosti nadej ze na horizonte ta pevnina je a my sa neutopime v beznadeji.
 
Le_Chuck
2014-12-10 14:08:03
príspevok od: Jubi
Tak ja neviem. Nedávno sme tu mali článok ktorý podčiarkoval to, že Mpx by už aj stačilo na úrovni 16Mpx, bo viacej proste dnešné snímače nevedia zachytiť a zrazu tu máme recenziu a ospevujeme 36Mpx ako keby došlo k nejakému veľkému pokroku. Ale stále mi vŕta hlavou: "marketing alebo naozaj to tak fotí" ? Ďakujem ak zareaguje niekto, kto to ma fakt mikroskopicky prezreté. Inak recenzia super Karol. Akurát by ma potešilo keby si dopísal, ktoré sú to tie objektívy (Nikkor) čo ten snímač nakŕmia ako píšeš. Ďakujem.
Makroskopicky to sice preskumane nemam, ale dva roky fotim simultalne s D700 a D800 ana 90% roboty mi staci starych dobrych 12 MPix. Ja v tych 36 mega nevniman vyrazny prinos a ak by som teraz kupoval fotak, tak idem do 750-tky a verim, ze by v pohode stacila aj na robotu kde treba vela detajlov. V skrateke 36 Mpix nie je game changer, ale skor prijemny bonus. Ak by som fotil primarne fashion a krajinky, tak to uz je ine bo clovek si na tie tony detajlov rychlo zvykne. Co sa tyka nakrmenia cipu datami, tak tiez bez problemov a to fotim aj starymi manualmi (Helios 40-2,44-2).
 
VICKTOR
2014-12-10 14:39:02
Parada! vdaka Karol za recenziu.
 
Jubi
2014-12-10 14:40:28
No ja zasa takto: Dlho som fotil s D50 (6Mpx) potom som zatúžil po 16 Mpx (D7000) , som si myslel, že aké to bude super ked odfotím tvár modelke že aké to bude super s tou D7000-kou že to oko a mihalnice si prezriem lepšie ale keď som tú istú scénu s tým istým objektívom odfotil s D50 a D7000, nejaký extra rozdiel tam nebol , priam som mal pocit že hrubšie sito (senzor D50) to odfotil lepšie , čo sa mpx týka , (samozrejme d.rozsah bol o niecom inom).
 
trizzo
2014-12-10 18:23:51
Vdaka za recenziu. Skvele citanie (ako obycajne od Karola). Uz hadzem prve evro do prasiatka, snad na konci druheho zivota mojho si nieco taketo dovolim
 
atlantel
2014-12-10 18:44:17
príspevok od: MagickVamp
Ja viem ze na Nikon strankach je to nie velmi rozumne vraviet, ale... V porovnani s D600/D610 a D800 tie senzori podla mna lepsie su Je to vec pohladu, na zakladnych ISO nerozoznas rozdiel snad ani medzi Dx a Fx a znackami vobec, ci uz je to olympus, pentax atd.. A na vyssich boli 6D aj 5D mark III lepsie ako D600/D610/D800. V inych testoch ako ma dxomark for NIKON zas to take ruzove v prospech Nikon ani na tom zakladom ISO nie je To je to, ze ste tu vseci fixovany na dxomark. Mozno ma D600 mierne lepsi dynamicky rozsah, no zas na vyssich uz je zas canon na tom lepsie. V realite vytiahnem vela z tmy aj ja, vobec necitim nejake obmedzenie, ze odfotim foto a zrazu hups nedokazem daco z tiena vytiahnut. Pockaj si na to scim pride canon teraz ako odpovedou na D750 a D810. Podla dxomark to zrejme zas bude na , ale treba pockat na recenzie. Momentalne je leader Nikon s D750 a D810...ale ja verim ze odpoved canonu pride a preberie zas vedenie. Ak nie tak som ochotny pockat..no 5 rokov ako museli cakat Nikonaci na nastupcu legendarnej D700 (a sami tvrdia ze sa stale nedockali) by som ja zas necakal a opustil Canon raz dva...az take pevne nervy nemam.... Ja neviem, ale vzdy sa tesim ak Nikon vyvinie nieco kvalitne, viem ze musi prist odpoved a myslim ze rovnako by sa mali Nikonaci tesit ked s niecim pride Canon....z tohto boja tazime preca my.
Ano, viem ze Canon s niecim niekedy pride, ale mne bezi cas. Naposledy som dal sancu Canonu 5D Mark II v lete v Kambodzi, mal som so sebou 4 FF tela. Mrzi ma, ze som cely Angkor Vat nespracoval na D800, A7R a A99. Za trivialnych svetelnych podmienok, je de-facto jedno s cim fotim ale pri dynamických scenach chramu v pralese to bol pre Canon tvrdy orech. Zatial co spomenuta trojica zvladala tahanie kresby z tienov vyborne, hnoj co liezol z tmavych oblasti 5DII bol zufaly. A vsetko na zakladnom ISO 100. Po dokupeni D810 do setu som sa po 6 rokoch s Canonom vcera definitivne rozlucil. A7R a D810 su tazne kone.
 
MagickVamp
2014-12-10 20:02:45
príspevok od: atlantel
Ano, viem ze Canon s niecim niekedy pride, ale mne bezi cas. Naposledy som dal sancu Canonu 5D Mark II v lete v Kambodzi, mal som so sebou 4 FF tela. Mrzi ma, ze som cely Angkor Vat nespracoval na D800, A7R a A99. Za trivialnych svetelnych podmienok, je de-facto jedno s cim fotim ale pri dynamických scenach chramu v pralese to bol pre Canon tvrdy orech. Zatial co spomenuta trojica zvladala tahanie kresby z tienov vyborne, hnoj co liezol z tmavych oblasti 5DII bol zufaly. A vsetko na zakladnom ISO 100. Po dokupeni D810 do setu som sa po 6 rokoch s Canonom vcera definitivne rozlucil. A7R a D810 su tazne kone.
A vies co mrzi mna ze ked som fotil Nikonom D80 tak som nemal vtedy 6D ....jaj ups...ono to vtedy este nebolo Lolkooo tha heej porovnavaj 5D mark II ktory vysiel 2008 s D800 ktory vysiel 2012...ja celkom nechapem logiku niektorych ludi...ved ked si mal peniazky a existoval uz 5D mark III co si si nekupil? Ved 5D mark III vysiel mesiac po D800 asi ale to nie si prvy co porovnava D800 s 5D mark II.....boze...... To fakt jak keby som povedal ze NIKON je ale totalne na prt ked si porovnam D80 so 6D co mam teraz..kamo D80 uz na ISO 400 bolo priserne!!! ....To ze si teraz kupil D810 je fajn volba, ale s cim to chces porovnavat s 2,5 roka starym 5D mark III? Dalsi rok ma vydat canon svojich nastupcov..tak porovnaj si potom si snimi potom, nie s deduskami, na ktorych mimochodom este aj tak uplne nevyzreli minimalne ostrenim a to su NOVINKY .....fakt mat tak technologie v buducnosti a viac prachov tak netraposim so 6D ale s NIKON D870 ,-)
 
JohnNewton
2014-12-10 20:22:31
Ja mám skvelý ďalekohľad Canon s IS. Každému vrelo stabilizáciu v ďalekohľade odporúčam .

P.S. Musel som to odľahčiť, lebo sa schyľuje k "náboženskému " konfliktu
 
MagickVamp
2014-12-10 20:25:36
príspevok od: atlantel
Ano, viem ze Canon s niecim niekedy pride, ale mne bezi cas. Naposledy som dal sancu Canonu 5D Mark II v lete v Kambodzi, mal som so sebou 4 FF tela. Mrzi ma, ze som cely Angkor Vat nespracoval na D800, A7R a A99. Za trivialnych svetelnych podmienok, je de-facto jedno s cim fotim ale pri dynamických scenach chramu v pralese to bol pre Canon tvrdy orech. Zatial co spomenuta trojica zvladala tahanie kresby z tienov vyborne, hnoj co liezol z tmavych oblasti 5DII bol zufaly. A vsetko na zakladnom ISO 100. Po dokupeni D810 do setu som sa po 6 rokoch s Canonom vcera definitivne rozlucil. A7R a D810 su tazne kone.
Ale teraz ked citam, asi som ta nepochopil, ty si vlastne chcel vzdat kompliment canonu? Ze si si vyberal medzi D800 a 5D mark II (existencia 5D mark III ti unikla) a ked si sa tak rozhodoval tak si si povedal ze das sancu 5D mark II......a dosiel si k poznaniu ze o 4 roky novsi a dva krat drahsi model od Nikonu je lepsi? No to si canonu az moc veril
 
ferio
2014-12-10 20:35:28
príspevok od: MagickVamp
Ale teraz ked citam, asi som ta nepochopil, ty si vlastne chcel vzdat kompliment canonu? Ze si si vyberal medzi D800 a 5D mark II (existencia 5D mark III ti unikla) a ked si sa tak rozhodoval tak si si povedal ze das sancu 5D mark II......a dosiel si k poznaniu ze o 4 roky novsi a dva krat drahsi model od Nikonu je lepsi? No to si canonu az moc veril
Tá obhajoba canonu , a možno aj zakrytie vlastného nákupu s ktorým zrejme nie si moc stotožnený, brutálne bije do očí (Ber to len ako taký postreh nezainteresovaného , ktorému je šumafuk kto s čím fotí )
 
atlantel
2014-12-10 20:38:43
príspevok od: MagickVamp
A vies co mrzi mna ze ked som fotil Nikonom D80 tak som nemal vtedy 6D ....jaj ups...ono to vtedy este nebolo Lolkooo tha heej porovnavaj 5D mark II ktory vysiel 2008 s D800 ktory vysiel 2012...ja celkom nechapem logiku niektorych ludi...ved ked si mal peniazky a existoval uz 5D mark III co si si nekupil? Ved 5D mark III vysiel mesiac po D800 asi ale to nie si prvy co porovnava D800 s 5D mark II.....boze...... To fakt jak keby som povedal ze NIKON je ale totalne na prt ked si porovnam D80 so 6D co mam teraz..kamo D80 uz na ISO 400 bolo priserne!!! ....To ze si teraz kupil D810 je fajn volba, ale s cim to chces porovnavat s 2,5 roka starym 5D mark III? Dalsi rok ma vydat canon svojich nastupcov..tak porovnaj si potom si snimi potom, nie s deduskami, na ktorych mimochodom este aj tak uplne nevyzreli minimalne ostrenim a to su NOVINKY .....fakt mat tak technologie v buducnosti a viac prachov tak netraposim so 6D ale s NIKON D870 ,-)
Myslim ze si nerozumieme.... Podstatou prispevku bolo vyzdvihnut schopnosti rady D800 a reakcia na mylne myty , ze vsetky fotaky na ISO 100 maju cisty vystup. Ver mi, ze 5D Mark III nie je riesenie.... a ani v 2012 nebolo. viz pretrvavajuci banding...
 
MagickVamp
2014-12-10 20:43:19
príspevok od: ferio
Tá obhajoba canonu , a možno aj zakrytie vlastného nákupu s ktorým zrejme nie si moc stotožnený, brutálne bije do očí (Ber to len ako taký postreh nezainteresovaného , ktorému je šumafuk kto s čím fotí )
Praveze som stotozneny, mam taku blbu povahu akurat ze ked mam pocit ze je neico nespravodlove tak sa musim ozvat....a to si stale opakujem je to Nikon portal, kasli na to...
 
ferio
2014-12-10 20:45:21
príspevok od: MagickVamp
Praveze som stotozneny, mam taku blbu povahu akurat ze ked mam pocit ze je neico nespravodlove tak sa musim ozvat....a to si stale opakujem je to Nikon portal, kasli na to...
Kašlem na to, skús aj ty ...
 
MagickVamp
2014-12-10 20:52:17
príspevok od: atlantel
Myslim ze si nerozumieme.... Podstatou prispevku bolo vyzdvihnut schopnosti rady D800 a reakcia na mylne myty , ze vsetky fotaky na ISO 100 maju cisty vystup. Ver mi, ze 5D Mark III nie je riesenie.... a ani v 2012 nebolo. viz pretrvavajuci banding...
Dobre ale nie si prvy co porovnava D800 s 5D mark II. Ja nevravim ze D800 nema opodstatnenie, brat ma Nikon, kamos s ktorym som casto ma Nikon a vedia preco maju Nikon, Ja chapem ze pre niekoho je vhodnejsi Nikon, pre ineho Canon a niekde je to len o pocite. Len mi pride smiesne ked mi dakto povie, mam Nikon lebo fotim na vysokom ISO, mam D800 lebo som potreboval daco na sport, alebo mam Nikon lebo D800 je lepsi ako 5D mark II.... Viem ze si to myslel zrejme inak, len si to tak napisal ze mi nedalo reagovat. Vadi mi ked sa straca objektivita a je aj 100 objektivnych dvovodov preco NIkon alebo preco Canon, pre daneho cloveka, nemam rad ked sa vytahuju neobjektivne, nie je to ani treba.
 
Tomáš Machara
2014-12-10 20:52:52
príspevok od: MagickVamp
Ale teraz ked citam, asi som ta nepochopil, ty si vlastne chcel vzdat kompliment canonu? Ze si si vyberal medzi D800 a 5D mark II (existencia 5D mark III ti unikla) a ked si sa tak rozhodoval tak si si povedal ze das sancu 5D mark II......a dosiel si k poznaniu ze o 4 roky novsi a dva krat drahsi model od Nikonu je lepsi? No to si canonu az moc veril
Pokazde, ked sa tu riesi nieco C vs N, vzdy tu svietia tvoje siahodlhe rozpravy o tom, ako to v skutocnosti naozaj je a co je naozaj dobre a co menej a ze niektori si myslia ze to je lepsie ako napr. to, co mas ty a to tak vobec nieje a teraz ma ina znacka nieco lepsie ale len nachvilu aby mal canon cas zareagovat atd atd Si nespokojny s tym, co si kupil? (recnicka otazka) Mal by si viac fotit ako riesit techniku. Ver, ze budes mat z tej techniky, ktoru mas, vacsiu radost. Tiez som dakedy vela riesil....jednoho dna stejne zistis, ze ono to je o technike len trochu a radost z techniky nepride tym, ked ti na nejakom fore ludia pritakaju, ze "Ano MagickVamp, mas absoluutnuuu pravdu!" Sorry, ale vyser sa uz na to. Vzdy budu ludia, ktori ti daju za pravdu a tiez budu vzdy taki, ktori s tebou proste suhlasit nebudu. Ahoj
 
MagickVamp
2014-12-10 21:00:25
príspevok od: Tomáš Machara
Pokazde, ked sa tu riesi nieco C vs N, vzdy tu svietia tvoje siahodlhe rozpravy o tom, ako to v skutocnosti naozaj je a co je naozaj dobre a co menej a ze niektori si myslia ze to je lepsie ako napr. to, co mas ty a to tak vobec nieje a teraz ma ina znacka nieco lepsie ale len nachvilu aby mal canon cas zareagovat atd atd Si nespokojny s tym, co si kupil? (recnicka otazka) Mal by si viac fotit ako riesit techniku. Ver, ze budes mat z tej techniky, ktoru mas, vacsiu radost. Tiez som dakedy vela riesil....jednoho dna stejne zistis, ze ono to je o technike len trochu a radost z techniky nepride tym, ked ti na nejakom fore ludia pritakaju, ze "Ano MagickVamp, mas absoluutnuuu pravdu!" Sorry, ale vyser sa uz na to. Vzdy budu ludia, ktori ti daju za pravdu a tiez budu vzdy taki, ktori s tebou proste suhlasit nebudu. Ahoj
No vidis, to ja som ale rad ked ma dakto upozorni a dokaze mylim, aj na tom sa ucim. Ale vela ludom to ocividne vadi. A mozno som len nenasiel sposob ako to lepsie podat. No mas pravdu aj tak je to vsetko nepodstatne.
 
ferio
2014-12-10 21:04:08
príspevok od: MagickVamp
Dobre ale nie si prvy co porovnava D800 s 5D mark II. Ja nevravim ze D800 nema opodstatnenie, brat ma Nikon, kamos s ktorym som casto ma Nikon a vedia preco maju Nikon, Ja chapem ze pre niekoho je vhodnejsi Nikon, pre ineho Canon a niekde je to len o pocite. Len mi pride smiesne ked mi dakto povie, mam Nikon lebo fotim na vysokom ISO, mam D800 lebo som potreboval daco na sport, alebo mam Nikon lebo D800 je lepsi ako 5D mark II.... Viem ze si to myslel zrejme inak, len si to tak napisal ze mi nedalo reagovat. Vadi mi ked sa straca objektivita a je aj 100 objektivnych dvovodov preco NIkon alebo preco Canon, pre daneho cloveka, nemam rad ked sa vytahuju neobjektivne, nie je to ani treba.
Píšeš o neobjektivite človeku, ktorý fotí 4-roma FF foťákmi rôznych značiek , a keď vyradí canon , (on vie prečo) , tak je podľa teba zrazu neobjektívny? Myslíš že tvoj príspevok je objektívny k jeho osobe?
 
atlantel
2014-12-10 21:10:26
príspevok od: MagickVamp
Dobre ale nie si prvy co porovnava D800 s 5D mark II. Ja nevravim ze D800 nema opodstatnenie, brat ma Nikon, kamos s ktorym som casto ma Nikon a vedia preco maju Nikon, Ja chapem ze pre niekoho je vhodnejsi Nikon, pre ineho Canon a niekde je to len o pocite. Len mi pride smiesne ked mi dakto povie, mam Nikon lebo fotim na vysokom ISO, mam D800 lebo som potreboval daco na sport, alebo mam Nikon lebo D800 je lepsi ako 5D mark II.... Viem ze si to myslel zrejme inak, len si to tak napisal ze mi nedalo reagovat. Vadi mi ked sa straca objektivita a je aj 100 objektivnych dvovodov preco NIkon alebo preco Canon, pre daneho cloveka, nemam rad ked sa vytahuju neobjektivne, nie je to ani treba.
Uplne naopak. Som objektivny ako malo kto na tomto webe. Z dvoch dovodov: mam vsetky 4 majoritne FF systemy sucasnosti, teda neuprednostnujem znacku ale technologicky nadskok. 2. Nemam dovod - teda nemusim hajit jedinu "spravnu" farbu aby som ospravedlnil svoj "chybny" krok, ked sa prave mojej "znacke " rok-dva nedari....
 
MagickVamp
2014-12-10 21:14:01
príspevok od: ferio
Píšeš o neobjektivite človeku, ktorý fotí 4-roma FF foťákmi rôznych značiek , a keď vyradí canon , (on vie prečo) , tak je podľa teba zrazu neobjektívny? Myslíš že tvoj príspevok je objektívny k jeho osobe?
Nevadi mi ked niekto vyradi Canon Napisal som co mi vadilo..ze dal sancu 5D mark II - 6 rokov staremu fotaku, a potom lutoval ze nemal 2 roky stary Nikon za dvojnasobnu cenu To by mi vadilo pri hocjakej znacke, aj keby napisal ze porovnaval 6 rocnz olympus s dvojrocnym panasonicom. Vlastne je to vec kazdeho cloveka ako sa rozhoduje, len mi to prislo divne a neobjektivne. Vysvetlil ze to myslel inak...ok...reagoval som na to co pisal...ale ako som pisal uz kaslem na to. SKoda ze sa tu nedaju mazat prispevky, by som si pomazal vsetky a hotovo. Vy si to tu chcete likovat a ujistovat sa ze Nikon je modla a obcas si pridat nejake tabulky z Dxomark ked nahodou zneistiete a tak...len vam tu virim vodu
 
blahoslav J B Art
2014-12-10 21:15:26
príspevok od: JohnNewton
Ja mám skvelý ďalekohľad Canon s IS. Každému vrelo stabilizáciu v ďalekohľade odporúčam .

P.S. Musel som to odľahčiť, lebo sa schyľuje k "náboženskému " konfliktu
ja mam na Canon objektive krytku Nikon, lebo povodnu som stratil a na Ebayi bola tato cinska najlacnejsia ... ale funguje rovnako dobre
 
Martin P
2014-12-10 21:24:55
Neverím že by niekto mohol byť tak natvrdlý a furt by presadzoval technicky nedokonalé riešenia a pri komplikovaných svetelných, dynamických scénach, by si nevšimol že z Canon senzorov sa jednoducho nedá dostať to, čo zo senzorov Sony, ktoré sú už takmer vo všetkých nových foťákoch naprieč všetkými cenovými triedami.
Keď som prvý krát spracovával rawy-nefy z môjho vtedy nového Nikon D7000, to bol rok 2010, tak mi sánka padla pri možnostiach, ktoré tento senzor poskytoval.
A ani náhodou by som túto kvalitu zachovania svetiel a otvorenia tieňov nedosiahol dovtedy, neotrasiteľne u mňa vládnuceho Canonu a to som ich mal požehnane.
Na nete je veľa testov, hlavne na nemeckých stránkach, kde som videl porovnávať N D800, C 5D mk3 a Pentax - stredný formát (už neviem či to bola stará alebo nová verzia) a tam jednoznačne zvíťazil práve v kategórii, zachovanie tieňov na fotografii, Nikon D800 a nebola to E verzia. Ostatné dva modely mali pri rovnakej metodike neporovnateľne vyšší šum v tieňoch a nedalo sa na to pozerať a ani tomu nijako pomôcť.
Toto podľa mňa nieje Nikon portál, ale portál objektívnych, zrelo uvažujúcich fotografov, nepodliehajúcich emóciám, tam kde nepatria.
Veď prečo by tu potom vynášali do nebies kvality nových Olympusov práve na tomto portáli, ešte pred pár rokmi zosmiešňovaného a právom? Prečo ani slovo o prípadnej "nekvalite" Fuji? O Sony a Pentaxe nehovorím, lebo to je zatiaľ menšina aj keď si svoju kvalitu drží.
Priznajme si, v Canone zaspali dobu a nepomôžu ani inkvizítorské výkriky do tmy.
Počkajme na jarné novinky od Canonu a potom uvidíme kto má a kto nemá pravdu. Ale aj tak ide o fotografiu v prvom rade a je jedno s čím sa fotí. Tu sa bavíme len o technických možnostiach senzorov.
 
kasko
2014-12-10 21:27:53
Ja by som chcel najnovsi model stale, ci N alebo C, ale to by som menil techniku vlastne stale, ale nevidim v tom zmysel. Som sa casom (po 2x Sony, potom Oly) dopracoval k N a Nikôň som doteraz, lebo je financne totalne nerealne vymenit veskeru techniku za novsi lepsi model od Caňónu a o 2mesiace zas od Nikoňa. (aby ste chapali - sme doma na to dvaja a mame 2telá-pochopitelne a asi 8objektivov - tak a fčul sa rozhoduj čo kupim asi ako dalsie...)
 
MagickVamp
2014-12-10 21:31:11
príspevok od: atlantel
Uplne naopak. Som objektivny ako malo kto na tomto webe. Z dvoch dovodov: mam vsetky 4 majoritne FF systemy sucasnosti, teda neuprednostnujem znacku ale technologicky nadskok. 2. Nemam dovod - teda nemusim hajit jedinu "spravnu" farbu aby som ospravedlnil svoj "chybny" krok, ked sa prave mojej "znacke " rok-dva nedari....
vidis to je fajn ja som ti vysvetlil na co som reagoval, keby si to stylizoval inak tak nereagujem. Ja tiez nie som fixovany na Canon a tiez ma zaujima technologicky pokrok, preto ocenujem D750 hlavne a po recenzii a testoch co som cital aj D810, zvlast ze tie Mpx dokaze vyuzivat konecne poriadne efektivne. Pozeram si historiu Canon Nikon, ze Canon bol dakedy prave ten atelierovy fotaka Nikon reportazny, aky naskok mala D700 pred canonom v danej dobe. Ako 5D mark III vsetko pomenil, ako sa vymenili ulohy tychto dvoch znaciek az po sucasnost, ja nedrzim palce nikomu, teraz sa do toho miesa tvrdo sony...to A7s sa mi strasne paci....atd...Ja nemam pocit zeby sa canonu nedarilo, z mojho pohladu Nikon teraz dorovnal na poli reportaznych fotakov a ma lepsi cip, lebo je to novinka...nie je o com Nevidim dvovod daco ospravedlnovat, ono to je asi o tom, ze mna by zas nenapadlo porovnavat D700 a 5D mark III, prislo by mi to nefer voci Nikonu a akosi podvedome ocakavam podobne zmyslanie aj u inych...a to je asi problem
 
MagickVamp
2014-12-10 21:37:34
príspevok od: Martin P
Neverím že by niekto mohol byť tak natvrdlý a furt by presadzoval technicky nedokonalé riešenia a pri komplikovaných svetelných, dynamických scénach, by si nevšimol že z Canon senzorov sa jednoducho nedá dostať to, čo zo senzorov Sony, ktoré sú už takmer vo všetkých nových foťákoch naprieč všetkými cenovými triedami.
Keď som prvý krát spracovával rawy-nefy z môjho vtedy nového Nikon D7000, to bol rok 2010, tak mi sánka padla pri možnostiach, ktoré tento senzor poskytoval.
A ani náhodou by som túto kvalitu zachovania svetiel a otvorenia tieňov nedosiahol dovtedy, neotrasiteľne u mňa vládnuceho Canonu a to som ich mal požehnane.
Na nete je veľa testov, hlavne na nemeckých stránkach, kde som videl porovnávať N D800, C 5D mk3 a Pentax - stredný formát (už neviem či to bola stará alebo nová verzia) a tam jednoznačne zvíťazil práve v kategórii, zachovanie tieňov na fotografii, Nikon D800 a nebola to E verzia. Ostatné dva modely mali pri rovnakej metodike neporovnateľne vyšší šum v tieňoch a nedalo sa na to pozerať a ani tomu nijako pomôcť.
Toto podľa mňa nieje Nikon portál, ale portál objektívnych, zrelo uvažujúcich fotografov, nepodliehajúcich emóciám, tam kde nepatria.
Veď prečo by tu potom vynášali do nebies kvality nových Olympusov práve na tomto portáli, ešte pred pár rokmi zosmiešňovaného a právom? Prečo ani slovo o prípadnej "nekvalite" Fuji? O Sony a Pentaxe nehovorím, lebo to je zatiaľ menšina aj keď si svoju kvalitu drží.
Priznajme si, v Canone zaspali dobu a nepomôžu ani inkvizítorské výkriky do tmy.
Počkajme na jarné novinky od Canonu a potom uvidíme kto má a kto nemá pravdu. Ale aj tak ide o fotografiu v prvom rade a je jedno s čím sa fotí. Tu sa bavíme len o technických možnostiach senzorov.
Su objektivne dvovody preco Nikon a preco zas Canon, tak ako som napisal tie neobjektivne dovody preco Nikon, tak viem ze jeden z tych neobjektivnych by bolo povedat ze preto canon lebo na zakladnych ISO toho vytiahnem viac z tienov ako NIkon Canon ma ine plusy, pisal som sto krat...nema to zmysel.
 
JohnNewton
2014-12-10 21:50:05
príspevok od: Martin P
Neverím že by niekto mohol byť tak natvrdlý a furt by presadzoval technicky nedokonalé riešenia a pri komplikovaných svetelných, dynamických scénach, by si nevšimol že z Canon senzorov sa jednoducho nedá dostať to, čo zo senzorov Sony, ktoré sú už takmer vo všetkých nových foťákoch naprieč všetkými cenovými triedami.
Keď som prvý krát spracovával rawy-nefy z môjho vtedy nového Nikon D7000, to bol rok 2010, tak mi sánka padla pri možnostiach, ktoré tento senzor poskytoval.
A ani náhodou by som túto kvalitu zachovania svetiel a otvorenia tieňov nedosiahol dovtedy, neotrasiteľne u mňa vládnuceho Canonu a to som ich mal požehnane.
Na nete je veľa testov, hlavne na nemeckých stránkach, kde som videl porovnávať N D800, C 5D mk3 a Pentax - stredný formát (už neviem či to bola stará alebo nová verzia) a tam jednoznačne zvíťazil práve v kategórii, zachovanie tieňov na fotografii, Nikon D800 a nebola to E verzia. Ostatné dva modely mali pri rovnakej metodike neporovnateľne vyšší šum v tieňoch a nedalo sa na to pozerať a ani tomu nijako pomôcť.
Toto podľa mňa nieje Nikon portál, ale portál objektívnych, zrelo uvažujúcich fotografov, nepodliehajúcich emóciám, tam kde nepatria.
Veď prečo by tu potom vynášali do nebies kvality nových Olympusov práve na tomto portáli, ešte pred pár rokmi zosmiešňovaného a právom? Prečo ani slovo o prípadnej "nekvalite" Fuji? O Sony a Pentaxe nehovorím, lebo to je zatiaľ menšina aj keď si svoju kvalitu drží.
Priznajme si, v Canone zaspali dobu a nepomôžu ani inkvizítorské výkriky do tmy.
Počkajme na jarné novinky od Canonu a potom uvidíme kto má a kto nemá pravdu. Ale aj tak ide o fotografiu v prvom rade a je jedno s čím sa fotí. Tu sa bavíme len o technických možnostiach senzorov.
No vidíš, to sa dobre číta. No o fuji by som pár sprostých slov vedel napísať, u mňa sa ohrial nejkrtatšie zo všetkých doterajších značiek. Ono tie preferencie sa časom rôzne menia. Kedysi bol samozrejmý len upgrade, dnes je bežný aj downgrade. (od zrkadla k CSC). Ak ešte niekedy budem chcieť onanovať nad TK, vyskúšam Sigmu Quattro za zlomok ceny D810. (nedávno stála v akcii 599 USD). To čo tu v samploch bolo predvádzané (statív a ISO do 100) zvládne lepšie ako x krát drahší N 810.
 
Point
2014-12-10 21:55:47
príspevok od: Tomáš Machara
Pokazde, ked sa tu riesi nieco C vs N, vzdy tu svietia tvoje siahodlhe rozpravy o tom, ako to v skutocnosti naozaj je a co je naozaj dobre a co menej a ze niektori si myslia ze to je lepsie ako napr. to, co mas ty a to tak vobec nieje a teraz ma ina znacka nieco lepsie ale len nachvilu aby mal canon cas zareagovat atd atd Si nespokojny s tym, co si kupil? (recnicka otazka) Mal by si viac fotit ako riesit techniku. Ver, ze budes mat z tej techniky, ktoru mas, vacsiu radost. Tiez som dakedy vela riesil....jednoho dna stejne zistis, ze ono to je o technike len trochu a radost z techniky nepride tym, ked ti na nejakom fore ludia pritakaju, ze "Ano MagickVamp, mas absoluutnuuu pravdu!" Sorry, ale vyser sa uz na to. Vzdy budu ludia, ktori ti daju za pravdu a tiez budu vzdy taki, ktori s tebou proste suhlasit nebudu. Ahoj
Síce je chalan priklonený ku canonu ale vždy obháji aj nikon alebo aspoň spomenie objektívne veci + a - atď. O tom že je zbytočné chváliť canon na tomto fore sa baviť ani nemusíme...
Fakt netuším kto je magickvamp ale keď sa Vám zježia chlpy ak náhodou niekto naznačí že je s canonom spokojnejší než predtým s nikonom ( tiež rozdiel v technologii D80 vs. 6D aby som bol objektívny ) tak sa dá čakať že si vezmete len to z jeho siahodlhých komentov, že canon je super a verím že vás to nasrdí..
 
seifi
2014-12-10 21:58:06
svetlo, myšlienka, kompozícia, okamih, jedinečnosť, .......potom dlho nič...zase nič a potom snáď tie pixely a podobné technické parametry; myslím si, že pri fotografiách, pridávaných na kritiku na ephoto, nevznikla situácia, že ak by to bol autor odfotil tým iným makovým, tak je niekde inde; chýba nám ťah na bránku, vidieť inak, vidieť to, čo iní nevidia; nie je vôbec rozhodujúce či fotíme Nikonom, Canonom, Sony, ....;
 
Martin P
2014-12-10 21:59:23
príspevok od: MagickVamp
Su objektivne dvovody preco Nikon a preco zas Canon, tak ako som napisal tie neobjektivne dovody preco Nikon, tak viem ze jeden z tych neobjektivnych by bolo povedat ze preto canon lebo na zakladnych ISO toho vytiahnem viac z tienov ako NIkon Canon ma ine plusy, pisal som sto krat...nema to zmysel.
Nejako sa to zamotáva a fotografii to nijako nepomôže, každý nech si fotí na čo chce, ale nech uzná aj druhej alebo aj tretej strane, že má v niečom pravdu. Lebo toto celé sa mi zdá ako hon na čarodejnice. Zbytočný a nič neriešiaci. Vyššie som napísal, že a na tom sme sa zhodli, Canon hardware a Sony senzor a keď odpozeraju farebné profily od Nikonu tak sme ako spotrebitelia vyhrali.
 
Martin P
2014-12-10 22:05:20
príspevok od: JohnNewton
No vidíš, to sa dobre číta. No o fuji by som pár sprostých slov vedel napísať, u mňa sa ohrial nejkrtatšie zo všetkých doterajších značiek. Ono tie preferencie sa časom rôzne menia. Kedysi bol samozrejmý len upgrade, dnes je bežný aj downgrade. (od zrkadla k CSC). Ak ešte niekedy budem chcieť onanovať nad TK, vyskúšam Sigmu Quattro za zlomok ceny D810. (nedávno stála v akcii 599 USD). To čo tu v samploch bolo predvádzané (statív a ISO do 100) zvládne lepšie ako x krát drahší N 810.
...sú to len technické parametre a cvičenia a hľadanie múch a bĺch tam kde ich netreba hľadať, keď je foto na prd, tak nepomôže nič ani technická dokonalosť.
 
Tomáš Machara
2014-12-10 22:08:38
príspevok od: Point
Síce je chalan priklonený ku canonu ale vždy obháji aj nikon alebo aspoň spomenie objektívne veci + a - atď. O tom že je zbytočné chváliť canon na tomto fore sa baviť ani nemusíme...
Fakt netuším kto je magickvamp ale keď sa Vám zježia chlpy ak náhodou niekto naznačí že je s canonom spokojnejší než predtým s nikonom ( tiež rozdiel v technologii D80 vs. 6D aby som bol objektívny ) tak sa dá čakať že si vezmete len to z jeho siahodlhých komentov, že canon je super a verím že vás to nasrdí..
Roman, myslim, ze si nepochopil co som chcel svojim komentom povedat. Skus si ho precitat este raz. Ak by predsalen furt nechodilo ine pochopenie, pomozem ti a zopakujem sa...."Mal by si viac fotit ako riesit techniku. Ver, ze budes mat z tej techniky, ktoru mas, vacsiu radost." A teda prelozim....ja nemam proti canonu absolutne nic, nic ma nenasrdilo, ani som sa mu nesnazil vyargumentovat jeho nazor na canon....ziadnu znacku som nenadradoval nad inu, tak ma laskavo netahaj do toho, co "nas nasrdi"
 
JohnNewton
2014-12-10 22:11:39
príspevok od: seifi
svetlo, myšlienka, kompozícia, okamih, jedinečnosť, .......potom dlho nič...zase nič a potom snáď tie pixely a podobné technické parametry; myslím si, že pri fotografiách, pridávaných na kritiku na ephoto, nevznikla situácia, že ak by to bol autor odfotil tým iným makovým, tak je niekde inde; chýba nám ťah na bránku, vidieť inak, vidieť to, čo iní nevidia; nie je vôbec rozhodujúce či fotíme Nikonom, Canonom, Sony, ....;
No, to je ale tá ťažšia cesta, a potom zostáva len to počítanie pixelov
 
Point
2014-12-10 22:11:54
A kontrolujte si sériové čísla na 810nách v predajni pred kúpou aby ste potom nemuseli byť mesiac bez nového foťáku. Nesledujem nikon ale tu na fore je na to odkaz "Chyba D810" alebo aký to bol názov je v nom aj odkaz na nejaký CZ portál.. Je možné že tá séria je už preč takže nebudete mať žiadne problémy. Len je to sranda že stále niečo na tom nikone je- špina, olej teraz svietiace pixely atd to by ma asi skôr sralo než to že canon má menšiu dynamiku. No aspoň netreba s ním behať po servisoch. Pre mňa je dôležité: kúpiť foťák a fotiť nie reklamovať a nosiť telo do servisu na zvolávaciu kampaň.. ( D750 ma oslovilo veľmi hlavne teda obrazovou kvalitou ktorú som bohužiaľ videl iba na nete, no vyzerá to byť veeelmi slušný stroj!! )
 
Point
2014-12-10 22:16:09
príspevok od: Tomáš Machara
Roman, myslim, ze si nepochopil co som chcel svojim komentom povedat. Skus si ho precitat este raz. Ak by predsalen furt nechodilo ine pochopenie, pomozem ti a zopakujem sa...."Mal by si viac fotit ako riesit techniku. Ver, ze budes mat z tej techniky, ktoru mas, vacsiu radost." A teda prelozim....ja nemam proti canonu absolutne nic, nic ma nenasrdilo, ani som sa mu nesnazil vyargumentovat jeho nazor na canon....ziadnu znacku som nenadradoval nad inu, tak ma laskavo netahaj do toho, co "nas nasrdi"
Ja tiež nemám záujem sa hádať mne je to šumafuk.. Len to berem objektívnejšie tak čítam pozorne aj jeho príspevky ( možno preto že som tu krátko a moc nepoznám jeho komenty a je možné že časom ich nebudem viac čítať lebo ich budem poznať ) keby sa dalo mal by som C aj N jedno z toho ako záložné telo. No jedno viem povedať isto pri zrkadlovkách zostanem nech vymyslia akýkoľvek iný systém..
 
fatality
2014-12-10 23:11:02
príspevok od: ferio
Kašlem na to, skús aj ty ...
aj dpreview je "nikon" portal?
http://www.dpreview.com/articles/7947009894/high-end-full-frame-roundup
pozri si oba canony..u obidvoch sa spomina v minusoch "low Raw dynamic range",teda
presne to,o com pise atlantel..
 
fatality
2014-12-10 23:23:14
príspevok od: fatality
aj dpreview je "nikon" portal?
http://www.dpreview.com/articles/7947009894/high-end-full-frame-roundup
pozri si oba canony..u obidvoch sa spomina v minusoch "low Raw dynamic range",teda
presne to,o com pise atlantel..
ups..to bolo pre Vampa..
 
MagickVamp
2014-12-11 06:22:06
príspevok od: fatality
aj dpreview je "nikon" portal?
http://www.dpreview.com/articles/7947009894/high-end-full-frame-roundup
pozri si oba canony..u obidvoch sa spomina v minusoch "low Raw dynamic range",teda
presne to,o com pise atlantel..
Ja uz neviem...to ako vazne pises ci si robis srandu uz? Nespominam to nahodou aj ja kazdu chvilu?
 
Le_Chuck
2014-12-11 08:55:38
príspevok od: MagickVamp
Su objektivne dvovody preco Nikon a preco zas Canon, tak ako som napisal tie neobjektivne dovody preco Nikon, tak viem ze jeden z tych neobjektivnych by bolo povedat ze preto canon lebo na zakladnych ISO toho vytiahnem viac z tienov ako NIkon Canon ma ine plusy, pisal som sto krat...nema to zmysel.
Ty si uplna stalica tohoto webu a zelezna istota, ze sa kazda diskusia pod Nikonom zvrhne v nesmyselny konspiracny flamewar o znackach. Gratulujem, vyhravas lizatko v tvare L-koveho objektivu.
 
tomino1980
2014-12-11 09:30:52
nahodou taketo diskusie urcite prispievaju aktivite na portaly a clovek ma pocit ze to tu zije

az sa cudujem ze redakcia nespravi priame porovnavacie testy typu

MK3 vs D800 vs A7R
alebo
E-M1 vs XT1 vs NX1

popripade ine lubovolne kombinacie ....s objektivmy ktore su "porovnatelnej triedy a svetelnosti"

ano technika nie je vsetko ale myslim ze by to boli jedny z najdiskutovanejsich clankov
 
Marcel Rebro
2014-12-11 09:50:39
príspevok od: Le_Chuck
Ty si uplna stalica tohoto webu a zelezna istota, ze sa kazda diskusia pod Nikonom zvrhne v nesmyselny konspiracny flamewar o znackach. Gratulujem, vyhravas lizatko v tvare L-koveho objektivu.
Olympus forever!
 
MagickVamp
2014-12-11 10:35:06
Oki nema to zmysel....vidim ze ste tu fakt hard core osadenstvo a akonahle pod clankom o canone sa nepise ze je na hovno a neuzna sa Nikonakom ze tie Nikony su aj tak najlepsie, lebo niekto im povedal ze kvalita fotaka je len o low raw dynamic range. Okamzite tu mame printscreeny s Dxomarku aby sa v tom utvrdili, ze tie zakladne ISO maju proste najlepsie. A samozrejme akonahle je clanok o Nikone, ma to byt len o chvale a odpluti sa na canon, zvlast ked tu mame novinku, idealne sa potlapkat po pleci a porovnat ju so starsimi canonmi, ak nie tymi z pred troch rokov, tak s tymi z pred siestich a zhodnotit to tak ze Canon zomrel. Jj vyhrali ste, mate pravdu, mate najlepsi low raw dynamic range a este vam prisli novinky, to je bohoruhacstvo sa tu zastat canonu...Jj Nikon je the best, uz vam nejdem kazit dalej sny, Canon to coskoro uzna tiez, predava svoje tovarne samsungu ale ten nevidi uplatnenie ani vo fotomobiloch. Vseci majitelia znacky canon su zadubenci co nechapu ze Nikon je the best, respektive len ti co si myslia ze je to vyrovnane. Snad vseci profi fotografi aj svetovo znami pochopia ze Canon nema ziadne vyhody, ved D800 mala viac megapixlov ako 5D mark III, D600/D610 ma zas viac ostriacich bodov ako 6D a navyse ten low raw dynamic range.....
 
Le_Chuck
2014-12-11 10:51:30
príspevok od: Marcel Rebro
Olympus forever!
No neviem, neviem. Tvoje argumenty nemaju minimalne 3 normostrany textu a iba jeden smajl.
 
Tomáš Machara
2014-12-11 11:41:14
príspevok od: MagickVamp
Oki nema to zmysel....vidim ze ste tu fakt hard core osadenstvo a akonahle pod clankom o canone sa nepise ze je na hovno a neuzna sa Nikonakom ze tie Nikony su aj tak najlepsie, lebo niekto im povedal ze kvalita fotaka je len o low raw dynamic range. Okamzite tu mame printscreeny s Dxomarku aby sa v tom utvrdili, ze tie zakladne ISO maju proste najlepsie. A samozrejme akonahle je clanok o Nikone, ma to byt len o chvale a odpluti sa na canon, zvlast ked tu mame novinku, idealne sa potlapkat po pleci a porovnat ju so starsimi canonmi, ak nie tymi z pred troch rokov, tak s tymi z pred siestich a zhodnotit to tak ze Canon zomrel. Jj vyhrali ste, mate pravdu, mate najlepsi low raw dynamic range a este vam prisli novinky, to je bohoruhacstvo sa tu zastat canonu...Jj Nikon je the best, uz vam nejdem kazit dalej sny, Canon to coskoro uzna tiez, predava svoje tovarne samsungu ale ten nevidi uplatnenie ani vo fotomobiloch. Vseci majitelia znacky canon su zadubenci co nechapu ze Nikon je the best, respektive len ti co si myslia ze je to vyrovnane. Snad vseci profi fotografi aj svetovo znami pochopia ze Canon nema ziadne vyhody, ved D800 mala viac megapixlov ako 5D mark III, D600/D610 ma zas viac ostriacich bodov ako 6D a navyse ten low raw dynamic range.....
Tomas, vedel si, ze top Nikony designoval svetoznamy a uznavany taliansky automobilovy designer Giorgetto Giugiaro?

http://en.wikipedia.org/wiki/Giorgetto_Giugiaro#Cameras

...takze preto su okrem ineho tie nikony dost podarenejsie od kopiriek aj co sa designu tyka
 
Marcel Rebro
2014-12-11 13:01:47
príspevok od: MagickVamp
Oki nema to zmysel....vidim ze ste tu fakt hard core osadenstvo a akonahle pod clankom o canone sa nepise ze je na hovno a neuzna sa Nikonakom ze tie Nikony su aj tak najlepsie, lebo niekto im povedal ze kvalita fotaka je len o low raw dynamic range. Okamzite tu mame printscreeny s Dxomarku aby sa v tom utvrdili, ze tie zakladne ISO maju proste najlepsie. A samozrejme akonahle je clanok o Nikone, ma to byt len o chvale a odpluti sa na canon, zvlast ked tu mame novinku, idealne sa potlapkat po pleci a porovnat ju so starsimi canonmi, ak nie tymi z pred troch rokov, tak s tymi z pred siestich a zhodnotit to tak ze Canon zomrel. Jj vyhrali ste, mate pravdu, mate najlepsi low raw dynamic range a este vam prisli novinky, to je bohoruhacstvo sa tu zastat canonu...Jj Nikon je the best, uz vam nejdem kazit dalej sny, Canon to coskoro uzna tiez, predava svoje tovarne samsungu ale ten nevidi uplatnenie ani vo fotomobiloch. Vseci majitelia znacky canon su zadubenci co nechapu ze Nikon je the best, respektive len ti co si myslia ze je to vyrovnane. Snad vseci profi fotografi aj svetovo znami pochopia ze Canon nema ziadne vyhody, ved D800 mala viac megapixlov ako 5D mark III, D600/D610 ma zas viac ostriacich bodov ako 6D a navyse ten low raw dynamic range.....
Šišmárija! Tebe dnes niekdo rozkopal bábovčičku, alebo si sa len zobudil horeriťú?
 
om1ci
2014-12-11 13:53:30
ja mám na Canone 5D3 niečo tesne pre 300 000 cyklov závierky, kua...a až na základe čitania tohto fóra som zistil aký mám nahov... foťák.
 
om1ci
2014-12-11 14:05:11
príspevok od: Wlady
Karol, tvoje recenzie maju velku pridanu hodnotu, vidno za nimi kus prace a skusenosti. O to viac sa tesim na tvoju recenziu D750tky...
ja som chcel iba pozriet kto dal minusku...a nechtiac som klikol..hi, takze som
aj ja pridal minus...ospravedlnujem sa.
 
Wlady
2014-12-11 15:42:25
príspevok od: om1ci
ja som chcel iba pozriet kto dal minusku...a nechtiac som klikol..hi, takze som
aj ja pridal minus...ospravedlnujem sa.
V pohode, nic sa nedeje..... Ale aj tak sa mi coraz viac potvrdzuje, ze sa tu neoplati nic komentovat.....
 
seifi
2014-12-11 17:21:47
príspevok od: om1ci
ja som chcel iba pozriet kto dal minusku...a nechtiac som klikol..hi, takze som
aj ja pridal minus...ospravedlnujem sa.
tebe sa páči výraz... tvoje recenzie maju velku pridanu hodnotu...? no nedalo mi
a neoplatí sa nič komentovať - no keď čaká niekto plusíky tak neoplatí, ale ak chceš, aby bolo počuť tvoj názor, tak musíš zakričať, nie ?
 
piecka
2014-12-11 20:38:28
vdaka za review. neviem ci jeto iba u mna, alebo ma tento fotak dost uletene podanie farieb, aj na nikon. alebo zeby postprodukcia? moj monitor? . pri fotkach k recenzii by som uvital viac teloviek za normalneho denneho a umeleho osvetlenia, viac zaberov okolo 1600- 3200, mozno az 25000 iso, trosku nasimulovat realne podmienky v ktorych fotaci musia bezne pracovat. pekne obrazky do400iso dnes vie prakticky kazdy fotak
 
Romanesko
2014-12-14 23:35:13
Karol perfektne recenzia ...proste ako vzdy . Vyzera ze vymenim D800 za D810
 
Jubi
2014-12-14 23:46:35
Je tu niekto kto vlastní D700 a aj D800? Potešil by ma dvoma identickými zábermi tej istej scény a tým istým objektívom a následným zväčšením aby som si mohol porovnať ten nárast detailov. Myslím to vážne. Ďakujem
 
ruiger1
2014-12-15 12:39:05
príspevok od: Jubi
Je tu niekto kto vlastní D700 a aj D800? Potešil by ma dvoma identickými zábermi tej istej scény a tým istým objektívom a následným zväčšením aby som si mohol porovnať ten nárast detailov. Myslím to vážne. Ďakujem
neskoro, pred dvomi mesiacmi som mal oba. Nemal som vsak ani na jednom koncerte naraz obidva, ale co si historicky porovnavam fotografie z rovnakych podujati na rovnakom podiu s obdobnym svetlom, tak rozdiel je znacny, najma ma tesi, ze aj ked mi nedociahne 200 mm na idealny portret, tak pri 36 mpx to orezom dotiahnem bez straty kvality.
 
Akelan
2014-12-15 20:22:38
Takisto by ma celkom zaujímalo reálne porovnanie D700 vs. D800... A tiež aj prečo je D800 tak frekventovaný pri predajoch z druhej ruky a to aj pred uvedením nástupcu a celkom málo "jazdené"...
 
Wlady
2014-12-15 20:40:24
príspevok od: Akelan
Takisto by ma celkom zaujímalo reálne porovnanie D700 vs. D800... A tiež aj prečo je D800 tak frekventovaný pri predajoch z druhej ruky a to aj pred uvedením nástupcu a celkom málo "jazdené"...
Koli D750tke
 
zuzka1
2014-12-16 06:41:11
príspevok od: Akelan
Takisto by ma celkom zaujímalo reálne porovnanie D700 vs. D800... A tiež aj prečo je D800 tak frekventovaný pri predajoch z druhej ruky a to aj pred uvedením nástupcu a celkom málo "jazdené"...
Pretoze Raw subory z D800 su obrovske , zaberaju vela miesta, potrebuju rychly procesor, velkokapacitne zalohovanie. Je to narocny pristroj nielen na potrebu najkvalitnejsich objektivov ale aj na celu prinaleziacu techniku. Ked je niekto v rozpolozeni, ze vsetky uspory
dal na telo fotaku, "drzat s nim krok" alebo ako by som to nazvala je urcite financne narocne. Po case sa to moze stat skratka unavne. Nemyslim si, alebo lepsie povedane som o tom presvedcena, ze to nema nic spolocne s tym, ze by uzivatelia neboli spokojni s obrazovym vystupom tohto fotoaparatu.
 
psykora2
2014-12-16 14:56:31
príspevok od: Wlady
Koli D750tke
alebo aj D810
 
Akelan
2014-12-16 19:55:33
príspevok od: zuzka1
Pretoze Raw subory z D800 su obrovske , zaberaju vela miesta, potrebuju rychly procesor, velkokapacitne zalohovanie. Je to narocny pristroj nielen na potrebu najkvalitnejsich objektivov ale aj na celu prinaleziacu techniku. Ked je niekto v rozpolozeni, ze vsetky uspory
dal na telo fotaku, "drzat s nim krok" alebo ako by som to nazvala je urcite financne narocne. Po case sa to moze stat skratka unavne. Nemyslim si, alebo lepsie povedane som o tom presvedcena, ze to nema nic spolocne s tym, ze by uzivatelia neboli spokojni s obrazovym vystupom tohto fotoaparatu.
Ale veď o tomto všetkom sa vedelo už dávnejšie... a čo som si všimol, tak to predávali aj ľudia, ktorí aj fotia trochu vážnejšie. Nadôvažok ako som čítal aj recenziu tu na ephoto, tak nie je problém s tými súbormi ani na starých kompoch ..., ale tu už boli vychválené aj plastové objektívy nikon 1,8G, takže...
 
digihelion
2014-12-17 21:20:43
príspevok od: Akelan
Ale veď o tomto všetkom sa vedelo už dávnejšie... a čo som si všimol, tak to predávali aj ľudia, ktorí aj fotia trochu vážnejšie. Nadôvažok ako som čítal aj recenziu tu na ephoto, tak nie je problém s tými súbormi ani na starých kompoch ..., ale tu už boli vychválené aj plastové objektívy nikon 1,8G, takže...
A mozno len zistili, ze mega vela pixelov samo o sebe na dobru fotku nestaci
Podla mna je D800 super stroj, ale potrebuje okrem dalsieho kvalitneho HW (kupoval som kvoli D800 nove PC a rychlost vyzera podla mna trochu inak, takze na starych kompoch to MUSI byt utrpenie) aj skusenu ruku a oko. Mal som predtym D300 a z mojho pohladu to bol taky kludny tolerantny dedusko.
D800 potresta kazdu moju chybicku, pri clone 1.4 a 36 Mpix je poznat kazde zavahanie.
 
Flodur
2014-12-18 10:49:42
http://www.fotoaparat.cz/article/11474/1
 
kiso188
2015-12-15 13:26:06
príspevok od: ruiger1
Už takmer 2 mesiace vlastnim D810 a musim potvrdit vsetko co sa pise, praca v pc uplne v pohode, vyvazenie bielej a podanie farieb na jednotku, ostrost a detaily špičkové. Žiaľ musím potvrdiť aj problémový AF, pri AF-S v slabších svetelých podmienkach je zaostrovanie váhavé, niekedy ani nezaostrí. Vyriešil som to používaním AF-C, kde som nepostrehol žiadne problémy.
suhlasim, ze AF-S v slabsich svetelnych podmienkach su vahave. Tiez som to vyriesil AF-C.
 
Kubinox
2015-12-16 19:49:35
je tam malá chybička.... jak je foto hradu tak text nad ním (Až pri ISO 640 začnete šum vnímať viac, ale stále v prijateľnom množstve) malo tam byť 6400.

Inak super článok.
 
Wlady
2015-12-16 21:38:10
príspevok od: kiso188
suhlasim, ze AF-S v slabsich svetelnych podmienkach su vahave. Tiez som to vyriesil AF-C.
AF-C ale byva nemej presne nie? A pri externom blesku sa vypne pomocne AF svetlo...
 
peterpeto
2017-03-19 20:48:25
Ahojte

A po rokoch pouzivania D810 by ste ju odporucili?
Je spolahliva?

V horsom svetle zaostruje vahavo aj s pouzitim SB-910 a jeho AF svetla?
Poprosim promtnu odpoved, pretoze mi ponahla kupa zrkadla.

Vopred dakujem
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované