Hore

Canon EOS M50

Nebudem zapierať, že bezzrkadlovky Canon ma spočiatku neoslovili. Chápem, že Canon nechcel kanibalizovať úspešný rad zrkadloviek EOS. Časy sa však menia. Predaj zrkadloviek neustále klesá.

Snáď každému už dochádza, že budúcnosť je v bezzrkadlovkách. Došlo to aj Canonu a postupne rozbieha predstavovanie produktov tohto typu. A s tým sa mení aj moje zmýšľanie o systéme EOS M. Rozširujúce sa portfólio fotoaparátov a objektívov začína byť zaujímavé. Zatiaľ v ňom chýba ponuka pre pokročilých a profesionálov. Možno ani nikdy nepríde a objaví sa nový rad profesionálnych fotoaparátov a objektívov. Zatiaľ sú EOSy M určené pre začínajúcich a mierne pokročilých fotografov. Sú alternatívou k amatérskym zrkadlovkám EOS približne do radu EOS 8XXD. Dnes sa pozrieme na zúbok modelu EOS M50, ktorý je konkurenciou nižších modelov, napr. EOS 200D. Je to najlacnejšia bezzrkadlovka Canon so vstavaným EVF hľadáčikom.




Prvý dojem

Dizajnový jazyk bezzrkadloviek Canon nemá s EOS zrkadlovkami veľa spoločného. Podobu treba hľadať u pokročilých kompaktov PowerShot G. Dizajn je moderný, nenesie sa v duchu módneho retra. Telo fotoaparátu je z polykarbonátu, pôsobí však až nezvykle robustne. Plochy, ktoré sú v kontakte s pravou rukou, sú príjemne pogumované. Aj mechanické ovládače pôsobia solídne. Kto má hrubšie prsty, bude mať problém s veľkosťou ovládačov na zadnej strane fotoaparátu. Vedľa displeja nie je pre ne dostatok miesta. V skutočnosti je fotoaparát menší, ako sa javí z obrázkov.




Aj keď je dizajn iný ako u zrkadloviek EOS, ovládanie má M50 veľmi podobné nižším modelom DSLR Canon.


Ani vzadu nečaká žiadne prekvapenie, len je tu menej miesta.

Špecifikácia

Canon EOS M50 je bezzrkadlovka pre začiatočníkov, ktorí si môžu dovoliť priplatiť za hľadáčik. Dizajnovo je koncipovaná tak, že vyzerá ako zrkadlovka. Hľadáčik je uprostred fotoaparátu nad pomyselnou osou objektívu.

Srdcom fotoaparátu je 24Mpx CMOS snímač (zabudovaný Low Pass filter) veľkosti APS-C podporený procesorom Digic 8. Výkonný procesor nájde využitie pri 4K videu a aj pri sériových záberoch rýchlosťou až 10 obr./s., so sledovaním objektu je to 7,4 obr./s. Video je vo Full HD alebo 4K rozlíšení. Elektronický hľadáčik je typu OLED, displej je plne otočný s dotykovým ovládaním. Zaostrovanie je zabezpečené osvedčenou technológiou Dual Pixel CMOS AF.

Fotoaparát umožňuje pripojiť externý mikrofón, čo využijú najmä vlogeri. Príkladná je bezdrôtová konektivita využívajúca WiFi a Bluetooth.

  • snímač APS-C CMOS s rozlíšením 24Mpx (zabudovaný Low Pass filter), bez stabilizácie obrazu
  • bajonet EF-M
  • 384-zónové meranie expozície
  • 143/99 zaostrovacích bodov, Dual Pixel CMOS AF
  • citlivosť ISO 100-25 600 (51 200)
  • rozsah mechanickej uzávierky: 30 s. - 1/4000 s., X-sync 1/200 s.
  • sériové zábery:10 obr./s. bez sledovania objektu (max. 10 obr. vo formáte RAW), 7,4 obr./s. so sledovaním objektu
  • vstavaný blesk: áno, Hot Shoe pätica, riadenie blesku E-TTL II
  • EVF hľadáčik: OLED 2 360 000 bodov
  • LCD displej: 3" otočný s rozlíšením 1 040 000 bodov s dotykovým ovládaním
  • video: 4K – 3840 x 2160 (23,98/25 sn./s), Full HD – 1920 x 1080 (59,94/50/29,97/25/23,976 sn./s), HD – 1280 x 720 (119,9/100/59,94/50 sn./s)
  • konektory:  USB (Micro USB), HDMI (mikro konektor typ D)
  • bezdrôtové pripojenie: WiFi s NFC (IEEE802.11b/g/n), Bluetooth® (4.1, nízkoenergetická technológia)
  • podpora pamäťových kariet: SD, SDHC, SDXC (kompatibilné s normou UHS-I)
  • rozmery: 116,3 x 88,1 x 58,7 mm
  • hmotnosť: 387 g


https://www.canon.sk/cameras/eos-m50/

Fotoaparát v praxi

Ergonómia

Na fotoaparáte nie je nič, čo by vás mohlo prekvapiť. Žiadne ergonomické experimenty, všetko je tak, ako sme roky zvyknutí, nielen z fotoaparátov Canon. Grip je dostatočne veľký, ergonomicky sa však veľkým fotoaparátom nevyrovná. Nikto to ani nečaká.

Ovládanie je štandardné, dá sa zvládnuť jednou rukou. Fotoaparát sa zapína páčkou pri voliči programov, tak ako je tomu zvykom aj na amatérskych zrkadlovkách EOS. Roller je len jeden, okolo spúšte. V blízkosti je červené tlačidlo Record. Volič programov obsahuje typickú ponuku pokročilých a amatérskych režimov. Na vrchnej časti sa nachádza ešte funkčné tlačidlo M-Fn.

Ostatné ovládacie prvky sú na zadnej časti fotoaparátu, po pravej strane displeja. Je tu tradičný smerový volič s priradenými funkciami a pätica ďalších tlačidiel. Ovládanie je typické pre prístroj určený začiatočníkom, skúsenejšiemu užívateľovi bude chýbať priamy prístup k niektorým funkciám.

Rýchlosť

Po zapnutí nabehne fotoaparát približne za 2,5 sekundy. Automatické zaostrovanie je rýchle a dobré sa chytá. Vyslovene otravné je dlhé spracovanie fotografie, kým sa objaví jej náhľad. Pri akčnejšom štýle fotenia odporúčam vypnúť zobrazenie náhľadu po exponovaní. Bez neho je fotoaparát ako vymenený. Sériové snímanie má max. frekvenciu 10 obr./s., so sledovaním ale "len" 7 obr./s. Na takýto prístroj je to slušná a plne dostačujúca hodnota. Buffer nie je veľký, zmestí sa doň 10 RAW-ov, takže za sekundu je plný. S rýchlou kartou sa pomerne rýchlo vyčistí a chvíľu po jeho zaplnení môžete nafotiť ďalších pár záberov. Nepredpokladám, že niekto z budúcich majiteľov bude fotiť primárne šport. Do fotenia pobehujúcich detičiek, bicyklistu, či psa sa pustiť môže. Fotoaparát to zvládne.

Zaostrovanie

Canon EOS M50 má oproti ostatným M modelom viac zaostrovacích bodov. Štandardne je to 99, oproti 49. S niektorými objektívmi (EF-M 18-150mm F3.5-6.3, 55-200mm F4.5-6.3 a 28mm F3.5) je to však až 143 bodov pokrývajúcich plochu 88x100%. K detekcii tváre pribudla aj detekcia oka. Zaostrovanie funguje dobre aj za zlých svetelných podmienok. S pomocným prisvetlením zaostroval fotoaparát aj v takmer zatemnenej miestnosti s nízkou úrovňou nepriameho svetla. Celkovo je zaostrovanie silnou stránkou fotoaparátu, prijal by som však možnosť zmenšenia veľkosti zaostrovacieho bodu.

Pri prepnutí zaostrovania na manuálne máte na pomoc peaking level a digitálnu lupu.

Hľadáčik a displej

Hľadáčik fotoaparátu je veľký a jemnozrnný, obraz je ale príliš kontrastný a tak sa kresba v tieňoch stráca. Lepšie je na tom hlavný displej, ktorého obraz je oveľa prirodzenejší. Dotykové ovládanie reaguje rýchlo a citlivo. Displej je plne otočný s kĺbom na ľavej strane. Dá sa otočiť do polohy selfie. Okrem štandardných údajov o nastavení expozície a iných parametrov, si môžete nechať zobraziť virtuálny horizont, histogram a pomocnú mriežku.

Menu

Fotoaparát ponúka dva režimy zobrazenia menu, jeden podobný tomu, čo poznáme zo zrkadloviek, druhý grafickejší so sprievodcom. Menu mi pripomína to vo fotoaparátoch Sony, a to nepatrí k tým najprehľadnejším. Ešteže v tomto fotoaparáte nie je tak veľa záložiek a položiek. Naviac tie najpoužívanejšie si môžete dať do vlastného menu.

Väčšina fotoaparátov, vrátane toho testovaného, má rýchle menu ponúkajúce najčastejšie používané nastavenia. Q menu sa dobre ovláda tlačidlami, ale ešte lepšie dotykovo.

Uzávierka

Elektricky ovládaná mechanická uzávierka je, na pomery bezzrkadloviek, pomerne hlučná. Zvuk je taký plastový. Najkratší čas je obmedzený na 1/4000 s. Elektronická uzávierka s kratším časom nie je k dispozícii, ale až tak to neprekáža, pretože najsvetelnejší natívny objektív má svetelnosť F2.

Blesk

Fotoaparát má zabudovaný blesk s obmedzeným dosahom. Do sánok môžete však pripojiť systémový blesk. Podporované je E-TTL II riadenie záblesku, rovnako ako u zrkadloviek EOS.

Výbava

Sú značky, ktoré dajú do fotoaparátov množstvo vychytávok, až sa v nich užívateľ stráca. Napr. Panasonic a Olympus. Na druhej strane sú tu značky, ktoré dajú do fotoaparátov to najdôležitejšie a na špecialitky sú skúpejšie. Patrí sem Fujifilm a aj Canon. Canon EOS M50 je teda na pomery bezzrkadloviek skôr jednoduchšie vybavený fotoaparát. To bude vyhovovať tým, ktorí chcú mať k dispozícii základné fotografické funkcie a o nejaké "serepetičky" záujem nemajú.

Programová výbava zahŕňa plnú "zelenú" automatiku, scénickú automatiku, scénické programy, obrazové efekty a pokročilé programy P/Tv/Av/M. Základná automatika umožňuje nastaviť spracovanie obrazu z hľadiska farebnosti, kontrastu a expozície. Fotoaparátu sa dá naznačiť, či chcete menšiu alebo väčšiu hĺbku ostrosti. V scénických režimoch nájdete 11 podprogramov pre rôzne situácie. Z tých menej obvyklých vymenujem selfie, panning, nočný záber z ruky a tichý režim. Tichý režim nájdete len tu! Obrazové efekty sú pomerne vydarené, aj keď väčšina z nich pracuje s HDR.


Efekt miniatúry.

Spracovanie záberov

Fotoaparát umožňuje snímať do formátov JPG a RAW, pričom RAW môže byť aj komprimovaný, čo šetrí miesto na karte. Nasnímané zábery je možné pohodlne upravovať priamo v fotoaparáte. To sa zíde, ak budete využívať zdieľanie fotiek z chytrého zariadenia. Dokonca fotoaparát ponúka hodnotenie hviezdičkami, čo by som očakával u pokročilejšieho modelu. Súčasťou metadát v EXIF-e môžu byť personifikované údaje o autorstve.

Konektivita

Na fotoaparáte sa nachádzajú tri konektory. USB micro pre prepojenie s počítačom, škoda, že sa cez neho nedá dobíjať batéria. HDMI slúži pre prepojenie s TV alebo projektorom. Do tretice je tu audio vstup 3,5 mm.

Bezdrôtová konektivita je dnes štandardom, okrem WiFi je vo fotoaparáte aj Bluetooth. Canon sa môže pochváliť príkladným využitím bezdrôtovej technológie. Fotoaparát môžete pripojiť nielen k chytrému zariadeniu, ale aj k počítaču, tlačiarni a aj do Cloudu. Aplikácia Camera Connect umožňuje ovládať fotoaparát v režime živého náhľadu, aj s možnosťou nastavenia expozičných parametrov. Umožňuje aj sťahovať fotografie. Vďaka BT je možné nastaviť aj automatické sťahovanie fotiek do chytrého zariadenia. Posielanie fotografií priamo z fotoaparátu funguje presne tak, ako si predstavujem. Mobil vo vrecku, vyberiem vo foťáku fotku/y a nechám odoslať.


Aplikácia Camera Connect je veľmi vydarená.

Obrazová kvalita

Šum je pozorovateľný, pri 100% zväčšení, od najnižšej citlivosti ISO 100. Výraznejšie sa šum ukáže od ISO 1600 a to aj za dobrých svetelných podmienok. Podľa svetelných podmienok je najvyššou použiteľnou hranicou ISO 3200 - 6400. Menej nároční upotrebia aj ISO 12 800. ISO 25 600 už je rádovo horšie a prakticky nepoužiteľné.

Z hľadiska dynamického rozsahu znesie RAW podexpozíciu -3EV. Pri -3EV a následnej záchrane občas dochádza k miernemu farebnému posunu, ktorý šikovnejší dokážu skorigovať. Preexponovanie zvládnete korigovať až do +2EV. Zaujímavou vlastnosťou snímača je, že pri oprave podexpozície sa len málo zvýrazňuje šum. Preto je niekedy lepšie fotografiu zámerne nasnímať podexponovanú, ako nastavovať vyššiu citlivosť.


Náprava podexpozície viac ako -3EV.


Náprava preexpozície +2EV.

Podanie farieb je neutrálne, saturácia priemerná. Na fotografiách vo formáte JPG je už od najnižšej citlivosti vidieť výraznejší zásah odšumovania. Fotky pôsobia mierne neostro. Že má snímač aj objektívy väčší potenciál, vidno na záberoch vo formáte RAW. Menej kvalitný JPG do určitej miery degraduje obrazové efekty. Nevadí to pri tlači do formátu A3. Kto chce vyžmýkať z fotoaparátu maximum, musí fotografovať do RAW.

Celkovo je potenciál snímača porovnateľný s EOS M5 a EOS 80D. V galérii nájdete fotografie snímané s objektívmi EF-M 18-150/3,5-6,3 IS STM a EF-M 22/2 STM.

Video

Väčšina firiem predbehla Canon v aplikovaní 4K videa do svojich prístrojov. V EOS M50 ale 4K video nechýba. Prvá dobrá správa ohľadom videa. Ďalšie nasledujú. Pri nakrúcaní využijete plne otočný displej (aj s polohou pre selfie), ktorý nezavadzia, ak chcete na fotoaparát nasadiť externý mikrofón. V tejto triede je audio vstup nadštandardom. Filmárom pomôže osvedčené zaostrovanie Dual Pixel CMOS. Škoda, že snímač nie je stabilizovaný, nie každý objektív má stabilizáciu zabudovanú. Video pracuje v automatickom alebo manuálnom expozičnom režime. Špeciálne funkcie tu nenájdete, toto je jednoduchý prístroj.

Väčšine užívateľov bude stačiť video vo Full HD rozlíšení, kde je maximálna frekvencia 60FPS. V 4K rozlíšení je to 30FPS. Bohužiaľ tu dochádza k výraznému orezu záberu (crop 1,7x). Naviac je pri 4K videu výraznejší jelly efekt. Maximálny dátový tok je 120Mbps, kodek H.264.

Vo videu môžete použiť aj elektronickú stabilizáciu obrazu. V kombinácii s optickou stabilizáciou v objektíve podáva veľmi dobré výsledky aj na dlhších ohniskách. Elektronická stabilizácia sa nepriaznivo podpisuje na kvalite videa, dupľovane pri nastavení vylepšenej stabilizácie. Kto chce najvyššiu kvalitu videa, bude sa musieť spoľahnúť na stabilizáciu v objektíve, alebo na pevnú ruku. El. stabilizácia naviac mierne orezáva záber pri Full HD aj 4K videu.

Rýchlosť zaostrovania záleží na zvolenom rozlíšení. Dual Pixel technológia funguje len pri Full HD rozlíšení. Rozdiel v rýchlosti zaostrovania oproti 4K je výrazný. Vidno, že využitie 4K videa naplno, nie je možné. Určite aspoň pri dynamických scénach odporúčam nastaviť Full HD rozlíšenie.


Ukážkové video je v 4K rozlíšení, so zapnutou elektronickou stabilizáciou obrazu. Pri použitej digitálnej stabilizácii obrazu dochádza k zhoršeniu obrazovej kvality a ešte ďalšiemu miernemu orezu videa. V 4K videu je orez 1,7x. Naviac nefunguje Dual Pixel AF automatické zaostrenie, ale len štandardné s vyhodnotením kontrastu. Použitý mikrofón RØDE VideoMic Pro Rycote.

Ďalšie video je snímané vo Full HD rozlíšení, v plnej automatike. Zaostrovanie využíva všetky body s aktívnou detekciou tváre. Použitý mikrofón RØDE VideoMic Pro Rycote a objektív EF-M 14-150/3,5-6,3 IS STM. Použitá len stabilizácia v objektíve.

Plusy a mínusy

+ Dual Pixel CMOS AF
+ OLED EVF
+ plne otočný displej s dotykovým ovládaním
+ 4K video
+ vstup pre externý mikrofón
+ WiFi + Bluetooth
+ funkcionalita bezdrôtového prepojenia, aplikácia Camera Connect
+ vstavaný blesk
+ možnosť použiť EF a EF-S objektív (nutné použiť adaptér)

-  nemá stabilizovaný snímač
-  nemá režim elektronickej uzávierky
-  menší buffer
-  menšie portfólio objektívov
-  orez videa v 4K rozlíšení
-  digitálna stabilizácia znižuje kvalitu videa
-  chudobnejšia výbava špeciálnych vychytávok
-  kvalita fotografií vo formáte JPG

Záver

Canon EOS M5 som sfúkol za premrštenú cenu. Aj keď som od niektorých užívateľov za to dostal vynadané, stojím si za tým. U konkurencie za rovnakú cenu kúpite vybavenejší prístroj. Canon EOS M50 je z hľadiska pomeru cena/výkon na tom oveľa lepšie. Cena je konkurencieschopná.

Fotoaparát je vhodný pre začiatočníkov a mierne pokročilých. Plne otočný displej a možnosť pripojenia mikrofónu z neho robia vhodný model pre začínajúcich vlogerov. Tí využijú aj možnosť prepojenia s chytrým zariadením prostredníctvom WiFi a BT, ktorá je mimochodom veľmi prepracovaná. Inak je to ideálny rodinný fotoaparát a fotoaparát na cesty. Poskytuje kvalitu známu zo zrkadloviek EOS, je ale menší a práca so živým náhľadom je intuitívnejšia. S pevným 22 mm objektívom je to aj fotoaparát pre začínajúcich street fotografov a dokumentaristov.

Silnou stránkou fotoaparátu je zaostrovanie. Slabšou video v 4K rozlíšení. V určitých situáciách je však využiteľné aj to, odporúčam ale radšej používať Full HD rozlíšenie.

Pre mňa je lepšou voľbou ako základné modely zrkadloviek. Ak sa ma niekto opýta, či odporúčam tento fotoaparát pre začínajúceho fotografa, kladne a bez zaváhania odpoviem áno. EOS M50 naznačuje ďalšie napredovanie Canonu. Nie všetky vychytávky sú odladené, práce na zlepšení je dosť, ale M50 je z radu M aktuálne najrozumnejšia voľba.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MagickVamp
2018-04-23 15:45:30
Ake je ostrenie napriklad v porovnani s olympusom m1 mkii? Je rovnako rychle a presne?
 
Marek Kopnický
2018-04-23 15:48:56
Veľmi dobrá recenzia, ešte by som doplnil, že ak porovnáme pomer cena/výkon objektívov, je na tom tento canon tiež veľmi dobre.
 
Budy
2018-04-23 16:13:55
príspevok od: MagickVamp
Ake je ostrenie napriklad v porovnani s olympusom m1 mkii? Je rovnako rychle a presne?
Toto by presne aj mňa celkom zaujímalo
 
musicman
2018-04-23 17:05:28
otrasne JPG a nestabilizovany snimac(tym padom nemoznost pouzit nestabilizovany objektiv) ho degraduju dole, skoda.. potencial tam bol najma o to viac mrzia tieto minusy ze sa jedna o aps-c ,ale na sony alfa systemy bezzrkadla typu A6xxx sa to nechyta ani nahodou.. ale u sony je problem cena a tiez objektivy.. a musim povedat ze tento canon sa nechyta ani na cipovo mensi panasonic GX9 ci GX80 co je hlavna konkurencia ,cakal som na tuto recenziu ale zda sa ze hlavne koli poriadnym 4K videam a lepsiemu vystupu jpg a aj podstatne lepsiemu vyberu kvalitnejsich objektivov pojdem po zlacneni asi do GX9 ,aps-c ozeliem, co uz..
 
marek zelina
2018-04-23 17:51:49
príspevok od: musicman
otrasne JPG a nestabilizovany snimac(tym padom nemoznost pouzit nestabilizovany objektiv) ho degraduju dole, skoda.. potencial tam bol najma o to viac mrzia tieto minusy ze sa jedna o aps-c ,ale na sony alfa systemy bezzrkadla typu A6xxx sa to nechyta ani nahodou.. ale u sony je problem cena a tiez objektivy.. a musim povedat ze tento canon sa nechyta ani na cipovo mensi panasonic GX9 ci GX80 co je hlavna konkurencia ,cakal som na tuto recenziu ale zda sa ze hlavne koli poriadnym 4K videam a lepsiemu vystupu jpg a aj podstatne lepsiemu vyberu kvalitnejsich objektivov pojdem po zlacneni asi do GX9 ,aps-c ozeliem, co uz..
trosku ta nechapem,... netabilizovany snimac (tym padom nemoznost pouzit nestabilizovany objektiv): akoze sa neda fotit bez stabilizacie alebo co? ja mam stabilizacia iba na dvocj sklach z 8im na 5d4 a zijem, som tu, fotim, a fotky niesu rozmazane..... no poviem si ze asi to takto zhodnotil preto lebo chce natacat videa... ok... berem, tam sa stabilizovany snimac zijde... no ale preco potom pises ze otrasny jpg? tak chces tocit alebo fotit? Podla teba vlastne zly aj video vystup aj foto vystup,... co urcite nie je moc objektivne hodnotenie.
 
fatality
2018-04-23 18:20:04
príspevok od: marek zelina
trosku ta nechapem,... netabilizovany snimac (tym padom nemoznost pouzit nestabilizovany objektiv): akoze sa neda fotit bez stabilizacie alebo co? ja mam stabilizacia iba na dvocj sklach z 8im na 5d4 a zijem, som tu, fotim, a fotky niesu rozmazane..... no poviem si ze asi to takto zhodnotil preto lebo chce natacat videa... ok... berem, tam sa stabilizovany snimac zijde... no ale preco potom pises ze otrasny jpg? tak chces tocit alebo fotit? Podla teba vlastne zly aj video vystup aj foto vystup,... co urcite nie je moc objektivne hodnotenie.
to je Stancok,co tu(a inde) vybera fotak uz aspon 5 rokov.. ..
 
fatality
2018-04-23 18:23:26
príspevok od: musicman
otrasne JPG a nestabilizovany snimac(tym padom nemoznost pouzit nestabilizovany objektiv) ho degraduju dole, skoda.. potencial tam bol najma o to viac mrzia tieto minusy ze sa jedna o aps-c ,ale na sony alfa systemy bezzrkadla typu A6xxx sa to nechyta ani nahodou.. ale u sony je problem cena a tiez objektivy.. a musim povedat ze tento canon sa nechyta ani na cipovo mensi panasonic GX9 ci GX80 co je hlavna konkurencia ,cakal som na tuto recenziu ale zda sa ze hlavne koli poriadnym 4K videam a lepsiemu vystupu jpg a aj podstatne lepsiemu vyberu kvalitnejsich objektivov pojdem po zlacneni asi do GX9 ,aps-c ozeliem, co uz..
Stancok,sak ty si cakal uz na zlacnenie GX7.. ..
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2018-04-24 06:32:16
príspevok od: MagickVamp
Ake je ostrenie napriklad v porovnani s olympusom m1 mkii? Je rovnako rychle a presne?
Povedal by som, ze o nieco spolahlivejsie, co sa tyka obcasneho nechytania.
 
MagickVamp
2018-04-24 07:02:41
príspevok od: Karol Srnec
Povedal by som, ze o nieco spolahlivejsie, co sa tyka obcasneho nechytania.
Dakujem za odpoved
 
Johnnny
2018-04-24 07:18:14
príspevok od: musicman
otrasne JPG a nestabilizovany snimac(tym padom nemoznost pouzit nestabilizovany objektiv) ho degraduju dole, skoda.. potencial tam bol najma o to viac mrzia tieto minusy ze sa jedna o aps-c ,ale na sony alfa systemy bezzrkadla typu A6xxx sa to nechyta ani nahodou.. ale u sony je problem cena a tiez objektivy.. a musim povedat ze tento canon sa nechyta ani na cipovo mensi panasonic GX9 ci GX80 co je hlavna konkurencia ,cakal som na tuto recenziu ale zda sa ze hlavne koli poriadnym 4K videam a lepsiemu vystupu jpg a aj podstatne lepsiemu vyberu kvalitnejsich objektivov pojdem po zlacneni asi do GX9 ,aps-c ozeliem, co uz..
Nemoznost pouzit nestabilizovany objektiv ?

Inak podla mna celkom zbytocny model. Canon by uz mal zacat s trochu vyssou triedou, toto je v podstate M5. Jasne, rozdiely tam su, ale zasadne asi naozaj nie.

Inak by som si strasne zelal aby niekto vyskusal tento fotak aj s adapterom a EF sklami, idealne aj tretostranovymi ako Sigma ART a Tamron G2. Pre mna osobne by bol vysledok takeho testovania rozhodujuci.
 
Point
2018-04-24 08:14:24
príspevok od: Johnnny
Nemoznost pouzit nestabilizovany objektiv ?

Inak podla mna celkom zbytocny model. Canon by uz mal zacat s trochu vyssou triedou, toto je v podstate M5. Jasne, rozdiely tam su, ale zasadne asi naozaj nie.

Inak by som si strasne zelal aby niekto vyskusal tento fotak aj s adapterom a EF sklami, idealne aj tretostranovymi ako Sigma ART a Tamron G2. Pre mna osobne by bol vysledok takeho testovania rozhodujuci.
Práveze je dobré že Canon predstavil toto telo má funkcie ktoré nemá ani M5 a sú to dôležité funkcie a pritom je to pod modelom M5. Čo znamená že M5 mark II ( napríklad ) bude este lepšia. FF MILC bude ešte lepšie. Je to taký obraz čo Canon v najnižšej triede bude ponúkať.
Ak si videl oficiálne vyjadrenia Canonu tak M50 je pre ľudí namiesto mobilu ano je to vtipné ale aj super že sa dajú čakať ešte lepšie produkty. Tak to vidím ja
 
Johnnny
2018-04-24 09:15:02
príspevok od: Point
Práveze je dobré že Canon predstavil toto telo má funkcie ktoré nemá ani M5 a sú to dôležité funkcie a pritom je to pod modelom M5. Čo znamená že M5 mark II ( napríklad ) bude este lepšia. FF MILC bude ešte lepšie. Je to taký obraz čo Canon v najnižšej triede bude ponúkať.
Ak si videl oficiálne vyjadrenia Canonu tak M50 je pre ľudí namiesto mobilu ano je to vtipné ale aj super že sa dajú čakať ešte lepšie produkty. Tak to vidím ja
Ja ti neviem, tie fotaky su moc male. Ja by som chcel uz nieco od Canon cu sa dobre drzi (aspon s pridavnym gripom), ma pouzitelny hladacik a ostrenie a bez problemov funguje s EF sklami. Nic viac ku stastiu nepotrebujem
 
Point
2018-04-24 10:16:18
príspevok od: Johnnny
Ja ti neviem, tie fotaky su moc male. Ja by som chcel uz nieco od Canon cu sa dobre drzi (aspon s pridavnym gripom), ma pouzitelny hladacik a ostrenie a bez problemov funguje s EF sklami. Nic viac ku stastiu nepotrebujem
milc s Apsc nemá byť prečo väčšie.. FF bude určite dobre sedieť v ruke. Neviem ako M50 ale M5 sa mi držala super na to aká je malá..
 
Johnnny
2018-04-24 10:39:07
príspevok od: Point
milc s Apsc nemá byť prečo väčšie.. FF bude určite dobre sedieť v ruke. Neviem ako M50 ale M5 sa mi držala super na to aká je malá..
Samozrejme, ze ma. Budes na tom pouzivat rovnake skla ako na FF, tak ma zmysel aby si dostal aj rovnaku ergonomiu drzania. Je to to iste ako 80D, 7D Mk II atd. Alternativa pre ludi co nechcu/nepotrebuju/nemozu si dovolit FF. Je v poriadku, ze sa vyrabaju aj male tela, ale rovnako tak je v poriadku ak mas k dispozicii aj tela vacsie. Robia to tak vsetci, bude to robit aj Canon, len by si mohol svihnut.
 
MagickVamp
2018-04-24 10:41:28
príspevok od: Johnnny
Ja ti neviem, tie fotaky su moc male. Ja by som chcel uz nieco od Canon cu sa dobre drzi (aspon s pridavnym gripom), ma pouzitelny hladacik a ostrenie a bez problemov funguje s EF sklami. Nic viac ku stastiu nepotrebujem
Ano su moc male na nejake serioznejsie fotenie, maju suplovat vyletne zrkadlovky. Ja tiez uvitam nieco profi o velkosti 77D ale to uz bude ako pise point zrejme s avizovanym FF cipom. Okrem toho vela ludi stale zije v tom ze co mensie to lepsie tak momentalne Canon sa snazi vyhoviet im. A tym co male rozmery potrebuju aby sa im fotak zmestil do ladvinky na behanie, alebo do bedrovej kapsicky na batohu. :-P M50 mi pride ako narychlo zbuchane CSC, ako taka ochutnavka co minimalne mozme cakat vo vyssich radach. Nieco teraz na leto. A je to celkom dobre. V porovnani s konkurenciou vyborne ostrenie a APSC cip, ktoreho sila prejavi s kvalitnym objektivom napriklad pevnou 22F2 (cca 200 eur), cez redukciu s pevnou 50tkou(cca 100eur) a dalsimi, M5 mi vyborne fungovala s novou nano 70-300vkou (cca 400eur). Cenovo je to parada.
 
marek zelina
2018-04-24 11:33:20
Mala uvaha resp nazor o FF CSC: pevne verim ze canon so svojim prvym ff csc nepohori,.. ukazok ako sa to ma robit ma vela v podobne a7 od sony. Dost dlho ho vyvyjaju a tak verim ze nenechavaju vela veci na nahodu a ze bude masinka dotiahnuta. Ak ano, verim, ze vela profikov s ff dslr prejde na tento system a pre canon bude tento segment ziskovy a zaroven velmi dolezity. V mensich telach s kvalitou ff popripade medium format je buducnost....... prosim canon, neposer to.
A k tomuto modelu. Myslim ze trafili do cierneho,... velmi slusny obrazovy vystup, super ostrenie, male rozmery, priazniva cena, toto su veci ktore vela ludi oceni a nahradia zrkadlovky v ich brasniach hlavne na vyletoch, rodinnych akciach atd. Sam poznam ako na cloveka pozeraju v uliciach ked foti s velkym fotakom,. hned si na ociach. Zoberem do ruky toto a zrazu som v ociach ludi obyc turista a nevsimaju si ma,... v tomto vidim velke pozitivum pre trebars aj street fotografiu.
 
MagickVamp
2018-04-24 12:12:43
príspevok od: marek zelina
Mala uvaha resp nazor o FF CSC: pevne verim ze canon so svojim prvym ff csc nepohori,.. ukazok ako sa to ma robit ma vela v podobne a7 od sony. Dost dlho ho vyvyjaju a tak verim ze nenechavaju vela veci na nahodu a ze bude masinka dotiahnuta. Ak ano, verim, ze vela profikov s ff dslr prejde na tento system a pre canon bude tento segment ziskovy a zaroven velmi dolezity. V mensich telach s kvalitou ff popripade medium format je buducnost....... prosim canon, neposer to.
A k tomuto modelu. Myslim ze trafili do cierneho,... velmi slusny obrazovy vystup, super ostrenie, male rozmery, priazniva cena, toto su veci ktore vela ludi oceni a nahradia zrkadlovky v ich brasniach hlavne na vyletoch, rodinnych akciach atd. Sam poznam ako na cloveka pozeraju v uliciach ked foti s velkym fotakom,. hned si na ociach. Zoberem do ruky toto a zrazu som v ociach ludi obyc turista a nevsimaju si ma,... v tomto vidim velke pozitivum pre trebars aj street fotografiu.
Myslim ze prva FF CSC bude v triede kontroverznej 6DmkII...a od jej uspechu sa rozhodne ci bude vobec 6DmkIII a ci spravia aj nieco na urovni 5DmkIV. Ale to je len taka moja uvaha.
 
musicman
2018-04-24 16:55:18
tak potom co je lepsia kupa canon M50 alebo panasonic GX9? prip GX80 ..prave som pozeral ze na eglobalcentral je vypredaj GX80 za 400 aj nieco, tot velmi lakava ponuka..
 
Budy
2018-04-24 19:33:45
Od roku 2014 už na turistiku a také bežné dokumentárne fotenie nosím zásadne iba prvý model M (poctivá japonská mašinka so slimačím ostrením), aj s aspoň dvoma/troma objektívmi a naozaj keď niekde stretnem fotografov ktorým krky prehýbajú EOS 6Dčky aj s Ef 24-105mm iba sa usmejem. Ono bez potrebných skúseností sa ich fotografické výstupy veľakrát nedoťahujú ani na to čo ja vytiahnem z tohto mydla. Canon síce vstúpil to CSC segmentu pomerne vlažne, ale má sériu pekne malých a ostrých skiel a minimálne cenovo je to stále atraktívna voľba
 
marek zelina
2018-04-25 22:26:13
príspevok od: MagickVamp
Myslim ze prva FF CSC bude v triede kontroverznej 6DmkII...a od jej uspechu sa rozhodne ci bude vobec 6DmkIII a ci spravia aj nieco na urovni 5DmkIV. Ale to je len taka moja uvaha.
posuskava sa ze trosku modifikovali snimac z 5d4 a pouziju ho prave v ff csc.... velmi silny zaklad ak je to pravda
 
MagickVamp
2018-04-26 07:07:32
príspevok od: marek zelina
posuskava sa ze trosku modifikovali snimac z 5d4 a pouziju ho prave v ff csc.... velmi silny zaklad ak je to pravda
Ano aj ja som to uz niekde cital, to by bolo super, je to snimac s vybornou charakteristikou. Ja len stale dufam ze na neho budu nativne pasovat existujuce skla. Ked sa pozriem na velkost Sony skiel tak vyznam zmeny bajonetu mi pride bezvyznamny, racej nech su tie CSC trosku sirsie, aspon sa budu lepsie drzat.
 
marek zelina
2018-04-26 10:20:59
príspevok od: MagickVamp
Ano aj ja som to uz niekde cital, to by bolo super, je to snimac s vybornou charakteristikou. Ja len stale dufam ze na neho budu nativne pasovat existujuce skla. Ked sa pozriem na velkost Sony skiel tak vyznam zmeny bajonetu mi pride bezvyznamny, racej nech su tie CSC trosku sirsie, aspon sa budu lepsie drzat.
ak by mali pasovat ef skla tak by museli dodrzat vzdialenost snimaca od bajonetu co je podla mna nezmysel pri csc fotaku,... ef skla jedine s adapterom ktory si mozno spravia vlastny a lacny aby si udrzali vsetkych svojich zrkadlovkarov
 
MagickVamp
2018-04-26 10:51:05
príspevok od: marek zelina
ak by mali pasovat ef skla tak by museli dodrzat vzdialenost snimaca od bajonetu co je podla mna nezmysel pri csc fotaku,... ef skla jedine s adapterom ktory si mozno spravia vlastny a lacny aby si udrzali vsetkych svojich zrkadlovkarov
preco nezmysel? ved ta vzdialenost nie je nic extremne a prispeje k lepsiemu drzaniu.
 
shagy2301
2018-04-26 11:06:08
príspevok od: MagickVamp
preco nezmysel? ved ta vzdialenost nie je nic extremne a prispeje k lepsiemu drzaniu.
ideálny stav by bol ak by dali EOS-M mount, grip ako na 5D a k telu rovno pribalili ich natívny adaptér. Pre široké sklá je tých 18 vs 44mm vzdialenosť bajonet-čip výhoda
 
MagickVamp
2018-04-26 11:44:44
príspevok od: shagy2301
ideálny stav by bol ak by dali EOS-M mount, grip ako na 5D a k telu rovno pribalili ich natívny adaptér. Pre široké sklá je tých 18 vs 44mm vzdialenosť bajonet-čip výhoda
tak ano na M5 som fungoval s FF sklami cez adapter a bolo to bezproblemove, aj ked ja vidim vyhody v CSC hlavne v tichej uzavierke, v hladaciku v ktorom realne vidim expoziciu (aj ked dobry hladacik ma zatial len A9 a A7rIII myslim), jednoduchsie zavedenie 5osej stabilizacie, nepotrebnost microadjustmentu a trosku kompaktnejsom tele...no nie moc, potom sa stym uz zle robi....a ono by to takto fungovalo aj bez adaptera.... ano bez adaptera by boli skla v rozsahu co si spominal trosku tazsie..miesto 600g by vazila f2,8 o 100 gramov viac..
 
marek zelina
2018-04-26 12:31:22
príspevok od: MagickVamp
preco nezmysel? ved ta vzdialenost nie je nic extremne a prispeje k lepsiemu drzaniu.
ja by os mtiez takto rozmyslal,... vobec by mi nevadila ta hrubka fotaku,.. presne ako pises prispelo by to este k lepsiemu drzaniu,..no trend csc asi nejde tymto smerom,.. ked uz nemusi mat dakelo snimac od bajonetu kvoli zrkadlu,..tak ho jednoducho nema,.. tym padom to treba kompenzovat adapterom
 
MagickVamp
2018-04-27 08:08:00
príspevok od: marek zelina
ja by os mtiez takto rozmyslal,... vobec by mi nevadila ta hrubka fotaku,.. presne ako pises prispelo by to este k lepsiemu drzaniu,..no trend csc asi nejde tymto smerom,.. ked uz nemusi mat dakelo snimac od bajonetu kvoli zrkadlu,..tak ho jednoducho nema,.. tym padom to treba kompenzovat adapterom
No uvidime ja dufam ze to bude ako pisu ci skor snivaju na rumoroch...ze bajonet ostane ten co bol. Ved ak chce niekto nieco male kompaktne je tu rada M, malo by to tak celkom aj logiku.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované