Hore

Fujifilm X10 - poriadny kompakt

Na dnešnom trhu s kompaktmi je viacero modelov, ktoré by mali zaujať náročných používateľov, no len jeden je v naozajstnom epicentre záujmu a tým je aktuálna dizajnová retro novinka Fujifilm X10. Zaujal hneď po predstavení koncepciou, dizajnom a na kompaktné pomery priam obrovským priehľadovým hľadáčikom.

Tvary ako od deduška

Toto platí pri pohľade spredu a tiež zhora, vpredu je iba tubus objektívu, tlačidlo na prepínanie režimov autofokusu, samozrejme ešte hľadáčik a pár drobností ako otvory pre mikrofóny a pomocná dióda AF. Prepínač režimov AF je podľa môjho názoru oveľa lepšie vyriešený ako pri modeli Fujifilm X100. Fotoaparát má mierny grip a tvrdšie pogumovanie aby sa vám len tak nevyšmykol. Telo je urobené v duchu najvyššej kvality. Celé je z horčíka s precíznym spracovaním a s primeranou hmotnosťou, ktorá je pohodlná nielen na fotenie aj nosenie. Fotoaparát nie teda je ani príliš ťažký, ale ani príliš ľahký. Veľmi sympatické mi je vyrazené písmo a značka objektívu Fujinon na hornej strane fotoaparátu.

Zhora uvidíte okrem interného blesku aj sane na pripojenie  externého blesku. Manuálne voliče sú v štýle vyššieho hľadáčikového modelu Fujifilm X100. Mechanickými kolieskami nastavíte expozičné režimy, alebo aj kompenzáciu expozície. Okolo spúšte nenájdete klasický otočný volič ovládania zoomu, ani vypínač on / off, pretože objektívom zoomujete ručne a fotoaparát sa preberie k životu pretočením zoom prstenca z polohy Off do pracovnej polohy rozsahu zoomu. Spúšť tiež stojí za povšimnutie, pretože podčiarkuje retro duch aparátu vnútorným závitom pre klasickú drôtenú spúšť, akú poznáme z čias kinofilmových strojov.

Zadný panel z tohto storočia

Zadný panel nás nenecháva na pochybách, že ide o fotoaparát z toho roku. Nájdete na ňom viac alebo menej vydarené tlačidlá. Hľadáčik má dokonca aj dioptrickú korekciu, no bohužiaľ aj značnú paralaxu, takže správnu kompozície si budete musieť poriadne nacvičiť. Čím bližšie zaostríte, tým vyššia a citeľnejšia je paralaxa. Pri fotografovaní od 1,5m už paralaxa stráca na sile, výrezy sú preto viac menej presné. Časom nie je problém si na ňu zvyknúť a trocha ju ručne odhadom korigovať pri komponovaní a zaostrovaní na kratšie vzdialenosti. Zadný panel má veľmi malý združený "štvorsmerno-otočný" volič, podobne ako pri modeli X 100 a preto je jeho používanie utrpením.  Úplne by mne osobne stačil klasický viacsmerný ovládač alebo joystick. Nad týmto združeným ovládačom je multifunkčné koliesko na prepínanie clony a času, v závislosti od expozičného režimu v ktorom sa práve nachádzate.

Objektív

Objektív tohto modelu by mal byť vzorom pre ďalších výrobcov kompaktov. Vysoká svetelnosť, rýchly AF, manuálne zoomovanie klasickým otočením mechanického prstenca. Jednoducho geniálny návrh a obrazový výstup objektívu prekonal moje očakávania z pohľadu rozlišovacej schopnosti a ostrosti v ploche. Vďaka lepšej svetelnosti a kúštik väčšiemu senzoru si musíte dávať pozor kam presne zaostrujete, pretože, hĺbka ostrosti je menšia ako pri iných kompaktoch.

Fotíme do RAW

Fotoaparát je z dielne Fujifilmu, čo znamená, že bude mať pravdepodobne perfektný obraz ale aj  extra špeciálne ovládanie. Myslel som, že ako majiteľ Fujifilmu X100 nebudem mať problém s používaním a nastavením menu, no opak bol pravdou. Hneď prvé prekvapenie prišlo pri nastavení kvality záberu pri fotení do RAW, kde v menu na obvyklom mieste táto možnosť chýbala. Fotenie do formátu RAW bolo ukryté až v druhej zložke menu tesne pred koncom ponuky. Nepochopiteľné... Tlačidlom RAW som síce mohol priamo aktivovať fotenie do RAW, no len na jeden snímok dopredu, preto je potrebné potvrdiť túto požiadavku radšej riadnym spôsobom v menu. Ďalším prekvapením bol chýbajúci ND filter, ktorý by takto svetelnému objektívu naozaj prospel. Veľmi dobré je si v prípade tohto aparátu prečítať návod, predídete hľadaniu logiky veci a lepšie využijete fotoaparát. Ja som bohužiaľ návod nemal k dispozícii preto som si musel vystačiť s intuíciou. Nakoniec som si so všetkým poradil aj bez návodu, takže menu môžem ohodnotiť ako celkom dobré. Naopak, potešilo ma na kompakt nezvyčajne detailné nastavovanie podania JPEG, ako aj voliteľné tlačidlo Fn, ku ktorému si môžete priradiť vašu najpotrebnejšiu funkciu, ako nastavovanie ISO a pod.

 

Korekcia expozície vo formáte RAW o -1,3 EV vrátila do obrazu farby, detaily aj kontrast

Obrazová kvalita

Od takéhoto luxusného kompaktu sa očakávajú pomaly zázraky a výstup zo zrkadlovky, hoci fyzikálne zákony nám vravia niečo iné. Treba povedať, že Fujifilm naplnil moje očakávania a urobil fotoaparát/kompakt, ktorý má pekný výstup do RAW. Napríklad taký obľúbený konvertor ako Lightroom jeho RAW priam miluje. Plné farby, pekný kontrast, jemný kinofilmový šum na vyššie ISO, pekný dynamický rozsah, všetko je jednoducho ako má byť. Máte plnú kontrolu nad farbami, expozíciou odšumovaním atď. Menšiu výhradu, ktorá vôbec stojí za reč, mám k ostrosti a podaní mikro detailov na úrovni pixelov, ktorá by mohla byť o niečo lepšia. Surový prevod do RAW bezo zmeny je možno menej kontrastný akoby som čakal. No stačí pri vyvolaní v LR3 pridať niekoľko dielikov na stupnici kontrastu a je po probléme. Vysoké citlivosti ISO si priam žiadajú prevod do čiernobielej škály. Pokiaľ ich neodšumíte, dostanete krásne kinofilmové zrno ako z bubnového skenera – podľa môjho názoru je toto najkrajší šum / zrno z digitálneho prístroja aký som kedy z RAW vyvolal. Fotoaparát zvláda pri fotení do RAW ISO 800 vo veľmi dobrej kvalite, pričom použiteľné sú aj citlivosti ISO 1600 a 3200. Obraz na vyššom ISO  je veľmi podobný výstupu aký mali napríklad staršie zrkadlovky s CCD senzorom, no ešte o trochu menej šumí.

Pri tomto aparáte sa natíska porovnanie s konkurenciou – napríklad Olympusom XZ-1. Kým Fujifilm má lepší obraz na ISO 400 a viacej , Olympus o niečo detailnejšie podáva obrazový výstup na najnižšej citlivosti ISO, pomer síl je teda veľmi vyrovnaný.

 

JPEG -  pridajte trochu kontrastu

Ak sa rozhodnete fotografovať do JPEG je veľmi vhodné vypnúť redukciu šumu, pretože prístroj má tendenciu odšumiť obraz a vyrábať akvarelové štruktúry, dobre viditeľné najmä v bokehu už na ISO 200, čo nie je aspoň pre mňa atraktívne. Omnoho krajšie je zrno / šum, ktorý je veľmi príjemný a do ISO 800 nepôsobí rušivo, skôr pridáva záberom charakter a zaujímavosť.  Predvolený výstup do JPEG je aspoň pre mňa málo kontrastný, preto nie je zlé pridať v menu trochu kontrastu čím dostanete šťavnatejšie zábery. Pri tomto kompakte je však hriechom nefotiť do RAW.

V praxi

Pri samotnom fotení sa s prístrojom veľmi dobre pracuje, koncepcia ovládania základných expozičných hodnôt funguje, fotenie je jednoducho pohotové a komfortné takmer ako s amatérskou zrkadlovkou. Tento dojem umocňuje dobrý optický priehľadový hľadáčik, v ktorom naozaj vidíte čo fotíte, vrátane jemných detailov. Hľadáčik veľkosťou znesie porovnanie s amatérskou zrkadlovkou, pretože pri používaní v ničom nezaostáva za tým, ktorý máte v cenovo najdostupnejších zrkadlovkách. Rýchlosť fotenia do RAW je vo veľkej miere ovplyvnená rýchlosťou karty, preto sa oplatí investovať do SD HC karty aspoň Class 10. Pochváliť treba prácu interného blesku, ktorý sa vie veľmi dobre zmiešať s okolitým osvetlením a vytvoriť prirodzene pôsobiace zábery.

 

Základné parametre:

  • 12MP EXR CMOS senzor
  • 28-112mm (4x zoom) F2.0-2.8 objektív so manuálnym zoomom
  • Optický priehľadový hľadáčik ( približne 85% pokrytie)
  • 2.8", 460,000 bodový LCD
  • Rozšírené možnosti manuálneho ovládania
  • Plná podpora fotenia do RAW a možnosť konverzie do JPEG priamo vo fotoaparáte
  • Sériové snímanie až  7fps pri plnom rozlíšení 12Mpx (a rýchlosť10fps pri 6Mpx)
  • ISO 100 - 12 80, ISO Auto
  • Závierka: 30-1/4000 s (v priorite clony obmedzená na max. 1/1000s)
  • Video v rozlíšení 1920 x 1080 Full HD, 30fps, H.264 MOV formát
  • Perfektné materiálové spracovanie tela
  • Hmotnosť 350g (aj s batériou a SD kartou)
  • Rozmery 117 x 69,5  x  57 mm

 

Takmer dokonalý

Fujifilm X10 je dobrý kompakt, s ktorým keď náhodou niečo odfotím, a budem sa stým chcieť na verejnosti aj prezentovať, nebude ma mrzieť, že som to neodfotil so zrkadlovkou. Jednoducho z tohto modelu vypadávajú použiteľné zábery, Presne toto som si pomyslel počas testovania a vyvolávania fotiek z RAW. Istotne dnešnú výkonnú zrkadlovku v celej svojej funkčnosti a obrazovej kvalite nenahradí, no poskytne dobrý obraz, svetelnosť a akceptovateľný výstup aj v slabšom svetle. Je to bezpochyby aktuálne jeden z najlepších kompaktných aparátov na trhu vo svojej triede, ak nie rovno najlepší čomu zodpovedá aj jeho cena...

 

 

Plusy a mínusy

+ rovnaké materiálové spracovanie ako Fujifilm X100

+ výborné ovládanie cez otočné voliče a priame tlačidlá

+ výborná obrazová kvalita na vyššie citlivosti ISO na malý senzor

+ výborné farebné podanie

+ rýchle zaostrovanie a štart

+ zapínanie otočením zoom prstenca na objektíve

+ ostrý vydarený objektív

+ výborný optický hľadáčik

+ dobrý jemný a kontrastný displej

+ dobré automatické vyváženie bielej

+ výborný výstup priamo do JPEG s širokými možnosťami nastavenia podania obrazu

(Hoci podľa môjho názoru treba jemne pridať kontrast a vypnúť redukciu šumu.)

+ dobrá kvalita HD videa

+ virtuálny horizont

+ dobrý dosah interného blesku, približne 6-7 m

 

- pokrytie optického hľadáčika nie je ideálne (len 85%)

- slabé možnosti práce s hĺbkou ostrosti

- rozmerný prístroj, nie oveľa menší od Fujifilm X100 napríklad

- maximálna rýchlosť závierky iba 1/1000s v priorite clony nestačí pri F2 pri fotografovaní za slnečného počasia.

- potrebné naformátovať kartu po vložení priamo vo fotoaparáte (nesformátovaná karta v aparáte spomaľuje štart )

 

Fotoaparát Fujifilm X10 si môžete zakúpiť aj v predajnom štúdiu http://shop.ephoto.sk/fujifilm-x10.html, čím podporíte váš obľúbený portál www.ephoto.sk

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
PsychX
2011-12-29 08:30:32
clanok super len tam mas par nezrovnalosti

v parametroch je Závierka: 30-1/4000 s a v zaporoch mas maximálna rýchlosť závierky iba 1/1000 v priorite clony nestačí pri F2 pri fotografovaní za slnečného počasia.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-29 08:32:45
príspevok od: PsychX
clanok super len tam mas par nezrovnalosti

v parametroch je Závierka: 30-1/4000 s a v zaporoch mas maximálna rýchlosť závierky iba 1/1000 v priorite clony nestačí pri F2 pri fotografovaní za slnečného počasia.
to su tie obmedzenia fuji v priorite clony proste dáva max 1/1000s v ostatných režimoch dáva 1/4000s
 
tonlou
2011-12-29 09:17:22
nejake fotky kde by bolo vidiet viac ako zvlada X10 hlbku ostrosti by sa nenasli? .
Inak to vyzera byt naozaj dobry kompaktik.
 
Budy
2011-12-29 09:55:08
Odsek: Fotíme do RAW - vytlačiť s intuíciou ??? ....snáď vystačiť
 
Paulie
2011-12-29 09:59:53
"Zadný panel má veľmi malý otočný volič, podobne ako pri modeli X 100 a preto je jeho používanie utrpením."
"+ výborné ovládanie cez otočné voliče a priame tlačidlá."

Mám v tom guláš, či...?
 
b0baz
2011-12-29 10:11:01
Túto X10 som mal pôvodne na muške, ale podľa reakcií na weboch dosť ľudí pretriasalo ešte jednu dôležitú vec. Pri ostrení v hľadáčiku nebolo vidno kde sa presne ostrí, respektíve nebolo tam vidno ostriaci bod, je to tak ? Tým pádom neni možné presne zaostriť na konkrétne miesto ? Ostrenie na slepo ? Ako to vlastne je ?
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-29 10:15:53
príspevok od: Paulie
"Zadný panel má veľmi malý otočný volič, podobne ako pri modeli X 100 a preto je jeho používanie utrpením."
"+ výborné ovládanie cez otočné voliče a priame tlačidlá."

Mám v tom guláš, či...?
ano je v tom guláš - otočné horné voliče myslím, že su pohodlné,

ten zadný združený štvorsmerno, potvrdzovaco otočný čo je teraz moderný na všetkých kompaktoch je aspoň pre mna na väčšine modelov naprieč značkami nepochopiteľne malý, našťastie ho treba jedine pri prechádzaní v menu čo človek často nepotrebuje v akcii pri fotení,
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-29 10:45:05
príspevok od: b0baz
Túto X10 som mal pôvodne na muške, ale podľa reakcií na weboch dosť ľudí pretriasalo ešte jednu dôležitú vec. Pri ostrení v hľadáčiku nebolo vidno kde sa presne ostrí, respektíve nebolo tam vidno ostriaci bod, je to tak ? Tým pádom neni možné presne zaostriť na konkrétne miesto ? Ostrenie na slepo ? Ako to vlastne je ?
v podstate na slepo lebo je to klasický priehľadový hľadáčik, ale ja som mal vysokú úspešnosť presne zaostrených záberov prakticky všetky od 1,5m - stačí stredový bod - najväčšia veľkosť bodu a je to. a počkať si na rozsvietenie zelenej diody pri hľadáčiku
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-29 10:50:04
príspevok od: tonlou
nejake fotky kde by bolo vidiet viac ako zvlada X10 hlbku ostrosti by sa nenasli? .
Inak to vyzera byt naozaj dobry kompaktik.
nie je to vhodný model na veľké hrátky s hlbkou ostrosti - pozri stlp s lanom a pod. zábery, proste je to kompakt. poriadne inscenované portréty som bohužiaľ nestihol - aparát nám požičali len na víkend. ale aj tak to jednoducho konštrukčne a fyzikálne nevhodné na hrátky s malou hlbkou ostrosti.

Ak chceš kreatívne riešiť DOF treba na to aspoň APS-C

 
marcus_labeo
2011-12-29 10:50:18
Myslím, že tých kompromisov je tu oveľa menej ako pri X100, kde je to v štýle: buď ju miluješ, alebo nenávidíš. Osobne tomuto foťáčiku veľmi fandím a dúfam, že jeho potenciálny úspech privedie aj ostatných výrobcov ku skvalitneniu ponuky profikompaktov. Minimálne nasledovaniahodný je väčší snímač a kvalitný optický hľadáčik. Je mi jasné, že na našom trhu to vzhľadom na cenu (prevyšujúcu mnoho základných DSLR) nebude predajný hit, kto ale urgentne nehľadá maximum value for money pri jedinom foťáku, ale chce napr. špičkový záložák k veľkej DSLR, je toto asi najlepšia kúpa.
 
Paulie
2011-12-29 10:52:28
príspevok od: Jozef Peniak
ano je v tom guláš - otočné horné voliče myslím, že su pohodlné,

ten zadný združený štvorsmerno, potvrdzovaco otočný čo je teraz moderný na všetkých kompaktoch je aspoň pre mna na väčšine modelov naprieč značkami nepochopiteľne malý, našťastie ho treba jedine pri prechádzaní v menu čo človek často nepotrebuje v akcii pri fotení,
Aha, oukej, asi si nevyberieme, všetka technika je dnes taká krpatá, že sa stráca v ruke, pre niektorých to znamená horšiu ergonómiu ovládania. Skúšal som E-P3 aj XZ-1, ono sú tie tlačítka síce poruke, ale občas som mal pocit že jedným prstom ich stlačím všetky.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-29 10:52:38
príspevok od: Budy
Odsek: Fotíme do RAW - vytlačiť s intuíciou ??? ....snáď vystačiť
dakovala - opravila
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-29 11:16:44
príspevok od: Paulie
Aha, oukej, asi si nevyberieme, všetka technika je dnes taká krpatá, že sa stráca v ruke, pre niektorých to znamená horšiu ergonómiu ovládania. Skúšal som E-P3 aj XZ-1, ono sú tie tlačítka síce poruke, ale občas som mal pocit že jedným prstom ich stlačím všetky.
presne! stačil by mi bohate obyčajný štvorsmerný so stredovým potvrdzovaním.
 
Kaiman81
2011-12-29 11:29:43
Vzhladom na to že som pôvodne zvažoval Canon G12 a X100 je pridrahá mi to ostrenie na slepo ani tak nejak nevadí,kedze ani G12 ho nemá v hladáčiku. ale vidím to ako perfektnú altrenatívu za 5D MKII ktoré ma nebaví všade tahat,hlavne po horách,to večné vyťahovanie z batoha.... vrrr
a asi by to bola aj dobrá voľba ako druhé telo pri fotení akcii... cena hooodne prijatelná oproti X100
asi začnem uvažovať...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-29 11:35:09
príspevok od: Kaiman81
Vzhladom na to že som pôvodne zvažoval Canon G12 a X100 je pridrahá mi to ostrenie na slepo ani tak nejak nevadí,kedze ani G12 ho nemá v hladáčiku. ale vidím to ako perfektnú altrenatívu za 5D MKII ktoré ma nebaví všade tahat,hlavne po horách,to večné vyťahovanie z batoha.... vrrr
a asi by to bola aj dobrá voľba ako druhé telo pri fotení akcii... cena hooodne prijatelná oproti X100
asi začnem uvažovať...
to triafanie AFcez hľadáčik vôbec netreba riešiť podľa mňa to ide uplne ľahko...
 
sunajn
2011-12-29 11:44:36
Šumný článoček. IMHO - tento predvádzací kus som ochotný kúpiť za 1/4 ceny
 
Kaiman81
2011-12-29 11:58:16
príspevok od: Jozef Peniak
to triafanie AFcez hľadáčik vôbec netreba riešiť podľa mňa to ide uplne ľahko...
jj,ved to ja ani nejak neriesim, by som to braj aj hned,ale chcelo by to viac poskusat...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-29 12:25:00
príspevok od: sunajn
Šumný článoček. IMHO - tento predvádzací kus som ochotný kúpiť za 1/4 ceny
ja za polovicu
 
marcus_labeo
2011-12-29 13:44:11
príspevok od: Jozef Peniak
ja za polovicu
Teraz som sledoval aukciu na X10 na ebay: cena (asi predvádzačky) sa vyšplhala pomaly na 500 USD, pritom fungl nové sú za 599 USD. Teda polovica ceny by bol stále great deal, to by som bral aj ja.
 
roland.g76
2011-12-29 16:36:52
Tiež uvažujem o X10 ale ešte chcem počkať ako Fuji vyrieši problém s bielymi kruhmi ktoré robí X10 pri kontrastných fotkách. http://www.dpreview.com/news/2011/12/07/fujifilmplansfirmware
 
zincica
2011-12-29 22:33:21
- urovnou sumu mi trosku pripomina moju prvu dslr D50
- myslim ze treba pochvalit moznosti exr, aj ked chvilu trva kym clovek zisti ako to asi funguje
- mna naopak prekvapili prijemne male rozmery, cakal som ze bude o nieco vacsi. tesi ma to, zrejme bude vernym spolocnikom. taktiez hmotnost je prijemna, nizsia ako G12 alebo P7100
- s hladacikom som spokojny, opat, trosku mi to pripomina D50 (berte prosim trosku s rezervou). ze tam nie je ukazovatel stredoveho bodu (uplne by stacil drobunky krizik) je skoda, ale da sa na to zvyknut, pokial pouzivate stredovy bod a AF-S
- s kartou som nemal ziadny problem, bez formatovania som tam supol 16GB SDHC z videokamery, pouzivam bez povsimnutia njakeho spomalenia
- ako minus by som spomenul vydrz na bateriu, ale aj toto myslim pocitite len pocas zoznamovania ked casto bezi LCD kvoli roznym nastaveniam
- nepouzitelne manualne ostrenie, kedze vsak ide o kompakt, netrapi ma
- po cca 500 zaberoch sa mi nepodarilo objavit problem s gulami (blooming), tak asi to az taky velky problem nebude. aj tak vsak dufam ze slubovany firmware vyriesi tento problem.
- nedari sa mi aktivovat AF assist lamp, po snahe o jej aktivaciu v menu mi fotak oznami ze pre nastavenie ticheho rezimu (ktory mam beztak nastaveny) mam stlait tlacidlo DISP. tak neviem, ci je to problem fotaku, alebo moj problem
 
immortal20
2011-12-31 06:17:37
ja by som ho kupil ale ta cena je nenormalne zatial vysoka
 
Kaiman81
2012-01-01 12:59:39
príspevok od: immortal20
ja by som ho kupil ale ta cena je nenormalne zatial vysoka
Na parametre a na to čo ten foták ponúka by som povedal že je primeraná.
 
marcus_labeo
2012-01-02 11:12:17
príspevok od: Kaiman81
Na parametre a na to čo ten foták ponúka by som povedal že je primeraná.
To je diskutabilné; keď porovnávaš s profikompaktmi, tak vedľa takého Canonu G12 za 440 eur Fujina za 549 eur obstojí (väčší čip, lepší hľadáčik). Pri Samsungu EX1 za 259 eur (rovnaký 1/1,7" čip ako G12) už je otázne, či ponúka viac ako dvojnásobnú hodnotu. O porovnaní so základnými DSLR (napr. Pentax K-r za 450 eur) nehovoriac. Ja by som optimálnu cenu videl medzi 450-500 eurami.
 
Kaiman81
2012-01-02 18:41:21
príspevok od: marcus_labeo
To je diskutabilné; keď porovnávaš s profikompaktmi, tak vedľa takého Canonu G12 za 440 eur Fujina za 549 eur obstojí (väčší čip, lepší hľadáčik). Pri Samsungu EX1 za 259 eur (rovnaký 1/1,7" čip ako G12) už je otázne, či ponúka viac ako dvojnásobnú hodnotu. O porovnaní so základnými DSLR (napr. Pentax K-r za 450 eur) nehovoriac. Ja by som optimálnu cenu videl medzi 450-500 eurami.
počkaj mesiac,dva a bude aj za 500
 
valec86
2012-01-02 20:03:43
pekne mydlo.
 
immortal20
2012-01-04 16:31:04
príspevok od: Kaiman81
počkaj mesiac,dva a bude aj za 500
ja by som sa neriadil cenami na slovensku lebo tu su vsetky ceny nenormalne prestrelene, skor by som porovnal npr Canon G12 280€ VS X10 500€ (ceny ktore su realne, ak sem tam ides do USA)
 
Kaiman81
2012-01-04 22:45:39
príspevok od: immortal20
ja by som sa neriadil cenami na slovensku lebo tu su vsetky ceny nenormalne prestrelene, skor by som porovnal npr Canon G12 280€ VS X10 500€ (ceny ktore su realne, ak sem tam ides do USA)
G12 za 280e nekupis. Imho,tu je skoda nieco vobec porovnavat,kedze G12 je na trhu uz hodne dlho a X10 je novinka, ale nezabudaj, svetelnost F/2 je dost podstatny rozdiel a pohne to aj pri cene....
 
zincica
2012-01-05 02:47:05
http://kimletkeman.blogspot.com/2012/01/fuji-x10-review-part-15-3200-iso-face.html
http://kimletkeman.blogspot.com/2011/12/fuji-x10-review-part-9-low-light-iso.html
 
immortal20
2012-01-05 03:54:53
príspevok od: Kaiman81
G12 za 280e nekupis. Imho,tu je skoda nieco vobec porovnavat,kedze G12 je na trhu uz hodne dlho a X10 je novinka, ale nezabudaj, svetelnost F/2 je dost podstatny rozdiel a pohne to aj pri cene....
G12 nova mozno aj a 270 € a menej a ta svetelnost je to pravda ale ja by som najradsej bral canon naj G13ku uvidime do marca ako bude a ci bude
 
Eriček123
2012-01-05 18:17:18
Ak nenašetrím na X100 tak skočím po X10
 
pkleiner
2012-01-05 23:04:48
Tohle je myslím ještě o něco zajímavější než X10

http://www.stevehuffphoto.com/2012/01/04/the-new-fuji-x-pro1-details-yep-fuji-is-in-this-to-win-it/

 
Imiy
2012-01-05 23:47:20
príspevok od: pkleiner
Tohle je myslím ještě o něco zajímavější než X10

http://www.stevehuffphoto.com/2012/01/04/the-new-fuji-x-pro1-details-yep-fuji-is-in-this-to-win-it/

to ano výmenne obj. paráda
 
b0baz
2012-01-05 23:49:54
príspevok od: pkleiner
Tohle je myslím ještě o něco zajímavější než X10

http://www.stevehuffphoto.com/2012/01/04/the-new-fuji-x-pro1-details-yep-fuji-is-in-this-to-win-it/

Vďaka za info, toto vyzerá skutočne veľmi veľmi pekne a nádejne. Myslím, že sa máme na čo tešiť, ak im to vyjde, dajú dobrú cenu, tak Fuji s týmto prevalcuje konkurenciu. Ja osobne sa teším, veľmi. Svetelné objektívy, hľadáčik, malý rozmer, nenápadné, nie je čo riešiť, ideálne do mesta.
 
marcus_labeo
2012-01-06 00:29:20
O tom, že Fuji spraví CSC sa hovorí už dlhšie. Ak by to vyzeralo tak, ako na odkaze, bude to super. Ale zatiaľ som skeptický, na CSC s APSC senzorom mi to príde podozrivo malé a môže ísť o photoshopovú predstavu. Tiež sa v kontexte X100 dá očakávať, že cena bude závratná. Každopádne im fandím, bude to iste silný hráč v segmente.
 
b0baz
2012-01-06 00:56:35
príspevok od: marcus_labeo
O tom, že Fuji spraví CSC sa hovorí už dlhšie. Ak by to vyzeralo tak, ako na odkaze, bude to super. Ale zatiaľ som skeptický, na CSC s APSC senzorom mi to príde podozrivo malé a môže ísť o photoshopovú predstavu. Tiež sa v kontexte X100 dá očakávať, že cena bude závratná. Každopádne im fandím, bude to iste silný hráč v segmente.
Aj Sony Nex-7 je malý prístroj (bez nasadenej 200mm rúry) a pozri aký obraz z toho lezie, tiež je to APS-C, hľadáčik, čiže veľkosť prístroja bude v pohode. Ide o obrazový výstup a cenu tela a objektívov. Ak Sony pustia k Nexom nejaké nové svetelné objektívy, to bude žúžo. Ak nedodajú a Fuji dá nižšiu cenu ako Nex-7, je jasné, kto si ukrojí väčší koláč. A to sme ešte nespomenuli iných hráčov na trhu...
 
ivanhou
2012-01-06 11:53:49
príspevok od: zincica
- urovnou sumu mi trosku pripomina moju prvu dslr D50
- myslim ze treba pochvalit moznosti exr, aj ked chvilu trva kym clovek zisti ako to asi funguje
- mna naopak prekvapili prijemne male rozmery, cakal som ze bude o nieco vacsi. tesi ma to, zrejme bude vernym spolocnikom. taktiez hmotnost je prijemna, nizsia ako G12 alebo P7100
- s hladacikom som spokojny, opat, trosku mi to pripomina D50 (berte prosim trosku s rezervou). ze tam nie je ukazovatel stredoveho bodu (uplne by stacil drobunky krizik) je skoda, ale da sa na to zvyknut, pokial pouzivate stredovy bod a AF-S
- s kartou som nemal ziadny problem, bez formatovania som tam supol 16GB SDHC z videokamery, pouzivam bez povsimnutia njakeho spomalenia
- ako minus by som spomenul vydrz na bateriu, ale aj toto myslim pocitite len pocas zoznamovania ked casto bezi LCD kvoli roznym nastaveniam
- nepouzitelne manualne ostrenie, kedze vsak ide o kompakt, netrapi ma
- po cca 500 zaberoch sa mi nepodarilo objavit problem s gulami (blooming), tak asi to az taky velky problem nebude. aj tak vsak dufam ze slubovany firmware vyriesi tento problem.
- nedari sa mi aktivovat AF assist lamp, po snahe o jej aktivaciu v menu mi fotak oznami ze pre nastavenie ticheho rezimu (ktory mam beztak nastaveny) mam stlait tlacidlo DISP. tak neviem, ci je to problem fotaku, alebo moj problem
mno, ta assist lampa zial v tichom rezime nefunguje, co som celkom nepochopil, ale uz som si na to zvykol, takze nieje to len tvoj problem, mne osobne este trosku prekaza prilisna vola na ovladacich kolieskach, pretoze prevazne fotim len do manualu a mojimi väcsimi dlanami mam tendeciu rozstelovat si nastavenie, ale to chce asi tiez len cvik. Co sa tyka vydrze baterie, to som vyriesil tak, ze som si kupil este dalsie dve, nastastie cena bateriek nieje nijak zavratna a 8€ za kus, vem to cert. Inak ale velka spokojnost s aparatom.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-06 12:14:58
príspevok od: ivanhou
mno, ta assist lampa zial v tichom rezime nefunguje, co som celkom nepochopil, ale uz som si na to zvykol, takze nieje to len tvoj problem, mne osobne este trosku prekaza prilisna vola na ovladacich kolieskach, pretoze prevazne fotim len do manualu a mojimi väcsimi dlanami mam tendeciu rozstelovat si nastavenie, ale to chce asi tiez len cvik. Co sa tyka vydrze baterie, to som vyriesil tak, ze som si kupil este dalsie dve, nastastie cena bateriek nieje nijak zavratna a 8€ za kus, vem to cert. Inak ale velka spokojnost s aparatom.
vypni tichy rezim a vypni vsetky zvuky po jednom. a svietiš a nepískaš aspon na X100 to ide
 
Kaiman81
2012-01-09 22:34:19
No dnes som ho mal v rukách a môžem povedať že paráda,fakt super stroj...
 
Kaiman81
2012-01-10 18:19:33
príspevok od: Jozef Peniak
vypni tichy rezim a vypni vsetky zvuky po jednom. a svietiš a nepískaš aspon na X100 to ide
by ma zaujímalo,dá sa na nom nastavit formát 3:2?
 
zincica
2012-01-11 02:07:58
príspevok od: Kaiman81
by ma zaujímalo,dá sa na nom nastavit formát 3:2?
Dakujem, AF assist lamp skutocne funguje podla vyssie popisaneho nastavenia.

Co sa tyka formatu 3:2, je mozne ho nastavit, taktiez dalsie: 16:9, 1:1. Idealne je vsak fotit v rezime 4:3, kedze je to rozmer snimaca. Orezat sa da vzdy.
 
Kaiman81
2012-01-11 07:27:48
príspevok od: zincica
Dakujem, AF assist lamp skutocne funguje podla vyssie popisaneho nastavenia.

Co sa tyka formatu 3:2, je mozne ho nastavit, taktiez dalsie: 16:9, 1:1. Idealne je vsak fotit v rezime 4:3, kedze je to rozmer snimaca. Orezat sa da vzdy.
Za idealne to nepovazujem,ja osobne ovela racej komponujem bahotovo,po oreze fotka uz nieje to same... No a po orezani 4:3 na 3:2 sa z najvacsou pravdepodobnostou stane to ze orezes to co by si taminak chcel mat....
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-11 08:36:09
príspevok od: Kaiman81
Za idealne to nepovazujem,ja osobne ovela racej komponujem bahotovo,po oreze fotka uz nieje to same... No a po orezani 4:3 na 3:2 sa z najvacsou pravdepodobnostou stane to ze orezes to co by si taminak chcel mat....
ja tiež radšej 3:2 mám nastavený náhľad pri komponovaní a v raw to dorežem..
 
Kaiman81
2012-01-11 09:27:03
príspevok od: Jozef Peniak
ja tiež radšej 3:2 mám nastavený náhľad pri komponovaní a v raw to dorežem..
Len pri X100 to mas asi ovela jednoduhsie....
 
pablo773
2012-01-15 22:04:40
Má niekto skúsenosti s natacanim videa na fujifilm x10?? ..ma continuous focus pri zoomovaní? aka je celkova kvalita zaznamu? Rozhodujem sa medzi fuji x10 ,canon s100 a nex 5n....dakujem
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-16 08:57:54
príspevok od: pablo773
Má niekto skúsenosti s natacanim videa na fujifilm x10?? ..ma continuous focus pri zoomovaní? aka je celkova kvalita zaznamu? Rozhodujem sa medzi fuji x10 ,canon s100 a nex 5n....dakujem
nex 5N má najlepšie video bez debaty, z týchto čo píšeš
 
pablo773
2012-01-16 18:12:45
príspevok od: Jozef Peniak
nex 5N má najlepšie video bez debaty, z týchto čo píšeš
Dakujem.
 
matwey
2013-03-11 21:09:59
príspevok od: Kaiman81
počkaj mesiac,dva a bude aj za 500
dnes už je za 400
 
matwey
2013-03-11 21:39:39
príspevok od: pkleiner
Tohle je myslím ještě o něco zajímavější než X10

http://www.stevehuffphoto.com/2012/01/04/the-new-fuji-x-pro1-details-yep-fuji-is-in-this-to-win-it/

áno, to je ale úplne iná liga... CSC s výmennými objektívmi, APS -C čip, len telo dnes stojí cca 1600E, k tomu si pridaj ešte objektívy, ktoré sú síce veľmi kvalitné, ale priemerná cena objektívu cca 600E ... tak si to zrátaj
 
Separovany_Odpad
2014-05-29 23:12:29
mám ho...kvalita spracovania na 1*,všetko pôsobí masívnym dojmom, až na zadný roller, ten má velmi jemný chod....objektív je špica...s prižmúrenými očami a dobrým spracovaním RAW-u sa dá s úspechom použiť aj ISO 3200...na hladáčik si treba zvyknúť, potom sa s ním dá žiť...papierovo je to kompakt, ale v ruke sa nestratí, čo ja osobne beriem ako bod k dobru....AF je rýchly a presný....pri portrétovkach sa dá relatívne úspešne odpichnúť pozadie...naplnil moje očakávania.....ako to už niekto povedal, "nielen dobre fotí, ale ešte aj lepšie vyzerá..alebo opačne?"
za 250 E, si myslím podla môjho skromného názoru nemá konkurenciu...
 
thunder rider
2014-07-04 07:10:17
Cena je na 250 Kupujte.
 
BostonBruins
2015-03-04 23:39:02
príspevok od: thunder rider
Cena je na 250 Kupujte.
Prosím, kde ho zozeniem za 250e???
 
BostonBruins
2015-03-04 23:39:22
príspevok od: Separovany_Odpad
mám ho...kvalita spracovania na 1*,všetko pôsobí masívnym dojmom, až na zadný roller, ten má velmi jemný chod....objektív je špica...s prižmúrenými očami a dobrým spracovaním RAW-u sa dá s úspechom použiť aj ISO 3200...na hladáčik si treba zvyknúť, potom sa s ním dá žiť...papierovo je to kompakt, ale v ruke sa nestratí, čo ja osobne beriem ako bod k dobru....AF je rýchly a presný....pri portrétovkach sa dá relatívne úspešne odpichnúť pozadie...naplnil moje očakávania.....ako to už niekto povedal, "nielen dobre fotí, ale ešte aj lepšie vyzerá..alebo opačne?"
za 250 E, si myslím podla môjho skromného názoru nemá konkurenciu...
Prosim kde ho zozeniem za 250e?
 
Separovany_Odpad
2015-03-05 09:57:20
príspevok od: BostonBruins
Prosim kde ho zozeniem za 250e?
V máji ešte bol za 250 v jednom eshope, keď vypredávali posledné kusy. Kamarát ho kupoval ešte pred sviatkami okolo troch stoviek už a teraz zas viac..
 
j.matrix
2015-03-05 10:07:45
myslim ze uz nikde lebo sa nepredava,clanok je stary tri roky
 
igric
2017-06-23 13:52:01
príspevok od: j.matrix
myslim ze uz nikde lebo sa nepredava,clanok je stary tri roky
Amazon ma v ponuke nove fotaky este v roku 2017 https://www.amazon.com/Fujifilm-X10-Digital-Camera-f2-0-f2-8/dp/B005KBB79C za 599.95$ - nuz ci pre zberatelov (ale v recenziach pisu ludia o nakupe este v roku 2016)...Skoda,ze tato seria asi skoncila s modelom X30.
 
blahoslav J B Art
2017-06-24 08:47:01
príspevok od: igric
Amazon ma v ponuke nove fotaky este v roku 2017 https://www.amazon.com/Fujifilm-X10-Digital-Camera-f2-0-f2-8/dp/B005KBB79C za 599.95$ - nuz ci pre zberatelov (ale v recenziach pisu ludia o nakupe este v roku 2016)...Skoda,ze tato seria asi skoncila s modelom X30.
veru skoda ... nie kazdemu sa chce nosit nejaka bezzrkadlovka s vymennymi objektivmi alebo vyhovuje pevne ohnisko ... na Ebay som videl ponukat X30, ale za poriadne vysoke ceny ... asi ostava iba prechod k inej znacke kompaktov
ja som si nechal kompakt Oly XZ1, aj ked ho nepouzivam, ale bol som na koncerte Duran Duran a tam som ho mal, lebo ma doplasili kolegovia, ktori boli na inych koncertoch a nepresli kontrolou, museli fotaky odniest do auta ... a ja auto nemam
 
igric
2017-06-26 11:28:19
príspevok od: blahoslav J B Art
veru skoda ... nie kazdemu sa chce nosit nejaka bezzrkadlovka s vymennymi objektivmi alebo vyhovuje pevne ohnisko ... na Ebay som videl ponukat X30, ale za poriadne vysoke ceny ... asi ostava iba prechod k inej znacke kompaktov
ja som si nechal kompakt Oly XZ1, aj ked ho nepouzivam, ale bol som na koncerte Duran Duran a tam som ho mal, lebo ma doplasili kolegovia, ktori boli na inych koncertoch a nepresli kontrolou, museli fotaky odniest do auta ... a ja auto nemam
Duran Duran - to bolo nejake retro,ze...S tou mojou X10 by som tam na koncerte aj zapadol medzi ostatnych pamatnikov. Inak s X10 povacsinou fotim v cb mode a do jpeg.

 
acton
2017-06-26 18:56:41
príspevok od: igric
Duran Duran - to bolo nejake retro,ze...S tou mojou X10 by som tam na koncerte aj zapadol medzi ostatnych pamatnikov. Inak s X10 povacsinou fotim v cb mode a do jpeg.

stale mi nedochadza co tu riesite? este som tu kvalitnu fotografiu od fuji nevidel.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované