Hore

Autor: Dima Honcharov

Fotostĺpček šéfredaktora 44/2019

Foto Slovakia 2019 je za nami. Dúfam, že ste si ju užili. Stĺpček píšem ešte v piatok a tak neviem, ako dopadne.

Tohto roku sme termín posunuli, konala sa skôr, v čase kedy vrcholí jeseň. Posledný októbrový týždeň je v našich končinách najlepší. A ak by som na to zabudol, Facebook mi to pripomína príspevkami, ktoré som nahral pre rokom, či viacerými v tomto čase. V knižnici Lightroomu si môžem pozrieť, čo a kedy som fotil. Skvelá pomôcka. Ešte tak tento týždeň máte šancu fotiť jesennú prírodu a potom už lístie začne rýchlo opadávať. Nebyť podujatia Foto Slovakia, využil by som najlepší týždeň na návštevu niektorého z mojich obľúbených miest. S partiou by sme sa vybrali na Liptov, alebo do rakúskych vinohradov či do Ledníc. Na Liptov sa chystáme, dúfam, že všetko neopadá a ešte trochu babieho leta si užijeme.


Rakúske vinohrady sú kúsok za humnami.


Jeseň pod Tatrami.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/ako-na-jesen/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/editacia-fotografii/jesenne-vyvazenie-bielej/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/jesenne-impresie/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/s-jpg-na-jesenne-farby/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/editacia-fotografii/maly-jesenny-trik-v-lightroome/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/krajina-a-priroda/jesenna-krajina-pre-zaciatocnikov-i/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/krajina-a-priroda/jesenna-krajina-pre-zaciatocnikov-ii/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/pribeh-fotografie/jesenna-mozaika/

Overené i neoverené správy

Pripravovaný špičkový Canon radu EOS R má mať IBIS stabilizáciu a duálny slot.

Samyang AF 14 mm f / 2,8, ktorý poznáme vo verzii pre zrkadlovky, má byť prvým neoriginálnym AF objektívom pre systém Canon EOS R. Začína sa blýskať na lepšie časy?

https://www.samyanglensglobal.com/jp/product/product-view.php?seq=448

Vývoj fotoaparátu Zeiss ZX1 trvá nekonečne dlho. Zdá sa, že sa schyľuje k oficiálnemu predstaveniu finálnej verzie. Zeiss ZX1 má byť osadený obrazovým snímačom 37,4MP a pevným 35mm objektívom Distagon so svetelnosťou F2 . Má mať obrovský 4,3″ dotykový displej s rozlíšením 1280 × 720 pixelov a Full HD OLED elektronický hľadáčik. Tento FF kompakt je zaujímavý zabudovaným 512GB SSD diskom a hlavne integrovaným Lightroomom CC.



https://www.dailycameranews.com/2019/10/zeiss-zx1-camera-to-be-announced-soon-full-specs-leaked/

Novinky

Spoločnosť Blackmagic Design oznámila novú aktualizáciu firmvéru pre Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K a 6K. Aj keď je nový firmvér zameraný najmä na 4K model, pridáva niekoľko nových funkcií aj do modelu 6K. Zoznam noviniek nájdete tu.

Canon v USA predstavil Content Creator Kits EOS 90D, G7 X Mark III a EOS M200. Kity sú navrhnuté pre videotvorcov a obsahujú videopríslušenstvo v podobe smerového mikrofónu DM-E100 alebo statívového gripu HG-100TBR. Uvidíme, či sa tieto kity budú predávať aj u nás.

Lomography predstavili kartónovú stavebnicu LomoMod No.1. Papierový fotoaparát si musí fotograf poskladať sám. Je to stredoformátový prístroj s plastovou šošovkou. Tá sa dá naplniť tekutinou, napríklad aj kávou alebo čajom a dosiahnuť tak “jedinečnú umeleckú estetiku”. Fotoaparát sa bude predávať za 49€. Lomo predstavilo aj ďalšie “šmrdlatka" pre Omni Color filter system.


Tak už vieme, čo to pre nás Ilford prichystal. ILFORD Ortho Plus film je čiernobiely kopírovací film s vysokým rozlíšením. Predávať sa bude ako 35, 120 film a planfilm. Pre fotografov je zaujímavejšie predstavenie 5. generácie legendárnych papierov ILFORD MULTIGRADE.

ILFORD sa spojil s výrobcom tmavých komôr Paterson s cieľom vytvoriť novú štartovaciu súpravu, ktorá obsahuje všetko, čo začínajúci filmový fotograf potrebuje na spracovanie svojich prvých dvoch rolí filmu.

Yongnuo 42.5mm f/1.7 MFT je portrétny objektív pre Micro 4/3 bezzrkadlovky, má automatické zaostrovanie STM krokovým motorčekom a optická sústava sa skladá z 9 prvkov v 8 skupinách, dva sú typu ED. Objektív má stáť len 73 USD.

Inšpirácia

Fotografi si niekedy vymyslia prazvláštne postupy. Kart Taylor používa ND filtre, ktorými počas dlhej expozície prechádza pred objektívom a tým predchádza preexpozícii niektorých časti obrazu. Je to variant na klasickú techniku dodge and burn z tmavej komory. Samozrejme existujú aj iné techniky, napr. HDR.


Zahar Bakutin retušoval krásnu ČB sériu olympijských športových portrétov pre ukrajinský Vogue. Práca retušéra môže byť rovnako dôležitá, ako práca fotografa.


Foto: Dima Honcharov

https://www.behance.net/gallery/84258351/VOGUE-Olympia

Ak ste fanúšikom seriálu Strange things, museli ste si obľúbiť postavu šerifa, ktorý má najlepšie roky za sebou, hrá ho David Harbour. Ten zapózoval na sérii fotografií pre CNet. Za objektív sa postavil fotograf Mark Mann.


Foto: Mark Mann

https://www.behance.net/gallery/74389669/David-Harbour-CNet

U portrétov ešte ostaneme. Pedro Dimitrow nafotil sériu výborne nasvietených čiernobielych portrétov Hermeta Pascoala. Výsledku pomohol aj nevšedný zjav známeho jazzmana.




Foto: Pedro Dimitrow

https://www.behance.net/gallery/86068097/HERMETO-PASCOAL

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
majster333
2019-11-02 14:27:28
Zeiss ZX1 je cesta ako sa dúfam zachárnia predaje fototechniky (a tým aj nízke ceny) pred útlakom rýchlosti a možností softwarových aplikácii v mobiloch.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované